НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Михаела Тосева, Общински приют за безстопанствени животни-Добрич: Минимум между 3 и 4 сигнала постъпват на ден в приюта

Д-р Михаела Тосева, Общински приют за безстопанствени животни-Добрич: Минимум между 3 и 4 сигнала постъпват на ден в приюта

13 Март 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Добрич. Минимум между 3 и 4 сигнала постъпват на ден в Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич. Това заяви в интервю за Радио „Фокус” ръководителят на приюта д-р Михаела Тосева. По думите й това за град като Добрич не е малко, защото за да се обработи един сигнал, се изисква време, намиране на точното животно, изисква то да бъде наблюдавано и уловено. „Не винаги се получава и става на момента. Не му отваряме врата на колата и да кажем: заповядай, качи се. Така че по-трудно се получават нещата, но долу-горе гледаме да се справяме“, коментира специалистът.
Д-р Тосева допълни, че осиновяванията не са много. Процедурата е следната - гражданите посещават Общинския прют, разглеждат животните и се харесват някое. То е задължително кастрирано, получават го чипирано, обезпаразитено, ваксинирано, с паспорт, регистрация и всичко, което е по закон. От тях се изисква единствено да го гледат. Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич има партньори в лицето на неправителствени организации в страната, не и в чужбина. Д-р Михаела Тосева отбеляза, че български неправителствени организации понякога оказват помощ, понякога има конфликти с тях, но в крайна сметка последните биват потушавани и се работи в партньорство. „Има много граждани, които правят дарения, обикновено под формата на храна и ваксини. Основно на нас това ни трябва, въпреки че с храната нямаме проблем. Ресурс има за това. По-ограничени сме по отношение на ваксини и лекарства, но и там долу-горе се справяме“, каза още д-р Михаела Тосева. По думите й базата на приюта има нужда от обновяване, но не и от разширяване на капацитета.
„Не мисля, че решаването на проблема е в създаването приюти и прибирането на животни в тях. Това по-скоро демотивира гражданите да поемат някаква отговорност, защото ти си мислят: имаме кученца, има кой да се справи с тях в град Добрич. Идват и оставят кашончето при нас. Не е това решението на проблема. Това изисква сериозен ресурс. В момента са 100 кучета. Ако са 500, това е по 5. Това всички идва от нашите пари, от нашите данъци, в крайна сметка не е необходимо според мен. Необходимо е да се работи както медиите, така и Общината, неправителствените организации и ние като приют да информираме гражданите, че е добре те сами да се погрижат за животните, да ги кастрират, за да не се размножават. Едно дворно куче, което е вързано, сега знаете оградите как са – къде разградено, къде има дупка. Така или иначе винаги има вариант то да се заплоди и да роди. Това е проблемът и няма да го реши дори на национално ниво с приюти“, коментира специалистът.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.