НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Иванов, БСП: В актуализираната Стратегия за национална сигурност трябва да бъде записано, че Черноморският регион трябва да остане встрани от всякакви конфликти

Иван Иванов, БСП: В актуализираната Стратегия за национална сигурност трябва да бъде записано, че Черноморският регион трябва да остане встрани от всякакви конфликти

14 Март 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Черноморският регион трябва да остане встрани от всякакви конфликти и това трябва да бъде записано в актуализираната Стратегия за национална сигурност. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов по време на дебатите по Актуализираната стратегия за национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Иванов част от Националната стратегия на България трябва да бъде, че този регион трябва да бъде встрани от всякакви конфликти. „Ние не разбрахме защо и по каква причина това беше отхвърлено и защо колегите от мнозинството не приеха този текст“, посочи Иванов. Той поясни, че БСП предлага още Черноморският регион да не се милитаризира. Според него с отхвърлянето на предложението на БСП в стратегията се допуска Черноморският регион да се милитаризира и да се допускат конфликти в него. „Тези съмнения, които сме имали в миналото, че тук ще се правят военни формирования, които ще увеличат възможността за конфликти там, са доста основателни“, коментира Иванов. Според него промяната в стратегията при нейната актуализация е около 35%. Иванов отчете, че в Актуализираната стратегия са въведени две нови секторни политики – киберсигурност и управление на кризи. По думите му текстовете в стратегията са логически непоследователни и неразбираеми. „От анализа се вижда, че промените са произволно избрани направления и политики. Не е направена оценка на въздействието на стратегията или ако е направена, тя е неточна и формална. Не са отчетени и недостатъците и пропуските през досега действащия 6-годишен период на тази стратегия“, заяви Иванов. Той предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази на кохезионната политика и че това трябва да бъде заложено в стратегията.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в реплика, че в петък е станало ясно, че кохезионната политика трябва да остане в стратегията. "В момента се търсят възможности, така че в тази посока, не смятам, че трябва да правим някакво уточнение, а трябва да си остане текста", каза Цветанов.
Вицеадмирал Пламен Манушев заяви, че не е могъл да разбере какво има предвид Иван Иванов с предложението да се демилитаризира Черно море. "Да се закрие българският флот? С това вашето решение е да кажем на Русия да освободи Крим? Това не е сериозно, ние си имаме планове. Флотът ни е не е толкова застрашаващ?", посочи вицеадмирал Манушев.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по актуализираната стратегия за национална сигурност

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по актуализираната стратегия за национална сигурност

14 Март 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите и гласуването по актуализираната стратегия за национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. „За“ предложението му гласуваха 101 народни представители, „против“ - 25 и „въздържали се“ - 9 , с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа актуализираната Стратегия за национална сигурност

Парламентът ще разгледа актуализираната Стратегия за национална сигурност

14 Март 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа актуализираната Стратегия за национална сигурност. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Времевият хоризонт на стратегията е до 2025 г. Стратегията създава условия за преодоляване на сериозните проблеми, свързани с ресурсното осигуряване и окомплектоване на ведомствата от системата за защита на националната сигурност. В проекта изрично се посочва поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2 % от брутния вътрешен продукт на страната. Отчетена е необходимостта от реализиране на инвестиционни проекти за придобиване на нови основни бойни платформи и цялостна модернизация на въоръжените сили и от създаване на система за подбор и кариерно развитие. Актуализираната стратегия дава възможност за включване на неправителствения сектор и стопански субекти при реализиране на целите на политиката за национална сигурност. В стратегията са включени нови политики като киберсигурност, транспортна сигурност, управление при кризи и други. Депутатите ще продължат работа и по второто четене на законопроекта за мерките срещу изпирането на пари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.