НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: До края на месеца ще бъде изготвен проектът за укрепване на новообразувалато се свлачище в село Калайджии

Велико Търново: До края на месеца ще бъде изготвен проектът за укрепване на новообразувалато се свлачище в село Калайджии

25 Май 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. До края на месеца ще бъде изготвен проектът за укрепване на новообразувалото се свлачище в село Калайджии, община Златарица. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Златарица Пенчо Чанев. Проектът се изработва от „Геозащита Плевен“ с общински средства. През месец юни той ще бъде внесен за одобрение от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, заедно с проекта за старото свлачище в селото, който е на стойност 200 000 лева. Чанев посочи, че в момента новообразувалото се свлачище се е успокоило, но според специалистите при проливни дъждове, каквито се очакват през следващите дни, то може отново да се активизира.
По думите му близо 50 са свлачищата на територията на община Златарица. Половината от тях са активни. Пенчо Чанев подчерта, че общината е на едно от челните места в страната по брой на свлачища. Държавата обаче до момента не е отпуснала средства за укрепването на нито едно от тях. Предстои да започнат укрепителни дейности на свлачището в село Шивачево. За целта ще бъдат разходвани общински средства в размер на 120 000 лева. Ремонтните дейности обаче все още не са стартирали заради лошото време. „Времето трябва да е сухо, тъй като се прави един обиколен път. Ако е кално и влажно, може да се създаде някакъв проблем. Затова отложихме дейностите във времето“, заяви Чанев. Той допълни, че на 28 май ще се проведе среща с фирмата изпълнител, за да се уточни кога ще започне работа. Вероятно това ще се случи през месец юни. „В момента е сезонът на дъждовете. На места падат проливни дъждове. Имаме горчив опит от предишни подобни ситуации. Надяваме се да няма повече такива“, посочи кметът Пенчо Чанев.
„Фокус“ припомня, че свлачището се образува след проливните дъждове през месец март. То се намира на кръстовище в селото, между ул. „3-та“ и „4-та“. Ширината му е около 200 метра, а площта, на която се простира вътре в населеното място, е около 7-8 дка. Застрашена от откъсване е и улица „4-та“, чието пропадане може да откъсне от света 1/3 от населението в селото. Застрашени са и няколко къщи, които се намират на около метър от свлачището.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Златарица Пенчо Чанев: Нивата на реките и язовирите на територията на общината се следят постоянно

Кметът на Златарица Пенчо Чанев: Нивата на реките и язовирите на територията на общината се следят постоянно

13 Март 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Златарица. Нивата на реките и язовирите на територията на община Златарица се следят постоянно. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Златарица Пенчо Чанев. Той посочи, че предвид валежите и снеготопенето по високо разположените райони язовирите се източват периодично. Нивата им се следи постоянно. Речните нива също се наблюдават. Коритата са почистени и проводимостта е добра. „Въпреки това винаги съществува риск да се случи нещо. Може някое дърво да запречи и да създаде тапа. Разбира се, не може на всеки мост да има човек 24 часа, но обикаляме периодично и наблюдаваме. Разчитаме много и на хората да ни информират, ако забележат повишаване на речните нива или други опасности“, посочи кметът на Златарица Пенчо Чанев.
От юг на север през града преминава река Златаришка, която е десен приток на река Веселина.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Ново свлачище се е образувало в село Калайджии, застрашено от откъсване е 1/3 от населението

Велико Търново: Ново свлачище се е образувало в село Калайджии, застрашено от откъсване е 1/3 от населението

13 Март 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Златарица. Ново свлачище се е образувало в село Калайджии, община Златарица. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Златарица Пенчо Чанев. Земната маса се е свлякла пред няколко дни. Свлачището се намира на кръстовище в селото, между ул. „3-та“ и „4-та“. Ширината му е около 200 метра, а площта, на която се простира вътре в населеното място, е около 7-8 дка. Според кмета свлачищните процеси продължават и ако не се вземат мерки на време, засегнатата площ ще се разрасне.
„Застрашена от откъсване е и улица „4-та“. Ако и тя пропадне, 1/3 от населението в селото ще остане откъснато от света. Застрашени са и няколко къщи, които се намират на около метър от свлачището“, посочи Пенчо Чанев. Той допълни, че във връзка с новообразувалото се свлачище е изпратено уведомително писма до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с копие до „Геозащита Плевен“. Очаква се да пристигне екип, който да го регистрира. Кметът подчерта, че това не е единственото свлачище на територията на Калайджии. Преди няколко години е пропаднала земна маса на другия край на селото, която също е затворила път. До ден днешен жителите на селото използват обходен маршрут, въпреки че има изготвен проект за укрепване на пътя.
Проектът е на стойност 200 000 лева. Пенчо Чанев посочи, че община Златарица е една от общините с най-много образували се свлачище не само на територията на област Велико Търново, но и на територията на цялата страна. Едно от големите свличания на земна маси е в село Шивачево. За укрепването му Община Златарица е отделила собствени средства в размер на 120 000 лева. Ремонтните дейности обаче все още не са стартирали заради лошото време. Преди няколко часа кметът е получил обаждане от кметския наместник на село Разсоха, който го е уведомил също за свлачищни процеси в селото. „Непрекъснато се образуват нови свлачища. Това са много големи обекти за нас, които изискват много средства. Тези суми са непосилни за една малка община“, посочи Пенчо Чанев, като допълни, че за укрепване на трите свлачища ще са необхдоими над 1 млн. лева.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.