НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Народно читалище „Виртуален свят“ – Благоевград има четири акта от Министерство на културата по Закона за авторско право

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Народно читалище „Виртуален свят“ – Благоевград има четири акта от Министерство на културата по Закона за авторско право

14 Март 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Народно читалище „Виртуален свят“ – Благоевград има четири акта от Министерство на културата по Закона за авторско право. Това каза в Благоевград председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов по време на пресконференция във връзка с предстоящо изнесено заседание на Висшия съвет на Съюза на народните читалища, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Според Дойнов това читалище е в тотален спор с всички, като не се знае точното местонахождение на институцията. „Виртуалността е нещо много хубаво, но ние имаме Закон за народните читалища. В България читалищната дейност има 140 годишна традиция и сме първите уникални фенове в цяла Европа по отношение на гражданско общество посветено на култура и образование. С новите технологии съществуват всякакви виртуални неща, но когато закона казва, че ти си веществен и знаете, че книгата е движима вещ и изведнъж да се казва, че ние имаме виртуална библиотека, това минава всякакви граници‘, каза Дойнов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Изключително добре работят читалищата в Благоевградска област

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Изключително добре работят читалищата в Благоевградска област

14 Март 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изключително добре работят читалищата в Благоевградска област. Това каза в Благоевград председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов по време на пресконференция във връзка с предстоящо изнесено заседание на Висшия съвет на Съюза на народните читалища, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Според Дойнов НЧ „Никола Вапцаров - 1866" - Благоевград е най- голямото в страната, с най- много дейности и най-голям експертен капацитет. „Съюзът на народните читалища е най-голямата организация в България и тя акумулира в себе си над 2 300 читалища. Представители на читалищата ще пристигнат в Благоевград от цялата страна. Целта на събирането е не само да направим изнесено заседание на Върховния читалищен съвет и да направим преглед на тримесечието, което измина, но и да покажем, че за нас Благоевградска област е много важна. Тук осъществяваме едни от най-важните си идеи в публично-частното партньорство“, каза още Дойнов. По думите му по време на утрешната среща ще се наблегне на две важни неща, а именно планиране и стратегия на читалищната дейност. „Не тайна, че имаме известни пропуски при планиране на нашите дейности и при създаване на стратегия за съответните години, които имаме на места. Читалищата работят с хора, а когато няма хора ситуацията става много трудна за работа, особено в Северозападна България положението е много тежко. Няма да търпим имитация на дейности и няма да търпим хора, заради които има обвинения, че едва ли не се източва държавния бюджет“, каза още Дойнов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Започнахме инициатива за възстановяване на българските киносалони

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Започнахме инициатива за възстановяване на българските киносалони

14 Март 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Започнахме инициатива за възстановяване на българските киносалони. Това каза в Благоевград председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов по време на пресконференция във връзка с предстоящо изнесено заседание на Висшия съвет на Съюза на народните читалища, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Българинът много лесно се раздели с киното. Много лесно отстъпихме пространството, което е градено с години и киноизкуството, което е градено с години, изведнъж остана на заден план. И то не защото не се произвеждат филми, а няма къде да се прожектират“, коментира Дойнов. По думите му на 1 ноември във Военния клуб в София са удостоили акад. Людмил Стайков с най- високото отличие на съюза и той тогава е казал, че неговата мечта е в 3 000 читалища да види 3 000 киносалона. „С писмо до директора на Националния филмов център, предложихме 200 киносалона да се обновят и модернизират, и да започнат да работят като киносалони, защото киното е най- важното изкуство. Всички знаем, че киното е най- близко до хората и тази идея ако се реализира- българското кино ще има свой форум“, каза Дойнов. Той подчерта, че държавата дава по 15-20 милиона за български филми. „Произвеждат се български филми, които българският зрител не гледа, а не ги гледа, защото няма киносалони. Първият председател на Съюза на народните читалища проф. Иван Шишманов, още през 20-те години вижда, че киното може да издържа читалищата. Тогава започва да се откриват киносалони, които в един момент достигат до 340 киносалона в цялата страна. През 90-те години всичко се промени, а сега всичко остаря. Амбицията ни е да започнем едно изследване и да видим какво е състоянието на тези киносалони“, каза Дойнов. Той подчерта, че това ще бъде една платформа между Министерство на културата, Съюза на читалищата, Национален филмов център и Национално сдружение на общините. „Ще потърсим възможност във всички европейски програми. Тази инициатива я обявявам в Благоевград, защото считам, че в този регион можем много лесно да намерим разбирателство с местните власти и с читалищата, за да създадем една платформа и да търсим финансиране, машините не са вече толкова скъпи. Ще се свържем веднага с всички разпространителски фирми и ще сключим съответните договори и тези кина трябва да започнат да работят. Ние лишихме народът от арт филми, от мислене върху различни филми. Гледаме нещата от към духовната им страна“, каза Дойнов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Путин-Ердоган в Сочи. 17 септември 2018 г.
Срещата Путин-Ердоган в Сочи. 17 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.