НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивица Дачич: Формирането на косовска армия води до заплаха за сигурността

Ивица Дачич: Формирането на косовска армия води до заплаха за сигурността

14 Септември 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Сърбия се противопоставя на формирането на косовска армия, посочвайки че това води към заплаха за стабилността и сигурността на Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Това противоречи на настоящия международен правен протекторат и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която разглежда KFOR като единствена форма на въоръжено присъствие“, заяви Дачич и попита за какво биха служили силите покрай KFOR, освен за евентуални безредици.
„Видяхте, че НАТО и САЩ, без да имаме предвид, че някои от тях имат симпатии към косовската независимост, не подкрепят този начин на формиране на армия и мислят, че това трябва да се направи с конституционни промени, а и е невъзможно без съгласието на Сръбската листа“, поясни той.
Сръбският дипломат добави, че през годините всички са говорили, че трябва да се намери решение за проблема с Косово, а когато е започнал диалога за постигане на окончателно решение, всички се опитват да го възпрепятстват.
„Като че ли очакваха, че процесът ще завърши с признаване на Косово от сръбска страна“, заяви той и допълни, че от различни страни е слушал, че Сърбия може да получи единствено Общността на сръбските общини на север, а тъй като властта е стабилна, ще може да продаде това на своите граждани.
„Препоръчвам им да не говорят глупости, защото няма нищо вярно от това. Ако не искат решение, в което Сърбия да получи нещо, ако не искат компромис, тогава въпросът ще остане нерешен“, заяви сръбският външен министър.
Той изрази увереност, че ще намалява броят на страните, които признават Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): „Сръбска листа“ се противопостави на трансформацията на КСС в армия

A1 On (Македония): „Сръбска листа“ се противопостави на трансформацията на КСС в армия

14 Септември 2018 | 01:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепредседателят на „Сръбска листа“ и депутат в косовския парламент Игор Симич се противопостави на решението на правителството на Косово, в която участва и неговата партия, да започне трансформация на Косовските сили за сигурност (КСС) в армията, съобщава македонската електронна медия A1 On.
„Единствената законна военна формация в Косово, съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, е КФОР, която дойде със съгласието на Република Сърбия в тази област“, припомни Симич.
Правителството на Рамуш Харадинай единодушно, но без присъствието на министрите от „Сръбска листа“, гласува Законопроект за трансформация на КСС в армия на Косово. Приети бяха и промени в три закона, които позволяват предоставянето на нови правомощия на КСС. Министерството на КСС ще бъде трансформирано в Министерство на отбраната на Косово, пояснява медията.
Харадинай, както и други косовски лидери, вече няколко години обявяват трансформацията на КСС в армия на Косово.
Международният фактор, макар и да не се противопоставя на това намерение, все пак подчертава, че то може да стане факт само чрез промяна на Конституцията на Косово. За нея обаче е необходимо мнозинство от две трети, както и мнозинството от гласовете на депутатите от сръбски произход, които, както и Белград, са категорично против създаването на косовска армия.
Като се има предвид, че няма изгледи за промяна на Конституцията, Харадинай обяви, че създаването на армия на Косово ще бъде извършено постепенно, чрез законодателни промени. За този подход обаче той не може да разчита на подкрепата на западните съюзници.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството на САЩ в Прищина: Не бяхме консултирани относно законите за формиране на косовска армия

Посолството на САЩ в Прищина: Не бяхме консултирани относно законите за формиране на косовска армия

13 Септември 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посолството на САЩ в Прищина съобщи, че не е било консултирано от косовското правителство във връзка с решението за приемане на пакет закони за трансформация на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия на Косово, предава скопската електронна медия A1 On.
„САЩ винаги са подкрепяли суверенното право на Косово да има армия и си сътрудничи тясно с Косово за реализиране на тази цел. Ние не бяхме консултирани когато е било взето решението и трябва да анализираме законопроектите, за да разберем техните цели и техният ефект“, се казва в съобщението на посолството на САЩ в Прищина.
От там добавят, че изминалите седмици са били посветени на изграждането на вътрешен консенсус между косовските политически субекти за диалога със Сърбия.
„Ние и занапред вярваме, че нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия е най-значителната стъпка за напредък в близко бъдеще“, се казва още в съобщението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вулин: Формирането на Косовска армия е нападение срещу мирните усилия на Александър Вучич

Александър Вулин: Формирането на Косовска армия е нападение срещу мирните усилия на Александър Вучич

13 Септември 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви в четвъртък, че за Сърбия е съвсем неприемливо формирането на косовска армия и призова международната общност да осигури спазването на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и да не позволи формирането на „нелегални въоръжени формации, които ще застрашат мира и сигурността“ в Косово и региона, предава скопското електронно издание „Курир“.
„Решението на Прищина за привеждане на процедура за формиране на т.н. армия на Косово е планиран опит за блокиране на споразумение и нападение над мирните усилия на президента (Александър) Вучич“, оцени сръбският министър.
В изявление до медиите, Вулин пита „за какво въобще би служила тази войска – за да се брани от Черна гора и Македония или за да нападне Албания“.
„Единствената цел на формирането на армия е сблъсък със Сърбия и ние няма да позволим да се подготви формация, която според (Рамуш) Харадинай и (Кадри) Весели трябва да стигне до Ниш“, заяви Вулин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово е с една стъпка по-близо до създаване на своя армия

Gazeta Express: Косово е с една стъпка по-близо до създаване на своя армия

13 Септември 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на Силите за сигурност на Косово (ССК) Рустем Бериша официално предложи в четвъртък наброяващата 2500 души служба за гражданска защита да бъде трансформирана в Армия на Косово, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
По време на заседание на правителството, министърът на ССК предложи поправки към три съществуващи закона за силите за сигурност, чрез което те да бъдат преобразувани в армия. Проектозаконите, обясни Бериша, ще позволят на ССК да разшири правомощията си, а Министерството на ССК да се преобразува в Министерство на отбраната.
Изданието коментира, че решението на Прищина не се одобрява от НАТО и САЩ, които искат Косово да създаде армия чрез поправка на Конституцията. Но, за да може страната да промени Конституцията си, тя се нуждае от две трети от гласовете в 120-местния парламент, включително две трети от гласовете на депутатите от партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, които твърдо се противопоставят на инициативата.
Gazeta Express отбелязва още, че сръбските министри в косовското правителство са бойкотирали гласуването в четвъртък, с което да се сложи началото на трансформацията на ССК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Вук Йеремич заяви, че Александър Вучич планира провеждането на референдум за Косово през ноември

„A1oN“ (Македония): Вук Йеремич заяви, че Александър Вучич планира провеждането на референдум за Косово през ноември

29 Юли 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната сръбска Народа Партия Вук Йеремич обвини президента на страната Александър Вучич, че планира референдум за статута на Косово, който да се проведе паралелно с предсрочни парламентарни избори, предава „A1oN“.
Според Йеремич референдумът ще бъде свързан с искането на Косово да получи членство в ООН.;
Опозиционерът в момента води кампания за събиране на подписи в Сърбия, в която гражданите да се обявят срещу възможността Сърбия да позволи приемането на Косово в Световната организация.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Сърбия опозицията и Вук Йеремич събират подписи против приемането на Косово в ООН

A1 On (Македония): В Сърбия опозицията и Вук Йеремич събират подписи против приемането на Косово в ООН

