НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Дискусията за насилието срещу жените спря още преди да е започнала

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Дискусията за насилието срещу жените спря още преди да е започнала

9 Март 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Къде е волята ни като общество да се преборим с насилието над жени? Къде е волята за промяна на законодателството? Тези въпроси отправи вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на дискусионния форум „Права на жените“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието бе организирано от Фондация Фридрих Еберт и Български фонд за жените.
„Обществото не бива да бъде безучастно към насилието, защото така се превръща в значителна част от проблема. Не смея да си помисля, че сме привикнали към новините за насилие над жени, деца, възрастни хора“, отбеляза вицепрезидентът и допълни, че отношението към най-уязвимите групи от обществото е признак за неговия прогрес. Според Илияна Йотова изобщо не се чу гласът на жертвите на насилие в бурния поток от популистки изказвания за Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – документ на Съвета на Европа. По ирония на съдбата, подчерта вицепрезидентът, в деня, в който правителството оттегли конвенцията, една млада жена бе пребита до смърт от приятеля си, въпреки че за насилието над нея са знаели всички. „Дискусията относно законодателните промени за насилието срещу жените спря още преди да е започнала“, отбеляза Илияна Йотова. „Недопустимо е темата за правата на жените да се използва като политическо оръжие, често в ръцете на популисти“, заяви вицепрезидентът. Залитането към мними традиционни ценности, породено от безпомощността да се осигурят възможности и равен шанс за жените, Илияна Йотова определи като феномен, който заслужава сериозна дискусия.
Вицепрезидентът, която в качеството си на евродепутат дълги години е работила по въпроса за правата на жените, посочи, че темата бележи регрес и вече е в графата „второстепенни политики“. Илияна Йотова отбеляза, че дори политическите лидери жени бягат от нея. „С разразилата се икономическа и финансова криза въпросът за оцеляването измести въпроса за правата“, заяви вицепрезидентът, като подчерта, че жените са сред най-тежко засегнатите от рестриктивните мерки. Голям е процентът на работещите бедни и на черно сред жените. Във връзка с миграционната криза Илияна Йотова повдигна въпроса за тежкото положение на жените бежанци. Вицепрезидентът цитира проучване, според което 70% от европейците подкрепят законови мерки за гарантиране на равенството между мъжете и жените. 86 на сто от запитаните смятат, че могат да бъдат представлявани от жени политици. Илияна Йотова посочи добрите примери за жени на високи политически и ръководни постове.
Като слаб определи вицепрезидентът напредъка в равенството между половете. „Пишат се прекрасни документи, но те остават декларативни“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът сподели впечатленията си от есетата на ученички по темата за равнопоставеността, които участваха в инициативата „Посланик за един ден“, организирана от британското посолство в София. „Едно от тях пише: „Толкова сме привикнали към неравенството, че сме спрели да го забелязваме“. Да се замислим не само какво чуват, но и какво, още на 15 години, ни казват децата ни“, призова Илияна Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.