НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Лиляна Павлова: Европредседателството върви успешно, оценките са позитивни

Министър Лиляна Павлова: Европредседателството върви успешно, оценките са позитивни

11 Март 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Европредседателството върви успешно. В пълен ход е. Върви изключително добре, оценките са позитивни. Това каза министърът на министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ. „Скандалите, за които се говори, са вътрешнополитически. Отзвук за тях на този етап няма външен. Те са вътрешнополитически – между управляващи и опозиция“, подчерта министър Павлова. „По-скоро смятам, че те са опит на нашите опозиционери да създават в българите усещане за политическа нестабилност“, допълни тя.
Министър Павлова коментира и темата за европейската интеграция на Западните Балкани. „От ден 1 сме казали, че за нас Западните Балкани беше важно да ги върнем изобщо като тема, глобална тема, в дневния ред на Европа“, посочи министър Палова. „Никога не сме обещавали. Говорим за европейска перспектива за Западните Балкани. Задача номер 1, която бяхме поставили, вече е изпълнена. Първият успех на европредседателството вече е факт – да върнем тази тема в общоевропейския дневен ред, защото те бяха изпаднали от дневния ред на Европа“, допълни още тя. По думите ѝ не трябва да бъдат давани „фалшиви очаквания“ за дата на присъединяване, защото пред държавите от този регион предстои много работа. „Да покажат желание в този процес, защото никой не може да свърши тяхната работа“, още подчерта Павлова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕНП и ГЕРБ се обединиха около борбата с популизма (ОБЗОР)

ЕНП и ГЕРБ се обединиха около борбата с популизма (ОБЗОР)

9 Март 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
София. Европейската народна партия (ЕНП) и ГЕРБ се обединиха около борбата с популизма, който определиха като предизвикателство. Това стана ясно по време на форум, организиран от ЕНП в София под мотото „Европа започва във вашето село/град/регион“ с който ЕНП стартира подготовката за евроизборите. ЕНП оцени високо работата на правителството на премиера Бойко Борисов и парламентарното мнозинство около ГЕРБ в Народното събрание. Двете формации се обединиха около извода, че кохезионната политика е от изключителна важност както за региона, така и за целия ЕС.
Председателят на ЕНП Жозеф Дол подчерта, че Бойко Борисов се справя прекрасно с председателството на Съвета на ЕС. Според него е нужно ЕНП да изпълняват обещаното на гражданите, за да спечелят европейските избори през 2019 г. „Да им предложим нещо, което ги защитава. Популистите насърчавоат омразата. Трябва да помогнем на хората да преодолеят страховете си и да предлагаме решения, които са реалистични и справедливи. Имаме дълга да бъдем основната политическа партия, начело на водещите европейски институции. Имаме голяма мощ, но тя предполага и големи отговорности. Успяхме да преминем през финансовата криза чрез чувство за солидарност и отговорност“, допълни той и подчерта, че трябва да говорят ясно и да казват на хората, че е нужно да гласуват, за да има повече шансове за ЕНП, а не да бъдат подлъгвани от посланията на популистите. Според него голяма част от гражданите вече имат повече доверие в европейските, отколкото в националните институции. Той бе категоричен, че не бива да оставят Европейския парламент в ръцете на популистите, а да се защитят от всичко, което заплашва ценностите им. По думите му предизвикателствата са свързани и с бежанците.
От своя страна българският премиер Бойко Борисов заяви, че е много е трудно да говори след шефа (бел. ред. Жозеф Дол), но подчерта, че няма спор за никой в Европа, включително и за тези, които най-силно „хейтят“ Европа, че това е най-доброто място за живот. Според него не е случайно, че миграционният поток е към Европа, защото това е най-доброто място за живеене, с най-добрата инфраструктура, иновация, екология, дори абсурдни социални системи. По думите му всичко най-добро е направено в Европа и няма никакъв спор за това. „Аз съм живял и по времето на Съветския съюз, каква радост беше, когато отидем на запад да видим свят. Това беше нещо нечувано. Аз покрай спорта имах възможност да видя. Разликите бяха колосални. Сега отиваш в Братислава, Прага, Будапеща и между Виена няма разлика – само за 10-15 години“, коментира Бойко Борисов. Той призова за внимание към това повече националисти и популисти „да не излязат отстрани“ и уточни, че социалистите са системна партия и с тях може да се говори. Във връзка с миграцията, премиерът подчерта, че хората ще се успокоят само тогава, когато се минава през КПП-та и се проверява всеки един, който идва в Европа. По думите му България на 100% е решила проблема с мигрантите, но на страната ни проблемът ѝ е откъм Шенген. За кохезионната политика и многогодишната финансова рамка след „Брекзит“ Борисов коментира, че България ще предложи да се повиши вноската на всички членки на ЕС "по квотата каквато е в момента на база брутен вътрешен продукт". Според него изграждането на транспортните коридори през Балканите трябва да стане политическо решение на ЕС, защото в противен случай регионът се обрича на обезлюдяване. По думите му без европейска перспектива, Балканите могат да станат и "черна дупка", която да генерира несигурност, нестабилност и тероризъм.
Председателят на групата на ЕНП в Комитета на регионите Михаел Шнайдер подчерта, че е важно да бъде обновен начинът на правене на политика, като се постави акцент върху новите дигитални инструменти. Той бе категоричен, че е важно да се върне доверието на хората върху европейския проект, особено преди предстоящите европейски избори през 2019 г.
Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов подчерта, че ЕНП е доказала, че може да решава проблемите на Европа и да бъде близко до хората.
Mинистърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова подчерта, че бъдещето на Европа минава през стабилността и мира на Западните Балкани. Според нея решението за излизането на Великобритания от ЕС може би е разтресло ЕС в началото, но в това трябва да се намери и нещо ценно. „Осъзнахме какво значение има Европа за всички нас. Това ще ни обедини и сплоти повече от всякога“, добави тя.
Българският еврокомисар с ресор дигитализация Мария Габриел заяви, че започва инициатива от тази година, чиято цел е да бъде осигурен безплатен безжичен интернет, покриващ около 6000-8000 общини в ЕС. По думите ѝ цифровизацията е част от всекидневието ни и затова Европа заедно с регионите прави така, че част от процесите да се ускорят.
Кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова подчерта, че предизборната кампания не започва и не приключва, тъй като са в кампания всеки ден от момента, когато хората им дадат доверие. Според нея столицата ни е един от най-добрите примери как се използват средствата на ЕК и как те стигат до всеки един човек.
Зам.-председателят на ЕНП Рафал Чарковски подчерта, че популизмът е отрова, която трови Европа на всички равнища. Според него ЕС се сблъсква с проблеми и има кризи, но една от най-важните е тази, свързана с популизма.
Председателят на Национално-либералната партия на Румъния – Людвик Орбан посочи, че завижда на България, че председателстват ЕС точно в момента, но я поздравява за добрата организация. Според него заплахата от популизма за тях не е нещо значително. „У нас няма мощни популистки партии, има лозунги, които се възприемат от социалистите, които са водещи. Има среди, където се отправят токсични послания, които се възприемат от обществото. Издигат се различни лозунги за суверенитет, които са в разрез с ценностите на ЕС“, допълни той.
Председателят на ЕНП – жени и президент на института „Робърт Шуман“ Дорис Пак изказа възмущението си, че в България социалистите са гласували против Истанбулската конвенция и попита как е възможно това. „Представяте ли си опозицията е съставена от социалисти, но те са против Истанбулската конвенция. Вчера се срещнах с един социалист, бивш премиер, и го попитах как е възможно и той каза, че такова е настроението в страната и искат да свалят правителството на Борисов“, коментира Пак. По думите ѝ без жени няма държава.
Преди началото на форума президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол се срещна с кметовете и председателите на Общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ. Дол бе категоричен, че България трябва да е горда с председателството на Съвета на ЕС. „От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не съществуват откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко”, коментира Дол.
Това негово изказване накара лидерът на БСП Корнелия Нинова да реагира през социалната мрежа „Фейсбук“ като му отговори, че то е абсолютно неприемливо, защото разделя обществото и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП за България" на последните парламентарни избори. Тя бе категорична, че не завиждат на ГЕРБ, че страната ни е най-бедната и най-корумпираната в Европа, под вещото ръководство, вече осем години, на приятеля на Дол – Бойко Борисов. „Тревожим се от тези факти. И искаме тази оценка, дадена от ваши авторитетни източници, да се промени, както и да се промени стандартът на живот на нашите сънародници. Приемаме като тъжна шега думите Ви, че българските села се развиват непрекъснато. Отдаваме ги на това, че Вие не сте виждали българско село. Радваме се, че българският министър-председател е "най-успешният шеф в Европа" и вече е задминал г-жа Меркел и Г-н Макрон, но се питаме защо лидери от Вашето политическо семейство не го оценяват подобаващо и не ни желаят в Шенген и Еврозоната заради корупцията в управлението на този "успешен" премиер“, заяви Нинова и добави, че от БСП не са чули и оценката на Дол за това, че ГЕРБ са оттеглили Истанбулската конвенция, на която толкова държи. Нинова попита дали това не е станало и под натиска на българските социалисти, които според него не съществуват, заедно със 70% от българите. „Мълчите и за грандиозния международен скандал, в който ни забърка Вашият приятел Бойко с криминалната продажба на ЧЕЗ, навръх председателството. Не се ли притеснявате и че парите на европейските данъкоплатци потънаха в преградното съоръжение на външната граница на Европа, което се разследва от българската прокуратура“, пише още Нинова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Най-висшата цел на ЕНП е да отговаря на страховете на гражданите, гарантирайки физическата и социалната им сигурност

