НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Един от двамата британски граждани изложени на „Новичок“ през юни е изписан от болницата

Reuters: Един от двамата британски граждани изложени на „Новичок“ през юни е изписан от болницата

20 Юли 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Чарли Роули, един от двамата британци, отровени с невропаралитичното вещество „Новичок“ миналия месец е бил изписан от болницата, предава Reuters.
45-годишният Роули и 44-годишната Доун Стърджес са се почувствали зле, след като са били подложени на отровата в югозападна Англия близо до мястото, където руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март бяха атакувани със същата субстанция.
„За мен е удоволствие да потвърдя, че Чарли Роули бе изписан от болницата. Той премина през ужасно преживяване, което малцина от нас могат да си представят“, съобщи представителят на болницата в град Солсбъри Лорна Уилкинсън.
Стърджес почина по-рано този месец и нейната смърт се разглежда като убийство.
Великобритания обвинява Русия за отравянето на Скрипал, а Кремъл отрича.
Полицията съобщава, че „Новичокът“, използван за убийството на Стърджес се е намирал в малка бутилка, открита в дома на Роули.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Жена е изпълнявала ключовата  роля в екип от шестима руснаци, отговорни за отравянето на  Сергей и Юлия Скрипал

Daily Mail: Жена е изпълнявала ключовата роля в екип от шестима руснаци, отговорни за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

18 Юли 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Жена, която е работела за руската военна разузнавателна агенция, се смята, че е извършила смъртоносната атака с невро-паралитичен агент във Великобритания, пише британският вестник Daily Mail.
44-годишната Дон Стърджис почина миналата седмица, а 45-годишния й партньор Чарли Роули се бори за живота си в болница, след като са намерили флакон с известно количество от отровното вещество в парка в Еймсбъри.
Братът на Роули Матю каза вчера, че двойката миналия месец е намерила шишенце от парфюм в парка, и са се напръскали с него.
Смята се, че флаконът е изоставен от агентите, които преди четири месеца са отровили бившия руски шпионин и дъщеря му.
Вчера руската служба, за която смята, че се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., е обвинена, че е отговорна за нападението в Солсбъри.
Детективите вярват, че това е извършено от ГРУ (Държавно разузнавателно управление) - агенцията, която , в която Скрипал е служил в продължение на около 15 години.
Британските официални представители "се доближават до идентификацията на лицата, които смятат, че са извършили операцията", според вестник The New York Times.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Руското посолство в Лондон поиска обяснение от британските власти за изтичането на информация за инцидента в Солзбъри

Sputnik: Руското посолство в Лондон поиска обяснение от британските власти за изтичането на информация за инцидента в Солзбъри

17 Юли 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия в Лондон заяви във вторник, че настоява от британските власти да потвърдят или да опровергаят възможното изтичане на информация за разследването на инцидента в Солзбъри към САЩ, други държави или отделни хора, предава Sputnik.
„Посолството изпрати още една официална нота с искането да се потвърди или опровергае възможният трансфер на информация относно разследването на инцидента в Солзбъри към САЩ, други съюзници или отделни хора“, заяви прессекретарят на посолството.
По-рано във вторник американското електронно издание „The New York Times“ цитира неназован бивш член на правителството на САЩ, който твърди че няколко „настоящи или бивши“ руски военни офицери от разузнаването са свързани с инцидента в Солзбъри, където с невропаралитичния газ „Новичок“ бяха отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Междувременно британските следователи продължават да отказват предаването на информация относно инцидента на Русия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Британските следователи са събрали над 400 проби свързани с отравянето в Еймсбъри

Sputnik: Британските следователи са събрали над 400 проби свързани с отравянето в Еймсбъри

14 Юли 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Еймсбъри. Британските следователи са събрали над 400 проби свързани с отравянето на двамата британски граждани в Еймсбъри, съобщиха от полицията, предава Sputnik.
„Работата, която в момента се извършва, е изключително важна. Опитваме се не само да разрешим едно сериозно престъпление, което е било извършено, но работим и по идентифицирането на всякакъв потенциален риск към общността. Всичко това докато се опитваме да предпазим всички участващи в следователския процес, да не бъдат изложени на отравяне“, заяви Нийл Басу, началник на контратерористичния отдел на британската полиция.
Според изявлението на полицията, към днешна дата са събрани над 400 проби от разследването в Еймсбъри, от които значителна част са „потенциално заразени и са били предадени на лаборатории за анализ“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В дома на отровения с „Новичок“ британец в Еймсбъри е открит флакон с отровното вещество

РИА Новости: В дома на отровения с „Новичок“ британец в Еймсбъри е открит флакон с отровното вещество

14 Юли 2018 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. В дома на отровения с „Новичок“ британец Чарли Роули в Еймсбъри е открит флакон с отровното вещество , съобщава британската полиция, цитирана от РИА Новости.
Флаконът е намерен по време на обиск в дома на пострадалия и е предаден на лабораторията в Портън Даун за изследване, като от там са потвърдили, че веществото от флакона е „Новичок“.
Предстои да се изследва дали веществото е същото, отровило Сергей и Юлия Скрипал. От британската полиция подчертават, че засега основната линия на разследване е връзката между двата инцидента. Съобщава се, че ще продължи търсенето на следи от нервно-паралитичното вещество в Еймсбъри и Солсбъри.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британската полиция е отцепила за кратко част от район в Солзбъри, близо до мястото на отравяне на Сергей Скрипал

Reuters: Британската полиция е отцепила за кратко част от район в Солзбъри, близо до мястото на отравяне на Сергей Скрипал

13 Юли 2018 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Солзбъри. Британската полиция в четвъртък е отцепила за кратко част от английския град Солзбъри, близо до мястото на отравяне на бившия руския агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, след което са вдигнали бариерите си, предава Reuters.
От полицията поясниха, че са се откликнали на инцидент с мъж, като част от „високо предпазните мерки“, които са в сила след отравянето на Скрипал през март и на двама британски граждани през миналата седмица.
Инцидентът се е оказал фалшива тревога. „Службите за спешност бяха извикани на място в 18:20 часа тази вечер, след като са били предизвикани опасения за безопасността на мъж, на около 30 години“, заявиха от полицията в Солзбъри чрез социалната мрежа „Фейсбук“. „Сега можем да потвърдим, че няма причина за опасения, нито за здравето му, нито за друг риск към обществеността“, допълниха от полицията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Вторият отровен с „Новичок“  дойде в съзнание, но остава в критично състояние

Evening Standard: Вторият отровен с „Новичок“ дойде в съзнание, но остава в критично състояние

