НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 Свлачище се активизира  и в Пернишко, пътят Смолян – Мадан остава затворен за месеци (ОБЗОР)

Свлачище се активизира и в Пернишко, пътят Смолян – Мадан остава затворен за месеци (ОБЗОР)

20 Март 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Ново свлачище се е активизирало вследствие на обилните валежи от дъжд. Този път то е на територията на Област Перник, на пътя Брезник-Трън. Свлечената заемна маса между км 44 и км 47 наложи преустановяването на движение на път II-63 в този участък. „На практика това е основната пътна артерия, свързваща областта с града. В момента се използва един обиколен маршрут между селата Велиново и Глоговица, който също не е безпроблемен, но при всички случаи дава алтернатива. Това, което правят екипите в момента, е да дренират терена. В момента не вали дъжд и се надяваме да може да свършим работата по укрепването, защото утре рано ще започне насипването на едър камък и скална маса, която да уплътни. При добри метеорологични условия вдругиден ще има имаме възможност и за асфалтиране на пропуканите участъци“, коментира за Агенция „Фокус“ областният управител на Перник Ирена Соколова.
Пътят Смолян-Мадан ще остане затворен месеци наред заради огромното свлачище, стана ясно на брифинг, свързан с основните изводи в доклада за извършените от експертите огледи на срутището на път ІІ-86.
Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов изрази надежда другата седмица да бъде асфалтиран и обезопасен пътят, който ще заобиколи свлачището. Очаква се в сряда пътят да бъде пробит и отворен. По него ще преминават бусове и лекотоварни автомобили. Инж. Атанасов уточни, че са осигурени достатъчно автобуси за връзка на откъснатите населени места с областния център. Той отбеляза, че най-важното нещо е да няма социално напрежение при такива тежки ситуации и увери, че имат стегната организация. Инж. Атанасов предупреди, че всички мероприятия, които ще извършват, не са безопасни за хората, които ще ги правят. „Пътят трябва да бъде безопасен, няма кой да поеме тази отговорност и да го пусне. Ще продължим с огромна енергия да помагаме на хората да не се чувстват откъснати“, каза той.
Ръководителят на експертната работна група по случая доц. д-р Стефчо Стойнев обясни, че на базата механизма на развитие на срутищниня процес, тяхното предложение към АПИ е, че на този етап не е допустимо разчистването на пътя и осигуряването на преминаването през него. По думите му, ако си позволят да отнемат част от тези скални маси, това ще наруши равновесието на блока отгоре и рискуват цялото скално количество да се озове на пътя или в долината на река Черна. „Смятаме, че взетото решение за обходен път е много навременно и правилно, тъй като дори и да се тръгне към разчистване на тези скални маси, ремонтирането или възстановяването на пътя, също изисква затварянето му от порядъка на 4-6 месеца“, допълни той. По думите му трябва да се премине към проучвателни дейности и възстановяване на пътя без да се отваря аварийно, особено сега. Според него проучвателните проекти могат да се извършват и в това състояние, но самите възстановителните работи трябва да изчакат стабилизацията на процеса и затихването му. Той препоръча да се изградят укрепителни зони, а районът на стария водопровод трябва да се ремонтира и обезопаси. Според него задължително трябва де се тампонират пукнатините и да продължи изпълнението на мониторинга. Доц. Стойнев подчерта, че динамиката на времето несъмнено ще оказва влияние върху активността на срутищния процес. Той уточни, че пътното платно е в състояние, което не е засегнато от този процес. Има затрупване на пътя, който се намира в сравнително добро състояние. По думите му експертната комисия е наясно с механизма, по който се е развил срутищният процес. Той посочи, че в момента има активен стадий на развитие, но постепенно водещи до затихване. Според него динамиката на времето несъмнено ще оказва влияние върху активността на срутищния процес, но измерванията показват слаби деформации. „В тази конфигурация процесът ще затихне във времето, което ще позволи да бъдат изпълнявани по-нататък дейностите, свързани с разчистване на тази зона“, допълни той и уточни, че междублоковото пространство е запълнено с глинест материал, който създава благоприятни условия за хлъзгане на отделните блокове. Според него друг фактор за възникването на свлачището е отводняването на масива при бързото топене на снега.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Свлачище се активизира на пътя Брезник – Трън

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Свлачище се активизира на пътя Брезник – Трън

20 Март 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Перник. Днес следобед, на територията на Област Перник, се активизира едно от свлачищата, намиращо се на входа на град Трън. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Перник Ирена Соколова.
„Намира се на път II-63 между 44 и 47 км. Свлачището е от лявата страна на пътя по посока Трън“, уточни тя. По думите ѝ в късните часове на следобеда е било спряно движението на тежкотоварните автомобили през този пътен участък, а към момента е преустановено цялото движение. „На практика това е основната пътна артерия, свързваща областта с града. В момента се използва един обиколен маршрут между селата Велиново и Глоговица, който също не е безпроблемен, но при всички случаи дава алтернатива. Това, което правят екипите в момента, е да дренират терена. В момента не вали дъжд и се надяваме да може да свършим работата по укрепването, защото утре рано ще започне насипването на едър камък и скална маса, която да уплътни. При добри метеорологични условия вдругиден ще има имаме възможност и за асфалтиране на пропуканите участъци“, допълни още Ирена Соколова.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Смолян Николай Мелемов: За свлачището трябва да се говори технически и професионално, работата на Общината е да сме в помощ на хората

Кметът на Смолян Николай Мелемов: За свлачището трябва да се говори технически и професионално, работата на Общината е да сме в помощ на хората

20 Март 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Още на 10 март в събота, а и в неделя, бяхме на свлачището заедно с институциите, имащи отношение към проблема. Веднага от община Смолян подготвихме необходимите документи на хората през които имоти ще минава обходния път, за да не се губи време. Пътят е държавен, работата на Общината е да бъдем в помощ на хората”. Това заяви кметът Николай Мелемов на среща в Търън с жителите и кметовете на населените места, блокирани от свлачището край Тикале, съобщават от пресцентъра на Община Смолян. Според Мелемов за свлачището трябва да се говори технически и професионално, защото работата на специалистите е да кажат след колко време ще бъде стабилизирано и укрепено. „Трябва ежедневно да бъдем тук. Осигурихме и безплатен транспорт, за да бъдем в помощ на хората, затова разчитам и на колегите кметове от населените места”, каза още кметът на Смолян.
Нето един ден нямаме проспан от тази кризисна ситуация със свлачището. Дългосрочно най-правилното и трайно решение е изграждането на обходния път, а срочното е укрепване на срутището, коментира и областният управител Недялко Славов. По този повод е и инициираната от него и Мелемов среща, за да се обсъдят допълнителни мерки, за да няма напрежение сред хората.
Кметът на Търън Явор Говедаров посочи, че няма вече социално напрежение, няма и страдащи хора. Магазините се зареждат нормално, учениците и хората пътуват до работните си места и училище в областния град. Говедаров посочи, че е кмет от 35 години, а това свлачище е от 20 години и сега се е активизирало. Около 3000 души живеят в засегнатите 11 населени места от него.
Пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година, съобщи председателят на Пътната агенция Дончо Атанасов. Геолозите смятат, че към момента пътят не може да бъде разчистен, защото има опасност от нови свличания, посочи Атанасов
Следващата седмица ще бъде готов обходният път от Мадан за Смолян, съобщи още Атанасов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет на Смолян: След отварянето на обходния път край голямото срутище край Тикале напрежението сред хората ще спадне

Николай Мелемов, кмет на Смолян: След отварянето на обходния път край голямото срутище край Тикале напрежението сред хората ще спадне

20 Март 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Смолян. След отварянето на обходния път на голямото срутище край Тикале напрежението сред хората ще спадне. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на Смолян Николай Мелемов след срещата, която проведе днес със жителите на 11-те пряко засегнати села от срутището по главния път Смолян – Мадан. Според Мелемов на срещата са присъствали кметовете на всички села, местни жители, представители на училището и други. Той уточни, че срещата е била полезна както за местните хора, така и за общинска администрация. „Уверих жителите на селата, засегнати от срутището, че трябва да бъдат спокойни. Има много слухове около ситуацията със срутището, но истината е една и тя е, че то е голямо, държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ взема всички необходими мерки, но няма да може да бъде свършена работата бързо. Затова се прави обходен път, който да една седмица ще бъде готов и смятам, че с отварянето му, напрежението сред хората ще спадне“, посочи Мелемов. Той отбеляза, че обходният път Влахово – Орешец вече е пробит, сега предстои да бъде чакълиран и асфалтиран и до седмица да бъде отворен за леки и лекотоварни автомобили. Във Влахово, през където ще преминават моторните превозни средства след отварянето на новия път, проблемните места също ще се разширят и ще се вземат мерки за безпроблемно осъществяване на трафика, допълни кметът на Смолян. Той добави, че безплатните автобуси, които община Смолян пусна за живеещите в 11-те села се използват от местните хора. Те пътуват по маршрута Рудозем – Смилян – Смолян. "Отделно от тях има и местна инициатива, при която с бусове се превозват хора двете страни на срутището", каза още Николай Мелемов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Най-важното нещо е да няма социално напрежение при тежки ситуации като срутището на пътя Смолян-Мадан

