НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Крум Зарков, БСП: Президентът Румен Радев показва как се защитава държавният интерес

Крум Зарков, БСП: Президентът Румен Радев показва как се защитава държавният интерес

29 Март 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. „Българският президент Румен Радев показва как се защитава държавният интерес по безпрекословен начин в разговора си с руския патриарх.” Това заяви по БНР зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков в коментар за аудиозаписа от срещата между двамата, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той добави, че държавният глава е бил атакуван от ГЕРБ, които търсят всяка причина за нападки срещу него, но че той е отговорил достойно. „Днес, когато имаме целия разговор, виждаме как президентът дава урок, не само на българските политици, а и в по-голям мащаб - как може да се говори на всеки представител, било и от най-мощната държава, с уважение, но не и със страхопочитание, без самохвалство, но със самочувствие, без агресия, но с достатъчно сила, за да покаже, че гледната точка на България е такава, каквато е била изразена от институциите й. Че единствено българските институции могат да определят гледната точка на България”, категоричен бе депутатът.
Крум Зарков припомни, че наскоро президентът Радев е изразил позиция и по други важни геополитически въпроси – обръщайки се към европейските лидери относно искането за солидарност, напомняйки им и техните задължения. „Това ме кара да мисля, че президентът Радев, с еднакъв аршин и аргументираност, и убедителност , успява да говори на най-важните световни лидери, както на Запад, така и на Изток”, каза още Крум Зарков. Той изрази надежда, че ще бъде предоставена и стенограма от разговора между премиера Борисов и турския президент Ердоган.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светият синод разпространи аудио записи от срещата между президента Румен Радев и патриарсите Неофит и Кирил, проведена на 4 март

Светият синод разпространи аудио записи от срещата между президента Румен Радев и патриарсите Неофит и Кирил, проведена на 4 март

