НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП внася подписката срещу сделката с ЧЕЗ

БСП внася подписката срещу сделката с ЧЕЗ

17 Май 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. На 18 май 2018 г. (петък), в 10:30 часа, представители на БСП ще внесат събраните подписи от Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката за ЧЕЗ в КЕВР. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, свързани с правомощията на КЕВР и либерализацията на енергийния пазар

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, свързани с правомощията на КЕВР и либерализацията на енергийния пазар

4 Април 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът гласува и прие на първо четене два законопроекта за изменение на Закона за енергетика, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Първият е по предложение на народни представители от ПГ на „Обединени патриоти” и предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране да има правомощията да разрешава сделките при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. В разпоредбите е записано, че от съществено значение е дружествата-купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система в страната. С предлаганите промени вносителите се надяват да се постигне прозрачност на сделките с активи на енергийни дружества в един от най-важните сектори за българската икономика. В случаи на нарушаване на новосъздадените разпоредби се предвижда отнемане на лиценза на дружеството, осъществяващо пренос или разпределение.
Вторият законопроект е внесен депутата от ГЕРБ Делян Добрев и група народни представители и се отнася до либерализацията на енергийния пазар. Част от мерките в законопроекта включват задължение на операторите на електропреносната и електроразпределителната мрежа да закупуват електроенергията за технологични разходи на пазарен принцип. Предвижда се производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници и високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия с обща мощност 4 и повече мегаватчаса да сключват договори, по силата на които да бъдат компенсирани с премия, представляваща разликата между прогнозната цена и цената на производителя. Със законопроекта се предлага премията да се изплаща от Фонд „Сигурност на енергийната система“, като се увеличават неговите правомощия.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Нападат пунктове на подписката срещу сделката за ЧЕЗ

БСП: Нападат пунктове на подписката срещу сделката за ЧЕЗ

16 Март 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Вчера са били нападнати доброволци на Националната гражданска инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Инцидентът е станал около 16.40 часа, на пункта на Инициативата пред метростанция „Западен парк“ в София. Били са унищожени нагледните материали и е направен опит да бъде скъсана и самата подписка. Нападателият е упражнил вербална и физическа агресия спрямо доброволците Екатерина Д. и Божидар Г. Само бързата намеса на граждани, които са повикали полиция, е предотвратила саморазправата с доброволците и унищожаването на подписката.
Сигнал за случая е подаден в 9-о Раййонно управление-СДВР.
Подобен инцидент се е случил и предишния ден на пунката на Гражданската инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“ пред метростанция „Люлин“.
БСП осъжда подобна агресия, която цели да се осуети провеждането на една гражданска инициатива. Това е недопустимо и партията категорично ще се противопостави на посегателствата върху доброволците. Призоваваме МВР да влезе във функциите си и да осигури спокойното провеждане на подписката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП-Велико Търново социалисти подкрепят подписката срещу сделката за ЧЕЗ

БСП-Велико Търново социалисти подкрепят подписката срещу сделката за ЧЕЗ

15 Март 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Търновските социалисти се включват в подписката срещу сделката за електроразпределителното предприятие ЧЕЗ. Ръководството на партията във Велико Търново е категорично, че около продажбата на ЕРП-то има много неясни моменти, които хвърлят сянка върху отговорността на държавата да следи и да гарантира енергийната сигурност в страната. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Подкрепяме справедливия протест на българските граждани заради неяснотата- кой всъщност стои зад сделката и как ще бъде осигурено финансирането. Възразяваме- продажба, която засяга близо 1/3 от домакинствата в страната, да е свързана със съмнения и неизяснени обстоятелства”, каза народният представител Весела Лечева. Тримата депутати на „БСП за България“ от областта също се включиха в подписката.
Местните социалисти припомнят, че Община Велико Търново има сключен договор за доставка на електроенергия с ЧЕЗ и ситуацията около сделката засяга пряко и жителите на старата столица. По думите им не е без значение- кой ще ръководи енергийното дружество.
В тази връзка, от БСП са категорични, че държавата трябва да върне своето място в икономиката на страната. Държавните и общински предприятия да работят на пазарен принцип. „Тогава капиталът ще остава тук и ще работи за България. Това е разликата между нас и ГЕРБ. Това е нашата визия в този нов свят, който се променя. Не държим ГЕРБ да я харесват. Но е факт, че тяхната неолиберална визия търпи провал“, допълни Весела Лечева.
БСП потвърждават принципната си позиция срещу порочни сделки, които изкривяват пазарната среда и препятстват сериозни стратегически инвестиции в сектора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: И в община Пещера стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ

Пазарджик: И в община Пещера стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ

14 Март 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Пещера. В община Пещера стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ, като подписите се събират пред клуба на БСП в града. Това съобщи председателят на Общинския съвет на БСП-Пещера Гълъбина Карамитрева, съобщават от пресцентъра на БСП. Първи в нея се подписа народният представител от „БСП за България” Йордан Младенов, който е родом от Пещера и участва в националната кампания. Хората се отзовават и дават подписа си, като настояват сделката за продажбата на ЧЕЗ да бъде спряна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Започна събирането на подписката против сделката с ЧЕЗ в Община Велинград

Пазарджик: Започна събирането на подписката против сделката с ЧЕЗ в Община Велинград

14 Март 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Велинград. Започна събирането на подписка в Община Велинград за националната гражданска инициатива държавата да отмени сделката за ЧЕЗ, която инициативата е на БСП, съобщават от пресцентъра на партията. С подписката се цели спиране на сделката за ЕРП, като предложението на левицата е държавата да участва в придобиването на компанията
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

Министър Теменужка Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

14 Март 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Сделката с ЧЕЗ стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Не съм съгласна с изказването на президента, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането, заяви Петкова.
Според енергийния министър изкуствено се е създала ескалация на напрежението. Петкова обясни, че три министерства анализират най-добрия изход от ситуацията и детайлите щели да бъдат уточнявани. Не било ясно и каква най-висока цена е склонна да плати държавата, ако чешката страна позволи България да участва в продажбата.
„За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”, обясни още Теменужка Петкова.
„Темата за цената на тока е последната, която ще бъде обект на дискусии. По-важното в момента е как, ако има такава правна възможност, България да участва в сделката", допълни тя.
„Инерком” няма нищо против държавата да участва. Всичко е въпрос на анализ, който да ни даде отделните варианти, които съществуват. Най-важното е да гарантираме енергийната сигурност на страната. Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова. Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министър Петкова.
Петкова обясни, че познава Гинка Върбакова още от преди 20 години. Тогава тя е работила в Министерството на финансите.
„Никога не съм предполагала, че животът ще ме постави в ситуацията да бъда министър на енергетиката. Г-жа Върбакова тогава също не се занимаваше с енергетика. Тя се чувства виновна за това, че подадох оставка, а аз смятам, че това беше мой морален дълг. Не желая по никакъв начин името ми да бъде замесвано в подобни инсинуации”, допълни Теменужка Петкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев свиква КСНС, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната (ОБЗОР)

Държавният глава Румен Радев свиква КСНС, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната (ОБЗОР)

13 Март 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
София. Свиквам КСНС, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната. Това президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив, където беше на посещение и се срещна с личния състав на 68-а бригада „Специални сили“. По думите на държавния глава темата за сделката с ЧЕЗ продължава да бъде актуална. „Правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата на финансиране и по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа”, подчерта Радев. Според него докато не е ясен отговорът на този въпрос няма да е ясно и с това под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на Гинка Върбакова. Радев допълни, че не е ясно и кой води преговорите от името на българската държава и кой води преговорите от името на самата Върбакова. „До момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в МС. Ето защо считам за основателно да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност на който ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната”, каза още Румен Радев.
Темата коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея е нормално президентът да е притеснен, защото става въпрос за правата на почти 3 млн. български граждани и националната сигурност. Тя приветства президента за решението му да свика КСНС и го определи като „много правилна и навременна стъпка”. По думите ѝ на него отново БСП ще изрази позицията си държавата, на пазарен принцип, да се конкурира и да изкупи дела на ЧЕЗ, а не да си партнира с фирми. Лидерът на БСП добави, че вече много граждани са се включили в подписката, инициирана от левицата, с която се иска разваляне на сделката за ЧЕЗ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Областният съвет на БСП започна събирането на подписи против скандалната сделка на ЧЕЗ

Смолян: Областният съвет на БСП започна събирането на подписи против скандалната сделка на ЧЕЗ

13 Март 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Смолян. Областният съвет на БСП - Смолян даде старт на събирането на подписи против скандалната сделка на ЧЕЗ на територията на десетте си общини. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Социалистите изтъкват, че подписката се събира като израз на обществените нагласи срещу корупцията на високите етажи в държавната власт, срещу реализирането на сделката на тъмно, без българските гражданите да са информирани при какви условия се извършва и кои са истинските собственици на фирмата-купувач.
В резултат от събраната подписка, БСП ще внесе иск в съда за разваляне на сделката. Според социалистите сделка от такъв мащаб засяга пряко множество български граждани и следва да се реализира само при ясни правила и в пазарни условия.
Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи в областните и общински съвети на БСП - Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Подписката за ЧЕЗ има огромно морално значение, за да покаже, че хората в България не спят

Таско Ерменков, БСП: Подписката за ЧЕЗ има огромно морално значение, за да покаже, че хората в България не спят

13 Март 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. „Подписката има огромно морално значение, за да покаже, че хората в България не спят, че хората в България защитават интересите си и че, когато някой тръгне срещу народа, обикновено катастрофира. Чрез подписката ще покажем на колко хора им пука, какво се случва в държавата, колко хора се чувстват ангажирани за това, че ни разпродават на дребно и по начин, по който е обиден за държавата, защото в момента имаме ситуация, в която една Гинка е онази, която решава съдбата на държавното участие в ЧЕЗ”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Таско Ерменков в Добрич, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
„Тя договаря какво ще стане и ще има ли участие на държавата и тя се снима между вицепремиер и министър на финансите. Дай Боже, всекиму такава Гинка. Нещата са сериозни, а премиерът разбира само от натиск на хората и от протести и недоволство, той не се вслушва иначе в разума”, посочи социалистът. Според него не може да се отрече на Брисов, че има инстинкт за самосъхрание и когато стане напечено, той винаги прави или крачка назад, или встрани. „Нашата работа е сега да направи крачката, която да го свали от власт”, каза той.
„Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ, ние сме свидетели на поредната Гинка, защото има и други Гинки в държавата, но те не касаят в такава степен националната ни сигурност. Гинката, която купи БТК - също нито професионалист, нито разбира от БТК. Недалеч от тук една Гинка купи ТЕЦ Варна. За двамата младежи- Гинки, които купиха Дипломатическия клуб в Бояна, няма да говоря”, каза Таско Ерменков. По думите му ние сме свидетели на последователна политика на Гинковщината в управлението на държавата. „За съжаление това се случва и за радост, хората започнаха вече да го осъзнават. Тук, в Добрич, говорим за ЕнергоПРО, не ЧЕЗ, но утре може и тук да се изправим пред същия проблем”, подчерта той. По думите му между 2 и 3 млн. наши съграждани са клиенти на ЧЕЗ и сме длъжни да проявим нашата солидарност с тези хора. „Ако държавта не се включи в тази сделка, тя няма да се случи, защото няма в света финансова институция, която да финансира вече така опорочена сделка с лош образ”, смята социалистът.
„Понеже има едни пет милиона евро, които са депозирани като гаранция за участие, ако не се случи тази сделка, тези пет милиона изгарят. Някой ги е дал и хич не иска да ги загуби”, подчерта Ерменков. Според него държавата трябва да купи ЧЕЗ. „Струва ми се, че в България има доста повече професионалисти, които могат да управляват тази дейност, отколкото Гинка Върбакова. Лошото е, че когато зададохме въпросите си на комисията в парламента, първото нещо, което чухме, беше изявление, което нямаше общо със сделката и все едно беше писано от ПР-ите на правителството”, допълни социалистът.
„Опитахме се да разберем- защо независимите органи в държавата не вършат никва работа. Оказа се че КЗК можела да се включи, само при финализиране на сделката, КФН не може да направи нищо, защото единствените, които могат да разследват произхода на средствата, са ДАНС. Оказа се, че и КЕВР също няма какво да направи, защото не залагали имущество, но ние написахме и писмо до КЕВР в петък”, каза още Ерменков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Проблемът с ЧЕЗ се задълбочава, КСНС да се произнесе

