НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

150 язовирa са в тежко състояние, министрите ще решат да се грижи ли за тях търговско дружество, докато станат държавна собственост (ОБЗОР)

150 язовирa са в тежко състояние, министрите ще решат да се грижи ли за тях търговско дружество, докато станат държавна собственост (ОБЗОР)

20 Март 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. По информация на Държавната агенция по метеорология и технически надзор 150 язовира в страната са в тежко състояние. На 14 март правителството взе решение да създаде търговско предприятие, което да стане собственик на язовирите, за които общините не могат да се грижат, най-често поради липса на средства. Държавата планира да придобие язовирите през законодателни промени. Освен това през промени в Закона за водите язовирите ще бъдат категоризирани на големи и малки, ще се определят и изискванията за експлоатацията им. Преди конференция по повод Световния ден на потребителя министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна, че отстраняването на нередностите по язовирите ще започне веднага след създаването на търговското дружество и прехвърлянето на собствеността. Той уточни, че не може да се каже колко ще струва отстраняването на нередностите, докато не стане ясно кои от всички язовири ще станат собственост на държавата. Според анализ в момента има около 5700 язовира, от които над 4500 са собственост на общините. Няма точна справка за нужните средства, например за язовир „Бели Искър“ по думите на министъра се говори за сума между 30 и 60 млн. Правителството настоява собствениците и операторите на язовири да са задължени да правят аварийни планове. Предлага се създаването на фонд, в който собствениците на язовири да внасят определена сума от приходите си.
Министър Емил Караниколов заяви, че вероятно утре ще бъде факт създаването на търговското дружество, което да поддържа язовирите, докато станат собственост на държавата. Предлага се дружеството да бъде или към Министерството на икономиката, или към структурата, която се занимава с бедствията и авариите. Това ще бъде обсъдено и гласувано на заседанието на Министерски съвет. На заседание при вицепремиера Валери Симеонов всички министерства са се обединили около предложението с изменение в Закона за водите собствениците или операторите на язовири да са задължени да изготвят аварийни планове. Обсъжда се и идеята да има търговско дружество, което да поддържа речните корита.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: 150 са язовирите в страната, които са в по-тежко състояние

Министър Емил Караниколов: 150 са язовирите в страната, които са в по-тежко състояние

20 Март 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Язовирите,които са в по-тежко състояние са около 150. Такава е първоначалната информация на Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов за плануваните от правителството законови промени, свързани със състоянието на язовирите преди конференция на тема „Цифровата икономика-какви са ползите за потребителите“ по повод Европейския ден на потребителите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С прехвърлянето на собствеността на язовирите и създаването на търговско дружество веднага ще започнат действия по отстраняване на всички нередности“, изтъкна той. Попитан колко средства ще бъдат необходими за отстраняване на нередностите министърът посочи: „Като сума не мога да кажа- нека да видим кои от всички язовири ще бъдат прехвърлени към нас. За всеки сумата е различна. За язовир „Бели Искър“ се говори за сума между 30 и 60 млн.“. „Нямаме точна справка, но така или иначе действия трябва да се предприемат“, коментира Емил Караниколов.
По повод предложението за държавен фонд, в който собствениците на язовири да внасят определена сума от приходите си той поясни: „Това ще е някаква допълнителна такса от стопанската дейност на язовирите, най-общо казано от наема. Те плащат и такси за извършваните от тях дейности. Обмисляме вариант определен процент от наемите да е приход в този фонд“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Вероятно утре ще бъде факт създаването на търговско дружество, което да поддържа язовирите, докато се прехвърли собствеността им

Министър Емил Караниколов: Вероятно утре ще бъде факт създаването на търговско дружество, което да поддържа язовирите, докато се прехвърли собствеността им

