НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:52

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

19 Март 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Сръбската народна партия и бивш министър на външните работи на страната Вук Йеремич заяви, че сръбският президент Александър Вучич води тайни преговори с президента и премиера на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай и „се опитва неумело да преметне международната общност“ и „да купи допълнително време за себе си и своите коалиционни партньори“ в Прищина, пише скопското електронно издание „МКД“.
„Тъй като срокът за разрешаване на косовския въпрос изтича в началото на лятото, Вучич сега се нуждае от всичко, което да използва като „смокинова клонка“. Във вторник той беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а в понеделник (19.03) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му ", заяви Йеремич пред сръбската телевизия „Фейс“.
Бившият външен министър на Сърбия, обясни, че Вучич е предложил на Запада "гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да се присъедини към ООН.
Той добави още, че Вучич, Тачи и Харадинай "са замесени от едно и също тесто - с тон гел на главата си", които заедно забавят решението за Косово.
"Но, когато разрешат проблема с Косово, те вече няма да бъдат необходими на Запада и се опасяват, че много скоро след това няма да са на свобода. В момента международната общност са й изгодни хора с багаж, като Тачи, Вучич и Харадинай ", увери Йеремич.
Той посочи, че при такива обстоятелства Вучич панически се опитва да достигне до, „каквото и да било" всеобхватно споразумение, тъй като от шест години "търгувасъс сръбските интереси в Косово, за да укрепи своята брутална диктаторска власт" и изпълнява абсолютно всичко, което е било поискано от него, без условия и без албанската страна да изпълни договореното.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

19 Март 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина.За втори път в разстояние на два месеца, министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс получи писмо с куршум – явна заплаха за живота му, пише електронното издание на гръцкото вестник Protothema, като се позовава на информация от местен ежедневник.
Вестник „Та Неа“ съобщи, че в писмото Коцияс е обвинен, че продава гръцката история, съгласявайки се на компромисно име, в което се съдържа термина „Македония“, в рамките на спора със Скопие.
Писмото е пристигнало в министерството в началото на миналата седмица,а патронът е подобен на тези, които се използват от оръжията на противовъздушната отбрана, като „Та Неа“ уточнява, че в момента случаят се разследва от полицията и военни експерти.
Protothema припомня, че в началото на февруари Коцияс получи първото писмо със заплахи за живота му, в което пишеше: „Има три куршума за теб“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

18 Март 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Скупщината и бивш първи дипломат на Белград Вук Йеремич твърди, че президентът на Сърбия Александър Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово, съответно Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, съобщава скопското електронно издание МКД.
Според Йеремич сръбският президент „неуспешно се опитва да мами международната общност" и „да купи допълнително време за себе си и коалиционните си партньори" в Прищина.
„Като срок за решаване на косовския въпрос се споменава началото на лятото и Вучич сега се нуждае от всичко, което може да използва като смокинов лист. Във вторник Вучич беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а днес (неделя) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му", заяви Йеремич пред сръбската телевизия Фејс.
Йеремич, който е бивш министър на външните работи на Сърбия, заяви, че Вучич е предложил на Запада „гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване на всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да стане част от ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

17 Март 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Американският помощник държавен секретар по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър, в рамките на свое посещение в Никозия в петък, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Мичъл потвърди, че Кипър има право да разработва ресурсите в своята икономическа морска зона, като подчерта, че Вашингтон подкрепя Никозия в случая. Коментарът му е направен след среща с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис. Никозия бе последната дестинация от балканската обиколна на Мичъл, която включваше Атина, Белград, Скопие и Прищина.
Изказването на американския дипломат става на фона на обтегнатите отношения между Кипър и Турция, след като от Анкара блокираха проучване за добив на газ край острова, като заявиха, че страната няма да позволи на кипърските гърци да разработват „едностранно“ природните ресурси край острова.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