Корнелия Нинова, БСП: Проблемът с ЧЕЗ се задълбочава, КСНС да се произнесе

13 Март 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Брегово. „Всеки ден излиза информация и факти, които опровергават твърденията на правителството по сделката с ЧЕЗ. От Чехия опровергават това, което казва българското правителство. Проблемът се задълбочава и не се вижда скорошното му решение“. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова при посещението си в Брегово, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Тя добави, че е нормално президентът да е притеснен, защото става въпрос за правата на почти 3 млн. български граждани и националната сигурност. „Приветствам президента за решението му да свика КСНС. Много правилна и навременна стъпка”, каза още Нинова. По думите ѝ на него отново БСП ще изрази позицията си държавата, на пазарен принцип, да се конкурира и да изкупи дела на ЧЕЗ, а не да си партнира с фирми. Лидерът на БСП добави, че вече много граждани са се включили в подписката, инициирана от левицата, с която се иска разваляне на сделката за ЧЕЗ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Иван Ибришимов от БСП инициира подписката в Дупница срещу сделката с ЧЕЗ

Кюстендил: Иван Ибришимов от БСП инициира подписката в Дупница срещу сделката с ЧЕЗ

13 Март 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Дупница. Народният представител Иван Ибришимов, Областният председател Станислав Павлов и областният координатор Ивайло Петров дадоха старт на подписката срещу криминалната сделка на ЧЕЗ в Дупница. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. На свое заседание решение да се подкрепи инициативата взеха и ОбС на БСП - Дупница.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: Десетки граждани се събраха пред общинската организация на БСП в града, за да се включат в подписка за отмяна сделката за продажбата на ЧЕЗ

Монтана: Десетки граждани се събраха пред общинската организация на БСП в града, за да се включат в подписка за отмяна сделката за продажбата на ЧЕЗ

13 Март 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Монтана. Десетки граждани се събраха пред общинската организация на БСП в Монтана, за да се включат в подписката за отмяна сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Инициативата на левицата предизвика голям интерес и само за няколко минути се събраха над 100 подписа. В подписката се включиха народният представител от Парламентарната група на „БСП за България” д-р Илиян Тимчев и лидерът на БСП – Монтана Камелия Трифонова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: В града започна подписка срещу сделката с ЧЕЗ

Враца: В града започна подписка срещу сделката с ЧЕЗ

13 Март 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Враца. Започва подписката срещу сделката за ЧЕЗ във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Подписи се събират пред офиса на БСП, пред Пълномощничеството в жк. ”Дъбника” и пред “Бялата къща” в жк. ”Младост”. "Да спрем рушенето на държавността от управляващите от ГЕРБ", призоваха врачани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Народният представител от ПГ на "БСП за България" Милко Недялков даде старт на подписка в община Луковит срещу сделката с ЧЕЗ

Ловеч: Народният представител от ПГ на "БСП за България" Милко Недялков даде старт на подписка в община Луковит срещу сделката с ЧЕЗ

13 Март 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Луковит. Народният представител от ПГ на "БСП за България" Милко Недялков даде старт на подписката “Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката ЧЕЗ България“ на среща с граждани, членове и симпатизанти от община Луковит. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Срещата с депутата се проведе в новооткрития клуб на БСП - гр. Луковит. Основните теми бяха свързани с политиката и действията на БСП за защита на гражданите от дейността на монополите, доходите, социалните права и защита на възрастните, хората с намалена работоспособност и хора в неравностойно положение. Гражданите изразиха мнение и недоволство по проблеми, не само с национална, а и с местна значимост, като - липсата на достъпна услуга „Личен асистент” за нуждаещи се семейства, двойното увеличение на такса „Битови отпадъци” в община Луковит, лошата инфраструктура и неасфалтирани улици в града и селата от общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева събра 100 подписа само за час срещу сделката с ЧЕЗ

Хасково: Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева събра 100 подписа само за час срещу сделката с ЧЕЗ

13 Март 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Хасково. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева, заедно с младежите от БСП-Хасково, се включиха в събирането на подписи против сделката с ЧЕЗ. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Само за час, над 100 граждани се разписаха на централния площад в града. Хората изразяваха възмущение от аферата „ЧЕЗ“ и бяха категорични, че тази сделка трябва да бъде спряна.
Виждайки Елена Йончева, хасковлии използваха възможността да я поздравят за разкритията около „Кумгейт“ и проблемите със замърсената вода.
Народният представител посети и община Маджарово, както и с. Бориславци. „Не по-малка е активността на гражданите в малките населени места. Те са с ясна и категорична позиция и са добре информирани за скандалната сделка“, каза Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Търновалийски, "БСП за България": Следи ли КЗК сделките на ЧЕЗ и спазен  ли е Законът за защита на конкуренцията

Георги Търновалийски, "БСП за България": Следи ли КЗК сделките на ЧЕЗ и спазен ли е Законът за защита на конкуренцията

13 Март 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Водоснабдяване и Канализация в Пловдив, Димитровград, Ловеч, Пазарджик, Силистра и Сливен са само част от държавните предприятия, сключили договори с ЧЕЗ за последните няколко месеца. В договорни отношения с енергоразпределителното предприятие са и редица болници, НК "Железопътна инфраструктура" и Ръководство въздушно движение. Сумите са различни, но по груби сметки, надвишават 40 000 000 лева, това посочи на среща със социалисти народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Търновалийски, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
На срещата в Пловдив, в която участваха и народните представители Теодора Халачева и Манол Генов,бяха обсъдени националната подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ България, внесените от БСП сигнали до Главния прокурор за приватизацията на ЧЕЗ, както и искането на социалистите да се провери произходът на средствата, с които „Инерком” кандидатства за купуването на ЧЕЗ.
„Мнозинството от българскте граждани определят сделката като непрозрачна, неприемлива и грабителска, а позицията на БСП напълно съвпада с тяхното мнение”, сподели Теодора Халачева. Според нея държавата трябва да защити интересите на гражданите, като сделката бъде спряна и държавата да участва в нова процедура на пазарен принцип.
Манол Генов подчерта, че всички данни за сделката, изнесени от опозицията и медиите, водят към ГЕРБ. Той даде обяснение и за така наречените „секретни данни”, които всъщност били лист хартия, без бланка и подпис, и чието съдържание вече е било написано от медиите. Според народния представител тази сделка приличала много на скандалите с младежа, който купи Кремиковци и на този с Дипломатическия клуб, закупен от неизвестни младежи от Стара Загора.
Георги Търновалийски подчерта, че отговорите на министрите на регионалното развитие, здравеопазването и на транспорта, които е получил на въпросите си- колко и кои са структурите с държавно участие и второстепенни разпоредители на бюджетни средства, сключили договор с „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД, водят до още въпроси.
„Енергийната група снабдява 3 млн. клиента, а допълнителните договори, сключени на свободния пазар, не са единствено в тази част на страната, която се обслужва от ЧЕЗ, факти, които пораждат много въпросителни. Затова следващият ми въпрос ще е вече към КЗК - спазва ли се Законът за защита на конкуренцията и защитен ли е интересът на българския потребител. И дали, подписвайки тези договори, заедно с обслужването на домакинствата, предприятието не се е превърнало в доминиращ доставчик?”, ще пита още Търновалийски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Свиквам КСНС, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната

Президентът Румен Радев: Свиквам КСНС, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната

13 Март 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Свиквам КСНС, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Темата за ЧЕЗ продължава да бъде актуална”, каза президентът. „Правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата на финансиране и по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа”, заяви Румен Радев.
„Всички знаем, че без такава подкрепа няма как тази фирма да получи такава голяма ангажираност от банките”, добави Радев. Според него докато не е ясен отговорът на този въпрос няма как да сме наясно и с това под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на Гинка Върбакова. Не е ясно и кой води преговорите от името на българската държава и кой води преговорите от името на самата Върбакова. „До момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в МС. Ето защо считам за основателно да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност на който ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната”, каза още Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Долни чифлик, Провадия и Девня продължават подписката срещу сделката с ЧЕЗ

БСП: Долни чифлик, Провадия и Девня продължават подписката срещу сделката с ЧЕЗ

13 Март 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Народните представителите от “БСП за България” Иван Иванов и Анелия Клисарова продължават със срещите си по повод подписката за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ България. Те посетиха общините Долни чифлик, Провадия и #Девня. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. "Проблемът с ЧЕЗ е национален проблем и търсим подкрепата на всички български граждани", коментираха народните представители от левицата. По думите им държавата трябва да има контрол над електроразпределителните дружества, за да осигури защита на обществения интерес. Те имаха възможност да отговарят и на въпроси, свързани с дейността на парламентарната група в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Общинската организация на БСП стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ

Силистра: Общинската организация на БСП стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ

12 Март 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Силистра. Общинската организация на БСП в Силистра стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ. Това съобщиха от пресцентъра на партията. „Средствата, с които „Инерком” иска да купи ЧЕЗ, трябва да бъдат проверени. Искаме да знаем - тази сделка защитава ли интереса на българската държава и българските граждани? Отговорът е ясен - народът вече е на улицата и иска оставка на кабинета Борисов”, заяви в Силистра Вяра Емилова, член на ИБ на БСП.
„Съмнителното финансиране, лъжите на министър председателя, неяснотите около сделката и вероятността Гинка Върбакова да е подставено лица, принуждава хората да изразят мнението си чрез подписката. Много от тях даже коментират, че доверието в правителството е разколебано заради несвързаните действия на премиера. В Силистра пряко не сме засегнати от ЕРП-то, но безобразията в България правят лошо впечатление у хората” - каза пред гражданите Областният председател на БСП - Силистра Георги Кирилов.
От началото на деня над 300 силистренци казаха НЕ! на сделката с ЧЕЗ. Тази седмица подписи ще се събират във всички общини на Силистренска област.
Всеки, който е против сделката, може да подкрепи подписката в клуба на БСП на ул. Любен Каравелов 1 в града, като от следващите дни пунктове ще бъдат изнесени и на ДАП и Градския пазар в Силистра.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, „БСП за България“: Чешкото правителство неколкократно е канило България да участва в сделката за ЧЕЗ, но отговор не е имало

Йордан Младенов, „БСП за България“: Чешкото правителство неколкократно е канило България да участва в сделката за ЧЕЗ, но отговор не е имало