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Най-важното нещо е да няма социално напрежение при тежки ситуации като срутището на пътя Смолян-Мадан

20 Март 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Най-важното нещо е да няма социално напрежение при такива тежки ситуации. Имаме стегната организация. Това каза на брифинг председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във връзка със срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За хората ще бъдат осигурени колкото е необходимо транспортни средства, за да имат връзка с областния град. Имаме алтернативни маршрути. Всичко е свързано и с метеорологичните условия, които очакваме в следващите 2-3 дни с ниски температури. Ще набелязваме план как ще укрепваме това огромно нещо. Работата си продължава денонощно и молбата ни е за търпение на хората, които не бива да се чувстват изолирани. Всички мероприятия, които ще извършваме, не са безопасни за хората, които ще ги правят. Хората, които ще работят там също са изложени на нещо, което не е никак леко. Старият път, докато не започнат укрепителни мероприятия на масива, няма как да отговоря кога ще бъде пуснат“, коментира инж. Атанасов. По думите му ще направят и невъзможното това да се случи в най-кратки срокове. „Пътят трябва да бъде безопасен, няма кой да поеме тази отговорност и да пусне пътя в такова състояние. На този етап, докато не видим дълбочинното обследване на масива, няма как да кажем кога ще бъде извършено. Утре успеем ли да пробием, няма да има проблем. Ще продължим с огромна енергия да помагаме на хората да не се чувстват откъснати“, каза той.
Инж. Светослав Глосов - член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, допълни, че на 18 декември 2017 г. е бил получен сигнал от гражданин, който преминава от този участък, за това, че има падане на камъни и има опасност от аварии или да пострадат хора. „Същия ден сме поискали от нашето ОПУ да бъде направен оглед на мястото и да бъде докладвано за състоянието. Това е участък, който касае 150 метра. Това, което се случва в последствие не е на този участък. Падали са отделни камъни, но това, което в момента се прави за срутището, ще се предвиди и укрепването на този скат. Отговорът, който сме дали на 2 януари е бил съвсем точно. Говорим за зимен период, в който има снегонавявания и снежна покрива. Тогава не могат да се извършват такива работи“, обясни инж. Глосов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Стефчо Стойнев: Недопустимо е разчистването на пътя Смолан-Мадан на този етап

Доц. д-р Стефчо Стойнев: Недопустимо е разчистването на пътя Смолан-Мадан на този етап

20 Март 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. На базата механизма на развитие на срутищниня процес нашето предложение към АПИ е, че на този етап не е допустимо разчистването на пътя и осигуряването на преминаването през него. Причините са, че срутените скални маси играят контрафорсна роля. Това каза на брифинг ръководителят на експертната работна група по случая със срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан доц. д-р Стефчо Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако си позволим да отнемем част от тези скални маси, това ще наруши равновесието на блока отгоре и рискуваме цялото скално количество да се озове на пътя или в долината на река Черна. Смятаме, че взетото решение за обходен път е много навременно и правилно, тъй като дори и да се тръгне към разчистване на тези скални маси, ремонтирането или възстановяването на пътя, също изисква затварянето му от порядъка на 4-6 месеца“, допълни той. По думите му трябва да се премине към проучвателни дейности и възстановяване на пътя без да се отваря аварийно, особено сега. „Проучвателните проекти могат да се извършват и в това състояние, но самите възстановителните работи трябва да изчакат стабилизацията на процеса и затихването му“, допълни той.
„Отварянето на всяка цена не е най-важното, много по-важни са строителните процеси, свързани с безопасността. Препоръчваме да се изградят укрепителни зони. Зоната на стария водопровод трябва да се ремонтира и обезопаси. Задължително трябва де се тампонират пукнатините. Има все още неравности, където водата може да пропадне. Препоръчваме да продължи изпълнението на мониторинга “, каза още доц. д-р Стефчо Стойнев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Стефчо Стойнев: Динамиката на времето несъмнено ще оказва влияние върху активността на срутищния процес на пътя Смолян-Мадан, но измерванията показват затихване

Доц. д-р Стефчо Стойнев: Динамиката на времето несъмнено ще оказва влияние върху активността на срутищния процес на пътя Смолян-Мадан, но измерванията показват затихване

20 Март 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Динамиката на времето несъмнено ще оказва влияние върху активността на срутищния процес на пътя Смолян-Мадан, но измерванията показват затихване. Това каза на брифинг ръководителят на експертната работна група по случая със срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан доц. д-р Стефчо Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Става въпрос за внезапно възникнал процес, който много трудно може да бъде прогнозиран в точния момент от време. Няма такива видими признаци за деформирането на тази зона. Изяснихме механизма на протичане на този процес. Той е с внезапно обрушване. Ако този процес се активизира, съществува по-нататъшно развитие на срутището, както и да се достигне до коритото на река Черна. Пътното платно е в състояние, което не е засегнато от този процес. Имаме затрупване на пътя, който се намира в сравнително добро състояние“, коментира доц. Стойнев. По думите му експертната комисия е наясно с механизма, по който се е развил срутищният процес. „След като се обрушат материалите, настъпва релаксация. В момента се намираме в активен стадий на развитие, но постепенно водещи до затихване. Динамиката на времето несъмнено ще оказва влияние върху активността на срутищния процес, но измерванията показват слаби деформации. В тази конфигурация процесът ще затихне във времето, което ще позволи да бъдат изпълнявани по-нататък дейностите, свързани с разчистване на тази зона“, допълни той и уточни, че междублоковото пространство е запълнено с глинест материал, който създава благоприятни условия за хлъзгане на отделните блокове. Според него друг фактор е оводняването на масива при бързото топене на снега.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Надяваме се другата седмица да асфалтираме и обезопасим пътя, който ще заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Надяваме се другата седмица да асфалтираме и обезопасим пътя, който ще заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан

20 Март 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се другата седмица да асфалтираме и обезопасим пътя, който ще заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан. Това каза на брифинг председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във връзка със срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срутището внезапно тръгна на 6 март, на 9 март бях там с няколко цели. Първо да огледам цялото срутище. Решихме няколко важни проблема. Изпълнението на водопровода е над стария, който не е демонтиран и играе ролята на дренаж. Това е на около 200 м над пътя. Засега по тези комуникации функционирането на водопровода и 110-киловолтовия енергиен системен оператор нямат никакви проблеми“, заяви Атанасов. Той уточни, че са започнали прокарването на нов път. „Работим го доста усилено. Утре пътят ще бъде пробит и отворен. Надяваме се в рамките на другата седмица да асфалтираме пътя и да го обезопасим, така че да бъде нормален за преминаването на бусове и лекотоварни автомобили. Осигурили сме достатъчно автобуси за връзка с областния център. Днес областният управител и кметът на Смолян ще проведат среща с кметовете на всички села, засегнати от затварянето на главния път. Засега няма напрежение“, допълни той и добави, че от днес върви геодезично заснемане, а от утре допълнителна геология, която трябва да се извърши в този участък. „Най-важното нещо е, че всички институции работим в пълен синхрон“, подчерта още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Стефчо Стойнев: Няма движение по основната пукнатина, която застрашава нова активизация на срутищните процеси край село Тикале

Доц. д-р Стефчо Стойнев: Няма движение по основната пукнатина, която застрашава нова активизация на срутищните процеси край село Тикале

20 Март 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Няма движение по основната пукнатина, която застрашава нова активизация на срутищните процеси край село Тикале, Смолянско. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Д-р Стефчо Стойнев – ръководител на експертната работна група по случая. Той допълни, че не са отчетени данни за увеличаване обхвата на срутищно-свлачищните процеси.
„Това, което се е случило по-миналата нощ е свързано с локално обрушване на надвиснали скални късове и то в много малък обем, което няма общо с големия срутищен циркус, който се е развил и затрупал пътното платно. В района преминаха две дъждовни вълни. На този етап няма сериозна кризация на срутищните процеси. Това потвърждава и нашето становище, което изразихме първоначално, че на този етап е невъзможно отварянето на пътя, поради факта, че тези скалните маси в зоната на пътното платно играят задържаща роля“, обясни доц. Д-р Стефчо Стойнев. Той уточни, че при сегашната ситуация експертите препоръчват започването на инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвателни работи, както и проектни дейности за стабилизиране на критичния участък. Ръководителят на експертната работна група по случая допълни, че на базата на направената от тях експертиза са взети конкретни решения, които ще бъдат съобщени на съвместен брифинг с Агенция „Пътна инфраструктура“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Говедаров, кмет на село Търън: Да не се предприемат дейности по свлачището на пътя Смолян – Мадан е най-правилното решение на правителството