28 Юли 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Лидерът на сръбската опозиционна Народна партия (НП) Вук Йеремич в събота започна акция по събиране на граждански подписи против договора, с който Сърбия би позволила приемането на Косово в ООН, предава скопската електронна медия A1 On.
Йеремич, който е бивш външен министър на Сърбия, заяви че целта на инициативата е изпращане на послание до правителството, че гражданите на страната са против членството на Косово в ООН и че събирането на подписи ще се провежда със седмици и във всичките части на Сърбия.
„Не е истина, че членството на Косово в ООН е необходимо, за да се запази мирът в региона“, заяви Йеремич, добавяйки че партията му подкрепя преговори, в които до компромисно решение би се стигнало единствено във вариант, в който няма да се подразбира трайното отказване на Сърбия от тази територия. „В тези преговори първо трябва да се решат други въпроси, като държавните и частни имоти на стойност десетки милиарди евро, а също и защитата на църквите и манастирите“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Косово заяви, че разбира решението на Мариано Рахой, но и че страната му не е Каталуния

„Алсат-М“ (Македония): Президентът на Косово заяви, че разбира решението на Мариано Рахой, но и че страната му не е Каталуния

18 Май 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи заяви, че разбира решението на испанския премиер Мариано Рахой да не присъства на срещата на високо равнище в София, но "Косово не е Каталуния", предава македонската медия „Алсат-М“.
„Разбира се, при никакви обстоятелства не можем да направим паралел между нас и Испания, защото Косово не е Каталуния“, заяви Тачи.
По-рано Рахой заяви, че няма да присъства на срещата на високо равнище на ЕС и Западните Балкани, защото не иска да седи на една маса с Косово, за което Тачи коментира: "Ние разбираме чувствителността на този въпрос в Испания и ще продължим да бъдем приятелска страна. Рано или късно всички ще бъдат членове на голямо семейство.“
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): Премиерът на Испания пропуска срещата ЕС – Западни Балкани в София заради Косово

„Б-92“ (Сърбия): Премиерът на Испания пропуска срещата ЕС – Западни Балкани в София заради Косово

15 Май 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой със сигурност ще пропусне срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани на 17 май в София заради позицията на страната му по отношение на независимостта на Косово, предава белградското радио „Б-92“.
Медията припомня, че Испания не признава едностранно обявената независимост на най-младата балканска държава.
„Беше ясно от самото начало, че испанският премиер Мариано Рахой не желае да присъства заради позицията му за статута на Косово“, съобщи „Танюг“ във вторник, като се позова на високопоставен европейски чиновник.
Все пак Мадрид ще бъде представен на срещата от дипломати с по-нисък ранг, е заявил още източникът.
От друга страна, говорителят на българското председателство на Съвета на ЕС Геновева Червенкова във вторник заяви, че „участието на Косово (на срещата) ще бъде на основата на изискванията на протокола“.
Радио „Свободна Европа“ цитира думите на Червенкова, че Рахой „ще пристигне в България във вторник“.
Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще се проведе в четвъртък, 17 май и според по-раншните информации, Рахой не е отхвърлил възможността да присъства на неформална вечеря в София един ден по-рано.
В края на април, припомня „Б-92“, Мадрид поиска съвместната декларация в края на срещата да бъде подписана само от страните-членки, а не и от кандидатите за членство и потенциалните кандидати. Целта е да се избегне подписването на документ от испанския премиер, на който стои подписа на представители на територия, която се е самообявила за държава – т.е. на Косово.
В края на март Рахой каза на българския си колега Бойко Борисов, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, че той „ще има проблеми с Балканската среща в София“ и „заплаши да не участва заради Косово“.
През януари, в навечерието на обявяването на новата стратегия на ЕС за разширение в региона на Западните Балкани, Испания изпрати неофициално писмо до Брюксел с цел да блокира споменаването на Косово в този контекст, както и на термина „Балканската шесторка“ – тъй като в него Косово се третира като държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Ще е чест да се срещна с Мариано Рахой, никога няма да признаем Каталуния

Рамуш Харадинай: Ще е чест да се срещна с Мариано Рахой, никога няма да признаем Каталуния

30 Април 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви пред испанското издание El Pais, че „Косово никога няма да признае независимостта на Каталуния“, предава белградското радио „Б-92“, като се позовава на публикация в белградския ежедневник „Вечерни Новости“.
Харадинай е заявил също, че „Косово и Каталуния нямат нищо общо“, като е добавил, че „аналогията е нонсенс, тъй като Косово е създадена при разпадането на Югославия и кървавите сблъсъци на принципа всеки срещу всеки, докато гражданските и политическите права в Испания се уважават“.
Косовският премиер е посочил, че очаква „Испания да приеме Косово като член на Европейския съюз“ и е уверил, че за него „ще е чест да поздрави (премиерът на Испания Мариано) Рахой, защото ще имаме да много за обсъждане, например икономиката, или културното сътрудничество“.
„Б-92“ припомня, че според по-раншни съобщения Рахой е обявил, че е готов да пропусне предстоящата среща на върха ЕС – Западни Балкани в София, за да не трябва да си прави снимка с лидерите на Прищина и че няма да постави подписа си под една и съща декларация с тях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Белград заплашва косовските сърби със затвор, ако се присъединят към армията на Прищина

Gazeta Express: Белград заплашва косовските сърби със затвор, ако се присъединят към армията на Прищина

25 Април 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич призова косовските сърби да не се присъединяват към армията на Прищина и – позовавайки се на законодателството на Белград, заплаши с налагането на тежки наказания с до 10 г. лишаване от свобода на онези, които решат да станат част от бъдещата армия на най-младата държава на Балканите (ако бъде създадена), пише електронното издание Gazeta Express.
Джурич заяви, че създаването на косовска армия е незаконно и е в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението от Куманово, което слага край на войната в Косово през 1999 г. Джурич подчерта, че „Сръбска листа“, политическа структура, представляваща сърбите в Косово, която се противопоставя на създаването на косовска армия, има пълна подкрепа на президента на западната ни съседка Александър Вучич и на правителството на Сърбия.
Косово полага усилия да превърне Косовските сили за сигурност (KSF) в армия на Косово чрез конституционни изменения. За да може Прищина да промени конституцията, гласовете на сръбските депутати са от решаващо значение, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): Испания не допусна косовски спортисти на световно първенство и домакинството й бе отнето

„Б-92“ (Сърбия): Испания не допусна косовски спортисти на световно първенство и домакинството й бе отнето

24 Април 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Домакинът на Световното първенство по вдигане на тежести до 23 години Испания няма да допусне спортистите от Косово да участват, предава белградското радио „Б-92“.
Испанското правителство, което не признава независимостта на Косово, не отговори на писмо, изпратено от Европейската федерация по вдигане на тежести, която поиска страната да допусне до участие атлетите от Косово, съобщи базираното в Прищина албанско издание Koha Ditore.
В следствие от това, по-късно от Федерацията са уведомили Испания, че няма да може да е домакин на състезанието, което най-вероятно ще се проведе в Полша през есента.
„Б-92“ припомня, че наскоро Сърбия беше домакин на Световното първенство по на хандбал за жени до 20 години и отмени мача между домакините и Косово, което доведе до изваждане на отбора на Сърбия от състезанието. В същото време сръбските власти вече бяха отменили всички оставащи мачове.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проектозаконът за косовската армия ще бъде предаден на правителството до 30 април

Gazeta Express: Проектозаконът за косовската армия ще бъде предаден на правителството до 30 април

19 Април 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово има намерение да формира Армия на страната чрез промени, които биха разширили правомощията и отговорностите на съществуващите Сили за сигурност на Косово (ССК), като един от вариантите за заобикаляне на сръбското вето. Министерството на ССК е обещало, че ще предаде проектозакона за армията на правителството до 30 април, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Промяна в компетенциите на съществуващите ССК изисква внасяте на добавки към Конституацията, което е невъзможно без одобрението на депутатите от партията на косовските сърби „Сръбска листа“, които са категорично против идеята, пише прищинското издание. Другия вариант, който остава на разположение на властите е внасянето на поправки в Закона за ССК, пише косовския ежедневник „Зери“. Премиерът на страната Рамуш Харадинай наскоро каза, че сръбските политически представители не са му обещавали да гласуват за създаване на армия, когато са говорили за влизането им в управляващата коалиция и че единствената опция за създаването й е чрез внасянето на поправки във въпросния Закон за ССК.
Gazeta Express припомня, че международната общност, включително НАТО, са против създаването на косовска армия чрез поправка на съществуващия Закон за ССК и искат тя да бъде създадена чрез внасяне на добавки към Конституцията.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Решението за Косово няма да бъде безболезнено за сърбите