11 Юли 2018 | 05:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Вторият отровен с „Новичок“ дойде в съзнание, но остава в критично състояние, пише лондонският Evening Standard.
Чарли Роули, на 45 години, сега е в "критично, но стабилно" състояние и има подобрение, заяви говорител на болницата в Солсбъри.
Съобщението, направено от директора на болницата Лорна Уилкинсън, дойде само дни, след като партньорката му, Дон Стърджис, на 44 години, почина, след като е била изложена на контакт с невротоксичния агент „Новичок“.
Чарли Роули е бил отровен заедно с Дон Стърджис, която почина в неделя, от същия токсичен агент, използван при нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрилал и дъщеря му през март.
Лорна Уилкинсън каза: "Видяхме малко, но знаково подобрение в състоянието на Чарли Роули. Той е в критично, но стабилно състояние и сега е в съзнание“.
"Това е добра новина, но все още не е ясно нищо. Чарли все още е много зле и ще продължи да изисква специализирана денонощна грижа в болницата.
Полицията каза, че Дон Стърджъс е пипала предмета, замърсен с „Новичок“, само на няколко километра от Солсбъри, където Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени.
Докато съветът на властите в Англия е, че рискът за обществото е нисък, те предупреждават всички в района да не пипат "непознати предмети, които биха могли да съдържат течност или гел, в интерес на собствената им безопасност".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Отровеният с „Новичок“ в Еймсбъри е дошъл в съзнание

AFP: Отровеният с „Новичок“ в Еймсбъри е дошъл в съзнание

10 Юли 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. 45-годишният британец, намерен в критично състояние след излагането на въздействие от нервопаралитичния агент „Новичок“ в Еймсбъри, е дошъл в съзнание. Това потвърдиха от болницата, в която пациентът бе приет за лечение, предава AFP.
„Видяхме малко, но значително подобрение в състоянието на Чарли Роули. Той е в критично, но стабилно състояние и сега е в съзнание", се казва в изявление от болницата.
В неделя неговата съпруга, която също бе открита в критично състояние, почина в резултат на въздействието на „Новичок“.
Новият случай на контакт с веществото се случи в близост до Солзбъри, където през март бившият офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с „Новичок“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лондон: Москва е виновна за смъртта на жената в Еймсбъри, международната общност трябва да се присъедини към Великобритания в „осъждането“ на Москва

Лондон: Москва е виновна за смъртта на жената в Еймсбъри, международната общност трябва да се присъедини към Великобритания в „осъждането“ на Москва

9 Юли 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън обвини Москва, че има отношение към смъртта на жената, отровила се с нервно-паралитично вещество в Еймсбъри, съобщи агенция Reuters, предава РИА Новости.
„Простата реалност е такава, че Русия извърши нападение на британска земя, в резултат от което умря наша гражданка“, заяви Уилямсън по време на изказване в парламента.
Според неговото мнение, световната общественост трябва да се присъедини към Великобритания в „осъждането“ на Москва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британската полиция не може да даде гаранции за сигурността след отравянето в Еймсбъри

AFP: Британската полиция не може да даде гаранции за сигурността след отравянето в Еймсбъри

9 Юли 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската полиция призна, че не е в състояние да даде гаранции за сигурността след отравянето в Еймсбъри, предава AFP, като припомня, че 44-годишна майка на три деца почина след контакт с нервно-паралитичното вещество „Новичок“ в Югозападна Англия.
„Просто не мога да предложа никакви гаранции", заяви помощник-комисар Нийл Басу, ръководител на британската антитерористична полиция, която води разследването на новия случай на отравяне с „Новичок“ в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Случаите на отравяния във Великобритания представляват заплаха за цяла Европа

Кремъл: Случаите на отравяния във Великобритания представляват заплаха за цяла Европа

9 Юли 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Случаите на отравяния на хора във Великобритания създават ситуация, която представлява опасност за цяла Европа. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Съжаляваме за кончината на британката (Дон Стерджъс, която издъхна след излагане на контакт с нервно-паралитично вещество в Еймсбъри). Както и по-рано сме дълбоко загрижени от продължаващите случаи на отравяне с вещества на територията на Великобритания. Това представлява опасност не само за британците, но и за всички останали европейци“, подчерта Песков.
Говорителят на Кремъл припомни, че Русия, „изхождайки от голямата опасност на тези случаи, от самото начало предлагаше на британските власти сътрудничество в разследването на обстоятелство на това, което е случи в Солзбъри. За съжаление, не срещнахме взаимност“, допълни Песков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Започнато е разследване за убийство, след като жената, която беше изложена на невропаралитичния газ „Новичок“, почина в болницата

London Evening Standard: Започнато е разследване за убийство, след като жената, която беше изложена на невропаралитичния газ „Новичок“, почина в болницата

9 Юли 2018 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Полицията е започнала разследване за убийство, след като жената, която беше изложена на невропаралитичния газ „Новичок“ в Еймсбъри, почина в болницата в неделя, пише британският вестник London Evening Standard.
44-годишната Доун Стърджес изпадна в критично състояние заедно с мъжа си, 45-годишният Чарли Роули на около 13 км от мястото, на което беше отровен бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия със същото вещество.
Стърджес, която е имала три деца, е починала в неделя и смъртта ѝ се третира като убийство, заявиха от полицията.
Нейният партньор Чарли Роули все още се намира в критично състояние в болница.
Изследванията разкриха, че двойката е била изложена на невропаралитичния газ, след като е докоснала заразен предмет с ръцете си.
Възможността двете разследвания да бъдат свързани е „очевидна ключова линия за разследване на полицията“, допълниха от там.
Министър-председателят Тереза Мей заяви, че е „ужасена и шокирана“ от смъртта.
В изявление публикувано в неделя вечерта, комисар Нийл Басу, началник на контратерористичното управление на британската полиция, заяви: „Това са шокиращи и трагични новини. Доун остава семейството си, включително три деца, и нашите мисли и молитви са с тях в това изключително трудно време. 45-годишният мъж, който се разболя заедно с Доун, остава в критично състояние в болницата и нашите мисли са с него и семейството му. Тези ужасни новини ще послужат единствено за засилване на нашата решимост за идентифициране и довеждане до наказателна отговорност човека, или хората отговорни за това, което мога да опиша единствено като възмутителен, безразсъден и примитивен акт. Детективите ще продължат с работата си, за да съберат всички възможни доказателства, така че да можем да разберем как двама граждани са стигнали до това да бъдат изложени на толкова смъртоносна субстанция“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Жената, която беше изложена на невропаралитичния газ „Новичок“ в Еймсбъри, е починала

Sputnik: Жената, която беше изложена на невропаралитичния газ „Новичок“ в Еймсбъри, е починала