20 Март 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Обсъдихме възможност, която вероятно утре ще е факт, да има търговско дружество, което ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони на язовирите, докато се прехвърля собствеността им, което няма да стане за 1-2 дни, а може би за доста по-дълъг период. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов за плануваните от правителството законови промени, свързани със състоянието на язовирите преди конференция на тема „Цифровата икономика-какви са ползите за потребителите“ по повод Европейския ден на потребителите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера имаше заседание при вицепремиера Валери Симеонов. Всички министерства са дали становища. Единодушни сме, че в Закона за водите по отношение на категоризация на язовири ще има задължения за собствениците и операторите за създаване на аварийни планове“, обясни той. „Предвиждаме създаването на държавно предприятие, в което ще бъде прехвърлена собствеността на всички общински язовири, които общините не могат да управляват, обикновено поради липса на финансови средства“, заяви Емил Караниколов и уточни, че се обсъжда възможността да има търговско дружество, което да поддържа речните корита. „Дори да почистим един язовир, ако от реките тръгнат дървета или растителност, това ще запуши сифоните“, коментира министърът. „Това, което засега се предвижда, е дружеството за язовирите да бъде към Министерство на икономиката или това да е структурата, която се занимава с бедствия и аварии“, поясни Емил Караниколов. „Утре ще имате пълна информация, след като всички го обсъдим в Министерски съвет“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Опазването на обществения ред и управлението на язовирите дискутираха изпълнителна, законодателна и местна власт (ОБЗОР)

Опазването на обществения ред и управлението на язовирите дискутираха изпълнителна, законодателна и местна власт (ОБЗОР)

15 Март 2018 | 05:20 | Агенция "Фокус"
София. Опазването на обществения ред и управлението на язовирите дискутираха изпълнителна, законодателна и местна власт. Работната среща – дискусия се състоя в парламента по инициатива на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В нея участваха народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Комисията по околната среда и водите. Дискусията бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която каза, че проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция. Караянчева отбеляза, че кметовете и администрацията на общините са тези, които са най-близо до хората и най-добре знаят проблемите на българските граждани. Тя акцентира и върху подписаното между 44-ото Народно събрание и НСОРБ споразумение за сътрудничество. По темата за опазване на обществения ред бяха засегнати въпроси като видеонаблюдението по пътищата и общинската полиция. Стана ясно и че МВР ще разработи проект за единен национален център за регистриране на нарушенията. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че със законодателни промени през 2011 г. се е дала възможност 50% от средствата от глоби за нарушаване на закона да се инвестират в изграждането на инфраструктура там, където има концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия. Според него може да се помогне на общините като се даде възможност част от този процент да отива и за тях. Коментирайки общинската полиция, Цветанов заяви, че впоследствие след въвеждането ѝ се е установило, че този законов механизъм няма да сработи в пълния си обем. В тази връзка той обърна внимание върху Закона за частната охранителна дейност. Председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов коментира, че проблем в тази област са ограничените правомощия на служителите от съответните общини. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров допълни, че е необходимо въвеждането на видеонаблюдението като модерен способ. По думите му трябва да може кметовете да могат да налагат глоби за превишена скорост. Той отбеляза, че ако това се случи, те ще имат по-добра събираемост.
От опозицията в лицето на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов отбелязаха, че икономическият ефект от поставянето на стационарните камери по пътищата, ще е почти никакъв. Според Манол Генов не е ясно и кой ще инвестира в камерите. Обект на дискусията бяха управлението на язовирите и измененията в Закона за водите. По тази тема от НСОРБ обърнаха внимание, че през 1990 г. 4532 язовира стават общински и че ресурсът им не е достатъчен за управлението им. Председателят на ДАМТН Петър Горновски заяви, че класификацията на язовирите по големина и по опасност ще помогне бъдещата дейност на ДАМТН и отчете, че именно това е заложено в промените в Закона за водите. Той поясни, че в момента съществуват много „гьолове“ и ако се приемат законови промени, от ДАМТН ще могат да се съсредоточат върху около 4000 язовира. По думите му от тях трябва да се класифицират опасните и тогава ще може да се търси финансиране, защото е ясно, че такова за всички изведнъж няма да се случи. Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова отчете, че 20 млн. лв. са отделени от ОП „Околна среда“ с бенефициенти общините за осигуряване на поддръжката на язовирите. Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева отбеляза, че за промените в Закона за водите е необходим консенсус. По думите й темата за подпомагане на общините в дейностите по поддържането на хидротехническите съоръжения, които са тяхна собственост, е актуална и е свързана със защитата на населението, превенцията и добрата координация на всички институции. От БСП заявиха, че промените в закона, свързани с класификацията на язовирите, са твърде закъснели. На дискусията бе отчетена и необходимостта от създаването на воден кадастър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Опазването на обществения ред и управлението на язовирите дискутираха изпълнителна, законодателна и местна власт (ОБЗОР)

Опазването на обществения ред и управлението на язовирите дискутираха изпълнителна, законодателна и местна власт (ОБЗОР)