Александър Вучич: Решението за Косово няма да бъде безболезнено за сърбите

18 Април 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не е сигурен дали в края на април ще обяви своето решение за Косово, но може да гарантира, че ще работи неуморно, за да бъде постигнато компромисно решение, предава скопското електронно издание „МКД“.
След срещата си с премиера на германската провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман, Вучич заяви, че решението за Косово „няма да бъде безболезнено за сърбите“.
„С каквото и предложение да излезем, то ще бъде посрещнато на нож и в региона, и в Европа, и по света, а също и в Сърбия“, заяви сръбският президент.
На няколко пъти държавният глава обявяваше, че ще обяви решението си за Косово пред обществото в края на април и в тази връзка инициира вътрешния диалог по въпроса миналия октомври.
Вучич подчерта, че каквото и решение да предложи, то първо ще трябва да „победи на референдум в страната“.
„Целта ми не е да кажа нещо, за да задоволя някой на Запад, а да стигнем до решение, което да задоволява гражданите на Сърбия“, изтъкна той.
Сръбският президент потвърди, че е против идеята за „замразяване на конфликта“, защото не иска да оставя проблемите на бъдещите поколения.
„От това, че ще чакаме по-добри времена, да не стане да дочакаме по-лоши времена“, заяви той и добави, че решението трябва да се търси чрез диалог, за да се стигне до компромисно решение.
„Не искам гражданите да бъдат унижени от решението и аз, в рамките на това, ще се отнасям рационално, прагматично, отговорно и храбро“, обеща Вучич.
Той отказа да коментира изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че Бояновац и Прешево са Източно Косово, защото, както каза Вучич, не иска да коментира нечии териториални претенции, а само бъдещето на Сърбия.
Освен това, сръбският президент подчерта, че позициите на Германия и Сърбия около независимостта на Косово са противоположни, но това не трябва да влияе на развитието на двустранното сътрудничество.
„Искам някой да ми обясни какво е бъдещето на Сърбия без Германия“, попита Вучич и подчерта, че не мисли решението да не се разговаря със страните, признали Косово, за добро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че Косово няма външна политика и следва тази на САЩ

„Република“ (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че Косово няма външна политика и следва тази на САЩ

18 Април 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай даде ексклузивно интервю за предаването „Кирилица“ на сръбската „Хепи ТВ“. Той говори за формирането на Общността на сръбските общини (ОСО), за войната, както и по много други теми, предава скопското електронно издание „Република“.
Водещият на програмата зададе шеговит въпрос: „Как така навсякъде дрогата предизвиква зависимост, а само в Косово независимост?“
Харадинай отговори: Тук няма дрога, има само царевица и боб. Тук дрога не расте“.
Водещ: „Дори и в кабинета ли нямате?“
Харадинай: „Не знам, отидете и вижте сами дали има. Тук се живее тежко. Искам да ви кажа нещо, когато сърбите работят в Швейцария, те живеят като швейцарецът. Но не и албанецът. Ние сме като малка общност. Всички пари всеки месец се изпращат на главата на семейството, а той ги разпределя. Не си харчи парите там, а купува някъде имот и къща, за да може след 50 години да каже ‚Ето какво съм спечелил‘“.
Косовският премиер заяви, че Косово няма външна политика и „принадлежи на клуба, оглавяван от САЩ“.
„Ние сме част от Европа и работим заедно с Брюксел и Берлин. Между другото, що се отнася до външната политика, ние сме част от водещите държави, предвождани от Америка. Не е проблем за нас да си го признаем, ние нямаме време да се занимаваме със световните проблеми“, обясни Харадинай.
Освен това, той посочи, че е бил част от тези в Косово, които подкрепят Брюкселския договор, но твърди, че ОСО може да бъде формирана само въз основа на косовската конституция. Първо, казва министър-председателят, трябва да се разбере „за какъв вид на ОСО става дума, а не само кога ще бъде формиран“.
Изявлението, че сърбите се страхуват, че ОСО ще бъде формирана така, че да е под цялостния контрол на Прищина, Харадинай коментира така:
„Не трябва да се нарича страх, Косово съществува и изворът на нашето съществуване е Конституцията, всички те работят тук“.
Той заяви също така, че ако Сърбия не признава Косово, има две позиции, или, „както виждаме, две истини“. „Реалността е, че Косово съществува“, категоричен е косовският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония) : Според Вук Йеремич Александър Вучич е обещал Косово на американците

„Плюс Инфо“ (Македония) : Според Вук Йеремич Александър Вучич е обещал Косово на американците

17 Април 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Според бившия външен министър и настоящ председател на Народната партия на Сърбия Вук Йеремич настоящият президента на страната Александър Вучич „е обещал Косово на американците“, но че има проблем да спази обещанието си, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Американците искат от Вучич да внесе Косово в ООН и да подпише така нареченото. споразумение за цялостно нормализиране на отношенията с Прищина и да призовем Русия да не блокира всичко това в Съвета за сигурност на ООН“, заяви каза Йеремич.
Според него Вучич се опитва да предложи обмен на територии, но това ще се отхвърли, защото вече бе обещал да доведе Косово в ООН.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Александър Вучич: Не сме противници на албанците, а с тези, които ни отнемат Косово

„Телма“ (Македония): Александър Вучич: Не сме противници на албанците, а с тези, които ни отнемат Косово

17 Април 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му не е противник на албанците, а тези, които са създали Косово като държава и заемат сръбска територия, предава македонската медия „Телма“.
„Ясно е, че Косово преговаря със САЩ, Великобритания и други страни от ЕС“, заяви Вучич. Той допълни, че Прищина няма своя собствена външна политика, защото се ръководи от САЩ.
Той допълни, че Сърбия се управлява от независим човек, но и че тези, които си мислят, че в Европа може да се направи без подкрепата на Германия, се лъжат.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: САЩ подкрепят създаването на косовска армия, заяви премиерът Рамуш Харадинай

Gazeta Express: САЩ подкрепят създаването на косовска армия, заяви премиерът Рамуш Харадинай

7 Април 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай написа във „Фейсбук“, че е имал важна среща с американския дипломат Матю Палмър, на която са обсъдили интензификацията на събитията в най-младата балканска страна, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Имах важна среща с директора на Департамента по въпросите на Южна и Централна Европа на Държавния департамент на САЩ за интензификацията на събитията около Косово свързани с нормализацията на отношенията със Сърбия, визовата либерализация и новата динамика в Евроатлантическата перспектива на нашата страна“, заяви Харадинай.
Косовският премиер заяви, че САЩ стоят зад Косово във всичките му усилия за изграждане на държава, както и че Вашингтон подкрепя трансформирането на Косовските сили за сигурност в армия. „Косово има късмета да има САЩ като стратегически съюзник и най-доверен свой партньор“, написа Харадинай. Американският дипломат посети Прищина в петък, един ден след посещението си в Белград, където се срещна с представители на сръбската власт, включително президента на страната Александър Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Ивица Дачич изрази мнение, че без наставници Прищина би приела разделение на Косово

„A1oN“ (Македония): Ивица Дачич изрази мнение, че без наставници Прищина би приела разделение на Косово