29 Март 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Светият синод разпространи аудио записи от срещата между президента Румен Радев и патриарсите Неофит и Кирил, проведена 4 март. Аудио записите бяха изпратени от началника на отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод Николай Георгиев, които са записани с личния му телефон.
Руският патриарх Кирил беше на посещение в България по повод националния празник 3 март и отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Патриархът присъства на честванията на връх Шипка. На националния празник руският патриарх се срещна с премиера Бойко Борисов. На 4 март българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха съвместна литургия в катедралата „Св. Александър Невски“. Руските медии отделиха огромно внимание на посещението на руския патриарх в България. Те акцентираха върху разочарованието на патриарха от начина, по който се интерпретира ролята на страната в освобождението на българския народ. У нас срещата между държавния глава и патриарсите на България и Русия предизвика остра политическа реакция. Управляващите от ГЕРБ настояха президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх. Оказа се обаче, че разговорите не са били засекретявани, нито е водена стенограма.
Агенция „Фокус“ публикува изпратения ни текст от звуковите файлове без редакторска намеса:
ПЪРВИ ЗАПИС
Президентът Румен Радев:
… по случай 3 март – нашия национален празник.
Благодарим Ви, че заедно почетохме паметта на загиналите руски и български воини за нашето национално освобождение.
Също така високо оценяваме Вашата визита в светлината на огромната роля на Руската православна църква за общонародния силен подем на руския народ в месеците след Априлското въстание в България от 1876 г. Именно на голямата роля на църквата и с молебените на всички църкви в Русия месеци наред се взема решението за тази война, която за нас е освободителна. Между българския и руския народ има вековни дълбоки културни и духовни връзки. И в основата и в последвалото развитие на тези връзки, голяма роля имат Българската православна църква и Руската православна църква. Както и Светите братя Кирил и Методий, пренасянето на славянската азбука и църковно-славянският език.
Убеден съм, че със своето дело и Българската православна църква, и Руската православна църква ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване и за развитието на нашите приятелски народи.
Благодаря Ви още веднъж.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря за Вашите добри думи, за Вашето участие в честванията.
За мен не е стоял въпросът дали да дойда тук или да не дойда, въпреки, че аз отложих всички мои пътувания и ангажименти, само за да дойда в България. Защото паметта за героичната борба на руския и българския народ за освобождението на православна България има особено място в историята на нашите народи. И аз бих искал да помоля Вас, властите, да пазите тази памет, независимо от политическата конюнктура. Бих искал да Ви напомня, че след Кримската война Русия се оказва в много тежко състояние. Практически тази война е била война на обединена Европа срещу Русия, която се застъпва за православните от Близкия изток и светите места. И Русия претърпява поражение в тази война.
Можете ли да си представите ситуацията, в която Русия е взела решението да участва в освобождението на България? Цяла Европа е била против. Трябвало е да преодолеем това ембарго, това дипломатическо ембарго на Европа, за да бъде взето решение руските войски да участват в освобождението на България. Русия не е погледнала към Европа. Била е движена от любовта си към българския народ. И още искам да кажа, че тя е била отслабена след предишната война, не е имала никаква политическа подкрепа от света. Започнала е борба за освобождението на българите. Това е един велик пример как духовната, културната, религиозната солидарност превъзмогват политическия прагматизъм.
Радвам се, че имам възможност да го кажа днес и искам още веднъж ясно да Ви кажа, че България е била освободена от Русия – не от Полша, не от Литва, нито от други страни, а от Русия. Искам откровено да Ви кажа, че на мен ми беше трудно да слушам всички тези препратки за участието на други страни в освобождението на Русия (очевидно патриархът има предвид България). Нито Полският сейм, нито Литовският сейм са вземали решение да започнат война срещу Османската империя
Надявам се, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха, който е чул неправилната историческа интерпретация, свързана с освобождението на България.
Ние сме за историческата правда, господин Президент. Тази историческа правда сме я извоювали с нашата кръв. И не може да има никакви политически и прагматически причини, поради които тази историческа правда днес да бъде премълчавана и неправилно интерпретирана.
И въпреки това съм благодарен на Вас, на Българската православна църква за това как забележително бе отпразнуван този юбилей. Искам откровено да Ви кажа, че имам двояко впечатление от този юбилей. И аз открито го казвам и на Вас, и на целия свят. Но при все това този юбилей още веднъж ни помогна да осъзнаем огромната роля на Православната църква в Освобождението на България и заради това си заслужава руският патриарх да дойде на тези тържества. И аз много се надявам, че в съзнанието на българския народ и на неговия политически елит ще се запазят уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всички политически конюнктури, за да освободи България и да я направи свободна.