9 Юли 2018 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Еймсбъри. Жената, която беше изложена на невропаралитичния газ „Новичок“ в британския град Еймсбъри, е починала в местна болница, съобщиха от британската полиция в неделя, предава Sputnik.
„Детективите са започнали разследване за убийство, след като жена, която е била изложена на невропаралитичния газ „Новичок“ в Еймсбъри, е починала в болницата тази вечер, неделя, 8 юли. Тя беше разпозната като 44-годишната Доун Стърджес от Дърингтън. Семейството ѝ беше уведомено и получава подкрепа от специално обучени семейни служители“, се казва в съобщението на полицията.
От там допълниха, че 45-годишен мъж, който също се лекува след излагането на невропаралитичния газ, остава в критично състояние.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британската двойка, изложена на „Новичок“ е държала „заразен предмет“

AFP: Британската двойка, изложена на „Новичок“ е държала „заразен предмет“

5 Юли 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската полиция съобщи, че двойката, останала в критично състояние, след като е била изложена на невропаралитично вещество в същия район, където бе отровен бившия служител на руското ГРУ Сергей Склипал , е „държала заразен предмет“, предава AFP.
„След като взехме допълнителни проби от пациентите, ние знаем, че те са изложени на невропаралитичен агент, след като са държали заразен предмет“, съобщава полицията в официално свое заявление.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Двойка е била отровена от невропаралитичния газ „Новичок“ във Великобритания

The Times: Двойка е била отровена от невропаралитичния газ „Новичок“ във Великобритания

5 Юли 2018 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Еймсбъри. Мъж и жена са критично болни, след като в сряда вечерта са били отровени от същия невропаралитичен газ „Новичок“, използван срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, пише британският вестник The Times.
Доун Стърджис, 44-годишна, и Чарли Роули, 45-годишен, изглежда че са били „инцидентно изложени“ на „Новичок“, който бе използван за нападението над Сергей Скрипал през месец март.
Нийл Басу, директорът на службата по контратероризъм на Великобритания, заяви че връзката им със Скрипал се разследва и учените ще оценят дали отровата е била от същата партида.
Детективите все още не са наясно как двойката е била заразена, но възможността за инцидентно излагане би разпалила публичните здравни притеснения и въпроси за операцията по обеззаразяване в Солзбъри. Нийл Басу допълни: „Нямам никаква информация от разузнаването, нито пък доказателства, че те са били мишена на някого“.
Стърджис и Роули са припаднали в град Еймсбъри, който се намира на 8 км от Солзбъри. Линейката, която е прекарала двете жертви до болницата, е била взета за унищожение или обеззаразяване, според информациите. Източници от Уайтхол потвърдиха в сряда вечерта, че „кръстосаното замърсяване“ от оригиналния невропаралитичен газ е вероятна теория.
Места в Еймсбъри и Солзбъри са били обградени и проби от субстанцията са изследвани в изследователската лаборатория за отбрана на Портън Даун. Висшестоящ източник от Уайтхол заяви: „Това демонстрира колко сериозна е била първата атака още тогава. Вижда се колко смъртоносна е тази субстанция“.
Според Нийл Басу няма доказателства, че британската двойка е посетила места, които са били обеззаразени в Солзбъри след отравянето на Скрипал.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британските власти ще проведат заседание по инцидента в Уилтшир

Reuters: Британските власти ще проведат заседание по инцидента в Уилтшир

4 Юли 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Представителите на британските власти ще проведат среща по-късно днес, за да обсъдят случая, при който възможното отравяне на двама души се разследва от антитерористичната полиция в южната част на Англия, предава Reuters.
Двамата са открити в критично състояние след вероятен контакт с неизвестна субстанция край югозападния английски град Солсбъри в графство Уилтшир, където през март бе отровен бившият служител на руските тайни служби Сергей Скрипал.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британската антитерористична полиция разследва инцидента с употребата на „неизвестно вещество" край Солзбъри

AFP: Британската антитерористична полиция разследва инцидента с употребата на „неизвестно вещество" край Солзбъри

4 Юли 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската антитерористична полиция подпомага разследването на инцидента, при който двама души бяха хоспитализирани в критично състояние след излагане на въздействието на „неизвестно вещество" в близост до Солзбъри, където в началото на месец март бе отровен бившият офицер от руското Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предава AFP.
„Служители от звената за борба с тероризма работят съвместно с колеги от Уилтширската полиция във връзка с инцидента в Еймсбъри", се казва в изявление от правоохранителните органи. Говорител на полицията поясни, че сътрудничеството е „процедурно", тъй като все още не е ясно какво е веществото, от което са пострадали двамата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Двама души се намират в критично състояние след отравяне с неизвестно вещество в близост до Солсбъри

ТАСС: Двама души се намират в критично състояние след отравяне с неизвестно вещество в близост до Солсбъри

4 Юли 2018 | 05:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Двама души се намират в критично състояние след отравяне с неизвестно вещество в Еймсбъри, разположен на 10 километра северно от Солсбъри, предава TACC.
Полицията в Уилтшир тази вечер обяви за сериозен инцидент, те подозират, че двама души са били изложени на контакт с неизвестно вещество в Еймсбъри“ - се казва в съобщение на полицията на графство Уилтшир, публикувано в сряда. „Местата, за които се смята, че жертвите са посетили преди да изпаднат в тежко състояние, ще бъдат отцепени през нощта в района на Еймсбъри и Солсбъри като предпазна мярка."
Според правоохранителните органи, вечерта на 30 юни мъж и жена на 40 години, са открити в безсъзнание в дома им. Те бяха приведени в болница в Солсбъри. И двамата се намират в критично състояние.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Чехия призна, че в страната се е произвеждал „Новичок“

ТАСС: Президентът на Чехия призна, че в страната се е произвеждал „Новичок“

4 Май 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Прага. Президентът на Чехия Милош Земан призна пред местната телевизия „Barrandov“, че малки количества от невро-паралитичния агент „Новичок“ са били произвеждани в страната, предава ТАСС.
„Произвеждали сме Новичок и сме го складирали, макар и в малки количества. Знаем къде и кога. Нека не бъдем лицемерни. Не трябва да лъжем за това“, заяви чешкият президент.
Държавният глава наскоро разпореди на чешкото контраразузнаване да провери дали типът на нервния агент, използван при отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солзбъри, е възможно да е произведен в Чехия.
„Миналата година през ноември, химикалът A-230 е тестван в научноизследователския институт на министерството на отбраната в град Бърно. Количеството му е незначително. След тестовете веществото е било напълно унищожено“, заяви Земан.
Според чешкото военно разузнаване, тази субстанция е била от семейството на „Новичок“. Милош Земан потвърди тези разкрития.
Той заяви, че не вижда нищо скандално във факта, че незначителни количества от нервен агент тип „Новичок“ са произвеждани и складирани в страната му. „Имаме отличен екип за химическа отбрана и той има нужда да изследва токсичните агенти, за да се бори с тях“, допълни още Земан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Учените предупреждават за опасности от нервно-паралитичния агент в Солсбъри