Явор Говедаров, кмет на село Търън: Да не се предприемат дейности по свлачището на пътя Смолян – Мадан е най-правилното решение на правителството

20 Март 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Да не се предприемат дейности по свлачището на пътя Смолян – Мадан е най-правилното решение на правителството. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на село Търън Явор Говедаров. Търън е най-голямото от 11-те населени места, които от 2 седмици са изолирани. Кметът на селото съобщи, че социалното напрежение сред жителите, както на това, така и на всички села в местността, е спаднало. „Вчера сутринта падна една много голяма маса и затвори пътя, но реагирахме веднага. Това е много голямо свлачище и не е от вчера и от днес, а от повече от 20 години. Някои хора искат да го ползват за политически цели. Това е най-правилното решение, което взе правителството. Много „специалисти“ има между нас, които говорят без да знаят. Ако отнемеш един два камъка, свлачището веднага тръгва един два метра надолу. Такава опасност все още съществува, както и опасност за прекъсване на водопровода, който храни 11 населени места. Най-голямата опасност е, че ако продължим да пипаме свлачището ще направим язовир, който ще наводни пречиствателна станция „Влахово“, каза Явор Говедаров и уточни, че от днес започва заравняването и засипването с чакъл на пътя, който е със същите габарити като основния и ще поеме изцяло пътникопотока, без товарните превози. Кметът на с. Търън заяви, че е оптимист, че до седмица движението по този нов път ще възстанови темпото на живот в местността, въпреки че радикалното възстановяване на ситуацията ще отнеме 5-6 месеца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Продължава разчистването на срутището  по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор, пътят Смолян – Мадан остава затворен

Смолян: Продължава разчистването на срутището по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор, пътят Смолян – Мадан остава затворен

20 Март 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Смолян. Проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето е облачно, без валежи. Пътните настилки са мокри, а по високите части в Родопите и заснежени на места заради снеговалежа през нощта. Заради голямото срутище остава затворен пътят Смолян – Средногорци. Алтернативният маршрут за движение на тежкотоварните автомобили е пътят Рудозем – Смилян, а за леките Смолян – Фатово – Рудозем. Продължава разчистването на срутището по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор. Движението там се осъществява в едната лента, а разчистването се очаква да приключи до 18.00 часа днес. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян, затова от Пътната служба апелират към шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.
Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност „Момина вода“, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян пътните настилки по улиците в града са мокри и хлъзгави. Автомобилният трафик е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брифинг за основните изводи в доклада за срутището на пътя Смолян – Мадан ще се проведе в АПИ

Брифинг за основните изводи в доклада за срутището на пътя Смолян – Мадан ще се проведе в АПИ

20 Март 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. Брифинг за основните изводи в доклада за извършените от експертите огледи на срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан ще се проведе от 10.30 часа в зала 702 на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Основните изводи в доклада на експертната работна група ще бъдат представени от ръководителя на експертната работна група доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, и от председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брифинг за основните изводи в доклада за срутището на пътя Смолян – Мадан ще се проведе на 20 март

Брифинг за основните изводи в доклада за срутището на пътя Смолян – Мадан ще се проведе на 20 март

19 Март 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Брифинг за основните изводи в доклада за извършените от експертите огледи на срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан ще се проведе на 20 март от 10,30 часа в зала 702 на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Основните изводи в доклада на експертната работна група ще бъдат представени от ръководителя на експертната работна група доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, и от председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Заради срутища остава ограничено движението по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор, пътят Смолян – Мадан е затворен

Смолян: Заради срутища остава ограничено движението по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор, пътят Смолян – Мадан е затворен

19 Март 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Смолян. Дъжд вали в област Смолян, пътищата са мокри и проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Заради срутището остава затворен пътя Смолян – Средногорци. Алтернативният маршрут за движение е пътят Рудозем – Смилян. Движението по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор, в област Смолян, временно се извършва в една лента, поради свличане на земна маса и падащи камъни от ската. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян, затова от Областното пътно управлени апелират към шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.
Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност „Момина вода“, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян вали дъжд, пътните настилки в града са мокри и хлъзгави. Автомобилният трафик е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: До края на деня експертите, проучващи срутището на пътя Смолян - Мадан, ще внесат доклада си в АПИ

АПИ: До края на деня експертите, проучващи срутището на пътя Смолян - Мадан, ще внесат доклада си в АПИ

19 Март 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. До края на деня експертите, проучващи срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан, ще внесат в Агенция „Пътна инфраструктура“ доклада за извършените от тях огледи на свлачището. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Работната група бе сформирана със заповед на председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и задачата й е да се извърши подробен оглед и картировка на свлачището, да изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да даде препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка.
Път ІІ-86 Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян – Фатово – Рудозем.
Основните изводи в доклада ще бъдат представени на брифинг в АПИ от ръководителя на експертната работна група доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, и от председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. Брифингът е утре - 20 март, от 11,30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Движението по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор временно се извършва в една лента, поради свличане на земна маса и падащи камъни

Смолян: Движението по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор временно се извършва в една лента, поради свличане на земна маса и падащи камъни

19 Март 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Смолян. Движението по път ІІІ-865 Вехтино при разклона за с. Бял извор, в област Смолян, временно се извършва в една лента, поради свличане на земна маса и падащи камъни от ската. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.
Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Говедаров, кмет на село Търън: Срутището край Тикале отново се е активизирало след дъждовете

Явор Говедаров, кмет на село Търън: Срутището край Тикале отново се е активизирало след дъждовете

19 Март 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Смолян. Срутището край с. Тикале отново се е активизирало след дъждовете в неделя. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на село Търън Явор Говедаров. Той поясни, че срутището е активно и непрекъснато падат по малко камъни и кал, но тази вечер са паднали повече. На пътя има дървета и скална маса, които са затрупали дори пътеката, по който хората минават пеша оттам, за да стигнат до Смолян. Говедаров посочи, че около 5.00 часа тази сутрин група от около 10 души от село Търън са разчистили падналите дървета и с фадрома са проправили отново пътека, с ширина около 1 метър, по която хората ежедневно преминават пеша.
„Не можем да спрем хората да минават оттам. Въпреки че има организирани автобуси, които преминават през обходния засега път през Рудозем, пътуването от час и половина е дълго особено за болни хора“, отбеляза Говедаров. Той уточни, че откакто пътят е затворен заради срутище за щастие не е имало тежък случай, за който да е трябвало да пристигне линейка. „При нужда, близките на болните хора, които трябва да отидат до болницата в Смолян ги карат с автомобилите до срутището, отново преминават пеша през тясната пътека и от другата страна ги взема друга кола, която да ги закара до болницата“, допълни Говедаров. Той каза още, че обходният път през Орешец и Влахово почти е пробит и остава само чакълиране и асфалтиране. „Дано влошаването на времето, което предстои да не забави направата на този обходен път“, изрази надежда кметът на Търън.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експертите, проучаващи срутището на пътя Смолян - Мадан, ще представят доклад за извършените от тях огледи и мерките, които трябва да се предприемат за укрепването му

Експертите, проучаващи срутището на пътя Смолян - Мадан, ще представят доклад за извършените от тях огледи и мерките, които трябва да се предприемат за укрепването му

19 Март 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Eкспертите, проучаващи срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан, ще представят на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов доклад за извършените от тях огледи и мерките, които задължително трябва да се предприемат за укрепване му, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по второкласния път. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Експертната работа група се ръководи от доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. В нея участват водещи експерти по геология и геоинформатика, подземно строителство, хидрогеология и инженерна геология от Минно-геоложкия университет и Геологическия институт при БАН. В работната група има и проектанти, както и представители на всички заинтересовани държавни институции - областна администрация Смолян, община Смолян, ВиК-Смолян, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, Държавно горско стопанство-Смолян, Регионалната дирекция по горите, Областно пътно управление - Смолян и „Геозищита“ ЕООД.
Задачата на експертите бе да се извърши подробен оглед и картировка на свлачището, да изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да дадат препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка. Те трябва да представят и работна програма за обхвата и необходимите за изпълнение проучвателно-проектантски работи и да дадат заключение, относно възможността за пускане на движението по участъка от републиканския път.
Път ІІ-86 Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян – Фатово – Рудозем.
Община Смолян в момента изгражда нов обходен път около километър и половина, който заобикаля масива. Целта е през Орешец - Влахово да преминават леките автомобили и да се осигури възможно най-къса връзка за придвижване на жителите от региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Остава затворен заради срутище пътят Смолян – Мадан, пътните настилки в областта са мокри