Много Ви моля да направите всичко възможно тази памет за героическата роля на Руската и Българската православна църква и руския народ да се запази в българското общество независимо от политическото... Всичките разговори за дружба се проверяват в реалността. Ако ние говорим за дружба, но забравяме за жертвите, които са били принесени в името на Освобождението на България, тези думи престават да имат значение. Знам, че има интерес и от страна на България, и от страна на Русия да развиват двустранните си отношения. И тези двустранни отношения трябва да използват този велик потенциал, исторически и духовен, културен и религиозен, който съществува в отношенията между нашите страни. Нека всички заедно направим така, че този потенциал да работи за по-доброто бъдеще на Русия и България
Ние обичаме България, обичаме българския народ, независимо от политическата конюнктура.
Президентът Румен Радев:
Ваше Светейшество, благодаря за думите, които казахте, за любовта към българския народ. Мога да Ви уверя в същото – в любовта на българския народ към руския и вечната признателност за това, което направи руският народ за нашето освобождение.
Искам също така да споделя, че Вашите притеснения относно споменаването на други народи нямат такова голямо основание. Ще Ви обясня защо. Ние държим на нашата история. И там много ясно е записано, че това е Руско-турска освободителна война, а не Полско-турска освободителна, или финландско-турска и т.н.
Но уважаваме историята. Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях. И тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали. И трябва да почитаме паметта на всеки един загинал на наша земя.
А що се отнася до признателността на българския народ и на България, Вие видяхте колко много хора имаше на Шипка. Мога да Ви кажа, че това са хора, дошли не по принуда, а по вътрешно убеждение, от преклонение към това, което руският народ извърши за нас....
ВТОРИ ЗАПИС
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
…Царят Освободител император Александър II – неговото име трябваше да прозвучи, а то не прозвуча. Чуха се имената на различни страни, които уж са освободили … Руският и българският народ не могат да бъдат измамени и това, което преживях на Шипка, е много дълбок духовен отклик. Аз разбрах, че независимо от политиката, която провежда държавната власт в България, някъде в дълбините българският народ съхранява дълбока признателност към руския народ. Бих искал да Ви препоръчам да обръщате внимание на тези настроения и пълноценно да изграждате отношенията с външния свят.
Аз много ценя Вашия личен принос и Вашата жизнена позиция, която стана за мен достатъчно ясна след нашата първа беседа, след първото Ви представяне. Смятам Ви за забележителен лидер, прекрасен оратор. По съветско време за най-лоши оратори бяха смятани българските другари, които въобще не можеха да говорят без хартийка. Когато Ви слушах, се наслаждавах, че България ражда такива забележителни харизматични лидери, които могат така добре да изказват своите мисли. Но аз бих искал да Ви помоля винаги в своята политическа дейност да помните всичко това, което се е случило в историята между България и Русия, и независимо от политическата архитектура на Европа, бих искал да помоля Вас и Вашите колеги никога да не забравяте тази любов, която съществува на дълбоки нива между руския и българския народ, както и тези особени отношения, които съществуват между българската и руската църкви.
Искрено се надявам, че чрез съвместни молитви на българската и руската църкви ще процъфтява съвременна България, която се сблъсква с много политически ... Нека Божията помощ Ви съпътства във Вашата висока политическа отговорност. Още веднъж искам да подчертая, че тези таланти, които Ви е дал Господ, в съчетание с тези молитви, които произнася за Вас Българската православна църква, трябва да доведат до забележителни резултати. Нека Ви съпътства Божията помощ във Вашите високи дела. Много се радвам, че се запознахме. Вие променихте моите впечатления за българските политически лидери.
Президентът Румен Радев:
Благодаря за топлите думи, Ваше Светейшество.
Искам още веднъж да Ви уверя, че никога не трябва да се поставя под съмнение ролята на Русия за нашето Освобождение. И ние няма да го допуснем.
Не знам как сте слушали моите речи, понеже ги споменахте, но на Шипка много ясно казах – вечна признателност за воините на царя Освободител. Снощи казах името на царя Освободител – император Александър II. Манифеста и думите от Манифеста – дори го цитирах. Дори цитирах Достоевски, който невероятно уважавам, защото той разкрива вселената на човешката душевност. И точно Достоевски с няколко изречения по най-добрия начин възпроизвежда емоционалната обстановка в дните след Априлското въстание в Русия, която става и причината целият руски народ да се въздигне и да тръгне да ни освобождава.
Така че, много ясно изразих своята позиция. Освен това, не забравяйте, всички българи знаят, че точно срещу българския парламент от другата страна е паметникът. Ние бяхме точно пред него. Този паметник е издигнат през 1907 г. И там всеки българин, който минава, чете: Царю Освободителю от признателна България. И това остава, това е в центъра на София и никой не може да го оспори. Така че, още веднъж ще Ви помоля да нямате притеснение. Има, както и Вие много добре казахте, отношения, неподвластни на всякаква политическа корист. Политиката се мени, както и Вие сам казвате, често, но духовните връзки остават. И аз много ще се радвам това сътрудничество между нашите две православни църкви да продължава да се развива още повече, така че нашите народи да се сближават и чрез църквата.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви, Ваше Превъзходителство и още веднъж искам да кажа, че отношенията между нашите църкви са най-важният и решаващ фактор в запазването на особените привилегировани отношения между Русия и България, защото тази духовна близост, която свързва нашите народи компенсира всички недостатъци на политиката. И това наистина го почувствах на Шипка. Видях настроението на хората, видях техните лица, видях руски и български знамена и нито едно финландско, нито едно полско, нито едно литовско… Странно, нали? Много странно. Скъпи братя, нито едно /знаме/. Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България.