17 Март 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Испанският премиер Мариано Рахой разглежда възможността да откаже да присъства на срещата между лидерите на ЕС и Западните Балкани, която е насрочена за средата на май, пише електронното издание на косовския вестник Gazeta Express, като се позовава на данни от испанското издание El Pais.
Според данни на испанския вестник, Рахой се струваха, че неговото присъствие на една и съща среща с косовския президент Хашим Тачи може да бъде използвано като оправдание от сепаратистките лидери в Каталуния в техните намерения за обявяване на независимост от Испания, която е една от петте страни от ЕС, наред със Словакия, Румъния, Гърция и Кипър, които не са признали Косово. В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск посети Мадрид, където се срещна с Рахой с цел обсъждане на въпроса.
Една от възможностите, при която премиерът би посетил срещата е премахване на косовския флаг от нея, пише испанското издание.

Агенция „Фокус“ припомня:

В петък Рахой прие Туск в Мадрид, като малко след двустранните разговори, полският политик написа в една от социалните мрежи, че е провел „невероятна среща“ с Рахой, но нито една от двете страни не излезе с официално съобщение относно резултата от преговорите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

17 Март 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл продължава обиколката си в Югоизточна Европа, посещавайки Белград на 14 март, Атина на 15 и Никозия на 16, след като по-рано спря в Прищина и Скопие. Ако е имало тематичен фокус в тази обиколка, то той е ясно поставен върху постигането на прогрес при справянето с замразените конфликти (статутът на Косово, спорът за името между Македония и Гърция), както и относно общите двустранни контакти с новата администрация на САЩ. По-голямата част от пътуването му премина под сянката на уволняването на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ, предава NewEurope.
В Белград Мичъл се срещна със сръбския президента Александър Вучич, с министър-председателя Ана Брнабич и с външния министър Ивица Дачич. Преди пристигането си Държавният департамент описа целите на Мичъл в Сърбия като „потвърждение на силните отношения между Сърбия и САЩ, както и да се призова сръбското правителство да продължи с нормализирането на отношенията с Косово, да се направят реформите, необходими за придобиването на целта – членство в Европейския съюз и активно да се подкрепя стабилността
По време на срещата не е постигнато споразумение относно трансформирането на Косовските сили за сигурност в редовна армия. Сърбия твърдо поддържа позицията си, че няма правни документи по отношение на статута на Косово, които да позволяват това. Вучич заяви, че Сърбия и САЩ не са съгласни относно „силите за сигурност на Косово“, но се съгласи за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
Белград също така остава скептичен относно волята на Прищина да позволи на т.нар. „Асоциация на автономните сръбски общини“ да премине от теория на практика. Перспективите на САЩ са различни, след като Мичъл обяви, че Косово, фактически има правото да формира собствени професионални сили, които да се занимават със сигурността. „Косово има правото да формира професионални сили, които да се справят със сигурността и които да включват косовските сърби“, заяви той. Той предупреди, че Косово трябва да промени конституцията си, за да създаде тези сили.
Що се отнася до спирката в Атина, Държавният департамент отбеляза, че Мичъл ще „се срещне с високопоставени гръцки политици, за да обсъди задълбочаването на американско-гръцките стратегически връзки и да засили двустранното сътрудничество, включително и в сферите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите“.
В действителност, смесицата от наличните въпроси направи посещението в Атина по-близо до икономическа мисия. Обсъжданията в Атина с високопоставените посетители от държавния департамент се фокусираха върху регионалните въпроси на деня.
Мичъл се срещна с външния министър Никос Кодзиас и на отбраната Панос Каменос и изненадващо, но гръцката преса не обърна голямо внимание на срещата, избирайки да се фокусира върху спирката в Кипър. Интересно съвпадение бе, че водачът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, който изглежда като фаворит на следващите парламентарни избори, посети Вашингтон, по време на посещението на Мичъл в региона. Мицотакис се срещна със заместник-държавният секретар Джон Съливан и с други ключови членове на Конгреса.
Официалната програма за посещение в Кипър беше разгледана от Държавния департамент по следния начин: "В Никозия на 16 март Мичъл ще се срещне с висши представители на Република Кипър, за да обсъдят двустранните и регионални въпроси, включително развитието на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Той ще се срещне и с лидерите на кипърските гърци и кипърските турци, както и с представители на ООН. "
Не е изненадващо, че докато бе в Никозия, Мичъл потвърди вече силната подкрепа на САЩ за правото на Република Кипър да използва енергийните си ресурси въпреки продължаващите заплахи от съседна Турция, докато изследователските дейности продължават ( в тези дейности ще включва енергийния гигант на САЩ Exxon Mobil) в изключителната икономическа зона на Кипър. В Никозия Мичъл се срещна с президента Никос Анастасиадес, с външния министър Никос Христодулидес, с министъра на енергетиката Георгиос Лакокрипис и с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