The Guardian: Учените предупреждават за опасности от нервно-паралитичния агент в Солсбъри

20 Април 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Учените предупреждават за опасности от нервно-паралитичния агент в Солсбъри, пише британския The Guardian.
Остатъците от нервно-паралитичния агент може да са толкова опасни, колкото и преди шест седмици според правителствените учени. Експертите отговорни за почистването на града казват, че все още съществуват неоткрити „горещи точки“, където агентът остава във високи концентрации.
Тези разкрития са направени на публично събрание, следа като са поставени нови бариери около ключови места свързани с атаката. Почти 200 военни в специални костюми участват в деконтаминацията на девет места.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Германската футболна асоциация се надява Ангела Меркел да посети Световното първенство това лято

ТАСС: Президентът на Германската футболна асоциация се надява Ангела Меркел да посети Световното първенство това лято

18 Април 2018 | 06:20 | Агенция "Фокус"
Франкфурт на Майн. Президентът на Германската футболна асоциация Райнхард Гриндел вярва, че Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел ще посети Русия в рамките на Световното първенство по футбол, въпреки намеренията на дипломати от редица Западни страни да бойкотират турнира, предава ТАСС.
„Ще приветстваме всякаква подкрепа за отбора и това включва Ангела Меркел“, заяви Гриндел пред немски вестник. Той също повтори, че националният отбор по футбол на Германия ще има среща с членове на федералното правителство преди шампионата в Русия.
„Вероятно въпросът за посещението на Меркел в Русия ще се повдигне там“, допълни още Гриндел.
Ангела Меркел все още не е оповестила личните си планове. За нея е известно, че е привърженик на националния отбор на своята държава, за което свидетелстват и честите ѝ посещения на мачовете от световните първенства през 2010 и 2014 г.
Британският премиер Тереза Мей заяви в разгара на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, че членовете на Кралското семейство и на британския кабинет няма да присъстват в Русия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Москва скоро ще огласи интересни моменти от доклада на ОЗХО по случая „Скрипал“

Сергей Лавров: Москва скоро ще огласи интересни моменти от доклада на ОЗХО по случая „Скрипал“

13 Април 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му изучава доклада на ОЗХО за инцидента в Солсбъри и в скоро време ще огласи „интересни моменти от него“, предаде ТАСС.
„Сега се занимаваме с подробно изучаване на този доклад, там има много интересни моменти, които се натрапват при прочитане. Ние скоро ще им дадем гласност, когато експертите ни се справят с този доста обемен документ“, заяви руският министър.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Новичок е използваното вещество за отравянето на Сергей Скрипал

The Guardian: Новичок е използваното вещество за отравянето на Сергей Скрипал

13 Април 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) подкрепи октритията на Великобритания за отровното вещество използвано срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, пише The Guardian.
Изследванията на ОЗХО ще бъдат голяма глътка отдих за Великобритания, която твърдеше от началото, че използваната отрова е именно новичок.
Великобритания свика среща на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят откритията. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви: „Не може да има никакво съмнение какво е било използвано и не остава алтернативно обяснение за това кой е виновен – само Русия има възможностите, мотива и досието.“
Отговаряйки на становището на ОЗХО от четвъртък, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви на брифинг: „Нямаме основание да вярваме, че това не е просто продължение на грубата провокация към Руската федерация.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Москва ще се обърне към ОССЕ за защита на своите журналисти във Великобритания

ТАСС: Москва ще се обърне към ОССЕ за защита на своите журналисти във Великобритания

17 Март 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще се обърне към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за защита на своите журналисти във Великобритания, предава ТАСС.
Това заявява руският посланик в Лондон Александър Яковенко в интервю за руския телевизионен канал НТВ.
„Част от нашите кореспонденти получават неприкрити заплахи и ние повдигнахме този въпрос в ОССЕ. Ние поискахме организацията да защити нашите кореспонденти, нашите сътрудници на руските средства за масова информация от евентуалния произвол, който може да последва тези заплахи“, казва Яковенко.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова отрече в Русия да е бил разработван газ „Новичок“

ТАСС: Мария Захарова отрече в Русия да е бил разработван газ „Новичок“

17 Март 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в събота, че нито Русия, нито СССР са провеждали изследвания или разработване на химическо вещество, познато като „Новичок“, съобщава ТАСС.
В рамките на свое интервю за местна телевизия, Захарова подчерта, че „никога на територията на СССР, нито по времето на Съветския съюз, нито по времето на Руската федерация или на нейна територия, не е имало изследвания, които да са имали пряко или косвено кодово име „Новичок“. Говорителят допълни, че „никога в Съветския съюз, нито в Русия думата „Новичок“ не се е използвала в контекста на разработване на химически вещества“.
Захарова заяви, че през 90-те години много съветски учени бягат на запад, като според нея, „те са взели със себе си своите разследвания, които след това са развити в западните страни, основно в САЩ, Великобритания, Словакия и Швеция“. „Именно в този момент се появява удивителното название „Новичок“, така засягащо слуха и съвпадащо с идеята за възприемане за руско всичко, свързано с Русия“, каза още говорителят.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Експулсирането на британските дипломати от Русия не променя фактите по случая със Сергей Скрипал

Тереза Мей: Експулсирането на британските дипломати от Русия не променя фактите по случая със Сергей Скрипал

17 Март 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експулсирането на 23-та британски дипломати от територията на Русия „не променя фактите по въпроса“ около отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал, това заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей в събота, съобщава AFP.
В рамките на обръщение пред Консервативната партия, Мей отбеляза, че Русия „нарушава очебийно международното право“, като Лондон ще „обмисли следващите си стъпки в близките дни“.
„Отговорът на Русия не променят фактите по въпроса – опита за убийство на двама души, намиращи се на британска земя, за което няма друго обяснение освен извода, че Русия е виновна“, каза още премиерът.
По-рано тази седмица, заради отравянето на Скрипал, за което Лондон обвинява Москва, 23-руски дипломати бяха експулсирани от Великобритания, като в събота от Кремъл предприеха като отговор експулсирането на 23-ма британски дипломати от Русия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Очевидно случаят „Скрипал“ е породен от среди, които са заинтересовани от хвърляне на петно върху Русия

Румен Петков, АБВ: Очевидно случаят „Скрипал“ е породен от среди, които са заинтересовани от хвърляне на петно върху Русия