7 Април 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Косово би приело предложение за разделяне на Косово, ако във въпроса не се намесят неговите „наставници“, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
„Ако говорим открито за разделянето на Косово без наставници, Прищина, ако приеме собствените си интереси, ще приеме това предложение“, заяви Дачич.
Той допълни, че великите сили при споменаването на идеята смятат, че ще има масово преселение на цивилни, но според него те не вземат предвид, че етническото състояние на място вече е в съответствие със самото предложение за разделяне. Според министъра великите сили вече смятат, че са приключили въпроса с Косово през 2008 г., признавайки неговата независимост.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай заяви, че САЩ подкрепят създаването на армия на Косово

Gazeta Express: Рамуш Харадинай заяви, че САЩ подкрепят създаването на армия на Косово

6 Април 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай прие директорът по южно и централноевропейски въпроси към Държавния департамент на САЩ Матю Палмър, пише Gazeta Express.
„Проведох плодотворна среща, на която обсъдихме засилването на усилията на Косово към нормализацията на отношенията със Сърбия, либерализацията на визите и откриването на нова динамика към евроатлантическата перспектива на нашата страна“, заяви Харадинай.-
Той допълни, че САЩ стоят до Косово в неговите усилия по изграждане на държавност и че САЩ подкрепят трансформирането на Силите за сигурност на Косово в армия. „Страната ни е щастлива да има САЩ като стратегически партньор“, заяви Харадинай.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUractiv: Косовската главоблъсканица хвърля сянка над срещата на високо равнище на Западните Балкани в София

EUractiv: Косовската главоблъсканица хвърля сянка над срещата на високо равнище на Западните Балкани в София

6 Април 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Докато България подготвя срещата на високо равните ЕС-Западни Балкани през Май, смятана за централно звено от нейното председателство в Съвета на ЕС, София разбира, че не всички гости искат да седнат на една маса, предава EUractiv.
Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви на българския си колега Бойко Борисов, че има проблем да присъства на срещата в София на 17 май и предупреди, че няма да участва, ако Косово присъства. Косово, бивша сръбска провинция, обявила независимост през 2008 г. не е призната от пет страни членки на ЕС – Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Основната причина е, че тези страни се страхуват от сепаратизъм на своя територия и не одобряват начина, по който Косово се отделя от Сърбия. Испания е особено чувствителна заради скорошния опит на Каталуния за независимост.
През март Рахой заяви, че ще участва на неформалната вечеря на страните членки на 16 май, ден преди срещата на високо равнище в София, но за следващия ден заяви, че „имаме важен проблем – някои говорят за разширяване към страни, които не са признати, а това предизвиква притеснения“.
На свой ред правителството на Словакия съобщи, че месецът преди срещата оставя достатъчно време за преговори за изготвяне на взаимно-приемливо решение.
„Нашето мнение за Косово остава непроменено: Словакия не признава независимостта му. Словакия обмисля дали да участва на срещата в София. Ще вземем окончателно решение в зависимост от по-нататъшното развитие на събитията по темата“, пише в официално заявление на правителството в Братислава.
Гърция съобщи, че ще присъства на срещата, но без да предостави детайли.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Според сръбския министър-председател е политическа безсмислица, ако Косово участва като държава на срещата на високо равнище в София

„A1oN“ (Македония): Според сръбския министър-председател е политическа безсмислица, ако Косово участва като държава на срещата на високо равнище в София

2 Април 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че участието на Косово на европейската среща за Западните Балкани в София „като държава е политическа безсмислица“, както и че в зависимост от действията на Прищина около създаването на Общността на сръбските общини, Белград ще реши дали да участва на събитието, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
„ В зависимост от това, ще вземем решение за срещата на високо равнище в София на 17 май. България е наш голям партньор, а ЕС е нашата стратегическа цел. Искаме добра комуникация и е в интерес на държавата да бъде на тази среща“, заяви Бърнабич на пресконференция в Белград.
Според нея Косово не може да присъства на срещата „като държава, защото не е нито възможно, нито теоретично“.
„Европейската комисия е неутрална по отношение на статута и Косово не е държава, а провинция в Република Сърбия. Така смятат и други пет силни и важни държави-членки на ЕС“, допълни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euractiv: Испанският министър-председател има проблеми със срещата на високо равнище на Западните Балкани, която ще се проведе в София

Euractiv: Испанският министър-председател има проблеми със срещата на високо равнище на Западните Балкани, която ще се проведе в София

24 Март 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви на българския си колега Бойко Борисов, че има проблеми по срещата на високо равнище на Западните Балкани в София на 17 май и може би дори няма да присъства, ако Косово участва, предава Euractiv.
България, която е поела ротационното председателство в Съвета на ЕС, планира да приеме водачите на останалите 27 страни членки и на шестте страни на Западните Балкани, включително и на Косово. Никога преди България не е приемала среща в такъв мащаб и се смята, че събитието е ударение на председателството.
Косово, което обяви независимост през 2008 г. , не е признато от страните членки Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Основната причина е, че тези страни се страхуват от сепаратизъм на тяхна територия и не са съгласни с начина, по който Косово се е отделило от Сърбия.
Испания е още по-чувствителна по въпроса, заради скорошните опити на Каталуния за независимост.
Рахой заяви, че би присъствал на вечерята на страните членки предишната вечер, но заяви, че на следващия ден „някои ще говорят за разширяване със страни, които не са признати от всички, включително и от Испания. Това ни кара да се притесняваме“.
Въпросът вече е подчертан от испанските медии, които побързаха да припомнят за „тъмното минало“ на президента на Косово Хашим Тачи и на министър-председателя Рамуш Харадинай, от периода, в който участват в конфликта между Армията за освобождение на Косово и сръбската армия.
Предполага се, че и Съветът на Европа и българското председателство ще прибягнат към използването на трикове, за да приемат страните, които не признават Косово, като това техните знамена да не се издигат или да се използват единствено имената на участниците, но не и на страните.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“24 Вести“: В Брюксел тече срещата между президентите на Сърбия и Косово и Федерика Могерини

“24 Вести“: В Брюксел тече срещата между президентите на Сърбия и Косово и Федерика Могерини

23 Март 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Трети опит за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, след като миналата година диалог между двете страни премина от премиерско на президентско ниво, но за първи годината – президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел обсъждат текущата ситуация в отношенията между двете страни, както и прилагането на вече съществуващите договори, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
В навечерието на срещата говорителят на Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Мая Кочиянчич заяви:
"Това, което искаме да видим, е цялостната нормализация на отношенията в контекста на очертаното в Стратегията за Западните Балкани. Това е нещо, което е много важно за ЕС, но също така и за Белград и Прищина и техния напредък по пътя към ЕС ", заяви Кочиянчич.
Срещата в Брюксел е организирана от Върховният представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз Федерика Могерини, която, в поканата до двете страни, заяви, че лидерите ще обсъдят етапа от диалога, който се отнася до цялостната нормализация на отношенията. За разлика от оптимизма на Кочиянич и Могерини, сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че не очаква големи резултати от днешните разговори. В интервю за сръбската държавна телевизия РТС, той още веднъж потвърди, че Белград никога няма да приеме едностранно обявената независимост на Косово, което по-късно бе потвърдено и от премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Новият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп е имал различна позиция за Косово от американската администрация преди 10 години

„Макфакс“ (Македония): Новият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп е имал различна позиция за Косово от американската администрация преди 10 години

23 Март 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новоназначеният съветник по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Джон Болтън, е познат на обществото и с неговите позиции за Косово, припомнят от сръбската държавна телевизия РТС, като посочват, че мнението му се е различавало от това на тогавашната американска администрация, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
„Най-добре е да продължат преговорите за статута на Косово, тъй като това е единственият начин да се запазят мира и стабилността в региона“, е заяви Болтън в интервю преди 10 години, преди гласуването на независимостта на Косово.
За разлика от официалната администрация на САЩ, Болтън тогава е бил на мнение, че не е препоръчително страните от региона да признават Косово, тъй като под въпрос е същинската концепция хора от различен етнически произход да живеят в рамките на границите на хетерогенните страни.
„Косовският прецедент би могъл да се превърне в проблем за страните от бивша Югославия и Европа, които са мултиетнически“, изтъкна тогава Болтън в интервю пред The Voice of America.
Още тогава той е подчертал, че ще се стигне до подялба на Косово, тъй като областите населени от сърби ще се ориентират към Сърбия и ще са настроени да се отцепят по някакъв начин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

