НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:40

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Домашният патронаж в Свищов предоставя храна на потребители от четири нови села

Велико Търново: Домашният патронаж в Свищов предоставя храна на потребители от четири нови села

13 Март 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Свищов. Домашният патронаж в Свищов предоставя храна на потребители от четири нови села. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът на Община Свищов Анелия Димитрова. Тя уточни, че услугата вече се предлага и в Хаджидимитрово, Александрово, Горна Студена и Червена, с което Домашният патронаж обслужва 13 от 15-те населени места в региона, а причината да не бъдат обхванати от услугата и другите 2 селища е липсата на желаещи. Отскоро храната се разнася и с нов автомобил, което допълнително улеснява работата. Анелия Димитрова припомни, че Домашният патронаж приготвя и „Топъл обяд“ за 30 граждани от общината. Общият брой на потребителите му е 300 души. Готвачите приготвят храна и за пациентите на общинската болница, както и за потребителите на Дневния център за деца с увреждания.
„Фокус“ припомня, че от началото на септември миналата година патронажът се помещава в нова сграда, ремонтирана по проект със средства от Фонд „Социална закрила“. С тях бе закупено и ново оборудване.
Екипът на Домашния социален патронаж в Свищов се състои от 19 души, сред които - готвач, помощник готвачи, работници в кухненския блок, шофьори и хора, които транспортират и раздават храната.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване предстои да бъде открит в община Свищов

Велико Търново: Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване предстои да бъде открит в община Свищов

13 Март 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Свищов. Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване предстои да бъде открит в община Свищов. Местната администрация спечели проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, чрез който ще получи 540 хиляди лева за изграждане на институцията. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът на Община Свищов Анелия Димитрова. 24-часовата социална услуга ще е насочена към грижата за възрастни и хора с увреждания. Средствата са безвъзмездна финансова помощ, която ще бъде използвана за строителство и ремонт, оборудване и обзавеждане на центъра. „Изискванията към услугата са средата да е близка до семейната и домашната, да е лесно достъпна, а местоположението на Центъра да е в комуникативен район. Продължителността на проекта е 24 месеца, но общинското ръководство си поставя амбициозната цел Центърът да отвари врати още през 2019 година“, допълни Анелия Димитрова. Тя подчерта и, че в страната ще бъдат открити само девет подобни институции. Освен това поясни и, че голяма заслуга за реализацията на проекта има кметът на Свищов Генчо Генчев, който е поставил изключително аргументирано и мотивирано проектното предложение, което е било одобрено от Управляващия орган.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Въпреки усложнената зимна обстановка в региона смятам, че се справихме добре със ситуацията

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Въпреки усложнената зимна обстановка в региона смятам, че се справихме добре със ситуацията

13 Март 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Свищов. Въпреки усложнената зимна обстановка в община Свищов през миналата седмица, местната администрация реагира адекватно и се справи с проблемите навременно. Това заяви в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Крайдунавският регион бе най-засегнатият във Великотърновска област, снежната покривка на места достигна 77 см. Управникът подчерта и, че координацията между отговорните институции е била на много високо ниво.
„Основният проблем беше пътят към село Козловец, чието почистване е отговорност на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и останалите пътища към населените места. Въпреки това в третото денонощие общинското ръководство взе нещата в свои ръце с тежковерижна машина се принудихме да влезем ние, да пробием пътя и да го отворим. На следващия ден вече АПИ го доразшири, защото нямаше как оставим хората без достъп до Свищов“, поясни още управникът. Проблеми е създало и почистването по някои улици в общинския център, тъй на места е имало паркирани автомобили, но все пак, след намесата на служителите от Общинско предприятие „Чистота“ не е имало непроходими участъци.
„Искам да уверя моите съграждани, че това, което е било необходимо от страна на Общинско предприятие „Чистота“ и на Общинското ръководство, ние се постарахме да го постигнем и да достигнем до всеки дом и всяка къща. Може би дейностите не бяха толкова качествени, но това се получи, защото терените, особено в малките улици, не позволяват навлизането дори и на малка техника“, допълни Генчев . Освен четиринадесетте общински машини, със снегопочистването в Свищов, е била ангажирана и външно наета техника. Тя е била предоставена от земеделски кооперации в региона.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

13 Март 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Свищов. Свищовска община бе една от най-пострадалите от лошото време във Великотърновска област. Обилните снеговалежи доведоха до сериозни проблеми, но благодарение на адекватната реакция на отговорните структури и институции, те бяха навременно отстранени. В минутите на днешното издание на предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Общината Генчо Генчев ще обобщи как именно местната администрация се справи с проблемите. И още преди броени дни стана ясно, че до две години община Свищов ще разполага с център, в който ще се предоставя 24 часова социална услуга, насочена към грижата за възрастни и хора с увреждания. От къде е дошла идеята за изграждането на подобна структура, кога и как се очаква да започне реализацията й и на кого ще помага новата социална услуга ще ни обясни зам.-кмета на Община Свищов Анелия Димитрова. Ще Ви представим и информация за това как премина историческото състезание „Моята България“, което се проведе в крайдунавския град.

Бъдете в компанията на Радио „Фокус“. Водещ днес е Луиза Транчева. Номерът за връзка със студиото е 0885 303 375.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.