Смолян: Остава затворен заради срутище пътят Смолян – Мадан, пътните настилки в областта са мокри

16 Март 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Смолян. Мокри и проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето е облачно, с превалявания от слаб дъжд. Заради срутището остава затворен пътя Смолян – Средногорци. Алтернативният маршрут за движение е пътят Рудозем – Смилян. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян, затова от Областно пътно управление – Смолян апелират към шофиране с повишено внимание и съобразена скорост. През деня не са получавани сигнали за инциденти по пътищата в областта
Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност „Момина вода“, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян пътните настилки са предимно мокри. Движението по улица „Първи май“, в района на детско заведение „Зорница“ се осъществява в едната лента, заради отстраняване на канализационна авария. Мястото е сигнализирано с пътни знаци, а ремонтът трябва да приключи до 18.00 часа на 17 март. Автомобилният трафик в края на работната седмица и по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Мокри са пътищата в област Смолян, остава затворен заради срутище пътят Смолян – Мадан

Смолян: Мокри са пътищата в област Смолян, остава затворен заради срутище пътят Смолян – Мадан

16 Март 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Смолян. Мокри и проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето е облачно, а температурата на въздуха е от минус 4 до 4 градуса. През нощта по високите части в областта е валял сняг, но няма образувана снежна покривка по пътните настилки. Заради срутището остава затворен пътя Смолян – Средногорци. Алтернативният маршрут за движение е пътят Рудозем – Смилян. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян, затова от Пътната служба апелират към шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.
Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност „Момина вода“, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян пътните настилки са предимно мокри. Движението по улица „Първи май“, в района на детско заведение „Зорница“ се осъществява в едната лента, заради отстраняване на канализационна авария. Мястото е сигнализирано с пътни знаци, а ремонтът трябва да приключи до 18.00 часа на 17 март. Автомобилният трафик в Смолян е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Стефчо Стойнев, МГУ: Опасно е преждевременното отваряне на пътя Смолян-Мадан, както и разчистването му

Доц. д-р Стефчо Стойнев, МГУ: Опасно е преждевременното отваряне на пътя Смолян-Мадан, както и разчистването му

16 Март 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Опасно е преждевременното отваряне на пътя Смолян-Мадан, както и разчистването му. Зa това предупреди в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Стефчо Стойнев, председател на експертната група по проблема със свлачището при с. Тикале и ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Той допълни, че в рамките на месец може да се очаква техническо решение за стабилизиране на участъка. Той обобщи възможните решения за справяне със ситуацията:
„Ние предвиждаме мерки, които да ограничат разрастването на процеса. Всъщност вероятността да се развият още по-големи срутищни процеси е много голяма. Пътят е затрупан, а не разрушен, което е много важно и означава, че всички дейности ще бъдат насочени по-скоро към стабилизиране. Ние ще препоръчаме аварийни мерки да няма разрастване на процеса и увеличаване на обхвата, защото в района има инфраструктура – има далекопровод и водопровод, който снабдява няколко населени места. Не е добре в този процес на активно движение ние да бъдем агресивни към него и да предизвикаме допълнителни процеси, които могат да усложнят обстановката и да увредят инфраструктурата в района“, обясни доц. Стефчо Стойнев. Той уточни, че скалните маси, които се намират на пътното платно, в момента играят задържаща роля, което води до забавяне на процеса. Ръководителят на експертната група изрази надеждите си тези маси да доведат и до по-трайно стабилизиране, тъй като в това състояние на свлачището почти нищо не може да се направи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общината организира безплатен транспорт до засегнатите от свлачището населени места по пътя Мадан - Смолян

Смолян: Общината организира безплатен транспорт до засегнатите от свлачището населени места по пътя Мадан - Смолян

16 Март 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общината организира безплатен транспорт до засегнатите от свлачището населени места по пътя Мадан - Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Във връзка с възникналата ситуация със свлачището на пътя Мадан - Смолян, кметът Николай Мелемов информира гражданите, че се организира безплатен транспорт, считано от днес.
Работни дни:
І. Маршрут: с. Катраница, с. Река, с. Градът, с. Тикале – град Смолян, кв. "Устово" - 6.00 часа.
Град Смолян, кв. "Устово" – с. Катраница - 18.00 часа.
ІІ. Маршрут: с. Търън – гр. Смолян – 7.00 часа.
Автогара - Смолян (по спирките за градски транспорт) – с. Търън - 14.30 часа.
Почивни дни:
Маршрут: с. Катраница, с. Река, с. Градът, с. Тикале с. Търън – град Смолян кв. "Устово" - 7.00 часа.
Град Смолян кв. "Устово" – с. Катраница - 18.00 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общината организира безплатен транспорт до засегнатите от свлачището населени места по пътя Мадан - Смолян

Смолян: Общината организира безплатен транспорт до засегнатите от свлачището населени места по пътя Мадан - Смолян

15 Март 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общината организира безплатен транспорт до засегнатите от свлачището населени места по пътя Мадан - Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Във връзка с възникналата ситуация със свлачището на пътя Мадан - Смолян, кметът Николай Мелемов информира гражданите, че се организира безплатен транспорт, считано от 16 март 2018 г.

Работни дни:
І. Маршрут: с. Катраница, с. Река, с. Градът, с. Тикале – град Смолян, кв. "Устово" - 6.00 часа.
Град Смолян, кв. "Устово" – с. Катраница - 18.00 часа.
ІІ. Маршрут: с. Търън – гр. Смолян – 7.00 часа.
Автогара - Смолян (по спирките за градски транспорт) – с. Търън - 14.30 часа.

Почивни дни:
Маршрут: с. Катраница, с. Река, с. Градът, с. Тикале с. Търън – град Смолян кв. "Устово" - 7.00 часа.
Град Смолян кв. "Устово" – с. Катраница - 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Над 20 нови свлачища са регистрирани в страната за седмица

Министър Николай Нанков: Над 20 нови свлачища са регистрирани в страната за седмица

15 Март 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 20 нови свлачища има регистрирани за миналата седмица в страната. Това заяви при инспекция на срутището край село Тикале министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите му е имало години като 2015 и 2016 г., когато за година са регистрирани по 10 - 15 нови свлачища, а сега само за една седмица има 20 нови. Той посочи, че има свлачища и по пътя Девин – Михалково, на автомагистрала „Люлин“, три нови в Пернишка област и други. „Това са условията и трябва да се борим, но трябва да наблегнем на превенцията, въпреки че в Тикале свлачищният процес беше внезапен. Имало е и винаги ще има срутване на земна маса и почти на всички републикански пътища се извършва обрушаване, но последните свлачища възникнаха бързо и внезапно“, добави министър Нанков.
Той още веднъж призова хората, живеещи в района на срутището по пътя Смолян – Мадан да ограничат до минимум преминаването пеша в този участък, защото не трябва да се застрашава човешкият живот и здравето на хората, а свлачищните процеси все още са активни. „Нека хората да бъдат търпеливи още седмица докато да се отвори новият обходен път. Трудно се работи в такива атмосферни условия – дъжд, сняг, но се работи денонощно и има добра организация, за която спомага и местната власт в лицето на кмета Николай Мелемов“, каза още министър Нанков.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Стефчо Стойнев, МГУ: Засега не трябва да бъде разчиствано срутището край Тикале, защото вътре в свлачищното тяло все още има процеси на движение

Доц. Стефчо Стойнев, МГУ: Засега не трябва да бъде разчиствано срутището край Тикале, защото вътре в свлачищното тяло все още има процеси на движение

15 Март 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Смолян. Експертната група, която работи за решаване на проблема със срутището край Тикале предложи на министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков да осигурим устойчивостта на склона с превантивни мероприятия и да ограничим свлачищния процес нагоре по склона, като индикациите са много положителни. Това заяви пред журналисти доц. д-р Стефчо Стойнев, ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, по време на инспекцията на срутището от министър Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Според доц. д-р Стойнев мониторинговата система показва, че няма развитие на свлачищния процес и той не се развива нагоре по склона, което показва, че на този етап има сигурност за 110-киливолтовия електропровод и на ВиК-инфраструктурата в района. „Ние нямаме основание да смятаме, че ще се развие по-нататък процеса, но всичко това е свързано със скалните маси. Категорични сме, че на този етап не трябва да бъдат разчиствани, защото вътре в свлачищното тяло има процеси на движение все още. Тези процеси затихват, бавни са, но ако ние тръгнем агресивно към действия, свързани с разчистването, рискуваме тази повърхнина, която се е откъснала около 20 метра над свлачищния отсег да тръгне и нещата да са по-фатални и за самия път“, поясни доц. д-р Стойнов. Той уточни, че целта им е да запазят инфраструктурата, след което да се препоръчат на АПИ мерки за възстановяване на пътя. „Смятам, че с отварянето на обходния път, работата тук ще бъде много по-спокойна. Дори и да пробием в момента пътя и да пуснем движението месеците, в които ще се изпълняват строително-монтажни работи, отново трябва да го затворим. Затова смятам, че решението да се направи обходния път макар и в трудни условия е най-доброто, което в момента може да се направи“, допълни доц. д-р Стойнев. Той каза още, че срутището е с големина около 25 дка и с голяма дълбочина от 5-6 метра, като опасността за този район е да не се развие нагоре по ската.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Движението по път ІІІ-866 Девин - Михалково се осъществява с пропускателен режим на 30 минути поетапно в една лента поради срутване на скална маса