12 Март 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Все още аз, като народен представител, не мога да разбера как се стигна до сделката за ЧЕЗ и защо държавата е проспала 1 година, през която тече тази сделка, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Йордан Младенов, депутат от ПГ на „БСП за България“ от 13 МИР-Пазарджик. По думите му от страна на Чешкото правителство са поканили неколкократно държавата ни да участва в тази сделка, или частично, или напълно, но от наша страна не е имало никакъв отговор.
„Има писма за намерения от различни банки, които казват ще финансират ли или не тази сделка. Всичко е неясно към момента. Оказва се, че това е била частна сделка, за която държавата нищо не знае. Чешката страна казва, че не е имало никаква официална комуникация между двете страни по повод да тази сделка“, уточни Младенов. Той допълни, че именно затова и хората, и политиците, не могат да разберат каква е цялата информация по този казус.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, БСП: Настояваме българската държава да участва наравно с други инвеститори за закупуване активите на ЧЕЗ

Йордан Младенов, БСП: Настояваме българската държава да участва наравно с други инвеститори за закупуване активите на ЧЕЗ

12 Март 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. БСП инициира подписката „Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката ЧЕЗ България” в цялата страна, като в област Пазарджик вече са събрани над 500 подписа на граждани. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Йордан Младенов, депутат от БСП от 13 МИР-Пазарджик. По думите му чрез подписката се настоява за отменяне на сделката за ЧЕЗ България, започване на процедурата отначало и кандидатстване от страна на българската държава наравно с други купувачи за закупуване активите на ЧЕЗ България. „Имаме за цел да върнем държавата на мястото си, като участва в закупуването на едно от големите предприятия, които засягат над 1,5 милиона българи, които използват тази услуга. Това е едно стратегически важно за страната ни предприятие, затова искаме развалянето на тази сделка и закупуването на тези активи от страна на държавата. Аз лично подкрепям няколко общини в област Пазарджик. Само в община Пещера за два дни са събрани над 300 подписа. Обиколката ми ще продължи в общините Ракитово и Септември днес, за да подкрепя тези хора, които искат държаната да мисли за тях“. Той добави, че гражданите са притеснени за това, че Гинка Върбакова представлява държавата пред Чешкото правителство. Искат спиране на сделката и прозрачност. Желаещите граждани могат да се включат в подписката в общинските клубове на Българската социалистическа партия в областта.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Горна Оряховица и Средец се включват в подписката на БСП за разваляне на сделката за ЧЕЗ

Горна Оряховица и Средец се включват в подписката на БСП за разваляне на сделката за ЧЕЗ

12 Март 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „С нашата подписка казваме „Стига!“ на голямото задкулисие. Над 80% от българите казват, че не са съгласни с тази сделка. Целта ни е управляващите да чуят гласа на народа и да разберат, че час по-скоро трябва да предприемат мерки. Ние искаме държавата решително да се намеси и прекрати унизителната сделка с ЧЕЗ“. Това призова общинският председател на БСП-Горна Оряховица Огнян Стоянов, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той обясни, че в офиса на партията в града ще се събират подписите на всички граждани, които не искат електроразпределителното дружество да бъде продадено при непрозрачна сделка. В националната кампания на социалистическата партия участват и народните представители от „БСП за България“, както и местните структури в населените места.
Огнян Стоянов подчерта, че за да защити националния интерес, държавата трябва да стане собственик на ЕРП-то. Според него държавата трябва да си върне ключовите позиции в енергетиката, здравеопазването и образованието и БСП е единствената партия, която може да го направи. „Нека да покажем, че народът повече няма да търпи подобни своеволия!“, призова Стоянов.
Всеки гражданин, който желае да подкрепи инициативата, може да намери информация в Общинският съвет на партията на адрес Горна Оряховица, пл. „Г.Измирлиев” 4, ет.2.
Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП заяви, че сделката за ЧЕЗ е неприемлива и заплаха за националната сигурност на страната. “Настояваме сделката за ЧЕЗ да бъде отменена, да се започне процедурата отначало и държавата да може да участва на пазарен принцип и наравно с другите кандидати. Същевременно, някой трябва да поеме политическата отговорност за международния скандал, в който беше замесена България. И този някой е министър-председателят Бойко Борисов“. Това каза Атанас Зафиров в Средец, където също стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ. В инициативата се включиха и общинският председател на БСП – Средец Йона Чобанова и общинският председател на БСП – Бургас Живко Господинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов: Промените в Закона за енергетиката ще бъдат приети преди финализиране сделката за ЧЕЗ

Искрен Веселинов: Промените в Закона за енергетиката ще бъдат приети преди финализиране сделката за ЧЕЗ

12 Март 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за енергетиката ще бъдат приети преди финализиране сделката за ЧЕЗ. Това каза Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на Обединени патриоти, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”.
„Вие сте носител на важни новини за България. Какви са важните промени в Закона за енергетика, които Вие предлагате?“, попита Беновска.
Искрен Веселинов заяви, че няма държавен орган, който да е оторизиран да разрешава сделки, които са от значение за националната сигурност и за доставките на електрическа енергия, като сделката на “Инерком” с ЧЕЗ. Това е причината парламентарната група на Обединени патриоти да предложи промени в закона. „Би следвало енергийният регулатор да се произнася винаги, когато има някаква съществена промяна в собствеността на капитала на ЕРП-тата“, каза Веселинов. Той обяви, че започва по-строга държавна политика в ресор енергетика и пълно обследване на фирмите, които желаят да се включат в този бизнес.
„Запознаха ли се Вашите партньори от ГЕРБ със законопроекта и какво е тяхното становище“, попита Беновска.
„Запознал съм в личен разговор част от колегите“, сподели Искрен Веселинов. Според него, по-важната новина, която дойде от Прага е, че има 9-месечен период, в който следва да се плати сделката и едва тогава да се финализира. „Това дава оптимизъм, че ще успеем да завършим тези промени преди да бъде финализирана сделката, за да станат нещата прозрачни и публични, а държавата да може да защити интереса си в тази сделка“, коментира още той.
„Подобна теза застъпи и вицеприераКаракачанов, но Вие трябва да си дадете сметка, че сделката е започнала по едно законодателство. Как смятате, че промяната в Закона за енергетиката ще промени хода на една сделка, която е почти пред финал?“, попита Беновска.
Искрен Веселинов отговори, че управляващите нямат намерение да променят сделката в Прага и извън територията на страната. За да стане “Инерком” новият собственик на ЧЕЗ ще трябва да докаже, че има необходимия капацитет да го управлява и възможност да осигури финансовото развитие на ЕРП-то. КЕВР ще напише необходимите писма към ДАНС, КЗК и всички държавни регулатори. Това утежнява фиктическата обстановка по сделката, но се прави, за да се защитят българските граждани, посочи Веселинов.
„В момента се разиграват взаимоотношения между две страни в един договор “Инерком” и ЧЕЗ. Независимо от това, че Бойко Борисов пожела да се обсъди въпроса за държавно участие, никой няма право да се намеси в тази сделка“, продължи Беновска.
„Това не в обикновена собственост и затова Закона за енергетика въвежда хипотезата, в която ако част от дружество се продава, има възможност за отнемане на лиценза, за назначаване на особен управител. КЕВР ще трябва да каже „да“ или „не“ на сделката“, отговори Веселинов.
Обединени патриоти предлагат промени в Наказателния кодекс за разширяване пределите на неизбежната самоотбрана. Хората трябва да се чувстват сигурни да се защитават, когато е застрашена честта, здравето, свободата им, обяви Искрен Веселинов. От ПГ на ОП имат и законопроект срещу маловажните кражби, които са част от битовата престъпност.
Премина ли границата вицепремиера Валери Симеонов?
„Вицепрезидентът и съпредседател на ОП Валери Симеонов прехвърли ли границата на допустимото с политическото си поведение, с нападките към лица, които не са в патримониума на държавата, като патриарх Кирил, с отказа си да се срещне с Каракачанов и Сидеров, и с доста самостоятелно си поведение да препоръча на Борисов да се извини за депортирането на евреите от Македония. Как оценявате политическата полезност или политическата вреда на Валери Симеонов?“, попита Беновска.
„Аз ще въздържа от оценки на наши действащи партньори. Това, което имаме да си казваме в коалицията се стараем да го правим във формата на коалиционния съюз, въпреки че има и доста отрицателни примери в друга посока. От ВМРО гледаме да сме коректни. По отношение на патриарха, ПГ ОП се разграничи от този изказ на Валери Симеонов“, отговори Искрен Веселинов.
Искрен Веселинов предложи съвместна инициатива на предаването „Беновска пита“ да се изгради паметник на Васил Левски в Русе. Така приключи разговорът между зам.-председателя на ПГ на ОП Искрен Веселинов и Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 на 11 март 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Божидар Димитров: Радев да свикне, че е протоколна фигура, да не се меси в политиката, както ужасно иска

Божидар Димитров: Радев да свикне, че е протоколна фигура, да не се меси в политиката, както ужасно иска