17 Март 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговият косовски колега Хашим Тачи ще проведат на 23 март среща в Брюксел, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Срещата е в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между двете страни“, съобщават косовските медии, позовавайки се на съобщение от екипа на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
По време на срещата ще се обсъдят нормализирането на отношенията в рамките на диалога с посредничеството на ЕС и „ще се работи за по-нататъшното изпълнение на подписаните договори“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

17 Март 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще продължи преговорите за намиране на компромисно решение на проблема между Белград и Прищина, тъй като по неговите думи, това е необходимо за по-добро бъдеще на Сърбия, съобщава македонската агенция Макфакс.
Държавният глава заяви: „ще продължим преговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо“, като президентът допълни, че Белград „няма друг избор“.
„Можем да намерим компромисно решение, защото ако не бъде компромисно, няма да има решение“, подчерта още Вучич по време на пресконференция. Президентът показа пред репортери Брюкселския договор, подчертавайки, че шест от 15-те му точки „са си останали на хартия“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич за членството на Сърбия в ЕС: Не можем да търгуваме с Косово и Метохия

Ивица Дачич за членството на Сърбия в ЕС: Не можем да търгуваме с Косово и Метохия

17 Март 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия, за да стане част от Европейския съюз. Това заяви първият дипломат на Белград Ивица Дачич, предава сръбската медийна компания B92.
„Не можем да си позволим да Сърбия, за да влезе в ЕС, да предаде националните и държавни си интереси, не можем да търгуваме с Косово и Метохия", категоричен бе Дачич, като същевременно допълни, че Сърбия не иска да воюва с никого, но трябва да води мъдра и твърда политика, за да бъде в състояние да определя условията.
Съгласно думите му, за да защити интересите си, Белград трябва да поддържа добри отношения с всички, но присъединяването на Сърбия към Общността не може да бъде за сметка на дистанцирането от Русия или Китай.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Облаците се събират над преговорите между Атина и Скопие

Ekathimerini: Облаците се събират над преговорите между Атина и Скопие

17 Март 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Само няколко дни преди гръцкият външен министър да се отправи към Скопие над преговорите за разрешаването на спора за името на Македония пада сянка, след като се оказва, че неговият колега Никола Димитров описва гръцката позиция по време на своите контакти с политици от Европейския съюз като „граничещи с абсурда“, пише Ekathimerini.
Според дипломатически източници, думите на Димитров не са приети добре в Атина, като методът на действие на властите в Скопие е поставен под въпрос.
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че ще разреши спора за името с Атина, за да положи пътя към присъединяването на страната си към НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Външните министри на Гърция и Македония ще се срещнат с Матю Нимиц на 27 март във Виена

„МКД“ (Македония): Външните министри на Гърция и Македония ще се срещнат с Матю Нимиц на 27 март във Виена

16 Март 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс ще пристигне на двудневна визита в Скопие на 22 март и то с полет директно от Атина, тъй като ще бъде придружен от много съветници и журналисти, пише скопското електронно издание „МКД“.
Това ще бъде първият полет от Атина за Скопие от цели 12 години, уточнява македонското издание.
Според неофициална информация от гръцки източници, само няколко дни след посещението в Скопие, на 27 март, македонският външен министър Никола Димитров и Коцияс ще проведат поредния кръг от преговорите с посредника на ООН Матю Нимиц във Виена. От македонското външно ведомство нито са потвърдили нито са отрекли информацията.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Темата за името на Македония по време на посещението на Уес Мичъл в Гърция