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Най-висшата цел на ЕНП е да отговаря на страховете на гражданите, гарантирайки физическата и социалната им сигурност

9 Март 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Най-висшата цел на ЕНП е да отговаря на страховете на гражданите, гарантирайки физическата и социалната им сигурност. Това каза за вечерният блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев, ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП по повод предстоящите избори за ЕП през 2019 г. Той уточни, че Европа трябва да бъде по-близо до гражданите и да се вслушва в очакванията им за отражение на европейските политики върху техния живот.
„Страховете на европейските граждани са основно свързани както с миграцията и тероризма, т.е. физическата сигурност, така и със социалната сигурност, т.е. икономическата перспектива за намиране на работа и добро образование. Най-добрият отговор е да подадем ръка за техните проблеми и да дадем отговорите по темите за инвестициите, запазване на конкурентоспособността на европейската икономика, инвестиране в научна и развойна дейност, спазване на външната граница и обща отбрана, ограничаване на миграцията към ЕС – всички тези теми, свързани с физическата и социалната сигурност на гражданите“, обясни Андрей Ковачев. Той подчерта, че страховете на гражданите се използват от популистите, поради което е важно европейските политически партии да убедят гражданите да се обединят в усилията си за справяне с проблемите на деня. Евродепутатът обясни, че това може да стане чрез задаване на въпроса дали популистите предлагат по-добра алтернатива, отговаряйки на актуалните кризи и проблеми в ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изказването на Дол разделя българското общество

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изказването на Дол разделя българското общество

9 Март 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП за България" на последните парламентарни избори. Това е написала Корнелия Нинова, председател на БСП в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук".
"Фокус" публикува пълния текст на публикацията на Корнелия Нинова:
"Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП за България" на последните парламентарни избори. Г-н Дол, не завиждаме на ГЕРБ, че сме най-бедната и най-корумпираната страна в Европа, под вещото ръководство, вече осем години, на Вашия приятел Бойко. Тревожим се от тези факти. И искаме тази оценка, дадена от ваши авторитетни източници, да се промени, както и да се промени стандартът на живот на нашите сънародници. Приемаме като тъжна шега думите Ви, че българските села се развиват непрекъснато. Отдаваме ги на това, че Вие не сте виждали българско село. Радваме се, че българският министър-председател е "най-успешният шеф в Европа" и вече е задминал г-жа Меркел и Г-н Макрон, но се питаме защо лидери от Вашето политическо семейство не го оценяват подобаващо и не ни желаят в Шенген и Еврозоната заради корупцията в управлението на този "успешен" премиер. Не чухме и оценката Ви за това, че ГЕРБ оттеглиха Истанбулската конвенция, на която толкова държите. Дали това не стана и под натиска на българските социалисти, които според Вас не съществуват, заедно със 70 процента от българите. Мълчите и за грандиозния международен скандал, в който ни забърка Вашият приятел Бойко с криминалната продажба на ЧЕЗ, навръх председателството. Не се ли притеснявате и че парите на европейските данъкоплатци потънаха в преградното съоръжение на външната граница на Европа, което се разследва от българската прокуратура. Много въпроси без отговори. Г-н Дол, казвате, че "успехът на България се основава на отношението на ГЕРБ към всеки човек". Надявам се, че в това - “всеки човек”, включвате и онези хиляди българи, които всяка седмица протестират на улиците на България срещу правителството. По техните думи успехът на страната ни минава през оставката на Борисов.
Г-н Дол, винаги сте добре дошли в България. Ние сме гостоприемен народ, но сме и народ с достойнство. Не ни лепете етикети, не ни поучавайте и не забравяйте, че българският народ няма началници.Той има партньори в Европа, защото е равноправен на другите европейски народи."

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаел Шнайдер, ЕНП: Ще се борим за силна кохезионна политика в бъдеще

Михаел Шнайдер, ЕНП: Ще се борим за силна кохезионна политика в бъдеще

9 Март 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Нашата позиция като Европейската народна партия и като Европейски комитет на регионите е, че структурните фондове, кохезионната политика, трябва да играят важна роля през следващия бюджетен период, какъвто играят днес. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския комитет на регионите (КР) Михаел Шнайдер. „Страните членки на ЕС като България, но и такива от останалата част от Европа, се нуждаят от европейската солидарност, от европейската подкрепа. За какво са структурните фондове? За инфраструктурата, за инвестиции, за професионални умения, за помощ в миграционната криза и т.н. Ние сме в полза и ще се борим за силна кохезионна политика в бъдеще. И се чувстваме подкрепени от българското председателство“, коментира Шнайдер.
По отношение на инициативата на ЕНП за ангажираност на гражданите на местно равнище, Михаел Шнайдер отбеляза, че през следващите години предстоят срещи между местни, регионални, национални, европейски политици и заинтересовани граждани в целия ЕС. „Ние ги слушаме и пренасяме полученото знание вътре в европейските институции“, уточни той.
По думите му Европейският комитет на регионите е политическо събрание на 350 местни и регионални политици. „Ние сме консултационно тяло в ЕС, ние изготвяме мнения относно европейското законотворчество. Като се вземе предвид, че около 70% от европейското законодателство се прилага в градовете и в регионите, то е наистина важно за европейските политици да слушат регионалното ноу-хау, което се събира от Европейския комитет на регионите. Институцията е силна подкрепа на демократичните процедури на всички равнища“, каза още Михаел Шнайдер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако искаме да побеждаваме, трябва да формулираме целите, но и заплахите пред нас