12 Март 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Радев да свикне, че е протоколна фигура, да не се меси в политиката, както ужасно иска. Това каза проф. Божидар Димитров, „Кан Кубрат“, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”.
Божидар Димитров подари на водещата ананас. На нейния въпрос какъв символ е това той отговори: „Символ е, че българският народ, след като ме избере за президент и управлявам 4-5 години, ще яде ананаси!”. „Това символ на благоденствие ли е?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Символ на благоденствие е. Ако си спомняте един друг ни обещаваше да ходим на Малдивите след 4 години управление. И хората ще ходят при мен!”. Божидар Димитров подари на Илиана Беновска и три свои книги – „Българската християнска цивилизация”, „12-те мита в българската история” и „За кожата на едно ченге”.
Илиана Беновска подари на своя гост здрава българска ябълка и книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г. Божидар Димитров благодари и каза, че ще я прочете и може да каже, че знае много неща за Ахмед Доган. „Знам, че той изпълни блестящо последната задача, която му възложих, а тя беше да овладее огромната негативна енергия, събрала се при българското турско население, то беше 800 000 човека тогава, и да я насочи по демократичен път, а не някакви въстания от косовски тип и прочие дивотии!”, обясни бившият директор на НИМ.
Каква трябва да бъде реакцията на премиера Бойко Борисов на избирането на Путин за президент на Русия?
„Чухте ли ми коментара, като говорим за Ахмед Доган, аз поставих въпроса за това, че другата неделя за четвърти пореден път ще имаме президент на Русия Путин. Споменахте етническия модел и Косово. Каква реакция трябва да очакваме от политиците, когато изберат Путин? От Борисов каква реакция?”, попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори, че политиците отдавна са свикнали с мисълта, че ще бъде избран Путин и вероятно вече са подготвили своите действия. „Каква е Вашата прогноза – какво ще промени Борисов в политиката си?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че Бойко Борисов води умерена политика. Според Димитров сегашният български премиер се движи по линията на цар Борис III. „Русия е една голяма мечка, ние сме една буболечка. Мечката дори и да не иска да ни направи нещо лошо, само да се обръща от хълбок на хълбок може да ни смачка. Затова добри отношения с Русия! Когато аз стана президент ще правя същото!”, обясни основателят на движение „Кан Кубрат”.
„Кажете ми моля Ви една основателна причина, само една, поради която ние трябва да се дзверим на Русия? Какво ни е направила Русия, та трябва всеки момент флотилията ни от водни колелета с по една ракета отзад да бъде готова да тръгне от Варна към Севастопол?”, попита на свой ред Божидар Димитров водещата Илиана Беновска. Водещата отвърна, че иска да отговори с изречението, което е отправила към премиера Борисов – дали той ще иновира политиката си към Русия и дали ще бъде толкова сърцат в защитата на Путин пред Европа, колкото е сърцат в защитата на Ердоган пред Европа. Гостът отвърна, че според него Борисов не защитава кой знае колко Ердоган пред Европа. „Защитава го достатъчно и с дипломатична мярка!”, отговори водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров обясни, че стокообменът ни с Русия се е увеличил 4 пъти, като това става през съседни държави, които не са членове на ЕС.
Реакцията на президента Румен Радев на избирането на Путин за президент на Русия.
„А каква трябва да е реакцията на президента Радев на избора на Путин? Той вероятно ще се състезава с Борисов кой ще покани Путин в България? И нека да напомня, че той обвини иронично Борисов, че може би ще се превърне в „разносвач на шербет” по повод предстоящата на 26-ти март среща на Ердоган с представители на европейското ръководство. Но дали Радев ще се възприеме като „разносвач на чай”, ако Путин отговори на неговата покана да дойде в България?”, попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори, че подобни приказки не са достойни за един президент, визирайки израза на Радев „разносвач на шербет”. Той продължи, че самият той никога не би ги употребил и съветва и президента Радев да не го прави. „И е време да свикне, че е само една протоколна фигура, че не може да се меси в политиката, както ужасно иска да се меси. Ако не, да основе една партия, която да се бори за президентска република, и да се присъедини към нас, ще го приемем с удоволствие! И тогава да се бори за повече правомощия, да се меси в политиката и т.н.! Да стои мирно там, когато освещават знамена, вдигат знамена и прочие и да не се бърка в неща, които не са негова работа”, заяви основателят на „Кан Кубрат”.
Действията на председателя на БСП Корнелия Нинова.
„Веднага ще развием темата защо Радев, в лично качество или като президент, като институция, трябва да бъде протоколна фигура, както казвате, но още един въпрос преди това. Корнелия Нинова ще успее ли да размрази своята невидимост – да не я забелязват от Русия? Нека не забравяме, че тя освен всичко изхвърли от активната политика, просто го дистанцира и махна, почетния консул на Русия в България Георги Гергов, нейния меценат и благодетел. Ако изберат Путин за четвърти път, Корнелия Нинова ще може ли да стопли отношенията си с Русия?”, попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори, че Корнелия Нинова не е постъпила така само с Георги Гергов. Той обясни, че много негови познати, които са на високи и средни нива в БСП, се питат дали Корнелия Нинова не е установила някакви тайни отношения с Борисов и не работи за съсипването на БСП. „Вие сте шегобиец!”, отвърна водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Не, не съм! И тези, които ми говорят, не ми приличат на шегобийци. Тя работи за Бойко Борисов!”.
„Тоест Корнелия Нинова е тайното оръжие на Борисов да разруши БСП?”, попита водещата. Божидар Димитров заяви, че това е точно така. Той продължи, че е бил член на Висшия съвет на БСП, когато се е появила Корнелия Нинова. Тогава не някой друг, а Антон Кутев е питал как ще я избират за член на Висшия съвет, след като Нинова не е член на БСП.
„Това се говори упорито, но няма доказателства. Може ли да се докаже с документи, да се види с протоколи кога е станала член на партийната организация на „Оборище”?”, попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори: „Не знам, да ги покаже, но във всеки случай това се говори! Антон Кутев, който сега й е солташак, беше най-възмутен от всички! Но мен тези неща не ме интересуват!”.
Идеите на Божидар Димитров за превръщането на България в президентска република.
Божидар Димитров заяви, че в момента президентството е излишно и само харчи пари. „Само ми отговорете – излишен е президентът Радев като личност, или цялата институция?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че има предвид цялата институция, защото нищо не решава, а в нашия живот са важни институциите и хората в тях, които вземат отговорни решения. Единственото, което президентът може да направи, е да наложи вето на някой закон, който след две седмици отново се прегласува.
„Добре, но Вие изпадате в противоречие, създавате движение „Кан Кубрат” и ще обясните защо „кан”, което ще се бори за президентска република!”, заяви водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров обясни, че основаното от него движение ще се бори президентът да има същите правомощия, каквито имат президентите в най-големите президентски републики – САЩ, Русия, Франция и Турция. Президентът ще може да назначава правителството и министрите и ще носи лична отговорност за тях. „Защото сега никой не носи лична отговорност. Можеш ли да ми кажеш кой трябва да бъде гонен за това, че е запазил само 33% от ЧЕЗ? Има ли отговорен човек след като решението е колективно?”, попита Божидар Димитров. Водещата отговори: „На края на предаването ще ми гостува новият председател на ВАС. Вие професоре знаете ли, че ако някой не изпълни решение на съд и ако той е колективен орган, както например е МС, както може да бъде КЕВР, тези институции носят глоба от 500 лева на колективния орган? Направете алюзия тогава като ме питате кой носи отговорност за продажбата на 33%-те процента от ЧЕЗ!”.
Божидар Димитров изрази мнение, че България е изпадала в подобна ситуация като сегашната през 1935 г. и тогава царят е постъпил великолепно – назначавал е правителства от професори. Тогава страната ни за 8 години е направила такъв скок напред, какъвто не е направила за предишните 60. „Аз ще направя същото – ще назначавам професори. Имам ги вече, те са над 200!”, категоричен бе основателят на „Кан Кубрат”.
Божидар Димитров прочете текста на манифеста на държавния преврат от 19 май 1934 г., който гласи: „Досегашната партийна политическа система окончателно се провали. Пълното разложение на партиите дълбоко засегна обществото, държавата, народното стопанство. Последен изход от това състояние е днешната е днешната гавра на партийните хора с народ и държава. Това състояние не позволява да се създаде една стабилна и творческа власт. Партийните и лични разпри не дадоха възможност не само да се разрешат, но и да се поставят държавните и стопански въпроси”. Димитров попита водещата Илиана Беновска има ли нещо в този текст, което да не е валидно и днес. Той продължи, че изходът тогава е бил царят да назначава професорски правителства и вследствие на това България е направила своя скок.
„На няколко пъти говорите от първо лице, единствено число – тоест Вие ще станете президент?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че учредителите на неговото движение искат именно това. „А как ще променим законовата база, която Ви позволява това?”, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това може да направи Велико Народно събрание. За тази цел трябва да се организира референдум с един въпрос – „Съгласни ли сте да се свика Велико Народно събрание, което да промени формата на управление на България от парламентарна република на президентска?”.
„Кога може да стане това, питам Ви, защото има още 4 години до избора на следващия президент, ако сегашният изпълни целия си мандат?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че от неговото движение не искат нещата толкова да се забавят и имат намерение още на следващите избори, които да догодина, да поставят въпроса за този референдум с допълнителна бюлетина.
„Говори се обаче още нещо – че Бойко Борисов също иска да се кандидатира за президент. Как ще победите Бойко Борисов?”, попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори: „Народът ще реши. Ако народът реши Бойко Борисов – да си го управлява Бойко Борисов!”. „Не, тук не става въпрос за борба между Бойко Борисов и Божидар Димитров. С какви аргументи, с какви тези?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че при сегашните коалиционни управления партиите не могат да осъществят идеите си. Той обясни, че „Патриотите” са имали идея с един замах да решат демографския въпрос. Междувременно се е появил още един въпрос, който може да се реши с един замах – този за липсата на работна ръка. „Ако бяха приели един закон, който и аз подготвих, и който го приеха унгарци и румънци, щяха на 500 000 българи от диаспората годишно да дават българско гражданство. Не го прокараха този закон и нямат намерение да го вкарват!”, заяви Божидар Димитров. Той обясни, че през миналата година Илияна Йотова е дала гражданство на 3380 души. Това обаче е 4 пъти по-малко от предходната година. Според бившия директор на НИМ това е антинационално действие. Той заяви: „В отчета си те това нещо не го казаха. Не си посипаха главите с пепел! В отчета си президентът и вицепрезидентът говориха какво не е свършил Бойко. Отчетоха друг човек, не себе си, защото за себе си нямаха какво да отчетат! Гласувахме 5 вета, много важно!”. Димитров припомни, че докато е бил министър без портфейл е дал гражданство на близо 18 000 души.
Неизбежната самоотбрана.
„Като бившо ченге ще дам съвет на тези, които трябва да стрелят, а те трябва да стрелят, за да не се мъчи човекът, да не му изпразват цял пълнител в корема, а да стрелят в главата, в главата винаги е сигурно! В главата човекът ще бъде ако не убит, то изкаран от строя!”, заяви Божидар Димитров. „Може ли по-ясно? Вие „за” това ли сте, когато някой проникне в моя имот, застраши ме, аз да си извадя оръжието, пистолета и да го застрелям?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Да, като препоръчвам да се стреля в главата!”. На въпроса на водещата какво става, ако оръжието е незаконно, той отговори, че това вече е друг въпрос и засяга режима за придобиване на оръжие. Димитров заяви: „Отиваш при една хубава лекарка, обикновено млада, която започва да те пита за какво ти е оръжието. Аз понеже бях подстриган късо и не бях толкова известен, когато вземах моето, казах й – живея на гара „Пионер”, там има много цигани, искам да убия 5-6. Тя каза – а, как ще ги убиваш, те работят, щом са на гара „Пионер”. Да, ама викам, много викат като се напият, а те са постоянно пияни!”. „Не профанирайте развора!”, призова водещата своя събеседник. Той отговори, че е искал малко да го развесели.
Атака срещу Сергей Скрипал.
Божидар Димитров заяви: „Искам да Ви кажа, пак като ченге, че нито Георги Марков, нито Литвиненко, нито този нещастник са убити или е направен опит да бъдат убити от Държавна сигурност! Държавна сигурност, която и да е тя, източна или западна, се действа по един начин, по един принцип – в рамките на 3 секунди след началото на изпълнението на присъдата човекът трябва да бъде мъртъв!
Как ще повлия принадлежността му към ДС на бъдещата му кандидатура за президент?
„Значи Вие се гордеете, че сте бил секретен сътрудник на 14-ти отдел на Първо главно управление на ДС през периода 1973 – 1990 г.?”, попита водещата Илиана Беновска. Божидар Димитров отговори, че се гордее с този факт. Тя го попита това как ще бъде посрещнато, когато се обсъжда неговата кандидатура за президент. Той попита от кого. Водещата отговори, че сред хората има много почитатели на бившата ДС, както и много противници, а младото поколение изобщо не знае за какво става дума. Основателят на „Кан Кубрат” заяви, че е работил за България, за разлика от множество сегашни политици, които са работели за Гърция, Турция, Сърбия, САЩ или Русия. „Нали се сещаш за приказките - Българската държавна сигурност работеше за Русия. Да, много се интересуваха руснаците от българските католици през 17-ти век, от историята на Петър Богдан, най-старата история, която намерих, и други подобни документи! Въобще не се интересуваха, но България се интересуваше от това и правилно!”, завърши Божидар Димитров разговора си с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 11 март 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков: Лозан Панов гласува против моето назначаване като председател на ВАС, сега работим колегиално

Георги Чолаков: Лозан Панов гласува против моето назначаване като председател на ВАС, сега работим колегиално