„Алсат – М“ (Македония): Темата за името на Македония по време на посещението на Уес Мичъл в Гърция

16 Март 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл в четвъртък се срещна с висши функционери от гръцкото правителство по време на посещението си в Атина. Въпреки че срещите бяха закрити, се вярва, че американският представител е направил препоръки по спора за името между Гърция и Македония. След посещението си в Скопие, Мичъл призова страните да намерят трайно решение. Говорителят на гръцкото правителство, на среща с журналистите, повтори позицията за име за всички употреби и промяна на македонската конституция, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
“Позицията на гръцкото правителство е сложно име за цялостна употреба. Какво значи това? Че са нужни конституционни промени, за да се стигне до взаимноприемливо и трайно решение. Конституционните промени се отнасят до името и иредентистките позиции, които са включени в Конституцията на съседката. Но това са въпроси, които трябва да се решат в течение на преговорите и за които е ясно, че ще се обвържат с международен договор, тъй като говорим за договор между две независими държави“, заяви Димитрис Янакопулос.
Говорителят разкритикува гръцката опозиция за деструктивния й принос в процеса. Междувременно, лидерът на най-голямата опозиционна партия Нова Демокрация Кириякос Мицотакис неотдавна заяви, че решение е възможно, само ако от Конституцията и учебниците бъде отстранен иредентизмът, а това било още по-важно и от името на държавата. Гръцкият вестник Ефимерида пише, че накрая премиера Алексис Ципрас е останал сам в спора за името. Коалиционният партньор, има се предвид лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, му е обърнал гръб, като е заявил, че няма да подкрепи правителството в решаването на този въпрос, с оглед на това, че, както той е заявил, никога няма да подкрепи решение, в което се съдържа терминът „Македония“. Гръцкото издание вече изрази съмнения, че Ципрас ще се опита да замени Каменос с лидера на партията „То Потами“ – Ставрос Теодоракис, който от своя страна заяви пред гръцките медии, че очаква около Великден (8 април) гръцкият парламент да излезе с конкретни предложения за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTS (Сърбия): Александър Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е „неприемливо“ за Сърбия

RTS (Сърбия): Александър Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е „неприемливо“ за Сърбия

16 Март 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Белград.. В рамките на среща с председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел, министърът на отбраната на Сърбия Александър подчерта, че Белград е отворен за сътрудничество с партньори както на Запад, така и на Изток, запазвайки своята военна неутралност, и че създаването на армията на Косово е неприемливо за страната му, предава Radio televizija Srbije (RTS).
В изявление от Министерството на отбраната на Сърбия се казва, че Вулин и Павел са обсъдили настоящата политическа ситуация и сигурността в региона, сътрудничеството между Сърбия и НАТО, както и сътрудничеството на сръбската армия и КФОР.
Според Вулин, активното участие на Сърбия в наличните механизми по проекта „Партньорство за мир“ допринася за изграждане на капацитета на сръбската армия. "Република Сърбия е отворена за сътрудничество с партньорите на Запад и на Изток, запазвайки своята военна неутралност. В този контекст сътрудничество под егидата на програмата „Партньорство за мир“ представлява оптимална рамка за постигането на целите за сигурността и подобряване на капацитета на отбраната“, заяви военният министър на Белград.
Същевременно Вулин добави, че основната заплаха за сигурността на Сърбия е трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия – процес, който министърът определи като „неприемлив“ за страната му.
„Формирането на армията на Косово е неприемлива не само заради текущата резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и поради факта, че само силите на КФОР са гарант за сигурността на гражданите на южната ни провинция и използвам възможността да благодаря на НАТО за участието си и постоянно присъствие в Косово и Метохия", заяви Вулин.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър

16 Март 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Визитата на американския дипломат в Република Кипър ще бъде осъществена на фона на заплахите на Анкара да използва сила срещу Никозия, ако продължи сондажите за газ край бреговете на острова.
Мичъл пристига в Никозия след посещение в Гърция, където проведе среща с външния министър Никос Кодзиас и министъра на отбраната Панос Каменос, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Москва се противопостави на идеята за армия на Косово