Премиерът Бойко Борисов: Ако искаме да побеждаваме, трябва да формулираме целите, но и заплахите пред нас

9 Март 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Ако искаме да побеждаваме, трябва да си формулираме не само целите, но и заплахите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Говорим само откъде да съкратим пари, а не от къде ще дойдат. В един момент се оказва, че този бюджет няма да ни стигне. Трябва да си видим къде са тези 2-3 основни точки и проблеми и победата ще бъде за ЕНП. Без да си отговорим на тези теми, ако шикалкавим, ще ни бият", коментира Борисов. "В Италия социалистите останаха трети или там къде са, Макрон във Франция преби и левите, и десните. Трябва повече да внимаваме популисти и националисти да не излязат отстрани. Социалистите са системна партия – хубави, лоши, с тях може да се партнира. Срещу това можем да успокоим хора с методични, но правилни действия, гарантиращи сигурността. Ако искаме да побеждаваме, трябва да си формулираме не само целите, но и заплахите. И младежката безработица падна. Европа се съживи, но хората ги е страх. Ако не отговорим на страха, нищо друго не ги интересува", каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В България избират ГЕРБ толкова години, защото нямаме неизпълнено обещание

Премиерът Бойко Борисов: В България избират ГЕРБ толкова години, защото нямаме неизпълнено обещание

9 Март 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. В България избират ГЕРБ толкова години, защото нямаме неизпълнено обещание. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Кохезионната политика трябва да продължи. Тя трябва да остане за всички страни. След като ги няма вноските от Великобритания, единственият шанс е да се повиши вноската за всички страни“, коментира Борисов.
По думите му ще трябва политически натиск от страна на ЕНП към съответните държави, защото на базата на изборите, всички ще изпратят депутати в европарламента. „Надявам се ЕНП да е най-силна, за да може да се отстояват политиките, които ще обещаваме. В България нас ни избират толкова години, защото нямаме неизпълнено обещание. Ако е било лесно, да са го направили преди нас“, подчерта Борисов.
Според него огромна част от жп инфраструктурата през България, София, Белград, Будапеща, Загреб, Любляна, Виена, Мюнхен е готова. „Другият коридор, който е много важен, е номер 8. Не дадем ли перспектива на държавите от Западните Балкани, ще оставим една черна дупка, която да генерира несигурност. Да бъде сфера на чужди влияния. Младите хора да четем повече история. Младите поколения не помнят социализма, фашизма, войните, а това са чудовищни неща, които могат много бързо да ни се случат, особено на Балканите. ЕС трябва да отрегулира отношенията си с големите ни съседи – Русия и Туриция. Без да работи споразумението с Турция миграционният поток ще върви и ще счупи Европа. Догодина ще преживеем първите големи разочарования и това ще доведе до катастрофа, ако не вървим и не предпазим хората от техните страхове. Тези, които са икономически мигранти, ще въведем ред. България си е изградила съоръжение, впоследствие ЕК го оцени, дадени от 160 млн. евро“, добави Борисов. Според него така се пази граница. „Отговаряме на първата атака на популисти и социалисти. Общата европейска отбрана – нека колегите да направят сметка колко пари струва всичко, което по плановете на НАТО ще струва на ЕС“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България на 100% реши проблема с мигрантите, проблемът ни е откъм Шенген

Премиерът Бойко Борисов: България на 100% реши проблема с мигрантите, проблемът ни е откъм Шенген

9 Март 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. България на 100% реши проблема с мигрантите, проблемът ни е откъм Шенген. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "В Румъния са спокойни, защото България пази. Откъм Шенген знаете ли колко ни е трудно", коментира премиерът. „Защо се случи „Брекзит“ – защото се уплашиха хората като видяха 40 000 души на тунела. Защо 5-6 месеца Германия не може да направи правителство, при положение, че се къпе в пари? Най-социалната и мощната държава – това е, защото подплашихме населението си. Когато казах горещите точки да ги изтеглим извън ЕС, едва ли не бях обявен за най-нехуманния човек. Ако това не го направим сега и веднага, макар че много сме се приближи в тази посока, само през КПП-та, само през проверка на всеки един, който идва в Европа, само тогава хората ще се успокоят“, заяви Борисов. По думите му България на 100% е решила проблема с мигрантите. „На нас проблемът ни е откъм Шенген, там не се пази. Много искам нашия председател да ни поставя политически въпроси, когато ни събира лидерите. Политиката на ЕНП трябва да е ясна. Всяко същество ни е мило и скъпо, но искаме да осигурим възможността населението на Европа да е спокойно. Длъжни сме да вземем мерки. Ще влизат толкова, колкото можем да интегрираме и да се погрижим. За другите ще плащаме и ще помагаме да стоят близко до населените си места“, подчерта той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Няма спор за никой, включително и за тези, които най-силно хейтят Европа, че това е най-доброто място за живот

Премиерът Бойко Борисов: Няма спор за никой, включително и за тези, които най-силно хейтят Европа, че това е най-доброто място за живот

9 Март 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Няма спор за никой, включително и за тези, които най-силно хейтят Европа, че това е най-доброто място за живот. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много е трудно след шефа (бел. ред. Жозеф Дол) да говориш, но така са ни наредили. Няма спор за никой в Европа, включително и за тези, които най-силно хейтят Европа, че това е най-доброто място за живот. Кой би напуснал Европа? Неслучайно миграционният поток е към Европа, защото това е най-доброто място за живеене, с най-добрата инфраструктура, иновация, екология, дори абсурдни социални системи. Всичко най-добро е направено тук в Европа. Няма никакъв спор. Аз съм живял и по времето на Съветския съюз, каква радост беше, когато отидем на запад да видим свят“, коментира Борисов. По думите му това е били нещо нечувано. „Аз покрай спорта имах възможност да видя. Разликите бяха колосални. Сега отиваш в Братислава, Прага, Будапеща и между Виена няма разлика – само за 10-15 години. По-навреме трябва да отчитаме коварството на тези, за които говорите“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жозеф Дол, ЕНП: Можем заедно да  преодолеем предизвикателствата, защото съединението прави силата

Жозеф Дол, ЕНП: Можем заедно да преодолеем предизвикателствата, защото съединението прави силата