12 Март 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Лозан Панов гласува против моето назначаване като председател на ВАС, сега работим колегиално. Това каза Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”.
„Може би с право искате да промените Административно-процесуалния кодекс за подсъдността на някои политически лица и с право се обърнахте към Конституционния съд. Вземам повод от тази краставица, която донесе Славчо Велков от БСП“, попита Беновска. „100 дни управлявате ВАС и една от първите Ви работи беше да разтоварите колата на админстративния съд на „гнилите краставици“ и да накарате някой друг съд да решава споровете с министри, зам.-министри и друг вид началници“, продължи Беновска.
„Една от опорните точки в моята концепция, встъпвайки в длъжността председател на ВАС беше да се вземат всички мерки за разтоварване на ВАС от обема дела, с който сме натоварени. През декември свиках пленум на ВАС и взехме решение да сезираме КС с въпрос да се тълкува нормата на чл.125, ал.2 от конституцията“, уточни Георги Чолаков. Той допълни, че искат актовете, поставени от министри, да се гледат от административните съдилища по места на първа инстанция. Техните решения ще дойдат на втора инстанция във ВАС. Окончателното решение остава във ВАС.
Каква е работата на ВАС?
„Какъв съд е ВАС? Какви актове са в неговата компетенция? Какви институции контролира?“, попита Беновска.
ВАС е върховна инстанция по всички спорове от административен характер. Актове на МС, на данъчни, на полиция, на регулатори, на общини, изборните дела съща, обясни Чолаков.
Отношенията на шефа на ВАС с шефа на ВКС, новия ВСС и президента
„Имаше една песен “Ненужен”. Не бяхте ли леко ненужен, когато Ви избираха за председател на ВАС. Президентът Радев Ви върна, за да Ви гласува втори път новия ВСС. След като успяхте, какво отношение имате към този ВСС? Какво мислите за президента Радев? И какво мислите за председателя на ВКС Лозан Панов, който беше в основата на това, Вие да бъдете гласуван от новия ВСС?“, попита Беновска.
„С Лозан Панов работим колегиално и добре в новия състав на ВСС. Той беше просто един от колегите, който гласува против моето назначаване като председател на ВАС. Новият състав на ВСС работи добре и има добри политики по отношение на цялата магистратска общност. За президента Румен Радев – това си е негово правомощие. Единственият му мотив беше да бъда прегласуван отново от новия състав на ВСС, което се и случи“, отговори Георги Чолаков.
„Цацаров каза: “Ние с Лозан Панов няма да станем приятели. Имаме различия с ценностната система”, отвърна Беновска.
„Дали сме приятели или не няма значение, защото ние там сме събрани, за да работим. Ние сме колеги, които следва да изпълняват служебните си задължения така, както повелява законът“, отговори шефът на ВАС.
Ще има ли бомби със закъснител в съдийската колегия на ВСС?
„Може би съществувате с мирно съвместно съжителство съдийската колегия, защото много от нещата се случват, може би ще бъдат бомба със закъснител. Например, свалянето от длъжност на Красимир Влахов“, попита Беновска.
„Смяната на зам.-шефа на ВКС започна още миналата година. Има две заседания. В едното не уважихме искането на Лозан Панов да бъде Красимир Влахов освободен. При втората процедура, Красимир Влахов си подаде оставката и я гласувахме, защото това е негов личен акт“, отговори Георги Чолаков.
Ще има ли отчетност в работата на новия шеф на ВАС?
„Във Вашата концепция обещахте редовна отчетност”, попита Беновска.
Георги Чолаков посочи, че има приемно време в петък, но то не е обявено официално. “Приех двама-трима граждани по тяхно настояване и се оказа, че накрая се стига отново как да им бъде решено едно дело. Много е деликатно как да се процедира“, разказа той.
„Кого ще приемате в приемното време, след като няма да приемате страни по дело, адвокати, вещи лица. Кого ще приемате?“, попита водещата.
Има НПО-та, които искат да бъдат приети по обсъждането на разни проблеми. Неправителственият сектор е важен сектор, с който трябва да има комуникация, отговори Чолаков.
Водещата попита още шефа на ВАС Георги Чолаков за повече подробности за новата длъжност, която ще се създаде дали ще бъде говорител или върховен омбудсман на съда.
„100 дни за твърде малко за 7-годишния мандат, който ми предстои”, посочи Георги Чолаков. Той обеща да уведоми медиите за първия си приемен ден писмено, по мейл. Ще бъде избран говорител на ВАС, както прокуратурата има говорител в лицето на Румяна Арнаудова. „Всички прессъобщения от името на съда, освен с пиара, ще бъдат консултирани и с говорителя на съда. Когато става въпрос за дела с обществен интерес, този говорител ще дава обяснения за тези дела. Това ще бъде колега съдия. До две седмици ще има такъв човек“, обеща Георги Чолаков.
„Кой са знаковите дела с обществено значим интерес в момента?“, попита Беновска.
Уволението на съдия Ченалова, даде за пример Георги Чолаков. В момента конструирам медийната политика на съда и всяко едно дело с обществен интерес ще получи съответния индекс, за да може да бъде следено като движение, допълни шефа на съда.
Колко неизпълнени решения има на ВАС?
Такава статистика няма, защото решението се постановява и се изпраща на административния орган за изпълнение, а дали той ще го изпълни или независи от самата страна, която трябва да сезира ВАС, ако решението не се изпълнява, отговори Чолаков.
„Трябва ли да остане глобата в размер на 500 лева за неизпълнение на решения на ВАС от колективен орган“, попита Беновска.
Глобата е от 200 до 2000 лева при първо нарушение. След това при второ неизпълнение глобата е по 500 лева на седмица, отговори Георги Чолаков. Председателят на ВАС в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 на 11 март 2018 година обеща да въведе приемен ден за граждани и неправителствени организациии и да има говорител на съда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска пита: Изискваме, заради фалшивите новини, позицията на лидера Корнелия Нинова и на ИБ на БСП за допустимостта на „политическото поведение“ на Славчо Велков в „Беновска пита“

Беновска пита: Изискваме, заради фалшивите новини, позицията на лидера Корнелия Нинова и на ИБ на БСП за допустимостта на „политическото поведение“ на Славчо Велков в „Беновска пита“

12 Март 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. „Радио К2“ и Канал 3 изискваме, заради фалшивите новини, позицията на лидера Корнелия Нинова и на ИБ на БСП за допустимостта на „политическото поведение“ на Славчо Велков в „Беновска пита“, съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”.
Славчо Велков, народен представител от „БСП за България“, вместо сделката с ЧЕЗ, коментира ботушите на Беновска, без ясна причина ги сравни с тези от еленска кожа на собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова и изисквайки специално внимание подаде и разби краставица в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 11 март 2018 година със следните словоизлияния във връзка с темата ЧЕЗ:
Славчо Велков: Имате разкоши ботуши, направи ми впечатление, искрено го казвам, сигурно са от еленска кожа?
Илиана Беновска: Не, от неопрен са!
Славчо Велков: А, значи трябваше да си сложа очилата. Но са много добри.
Илиана Беновска: Аз съм веган и не употребявам кожа!
Славчо Велков: Така ли? Това е добре.
Илиана Беновска: Не разводнявайте разговора, оставете ботушите ми на мира.
Славчо Велков: Аз ги свързвам с конкретен повод.
Илиана Беновска: Какво например?
Славчо Велков: Във връзка с това, че разбрах, че Вие сте противник на употребата на кожите на животните в обувната промишленост.
Илиана Беновска: Каква е еленската кожа?
Славчо Велков: Една от най-добрите.
Илиана Беновска: Какво общо имат обувките ми с ЧЕЗ?
Славчо Велков: Най-хубавите обувки, най-хубавите ботуши са от еленска кожа, това имах предвид.
Илиана Беновска: Г-н Велков, какво общо имат ботушите ми с ЧЕЗ, нали говорихме за ЧЕЗ?
Славчо Велков: А, да, точно така! Ами, имаше същите г-жа Върбакова! Не по цвят, а по вид и бяха нейните - предполагам от еленска кожа.
Илиана Беновска: Питахте ли я нейните от еленска кожа ли са?
Славчо Велков: А,бе аз говорих с нея, между другото, на почивката.
Илиана Беновска: А, нея питахте ли я?
Славчо Велков: Не я питах, защото имаше доста навалица.
Илиана Беновска: А какво ме свързвате с Върбакова? Това са ботуши от неопрен, ето, да Ви ги покажа, дайте колеги от близък план!
Славчо Велков: Много са хубави!
Илиана Беновска: Върбакова какво общо има с моите ботуши?
Славчо Велков: Казах Ви, че имаше подобни хубави луксозни ботуши.
Илиана Беновска: Какво значение има това?
Славчо Велков: Има значение, аз съм ценител на женската красота!
Илиана Беновска: Я се изправете, каква марка сако имате, много хубаво сако, харесва ми! Какво е това?“ Джоб“?
Славчо Велков: Ами има си и джоб.
Илиана Беновска: Вие сте много елегантен също, какво да кажа по този повод?
Славчо Велков: Питайте ме от какъв плат ми е сакото!
Илиана Беновска: Не Ви питам, от какъвто искате да е!
Славчо Велков: Радвам се, че го оценявате!
Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви за този разговор!
Славчо Велков: Видях, че не ми хвърляте ябълка този път, може би, другия път.
Илиана Беновска:? Може би Вашата е изгнила !
Славчо Велков: Нося Ви една чудесна книга - Мъдростта на имам Али Ибн Аби Талиб. Ето, напдисана е, отдолу и на персийски, това е специално за Вашето предаване.Това е един цитат.
Илиана Беновска: „Който събира различните мнения знае къде са грешките”, хубаво е. Вие събирате ли различни мнения?
Славчо Велков: Разбира се!
Илиана Беновска: БСП събирате различни мнения, вярно ли?
Славчо Велков: Разбира се! Тук Ви давам едно камъче на мъдростта, то е от Персия. Може да се огледате в него.
Илиана Беновска: Ако е от еленска кожа като ботушите на Върбакова не искам да го взема.
Славчо Велков: Не е от еленска кажа, напротив, ще се почувствате по-мъдра. И бях Ви донесъл и една краставица.
Илиана Беновска: Какво да я правя тази краставица?
Славчо Велков: Мислех си, че ще ми хвърляте ябълка.
Илиана Беновска: А краставицата какъв символ има?
Славчо Велков: Символът беше този, ето така да направя. (разбива я с лакът)
Илиана Беновска: Господи!
Славчо Велков: И да Ви напомня, че в ЧЕЗ има едно име „Каратиста”, да се сетите за какво става въпрос, а Вие я ползвайте (краставицата - б.а.) по предназначение!
Илиана Беновска: Това може би трябва да го дадете на някой друг!
Славчо Велков: Ами не знам, защото ме питате!
Илиана Беновска: Аз краставици, г-н Велков, не употребявам!
Славчо Велков: Миналия път ми обещахте нещо. Казах Ви, че всеки път ще Ви нося доказателство за това кой ме е направил експерт. Ако имате смелост прочетете този пасаж тук долу пред камерата! Това е министерска заповед!
Илиана Беновска: Ще го прочета – „За проявен висок професионализъм, съществен принос при изпълнения на служебни задачи с изключително значение в борбата срещу престъпленията, опазването на обществения ред и сигурността в Република България, г-н полковник Славчо Георгиев Велков от СКИАД, поделение”. Какво за него?
Славчо Велков: Нищо!
Илиана Беновска: Удостоверение за награждаване с оръжие.
Славчо Велков: Дайте ми го, това е 95-та година.
Илиана Беновска: Много хора са ги награждавали с оръжие.
Славчо Велков: Вярно е, но един Ваш апологет твърди, че по това време съм бил касиер-домакин, а не полковник.
Илиана Беновска: Довиждане и да Ви кажа, че с тази краставица не беше смешно!
Славчо Велков: Напротив, аз исках да Ви кажа, че в един момент едни проценти от ЧЕЗ се владееха от „Каратиста”.
Илиана Беновска: Не Ви се получи, трябваше да влезете веднага с краставицата!
Славчо Велков: Аз влязох, ама Вие не ми хвърлихте ябълка.
Илиана Беновска: Така е, това е урок за БСП.
Славчо Велков: Така е, а Вие я ползвайте по предназначение.
Илиана Беновска: Ръководете вие процесите, а не чакайте ГЕРБ да ги ръководи!
Славчо Велков: Ще дойде време да ги ръководим, бъдете жива и здрава!
Илиана Беновска: Всичко добро, ще си чета мъдростите!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