„Макфакс“ (Македония): Москва се противопостави на идеята за армия на Косово

16 Март 2018 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова разкритикува плановете за създаване на Въоръжени сили на Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Създаването на армия в Косово, структура, която по никакъв начин не се доближава до държавната, още повече нагнетява вече напрегнатата ситуация", предупреди Захарова в рамките на пресконференция, в която коментира изказването на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл.
При посещението си в Косово по-рано тази седмица американският дипломат подчерта, че Косово има право да формира професионална армия и бе категоричен, че тя няма да представлява заплаха за Сърбия и сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканския полуостров.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис: Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели

Йоаким Каламарис: Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели

15 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Гръцки компромис с името на Македония ще даде исторически билет на албанците за обслужване на турските цели. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ университетският преподавател доц. Йоаким Каламарис. Според него причина за конфликта с името не е конкретно Скопие, а тези, които стоят политически и силово зад Скопие. По думите му в момента има три мюсюлмански партии в македонската столица, които представляват албанските интереси. Но никой не знае дали тези партии в даден момент няма да се обединят „под общ флаг“, уточни Каламарис. Членството на Македония в НАТО няма да възпре завземането на Македония отвътре, продължи своите разсъждения доцентът. „В момента Гърция и Турция имат огромен конфликт. Двама гръцки войници са арестувани от 20 дни и са в турски затвор. Видяхте ли реакция от НАТО или от ЕС? Ако се абстрахираме от външната „подкрепа“, толкова по-будни граждани ще бъдем и в собствените си държави, и в съседните“, каза още Йоаким Каламарис. Той допълни, че ЕС не е в състояние да разсее напрежението по линията Македония-Гърция-Албания. „Историята припомня, че никога интересите на страните от Балканите не са се припокривали с интересите на Русия или Европа, когато те са били в едно политическо обединение. Средствата, които Общността дава за подобряване на инфраструктурата и на икономическия живот, са химера“, коментира Каламарис. Бъдещето на Балканите е свързано с тясното сътрудничество на православните страни от региона, добави доцентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия се срещна с високопоставени лица от Гърция

Алсат-М (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия се срещна с високопоставени лица от Гърция

15 Март 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл се срещна с високопоставени лица от Гърция в четвъртък, предава македонският телевизионен канал Алсат-М . Макар разговорите да се проведоха при затворени врати, американският дипломат най-вероятно е засегнал темата за Спора за името между Македония и Гърция, отбелязва телевизията, като припомня, че по време на посещението си в Скопие на 12 март, Мичъл призова двете страни да намерят трайно решение на проблема. Говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос по-късно през деня отново повтори позицията на Гърция за нужда от име, което да е удовлетворява и двете държави и желанието на Атина за промяна на Конституцията на Македония, така че новото име да бъде вписано в нея.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл е в Атина

„Сител“ (Македония): Помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл е в Атина

15 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия в четвъртък ще бъде в Атина, където ще проведе срещи с представители на гръцкото правителство, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Според съобщението на Държавния департамент на САЩ, Мичъл ще разговаря с гръцките власти за задълбочаването на отношенията между САЩ и Гърция и засилване на двустранното сътрудничество, особено в областите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите. „Сител“ е на мнение, че дори и да няма официално потвърждение, ще стане въпрос и за спора за името между Атина и Скопие.
Според информация на кореспондента на МИА в Атина, официално не са обявени срещите на Мичъл в гръцката столица и вероятно разговорите ще бъдат закрити за медиите. Американският помощник-държавен секретар, според това, което има засега като официална информация, ще има срещи с функционери от гръцкото правителство, но не и с премиера Алексис Ципрас или министъра на външните работи Никос Коцияс.
Мичъл ще бъде в Атина няколко часа, след което, в 15:30 часа, има уговорена среща в Кипър с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджи.
Посещението на Мичъл в Атина е част от неговата регионална обиколка, първата му, откакто пое функцията, в рамките на която вече посети Скопие, Прищина и Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Декларациите за създаване на косовска армия предизвика остри реакции в Белград