9 Март 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да говорим ясно и да казваме на хората, че е нужно да гласуват, за да има повече шансове за ЕНП, а не да бъдат подлъгвани от посланията на популистите. Това каза председателят на ЕНП Жозеф Дол по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Носим своята отговорност и нашето послание трябва да бъде чуто. Трябва да преодолеем разликите между елитите и гражданите. Има два лозунга, на които популистите залагат и остават в заглавията на вестниците. Ако се вгледа човек, ще види, че това са само празни думи. Какви са програмите на Ципрас и какво се случва там. Вижте какво се случва с популисткия кмет в Рим. Когато обещаем нещо, ние го изпълняваме. Убеден съм, че нашите гласоподавателите ще гласуват за нас, за да не могат социалистите да са преди нас“, коментира Дол. По думите му трябва да мобилизират хората и ако го направят, тогава ще постигнат значителен успех по време на изборите за Европейски парламент. „Трябва да обясним, че Брюксел не е едно далечно място. Следим какво се случва и в Португалия. Нашата партия постигна успехи и след това социалистите си приписаха всички успехи. Тези, които биват избрани в органи за местно управление, имат важна роля. Бойко и Цветан, когато създадоха партията ГЕРБ преди няколко години, тръгнаха от една определена отправна точка, но такива движения трябва да бъдат подхранвани. Действително допринесохте много за преобразяването на България“, допълни той. Според него, когато хората гласуват, техните гласове имат тежест. „Смятам, че трябва да продължим с този подход за избор на основен кандидат и да обясняваме на гражданите, че когато гласуват по време на европейските избори, техният глас ще натежи и когато избираме председател на този парламент. Положили сме основите и трябва да изградим този мост между Брюксел и хората. Хората трябва да се влюбят в Европа още веднъж, да разберат, че е част от тях. Европа – това сме всички ние. Не бива да оставяме парламента на Европа в ръцете на популистите. Предизвикателствата можем да ги преодолеем заедно, защото съединението прави силата“, каза още Жозеф Дол.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жозеф Дол, ЕНП: Бойко Борисов се справя прекрасно с председателството на Съвета на ЕС

Жозеф Дол, ЕНП: Бойко Борисов се справя прекрасно с председателството на Съвета на ЕС

9 Март 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Бойко Борисов се справя прекрасно с председателството на Съвета на ЕС. Това каза председателят на ЕНП Жозеф Дол по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на всички за организацията на това изключително важно събитие в София. Искам да благодаря на кмета на София. Били сме в София в трудни моменти. Много сме горди да бъдем свидетели на осъществяването на идеята за европейската солидарност. Неуморно работите. В 7.00 часа започнахте да работите, въпреки че снощи приключихме късно. Благодарни сме и на премиера Бойко Борисов. С него се познаваме много отдавна, добри приятели сме от дълги години. Той прекрасно се справя с председателството на Съвета на ЕС“, заяви Дол. По думите му прекрасното семейство на ЕНП е зад България, но тя води. „Наистина показвате пътя напред. Снощи видяхме европейските знамена. Това е пример, който трябва да бъде следван. Бойко, показваш огромен кураж“, подчерта той.
Според него е нужно ЕНП да изпълняват обещаното на гражданите, за да спечелят европейските изборите през 2019 г. „Да им предложим нещо, което ги защитава. Популистите насърчавоат омразата. Трябва да помогнем на хората да преодолеят страховете си и да предлагаме решения, които са реалистични и справедливи. Имаме дълга да бъдем основната политическа партия, начело на водещите европейски институции. Имаме голяма мощ, но тя предполага и големи отговорности. Успяхме да преминем през финансовата криза чрез чувство за солидарност и отговорност“, допълни той. По думите му 98% от новопристигналите бежанци пристигат в Гърция. „Обръщаме внимание на развитието на пограничните райони. Работим по политика за обща отбрана. Срещаме се непрекъснато с най-различни групи и слоеве на обществото. Някои от тях се чувстват изключени. Аз давам конкретна информация“, каза още Жозеф Дол.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Людовик Орбан: Завиждаме на България, че председателстват ЕС точно в момента, но я поздравяваме за добрата организация

Людовик Орбан: Завиждаме на България, че председателстват ЕС точно в момента, но я поздравяваме за добрата организация

9 Март 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Завиждаме на България, че председателстват ЕС точно в момента, но я поздравяваме за добрата организация. Това каза председателят на Национално-либералната партия на Румъния – Людвик Орбан по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гордеем се с това, че след Брекзит ще бъдем най-старата партия. Ние сме опозиционна партия и след нашия конгрес сменихме ръководството, то е ново и нашата партия върви нагоре. Има доста голямо подобрение в резултатите ни и работим за общото благо на семейството на ЕНП. Заплахата от популизма за нас не е нещо значително. У нас няма мощни популистки партии, има лозунги, които се възприемат от социалистите, които са водещи. Има среди, където се отправят токсични послания, които се възприемат от обществото. Издигат се различни лозунги за суверенитет, които са в разрез с ценностите на ЕС“, заяви Орбан. По думите му тези партии печелят все повече подкрепа в Европа. „Бойко Борисов успя да спечели изборите и да сформира правителство. Завиждаме на България, че председателстват ЕС точно в момента, но я поздравяваме за добрата организация. Ще поемем председателството през 2019 г. и ще положим усилия да има приемственост що се отнася до приоритетите на българското председателство. Те са важни, за да можем да укрепим ЕС и да могат да вземат властта правителства, които работят в интерес на избирателите“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рафал Чарковски, ЕНП: Популизмът е отрова, която трови Европа на всички равнища

Рафал Чарковски, ЕНП: Популизмът е отрова, която трови Европа на всички равнища

9 Март 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Популизмът е отрова, която трови Европа на всички равнища. Това каза зам.-председателят на ЕНП Рафал Чарковски по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЕС се сблъсква с проблеми и има кризи, но една от най-важните е тази, свързана с популизма. Нужно е да покажем, че когато искаме да влияем на действителността, хората трябва да обърнат внимание към рационалните политици. Трябва да покажем, че сме рационални политици. Важно е да общуваме по между си, да укрепим тази мрежа и да покажем, че сме онези, които се борят за справедливостта“, заяви той. По думите му популизмът е отрова, която трови Европа на всички равнища.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисар Мария Габриел: Няма как да създаваме очаквания, че процесът на намаляване на роуминга между ЕС и Западните Балкани ще бъде бърз

Еврокомисар Мария Габриел: Няма как да създаваме очаквания, че процесът на намаляване на роуминга между ЕС и Западните Балкани ще бъде бърз

9 Март 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да създаваме очаквания, че процесът на намаляване на роуминга между ЕС и Западните Балкани ще бъде бърз. Това каза пред журналисти българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос реалистично е до края на Българското председателство на отпадне роуминга за Западните Балкани, Габриел заяви: „Не. Първо, защото никога не сме говорили за отпадане на роуминга. Говорим за намаляване на цените. Целта е да представим пътната карта на 17 май по време на Срещата на върха в София“. „Това, което за нас е важно е да отправим ясно послание към хората. Днешното състояние, начина по-който виждаме цените на роуминга в региона не са приемливи. Част от тях са дори шокиращи“, каза тя и допълни, че е важно да погледнем на процеса много внимателно. „Първа кръгла маса с операторите направихме януари месец. Отношението беше положително. В края на месеца имаме отново среща, за да говорим с по-голяма конкретика. Дълъг и нелесен процес, няма как да създаваме очаквания, че ще стане бързо“, заяви тя.
„България е регионален лидер дали със скоростта на интернет, за броя на квалифицирани специалисти, за броя жени в новите информационни технологии – номер едно сме в Европа“, допълни Мария Габриел. „Да не забравяме, че когато говорим за цифровизация няма граници, кибератаките – не познават граници , фалшивите новини също“, поясни тя.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дорис Пак, ЕНП: В България социалистите гласуваха против Истанбулската конвенция – как е възможно това

Дорис Пак, ЕНП: В България социалистите гласуваха против Истанбулската конвенция – как е възможно това