17 Март 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно случаят „Скрипал“ е породен от среди, които са заинтересовани от унижаване и хвърляне на петно върху Русия. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ Румен Петков член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър. По думите му от това могат да спечелят среди, които са заинтересовани от въоръжаване и превъоръжаване. Според него международната общественост само губи от подобни скандали и колкото по-бързо се намерят инструменти за противодействие на подобна агресия, толкова по-добре за обществото. „Аз много се надявам това заклеймяване да не стигне до най-мрачните периоди на Студената война, когато съсипвахме спорт и празници с еднакъв ентусиазъм и на Изток и на Запад, блокирахме олимпиади, блокирахме световни първенства, да не повлияе върху Световното първенство по футбол, защото то се очаква с огромен интерес и любителите на футбола не заслужават на техен гръб, помрачаване на най-големия спортен празник за годината в света“, коментира Румен Петков. Според него социологическите агенции много преди скандала „Скрипал“ са очертали солидна преднина за Владимир Путин в президентската кампания, така че този инцидент с нищо не допринася за допълнителна подкрепа на Путин в предстоящите избори, каквито версии също се коментират в подкрепа на тезата, че Русия е замесена в скандала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите на ЕС ще обсъдят „Случая Скрипал“ на среща на високо равнище

AFP: Лидерите на ЕС ще обсъдят „Случая Скрипал“ на среща на високо равнище

16 Март 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС ще обсъдят покушението с отровен газ срещу бившия служител на руското ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания, когато се срещнат следващата седмица в Брюксел и най-вероятно ще излязат с официално заявление по въпроса, предава AFP.
„Скрипал ще бъде обсъден в четвъртък вечерта следващата седмица. На този етап очаквам на срещата да се направят изводи“, съобщи анонимен източни от европейските институции.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: МВнР на България подкрепи антируската кампания на Великобритания

Regnum: МВнР на България подкрепи антируската кампания на Великобритания

16 Март 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че страната ѝ подкрепа действията на Великобритания, обвинила Русия в участие в отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал, предава Regnum.
„България остава със своя съюзник Великобритания. Използването на каквито и да е токсични химически вещества е незаконно и трябва да се осъжда по най-решителен начин“, заяви Захариева.
Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 5 март в британския град Солсбъри. Властите на Великобритания смятат, че зад произшествието стои Русия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Не искаме нова Студена война, подкрепяме Великбритания за Сергей Скрипал

Йенс Столтенберг: Не искаме нова Студена война, подкрепяме Великбритания за Сергей Скрипал

16 Март 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Лондон.Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в петък, че Алиансът не иска нова Студена война с Русия и изрази подкрепа за позицията на Великобритания около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава AFP.
„Не искаме нова Студена война, не искаме нова надпревара във въоръжението, Русия е наш съсед и затова трябва да продължим да се борим за подобряване на отношенията с Русия“, заяви Столтенберг пред радио BBC.
Той е отбелязал, че съюзниците от НАТО през последните години са наложили икономически санкции срещу Русия и са разположили повече сили по границите й в отговор на „променената ситуация в сферата на сигурността“, но подчерта, че „да се изолира Русия не е алтернатива“.
Според думите на Столтенберг, „в един момент Русия ще разбере, че не е в неин интерес да се конфронтира с нас, а е по-добре да си сътрудничи с нас и ние сме готови на това, стига те да уважават елементарните норми и правила на международното поведение“.
„Нямаме причина да се съмняваме в откритията и изводите на британското правителство, включително и защото това се случва на фона на модела на безразсъдно поведение на Русия в продължение на много години“, подчерта Столтенберг.
AFP привежда и изказването на британския външен министър Борис Джонсън от петък, в което той подчерта, че „скандалът“ е с президента на Русия Владимир Путин, а не с руския народ.
„Нашият скандал е с путинския Кремъл и с неговото решение и ние смятаме, че е напълно възможно решението да се използва нервно-паралитично вещество директно на улиците на Обединеното кралство да е лично негово. Това е на улиците на Европа за пръв път от Втората световна война насам“, обясни Джонсън.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Като близка до премиера ли се изказва Екатерина Захариева по темата за Сергей Скрипал – подобни изявления вкарват страната ни в излишни конфликти

Драгомир Стойнев, БСП: Като близка до премиера ли се изказва Екатерина Захариева по темата за Сергей Скрипал – подобни изявления вкарват страната ни в излишни конфликти

16 Март 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Като близка до премиера ли се изказва Екатерина Захариева по темата за Сергей Скрипал – подобни изявления вкарват страната ни в излишни конфликти. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти във връзка с публикация в социалните медии на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, в който тя изказва солидарност с позицията на Обединеното кралство за случая „Скрипал“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не знам тя като каква се изказва“, коментира Стойнев и заяви, че Захариева трябва да даде отговор на въпроса дали е в качеството си на министър на външните работи или като министър на държава, която председателства Съвета на ЕС. „Като най-близка до премиера ли се изказва? За мен са недопустими подобен род изказвания, още повече, че не е ясно какво се случва. Ако се изказва в качеството си на външен министър, къде е официалната позиция? Ако се изказва в качеството си на външен министър на държава, която председателства Съвета на ЕС, хептен“, коментира Стойнев. По думите му жалкото е, че подобни хора, за да се натягат на някоя държава, правят изявления и вкарват страната в излишни конфликти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на Лейбъристите предупреди, че Великобритания отива към нова Студена война без доказателства

Reuters: Лидерът на Лейбъристите предупреди, че Великобритания отива към нова Студена война без доказателства

16 Март 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия предупреди в петък, че Великобритания се впуска в нова Студена война с Русия преди да има доказателства и да е доказала участието на Кремъл в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава Reuters.
„Да се впускаме напред преди полицията да събере доказателства и то в трескава парламентарна атмосфера не е от полза нито на правосъдието, нито на националната сигурност“, написа той в своя материал по въпроса за вестник Гардиън.
„Ужасното събитие изисква на първо място изключително подробно и усърдно криминално разследване“, пише Корбин, като добавя, че не подкрепя тезата за участие на (руския президент Владимир) Путин или Русия в нападението.
„Това не означава, че трябва да се впуснем в нова Студена война, когато ще трябва да увеличим разходите си за оръжие, да разширим участието си в прокси войните из целия свят и да приемем политика на Маккартизъм“, предупреди работническият лидер.
Корбин предположи, че руската мафията, на която е позволено да се установи във Великобритания, може да стои зад нападението и бе категоричен, че Обединеното кралство трябва да спре да приеме корумпиращите пари от бившия Съветски съюз.
„Трябва да спрем да обслужваме руския блатен капитализъм във Великобритания и корумпираните милиардери, които използват Лондон, за да пазят богатството си“, категоричен е лидерът на Лейбъристите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломати

Сергей Лавров: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломати

16 Март 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Астана. Русия със сигурност ще изгони британски дипломати в отговор на анонсираното от Великобритания изгонване на 23 руски дипломата във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това заяви в петък министърът на външните работи на Русия, цитиран от ТАСС.
„Разбира се, че ще го направим“, подчерта Лавров, в отговор на съответстващ въпрос. Той не уточни точното количество на британските дипломати, които ще бъдат изгонени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сергей Лавров заяви, че британския министър на отбраната може да не е достатъчно образован