Президентът Румен Радев:
Аз мога да отговарям за своите думи и много точно съм казал – нито Полша, нито Литва и т.н., но казах – руснаци, румънци, поляци, финландци и т.н. Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам… Спомням си дори миналата реч от зарята миналата година - под знамената на император Александър II са се били всички тези воини.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Да оставим тази тема.
Президентът Румен Радев:
Благодаря.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Аз още веднъж бих искал сърдечно да Ви благодаря, Ваше Превъзходителство, за нашето общуване… Още веднъж искам да Ви благодаря за Вашите забележителни думи, които произнесохте на Шипка и видях как народът подкрепи Вашите слова. И още веднъж искам да кажа, че бях приятно изненадан от това как лидер на България свободно произнася толкова сериозна реч с такъв голям ентусиазъм, с такава силна енергия.
Вие наистина сте национален лидер и аз бих искал от цялото си сърце да Ви пожелая Божията помощ. А в настоящата и бъдещата Ви работа за българската държава винаги да помните за своите руски братя, за нашата история.
Навреме спрях.
Президентът Румен Радев:
За да приключим тази тема, мога да Ви кажа, че имаше години, в които Русия не беше споменавана изобщо. Но ние следим и развитието на Руската православна църква. Искам да ви поздравя с мащабите … през последните десетилетия, за строителството на църкви и манастири и особено за работата с младите хора. Видях вчера и много млади хора във вашия прекрасен хор. И ви поздравявам.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви.
Само в Москва има започнато строителство на 200 нови храма. През последните години ние построихме 6000 храма на Руската православна църква. Създадени са много младежки организации. Църквата влезе в диалог с всички сфери на обществения живот – с културата, с политиката, със спорта, с обществените организации. Сега Руската православна църква се явява духовната сила, която влияе върху настроенията на нашия народ. Ние благодарим на Бога за този диалог, който се осъществява между руската църква и властта и всички тези разговори за срастване, които много обичат да разпространяват на Запад. Да, обичат да говорят за това. Нищо подобно не се случва. Нито веднъж за моето патриаршеско служение никой от държавните дейци, нито президентът, нито премиерът, никакви губернатори, не са ме молили да правя каквото и да е било назначение на този или друг архиерей. Нито веднъж. И аз никога не съм молил президента да назначава един или друг министър. Никакво срастване няма. Но има много добър диалог. И властта в днешно време разбира духовната, историческа роля на руската православна църква. Ние много уважаваме сегашната политика на руската държава, която е насочена към осъществяването на пълния суверенитет на Русия. Реалният суверенитет. Не формалният. Този суверенитет ни дава възможност… да казваме не, тогава, когато това “не” е продиктувано от националните ни интереси. И ето защо сега се получават такива прекрасни взаимоотношения между църквата и държавата. И аз благодаря на Бога, че нашият народ подкрепя това. И аз бих искал от цялото си сърце да пожелая на България да има такъв творчески и извън политически, но насочен за благото на българския народ, диалог между църквата и държавата. Искам във Ваше присъствие да благодаря и на Негово Светейшество за неговото мъдро ръководство на Българската православна църква, за този висок авторитет, който има във вселенското православие. В неговите думи и в неговото мълчание се вслушва целият православен свят. И дай Боже да се развиват добрите отношения между българската държава и Българската православна църква.
Президентът Румен Радев:
Ние също вярваме в това и сме убедени, че те ще се развиват. Между другото, с интерес се запознах и с Вашата теза за ролята на мълчанието. Това би било добра лекция за много политици в съвременния свят.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви.
Църквата в Съветския съюз и църквата в България тогава преминаха през много тежки условия. И тогава нашата позиция много често се формулираше чрез мълчание. Но не това искаха нашите западни партньори, а да осъдим нашето правителство. Защо не критикувате вашето правителство? Сега се обръщаме към американците, църковните, и питаме - защо вие не критикувате вашето правителство. И те мълчат в условията на демокрацията. Ние не живеехме в условията на демокрацията. Ние не можехме открито да критикуваме. Но ние можехме да мълчим. И нашето мълчание бе разбрано от нашия народ. И с това се обяснява безусловният авторитет на Българската и Руската православна църква, въпреки политическите изменения през последните … Аз се надявам, че с Божията милост ще ни стигнат духовните сили и мъдрост да продължим да засвидетелстваме това пред нашите народи. А на Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ.
Президентът Румен Радев:
Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх и съм я получил.
Благодаря Ви.
Негово Светейшество Патриарх Кирил:
Благодаря Ви, Ваше превъзходителство.