14 Март 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
София. Опазването на обществения ред и управлението на язовирите дискутираха изпълнителна, законодателна и местна власт. Работната среща – дискусия се състоя в парламента по инициатива на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В нея участваха народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Комисията по околната среда и водите. Дискусията бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която каза, че проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция. Караянчева отбеляза, че кметовете и администрацията на общините са тези, които са най-близо до хората и най-добре знаят проблемите на българските граждани. Тя акцентира и върху подписаното между 44-ото Народно събрание и НСОРБ споразумение за сътрудничество. По темата за опазване на обществения ред бяха засегнати въпроси като видеонаблюдението по пътищата и общинската полиция. Стана ясно и че МВР ще разработи проект за единен национален център за регистриране на нарушенията. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че със законодателни промени през 2011 г. се е дала възможност 50% от средствата от глоби за нарушаване на закона да се инвестират в изграждането на инфраструктура там, където има концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия. Според него може да се помогне на общините като се даде възможност част от този процент да отива и за тях. Коментирайки общинската полиция, Цветанов заяви, че впоследствие след въвеждането ѝ се е установило, че този законов механизъм няма да сработи в пълния си обем. В тази връзка той обърна внимание върху Закона за частната охранителна дейност. Председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов коментира, че проблем в тази област са ограничените правомощия на служителите от съответните общини. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров допълни, че е необходимо въвеждането на видеонаблюдението като модерен способ. По думите му трябва да може кметовете да могат да налагат глоби за превишена скорост. Той отбеляза, че ако това се случи, те ще имат по-добра събираемост.
От опозицията в лицето на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов отбелязаха, че икономическият ефект от поставянето на стационарните камери по пътищата, ще е почти никакъв. Според Манол Генов не е ясно и кой ще инвестира в камерите. Обект на дискусията бяха управлението на язовирите и измененията в Закона за водите. По тази тема от НСОРБ обърнаха внимание, че през 1990 г. 4532 язовира стават общински и че ресурсът им не е достатъчен за управлението им. Председателят на ДАМТН Петър Горновски заяви, че класификацията на язовирите по големина и по опасност ще помогне бъдещата дейност на ДАМТН и отчете, че именно това е заложено в промените в Закона за водите. Той поясни, че в момента съществуват много „гьолове“ и ако се приемат законови промени, от ДАМТН ще могат да се съсредоточат върху около 4000 язовира. По думите му от тях трябва да се класифицират опасните и тогава ще може да се търси финансиране, защото е ясно, че такова за всички изведнъж няма да се случи. Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова отчете, че 20 млн. лв. са отделени от ОП „Околна среда“ с бенефициенти общините за осигуряване на поддръжката на язовирите. Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева отбеляза, че за промените в Закона за водите е необходим консенсус. По думите й темата за подпомагане на общините в дейностите по поддържането на хидротехническите съоръжения, които са тяхна собственост, е актуална и е свързана със защитата на населението, превенцията и добрата координация на всички институции. От БСП заявиха, че промените в закона, свързани с класификацията на язовирите, са твърде закъснели. На дискусията бе отчетена и необходимостта от създаването на воден кадастър.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: МВР ще разработи проект за единен национален център за регистриране на нарушенията

Зам.-министър Красимир Ципов: МВР ще разработи проект за единен национален център за регистриране на нарушенията

14 Март 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. МВР ще разработи проект за единен национален център за регистриране на нарушенията. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му така ще се подобри събираемостта на глобите, наложени от Закона за движение по пътищата. Красимир Ципов поясни, че в момента се предвижда възможност за ново законодателство за пътната безопасност, което да даде възможност част от средствата, събрани от актовете да постъпват в бюджетите на общините, които са инвестирали в изграждането на стационарни камери.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Василева, ГЕРБ: Наясно сме с големия брой язовири и с трудностите на общините и се надяваме дискусията с НСОРБ да допринесе за подобряване на законодателството

Ивелина Василева, ГЕРБ: Наясно сме с големия брой язовири и с трудностите на общините и се надяваме дискусията с НСОРБ да допринесе за подобряване на законодателството