9 Март 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. В България социалистите гласуваха против Истанбулската конвенция – как е възможно това. Това каза председателят на ЕНП - жени, президент на института „Робърт Шуман“ Дорис Пак по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди много години социалистите измислиха този празник, но вече отдавна се е наложил като Международния ден на жената. Тук в България гласуваха против Истанбулската конвенция. Представяте ли си опозицията е съставена от социалисти, но те са против Истанбулската конвенция. Вчера се срещнах с един социалист, бивш премиер, и го попитах как е възможно и той каза, че такова е настроението в страната и искат да свалят правителството на Борисов“, коментира Пак. По думите ѝ без жени няма държава. „Искам да апелирам към всички, че без жените не може да се прави държава“, добави тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаел Шнайдер, ЕНП: Искаме да възстановим доверието на хората в ЕС

Михаел Шнайдер, ЕНП: Искаме да възстановим доверието на хората в ЕС

9 Март 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да възстановим доверието на хората в ЕС. Това каза председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изключително щастлив съм, че съм в София и се срещам с министри, кметове, общински съветници от България. София означава мъдрост. Дълбоко съм убеден, че София е вдъхновение за нас днес, когато откриваме ангажимента на ЕНП с оглед на евроизборите през 2019 г. Искаме да възстановим доверието на хората в ЕС. Планираме серия от събития за диалог на местно равнище в рамките на ЕНП във всички страни членки. Надигат се все повече екстремисти и популисти“, коментира Шнайдер. По думите му гражданите искат политици с отворено мислене и кураж да посрещнат предизвикателствата. „Трябва да се адаптираме към новите дигитални инструменти на 21 век. Вие сте политиците на най-доброто място за осъществяване на връзката между хората по места и ЕС. В ЕС работят около 90 000 местни и регионални власти, които прилагат 70% от европейското законодателство. Трябва да се поучим от миналото. На следващите избори трябва да премахнем разстоянието между нас и гражданите. Вярваме, че семейството на ЕНП трябва да поеме дългосрочен ангажимент за увеличаване на доверието в общия ни европейски проект“, допълни Шнайдер. Според него успехът на ЕНП на изборите през 2014 г. е бил колективно постижение. „Трябва да работим като едно отговорно семейство, което може да бъде движеща сила на европейската интеграция. Благодаря на председателя на ЕНП Жозеф Дол и на премиера Бойко Борисов за силното политическо лидерство и за това, че те подкрепят нашата предизборна инициатива“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: На 20 март ще анонсираме стартирането на проекта „WiFi4EU“, искаме да осигурим безплатен интернет на общините в цяла Европа

Еврокомисарят Мария Габриел: На 20 март ще анонсираме стартирането на проекта „WiFi4EU“, искаме да осигурим безплатен интернет на общините в цяла Европа

9 Март 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. На 20 март ще анонсираме стартирането на проекта „WiFi4EU“, искаме да осигурим безплатен безжичен интернет на общините в цяла Европа. Това каза пред журналисти българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега е моментът да инвестираме, да инвестираме в това не само младите хора да имат цифрови умения. Имаме съвсем конкретни проекти, такъв е и проектът „Цифрова възможност“. От юни 2018 г. даваме възможност за трансграничен стаж на до 6000 студенти в Европа да могат да видят с какво новите технологии ще им донесат перспектива за работни места. Но ние трябва да продължим да обръщаме внимание на учителите“, коментира тя. „Интернет е възможност, но и риск. Важно е да имаме информационни кампании в тази посока. Също толкова важно е да обръщаме внимание на свързаността между отделните региони. Цифровизацията е възможност, но и риск за повече социално изключване, по-голяма периферизация на регионите“, коментира Габриел и допълни, че разликата между градски и селски райони е изключително голяма. Тя обърна внимание и на конкретен пилотен проект „WiFi4EU“. „На 20 март официално ще анонсираме стартирането на този проект, имаме бюджет от 120 млн. евро. За първи път Европа ще работи пряко с общините. Искаме да осигурим безплатен безжичен интернет на общините в цяла Европа, визираме да покрием между 6 и 8 хил. общини. Принципът ще бъде – първи дошъл, първи обслужен. Разчитам на активността на общините“, каза още Мария Габриел и допълни, че това е възможност за малки населени места да привлекат вниманието към себе си.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: София е пример за това как европейските средства стигат до всеки един човек

Кметът на София Йорданка Фандъкова: София е пример за това как европейските средства стигат до всеки един човек

9 Март 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. София е пример за това как европейските средства стигат до всеки един човек. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Щастлива съм, че гражданският диалог и началото на кампанията на ЕНП започва от София. Това не е случайно. Силата на ЕНП е в това, че започва и работи на местно и регионално ниво. Работи с и за хората. Кой по-добре от представителите на местната власт може да предаде посланията на хората. Събрали сме се кметовете на ГЕРБ от цялата страна. Кампанията не започва, тя не приключва. Ние сме всеки ден в кампанията. Очакванията на хората стават все по-високи, защото те виждат резултатите. ЕС има своята подкрепа в София“, заяви Фандъкова. По думите ѝ София е един от най-добрите примери за това как се насочват средствата и се използва солидарността на ЕК и ЕС. „Имахме достатъчно поводи да говорим за основните послания, които очакват хората от нас. Това означава повече инвестиции в образованието и градската среда. София е пример как европейските средства стигат до всеки един човек. Пример е изграждането на софийското метро. Днес вече строим третата линия. 500 млн. евро или 1 млрд. лв. инвестиция директно за изграждането на най-екологичния вид транспорт“, каза още Йорданка Фандъкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел за предстоящите евроизбори: Необходим е дебат, позволяващ представянето на програми, адекватно отразяващи дневния ред на хората

Еврокомисарят Мария Габриел за предстоящите евроизбори: Необходим е дебат, позволяващ представянето на програми, адекватно отразяващи дневния ред на хората

9 Март 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Необходим е дебат, който да позволи политическите сили в Европа да представят програми, адекватно отразяващи дневния ред на хората. Това каза пред журналисти българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос започва ли ЕНП подготовката си за следващите евроизбори от София, Габриел заяви: „Всяка една от политическите сили остава мобилизирана. За всички вече е ясно, че следващите европейски избори са само след година. Знаете, че през месец февруари от ЕК излязохме с позиция. Бихме искали по време на тези избори да има истински дебат за големите европейски теми, за бъдещето на Европа“. „Ще се радвам и дебатът за цифровизацията да бъде с още по-конкретни идеи“, коментира тя. По думите й преди повече от година преди европейските избори се говори за необходимостта от дебат. „Дебат, който да позволи политическите сили в Европа да представят програми, които максимално и адекватно да отразяват дневния ред на хората“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският комисар Мария Габриел: Грешката на 4G беше, че всяка от държавите членки разгръщаше покритието със свои ритъм, това доведе до голяма разлика

Българският комисар Мария Габриел: Грешката на 4G беше, че всяка от държавите членки разгръщаше покритието със свои ритъм, това доведе до голяма разлика

9 Март 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Грешката на 4G беше, че всяка от държавите членки разгръщаше покритието със свои ритъм, това доведе до голяма разлика. Това каза пред журналисти българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Направихме голяма и важна крачка напред, която не изглеждаше толкова реалистична юли месец, когато поех функцията на европейски комисар. Говорим за новото поколение 5G", обясни тя. "Миналата седмица заедно с ЕП и българското председателство успяхме да постигнем споразумение за първи път радиочестнотният спектър в Европа да бъде координиран по един колективен начин между държавите членки. Грешката на 4G беше, че всяка от държавите членки разгръщаше покритието със свои си ритъм. Някои за 3 години, други за 7. Това доведе до много голяма разлика в покритието между държавите членки и между регионите в отделните държави членки. Важно е да имаме колективно управление на спектъра и достатъчно предвидимост на инвестициите", коментира още Габриел.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жозеф Дол, ЕНП: Социалистите завиждат, защото Бойко Борисов е най-успешният шеф в Европа