Аудио 1:Аудио 2:Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Гордеем се с президента Радев - ГЕРБ нямат нещо реално и хвърлят подозрения в политическото пространство

Драгомир Стойнев, БСП: Гордеем се с президента Радев - ГЕРБ нямат нещо реално и хвърлят подозрения в политическото пространство

15 Март 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Гордеем се с президента Радев - ГЕРБ нямат нещо реално и хвърлят подозрения в политическото пространство. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти във връзка с твърдението на Цветан Цветанов, че президентът Румен Радев се държи като лидер на политически проект, а не като президент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Румен Радев е президент на всички българи. Убеден съм, че това ще бъде един от най-успешните президенти. Дори не искам да го сравнявам с г-н Плевнелиев. Неговата работа е да казва на управляващите къде са им грешките, така както казва и опозицията и да обединява българските граждани. Той умее да го прави. До този момент можем само да се гордеем с този президент“, допълни Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Президентът не трябва да воюва с премиера и обратно, особено по въпроси за отношенията ни с други държави

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Президентът не трябва да воюва с премиера и обратно, особено по въпроси за отношенията ни с други държави

15 Март 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че президентът не трябва да воюва с премиера и обратно, нито пък парламентарните групи с президента. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Особено по време на председателството и по геополитически въпроси, които засягат дипломация и отношения с други държави“, изтъкна той. „Там трябва да изработваме обща политика, дори да не си симпатизираме“, заяви Волен Сидеров. „Румен Радев е нов политик, който се учи и се старае. Неведнъж съм казвал добри думи за него“, каза още председателят на ПГ на „Обединени патриоти“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Румен Радев показа не лоша форма с коремното възлизане - и Цветан Цветанов да пробва, да се изравнят и да стиснат ръце

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Румен Радев показа не лоша форма с коремното възлизане - и Цветан Цветанов да пробва, да се изравнят и да стиснат ръце

15 Март 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Господин Румен Радев показа не лоша физическа форма с това коремно възлизане. Тренирал съм спортна гимнастика, само че то се прави от вис. Малко със замах го направи, но все пак на тези години и с костюм беше много добре - поздравявам го. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако потренирам няколко дни ще се опитам и аз, още не съм загубил форма“, коментира той. По повод критиките на Цветан Цветанов към държавния глава Румен Радев, че се държи повече като лидер на политически проект, а не като президент Волен Сидеров посочи: „Ако Цветан Цветанов може да направи коремно възлизане - да пробва и да се изравнят, да стиснат ръце“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП и президентът Румен Радев изпадат в международна изолация

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП и президентът Румен Радев изпадат в международна изолация

15 Март 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. В момента БСП и президентът изпадат в международна изолация. Ние като държава членка на ЕС трябва да бъдем съпричастни с демократичните общества и държави. Ние сме избрали този път. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание във връзка със стенограмата на срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Цветанов, когато трябва да се говори за кохезионна политика и за случващото се в държавата, трябва да се прави всичко възможно българи в други държави да могат да дойдат да работят в страната ни.
Във връзка с предложението на БСП за Анкетна комисия, занимаваща се с продажбата на ЧЕЗ, Цветанов каза: „Това, което направихме българския парламент да подкрепи предложението на БСП, е било само и единствено, защото сме водени от прозрачността“. Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че всички факти и обстоятелства ще станат ясни от тази комисия. „Ние разширихме обхвата да се хване и приватизацията и всички последващи действия, които са взимани като политически решения и като управленски, за да може да се види, че правителството няма никакво отношение към тази сделка и да докажем за пореден път, че ЧЕЗ или Гинка Върбакова, ако стане собственик, няма да може да увеличава цената на тока“, заяви Цветанов. Той обърна внимание, че ангажимент по тази тема е на КЕВР, който е избран от парламента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако срещата на държавния глава с руския патриарх беше благоприятна за президента, щеше да има и нарочен брифинг