11 Март 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ от 17.00 часа по „Канал 3”. Това съобщиха от екипа на предаването.
Предаването на тема „Политиката, глупако!“ ще започне с коментар на Илиана Беновска. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат проф. Божидар Димитров, „Кан Кубрат“ - за България - президентска република, Рамадан Аталай, ДПС, Искрен Веселинов, ОП и Славчо Велков, „БСП за България“ - за енергията в политиката и за енергетиката и политиката, Георги Чолаков, председател на ВАС - за върховенството на закона над властта.
Повторението можете да гледате по „Канал 3” и да слушате по „Радио К2” от 22.30 часа. Можете да пишете на email: benovskapita@gmail.com.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, „БСП за България”: Защо ни е премиер, който праща Върбакова от името на България в Чехия

Георги Свиленски, „БСП за България”: Защо ни е премиер, който праща Върбакова от името на България в Чехия

11 Март 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме против порочната сделка с ЧЕЗ. Предлагаме да бъде прекратена и България да участва на пазарен принцип за изкупуване на целия дял на дружеството. Ако сега се включим в сделката с Гинка Върбакова, държавата ще я легитимира пред другите страни и чуждите банки. Това заяви по БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски, съобщиха от партията. Той добави, че скандалът е сътворен от министър - председателя Бойко Борисов, който през цялото време се е правил, че не знае нищо по казуса. „Службите са на негово подчинение. Трябваше да си хвърли оставката, ако не е знаел. Държавата се продава, а докладите на службите са някъде по коридорите му. Защо ни е министър-председател, само да се среща с Върбакова в МС и да я праща от името на България да преговаря в Чехия ли”, попита още той. Свиленски добави, че с националната подписка за разваляне на сделката с ЧЕЗ, народът ще си каже тежката дума.
По темата за провелия се през седмицата протест срещу сделката с ЧЕЗ, Свиленски коментира, че е некоректно да се правят спекулации, дали БСП го организира и колко автобуси са докарали хората. „Когато има протест и хората искат от страната да дойдат, с какво да го направят? С вертолети и самолети ли? Мероприятията на ГЕРБ пълнят с автобуси паркинга на Арена-Армеец. Защо се набляга как са дошли, а не защо?”, попита той. Свиленски добави, че хората са имали ясни искания към властта, а именно – сделката с ЧЕЗ да не се случи.
„С характеристиките, които направи на руския патриарх, българският вицепремиер Валери Симеонов вкара страната ни в международен скандал. Това беше недопустимо. Затова ние ясно заявихме, че единственият изход от тази ситуация е оставката му”, каза Георги Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Варненските общини Вълчи дол и Суворово с подписка срещу сделката с ЧЕЗ

БСП: Варненските общини Вълчи дол и Суворово с подписка срещу сделката с ЧЕЗ

11 Март 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Подписката за разваляне на сделката с ЧЕЗ стартира и в двете варненски общини Вълчи дол и Суворово. В инициативата се включиха народните представители Иван Иванов и Анелия Клисарова, придружавани от председателят на ОблС на БСП Варна Цонко Цонев. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
"Държвата трябва да участва в сделката за ЧЕЗ като равноправен кандидат-купувач. Тук не говорим за национализация, както управляващите се опитват да плашат хората, а изцяло на пазарен принцип – държавата влиза в икономиката и съревновава се с частните компании" - подчерта народният представител от БСП за България Иван Иванов. "Държавата трябва да гарантира сигурност в определени сфери." - допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-н Борисов, на 18 март ще изберат Путин отново за президент - какво ще означава за България

Илиана Беновска: Г-н Борисов, на 18 март ще изберат Путин отново за президент - какво ще означава за България

11 Март 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Никой анализатор не се съмнява, че на 18 март 2018 година Русия и светът за четвърти път ще бъдат оглавени от Путин-президентът. Вие, Борисов, го произнесохте в Брюксел - на шега, или като реалист: „Нали знаете, две неща не може да избира човек – родителите си и президента на Русия”. Това коментира журналистът Илиана Беновска, водещ на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
И пред българските политици ще се изправи със страшна сила въпросът: Г-н Борисов, т-н Радев, г-жо Нинова, г-н Сидеров, г-н Карадайъ – на 18 март ще изберат Путин отново за президент, какво ще означава за България?
Ясно е, че всички ще поздравите Путин горещо.
Ясно ,че Борисов и Радев ще го поканите в България.
Ясно е ,че Нинова ще се опита да размрази от фризера личните си отношения с Москва. Но, дали на Нинова ще й се получи от високата Кремълска кула, без силна лупа, да я забележи и разпознае Путин, след като тя низвергна грубо почетния консул на Русия и свой мецанат- благодетел Георги Гергов?
Ясно, че Сидеров и Каракачанов ще активират патриотичните и си идеи за общи политики с Русия.
Не е ясно Валери Симеонов в дълъг отпуск ли ще излезе, докато новината за Путин-президент отшуми.
Очаква се почетният председател д-р Ахмед Доган и неговият приемник Карадайъ - дипломатично и с точни дефиниции - да формулират бъдещите очаквания на ДПС за по-съвременни и прагматични отношения с Русия.
Възникват, обаче,един въпрос, на който премиерът Борисов и президентът Радев трябва да сте си приготвили отговорите за неделя-вечер на 18 март. Въпросът е ясен: Путин-президентът кого ще избере за свой партньор в България?
И, ако Путин избере Радев, той като „разносвач на чай“ ли ще се изживее - правя аналогия с израза на президентът на България , който се обиди, че турският президент Ердоган избра Борисов за свой партньор в геополитиката на Балканите и Европа и попита премиера Борисов „разносвач на шербет“ли ще става.
А, ако Путин избере Борисов, премиерът на България трети път, ще добие ли сила да бъде толкова сърцат в защита на Русия пред Европа, както е сърцат в защита на Турция пред Европа?
Това е въпросът на въпросите,г-н Борисов и ако намерите верния отговор и Вие, като политик и премиер, и България ще си стъпим на краката здраво и пред Европа, и пред света. И ЧЕЗ, протести на БСП, Симеонов, Радев, Истанбулската конвенция, жълтите новини ще Ви се видят детски играчки в 10-годишната Ви кариера на политик.
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костинброд, Долна баня и Ботевград се включиха в подписката на БСП за разваляне на сделката с ЧЕЗ

Костинброд, Долна баня и Ботевград се включиха в подписката на БСП за разваляне на сделката с ЧЕЗ

11 Март 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев и Лало Кирилов се присъединиха към инициативата за събиране на подписи в подкрепа развалянето на сделката за ЧЕЗ. Иван Ченчев се включи в подписката на общинската организация на БСП в Костинброд, а Кирилов - в Долна баня и Ботевград. Това съобщиха от пресцентъра на партията. БСП започна подписка в цялата страна, като след това ще се внесе колективен иск в съдилищата на Чехия или България, за да може процедурата да започне отначало и българската държава също да кандидатства за купуване на активите на ЧЕЗ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Свиленград се включи в подписката за разваляне на сделката с ЧЕЗ

БСП: Свиленград се включи в подписката за разваляне на сделката с ЧЕЗ

11 Март 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Свиленград. Подписка с искане държавата да отмени сделката за ЧЕЗ започна БСП и в Свиленград. Стартът й беше даден на 9 март със среща с народния представител Никола Динков. Той припомни на хората хронологията на скандала, започнал на 22 февруари, когато беше оповестено намерението на Надзорния съвет на чешката компания ЧЕЗ да продаде активите си в България на никому неизвестното до момента дружество “Инерком”, собственост на Гинка Върбакова. От трите енергоразпределителни дружества, опериращи в страната, ЧЕЗ има най-голям брой абонати, а годишният оборот на компанията достига 1,8 млрд. лв. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
"Тази сделка е най-големият скандал от началото на мандата на кабинета Борисов. Предприетите от управляващите действия и изказвания - по всички личи, че са ходове на отчаянието", каза Динков. По думите му, след декларираното намерение на правителството да се включи в сделката е последвала серия от противоречиви изказвания на управляващите. От една страна – за придобиване на 34% от ЧЕЗ, а от друга – против влизането на държавата в сделката, тъй като тя има своите контролни органи в лицето на КЕВР, с които да държи цената на тока поносима за населението. "С тези противоречини изказвания, умишлено започват да се размиват нещата, не се атакува вече бъдещата собственост на сделката", категоричен беше Динков.
"67% от дружеството бяха приватизирани през 2004 г. по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, а останалите 33% през 2012 г. при Бойко Борисов. 34% е блокиращата квота, съгласно договора за управление”, припомни депутатът. Тя обаче не касае всички въпроси", обясни още той. "Позицията на БСП е за разваляне на сделката с „Инерком” и 100% изкупуване на ЧЕЗ," заяви Никола Динков като призова гражданите да подкрепят подписката.
Подипската за разваляне на сделката с ЧЕЗ ще продължи и през следващите няколко дни. Всеки, който желае да я подкрепи, може да намери информация в общинския съвет на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Над 400 русенци поискаха разваляне на сделката с ЧЕЗ за часове

БСП: Над 400 русенци поискаха разваляне на сделката с ЧЕЗ за часове

11 Март 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Русе. Над 400 подписа за отмяна на сделката с „ЧЕЗ България” събраха русенските социалисти в центъра на града за часове. Подписката е национална инициатива на БСП и ще продължи в цялата страна през следващите няколко дни. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Да подкрепи кампанията днес беше и народният представител Пенчо Милков. Той призоваваше русенци да се включат и да участват в нещо реално, за да може интересите на близо 3 милиона българи да бъдат защитени. Пунктът пред Съдебната палата в центъра на дунавския град ще работи и днес . Подписи се събират и в населените места от областта. Който желае да подкрепи инициативата в тях, може да потърси информация в общинските съвети на социалистическата партия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Жители на Скравена се включиха в подписката срещу продажбата на ЧЕЗ

БСП: Жители на Скравена се включиха в подписката срещу продажбата на ЧЕЗ

11 Март 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Скравена. Жители на Скравена се включиха в подписката срещу продажбата на ЧЕЗ. С тях се срещнаха народните представители от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев и Иван Ченчев. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Парламентарната ни група иска с подписката на „Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката ЧЕЗ България”, да отстоява държавата, която да се върне в услуга на гражданите”. Това каза Иван Ченчев по време на среща с членове и симпатизанти на БСП в Скравена. „Тук не става въпрос за никаква национализация. С нужните законови мерки, държавата е необходимо да си придобие контрола, защото тук става въпрос за национална сигурност”, добави Ченчев и припомни как управляващите са спрели проекта „Белене”."Политически ни опоненти се опитват да внушат, че това е една частна сделка между два частни субекта. Ние не искаме Гинка да благоволи да отстъпи от нейния дял и да влезе държавата, наясно между какви субекти влиза-някакви офшорки и Гинка”, коментира казуса народният представител Иван Ченчев
„Политиката на ГЕРБ и Бойко Борисов е омръзнала на хората и те казаха на протеста „До тук!”. Така депутатът Стоян Мирчев обобщи резултата от народното недоволство пред Министерския съвет преди дни. „С подписката искаме да кажем, че държавата трябва да стъпи там, където й е мястото. Може би връщането на ЧЕЗ е първата крачка, защото ако държавата няма собствени източници на приходи, освен данъците, тя няма как да изгради нормална социална система, система на здравеопазването, на образованието и т.н.”, посочи Мирчев. По думите му сделката с ЧЕЗ е събудила редица притеснения. Според последните социологически проучвания- над 80 % от хората казват, че тази сделка не трябва да я има”, посочи Мирчев. Според него позицията на БСП отговаря на позицията на мнозинството българи. Депутатът заяви, че Унгария е национализирала електроразпределителните дружества. „Ние не искаме това, ние искаме, на чисто пазарен принцип, държавата да се върне. От самото начало на скандала Бойко Борисов от сутрин до вечер ръси лъжи. Това означава, че той е пряко обвързан с тази сделка и се чуди как да си прикрие следите”, коментира Мирчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Над 700 казанлъчани, заедно с Драгомир Стойнев, са против сделката за „ЧЕЗ България”