Жозеф Дол, ЕНП: Социалистите завиждат, защото Бойко Борисов е най-успешният шеф в Европа

9 Март 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозед Дол се срещна с кметовете и председателите на Общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ. Разговорът се проведе преди началото на форума на Групата на ЕНП в Комитета на регионите, който се провежда в София в момента, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Президентът на ЕНП бе категоричен, че България трябва да е горда с председателството на Съвета на ЕС. “От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не същестуват откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко”, коментира Дол.
Жозеф Дол поздрави българските градоначалници за успешното развитие на българските региони в последните години. По думите му, управляваните от ГЕРБ населени места са придобили истински европейски облик в последните години. Президентът на ЕНП подчерта, че българските градове и села се развиват непрекъснато и изрази увереност, че стандартът на живот на всички български граждани ще бъде усезаемо подобрен под ръководството на тези кметове.
Градоначалниците от своя страна изразиха благодарността си към ЕНП и заявиха, че европейската солидарност и финансирането на важните за българите проекти от страна на ЕС е от изключително значение за всички населени места в страната. Всеки от българските кметове даде своите убедителни доводи пред Дол защо кохезионната политика не трябва да се променя като дадоха примери от регионите, които управляват. Президентът на ЕНП подчерта, че страната ни е сред отличниците в тази сфера и заяви, че кохезионната политика е важна не само за България, но и за целия ЕС, защото обединява страните-членки. “България се доказа като надежден партньор и отговорна страна-членка на ЕС. Кохезионната политика намалява разликите между държавите и това се вижда в много от българските градове, придобили европейски облик в последните години”, обясни още Жозеф Дол.
По време на срещата си с българските кметове и председатели на Общински съвети от цялата страна президентът на ЕНП изрази задоволството си, че те живеят с проблемите на хората на населените места, които ръководят. Жозеф Дол поздрави градоначалниците от ГЕРБ, че взимат добри и мъдри решения, с които разрешават проблемите на хората. Той ги посъветва да следват примера на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е направил така, че т.нар. политическите елити да остават на равнището на проблемите на хората.
“Вие познавате семействата, развитието на регионите, работните места, вие сте корените на вашата партия –ГЕРБ. Благодаря на моите приятели Бойко и Цветан, които ме послушаха при формирането на ГЕРБ и днес успеха на България се основава на отношението на ГЕРБ към всеки човек”, добави Дол. Той бе категоричен, че успехите, иновациите и развитието на региони като София, Варна, Бургас, Габрово и други се дължат на силните кметове от ГЕРБ. Жозеф Дол изтъкна, че Пловив е Европейска столица на културата.
Жозеф Дол подчерта, че за ГЕРБ като част от семейството на ЕНП най-важното е всички избиратели да отидат до урните и да гласуват на следващите избори, защото това е гаранция за успеха на ГЕРБ. Tой бе категоричен, че Мария Габриел е изключителен еврокомисар. “Въпреки че пое поста по време на средата на манадата тя показа, че само една решителна жена като нея може толкова бързо да се ориентира в ситуацията. Мария върши наистина страхотна работа по цифровизацията и съм сигурен, че ще докара интернет дори в най-малките селца в ЕС”, добави той и коментира, че това ще бъде печеливш ход за ГЕРБ преди изборите за Европейски парламент.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: 76% от домакинствата в градските райони имат добра свързаност, този процент пада под 40 в селските райони

Еврокомисарят Мария Габриел: 76% от домакинствата в градските райони имат добра свързаност, този процент пада под 40 в селските райони

9 Март 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. 76% от домакинствата в градските райони имат добра свързаност, този процент пада под 40 в селските райони. Това каза българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос каква може да бъде ролята на единния цифров пазар в създаването на нови възможности и как може да бъде избегната разликата между градските и селските региони от гледна точка на достъпа на цифровизация, Габриел заяви: „Несъмнено цифровата трансформация е една уникална възможност за икономически растеж, за иновации. Но цифровата трансформация е риск, риск за повече бедност, за повече социална изолация, за по-голяма периферизация на регионите“. „Конкретни примери, когато говорим за регионите – 76% от домакинствата в градските райони имат добра свързаност, този процент пада под 40% в селските райони. Ето нещо, което не бива да позволяваме да расте като тенденция. Когато говорим за инвестиции в уменията нека продължаваме да говорим и за инвестиции в свързаността. Тук Комитетът на регионите има много голяма движеща сила. Изключително се гордея, че с това, че на 13 октомври с Комитета на регионите създадохме платформа, която да даде доклада си само след около месец затова какви са пречките пред инвестициите в регионите. Да направим така, че да има проекти, които максимално и най-адекватно да отговарят на силното местно ниво, тяхна е движещата роля“, коментира Мария Габриел. Тя обърна внимание, че трябва да се набляга и на уменията. „Бяха казани няколко много тревожни цифри – да, 80 млн. европейци интернет. Говорим за 44% от европейските граждани, които нямат основни цифрови умения, 37% от работната сила на Европа има само основни цифрови умения, а след 2020 г. за работните места ще се искат такива умения“, добави тя.
Габриел допълни, че програмата „Еразъм+“ е ключова и позволява на млади хора от всички региони на цяла Европа да развиват своите умения. „Дълг на всички, които представляваме държавите членки в следващия труден дебат да отстояваме бюджета за програмата както и повече за средства за образование. Да работим да има интернет за всички региони“, поясни тя и допълни, че имаме необходимост да наблегнем също на цифровите умения на учителите.
„Искам да обърна внимание на момичетата и на жените, вчера ЕК публикува последното си изследване, първото след 2013 г., тенденцията е изключително тревожна. Само 17% от работещите в комуникационните и информационни технологии са жени, само 19% от предприемачите в новите технологии в Европа са жени. Необходимо е да насърчим повече момичета да следват математика и инженерни науки“, каза още тя. „Не можем да се лишим от потенциала на половината от населението в Европа. Тези жени са навсякъде, за мен е важно да не ги губим от поглед“, добави Габриел. „Кодирането е средство, което ни позволява да видим, че не сме само ползватели на съдържание, ние сме създатели, иноватори. За да продължим да се борим с тази растяща пропаст трябва да запазим това, което за мен е най-незаменимото в цифровата трансформация – човешкото лице. Никога машините няма да могат да заместят хората“, коментира еврокомисарят.
„Оставам оптимист, защото все повече темата е в дневния ред на всички нива. Оставам оптимист, защото за всички е ясно, че инвестициите в уменията, образованието ще предопределят и настоящето, и бъдещето ни само чрез конкретни инициативи“, коментира тя. „Искам да видя популяризиране на добрите практики на местното ниво. На национално ниво искам да видя защита от страна на страните членки в следващата многогодишна бюджетна рамка с бюджет, който да позволи да се инвестира в младите хора и умението. От страна на ЕК искам да наблюдавам все повече и повече синергия , като тази, която имаме с Комитета на регионите – общи платформи, инициативи и темата да е високо в дневния ред“, допълни Габриел.

Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Започнаха млади и добре подготвени хора да се връщат в столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Започнаха млади и добре подготвени хора да се връщат в столицата

9 Март 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Започнаха млади и добре подготвени хора да се връщат в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „София е пример как много млади хора остават в града. Вече започнаха и млади хора добре подготвени да се връщат. Насърчаваме работата на предприемчивите млади хора, ползваме техни продукти“, заяви Фандъкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Бок (министър-председател на Румъния 2008-2012 г.): Ако успеете да осигурите добри заплати, ще успеете да запазите вашите таланти

Емил Бок (министър-председател на Румъния 2008-2012 г.): Ако успеете да осигурите добри заплати, ще успеете да запазите вашите таланти

9 Март 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Ако успеете да осигурите добри заплати, ще успеете да запазите вашите таланти. Това каза кметът на Клуж-Напока и министър-председател на Румъния в периода 2008-2012 г. Емил Бок по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите таланти напускат родината. Въпросът беше да имаме визия и стратегия, която да осъществяваме. Градът ни вече нямаше онази тежка индустрия, както по време на социализма. Парите следват талантите. Ако имате таланти във вашия град, парите ще дойдат. Опитах се да брандирам моя град като град на талантите. Второ, да създам толерантност, да бъде град за всички. Трето, да използвам технология за подобряване на качеството на живота. Четвърто, доверие, отвореност, прозрачност, почтеност на публичните служби“, коментира Бок и уточни, че е опитал в неговия град да изгради стратегия около тези 4 теми. „С което стигаме до въпроса как да върнем нашите таланти и да ги задържим. Ако успеете да осигурите добри заплати, ще успеете да запазите вашите таланти. 44% от европейците нямат умения на европейско равнище. След като разполагаме с таланти, нека да ги подготвим за дигиталното бъдеще. В Румъния имаме конкурентното предимство в областта на информационните технологии. Имаме поколения таланти. Ето тук можем да се конкурираме. В моя град няма нито едно училище, което да няма връзка с Интернет“, каза още Емил Бок.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Държим много ясно ниво на инвестиции в образователната инфраструктура

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Държим много ясно ниво на инвестиции в образователната инфраструктура

9 Март 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Държим много ясно ниво на инвестиции в образователната инфраструктура. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Щастливи сме, че гражданският диалог на ЕНП започва от София. Европа започва от София. София е град с богата история, но и модерен и динамичен град. за да гарантираме успешното бъдеще на младите хора, най-важни за мен са били инвестициите в образованието. Увеличихме инвестициите 10 пъти в образователна инфраструктура. Държим много ясно ниво на инвестиции в образователната инфраструктура. Предизвикателствата за учителите в класните стаи са огромни“, заяви Фандъкова. По думите ѝ заедно държавата, правителството, местните власти, родителските и гражданските организации решават проблемите. „Много съм щастлива, че настоящото правителство постави образованието като национален стратегически приоритет. Инвестираме на първо място в хората, които гарантират добро образование на децата – а именно учителите. За миналата есен в София бяха включени около 300 деца допълнително в образователната система. Предизвикателството сега е да ги задържим“, допълни Фандъкова и добави, че развитието на професионалното образование е ключово. „Конкуренцията на мобилния телефон е огромна, а насоката на учителя е безценна. Миналата година инвестирахме в образователна инфраструктура 18 млн. лв., а тази година увеличаваме средствата почти двойно“, каза още Йорданка Фандъкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският комисар Мария Габриел: Цифровизацията е част от всекидневието ни

Българският комисар Мария Габриел: Цифровизацията е част от всекидневието ни

9 Март 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Цифровизацията е част от всекидневието ни. Това каза българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЕС може да бъде катализатор само когато гледаме в една посока и усилията са мобилизирани на всички нива. Цифровизацията е част от всекидневието ни. Затова Европа заедно с регионите прави така, че част от процесите да се ускорят. Искаме да дадем възможност над 6000 студенти да установят трансграничен платен стаж“, заяви Габриел.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев (президент 2012-2017): Няма нито един проблем в нито една държава на планетата, който да е решен устойчиво от националисти и популисти

Росен Плевнелиев (президент 2012-2017): Няма нито един проблем в нито една държава на планетата, който да е решен устойчиво от националисти и популисти

9 Март 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Няма нито един проблем в нито една държава на планетата, който да е решен устойчиво от националисти и популисти. Това каза президентът в период 2012-2017 г. Росен Плевнелиев по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес си даваме сметка, че проблемите, с които се сблъскваме, са изцяло в образователната система. Дали си даваме сметка, че няма държава на планетата, проблем, който да е решен от националисти и популисти. Новата индустриална революция дава шансове на държави и региони, но и отнема. Постигнахме толкова много тук в България“, коментира Плевнелиев. По думите му дуалната система е довела и до промяна на нагласите и на инвеститорите. „Информацията е петролът на бъдещето. Ние българите имаме големия шанс да се позиционираме. Десетки хиляди работни места се създадоха в България в индустрии, свързани с бъдещето. Днес трябва да си даваме сметка, че каквито и факти да вкараме в главата на младите, това не е важно, защото след 5 години всичко ще се промени. Много по-важно е да дадем правилния подход. Самият дебат, силата на ЕНП, повдигането на най-важната тема за съдбата на младите, ме прави голям оптимист, че заедно ще постигнем своите цели“, каза още Росен Плевнелиев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Бъдещето на Европа минава през стабилността и мира на Западните Балкани

Министър Лиляна Павлова: Бъдещето на Европа минава през стабилността и мира на Западните Балкани

9 Март 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Бъдещето на Европа минава през стабилността и мира на Западните Балкани. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В дома на българското председателство в НДК се провежда срещата на високо ниво на министрите, които дебатират многогодишната финансова рамка. Благодаря на ЕНП в комитета на регионите, че се съгласиха да направим срещата тук. Подкрепата на ЕНП винаги сме я имали, ще разчитаме на нея и в бъдеще. Очакваме вашите становища за бъдещата кохезионна политика, за Западните Балкани и включването на местните власти, за културното сътрудничество. Оценяваме вашата подкрепа тези становища да бъдат гласувани, защото те ще бъдат важна подкрепа за нас, за да можем да вървим напред в този дух“, заяви Павлова. По думите ѝ председателството, което работи повече от 10 седмици, е в своя пик. „Работим активно по всички теми. 4 са основните приоритети, върху които фокусирахме своите усилия. Една от основните ни теми е именно за бъдещето на Европа. Днес се надяваме да намерим пресечната точка, пречупена през бъдещия бюджет в контекста на предизвикателството „Брекзит“, миграция. Вторият приоритет е за антитероризма и миграцията. Третият приоритет е българския специален принос – темата за Западните Балкани. Една тема, която беше приета с лек скептицизъм. Днес със задоволство можем да кажем, че европейската перспектива за Западните Балкани е високо в дневния ред, припозната от всички европейски институции“, допълни Павлова. Тя подчерта, че перспективата не означава фалшиви обещания за присъединяване. „Четвъртият приоритет е дигиталният дневен ред. Това е една изключително важна тема. Дигиталната тема не е въпрос на избор, а реалност, към която трябва да се адаптираме. Тези приоритети вярвам, че не са напразни, защото и отзивите, които получаваме, ни дават увереност и ни амбицират да работим. Решението за излизането на Великобритания от ЕС може би ни разтресе в началото, но в това трябва да намерим и нещо ценно. Осъзнахме какво значение има Европа за всички нас. Това ще ни обедини и сплоти повече от всякога“, каза още Лиляна Павлова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: ЕНП се доказа, че може да решава проблемите на Европа и да бъде близко до хората