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако срещата на държавния глава с руския патриарх беше благоприятна за президента, щеше да има и нарочен брифинг

15 Март 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Ако срещата на държавния глава с руския патриарх беше благоприятна за президента, щеше да има и нарочен брифинг. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Цветанов се е видяло, че президентът не е успял да защити националното самочувствие на българина и всички се чувстват леко обидени. „Винаги, когато се правят международни срещи, винаги се прави стенограма. Дори на работни срещи, които президентът организира, винаги има стенограф, винаги има запис. В тази връзка просто поискахме да бъде разсекретена стенограмата, за да се види позицията на българския президент и поведението, което беше изразено от руския патриарх“, каза Цветанов. Той посочи, че за да може да бъде обективна позицията и на политическите партии, и на президента, трябва да се чуе какъв е бил разговорът.
Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че като се извади стенограмата, ще спрат всякакви спекулации. „Омръзна ни нас, представителите на различните политически формации, да ангажираме обществото с внимание по теми, които отдавна вече са минали. 3 март мина, тази среща мина и ние 2 седмици по-късно отново говорим за това какво е казал президентът и дали е защитил или не националните интереси“, заяви Цветанов. Той обясни, че откакто е започнал мандатът на Румен Радев, той не е изразил своята позиция за Крим, за СЕТА, защото тя е коренно различна от казаното по време на президентската кампания. „За него по-важно е да отиде някъде, пред военните предимно, и да говори политически“, заяви Цветанов и поясни, че президентът трябва да е обединител на нацията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Румен Радев говори повече като лидер на политически проект, а не като президент

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Румен Радев говори повече като лидер на политически проект, а не като президент

15 Март 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Румен Радев е човекът, който всъщност вече говори повече като заявка като политически лидер на политически проект, а не като президент на Република България. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан какъв е този проект, Цветанов отговори: „То, за всички вече ясно“.
„Разделението, което се прави днес в обществото и координираните действия между БСП и президента Радев са с една единствена цел – постигане на политическа дестабилизация, на политическа криза, която да доведе до предсрочни парламентарни избори и съставяне на служебен кабинет. Това означава удовлетворяване на желанието на БСП да участва в управлението, както имаха кратката възможност да го направят по време на служебния кабинет на Румен Радев“, коментира Цветанов.
Той поздрави Илияна Йотова и посочи, че има голяма разлика между нейните изказвания и тези на президента. „Тя има съответният опит и знае как се прави голямата политика. Тя превъзхожда с класи поведението на президента“, заяви Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата на президента Радев и патриарх Кирил - просто държавният глава би натрупал негативи от нея

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата на президента Радев и патриарх Кирил - просто държавният глава би натрупал негативи от нея

15 Март 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Вярвате ли че, няма такава стенограма? Това е доста несериозно. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия по повод искането да бъде разпространена стенограма от срещата на руския патриарх Кирил и българския президент Румен Радев и отговора от президентската институция, че такава няма. „Все пак президентската институция не е някакво обществено обсъждане, което се прави в някакво кафене или в някоя обществена сграда. Това е президентската институция. Всяка една среща, която е официална, винаги има стенограма, това е по протокол и това са правила, които винаги са се спазвали. Просто президентът би натрупал негативи от това, че не е защитил националните интереси, че не защити достойнството на България, на българската президентска институция. Има много въпросителни, които могат да бъдат зададени на президента и президентската институция, но може би, излизайки от възможността да се задават такива въпроси, по-добре е президентът да коментира темата с ЧЕЗ и някакви други теми, които не са от дневния ред на обществото“, заяви Цветанов. „Ние можем да коментира и да имаме ясна позиция, ако бъде предоставена стенограмата. Това отново е призив към президентската институция, защото е несериозно да се твърди, че няма такава. Ако излезе тази стенограма, ще видите, че позицията на президентската институция ще бъде доста странна на база това, което е имало като разговор“, посочи още той. По повод позицията на Валери Симеонов Цветанов коментира: „Не трябва да създаваме условия за противопоставяне му България и Русия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Негово светейшество патриарх Кирил не само си тръгна като политик, но и дойде като такъв