БСП: Над 700 казанлъчани, заедно с Драгомир Стойнев, са против сделката за „ЧЕЗ България”

11 Март 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Над 700 граждани се подписаха в Казанлък в подписката за разваляне на сделката за „ЧЕЗ България”, стартирала първа в Града на розите. Жителите на Казанлък се включиха в националната гражданска инициатива с искането държавата да отмени сделката. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
„Кажете ни какво остава скрито за нас, ту има документи – ту няма, говори се за арбитраж, за претенции срещу държавата ни, всичко това ще тежи на нас, българите, затова сме тук, за да кажем „стига”, с тези думи множество граждани посрещнаха зам.-председателя на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев и депутатите Донка Симеонова и Георги Гьоков на една от централните казанлъшки улици.
„Тази сделка е пример на едно голямо задкулисие, явно е, че този, който вземе тази сделка, ще работи против държавата и ще свидетелства за чешката компания на големия арбитраж, който ЧЕЗ водят. Това показва, че държавата просто липсва и ние искаме народът да се събуди. Тази сделка трябва да бъде отменена и държавата отново и изцяло да си върне контрола без да има други акционери върху електроразпределителното дружество”, каза Стойнев. Според него все едно местната гумаджийница да купи БМВ, случаят е аналогичен – една малка фирма, без история, никой не я знае, и изведнъж купува едно от големите енергийни предприятия в страната.
„Затова ние искаме да застанем заедно, да покажем че има държава, има народ, който не може повече да търпи подобни своеволия на управляващите, които зад гърба на българските граждани, правят далавери, да се подпишем и да кажем НЕ!”, категорични са народните представители. Те благодариха на гражданите, на младите, на общинските съветници на левицата и на социалистите за инициативността и активността им. По думите на депутати и граждани държавата може да бъде добър стопанин, но лошото е, когато се обвързва с мафията - „Да спрем паралелната държава, като будни български граждани, които искаме да има справедливост”. „Тази подписка става мащабна в цялата страна, защото, ако днес е ЧЕЗ, утре може да са другите дружества, и това е част от държавната ни сигурност”, подчертаха депутатите.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Владимиров и Любомир Бонев от „БСП за България”: В казуса с ЧЕЗ БСП брани интересите на всички българи

Станислав Владимиров и Любомир Бонев от „БСП за България”: В казуса с ЧЕЗ БСП брани интересите на всички българи

10 Март 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Перник. Всички организации на БСП в област Перник се включиха в подписката срещу сделката с ЧЕЗ. Това съобшиха от пресцентъра на партията. Само за ден социалистите в Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци събраха над 1000 подписа. В инициативата се включиха и народните представители от ПГ на „БСП за България” Станислав Владимиров и Любомир Бонев.
„БСП брани интересите на всички българи. Това е разликата между нас и ГЕРБ”. Това заявиха народните представители от ПГ на „БСП за България” Станислав Владимиров и Любомир Бонев в разговор с жители на областния град. Те заявиха, че държавата трябва да се върне в икономиката като пазарен играч, а държавните и общински предприятия да работят на пазарен принцип и да се съревновават. „Тогава парите ще остават в бюджета, а няма да попълват чужда хазна”, казаха още те. Народните представители поканиха всички жители на област Перник, които желаят да се включат в подписката, да го направят, защото сделката за ЧЕЗ трябва да бъде спряна и над 2 млн. потребители да бъдат защитени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, „БСП за България”: Сделката за ЧЕЗ е неприемлива

Валери Жаблянов, „БСП за България”: Сделката за ЧЕЗ е неприемлива

10 Март 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. КЕВР има всички законови възможности да изисква стратегия за развитие и доказателства от кандидат-купувача дали отговаря и има възможностите да управлява ЧЕЗ. Всичко това в момента е пълна тайна, ако въобще купувачът има нещо подобно. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Валери Жаблянов в Кюстендил при старта на подписката срещу сделката с ЧЕЗ, съобщиха от партията. Той припомни, че позицията на БСП е изказана още, когато е станало ясно, че предстои тази сделка.
„Тя е последователна и ние никога не сме разглеждали електроразпределението в България като място, където се реализират само частни интереси, без оглед на интересите на гражданите и държавата. За нас продажбата на едно ЕРП, което предлага услуги и в столицата на България, не може да бъде разглеждано като търговски взаимоотношения между два частни субекта”, подчерта Жаблянов. Той заяви, че според БСП подобна сделка е неприемлива. „Има политическо решение на ръководството на партията за тази инициатива, която стартираме днес за спирането на сделката с ЧЕЗ. Убеден съм, че въпросът засегна много голяма част от обществото”, каза още той. Народният представител припомни, че срещу ЧЕЗ имаше много забележки от българските граждани и институциите относно възползване с монополно положение, качеството на предлаганите услуги, цените на електроенергията и др. „Всичко това бяха въпроси, свързани с дейността на ЧЕЗ в България и изведнъж, всичко това като че ли изчезна”, добави той.
Жаблянов подчерта, че държавата е трябвало да даде информация за характера на сделката, кой участва в нея, какви са средствата, с които се участва и най-важното - какъв е капацитетът на „Инерком” да управлява такава сложна система. „От известното досега е ясно, че „Инерком” няма опит. Фирма, която е създадена преди няколко месеца - да се заеме с електроразпределението на цяла Западна България. Ситуацията е абсурдна”, подчерта Валери Жаблянов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Тишев, „БСП за България“: Нашата позиция е ясна – ЧЕЗ да бъде изцяло под контрола на държавата

Николай Тишев, „БСП за България“: Нашата позиция е ясна – ЧЕЗ да бъде изцяло под контрола на държавата

10 Март 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. „Електроразпределителните дружества са част от националната сигурност на България и там собственост трябва да има държавата. Нашата позиция е ясна – ЧЕЗ да бъде изцяло под контрола на държавата. Тя трябва да влезе сама в сделката, на 100 %. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев на среща с членове и симпатизанти на левицата в Бургас и добави, че оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, без никой да я е искал, показва, че зад тази сделка стоят други сили, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Идеята на тази оставка беше да се отпуши напрежението”, каза още народният представител.
“Участието на държавата ще даде възможност да бъдат избегнати и бъдещи разходи във връзка с арбитража. Ще имаме възможност да се спестят едни 500 млн. евро, но явно управляващите не искат това”, коментира народният представител.
Николай Тишев пръв положи своя подпис в инициативата за спирането на сделката с ЧЕЗ, която стартира в цялата страна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Старт на националната инициатива за отмяна на сделката за ЧЕЗ бе даден и в Пловдив

БСП: Старт на националната инициатива за отмяна на сделката за ЧЕЗ бе даден и в Пловдив

10 Март 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Старт на националната инициатива за отмяна на сделката за ЧЕЗ бе даден и в Пловдив. Политиката на БСП за борба с монополите е ясна и последователна, тя има отражение и в предложенията ни в парламентарна зала. Тяхното неглижиране от страна на управляващите е и поредното доказателство за това, че не работят в интерес на хората. Това казаха при старта на подписката народните представители от ПГ на „БСП за България” Теодора Халачева и Георги Търновалийски, съобщиха от пресцентъра на партията.
„Единствената политическа сила, която можа да спре управляващите, е БСП. Само ние можем да предложим алтернатива, защото сме партия с кауза, партия с идеи, партия, която усеща пулса на хората”. Това каза председателят на ГС на БСП Пловдив Красимир Трифонов при старта на националната инициатива за отмяна на сделката за ЧЕЗ България.
„Сделката за продажба на ЧЕЗ е грабителска и антибългарска. Това е ограбване на страната и отговорността е изцяло на ГЕРБ и коалиционните им партньори от Обединени патриоти”, категорична бе Добромира Тошева, председател на БСП в район Тракия.
Повече от 100 подписа бяха събрани само за час в новооткрития партиен клуб на районната организация на БСП - Тракия. „През следващите дни подписката ще се разпространява в клубовете на БСП в районите на Пловдив и общините”, обяви Георги Гергов. „Днес даваме старта на кампанията, защото ние сме на страната на хората. Те имат усет, инстинкт за съхранение на България . Срещу народа не трябва и не се върви”, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Подписката за спиране на сделката с ЧЕЗ стартира във Варна

БСП: Подписката за спиране на сделката с ЧЕЗ стартира във Варна

10 Март 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Във Варна започна събирането на подписи за спиране на сделката с ЧЕЗ. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Стартът на подписката беше даден след среща-разговор с проф. Андрей Пантев под надслов “140 години след Освобождението на България, свободни ли сме?”.
“Въпреки, че Варна не е част от мрежата на ЧЕЗ, със своите подписи варненци изразяват категоричното си несъгласие енергийната и национална сигурност на близо 3 милиона техни съграждани да бъде изложена на риск.” Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов. Той допълни, че БСП многократно е заявявала, че ако се стигне до продажба на ЧЕЗ, държавата трябва да участва на пазарен принцип и да изкупи компанията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ в цялата страна

БСП стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ в цялата страна

10 Март 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. В цялата страна БСП започна подписката за разваляне сделката за ЧЕЗ България. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Днес и през следващите дни народните представители от ПГ на "БСП за България" ще участват в националната кампания в избирателните си региони. В инициативата се включват и членовете на Националния съвет на БСП.
Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да намери информация в областните и общински съвети на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Чешката ЧЕЗ ще проучи възможностите за българско държавно участие в сделката

Чешката ЧЕЗ ще проучи възможностите за българско държавно участие в сделката

9 Март 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Прага. Преговорите между ЧЕЗ и „Инерком“ относно изпълняването на условията по договора между тях се проведоха между вторник, 6 март и приключиха в петък, 9 март. Основната цел на срещата е подготовката на документите за българската Комисия за защита на конкуренцията. По време на преговорите представителите на „Инерком“ представиха официално проучване, дали при настоящата ситуация има възможност българската държава да участва в сделката. Въпреки че българското правителство не е изразило интерес във влизането в процеса на продажбата, протекъл миналата година, ЧЕЗ ще проучи искането, представено от бизнес-партньора си и ще проучи възможността. Това съобщи говорителят на ЧЕЗ Алисе Хоракова, става ясно от прессъобщение, публикувано на сайта на компанията.
Предвид ограниченията, представлявани от вече подписания договор между двете страни, ЧЕЗ и „Инерком“ решиха, че ще подготвят задълбочен анализ на всички възможности и възможни резултати от потенциалното влизане на България в процеса. След няколко седмици преговорите ще продължат.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народни представители от ПГ на „БСП за България” изпратиха писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов за сделката за ЧЕЗ

Народни представители от ПГ на „БСП за България” изпратиха писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов за сделката за ЧЕЗ

9 Март 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от ПГ на „БСП за България” Таско Ерменков, Драгомир Стойнев, Жельо Бойчев и Атанас Костадинов изпратиха писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. В него те питат - уведомили ли са „ЧЕЗ Електро България“ АД и ЧЕЗ Разпределение България“ АД - КЕВР за предстоящата сделка, съгласно чл. 92, ал. 2 от Наредба на ДКЕВР № 3/21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката; какви действия ще предприеме Комисията във връзка с правомощията и съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за енергетиката, в частта „…Както и на други сделки, които водят или могат да доведат до нарушаване сигурността на снабдяването вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие“, както и в съответствие с чл. 92, ал. 1, т. 1-3 на Наредба № 3/2013 г. на ДКЕВР.
Народните представители напомнят, че КЕВР е издала следните лицензи, свързани с дейности по електроснабдяване и електроразпределение: Лиценз № 135-07/3.08.2004 г. за дейности за електроразпределение – срок 30 години; Лиценз № 135-11/29.11.2006 г. на „ЧЕЗ Електро България“ АД за снабдяване с ел. енергия – срок до 13.08.2039 г. В писмото си депутатите информират, че на 22 февруари, 2018 г. излезе информация, че фирма „Инерком България“ ЕАД – след решение на Надзорния съвет на ЧЕЗ а.с. (Чехия) – е подписала договор за изкупуване на 67% от акциите на „ЧЕЗ Електро България“ и „ЧЕЗ Разпределение България“. Освен това, на съвместното заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност в НС, на което присъствал и председателят на КЕВР Иван Иванов, е станало ясно, че структурирането на финансирането от купувача не е завършило. „Също така стана ясно, че купувачът ще разчита на привлечено дългосрочно финансиране и заеми, обезпечени с акции на дружеството, надхвърлящо стойността на 10% от активите му”, се казва още в писмото.