Reuters: Сергей Лавров заяви, че британския министър на отбраната може да не е достатъчно образован

16 Март 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Астана. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в петък, че министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън, който по-рано каза на Русия да „си тръгва и да млъкне“, може да не е достатъчно образован, предава Reuters.
“Може да не е достатъчно образован“, заяви Лавров по време на пресконференция в Казахстан.
Той обясни, че Москва е спряла да обръща внимание на коментарите на британците около случая със Сергей Скрипал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Нервнопаралитичното вещество, с което е отровен Сергей Скрипал, е било скрито в багажа на дъщеря му, твърдят разузнавателните служби

The Telegraph: Нервнопаралитичното вещество, с което е отровен Сергей Скрипал, е било скрито в багажа на дъщеря му, твърдят разузнавателните служби

16 Март 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Източник от разузнавателните служби разкри за британския вестник The Telegraph, че
Нервнопаралитичното вещество „Новичок“, с което бе отровен бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на неговата дъщеря Юлия при напускането й от Москва за Лондон на 3 март, съобщава британският вестник The Telegraph, позовавайки се на източник от разузнавателните служби.
Следователите работят по версията, че токсинът е бил пренесен чрез дреха, козметичен продукт или някакъв подарък, в резултат на което са попаднали в дома на Скрипал в Солзбъри. Именно там 66-годишният Скрипал може да е попаднал под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе намерен заедно с дъщеря си – на пейка в търговски център в града.
Източник на редакцията пояснява, че 33-годишната Юлия може да е пренесла „Новичок“ без да знае – в дома й в Москва може да са проникнали лица, които да са заложили веществото в багажа й.
По данни на британската полиция в контакт с „Новичок“ може да са попаднали 131 души от Солзбъри, при това 46 души вече са потърсили лекарска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали в резултат на инцидента със Скрипал.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания разглежда възможността да позволи на независими експерти да изследват веществото, с което е нападнат Сергей Скрипал

ТАСС: Великобритания разглежда възможността да позволи на независими експерти да изследват веществото, с което е нападнат Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Великобритания разглеждат възможността да даде на независими експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) възможността да проведат изследвания на веществото, с което бе отровен бившият агент на Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал. Това е заявил британският външен министър Борис Джонсън пред немското издание FAZ, предава ТАСС.
„Правителството и полицията работят към момента върху възможността да дадат на експерти от ОЗХО възможността да проверят нашите данни от независима страна“, заяви Джонсън.
В статията първият дипломат на Лондон критикува остро Москва и изразява мнението, че инцидентът в Солзбъри „увеличава противоречията“ между Русия и Великобритания.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вероятно е лидерите на страните членки на ЕС да обсъдят случая със Сергей Скрипал другата седмица

РИА Новости: Вероятно е лидерите на страните членки на ЕС да обсъдят случая със Сергей Скрипал другата седмица

15 Март 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Има вероятност лидерите на 28-те държави членки на Европейския съюз да обсъдят случая със Сергей Скрипал в рамките на двудневната среща, започваща на 22 март в Хелзинки, това са съобщили източници от пресслужбата на Европейския съвет за РИА Новости.
Според информацията на руската агенция, по време на свое посещение в Хелзинки миналата седмица, председателят на Съвета Доналд Туск е изразил готовността си да включи за разглеждане темата около Скрипал по време на срещата, като знак на поддръжка за Лондон.
Информацията предстои да бъде потвърдена или отхвърлена.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Изглежда, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал

Доналд Тръмп: Изглежда, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че е вероятно Москва да стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщава Reuters.
По време на обща среща в Белия дом с министър-председателя на Ирландия Лео Варадкар, държавният глава отбеляза по повод случая, че „изглежда руснаците стоят зад това". Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха приети в болница след отравянето с нервнопаралитичен газ, който според британската полиция е вид, разработен в Русия и известен като "Новичок". Състоянието на двамата остава критично. Тръмп разкри, че поддържа контакт с премира Тереза Мей, която по-рано обяви изгонването на 23 руски дипломата от страната заради случая.
По-рано в четвъртък Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж излязоха с обща декларация по случая, а постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че от Вашингтон подкрепят Великобритания и считат, че Русия е отговорна за атаката.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков: Нито Русия, нито СССР са имали програма за разработване на газ, наречен „Новичок“

Сергей Рябков: Нито Русия, нито СССР са имали програма за разработване на газ, наречен „Новичок“

15 Март 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Според заместник министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, страната му никога не е имала програми за разработка на нервнопаралитичното вещество, с което според Великобритания е бил отровен Сергей Скрипал, предава AFP.
„Искам да отбележа с цялата си сигурност, че Съветският съюз или Русия не са имали програми за разработване на токсично вещество, наречено „Новичок“, подчерта Рябков пред местна медия. Той разкритикува хората, които „разпространяват информация, че такава програма е съществувала“. Агенцията отбелязва, че това е препратка към руския учен Вил Мирзаянов, който понастоящем живее в САЩ, и според чийто думи, в годините на Студената война в научноизследователски център в Москва, в който Мирзаянов е работил до началото на 90-те години, е бил разработен "Новичок".
Според Рябков, през 2017 г. всички запаси от токсични вещества в Русия са били унищожени, след присъединяването на страната към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей посети Солзбъри за първи път от случая със Сергей Скрипал

AFP: Тереза Мей посети Солзбъри за първи път от случая със Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Солзбъри. Британският премиер Тереза Мей посети Солзбъри за първи път от отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал насам, съобщава AFP. Мей потвърди общата позиция по въпроса на Великобритания, Германия, Франция и САЩ, за която бе съобщено по-рано, като заяви пред репортери, че „това се случи във Великобритания, но можеше да бъде и навсякъде другаде, така че ние излизаме с обединена позиция“.
В сряда Мей заяви, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал и неговата дъщеря, които бяха приети в болница на четвърти март, след като са вдишали невропаралитичен газ, разпознат от британските разследващи като разработения в Русия вид „Новичок“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания, Франция, САЩ и Германия излязоха с обща декларация по случая със Сергей Скрипал