Проф. Пламен Павлов, историк: Негово светейшество патриарх Кирил не само си тръгна като политик, но и дойде като такъв

14 Март 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Негово светейшество патриарх Кирил дойде като политик, а си тръгна като още по-твърд политик. Това коментира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Пламен Павлов. Той добави, че българският държавен глава Румен Радев е изразил достойна позиция, която не е закъсняла, а е изчакала отшумяването на емоциите около посещението на патриарха и последвалите към България нападки, коментирайки и острите такива от страна на генерал-лейтенант Леонид Решетников. „Не мисля, че способни „декларирани“ приятели способстват за нормализирането и успешното развитие на приятелски добросъседски отношения между двете страни. Що се отнася до тези нападки към България, пак в теза на Решетников, че българският народ е русофилски – това, разбира се, е напълно невярно. Ние сме суверенна държава, крайно време е това да се напомни на хора като г-н Решетников. Ако руските официални и неофициални среди търсят враг, не виждам защо да е точно в България. Страната ни винаги е търсила диалог, но излиза, че ние нямаме право на собствени интереси и едва ли не трябва да сверяваме часовника си с Кремъл“, обясни проф. Пламен Павлов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Руската църква отхвърля възможността Българската църква, да бъде Църква-Майка на Македонската

Проф. Пламен Павлов: Руската църква отхвърля възможността Българската църква, да бъде Църква-Майка на Македонската

14 Март 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Руската църква отхвърля възможността Българската църква, да бъде Църква-Майка на Македонската. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус". Според него при посещението си в България, патриарх Кирил не е казал нито една дума за развитието на отношенията между Българската и Македонската православни църкви в контекста на цялото православно семейство, а от българския синод са отрекли да са водили разговори по тази тема. "Руската църква, вместо да влезе в този диалог, като наистина най-голямата православна църква и да повлияе на шовинистичния курс на Сърбия и нейната църква, за съжаление не го прави. В крайна сметка нещата ще дойдат на местата си, когато Македонската църква има възможност да осъществява контакти с Българската и да влезе по легитимен начин в семейството на православните църкви", коментира проф. Пламен Павлов. Той обясни, че предприетата линия на Русия, може да действа не само срещу България, но и против цялата историческата справедливост.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

Президентът Румен Радев: Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

13 Март 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев във връзка със срещата си с руския патриарх, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Но аз съм не само президент, аз съм и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи”, каза президентът. По думите му остава въпросът кой се опита да похити общият ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение и кой експлоатира кризата в нашите отношения.
„Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история, но нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство”, добави Румен Радев. По думите му той е отстоял твърдо и ясно тази позиция и по категоричен начин пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които са били на срещата. „Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение”, коментира Румен Радев.
Попитан кого има предвид, когато казва, че някои се опитват да съсипват отношенията ни с Русия, Радев отговори, че истерични политикани, демогози и платени анализатори има и в Русия, и в България. „Има среди, които наистина експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна”, добави президентът. Според него не трябва те да имат водеща роля в отношенията ни. „Аз съм президент на Република България и ясно отстоях това на срещата с руския патриарх. За публикуването на записа на руската патриаршия президентът Радев каза, че той е бил публикуван само в частта на изказването на патриарха, а неговите думи ги е нямало. „Тук става въпрос за политическа режисура и вярвам, че руският патриарх е бил въвлечен в нея, но аз съм убеден, че Москва ще осмисли случилото се”, посочи президентът Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод: Президентът Румен Радев се държа като държавник през целия разговор с руския патриарх

Св. Синод: Президентът Румен Радев се държа като държавник през целия разговор с руския патриарх

12 Март 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев се държа като държавник през целия разговор с руския патриарх. Това се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ-БП.
Агенция „Фокус“ публикува пълния текст на позицията без редакторска намеса:
Уважаеми дами и господа,
Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там.
Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ.
В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.
Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3.03.
В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.
Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.
През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква.
В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.