Агенция "Фокус" публикува писмото без редакторска намеса:

До
г-н Иван Иванов
председател
на Комисията за енергийно
и водно регулиране
уважаеми господин председател,

Както Ви е известно, КЕВР е издала следните лицензи, свързани с дейности по електроснабдяване и електроразпределение:
- лиценз № 135-07/3.08.2004 г. на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за дейности за електроразпределение – срок 30 години;
- лиценз № 135-11/29.11.2006 г. на „ЧЕЗ Електро България“ АД за снабдяване с ел. енергия – срок до 13.08.2039 г.
На 22 февруари 2018 г. излезе информация, че фирма „Инерком България“ ЕАД – след решение на Надзорния съвет на ЧЕЗ а.с. (Чехия) – е подписала договор за изкупуване на 67% от акциите на „ЧЕЗ Електро България“ и „ЧЕЗ Разпределение България“.
На съвместното заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на спе¬циалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, на което присъствахте и Вие, стана ясно, че структурирането на финансирането от купувача не е завършило. Също така стана ясно, че купувачът ще разчита на привлечено дългосрочно финансиране и заеми, обезпечени с акции на дружеството, надхвърлящо стойността на 10% от активите му.
В тази връзка моля да ни отговорите:
1. „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД уведомили ли са КЕВР за предстоящата сделка съгласно чл. 92, ал. 2 от Наредба на ДКЕВР № 3/21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката?
2. Какви действия ще предприеме Комисията във връзка с правомощията ви съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за енергетиката, в частта „…както и на други сделки, които водят или могат да доведат до нарушаване сигурността на снабдяването вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие“, както и в съответствие с чл. 92, ал. 1, т. 1-3 на Наредба № 3/2013 г. на ДКЕВР?
Таско Ерменков
Драгомир Стойнев
Жельо Бойчев
Атанас Костадинов
народни представители
от ПГ „БСП за България“


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: ЧЕЗ трябва да бъде изцяло под контрола на държавата

Драгомир Стойнев, БСП: ЧЕЗ трябва да бъде изцяло под контрола на държавата

9 Март 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ трябва да бъде изцяло под контрола на държавата и това е ясната позиция на БСП. Или държавата влиза сама, без партньор, или въобще не влиза. Тук не говорим за национализация, а държавата, изцяло на пазарен принцип, да се съревновава и да придобие дадено ЕРП. Няма нищо лошо в това. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той попита-как по времето, в което е бил министър, да поиска да се купи дадено предприятие, при положение, че то не се продава. „Гинка Върбакова представлява държавата в Чехия и преговаря с чешка държавна компания за това - дали българската държава може да се включи в сделката, при положение, че тя, по информация от чешките медии, е подписала клауза, с която се задължава да подпомага ЧЕЗ в арбитража срещу България. Българин да работи срещу собствената си държава и в същото време да преговаря от нейно име, това е пълен хаос”, категоричен бе Стойнев. Той заяви, че не можем все повече да затъваме в този скандал. „Първо министър-председателят не знаеше за сделката, след това беше информиран от премиера Бабиш, после не беше, след това е получено писмо от зам.-министъра на финансите на Чехия, той обаче отрича. Какво се случва в държавата, кой не казва истината?”, попита народният представител. „Когато ГЕРБ искат да разсекретяваме стенограмите на президента, е добре да се разсекретят и тези - за разговорите с чешкия премиер Бабиш и Гинка Върбакова”, заяви още Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че заради правителството влизаме от скандал в скандал, какъвто е и скандалът с Валери Симеонов. „Такъв изказ от вицепремиер е недопустим. Може ли вицепремиерът да заплашва журналисти и да прави международни скандали”, възмути се той. Стойнев заяви, че в момент, в който сме европредседател, всичките ни приоритети падат и навсякъде цари хаос. Той попита- има ли смисъл правителство все още да стои и да управлява страната. „Недопустимо е, обаче и да ни се внушава отвън, независимо дали е от Русия, САЩ или Брюксел, как да почитаме жертвите в Руско-турската Освободителна война”, категоричен бе Драгомир Стойнев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП във връзка с твърдения на ГЕРБ, че Моника Станишева е свързана с дейността на купувача на ЧЕЗ: Партията не носи отговорност за ничии бизнес дела

БСП във връзка с твърдения на ГЕРБ, че Моника Станишева е свързана с дейността на купувача на ЧЕЗ: Партията не носи отговорност за ничии бизнес дела

8 Март 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. БСП не носи отговорност за ничии бизнес дела. Това съобщиха от партията във връзка с твърдения на ГЕРБ, че Моника Станишева е свързана с дейността на купувача на ЧЕЗ.
"Внушенията, които обвързват партията с едни или други частни интереси, са абсурдни, защото БСП е с ясна и последователна позиция - не някой, а държавата да изкупи ЧЕЗ", посочват още от БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Всеки депутат трябва да се срамува от изявления като тези на Спас Гърневски, които бяха сбирщина от слухове

Драгомир Стойнев, БСП: Всеки депутат трябва да се срамува от изявления като тези на Спас Гърневски, които бяха сбирщина от слухове

8 Март 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Всеки един народен представител трябва да се срамува от подобни изявления, които бяха декларация на сбирщина от поредните слухове. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стойнев обърна внимание, че твърдението на Спас Гърневски е фалшива новина и критикува мнозинството, че са аплодирали депутата. „Няма как да се има доверие, когато за най-малкото нещо, чуто, недочуто, разбрано, неразбрано, ние сме готови да стигнем дъното. Това е една свещена трибуна, но вие наистина я превърнахте в селска седянка“, каза Стойнев. „Силно вярвам, че сме избрани да изпълним една цел, а тя е просперитета на българската държава и подобряване на благополучието на българските граждани“, заяви Стойнев. По думите му от БСП няма политик, който да си позволи в името на личния си интерес да постави този на държавата. „Тук няма печеливши и губещи, тук има интерес на България“, посочи Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: Зад Гинка Върбакова стоят не само БСП, а и ПЕС – Моника Йосифова е авторът на прикачения файл в прессъобщението от купувача на ЧЕЗ

Спас Гърневски, ГЕРБ: Зад Гинка Върбакова стоят не само БСП, а и ПЕС – Моника Йосифова е авторът на прикачения файл в прессъобщението от купувача на ЧЕЗ

8 Март 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Зад Гинка Върбакова стоят не само БСП, а и ПЕС – Моника Йосифова е авторът на прикачения файл в прессъобщението от купувача на ЧЕЗ. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вече две седмици нагнетявате напрежение в обществото с истеричните си лъжи, че правителството на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов стояли зад сделката между ЧЕЗ и „Инерком“, каза Гъневски. По думите му вчера се е появила писмена следа, която ясно е показала кой стои зад „Инерком“. Купувачът на активите на ЧЕЗ разпространи до медиите прессъобщение, чието съдържание не е особено интересно. Интересен е авторът на прикачения файл, съдържащ въпросното прессъобщение. То е Моника Йосифова. Това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев. Една малка техническа грешка ви издаде“, заяви Гърневски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, „БСП за България”: С какви пълномощия Върбакова представлява държавата по сделката с ЧЕЗ в Чехия

Таско Ерменков, „БСП за България”: С какви пълномощия Върбакова представлява държавата по сделката с ЧЕЗ в Чехия

8 Март 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. С всяко ново изявление, правителството на ГЕРБ се забърква в скандал. За мен е абсолютно е неясно - с какви пълномощия Гинка Върбакова е в Чехия, за да преговаря от името на държавата, за да се включи държавата в сделката. Това заяви пред БТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Таско Ерменков, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Дотам я докарахме, една Гинка Върбакова да ни е дипломат със специални поръчения”, коментира той. Относно обвинението на ГЕРБ, че БСП яхват скандалите, Ерменков коментира, че не левицата е родила скандала с Върбакова. „Не е наше правителството, чийто вицепремиер напада евродепутати и патриарха на Русия с непристойни думи. И се питам, този премиер солидаризира ли се с вицепремиера си? Думите на Валери Симеонов дискредитират цялата държава”, категоричен бе той.
Таско Ерменков коментира като победа на обществото, което бе оприличено от ГЕРб, като „тъмни сили”, изтеглената от правителството Истанбулска конвенция. „Победиха вероизповеданията и академичната общност”, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, „БСП за България”: ГЕРБ създава огромен международен скандал около сделката за ЧЕЗ

Стоян Мирчев, „БСП за България”: ГЕРБ създава огромен международен скандал около сделката за ЧЕЗ

8 Март 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Около сделката с ЧЕЗ ГЕРБ създава огромен международен скандал. Те показаха каква е способността им да председателстват ЕС и коя е най-важната тема на председателството. Реакциите и на Бойко Борисов, и на ГЕРБ са напълно хаотични от началото на скандала. И правителството на Чехия го хвана в поне пет тежки лъжи. Това заяви по Нова ТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че в момента премиерът няма сили да продължава да лъже и поради тази причина Томислав Дончев говори по темата и припомни кои са лъжите на Борисов - в началото той твърдеше, че сделката е между две частни фирми, но Българската банка за развитие е държавна и е част от сделката.
„Втората лъжа, е че БСП е виновна за ЕРП-тата. Първите 67% са продадени от правителството на Симеон Сакскобургготски, а вторите 33% от Бойко Борисов. След това той не бил комуникирал с чешкия премиер, но се оказа, че е комуникирал”, добави Мирчев. Той припомни, че ЧЕЗ ни съди за 590 млн.евро, но още от 2013 г. компанията се е опитвала да разреши проблема с разговор с правителството на Борисов, за да не се стига до дело. Относно това' кои са били кандидатите за закупуване на активите на ЧЕЗ у нас, Стоян Мирчев заяви, че премиерът е знаел още от септември 2017 година, защото службите ни са му предали два доклада за актуалното състояние на участниците в сделката. „С поведението си, ГЕРБ показват, че са срещу интересите на българския народ и го наричат 'гадове" и "тъмни сили". Това е безобразие”, отсече народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.