14 Март 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Наясно сме с големия брой язовири на територията на общините. Те срещат редица трудности и ние сме на разположение. Надявам се днешната дискусия да допринесе за усъвършенстване на законодателството. Това каза председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Мисля, че е необходимо да се вземе предвид и инициативата, която правителството на Република България предприе с разработването на нови законодателни предложения по подпомагане на общините при поддържането на хидротехническите съоръжения, които са тяхна собственост“, каза Василева и добави, че защитата от вредното въздействие от водите е много важна. „Безспорно важна е координацията на всички институции. В тази посока работим заедно дълги години. През 2016 г. бяха приети стратегическите документи, плановете за риска от наводнение“, поясни Василева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Ако кметовете могат да налагат глоби за превишена скорост, ще имат по-добра събираемост

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Ако кметовете могат да налагат глоби за превишена скорост, ще имат по-добра събираемост

14 Март 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Ако кметовете могат да налагат глоби за превишена скорост, ще имат по-добра събираемост. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с идеята кметове на общините да могат да издават наказателни постановления на водачите, глобени по Закона за движение по пътищата, Тодоров посочи: „Ние трябва да имаме модерни, съвременни начини, да контролираме превишената скорост в градовете и това може да стане с монтиране на видеонаблюдение“.
По въпроса за общинската полиция, Тодоров заяви: „На практика с досегашното законодателство ние нямаме истинска общинска полиция, ние имаме наемна полиция. Плащаме за извършването на определена услуга от страна на МВР“. По думите му в Стара Загора има 16 общински полицаи, а те извършват много широк набор от дейности, който трябва да бъдат обезпечи. Той уточни, че тези служители са на щат в МВР, а не на общината. "Общинските служители нямат право да изискват личните документи на съответните нарушители. Ние сме назначили към инспектората такива служители, които отговарят за екологията и обществения ред. Ако те не получат съдействието на гражданите, нямат необходимите права“, заяви кметът на Стара Загора.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: През 1990 г. 4532 язовира стават общински, а ресурсът ни не е достатъчен за управлението им

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: През 1990 г. 4532 язовира стават общински, а ресурсът ни не е достатъчен за управлението им

14 Март 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. През 1990 г. са прехвърлени 5700 язовира, от които 4532 стават общински. Ресурсът, който имат общините не е достатъчен най-вече за предписанията, които се правят от съответните институции, даже не говоря за превантивни мерки и за управление на тези язовири. Това каза председателят Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус". По думите му бедствията в Северозапада показват, че местната власт не може да се оправи без помощта на държавата. Той уточни, че днешната дискусия ще се занимае и с функции на общините по опазване на обществения ред.
Панов поясни, че предложенията, свързани с опазване на обществения ред са съгласуван с МВР. Според него проблем в тази област са ограничените правомощия на служителите от съответните общини. „Искам да изразя задоволство не само от подписаното споразумение, но и в годините НСОРБ винаги е имало добри контакти и добра работа с парламента. През 2016 г. беше променен и Законът за нормативните актове, като благодарение на промяната на този закон законопроектите минават за съгласуване и становище от местната власт от НСОРБ и неговият управителен съвет“, каза Панов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция

14 Март 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянечева по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й кметовете са тези, които са най-близко до хората и най-добре знаят проблемите на българските граждани. „Именно с тази цел беше подписано Споразумение за сътрудничество между 44-тото НС и НСОРБ. В него предвидихме парламентът да се допитва до НСОРБ за изготвянето на предварително обективна оценка на въздействието на планираото законодателство. Една от основинте цели е приемането на качествено законодателство. За тази цел ние провеждаме периодични съвместни дискусии с НСОРБ и законодателния оран и изпълнителната власт. Такъв ще бъде и днешният дебат. Сигурна съм, че заедно ще продължим да работим за добро взаимодействие“, каза Цвета Караянчева и пожела успех на предстоящата дискусия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Срещата с НСОРБ ще даде ясен знак за взаимодействието и взаимната подкрепа между институциите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Срещата с НСОРБ ще даде ясен знак за взаимодействието и взаимната подкрепа между институциите

14 Март 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Срещата с НСОРБ ще даде ясен знак за взаимодействието и взаимната подкрепа между институциите. Това каза председателят Вътрешна комисия и на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Убеден съм, че днешната среща ще даде много ясен знак за институционалното взаимодействие и взаимната подкрепа, която трябва да дават институциите, за да се постигат основните цели. Това е да гарантираме сигурността, развитието и просперитета на българските общини“, каза Цветан Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Путин-Ердоган в Сочи. 17 септември 2018 г.
Срещата Путин-Ердоган в Сочи. 17 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.