23 Март 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на разговор с държавния глава на Косово Хашим Тачи европейският комисар за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан отправи препоръки към Прищина да положи усилия за справяне с организираната престъпност в страната - едно от последните условия за либерализиране на визовия режим за гражданите на най-младата държава на Балканите, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
На срещата в Брюксел австрийският политик подчерта, че ратификацията на споразумението за демаркацията на границата с Черна гора е важна стъпка за получаване на правото на свободно движение за косоварите и за европейската интеграция на страната, но е необходимо Косово да потвърди и ангажимента си към борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
По-рано на своя профил в социалната мрежа "Фейсбук" Тачи написа, че след утвърждаването на граничната сделка от 2015 г. от косовския парламент на ход е Брюксел, който трябва да либерализира визовия режим. Управляващото в Прищина мнозинство твърдеше, че ратифицирането на договора е последното условие за либерализация на визовия режим, докато опозиционната "Самоопределение" бе категорична, че процесът ще бъде дълъг и ще изисква справяне с корупцията и организираната престъпност.
В петък Хашим Тачи е в Брюксел заедно с държавния глава на Сърбия Александър Вучич. Двамата провеждат среща в рамките на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Независен" (Македония): Президентите на Косово и на Сърбия ще обсъдят в Брюксел нормализирането на отношенията

"Независен" (Македония): Президентите на Косово и на Сърбия ще обсъдят в Брюксел нормализирането на отношенията

23 Март 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Сръбския и косовския президент Александър Вучич и Хашим Тачи ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят общата ситуация в отношенията между Белград и Прищина, прилагането на съществуващите договори и за да обменят мнения за новия етап от диалога за подробната нормализиране на отношенията, предава скопското издание "Независен"
Срещата в Брюксел бе организирана от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.
В поканата до президентите на Сърбия и Косово Могерини подчертава, че на 23 март ще се обсъжда "фаза от диалога, който се отнася за цялостна нормализация, както и че ще се разгледа работата, която е в ход върху прилагането на съществуващите договори".
Става въпрос за първата среща на високо политическо ниво в рамките на диалога между Белград и Прищина от началото на годината, а трети, след като миналата година форматът на политическия диалог на двете страни премина от премиерски на президентско ниво.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Бизнес Вести" (Македония): "Македония" породи смъртни заплахи в гръцкия парламент"

"Бизнес Вести" (Македония): "Македония" породи смъртни заплахи в гръцкия парламент"

23 Март 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Всичките 300 депутати в гръцкия парламент получиха смъртни заплахи. Председателят на парламента на страната Никос Вуцис заяви, че "депутатите са изправени пред убийство, ако гласуват "за" в случай, че при новото име на бившата югославска република присъства думата "Македония", предава македонската медия "Бизнес Вести".
Според него изпращачите са представители на крайнодясната партия "Златна зора". Вуцис осъди поведението на трима депутати от партията: Никос Михайлолакис, Илиас Касазирис и Панайотис Илиопулос, които вчера по време на заседанието на комисията за сигурността са нападнали колегите си мюсюлмани.
"Всички членове на парламента са равни, независимо дали са християни, мюсюлмани или атеисти", категорично заяви той. Изявлението на Вуцис дойде малко след като министърът на външните работи в Атина Никос Кодзиас, изпрати до колегата си в Скопие Никола Димитров, пет предложения за ново име на Република Македония.
Според данните на гръцките медии предпочитаният в Атина вариант е "Горна Македония".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сърбия: ЕС не изпълнява задълженията си на гарант в преговорите за Косово

Сърбия: ЕС не изпълнява задълженията си на гарант в преговорите за Косово

21 Март 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Европейският съюз, който е гарант на преговорите за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, не планира да изиска от албанските власти в Косово създаването на Общност на сръбските общини в страната. Това заяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич в рамките на реч към гражданите по повод годишнината от погрома над сръбското население в Косово от 17 март 2004 г., предава REGNUM.
„Не вярвахме, че албанците ще направят нещо в полза на сърбите, но водим преговори под егидата на ЕС, разчитайки, че Брюксел ще стане гарант на изпълнението на споразумението. Въпреки това съм длъжен да кажа, че ЕС не иска създаването на подобна общност (на сръбските общини – бел.р.). В противен случай неговите условия за визова либерализация на косовските албанци биха включвали точно това, а не демаркацията на границата с Черна гора“, подчерта Вучич.
Сръбският президент напомни, че в Брюкселското споразумение от 2013 г. шест от 15-те точки се отнасят за създаването на Общността на сръбските общини в Косово, въпреки че договореното остава на хартия и до ден днешен.
„В продължение на пет години се опитваме постигнем мир и да разплетем косовски възел. В продължение на пет години никой не иска това да се случи", коментира Вучич.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Няма напредък в техническия диалог между Белград и Прищина

A1 On (Македония): Няма напредък в техническия диалог между Белград и Прищина

21 Март 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В новия кръг от преговори на техническо ниво между Сърбия и Косово не е постигнат напредък, съобщиха от Европейската комисия, като призоваха двете страни да увеличат усилията си за изпълнение на вече съществуващите споразумения, предава скопският телевизионен канал A1 On.
Основна тема на разговорите в Брюксел бяха именно договорите, сключени в рамките на диалога като Общността на сръбските общини, енергетиката, интегрираното управление на границите и свободата на движение.
„Въпреки че преговорите бяха задълбочени, напредък не бе постигнат. Европейският съюз призовава и двете страни да увеличат усилията си по отношение на прилагането на договореностите, припомняйки, че напредъкът в нормализирането на отношенията е ключов елемент на европейския им път“, заяви говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич.
Белградската делегация на тридневните разговори (от 19-21 март) на експертно ниво ръководеше директорът на правителствената Канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич, а делегацията от Прищина бе водена от Авни Арифи.
Според белградското издание „Вечерне новости" среща в сряда, на която е трябвало да се обсъди свобода на движение, не се е състояла изобщо поради „неподготвеност“ за дискусията, за което Белград обвини Прищина.
В петък президентите на Сърбия и Косово, съответно Александър Вучич и Хашим Тачи, ще се срещнат в Брюксел, за да продължат диалога за нормализиране на двустранните отношения, допълни още Коциянчич, като припомни, че Брюксел очаква пълно прилагане на всички постигнати споразумения между Белград и Прищина, включително и това за създаване на Общността на сръбски общини.
Предишният диалог между Белград и Прищина на техническо равнище, медииран от ЕС, се състоя в края на февруари след прекъсване за повече година.