Protothema: Декларациите за създаване на косовска армия предизвика остри реакции в Белград

14 Март 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Трансформирането на Косовските сили за сигурност в Армия на Косово трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията на Косово. Това беше казано от помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на посещението му в Прищина, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Мичъл е заявил, че Косово е направило важни стъпки напред, включително в нормализацията на отношенията със Сърбия, финализацията на граничната сделка с Черна гора и трансформацията на Въоръжените сили чрез добавки в Конституцията.
Американският дипломат е бил категоричен, че никой няма право на вето, когато става дума за въпроси, отнасящи се до сигурността на Косово, като е добавил, че ще информира властите в Белград за това.
Същото мнение е изразил и командващият Обединените сили на НАТО в Неапол Джеймс Фого: „Съюзът на НАТО и Северноатлантическия съвет бяха тук преди няколко месеца и заявиха ясно, че трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия трябва да се случи чрез поправки в Конституцията“, е заявил Фого.
Междувременно, партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, се е противопоставила на създаването на Армия на Косово и без гласовете на тази партия Прищина не може да внесе необходимите промени в Конституцията, уточнява Protothema.
Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин е заявил, че Косово не може да има амрмия и че „подобно незаконно въоръжено формирование“ ще бъде заплаха за мира и стабилността в балканския регион. В коментар относно гореизложената декларация на Мичъл, той е подчертал, че косовската армия може да бъде формирана само чрез употребата на сила.
„В Косово и Метохия може да съществува само една въоръжена сила и това е КФОР. Това ще продължи да е така, освен ако ООН не промени решението си“, е заявил Вулин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Еманюел Макрон е приел покана да посети Косово

Gazeta Express: Еманюел Макрон е приел покана да посети Косово

14 Март 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Франция е приел покана да посети Косово, заяви премиерът на страната Хашим Тачи след срещата си с френския държавен глава в сряда, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи е заявил, че в хода на срещата си с Макрон в Елисейския дворец в сряда, той му е обещал, че Франция ще продължи да подкрепя европейския път на Косово. Чрез съобщение във „Фейсбук“, косовският президент съобщи, че е благодарил от името на страната си на Макрон за постоянната подкрепа, която Франция оказва на Косово и че е поканил френския президент да посети Прищина. „Благодаря на президента Макрон за това, че прие поканата и потвърди, че ще посети Косово“, написа Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Б – 92: Уес Мичъл: САЩ подкрепят косовска армия, Александър Вучич: Сърбия не вярва, че Прищина ще създаде Общност на сръбските общини

Б – 92: Уес Мичъл: САЩ подкрепят косовска армия, Александър Вучич: Сърбия не вярва, че Прищина ще създаде Общност на сръбските общини