Смолян: Движението по път ІІІ-866 Девин - Михалково се осъществява с пропускателен режим на 30 минути поетапно в една лента поради срутване на скална маса

15 Март 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Смолян. Движението по път ІІІ-866 Девин - Михалково се осъществява с пропускателен режим на 30 минути поетапно в една лента поради срутване на скална маса на пътното платно. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се регулира с пътни знаци и сигналисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Трябва да бъде създаден инструмент, който да подпомага и да предотвратява последствията от свлачищни процеси

Министър Николай Нанков: Трябва да бъде създаден инструмент, който да подпомага и да предотвратява последствията от свлачищни процеси

15 Март 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Смолян. За първи път от десетки години имаме подобно свлачище като това по пътя Смолян – Мадан, в района на село Тикале – толкова голямо, сериозно и внезапно възникнало и то на главен, второкласен път. Това заяви при инспекция на срутището край село Тикале министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „За други свлачища се предприемани съответните превантивни действия и по автомагистрали, и по първокласни и второкласни пътища, следили сме и имаме постоянен мониторинг на свлачищните процеси по републиканската пътна мрежа, но е факт, че подобни явления не трябва де се възприемат като прецедент. Всичко това е вследствие на дъждовете, снеготопенето и преовлажняването на почвите и трябва да се мисли по-глобално по темата за финансиране и превенция на тези процеси. Трябва да се мисли в посока за създаване на инструмент, който да превантивно да подпомага и да предотвратява последствията от такива свлачищни процеси, така и за последваща намеса на държавата и общините за подобни събития. Има и срутища, които засягат и частни имоти и трябва да се помисли за такъв инструмент“, отбеляза министър Нанков. По думите му инженерите геолози твърдо отричат срутището да е активно отпреди и са категорични, че това е внезапен процес в следствие на преовлажняване на почвата и климатичните промени. „Тук не се коментира човешка грешка. Трябва да подчертая, че държавата в лицето на председателя на АПИ инж. Дончо Атанасов, местната власт в лицето на Областната администрация и кмета на Смолян – всички още от първия ден са на терен. Това събитие е инцидентно и няма как да бъде прогнозирано“, каза още министър Нанков.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Укрепването на срутището край село Тикале ще струва минимум 7 - 8 млн. лв.

Министър Николай Нанков: Укрепването на срутището край село Тикале ще струва минимум 7 - 8 млн. лв.

15 Март 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Смолян. До 10 дни ще има нов обходен път над срутището Смолян – Мадан, по който ще може да преминават жителите на 11-те села, пряко засегнати от него и живеещите в останалите общини в област Смолян. Това заяви при инспекция на срутището край село Тикале министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. В понеделник ще бъде взето решение за това как ще се укрепи свлачището. „Тук има специфичен свлачищно-срутищен процес. В рамките на 7 - 8 месеца ще бъдат готови укрепителните мероприятия, ще работим по авариен способ, с необходимата експертиза и контрол. Въпросът е да решим проблема кардинално. Ако изчистим само пътя, няма да решим проблема. Хората са нетърпеливи и страдат, но целта ни е да запазим човешкия живот и сигурността и здравето на гражданите“, поясни министър Нанков. По думите му укрепването на срутището ще струва минимум 7 - 8 млн. лв., като в тях са е включено укрепване на цялата инфраструктура по срутището – пътното платно, ниско и високо напрежение и водопровод. Министър Нанков уточни, че при начертаване на мерките в понеделник, очакванията са до септември – октомври да са готови с укрепителните мероприятия. „До неделя ще сме готови с пробива на новото трасе Орешец – Влахово – около 1,4 км. Ще бъде поставена натрошено-каменна настилка и асфалтиране и до 10 дни обходния маршрут ще е готов. За него ще се необходими около 500 000 лв.“, посочи министър Нанков. Той допълни, че средствата както за укрепване на срутището, така и за обходния път ще бъдат взети от държавата, чрез Междуведомствената комисия по възстановяване.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Пътят Смолян – Мадан остава затворен, движението по пътя Девин – Михалково се осъществява в едната лента заради срутища

Смолян: Пътят Смолян – Мадан остава затворен, движението по пътя Девин – Михалково се осъществява в едната лента заради срутища

15 Март 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Смолян. Мокри и проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Пътните настилки са мокри. Заради срутището остава затворен пътят Смолян – Средногорци. Алтернативният маршрут за движение е пътят Рудозем – Смилян. Отново заради срутище движението по пътя Девин – Михалково на 2 км след разклона за Девин се осъществява в едната пътна лента. Очаква се до 17.00 часа днес срутището да бъде разчистено. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян и затова трябва да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост. Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност Момина вода, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян автомобилният трафик е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще инспектира срутището на пътя Смолян - Мадан

Министър Николай Нанков ще инспектира срутището на пътя Смолян - Мадан

15 Март 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Смолян. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще инспектира срутището в района на село Тикале, което възпрепятства движението по път ІІ-86 Смолян - Мадан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Инспекцията на място на министър Нанков ще бъде в 8.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Заради срутища пътят Смолян – Мадан остава затворен, движението по пътя Девин – Михалково се осъществява в едната лента

Смолян: Заради срутища пътят Смолян – Мадан остава затворен, движението по пътя Девин – Михалково се осъществява в едната лента

14 Март 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Смолян. Мокри и проходими при зимни условия са пътищата в областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. В района на прохода Превала, Доспат и Борино по обяд е имало валежи от сняг, но пътищата се почистени и обработени. Заради срутището остава затворен пътят Смолян – Средногорци. Алтернативният маршрут за движение е пътят Рудозем – Смилян. Срутище затвори днес и едната пътна лента по пътя Девин – Михалково на 2 км след разклона за Девин. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян и затова трябва да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост. Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност Момина вода, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян автомобилният трафик в края на работния ден е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще инспектира срутището на пътя Смолян - Мадан на 15 март

Министър Николай Нанков ще инспектира срутището на пътя Смолян - Мадан на 15 март

14 Март 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. На 15 март министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще инспектира срутището в района на село Тикале, което възпрепятства движението по път ІІ-86 Смолян - Мадан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Инспекцията на място на министър Нанков ще бъде в 8.00 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: На 19 март ще бъде внесен докладът на експертите, проучващи срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан, участъкът остава затворен заради опасността от срутване на скална маса

АПИ: На 19 март ще бъде внесен докладът на експертите, проучващи срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан, участъкът остава затворен заради опасността от срутване на скална маса

14 Март 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Смолян. На 19 март експертите, проучаващи срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан, ще представят на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов доклад за извършените от тях огледи и мерките, които задължително трябва да се предприемат за укрепване му, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по второкласния път. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Експертната работа група се ръководи от доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. В нея участват водещи експерти по геология и геоинформатика, подземно строителство, хидрогеология и инженерна геология от Минно-геоложкия университет и Геологическия институт при БАН. В работната група има и проектанти, както и представители на всички заинтересовани държавни институции - областна администрация Смолян, община Смолян, ВиК-Смолян, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, Държавно горско стопанство-Смолян, Регионалната дирекция по горите, Областно пътно управление - Смолян и „Геозищита“ ЕООД.
Задачата на експертите е да извърши подробен оглед и картировка на свлачището, да изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да дадат препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка. Те трябва да представят и работна програма за обхвата и необходимите за изпълнение проучвателно-проектантски работи и да дадат заключение, относно възможността за пускане на движението по участъка от републиканския път.
Път ІІ-86 Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян – Фатово – Рудозем.
Община Смолян в момента изгражда нов обходен път около километър и половина, който заобикаля масива. Целта е през Орешец - Влахово да преминават леките автомобили и да се осигури възможно най-къса връзка за придвижване на жителите от региона.
Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира гражданите да спазват табелите, които са поставени в района на свлачището и да не навлизат в затворения участък. Опасността е свличане на скална маса нараства от падналите и днес дъждове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Кметът Николай Мелемов откри заседанието на експертната работна група във връзка с проблема със свлачището при Тикале

