НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Любляна Начева, Община Кюстендил: Почитането на паметта на свети Четиридесет мъченици е стара традиция за хората от областта

Любляна Начева, Община Кюстендил: Почитането на паметта на свети Четиридесет мъченици е стара традиция за хората от областта

9 Март 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Почитането на паметта на свети Четиридесет мъченици е стара традиция за хората от Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Любляна Начева, старши специалист „Координатор – направление духовно развитие и работа с подрастващи“ в отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. По думите ѝ това е ставало при оброка, разположен на хълма на града. „Днес до мястото на оброка е построен и параклис, наименуван на свети Четиридесет мъченици”, каза Любляна Начева. По думите ѝ жителите на Кюстендил свързват тази почит с датата 21 март, когато е и празникът на града – „Кюстендилска пролет”. Традицията била такава, че жените омесвали пита и я занасяли на хълма, където я раздавали и изяждали със семействата си, а на оброка запалвали свещица, принасяйки своите дарове и молитви.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Стоянов, кмет на село Граматиково: Църквата „Св. 40 мъченици“ се нуждае от основен ремонт

Стефан Стоянов, кмет на село Граматиково: Църквата „Св. 40 мъченици“ се нуждае от основен ремонт

9 Март 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Бургас. Църквата „Св. 40 мъченици“ в село Граматиково се нуждае от основен ремонт, съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас кметът на селото Стефан Стоянов по повод храмовия ѝ празник. По думите му покривът и подът са за подмяна. Фасадата също трябва да се обнови. „Преди време дойде комисия по европейска програма, която огледа църквата, но нищо не се направи“, каза още Стоянов. По думите му пространството около храма е поддържано. „Направихме ограда, направихме и чешма, която поддържаме“, добави Стоянов. Кметът каза още, че църквата е построена към края на ХVIII в. Опожарена е през 1877 г .,по време на Руско-турската война, след което е възстановена и изографисана от Ставро Михайлов през 1905 - 1906 г. Камбанарията е изградена през 1939 г. В днешни дни църквата се посещава предимно през лятото.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костадин Нушев, богослов: Православната църква почита Светите Четиридесет мъченици като едни от най-изявените воини мъченици, загинали за Христовата вяра

Костадин Нушев, богослов: Православната църква почита Светите Четиридесет мъченици като едни от най-изявените воини мъченици, загинали за Христовата вяра

9 Март 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква почита Светите Четиридесет мъченици като едни от най-изявените воини мъченици, загинали за Христовата вяра. Това каза богословът Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод паметта на Светите Четиридесет мъченици Севастийски, която православната църква чества на 9 март.
Той посочи, че християнската традиция е свързана с исторически събития от световната история. „И тези житийни описания разказват за едно от последните гонения срещу християните в Римската империя, което е предприел един от тогавашните императори – Лициний, който управлявал източните провинции на империята. И в края на III и началото на IV век се е случило едно от най-жестоките гонения срещу християните, което особено се е стоварило със своята тежест върху войниците в Римската империя, тъй като императорите издавали специално укази, декрети, за пренасяне на жертвоприношения на езическите божества от военнослужещите. И в един от градовете на източните провинции – град Севастия, който бил в Армения, близо до областта Киликия, имало 40 войници християни, които служили в тамошния полк и които отказали да изпълнят това разпореждане на императора и на властите“, каза още Нушев и посочи, че поради тази своя вярност към Христос те претърпели страдания и мъчения.
„Така че житието им всъщност ни разказва за тяхната твърда вяра, за тяхното мъжествено вероизповедание и за това, че независимо от мъченията, на които били подложени, те устояли на вярата и завършили живота си мъченически. Затова и православната църква ги почита като едни от най-изявените християнски мъченици или мъченици воини, които са загинали заедно за Христовата вяра“, обясни богословът.
Нушев посочи още, че този празник е един от важните големи светийски празници, посветен на живота и подвига на християнските древни светци и мъченици. Заради това богослужението започва още от предходния ден, когато във вечерната служба се отдава почти чрез възпоменанието на подвига им. А на самия ден – 9 март, църквата го отбелязва с тържествена света литургия
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костадин Нушев, богослов: В Библията числото 40 има много важен и символичен, и исторически смисъл

Костадин Нушев, богослов: В Библията числото 40 има много важен и символичен, и исторически смисъл