14 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е имал „добър, открит, съдържателен и важен разговор“ с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, който беше на посещение в Белград във вторник и сряда, предава белградското радио Б – 92.
Според думите на Вучич, разговорът с Мичъл е бил важен за отношенията между Сърбия и САЩ и те са разговаряли по няколко въпроса, но преди всички за Косово и Метохия.
„Нашите позиции по отношение на Косово се различават силно и са доста далечни. Важното е, че Мичъл, за разлика от много други, не искаше само да слуша, но и да чуе. Благодарен съм му за това. На основание, че ние разбираме възгледите на Запада по въпроса за независимостта (на Косово), аз попитах Уес Мичъл дали иска да чуе нашите възгледи, за да добие представа и може би да разбере някои от нашите позиции“, заяви Вучич.
Сръбският президент подчерта, че Сърбия и САЩ не са на едно мнение за „силите за сигурност на Косово“, но се разбират за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
„Знаем, че Косово е най-голямото препятствие и затова Сърбия е готова да обсъди възможни компромисни решения. Независимо от това, че Сърбия може да е много малка за много от световните сили, за нас това е най-важното и ние можем да приемем единствено компромисно решение. Всеки компромис е труден, но той трябва да бъде приет от още някой – другият и третата страна“, подчерта Вучич.
„Сърбия изпълни задълженията си според Брюкселското споразумение – в правосъдието, полицията, гражданската защита, телекомуникациите... Албанците имаха само едно задължение, произтичащо от международния правен договор, което е създаването на Общност на сръбските общини (ОСО) и те не го изпълниха. Благодаря на Мичъл за това, че каза, че Прищина не го е изпълнила. Ще бъда открит, мисля че от това няма да излезе нищо, те щяха да са го направили вече през последните пет години, ако го искаха“, обясни сръбският държавен глава.
По време на пресконференцията, Вучич постоянно отбелязваше, че е имал „открит диалог с Мичъл“ и подчерта, че му е благодарен за това.
На въпрос дали двамата са обсъждали въпроса за възможното създаване на косовска армия, Вучич отговори следното:
„Призовавам всички да открият поне един документ, дори една единствена буква в някой международен акт, в който се казва, че това е позволено. Съгласно военно-техническото споразумение, подписано в Куманово, не могат да съществуват косовски въоръжени сили – там може да има само КФОР и никой друг. Съгласно Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН), като основен юридически акт, не се предвижда създаването на албански ВС, а напротив, завръщането на сръбските сили в Косово. Косовската армия противоречи на всички международни споразумения“.
От своя страна, Мичъл призова двете страни да изпълняват задълженията си според Брюкселското споразумение и заяви, че основното му послание е, че САЩ искат партньорски отношения със Сърбия. Той добави, че разговорът с Вучич е бил „открит и много добър“ и САЩ са „ангажирани с намирането на разрешение в диалога и са готови да изслушат страните и да помогнат“.
Той подчерта, че Косово „имат правото да формират професионални сили, за да се справят със сигурността“ и че това „няма да е заплаха за Сърбия и сърбите“. Освен това Мичъл съобщи, че САЩ подкрепят това „право на Косово“, но за реализацията му е нужна промяна на косовската конституция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Според гръцките медии, спорът за името трябва да бъде разрешен около Великден

„Алсат – М“ (Македония): Според гръцките медии, спорът за името трябва да бъде разрешен около Великден

14 Март 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс ще бъде в Скопие на 22 и 23 март, пише гръцкият вестник „Та Неа“.. И дори официално да не е потвърдено нито от Скопие, нито от Атина, според изданието, става въпрос за важно посещение, тъй като трябва да се обсъдят предложенията на двете страни за постигане на международен договор. Очаква се във фокуса да бъдат евентуални промени в Конституцията на бившата югорепублика и начина, по който да се формулира договора, с цел да се осигури възможност на Македония да получи покана за присъединяване към НАТО и да получи дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, предава излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат – М“.
„На 23 март Никос Коцияс ще се срещне с колегата си Никола Димитров, а на предната вечер те ще проведат официална вечеря. Не се изключва възможността гръцкият външен министър да има срещи и с други политици, но програмата все още се уточнява. Изходът от разговорите в Скопие ще бъде важен и за планираната среща на Коцияс и Димитров със специалния представител на ООН Матю Нимиц“, пише „Та Неа“.
Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, в своята серия от изяви по спора за името повтори, че Скопие първо трябва да промени Конституцията си, а след това да подпише договора между двете страни.
„Преди да влезе в сила договорът и преди да се оформи съдържанието му, трябва да се направи ревизия на Конституцията на нашата съседна страна, тъй като ние сме европейци, които имат европейския демократически манталитет и не можем да си мислим, че ако една страна подпише международен договор, се обвързва международно, без да промени своята конституция, на основание, че това не е толкова важно“, заяви Павлопулос.
Същевременно, гръцкото издание Ефимерида пише, че разрешаването на спора трябва да се случи по Великден (8 април), когато гръцкото правителство ще се посвети още по-сериозно на въпроса. Но, вестникът обръща внимание и на дилемите за бъдещето на настоящата управляваща коалиция на Ципрас. По-конкретно, партията „Независимите гърци“ (АНЕЛ) на Панос Каменос вече открито обяви, че няма да гласува за евентуално решение, което включва термина „Македония“. Според Ефимерида, има вероятност партията „То Потами“, оглавявана от Ставрос Теодоракис, да бъде нов коалиционен партньор на Ципрас, защото лидерът й на няколко пъти потвърди, че поддържа позицията на правителството по спора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл увери Сърбия в подкрепата на страната си