Превод и редакция : Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Според митрополита на Сервийската и Кожанска епархия в Гърция „политиците ще станат национални предатели, ако се подпишат над договора за името на Македония“

Protothema: Според митрополита на Сервийската и Кожанска епархия в Гърция „политиците ще станат национални предатели, ако се подпишат над договора за името на Македония“

21 Март 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Солун. Митрополитът на Сервийската и Кожанска епархия на Гърция Павлос призова да се проведе публичен дебат относно спора за името между Гърция и Македония, пише Protothema.
„Скопие не може просто да се появи и да каже, че е Македония. Имаме отговорност. Политическите сили в Гърция имат отговорност. Ако подпишат [договора] днес, те няма да бъдат нищо повече от национални предатели“, заяви митрополит Павлос по време на публично събитие, организирано от Панелинистичната федерация на културните клубове в гръцката провинция Македония.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Македония: Има разлика между македонското и гръцкото проектоспоразумение

Външният министър на Македония: Има разлика между македонското и гръцкото проектоспоразумение

20 Март 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви на пресконференция във вторник, че между проектоспорзуменията на Гърция и Македония по спора за името има разлики, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„Гръцкото проектоспоразумение в момента е предмет на анализ. Не съм убеден, че ще бъде коректно да коментирам съдържанието му, винаги, когато говорим пред медиите работата се усложнява. Може би е честно да кажем, че има разлики и се надяваме, че ако мислим в една посока, ще успеем да преодолеем различията“, заяви Димитров, като добави, че македонското проектопредложение е изпратено в Атина и че целта е да се постигне приемливо решение и за двете страни.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: В Ню Йорк се проведе митинг „Македония значи Гърция“

Protothema: В Ню Йорк се проведе митинг „Македония значи Гърция“

20 Март 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Гръцката диаспора в САЩ е организирала и провела митинг в Ню Йорк срещу употребата на термина „Македония“ в бъдещото име на бившата югорепублика, предава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Мероприятието е организирано съвместно от Американо-гръцката образователна прогресивна асоциация, Федерацията на гръцките общества в Ню Йорк, Пан-македонската асоциация на САЩ, Гръко-американския съвет и няколко други местни гръцки организации в щата Ню Йорк.
Митингът е приветстван и подкрепен от Архиепископа на архидиоцеза на Америка Деметриос, който се е присъединил към него, заедно с други изтъкнати членове на гръцката диаспора в САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонската академия на науките: Приемането на едно име за цялостна употреба изисква промяна на Конституцията - то е неприемливо и неприложимо

Македонската академия на науките: Приемането на едно име за цялостна употреба изисква промяна на Конституцията - то е неприемливо и неприложимо

20 Март 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Таки Фити смята, че приемането на едно име за цялостна употреба в рамките на спора между Атина и Скопие е невъзможно и неприложимо, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
"Предложенията за името Република Македония или евентуално име с географско определение да се произнася като в македонския език и да се пише само с латинските букви, т.е. името на езика македонски да се пише с латински букви и да се пише, както в нашата страна, са абсурдни и неиздържани ", заяви Таки Фити.
Според председателя на МАНУ, приемането едно име за цялостна употреба, означава едно име за международна и вътрешна употреба и изисква промяна на Конституцията, промяна на имената на институциите и преразглеждане на всички международни договори, в които се използва конституционното име на страната. Съответно, добавя той, това решение е невъзможно и неприложимо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: И Македония изпрати проектоспоразумение в Атина

Зоран Заев: И Македония изпрати проектоспоразумение в Атина

20 Март 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев потвърди днес, че гръцкото проектопредложение по спора за името между Атина и Скопие е пристигнало и заяви, че македонското правителство е изпратило свое предложение в Атина, предава скопският телевизионен канал „МРТ“.
Проектопредложението на Скопие, според думите на Заев, трябва да бъде инструмент, който да помогне, а не да навреди на подготовката на преговорите, които ще продължат на 30 март във Виена.
„Не искам да навлизам в детайли. Министър Никола Димитров по-късно ще даде отговор на всички въпроси. Предложението пристигна, както и нашето е изпратено като версия“, заяви Заев пред журналистите.
Що се отнася до посещението на гръцкия външен министър Никос Коцияс, той заяви, че става въпрос за обратна визита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гръцкото предложение по спора с Македония съдържа пет основни точки, предпочитаното име е „Горна Македония“

Protothema: Гръцкото предложение по спора с Македония съдържа пет основни точки, предпочитаното име е „Горна Македония“

20 Март 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е разкрил съдържанието на предложението, което е отправил в Скопие за разрешаване на спора за името. Това се е случило в кулоарите на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Брюксел. Той е заявил, че проектопредложението е в ръцете на македонското правителство, като е добавил, че предпочитаното от Атина име на бившата югорепублика е „Горна Македония“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Съставихме текст, който представлява цялостната ни позиция за разрешаване на всички проблеми, които имаме с БЮРМ (Бивша югославска република Македония), както и дневен ред за бъдещото ни сътрудничество, което ще бъде от полза и за двете страни. Изпратих предложението в Скопие преди няколко дни“, е заявил Коцияс.
В документа се съдържат пет приемливи варианта за новото име на бившата югорепублика, като Атина има предпочитания към „Горна Македония“, като са включени и „червени линии“.
Гръцкото издание припомня, че ръководителят на гръцката дипломация трябва да се срещне с македонския си колега Никола Димитров в Скопие в четвъртък и се очаква резултатите от преговорите да бъдат решаващи за бъдещото развитие на разговорите между двете страни и за това дали е възможно да бъде намерено решение на спора за името. Освен с Димитров, Коцияс ще се срещне и с лидерите на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Скопие очаква посещението на Никос Кодзиас

„A1oN“ (Македония): Скопие очаква посещението на Никос Кодзиас

20 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопие очаква посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас, който, както съобщават медиите от страната му, „ ще представи споразумение за решаване на спора между Гърция и Македония“, предава македонската медия „A1oN“.
Документът ще съдържа около 55 члена, с всички отворени въпроси и от 20 страници. Предложението е подготвено от гръцкото МВнР, подробно разгледано от премиера Алексис Ципрас и Никос Кодзиас и съдържа точките, обявени от външния министър
Посещението на Кодзиас вероятно ще бъде на 22 март, но то не е потвърдено нито от македонското, нито от гръцкото външни министерства.
Гръцкият алтернативен министър на отбраната Фотис Кувелис по рано заяви в интервю, че решението на въпроса „е в полза на Гърция, що се отнася до иредентизма, сигурността на границите и сложното име за обща употреба (erga omnes).“ Според него решението трябва да бъде с международно споразумение, но придружено от конституционни промени.
Премиерът на Македония Зоран Заев съобщи вчера за посещението на Кодзиас . „Смятам, че е възможно да се намери решение и съм оптимист, ако се грижим за достойнството и идентичността“, заяви Заев. Той посочи, че хората, които преговарят, са само индивиди и в крайна сметка институциите на Македония и Гърция са тези, които решават.
С позиция за преговорите вчера излезе и посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар, който заяви, че преговорите, които се водят с южната съседка и спора за името на Република Македония вървят в добра посока, а ЕС няма да се ангажират пряко върху този процес.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас заяви, че гръцките предложения за спора с името са изпратени до Скопие

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас заяви, че гръцките предложения за спора с името са изпратени до Скопие

20 Март 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че до Скопие е изпратен текст, който съдържа предложенията на страната му относно бъдещото сътрудничество между Гърция и Македония, пише македонската медия „Алсат-М“.
На въпрос от местни медии дали при посещението си тази седмица в Скопие той ще представи гръцкия проект на споразумението, Кодзиас заяви, че предложенията на Атина са вече изпратени.
„Изработихме текст с нашите предложения, както по отношение на откритите проблеми, които имаме с БЮРМ, така и за бъдещия дневен ред на сътрудничеството, което ще донесе полза и на двете страни. Изпратих този текст преди няколко дни в Скопие“, заяви гръцкият външен министър. Очаква се Никос Кодзиас да пристигне в Скопие в четвъртък.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител“ (Македония) : Гръцкият външен министър пристига на 22 март в Скопие с документ от 20 страници и 55 точки – македонският министър председател е оптимист за решаването на спора за името

“Сител“ (Македония) : Гръцкият външен министър пристига на 22 март в Скопие с документ от 20 страници и 55 точки – македонският министър председател е оптимист за решаването на спора за името