9 Март 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. В Библията числото 40 има много важен и символичен, и исторически смисъл. Това каза богословът Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод паметта на Светите Четиридесет мъченици Севастийски, която православната църква чества на 9 март. „Знаем, че имаме 40-годишното странстване на евреите в пустинята след извеждането им от египетското робство от Мойсей. Имаме след това още едни 40 дни – период, който е свързан с издаването на кинжалите на Мойсеевия закон на планината Синай. Също така имаме в Новия завет и 40-дневното пребиваване на Иисус Христос в пустинята по време на подготовката му за земното му служение, което се отразява в днешно време в Светата четиридесетдневница, която предшества големия християнски празник Възкресение Христово. Има и определени периоди във вярата на църквата, свързани с началото на човешкия живот – а именно с началото му, когато на 40-ия ден се приема, че човекът е благословен и оформен, макар и израстващ като зародиш в утробата. Той вече е един защитен свещен живот, върху който Бог бди. Също така и 40-дневният период след земната кончина на човека е времето за молитва за неговата душа при прехода към небесното царство. И затова църквата продължава да спазва тези установени от свещеното писание и дадени в свещеното предание периоди, свързани с 40 дни“, каза още Нушев и посочи, че в случая с Четиридесетте мъченици няма символно значение, просто бройката е историческа – това са били 40 войници, които са загинали заедно.
„На този ден бих пожелал на вярващите да познават житията на светците, които нашата църква почита. Да познават традициите, защото в нашата българска историческа традиция почитта към Светите Четиридесет мъченици е била много силно застъпена през Втората българска държава. През XII век – през 1230 г., на този празник българският владетел Цар Иван Асен II е спечелил своята голяма битка срещу епирския деспот Теодор Комнин и затова той почита особено много тези Свети Четиридесет Севастийски мъченици. И заради това изгражда един специален храм в тогавашната столица Търново, посветен на тях, а също така през този период в тяхна чест са градени и много манастири от българските владетели. Така че в България почитта и поменът за тези светци са свързани именно с тези славни страници от българската история. И затова ние като християни и като българи трябва да познаваме както духовното, така и историческото значение на почитта към тези древни християнски мъченици“, обясни богословът.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 380 души от областта празнуват имен ден на свети Четиридесет мъченици

Бургас: 380 души от областта празнуват имен ден на свети Четиридесет мъченици

9 Март 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Бургас. 380 души от област Бургас празнуват имен ден на свети Четиридесет мъченици. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Бургас от ТД ГРАО - Бургас. В областния град те са 159. С името Младен са кръстени 361 души в областта, а в Бургас - 155. Жените с името Младенка са 16 в региона и 3 в Бургас. С името Горян и Горянка са кръстени само двама души в областта.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Църквата в село Граматиково в Търновска духовна околия отбелязва храмов празник

Сливен: Църквата в село Граматиково в Търновска духовна околия отбелязва храмов празник

9 Март 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Сливен. Църквата в село Граматиково в Търновска духовна околия има днес храмов празник, съобщиха от Сливенска митрополия. Храмът носи името „Свети 40 мъченици“.
Днес се отбелязва денят на свети Четиридесет мъченици. Църквата определя този ден и като празник на четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през пети век. Денят на свети Четиридесет мъченици в нашия календар е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година. По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм „Свети Четиридесет мъченици“.
Християнските светци са влезли и в народния ни празничен календар, като са дали името на един хубав пролетен празник – „Свети Четирсе“, наричан още Младенци. Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие. На този ден се месят младенци – обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с боб на трапезата, и постните сарми. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден „се обръща към лятото“ и стремително започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене.
Имен ден празнуват Вивиан, Вивиана, Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян и Горянка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: По повод отбелязването на Св. Четиридесет мъченици в православните храмове в града се отслужват литургии

Велико Търново: По повод отбелязването на Св. Четиридесет мъченици в православните храмове в града се отслужват литургии

9 Март 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. По повод Деня на Св. Четиридесет мъченици в православните храмове във Велико Търново се отслужват литургии, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на литургията. Днес храмов празник отбелязва една от знаковите за Велико Търново църкви „Св. 40 мъченици“. Храмът е паметник на културата и е тясно свързан с историята на България. Църквата е най-известният средновековен български паметник във Велико Търново. Построена е и стенописана по времето на българския цар Иван Асен II върху по-малка църква вероятно посветена на Богородица, в чест на голямата му победа в Битката при Клокотница на 9 март 1230 г. (деня на Свети 40 севастийски мъченици) над епирския деспот Теодор Комнин. През XIII – XIV век е главна църква на манастира „Великата лавра“.
На 22 септември 1908 г. в същата църква княз Фердинанд I обявява Независимостта на България.
В църквата са погребани цар Калоян, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава Сръбски, както и много други членове на царското семейство и българската аристокрация. Тленните останки на Калоян са тържествено препогребани в църквата на 19 април 2007 г. – 800 г. след неговата смърт.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: В храма “Св. Четиридесет мъченици“ в Сапарева баня се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, копие на икона от Рилския манастир

Кюстендил: В храма “Св. Четиридесет мъченици“ в Сапарева баня се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, копие на икона от Рилския манастир

9 Март 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Черквата “Св. Четиридесет мъченици“ в Сапарева баня е единственият храм с това име в региона. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. По думите му по традиция на този ден се отслужва Света литургия. Храмът е построен през 1859 година от майстор Цветко от село Жаблино, Радомирско. Църквата е изографисана и стенописите са от периода 1878 - 1879 година непосредствено след Освобождението. В църквата се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, копие на икона от Рилския манастир. Според преданието тя пази града от всякакви болести и беди. Според отец Георги Паликарски по традиция след службата се прави и водосвет за здраве на всички жители в околията.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.