Цветан Цветанов, ГЕРБ: ЕНП се доказа, че може да решава проблемите на Европа и да бъде близко до хората

9 Март 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. ЕНП се доказа, че може да решава проблемите на Европа и да бъде близко до хората. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешният форум дава една по-добра перспектива, както за България, така и за силна и обединена Европа. Днес имаме предизвикателства, които са много важни да бъдат преодолени – това е да се борим срещу популизма и системните партии да покажем, че това, което правим е най-доброто. ЕНП се доказа, че може да решава проблемите на Европа и да бъде близко до хората. Трябва политиците, кметовете, общинските съветници да показваме видимите резултати за това, което правим заедно. Най-важното е да не късаме връзката с гражданите“, заяви Цветанов. По думите му ГЕРБ се стреми винаги да бъде близо до хората и да представя добрите политики, които могат да дадат просперитет на младите и достоен живот на по-възрастните. Той подчерта, че се стремят да не късат и връзката с лидерите на ЕНП. „Когато започва една кампания, трябва да водим диалог с хората, защото ако не го водим, няма как да имаме успехи. Днес проблемът, който е най-дискусионен е кохезионната политика. Българските общини успяха в стария финансов програмен период да имат възможност да кандидатстват за 3,3 млрд. евро. В настоящия програмен период общините могат да кандидатстват за 3,7 млрд. евро. Това са пари, които преобразиха българските общини. В сегашното ни председателство Западните Балкани са част от бъдещата европейска перспектива. Това означава сигурност и свързаност“, подчерта Цветанов. Той благодари на Националното сдружение на общините, защото са част от гръбнака на всяка системна политическа партия. „Ние сме отворени за диалог и с неправителствения сектор. Искам да поздравя „Америка за България“, които за 10 години инвестираха в образование, земеделие, култура над 200 млн. лв. Убеден съм, че от това, което ще излезе от този форум, е да покажем, че София е част от силна и обединена Европа. Заедно сме много по-силно, отколкото всеки един поотделно“, каза още Цветан Цветанов и добави, че европейските избори през 2019 г. ще бъдат генералната репетиция на кметовете, защото през есента ще се проведат местни избори. "Един успех не е привилегия, а отговорност и задължение за всички работодатели, които са ни избрали на тези позиции", подчерта той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаел Шнайдер, ЕНП: Важно е да възстановим доверието в европейския проект, особено преди предстоящите избори следващата година

Михаел Шнайдер, ЕНП: Важно е да възстановим доверието в европейския проект, особено преди предстоящите избори следващата година

9 Март 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. Важно е да възстановим доверието в европейския проект, особено преди предстоящите избори следващата година. Това каза председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Със сигурност това е изключително заседание на нашата група, състоящо се от 3 мероприятия само в един ден. Специални благодарности за нашите домакини от ПП ГЕРБ. Сигурен съм, че това ще бъде незабравим ден за всички нас. Много се радвам да приветствам толкова много кметове, общински съветници и членове на ГЕРБ. Само преди няколко дни отпразнувахте освобождението на България от турско робство. Важно е да възстановим доверието в европейския проект, особено преди предстоящите избори следващата година“, коментира Шнайдер. По думите му ЕНП е единствената проевропейска политическа сила, представена във всички европейски държави. „Залагаме на принципа на субсидиарност. Готови сме да работим единно като обединено европейско семейство. Призовавам ви да подкрепите декларацията, която ще представим малко по-късно. Възнамеряваме да съберем за дискусия лидерите на европейско, национално и местно равнище“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жозеф Дол: ЕНП оценява високо работата на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в парламента

Жозеф Дол: ЕНП оценява високо работата на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в парламента

9 Март 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. Европейската народна партия (ЕНП) оценява високо работата на правителството на премиера Бойко Борисов и парламентарното мнозинство около ГЕРБ в Народното събрание. Това заяви президентът на ЕНП Жозеф Дол по време на работна закуска с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По време на срещата Цветанов запозна Дол с политическата обстановка в България и с изпълнението на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Президентът Дол подчерта, че стабилността в България, която се гарантира от работата на правителството и мнозинството, дава допълнителни гаранции за стабилността в целия регион на Балканите. От своя страна Цветан Цветанов подчерта, че стремежът на България е с гарантирането на европейските перспективи пред страните от Западните Балкани да се гарантира още повече сигурността на целия ЕС и стабилността в региона.
Президентът на ЕНП Жозеф Дол и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се обединиха около извода, че кохезионната политика е от изключителна важност както за региона, така и за целия ЕС и оцениха предстоящия днес форум в София на Групата на ЕНП в Комитета на регионите като отлична възможност за дебатираниране на проблемите и предизвикателствата пред отделните региони на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕНП стартира от България инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г.

ЕНП стартира от България инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г.

9 Март 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Европейската народна партия (EНП) заедно с ПП ГЕРБ ще поставят началото на инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г. под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“. Като инициатива на местните и регионалните лидери от ЕНП за връщане на доверието и увеличаване на ангажираността спрямо ЕС, тя цели да гарантира възможността на хората, живеещи в европейските градове и региони, да изразят своето мнение за Европа преди изборите за Европейски парламент през 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Откриването на инициативата ще се състои от 9.00 часа в София Тех Парк. Домакини на форума са министър-председателят на България и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на ЕНП Жозеф Дол и председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер.
Сред основните говорители на конференцията са:
- Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на ГЕРБ;
- Йорданка Фандъкова, кмет на София;
- Андрианоус Джаноу, председател на младежката организация на ЕНП;
- Дорис Пак, председател на ЕНП - жени, президент на института „Робърт Шуман“;
- Вирджилио Фалко, председател на Европейски демократични студенти;
- Людовик Орбан, председател на Национално-либералната партия, Румъния;
- Доминик Шрот, Австрийска народна партия;
- Рафал Чарковски, Гражданска платформа, Полша, заместник-председател на ЕНП.
Модератор на форума ще бъде Дара Мърфи, заместник-председател на ЕНП и директор на кампанията във връзка с европейските избори през 2019 г. Очаква се да присъстват над 400 местни кметове и регионални политици, членове на ЕНП от Европейския парламент и Европейския комитет на регионите, както и видни гости от цяла Европа, които да подкрепят инициативата.
Инициативата предвижда поредица от диалози на ЕНП на местно равнище във всички държави — членки на ЕС. Отзивите от тези прояви ще бъдат споделени с членовете на ЕНП в двете политически асамблеи на ЕС: Европейския парламент и Европейския комитет на регионите, както и с водещия кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия, с цел да се даде принос за следващия мандат на европейските институции.
Първият диалог на местно равнище на ЕНП ще се състои на 9 март (петък). По време на дебата на тема „Европа започва от София – Младежката перспектива и бъдещето на Европа“, гражданите, живеещи и работещи в София, ще имат възможността да споделят своите виждания за Европа. Диалогът ще се проведе от 15.00 до 17.00 часа.
Ще се състои и отделен дебат на ЕНП на високо равнище на тема „Регионите и градовете, инвестиращи в образованието с цел укрепване на европейските ценности“, на който ще присъства Мария Габриел, Европейски комисар, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество. Дебатът ще се проведе от 9.20 до 10.20 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.