20 Март 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев е оптимист, че ще намери решение на спора за името, ако вземе предвид достойнството и идентичността на страната. Той изрази надежда относно посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие през следващите дни, както и за преговорите с пратеника на ООН Матю Нимиц, които могат да направят крачка напред в решаването на проблема. За него е от решаващо значение как решението ще бъде прието от гръцката общественост и от гръцките институции, предава македонската медия “Сител“.
Според гръцките медии външният министър ще представи на 23 март проектоспоразумение, изготвено от тяхното МВнР и обсъдено подробно от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и Кодзиас. Документът съдържа около 55 параграфа на 20 страници. Според „Hellasjournall“ източници от САЩ посочват, че в пакета са предложени пет имена, включително Нова Македония и Горна Македония, написани на славянски език.
„То Vimа“ твърди, че гръцкото правителство предпочита „Горна Македония“ и че международното споразумение ще стигне до гръцкия парламент след Великден, може би в началото на май. Източниците на вестника посочват, че в гръцкия пакет промяната на конституцията на Македония ще бъде условие за решение на спора.
Медиите са осъдили, че на 27 март ще се състои нова среща на външните министри с Нимиц, но за това засега няма официално потвърждение нито от Скопие, нито от Атина.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): Според гръцкия министър на отбраната „Македония е една и е гръцка“

A1oN (Македония): Според гръцкия министър на отбраната „Македония е една и е гръцка“

20 Март 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на партия „Независими гърци“ – младши коалиционен партньор в гръцкото правителство и министър на отбраната на страната Пасон Каменос заяви, че не приема „нито Северна, нито Южна, нито Източна, нито Западна Македония, защото Македония е една и гръцка“, предава македонската медия A1oN .
„Позицията на „Независими гърци“ е ясна по отношение на името на Македония. Не приемаме решение, което да съдържа името Македония. Нито Северна, нито Южна, нито Източна или Западна Македония. Македония е една и гръцка. Добре ще е в Скопие да се проведат конституционни промени. Гърция направи няколко стъпки. Разбира се, искаме решение, без да даваме термина "Македония". Промяната на Конституцията е предпоставка за всяко друго решение“, смята Каменос. Партийният лидер смята, че в гръцкото правителство „има теми, които публично са изяснени, че не може да променяте позициите нито на едната, нито на другата страна“.
Панос Каменос ще се срещне на 20 март с Алексис Ципрас. Срещата на двамата коалиционни партньори бе обявена от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Санакополус, а основна тема ще бъде случаят с двамата гръцки войници арестувани край река Марица на турска територия. С оглед на това, че тази среща е само на няколко дни преди посещението на външният министър Никос Кодзиас в Скопие, остава загадка дали на срещата двамата коалиционни партньори ще споменат и въпросът за името.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Защо Косово може да има армия, а Република Сръбска не?

Sputnik (Сърбия): Защо Косово може да има армия, а Република Сръбска не?

20 Март 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Ако след изборите Милорад Додик остане в Председателството на Босна и Херцеговина, то той би могъл съвсем законно да повдигне въпроса за възстановяване на армиите на субектите на страната. Въпреки това, за да бъде постигнат този план, е необходим консенсус от трите представители на Председателството на Босна и Херцеговина, отбелязва сръбската редакция на Sputnik.
Авторът припомня позицията на САЩ, представена от помощник-държавния секретар по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл, който подкрепи създаването на косовска армия. Ако Косовските сили за сигурност (КСС) бъдат трансформирани в армия, то тогава Додик с право напомня, че съгласно Дейтънското мирно споразумение Република Сръбска има право на своя армия.
Няма нито един международен документ, който предвижда създаване на армия на Косово. За сметка на това Република Сръбска не само има такъв документ, но и е разполагала със собствена армия, образувана по силата му. Това е т.нар. Войска на Република Сръбска (ВРС), създадена на 12 май 1992 г. с решение на парламента на Република Босна и Херцеговина (съществувала в периода 1992-1997 г.). През януари 2006 г. тя влиза в състава на армията на Босна и Херцеговина. Военноto наследство и идентичност на армията на Република Сръбска се запазва в Трети пехотен полк на армията на Босна и Херцеговина.
В този контекст поражда основания за съмнения - ако Западът смята, че Косово може да разполага със собствена армия, тогава защо, хипотетично погледнато, такава не може да има и Република Сръбска?
Според професора по политология Радомир Нешкович Западът разглежда Република Сърбска като част от Босна и Херцеговина, а на Косово, въпреки че е под протекторат, гледа като на суверенна държава. Поради тази причина засега изглежда невъзможно създаването на армия на Република Сръбска, обяснява Нешкович. Въпреки това, той не отрича възможността въпросът да бъде повдигнат в Босна и Херцеговина, ако Милорад Додик, след изборите в Босна и Херцеговина става член на председателството на Босна и Херцеговина.
„От тази позиция той има съвсем законно право да повдигне въпроса. Въпреки това, за да се постигне този план, трябва да има консенсус от тримата членове на председателството, което е малко възможно“, твърди политологът.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина

19 Март 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Тема на дискусията са договорите, които вече са постигнати и които не са приложени на практика, като например споразумението за Сдружението на сръбските общини и за енергетиката. Представители на Европейския съюз призоваха за ускоряване на темпа на преговорите по прилагането на съществуващите договори.
Срещата на двете делегации ще продължи три дни, след което ще бъде последвана от разговор на най-високо политическо равнище – между президентите на Сърбия и Косово, съответно Александър Вучич и Хашим Тачи. Провеждането му е планирано за петък, 23 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Техническият диалог Белград – Прищина продължава в понеделник в Брюксел

Gazeta Express: Техническият диалог Белград – Прищина продължава в понеделник в Брюксел

19 Март 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Техническият диалог между Белград и Прищина продължава в Брюксел в понеделник, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Основна тема на разговорите ще бъде основаването на Общност на сръбските общини в северната част на Косово, както и енергетиката, мостът в Косовска Митровица, свободата на придвижване и др.
Новият кръг на техническите преговори трябва да продължи до 21 март, съобщава изданието, като припомня, че последният кръг от техническия диалог под егидата на Европейския съюз се проведе през февруари след близо едногодишно прекъсване. Косовската делегация е оглавена от политическия съветник на премиера Рамуш Харадинай – Авни Арифи, а сръбската – от ръководителят на Канцеларията към сръбското президентство за Косово и Метохия Марко Джурич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

19 Март 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Сръбската народна партия и бивш министър на външните работи на страната Вук Йеремич заяви, че сръбският президент Александър Вучич води тайни преговори с президента и премиера на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай и „се опитва неумело да преметне международната общност“ и „да купи допълнително време за себе си и своите коалиционни партньори“ в Прищина, пише скопското електронно издание „МКД“.
„Тъй като срокът за разрешаване на косовския въпрос изтича в началото на лятото, Вучич сега се нуждае от всичко, което да използва като „смокинова клонка“. Във вторник той беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а в понеделник (19.03) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му ", заяви Йеремич пред сръбската телевизия „Фейс“.
Бившият външен министър на Сърбия, обясни, че Вучич е предложил на Запада "гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да се присъедини към ООН.
Той добави още, че Вучич, Тачи и Харадинай "са замесени от едно и също тесто - с тон гел на главата си", които заедно забавят решението за Косово.
"Но, когато разрешат проблема с Косово, те вече няма да бъдат необходими на Запада и се опасяват, че много скоро след това няма да са на свобода. В момента международната общност са й изгодни хора с багаж, като Тачи, Вучич и Харадинай ", увери Йеремич.
Той посочи, че при такива обстоятелства Вучич панически се опитва да достигне до, „каквото и да било" всеобхватно споразумение, тъй като от шест години "търгувасъс сръбските интереси в Косово, за да укрепи своята брутална диктаторска власт" и изпълнява абсолютно всичко, което е било поискано от него, без условия и без албанската страна да изпълни договореното.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

