НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Вече шест години Куклен театър „Весел“ реализира проект за съботни спектакли за семейна публика

Велико Търново: Вече шест години Куклен театър „Весел“ реализира проект за съботни спектакли за семейна публика

13 Март 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Вече шест години Куклен театър „Весел“ реализира проект за съботни спектакли за семейна публика с подкрепата на Община Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново създателят на театъра Веселин Василев. Той добави, че през месец април се навършват шест години от стартирането на спектаклите на сцената на читалище „Искра“. Василев отбеляза, че освен великотърновска публика, представленията събират и зрители от Горна Оряховица, Павликени, Дряново и дори от Свищов. Той подчерта, че проектът продължава. На 24 март ще бъде представен спектакълът „Принцесата и граховото зърно“ от репертоара на Куклен театър „Весел“, а в навечерието на Деня на хумора и шегата зрителите ще могат да гледат „Хитър Петър“. През месец април предстоят гостувания на Държавен куклен театър – Габрово със спектакъла „Принцесите и Змеят“ и на Драматично куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен със спектакъл по Даналд Бисет. „Също така предстоят гостувания и на Държавен куклен театър – Русе, Пловдивския театър, Бургаския театър – наши редовни гости, с които си сътрудничим прекрасно“, каза още Веселин Василев. Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър „Весел“ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 6 400 представления са изиграли актьорите от Куклен театър „Весел“ от създаването на театъра преди 20 години

Велико Търново: Над 6 400 представления са изиграли актьорите от Куклен театър „Весел“ от създаването на театъра преди 20 години

13 Март 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 6 400 представления са изиграли актьорите от великотърновския куклен театър „Весел“ за 20 години. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново създателят на театъра Веселин Василев. Той посочи, че средно годишно изиграните спектаклите са около 320. Сред най-играните заглавия са „Храбрият оловен войник“ – над 300 пъти, „Коледни сънища“ – над 400 пъти, „Лудориите на Малък Сечко“ – над 500 пъти, „Пингвинчето Фраки“, „Хитър Петър“ и „Цветна приказка“ – над 600 пъти и „Празник по никое време“ игран над 700 пъти. Най-много представления има спектакълът „Есенен парад“, който е игран над 1100 пъти за 20 години. Куклените театрали имат над 50 участия в международни фестивала на три континента – Европа, Азия и Африка. През 2017 година печелят награда на детската публика в Астана в Казахстан. През 2015 година получават награда за най-добър спектакъл в Кучинг на остров Борнео – Малайзия, а през 2014 година – в Банкок и Кишинев. През 2013 година великотърновските кукленици печелят няколко отличия – награда за актьорски дует в Москва, награда за режисура в Сибиу – Румъния, награда на спонсора на фестивала в Омск – Русия, както и награда за актьорски дует за Елка Баланова и Веселин Василев – участници в спектакъла „Принцесата и граховото зърно“ на фестивала в Ямбол. Те имат и награди от Галац и Букурещ, както и от Шанхай – Китай. Първата награда печелят през 2007 година в Прага – Чехия – награда за най-добър оригинален спектакъл. „По суша Театър „Весел“ е изминал над 600 000 км, а по въздух не мога да Ви кажа, но само фактът, че сме летели до Шанхай, Банкок и до остров Борнео, може би трябва да говорим за десетки хиляди километра изминати по въздух“, посочи Веселин Василев.
Той съобщи, че им предстои участие във фестивала „World Puppet Carnival“ със спектакъла „Храбрият оловен войник“, който ще изиграят на руски език в Екатеринбург в Русия. Имат покана за участие във фестивал в Индия. Куклен театър „Весел“и тази година ще реализира редовните си участия в Румъния, както и в България – на Фестивала на куклите в Бургас и на фестивала „Двама са малко, трима за много“ на Пловдивския държавен куклен театър.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.