НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Лиляна Павлова: Дебатът за европейските финанси е дебат за това каква Европа искаме

Министър Лиляна Павлова: Дебатът за европейските финанси е дебат за това каква Европа искаме

9 Март 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Днес пред нас има едно сложно уравнение с много неизвестни. За да го решим, трябва ясно да формулираме условието – целта на задачата. Затова много ми се иска в резултат на дебатите днес за бъдещия бюджет на Европа, да имаме точно тези отговори. И то такива, че след 10 години да се окаже, че днес сме били далновидни и сме усетили пулса на времето. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в приветствието си към министрите от държавите членки, пристигнали в София, за да обсъждат следващата Многогодишна финансова рамка (МФР), съобщиха от министерството. „Дебатът за това каква Европа искаме е дебатът за европейските финанси - затова какъв бюджет можем да си позволим в условията на предизвикателствата, които стоят пред нас“, посочи министър Павлова. Пред министрите от ЕС тя изтъкна, че срещата е изключително важна, тъй като един от основните приоритети на председателството са именно дебатите и темата за бъдещето на Европа и младите хора. „Различни са гледните точки. Различни са вижданията и позициите. Ние, като председателство сме призовани да бъде честен посредник и брокер, но не само да чуем всички въпроси и проблеми. Иска ми се да достигнем до предложения за конкретни решения“, каза по време на приветствието си министър Павлова. По време на сутрешните заседания на конференцията на високо ниво се проведоха много полезни дебати. „Има мнения като някои от тях не съвпадат, други се разминават. От друга страна обаче виждаме, че всички държави членки искаме повече. Тоест Европа се завръща и искаме тя да инвестира в повече сигурност, икономика, заетост, образование, дигитален дневен ред“, посочи министър Павлова. Според нея въпросът е какви решения ще бъдат предложени, за да не се противопоставяме на традиционните политики, които са доказали своите резултати за развитието на регионите, каквато е кохезионната политика. „Тази политика е дала много. Променила е облика на градовете и на регионите ни. Защо тогава да променяме тези механизми, които работят? Трябва да ги оставим. Дори може да използваме доказалите се работещи механизми за новите финансови инструменти и политики“, посочи министър Павлова пред делегатите на Конференцията на високо равнище на тема „Следващата многогодишна финансова рамка: дистрибутивна, алокативна и стабилизираща функция“ от календара на Българското председателство в присъствието на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, на министъра на финансите и председател на Съвета ЕКОФИН Владислав Горанов, и на заместник-министър председателя Томислав Дончев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран

9 Март 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Днес Европа е изправена пред много предизвикателства и промени. В контекста на Брекзит и предстоящите избори за Европейски парламент трябва да действаме умно, без емоции и осъзнавайки голямата отговорност, която имаме по отношение на следващия бюджет на ЕС. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева при откриването на конференция на високо ниво, посветена на следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС, която се проведе днес в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
В изказването си външният министър подчерта, че преди да се постигне съгласие по размера на бюджета, дискусията трябва да се фокусира върху приоритетите. „Бюджетът е нашият инструмент за правене на политика. Страните членки трябва да решим колко амбициозни искаме да бъдем“, отбеляза Захариева. Тя подчерта, че е необходимо да се намери баланс между традиционните политики на Съюза и необходимия ресурс за посрещане на новите предизвикателства, особено в областта на сигурността и миграцията. „Гражданите на ЕС искат сигурност там, където живеят, охрана на границите на Съюза, но и сигурност за своите работни места”, изтъкна тя. Сред политиките с доказана добавена стойност за всички европейски граждани вицепремиерът Захариева открои Кохезионната и Общата селскостопанска политика.
„Трябва да имаме качествен бюджет, който отразява всички тези политики. Необходимо е да търсим по-голяма ефективност и гъвкавост и в същото време нови начини за финансиране. Гражданите на ЕС очакват от нас да осигурим тяхната сигурност както чрез опазване на външните граници, така и чрез осигуряването на работни места и тяхното бъдеще“, подчерта външният министър в своето изказване.
Захариева отбеляза, че като председател на ЕС България има отговорността да предостави възможност за открита и ползотворна дискусия по основните стратегически цели и приоритети на Съюза. Подкрепяме желанието на Комисията за стартиране на разговорите по следващата Многогодишна финансова рамка максимално скоро. Продължаването на обсъжданията по следващия бюджет на ЕС е от съществено значение за гарантирането на един по-бърз и по-ефективен процес на преговори и настоящата конференция е една от важните стъпки в тази посока, допълни първият ни диплома.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като е гласувал на парламентарните и президентските избори в страната. 24 юни 2018 година
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.