Смолян: Кметът Николай Мелемов откри заседанието на експертната работна група във връзка с проблема със свлачището при Тикале

14 Март 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кметът Николай Мелемов откри заседанието на експертната работна група във връзка с проблема със свлачището при Тикале, което затвори пътя Смолян – Мадан. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. „Радвам се, че тази среща се случва, за да се вземат важни решения, които да успокоят хората и да набележим адекватни мерки за справяне със ситуацията”, посочи Мелемов.
В заседанието участват водещи геолози, експерти, представители на държавни и общински институции, ангажирани с проблема. Председател на експертната група е доц. д-р Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет. Той посочи, че задачата им е да извършат инженерно-геоложки оглед на свлачището, да направят предварителна оценка и набележат мерки за стабилизиране на терена в този участък и успокояване на процесите. Да предложат възможности за постепенно отваряне на пътя и възстановяване на движението, ако на този етап това е възможно. До 19 март експертната комисия трябва да даде становището си за възможностите за стабилизиране на проблемния участък.
Първоначалните огледи и видео кадри с дрон над свлачището показаха пукнатини с размери до 100- 150 метра . Пътят Смолян – Мадан остава затворен заради свлачището при Тикале, а като обходен маршрут се използва трасето Смилян - Рудозем. В момента се изгражда и обходен път от с.Влахово до с.Тикале.
След срещата в общината, експертната група отиде да извърши оглед и картировка на свлачището, след което ще се дадат препоръки за спешни мерки за стабилизиране на свлачищната зона.
Пресцентър на община Смолян
Колеги, от експертната група казаха, че в 16.00 часа днес ще бъдат в Община Смолян в 247 зала, за да споделят впечатленията си от огледа и какви мерки ще набелязват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андриян Петров, зам. областен управител на Смолян: Експертна комисия започва картиране на срутището край Тикале, очаква се да даде препоръки за неотложни аварийни дейности

Андриян Петров, зам. областен управител на Смолян: Експертна комисия започва картиране на срутището край Тикале, очаква се да даде препоръки за неотложни аварийни дейности

14 Март 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Смолян. Комисия от 20 души – експерти в областта на минната геология, преподаватели и ръководители на проектантски екипи започва работа в община Смолян днес за разрешаване на проблема със струтището по пътя Смолян – Средногорци, при разклона за Тикале. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян зам.-областният управител на Смолян, Андриян Петров. По думите му целият екип ще започне и работа на терен. „Задачите им са да извършат подробен оглед и картировка на срутището, да изградят становище относно механизма и динамиката на срутищния процес, както и да бъдат дадени препоръки за неотложните аварийни мероприятия, с които да се стабилизира участъка“, добави Петров. Той отбеляза, че хората от региона очакват най-много е да бъде дадено заключение относно възможността да се отвори поне едното платно на републиканския път за движение. Експертната група трябва да приключи своята работа не по-късно от 18 март и да представи доклада си на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“. Петров уточни, че вече е започнало изграждането на обходен път от двете страни. „За съжаление теренът се оказа много труден и скалист и през първите два дни са ревизирани около 200 метра от трасето, което е дълго около 1.5 км. и трябва да бъде пробито. Днес след огледа на експертите ще има много важни решения, които ще се вземат. Ще стане ясно какво трябва да се прави в последствие със струтището – неговото укрепване или изгребване, както и решения за направата на обходния път“, добави Петров.
Зам. областният управител посочи, че хората от селата в района на срутището недоволстват и това е нормално, но продължават да минават оттам пеша, рискувайки живота си. „Има едно основно становище изразено от кметовете в региона, че може би основната причина да се получи това срутище е водопровод, който едно време е бил там и е премахнат в края на 80-те години на минали век. Дотогава от него непрекъснато е имало течове, които са подкопавали скалната маса. След премахването му, не са на 100 % премахнати тръбите и не са заровени всички канали направени тогава, което според кметовете е основна предпоставка водите да обливат скалите. Това е опасен процес през зимата, защото като влезе водата в скалите през зимата замръзва и това спомага да пропукването на скалите. Част от тях вследствие на това са поддали“, добави Петров. Той припомни, че през 2009 г е правена рехабилитацията на пътя в този район. Тогава е имало геоложки екип, който е дал становище и най-вече за онази част, която е до разклона за село Тикале, че не е толкова опасно и няма нужда от допълнителни дейности. Оттогава досега там непрекъснато има пропадане по малко на скални маси, но за момента то остава стабилно, а сега поддаде след този участък. „Срутището според всички все още е живо. Въпреки че реперите, поставени на стълбовете от енергийния оператор показват през последните дни, че няма динамика и движение, но тава може да се дължи на факта, че долу не се извършват действия по премахване на скалната маса, което за момента задържа самия процес. Не се знае обаче какво ще се случи когато започне отново да се изземват тези материали дали няма да тръгне отново. Експертният екип днес ще излезе със становище за по-нататъшната дейност, свързана с голямото срутище“, каза още Андриян Петров.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет на община Смолян: Хората поемат ежедневен риск, като преминават през района на най-мащабното свлачище в района на с. Тикале въпреки табелите за безопасност

Николай Мелемов, кмет на община Смолян: Хората поемат ежедневен риск, като преминават през района на най-мащабното свлачище в района на с. Тикале въпреки табелите за безопасност

14 Март 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Хората поемат риск всеки ден, преминавайки през района на най-мащабното свлачище в района на с. Тикале, въпреки табелите за безопасност. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той обясни, че това се дължи на необходимостта жителите да пътуват два пъти дневно, а пътуването през обходния маршрут е с 2 часа по-дълго.
„В края на седмицата ще има алтернативен маршрут, който да обслужи единадесетте села, жителите на които са затруднени в придвижването си поради свлачището. В момента, въпреки че доста повече се обикаля, поне има маршрут и най-важното е, че няма опасност за живота на хората. Няма бързо да бъде отстранено срутището – трябва точните мерки да се изпълнят, защото има опасност при работа при разчистването да има още срутища и тогава може да бъде застрашен животът на хората, затова по-добре е да не се бърза“, обясни кметът на община Смолян. Николай Мелемов каза още, че в зоната на активност попадат електропровод и водопровод и ако за електрозахранването няма опасност, то такава съществува за водоподаването. Той уточни обаче, че ВиК са информирани и са в готовност на място при евентуална повреда.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Мокри са пътищата в областта, остава затворен пътят Смолян – Средногорци заради срутище

Смолян: Мокри са пътищата в областта, остава затворен пътят Смолян – Средногорци заради срутище

14 Март 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. Предимно мокри и проходими при зимни условия са пътищата в областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето е с разкъсана облачност и без валежи. Заради срутището остава затворен пътят Смолян – Средногорци. Алтернативният маршрут за движение е пътят Рудозем – Смилян. Движението по него е интензивно, тъй като оттам преминават леките, товарните автомобили и автобусите, пътуващи от Смолян за Мадан, Рудозем, Златоград и Кърджали. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян, затова трябва да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост. През нощта не са получавани сигнали за инциденти по пътищата в областта или за активизиране на нови свлачища и срутища. Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност „Момина вода“, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян автомобилният трафик е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Пътят Смолян – Средногорци остава затворен заради срутище, алтернативният маршрут е Рудозем – Смилян

Смолян: Пътят Смолян – Средногорци остава затворен заради срутище, алтернативният маршрут е Рудозем – Смилян

12 Март 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Смолян. Сухи и проходими при зимни условия са пътищата в областта, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето ясно с отлична видимост. Заради срутището остава затворен пътя Смолян – Средногорци. От днес отворен за всички автомобили е пътят Рудозем – Смилян, като вече е поставена сигнализация, че той е обходният маршрут на затворения път Смолян – Средногорци. От Пътната служба поясниха, че той е предпочитания за движение път за всички пътуващи към Мадан, Златоград и Кърджали. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян, затова трябва да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост. През деня не са получавани сигнали за инциденти по пътищата в областта или за активизиране на нови свлачища и срутища.
Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност Момина вода, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян автомобилният трафик в края на работния ден е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Стефчо Стойнев, МГУ: Невъзможно е леки коли да преминават край свлачището на пътя Смолян-Мадан, огромен е рискът от падане на големи скални блокове

Доц. Стефчо Стойнев, МГУ: Невъзможно е леки коли да преминават край свлачището на пътя Смолян-Мадан, огромен е рискът от падане на големи скални блокове