The Guardian: Великобритания, Франция, САЩ и Германия излязоха с обща декларация по случая със Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания, Франция, САЩ и Германия излязоха с обща декларация по случая със Сергей Скрипал, в която случаят е осъден като „нападение срещу суверенитета на Великобритания“, пише вестник Guardian. Според разпространения от „Даунинг стрийт“ №10 текст, „използването на бойно отровно вещество, разработен в Русия вид, представлява първото употребяване на нервнопаралитично вещество в Европа от Втората световна война насам“.
Според четирите държави, нападението представлява „заплаха за сигурността на всички нас“. В съобщението се казва още, че Великобритания е споделила с останалите страни своите опасение за възможността Русия да стои зад атаката, като от Париж, Берлин и Вашингтон са съгласни, че „няма правдоподобно друго обяснение“, като се има предвид и „невъзможността на Русия да отговори на легитимното искане от Лондон“, което според общата декларация „още повече подчертава отговорността“ на Москва.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Великобритания отказва да предаде на Русия веществото, с което е отровен Сергей Скрипал

РИА Новости: Великобритания отказва да предаде на Русия веществото, с което е отровен Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви в ефира на радио LBC, че Лондон няма да изпраща на Русия образец от нервно-паралитичното вещество, с което е отровен бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава РИА Новости.
„Външният министър заявява, че Великобритания няма намерение да изпрати образецж от нервно-паралитичното вещество в Русия, както бе поискано“, се казва в съобщение, публикувано на „Туитър“-а на радиостанцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Ответните мерки на Москва против Лондон няма да закъснеят

Дмитрий Песков: Ответните мерки на Москва против Лондон няма да закъснеят

15 Март 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин лично ще избере вариант за ответни мерки против Великобритания, който ще отговаря най-добре на интересите на Русия, увери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Окончателното решение, разбира се, е на президента на Русия. Няма никакво съмнение, че той ще избере този вариант, който съответства в най-голяма степен на интересите на Русия“, заяви пред журналистите Песков, като увери, че ответните мерки на Москва против Лондон няма да закъснеят. „Естествено, няма да ги накараме да чакат дълго (за ответните мерки), предложенията ще бъдат формулирани в МВнР и другите ведомства“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева изказа солидарност с позицията на Обединеното кралство за случая "Скрипал"

Министър Екатерина Захариева изказа солидарност с позицията на Обединеното кралство за случая "Скрипал"

15 Март 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Българският външен министър Екатерина Захариева изказа солидарност с позицията на Обединеното кралство за случая "Скрипал". Това става ясно от публикация в социалната мрежа "Туитър". "България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-категоричния възможен начин", пише министър Захариев. Публикацията е адресирана до британския ѝ колега - Борис Джонсън.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон подкрепи твърденията на Тереза Мей, че Русия седи зад отравянето на Сергей Скрипал

AFP: Еманюел Макрон подкрепи твърденията на Тереза Мей, че Русия седи зад отравянето на Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон в четвъртък подкрепи твърденията на британското правителство, че Русия е отговорна за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря, като заяви, че няма „друго достоверно обяснение“ на случая, предава AFP.
„От началото на седмицата, Великобритания информира подробно Франция за събраните доказателства от британските следователи и за елементите, които демонстрират отговорността на Русия за атаката. Франция споделя заключението на Великобритания, че няма друго достоверно обяснение и повтаря, че е солидарна със своя съюзник“, пише в съобщение от френското президентство, публикувано в четвъртък сутринта след проведен телефонен разговор между Макрон и британския премиер Тереза Мей.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съвета за сигурност на ООН обвиниха Русия за отравянето на Сергей Скрипал (ОБЗОР)

В Съвета за сигурност на ООН обвиниха Русия за отравянето на Сергей Скрипал (ОБЗОР)

15 Март 2018 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Скандалът около бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал продължава да се разраства и да обтяга отношенията на Москва с редица държави. В рамките на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по настояване на Лондон, Москва бе обвинена за отравянето на 66-годишния Скрипал и неговата дъщеря Юлия.
Великобритания, както и САЩ, са на мнение, че Кремъл има пръст в отравянето на бившия офицер от ГРУ. „САЩ считат, че Русия е отговорна за атаката срещу двама души в Обединеното кралство чрез използването на нервно-паралитично вещество от военен клас“, подчерта постоянният представител на САЩ при ООН Ники Хейли.

На заседанието се изказа и заместник-постоянният представител на Великобритания при ООН Джонатан Алън. Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия, тъй като не е обявила програмата си за разработване на нервно-паралитичното вещество „Новичок“, с което – според Лондон, е отровен бившият офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал. „Русия не е декларирала веществото „Новичок“ или обекти, свързани с неговото производство, както се изисква по конвенцията. От всичко това може да се направи извод, че Русия е нарушила сериозно Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, подчерта британският дипломат.

На свой ред постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя обвини Лондон в разпалване на „истерия“. Великобритания може да е един от източниците на веществото „Новичок“, използвано за отравянето на Скрипал и неговата дъщеря Юлия, изрази увереност Небензя.
„Най-вероятен източник на произход на химикала е страна, която от края на 90-те години на миналия век и към настоящия момент провежда интензивни изследвания на даденото вещество, включително Великобритания“, подчерта руският дипломат.
„За да могат британските специалисти с пълна увереност да установят, че това е точно „Новичок“, а не някой друг, те задължително трябва да имат т.нар. контролен стандарт. Ако те казват, че това е „Новичок“, то значи имат колекция и формула… Казано по друг начин, ако Великобритания е уверена, че това е „Новичок“, то тя разполага с химическата му формула, с негови образци и е способна сама да го произведе“, обобщи Небензя.
Руският дипломат бе категоричен: Москва няма да позволи на никого, включително на Лондон, да разговаря с нея с езика на ултиматумите. „От нас в ултимативна форма поискаха в 24-часов срок да признаем извършването на престъплението и да поемем вината. Ние самите ние не говорим езика на ултиматумите и няма да допуснем да говорят с нас с този тон", заяви постоянният представител на Русия при ООН.

Бившият полковник от руското ГРУ бе хоспитализиран в критично състояние в британския град Солзбъри, след като бе подложен на въздействието на неизвестно вещество.
Сергей Скрипал е служил в ГРУ на Генералния щаб на Русия до 1999 г. През 2004 г. е задържан по обвинение в шпионаж в полза на британското разузнаване МI-6. По данни на Федералната служба за сигурност Скрипал е получил 100 хил. долара от британската служба, за да им предава информация от агенти на руските спецслужби. През 2006 г. Скрипал е осъден в Русия на 13 г. на колония в строг режим, лишаване от званията и държавните награди. Четири години по-късно обаче Скрипал е помилван с указ на тогавашния президент Дмитрий Медведев. През 2010 г. като част от обмен на шпиони между САЩ и Русия Скрипал получава убежище във Великобритания.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Изгонването на 23-ма руски дипломати от Великобритания ще раздразни Кремъл, но няма признаци, че Русия се готви за ответен удар

The Independent: Изгонването на 23-ма руски дипломати от Великобритания ще раздразни Кремъл, но няма признаци, че Русия се готви за ответен удар