19 Март 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина.За втори път в разстояние на два месеца, министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс получи писмо с куршум – явна заплаха за живота му, пише електронното издание на гръцкото вестник Protothema, като се позовава на информация от местен ежедневник.
Вестник „Та Неа“ съобщи, че в писмото Коцияс е обвинен, че продава гръцката история, съгласявайки се на компромисно име, в което се съдържа термина „Македония“, в рамките на спора със Скопие.
Писмото е пристигнало в министерството в началото на миналата седмица,а патронът е подобен на тези, които се използват от оръжията на противовъздушната отбрана, като „Та Неа“ уточнява, че в момента случаят се разследва от полицията и военни експерти.
Protothema припомня, че в началото на февруари Коцияс получи първото писмо със заплахи за живота му, в което пишеше: „Има три куршума за теб“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

18 Март 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Скупщината и бивш първи дипломат на Белград Вук Йеремич твърди, че президентът на Сърбия Александър Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово, съответно Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, съобщава скопското електронно издание МКД.
Според Йеремич сръбският президент „неуспешно се опитва да мами международната общност" и „да купи допълнително време за себе си и коалиционните си партньори" в Прищина.
„Като срок за решаване на косовския въпрос се споменава началото на лятото и Вучич сега се нуждае от всичко, което може да използва като смокинов лист. Във вторник Вучич беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а днес (неделя) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му", заяви Йеремич пред сръбската телевизия Фејс.
Йеремич, който е бивш министър на външните работи на Сърбия, заяви, че Вучич е предложил на Запада „гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване на всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да стане част от ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

17 Март 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Американският помощник държавен секретар по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър, в рамките на свое посещение в Никозия в петък, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Мичъл потвърди, че Кипър има право да разработва ресурсите в своята икономическа морска зона, като подчерта, че Вашингтон подкрепя Никозия в случая. Коментарът му е направен след среща с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис. Никозия бе последната дестинация от балканската обиколна на Мичъл, която включваше Атина, Белград, Скопие и Прищина.
Изказването на американския дипломат става на фона на обтегнатите отношения между Кипър и Турция, след като от Анкара блокираха проучване за добив на газ край острова, като заявиха, че страната няма да позволи на кипърските гърци да разработват „едностранно“ природните ресурси край острова.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

17 Март 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Испанският премиер Мариано Рахой разглежда възможността да откаже да присъства на срещата между лидерите на ЕС и Западните Балкани, която е насрочена за средата на май, пише електронното издание на косовския вестник Gazeta Express, като се позовава на данни от испанското издание El Pais.
Според данни на испанския вестник, Рахой се струваха, че неговото присъствие на една и съща среща с косовския президент Хашим Тачи може да бъде използвано като оправдание от сепаратистките лидери в Каталуния в техните намерения за обявяване на независимост от Испания, която е една от петте страни от ЕС, наред със Словакия, Румъния, Гърция и Кипър, които не са признали Косово. В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск посети Мадрид, където се срещна с Рахой с цел обсъждане на въпроса.
Една от възможностите, при която премиерът би посетил срещата е премахване на косовския флаг от нея, пише испанското издание.

Агенция „Фокус“ припомня:

В петък Рахой прие Туск в Мадрид, като малко след двустранните разговори, полският политик написа в една от социалните мрежи, че е провел „невероятна среща“ с Рахой, но нито една от двете страни не излезе с официално съобщение относно резултата от преговорите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

17 Март 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл продължава обиколката си в Югоизточна Европа, посещавайки Белград на 14 март, Атина на 15 и Никозия на 16, след като по-рано спря в Прищина и Скопие. Ако е имало тематичен фокус в тази обиколка, то той е ясно поставен върху постигането на прогрес при справянето с замразените конфликти (статутът на Косово, спорът за името между Македония и Гърция), както и относно общите двустранни контакти с новата администрация на САЩ. По-голямата част от пътуването му премина под сянката на уволняването на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ, предава NewEurope.
В Белград Мичъл се срещна със сръбския президента Александър Вучич, с министър-председателя Ана Брнабич и с външния министър Ивица Дачич. Преди пристигането си Държавният департамент описа целите на Мичъл в Сърбия като „потвърждение на силните отношения между Сърбия и САЩ, както и да се призова сръбското правителство да продължи с нормализирането на отношенията с Косово, да се направят реформите, необходими за придобиването на целта – членство в Европейския съюз и активно да се подкрепя стабилността
По време на срещата не е постигнато споразумение относно трансформирането на Косовските сили за сигурност в редовна армия. Сърбия твърдо поддържа позицията си, че няма правни документи по отношение на статута на Косово, които да позволяват това. Вучич заяви, че Сърбия и САЩ не са съгласни относно „силите за сигурност на Косово“, но се съгласи за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
Белград също така остава скептичен относно волята на Прищина да позволи на т.нар. „Асоциация на автономните сръбски общини“ да премине от теория на практика. Перспективите на САЩ са различни, след като Мичъл обяви, че Косово, фактически има правото да формира собствени професионални сили, които да се занимават със сигурността. „Косово има правото да формира професионални сили, които да се справят със сигурността и които да включват косовските сърби“, заяви той. Той предупреди, че Косово трябва да промени конституцията си, за да създаде тези сили.
Що се отнася до спирката в Атина, Държавният департамент отбеляза, че Мичъл ще „се срещне с високопоставени гръцки политици, за да обсъди задълбочаването на американско-гръцките стратегически връзки и да засили двустранното сътрудничество, включително и в сферите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите“.
В действителност, смесицата от наличните въпроси направи посещението в Атина по-близо до икономическа мисия. Обсъжданията в Атина с високопоставените посетители от държавния департамент се фокусираха върху регионалните въпроси на деня.
Мичъл се срещна с външния министър Никос Кодзиас и на отбраната Панос Каменос и изненадващо, но гръцката преса не обърна голямо внимание на срещата, избирайки да се фокусира върху спирката в Кипър. Интересно съвпадение бе, че водачът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, който изглежда като фаворит на следващите парламентарни избори, посети Вашингтон, по време на посещението на Мичъл в региона. Мицотакис се срещна със заместник-държавният секретар Джон Съливан и с други ключови членове на Конгреса.
Официалната програма за посещение в Кипър беше разгледана от Държавния департамент по следния начин: "В Никозия на 16 март Мичъл ще се срещне с висши представители на Република Кипър, за да обсъдят двустранните и регионални въпроси, включително развитието на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Той ще се срещне и с лидерите на кипърските гърци и кипърските турци, както и с представители на ООН. "
Не е изненадващо, че докато бе в Никозия, Мичъл потвърди вече силната подкрепа на САЩ за правото на Република Кипър да използва енергийните си ресурси въпреки продължаващите заплахи от съседна Турция, докато изследователските дейности продължават ( в тези дейности ще включва енергийния гигант на САЩ Exxon Mobil) в изключителната икономическа зона на Кипър. В Никозия Мичъл се срещна с президента Никос Анастасиадес, с външния министър Никос Христодулидес, с министъра на енергетиката Георгиос Лакокрипис и с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

17 Март 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговият косовски колега Хашим Тачи ще проведат на 23 март среща в Брюксел, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Срещата е в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между двете страни“, съобщават косовските медии, позовавайки се на съобщение от екипа на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
По време на срещата ще се обсъдят нормализирането на отношенията в рамките на диалога с посредничеството на ЕС и „ще се работи за по-нататъшното изпълнение на подписаните договори“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

17 Март 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще продължи преговорите за намиране на компромисно решение на проблема между Белград и Прищина, тъй като по неговите думи, това е необходимо за по-добро бъдеще на Сърбия, съобщава македонската агенция Макфакс.
Държавният глава заяви: „ще продължим преговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо“, като президентът допълни, че Белград „няма друг избор“.
„Можем да намерим компромисно решение, защото ако не бъде компромисно, няма да има решение“, подчерта още Вучич по време на пресконференция. Президентът показа пред репортери Брюкселския договор, подчертавайки, че шест от 15-те му точки „са си останали на хартия“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.