12 Март 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Имаме голямо по обем и обхват свлачище, което в момента се намира в активно състояние. Срутищните процеси продължават. Това каза в свое изявление ръководителят на катедра „Хидрогеология и инженерна геология“ на Минно-геоложкия университет доц. Стефчо Стойнев, след като обсъди с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Значими скални блокове се свличат по посока на пътното платно. Хубавото е, че последните данни, които бяха споделени на срещата, организирана от инж. Атанасов, показаха, че имаме ограничение на развитието на свлачищния процес по посока на склона. От ЕСО казаха, че техните репери показват ограничаване на процесите на движение. Същевременно съществуват данни, които показват, че се разширява обхвата по дължината на пътя. В момента е 500-600 м. В момента самото пътно платно, върху което са натрупани значително количество скални и земни маси, не е засегнато от свлачищния процес. Зоната на свличане е до него“, обясни доц. Стойнев. По думите му това също е благоприятен елемент, който след това може да се отчете при проучването, проектирането и укрепването на свлачището.
„На този момент е невъзможно колите да преминават от там. Изключително опасно е. Рискът от това да паднат големи скални блокове е огромен, независимо от взетите мерки с цел да се обрушат скалните блокове. Движението на коли ще принесе един динамичен ефект върху свлачищното тяло и опасността да се свлекат е много голяма“, допълни той. Доц. Стойнев припомни случай от миналата година на пътя Рудозем-Смилян, където също е имало такова голямо свлачище. „Хората, въпреки ограниченията, минаваха и там имаше много опасен случай, който за радост не завърши с жертви, но един автомобил пострада. Онова свлачище беше с много по-скромни размери и обхват“, подчерта доц. Стойнев. По думите му предстои изпълнението на детайлни инженерно-геоложки проучвания, които ще имат за цел да конкретизират обхвата на свлачището, както и дълбочината и формата на хлъзгателната повърхнина. „Тя ще бъде определяща за характера на мероприятията, които ще бъдат направени. На този етап можем да говорим само за това, че там не трябва да се въздейства. Всяка копка, свързана с освобождаване на пътя от земните и скални маси, за да бъде проходима, е много по-лоша, отколкото каквото и да е друго природно въздействие в момента. Тези земни и скални маси в момента задържат свлачището и всяка намеса би довела до ново активизиране. Това означава, че можем да загубим и пътя“, каза още доц. Стефчо Стойнев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Активно е свлачището на пътя Смолян-Мадан, участъкът ще остане затворен за доста време

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Активно е свлачището на пътя Смолян-Мадан, участъкът ще остане затворен за доста време

12 Март 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Пътят ще остане за доста време затворен. Надяваме се всички тези мероприятия, които сега ще предприемем и сме ги предприели, да сработят бързо. Това каза в свое изявление председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, след като обсъди с експерти геолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продължават свлачищните процеси, свлачището е активно. От сряда ще започне с моя заповед работа на една Междуведомствена работна група и комисия, която ще обследва доста обстойно геоложки и ще предприемем първоначални действия по укрепване на свлачището. То е уникално като площ и раздробеност на този огромен масив, над който над пътя са надвиснали стотици милиони тонове скална маса, която може да повлече всичко и да отиде в реката. Участъкът е наблюдаван, има един геоложки доклад. Тези процеси, които обаче са продължили и може би водопроводът е бил стар, намира се на около 250 м над пътя, което е далеч в масива, при 60-70 градуса наклони на масивите, най-вероятно е допринесъл в годините за овлажняването и структурата на скалите, за да се стигне до това свлачище“, обясни инж. Атанасов и уточни, че не могат да кажат кой е виновникът.
„Дошло му е времето. Най-вероятно всичко е било капка по капка. И големите снегове, които бяха през 2014 г. и тази, дъждовете, които се изсипват, напукванията, земетресенията, всичко е дало по малко отражение, за да се получи това огромно срутище. Денонощно се работи по пътя, който трябва да даде алтернатива и да може селата да бъдат свързани. Най-вероятно ще се наложи да се измества водопроводът, за да може поне една част от причините, които имаме съмнение, че са допринесли за това, което се случи, да бъдат елиминирани. Няма да се допусне хората в селата да останат без вода. Може да се направи временен водопровод, сега няма да замръзва, така че няма да има откъсване на хората без вода. Обсъдили сме всички тези мерки“, посочи той и подчерта, че са в постоянна връзка с областния управител и с кмета на община Смолян. „Били сме заедно три денонощия. Всичко, което е трябвало да се направи, сме го направили. Умолявам за търпение, но нещата са много сериозни“, каза още инж. Дончо Атанасов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Започва изграждането на около 1,5 км нов път, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автомобили

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Започва изграждането на около 1,5 км нов път, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автомобили

12 Март 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Започва изграждането на около 1,5 км нов път, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автомобили. Това каза в свое изявление председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, след като обсъди с експерти геолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Взехме мерките незабавно, въпреки че по същество това блоково срутище е уникално и излиза далеч извън прерогативите на АПИ. Касае нормалната работа и трасета на няколко ведомства – ВиК-Смолян, EVN и ЕСО. Организирах работно посещение и в петък, събота и неделя съм бил там. Естествено с областни управители и всички ръководители на ведомства сме обсъдили цялата ситуация, обходил съм трасето и свлачищния процес. Такова уникално срутище не сме имали. Ще се направи нов път и вече община Смолян направи всички необходими мероприятия, включително съгласие на хората и започва изграждането на нов път от около 1,5 км, който заобикаля масива и ще даде възможност от там да се пренасочи лекото движение“, коментира инж. Атанасов. По думите му има 7-8 села, които сега са откъснати и хората преминават пеша в свлачищната зона, което е изключително опасно. „Разположихме всички необходими табели и предупреждения, там има полиция и всичко, което е трябвало да се организира от Агенцията, сме го организирали. Днес ще разположим допълнително табели, с които да предупредим хората, че преминаването през срутищната зона е изключително опасно“, каза още той.
Инж. Атанасов изрази надежда в рамките на максимум около 10 дни този път да бъде изграден, като може това да се случи и по-рано. След като бъде изграден пътят, ще има и възможност за бързо преминаване на лекото движение, линейки, специализирани коли и учениците да си ходят спокойно на училище. Атанасов припомни, че обходният маршрут за тежкотоварните автомобили е през Рудозем-Смилян. „По този начин даваме една спокойна алтернатива на тежкото движение на 12,5 тона да преминават през Рудозем-Смилян“, допълни той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Жители на 11 села в района на срутището край село Тикале изпратиха писмо до държавните институции за спешно разрешаване на проблема

Смолян: Жители на 11 села в района на срутището край село Тикале изпратиха писмо до държавните институции за спешно разрешаване на проблема

12 Март 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. Жители на 11 села в района на срутището по пътя Смолян – Средногорци край село Тикале изпратиха писмо до държавните институции за спешно разрешаване на проблема. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на село Търън Явор Говедаров. Писмото от жителите на селата Подвис, Ровино, Остри пазлак, Тикале, Градът, Катраница, Еленска, Селище, Требище, Река и Търън е изпратено до омбудсмана, министър-председателя, Агенция „Пътна инфраструктура“, областния управител, Община Смолян и Областната дирекция на МВР. Чрез него те изразяват своето безпокойство и нарастващото социално напрежение в района от затварянето на пътя заради срутището, посочи Говедаров. Той отбеляза, че освен затворения път, има сериозен проблем и с електроснабдяването и водоснабдяването в района. „Заради активното срутище и намиращия се водопровод наблизо, има опасност да останем без вода. Проблемът с тока вече е решен, тъй като електроподаването вече идва от Маданския район. Няма обаче яснота по въпроса, кога ще започне да се разчиства срутището“, посочи Говедаров. Той отбеляза, че настояват и за пускането на обходен път от Влахово до Тикалско дере, както и за спешно установяване на произхода на срутището и предприемане на незабавни действия по неговото разчистване.
Кметът на Търън подчерта, че от селата, изпратили писмото, ежедневно пътуват между 150 и 200 ученици от 1 до 12 клас, които учат в Смолян. По думите му откакто пътят е затворен, децата със своите родители минават пеша в района на срутището, после ходят около 2 км пеша до Влахово и там се качват на автобуса за Смолян. „Учениците са предупредени, че ще им бъдат издадени бележки, че пътят е прекъснат и може да не ходят. Някои от тях се възползват от това, но други въпреки опасността минават през там пеша. Най-важна все пак е безопасността на хората в района“, отбеляза Говедаров. Той допълни, че има и много хора от селата, които работят в Смолян и се налага всеки ден да пътуват по пътя, а минавайки по обходния маршрут те пътуват около 40 км повече, сравни Говедаров. Той посочи, че с отварянето на обходния път, по който вече се работи, ще се реши проблемът с пътуването на работещите и учениците. Говедаров каза още, че очакват утре в района на срутището да пристигнат специалисти от АПИ, които да ги разпознаят с реалната ситуация със срутището и с мерките за разчистване на пътя и отварянето му.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов ще проведе съвещание с водещи експерти по повод срутището на път II-86 Смолян - Мадан

Председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов ще проведе съвещание с водещи експерти по повод срутището на път II-86 Смолян - Мадан

12 Март 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще обсъди с експерти геолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В района на село Тикале е активно най-мащабното срутище около път от републиканската пътна мрежа. Огромното каменно срутище е далеч от сервитута на пътя, но от обилните снеговалежи и ниските температури е активизирало срутищните процеси. В събота и неделя инж. Атанасов бе на място заедно с областния управител на Смолян Недялко Славов, директора на ОПУ - Смолян инж. Костадинка Миланова, кмета на Община Смолян Николай Мелемов, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места, служители от Горското стопанства и др., за да види какво може да се предприеме и да се осигури безопасно пътуване на хората от региона. Около 16.00 часа в АПИ инж. Атанасов ще направи изявление за медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Алтернативният маршрут на затворения заради срутище Смолян – Средногорци е пътят Рудозем – Смилян

Смолян: Алтернативният маршрут на затворения заради срутище Смолян – Средногорци е пътят Рудозем – Смилян

12 Март 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. Пътят Рудозем – Смилян ще бъде алтернативния маршрут на затворения заради срутище Смолян – Средногорци. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Вече се извършва организация и се поставя сигнализация, за да се посочи на пътуващите, че този път е по-добър и е по-удачно трафикът от Смолян към Рудозем, Мадан, Златоград и Кърджали да преминава по него. Водачите на автомобилите може да ползват и пътя Смолян – Фатово – Рудозем.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕСО предприема всичко необходимо за недопускане свлачището край Смолян да засегне ЕП 110 kV „Миньор“

ЕСО предприема всичко необходимо за недопускане свлачището край Смолян да засегне ЕП 110 kV „Миньор“

12 Март 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. ЕСО предприема всичко необходимо за недопускане свлачището край Смолян да засегне ЕП 110 kV „Миньор“. Екипите на дружеството следят ситуацията и оказват съдействие на ангажираните институции по обезопасяването на свлачището. Това съобщиха от ЕСО. Няма непосредствена заплаха за електропровода 110 kV „Миньор“, чието трасе преминава в района на свлачището. Отцепването на склона е в междустълбие № 23-24. Направените замервания от специалистите на ЕСО показват, че движението на скалната маса е на около 15-20 метра от фундаментите на стълбовете. В района са поставени репери и се следи за тяхното местоположение.
В ЕСО е сформиран екип, който постоянно следи кризисната ситуация и подготвя авариен план за евентуално изместване на стълбовете в оста на електропровода при необходимост. Създадена е оперативна възможност за изключване на електропровода 110 kV „Миньор“ в светлата част на деня с цел обезпечаване на предстоящите геоложки проучвания.
Изключването на електропровода няма да доведе до смущаване на електрозахранването на потребителите в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено е движението по път ІІІ-8681 Рудозем – Смилян от разклона за  село Вълчан до село Смилян

АПИ: Възстановено е движението по път ІІІ-8681 Рудозем – Смилян от разклона за село Вълчан до село Смилян

12 Март 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Смолян. Възстановено е движението по път ІІІ-8681 Рудозем – Смилян от разклона за село Вълчан до село Смилян. АПИ: Възстановено е движението по път ІІІ-8681 Рудозем – Смилян от разклона за село Вълчан до село Смилян
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Отворен за всички автомобили е пътят Рудозем – Смилян

Смолян: Отворен за всички автомобили е пътят Рудозем – Смилян

12 Март 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Смолян. От 12.00 часа е отворен за движение за всички автомобили пътят Рудозем – Смилян. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Пътят бе затворен заради голямо срутище. Скалната маса вече е разчистена и са отворени за движение и двете пътни ленти по това направление.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Ще бъде отворен обходен път по направлението Смолян – Средногорци, за да се поеме лекотоварния трафик

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Ще бъде отворен обходен път по направлението Смолян – Средногорци, за да се поеме лекотоварния трафик

12 Март 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ситуацията със срутището Смолян – Средногорци при разклона за село Тикале е сложна и ще бъде отворен обходен път над село Влахово. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян областният управител на Смолян Недялко Славов. По думите му експертната оценка, която в събота са направили геолози на място е установила, че в района дълго време ще има нови срутища. „Успоредно с това ще се разчиства и срутището, но там има далекопровод и електропровод и изпълнението ще е доста по-сложно. Считаме, че обхода ще ни даде по-спокойно и дългосрочно решение засега. По него ще може да минава лекотоварния и автобусния трафик и да се превозват учениците от съседните села. Тежкотоварните автомобили ще минават през пътя Рудозем – Мадан ни обиколните маршрути“, поясни Славов. Той припомни, че експертите от Агенция „Пътна инфраструктура“ са отбелязали при посещението си, че това е най-голямото активно срутище на главен път в момента в България. Самата скала в този район е много ронлива и цялото било на планината върви. Възможно е отвсякъде да тръгнат срутища, допълни Славов. Той посочи, че разбира социално напрежение най-вече за хората от село Търън и околните села и това е причината да се търси най-бързо решение. Въпреки това не искаме да поемаме рискове за живота и здравето на хората, подчерта Славов. „Геолозите, които дойдоха в събота не поеха отговорност да се отвори пътя, тъй като по тяхна преценка има голям риск ако това се случи. По-добре е временно да бъде затворен, за да не се стигне до сериозни инциденти“, подчерта Славов. Той каза още, че днес има извънредно заседание в АПИ, на което ще се търси решение за дългосрочно разрешаване на проблема със срутището.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Остават затворени пътищата Смолян – Средногорци и Рудозем – Смилян заради срутища

Смолян: Остават затворени пътищата Смолян – Средногорци и Рудозем – Смилян заради срутища

12 Март 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Смолян. Предимно сухи и проходими при зимни условия са пътищата в областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето е слънчево и ясно. Заради срутищата остават затворени пътищата Смолян – Средногорци и Рудозем – Смилян. Обходният маршрут на пътя Смолян – Средногорци при разклона за село Тикале е Смолян – Рудозем – Фатово – Средногорци и обратно. Алтернативният маршрут на пътя Рудозем – Смилян е Рудозем – Серафимово – Чокманово – Смилян и обратно. Препоръчва се тежкотоварният трафик да преминава в посока Средногорци - Ардино - Кърджали, а за Златоград и Неделино подхода да е от Кърджалийска област (Кърджали - Бенковски - Златоград/Неделино). Очаква се до 17.00 часа тази вечер пътят Рудозем – Смилян да бъде отворен. Заради преовлажняване на почвите е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в област Смолян, затова трябва да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост. През деня не са получавани сигнали за инциденти по пътищата в областта или за активизиране на нови свлачища и срутища.
Остава в сила ограничението по направленията Лъки – Рожен и Момчиловци – местност „Момина вода“, където товарните автомобили трябва да са и под 12 тона и да са без ремаркета и полуремаркета. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента.
В Смолян автомобилният трафик е по-интензивен по централния бул. „България“, прилежащите към него улици и кръстовища и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: В района на Тикале е активно най-мащабното свлачище върху главен път в страната

Смолян: В района на Тикале е активно най-мащабното свлачище върху главен път в страната

10 Март 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” – инж.Дончо Атанасов, областният управител Недялко Славов, директорът на ОПУ-Смолян инж.Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места, служители от Горското стопанство днес направиха оглед на място на свлачището край Тикале, на главния път Смолян-Мадан. Наблюдение на терена е направено и от дрон. Това съобщиха от Областна Администрация Смолян.
След направения оглед и проведеното съвещание с геолози, проектанти и представители от всички заинтересовани служби, се установи, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път. Реализирано е свлачище от блоков тип, като пукнатините са съизмерими с наклона на терена 60-70 градуса. Свлачището се осъществява от долу-нагоре чрез освобождаване на свлечени скални блокове в долната част на ската. Оформени са няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра. Към момента на огледа най-горният свлачищен отсег е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра. Установено е наличие на стичащи се повърхностни води. Над веждата на свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва.
Инж. Атанасов каза, че още в понеделник от АПИ ще бъде проведено съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат взети конкретни мерки. Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК комуникация до населените места. Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец-Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично.
В момента в сервитута на главния път от републиканската пътна мрежа няма свлачище с по-голям размер. Подчерта се, че свлачището е изключително опасно за разчистване, поради наличието на множество големи по размер надвиснали скални късове. Въпреки това ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента. Ще бъде направена организация за продължително наблюдение на свлачището, поради голямата му активност.
Усилията в най-краткосрочен план се насочват към спешно разчистване на пътя Рудозем-Смилян, за да бъде частично облекчен трафика в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.