15 Март 2018 | 05:14 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Решението на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей да изгони 23-ма руски дипломати от страната не предизвикаха агресивна реакция на Москва, каквато мнозина очакваха. Кремъл е раздразнен, но няма признаци, че се готви да нанесе ответен удар, коментират от редакцията на британския вестник The Independent.
Решението за експулсиране на 23 служители на руското посолството в Лондон, предлагането на нови закони за борба с шпионажа и борбата с прането на пари, и прекратяване на двустранния контакт на високо равнище със сигурност ще раздразнят Кремъл. Но в Москва осъзнават, че нещата можеше да бъдат и много по-лоши.
Изявлението на Мей пред Камарата на представителите не съдържаше нито намек за оттегляне на националния отбор от Мондиал 2018, нито за мерки срещу финансираната от Кремъл телевизия RT. Няма и намек за смущаване на спокойствието на руските „аристократи" които са превърнали Лондон в свой дом.
През последните години руският отговор на това, което смята за прекомерно агресивно действие от страна на Запада, е да действа асиметрично, реципрочно - променяйки залога в очакване, че противникът ще се пречупи първи.
Така например, когато на RT бе забранено да предава от Конгреса на САЩ, на всички американски медии, работещи в руския парламент, бе наложена обща забрана. А когато руско дете почина в американски приемен център, Кремъл отговори с драконов закон, забраняващ осиновяването на русначета в САЩ.
Досега няма признаци, че Москва се готви да се удари Лондон. Вярно е, че руската реторика бе остра, белязана с гняв и възмущение. Както се очакваше, Министерството на външните работи на Русия определи изявлението на Мей като провокация", но не отиде много по-далеч.
Валентина Матвиенко, говорителят на горната камара на руския парламент, заяви, че ще има „бърз и тежък" реципрочен отговор. Владимир Джахарбов, заместник-председател на парламентарната комисия по външни отношения просто обеща „огледална реакция".
Но в някои отношения реакцията на Москва граничи с открит сарказъм. Така например по повод оттеглянето на поканата за посещение на руския външен министър Сергей Лавров във Великобритания говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова подчерта, че „той дори не се е съгласил да отиде“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: След отравянето на Сергей Скрипал: Кремъл може да се насочи към 21 руски „бегълци от правосъдието“, които живеят във Великобритания

The Daily Express: След отравянето на Сергей Скрипал: Кремъл може да се насочи към 21 руски „бегълци от правосъдието“, които живеят във Великобритания

15 Март 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Руският бизнесмен Николай Глушков, който бе открит мъртъв в началото на седмицата, е бил цел „номер едно“ на Кремъл заради предполагаемото му участие в измама, свързана с авикомпанията „Аерофлот“, съобщава вестник The Daily Expess, като пояснява, че във Великобритания живеят 21 руски бизнесмени, които Москва описва като „бегълци от правосъдието“.
Въпросният списък е публикуван от дипломатическата мисия на Москва в Лондон. Руски прокурори изпратиха официално искане до Великобритания за ареста и екстрадицията на Глушков още през януари 2015 г. Кабинетът на премиера Тереза Мей обаче не удовлетвори молбата на Русия.
В понеделник 69-годишният Глушков бе открит мъртъв от дъщеря си Наталия в наетия от него дом в Ню Молдън, графство Съри. Бе съобщено, че по врата му е имало следи от задушаване. Разследването на смъртта му бе поето от „Скотланд Ярд“.
Случаят с Глушков, който се разви на фона на скандала с отравянето на бившия офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, започна да се разплита в сряда. Съсед на руския бизнесмен разкри пред следователите, че Глушков е бил посетен от двама „подозрителни“ мъже.
От редакцията подчертават, че руското посолство публикува списъка с общо 22-мата бизнесмени (включително Глушков), след като лидерът на Кремъл предупреди, че не може да прости предателство.
Глушков бе близък и с руския предприемач и политик Борис Березовски, който бе открит мъртъв в дома му в графство Бъркшир през 2013 г.
Русия официално поиска екстрадирането на всичките 22-ма в периода между 2007 г. и 2016 г.. Четиринадесет молби бяха отхвърлени от Мей, а други две бяха отхвърлени от лейбъристите Чарлз Кларк и Джаки Смит, бивши вътрешни министри.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Според Василий Небензя Великобритания може да е един от източниците на „Новичок“

„Российская газета“: Според Василий Небензя Великобритания може да е един от източниците на „Новичок“

15 Март 2018 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Великобритания може да е един от източниците на веществото „Новичок“, използвано за отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Това заяви постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя в рамките на свиканото от Лондон извънредно заседание на Съвета за сигурност, отбелязва вестник „Российская газета“.
„Най-вероятен източник на произход на химикала е страна, която от края на 90-те години на миналия век и към настоящия момент провежда интензивни изследвания на даденото вещество, включително Великобритания“, подчерта руският дипломат.
„За да могат британските специалист с пълна увереност да установят, че това е точно „Новичок“, а не някой друг, те задължително трябва да имат т.нар. контролен стандарт. Ако те казват, че това е „Новичок“, то значи имат колекция и формула… Казано по друг начин, ако Великобритания е уверена, че това е „Новичок“, то тя разполага с химическата му формула, с негови образци и е способна сама да го произведе“, обобщи Небензя.
Руският дипломат бе категоричен: Москва няма да позволи на никого, включително на Лондон, да разговаря с нея с езика на ултиматумите. „От нас в ултимативна форма поискаха в 24-часов срок да признаем извършването на престъплението и да поемем вината. Ние самите ние не говорим езика на ултиматумите и няма да допуснем да говорят с нас с този тон", заяви постоянният представител на Русия при ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания в Съвета за сигурност на ООН: Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химически оръжия

ТАСС: Великобритания в Съвета за сигурност на ООН: Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химически оръжия

14 Март 2018 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия, тъй като не е обявила програмата си за разработване на нервно-паралитичното вещество „Новичок“, с което – според Лондон, е отровен бившият офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал. Това заяви в сряда заместник-постоянният представител на Великобритания при ООН Джонатан Алън, предава TACC.
„Русия не е декларирала веществото „Новичок“ или обекти, свързани с неговото производство, както се изисква по конвенцията. От всичко това може да се направи извод, че Русия е нарушила сериозно Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, подчерта британският дипломат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ в ООН: Русия е виновна за отравянето на Сергей Скрипал

AFP: САЩ в ООН: Русия е виновна за отравянето на Сергей Скрипал

14 Март 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ заявиха в сряда, че Русия е „отговорна" за нападението срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипял и призоваха Съвета за сигурност на ООН да държи Москва отговорна, предава AFP.
„САЩ вярват, че Русия е отговорна за атаката срещу двама души в Обединеното кралство", каза посланикът на САЩ при ООН Ники Хейли на извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.