НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Михаела Тосева, Общински приют за безстопанствени животни-Добрич: Сега картината е малко по-добра отпреди, има по-малко глутници от кучета по улиците на Добрич

Д-р Михаела Тосева, Общински приют за безстопанствени животни-Добрич: Сега картината е малко по-добра отпреди, има по-малко глутници от кучета по улиците на Добрич

13 Март 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Добрич. Сега картината е малко по-добра отпреди, има по-малко глутници от кучета по улиците на града. Това заяви в интервю за Радио „Фокус” ръководителят на Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич д-р Михаела Тосева.
„По-голяма част от популацията, която е на територията на града, е кастрирана. Не че не постъпват нови, но общо взето гледаме да ги обхванем. Проблемът в овладяването на популацията на уличните кучета е липсата на контрол в крайна сметка. Към това добавяме и факта, че хората не желаят да си гледат животните и ги изхвърлят. Или не ги кастрират и ги размножават. Това е проблемът. От толкова години говорим едно и също. Трябва да търсим от къде произлиза проблемът в крайна сметка. Кои са хората, които позволяват тези животни да излизат навън на улицата. Там е проблемът. Ако има регистрация, ако има глоби, ако се спазват всички написани закони и наредби, които съществуват, няма да го има този проблем. Този, който не иска да си кастрира животното, нека да плаща един голям данък, такъв, който е по-голям от разхода му за кастрация и да си гледа своето куче, то да ражда, да се размножава и да си пуска кученцата на улицата. Но в крайна сметка така не може да продължава. Приютът е с определен капацитет, той е за 100 животни. Не може до безкрай, няма как да се случат нещата. Осиновяванията са малко, животните при нас са големи, възрастни. Ние задържаме такъв тип животни, които са агресивни, възрастни и изоставени. И са само 100 места, няма къде да ги настаним, всичко това излиза навън, на улицата“, каза д-р Михаела Тосева.
От юли месец 2010 г. на територията на Община Добрич работи Общинският приют за безстопанствени животни. Извършват се безплатни кастрации, обезпаразитяване, ваксинация и маркиране на безстопанствени кучета, след което същите се връщат по местообитание. Приютът разполага с оборудвано и обозначено транспортно средство за залавяне на животните. Това става с помощта на упойващи вещества и при спазване на изискванията за хуманно отношение, без опасност за тяхното здравословно състояние. Гражданите, които желаят, могат да си вземат домашен любимец от приюта безплатно, като той ще бъде регистриран съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност с поставен микрочип.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.