Радио „Свободна Европа“: Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл увери Сърбия в подкрепата на страната си

14 Март 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл пристигна на 13 март в Белград, където се срещна със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич, предава Радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
На срещата са обсъдени регионалната стабилност, европейския път на Сърбия и удължаването на Брюкселския диалог - теми, по които Уес Мичъл посочи, че Сърбия има "постоянната подкрепа от САЩ". Според него "Вашингтон смята Сърбия за една от най-важните страни в региона и стълб на стабилността на Балканите".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл

Tanjug: САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл

13 Март 2018 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, това заяви късно във вторник американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл, съобщава сръбската информационна агенция Tanjug.
Американският дипломат е направил изказването си по време на късна среща с вицепремиера и външен министър на Сърбия Ивица Дачич, в рамките на която Мичъл е дал на своя колега фотокопие от изказване на американския президент Удроу Уилсън, отнасящо за Косово, макар агенцията да не предлага повече яснота по въпроса.
Дипломатът на САЩ е на посещение на няколко държави от Балканите, като по-рано посети Косово и Македония.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отговорникът за Европа и Евразия на МВнР на САЩ: Македония и Гърция трябва да договорят общо решение и да го приложат, това не е наша работа

Отговорникът за Европа и Евразия на МВнР на САЩ: Македония и Гърция трябва да договорят общо решение и да го приложат, това не е наша работа

13 Март 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Американската дипломация е и ще бъде непосредствен участник в разрешаването на спора между Македония и Гърция за името на бившата югорепублика, тъй като това влиза в интересите на САЩ. Все пак, единственото решение на проблема е това, което ще бъде договорено взаимно и приложено от двете страни“, заяви помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на обща пресконференция с премиера на Македония Зоран Заев в Скопие, където е на първото си официално посещение на Балканите след заемането на поста, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Наследникът на Хойт Брайън Ий и Виктория Нуланд не пожела да каже каква е позицията на САЩ по отношение на искането на Гърция за промяна на македонската конституция.
От своя страна македонският премиер заяви, че „когато един въпрос е мъчен, чувствителен и тежи“, най нормално е да се повика приятел на помощ. „Всеки приятел, който има желание да помогне на Македония, особено в спора, е добре дошъл. Очакваме помощ и от Гърция, която също е наш приятел, но и от нашият стратегически партньор. Дай Боже нашите партньори да се включат, но на принципа да се окуражават и двете страни“, посочи Заев.
Министър-председателят на Македония коментира и проекторешението на Гърция за решаване на спора, в което се засягат въпросите за македонската идентичност и промяна на Конституцията на страната. Според неговите думи, всеки документ, независимо дали идва от (посредника на ООН в спора за името между Атина и Скопие) Нимиц, или от някоя от страните и който може да помогне, ще бъде разгледан. Освен това Заев е изразил увереност, че на края всичко ще приключи в ООН и с приемане на резолюция от Съвета за сигурност.
И Мичел, и Заев се надяват на интеграция на Македония в НАТО още на следващата среща на върха на Алианса през юли.
На срещата са присъствали още вицепремиера на Македония и министър на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи на страната Никола Димитров.
„Сител“ припомня, че преди Скопие, Уес Мичъл е посетил Прищина, а от там той заминава за Атина, Белград и Никозия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Диалогът Белград-Прищина ще приключи без разделяне, размяна на територии или автономия

Хашим Тачи: Диалогът Белград-Прищина ще приключи без разделяне, размяна на територии или автономия

13 Март 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорейки в рамките на пресконференция със заместник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия – Уес Мичъл, президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина ще бъде приключен в съответствие с Конституцията и законите на Косово, което изключва разделяне, размяна на територии или автономия, съобщава електронното издание Gazeta Express.
Говорейки за водения под егидата на Европейския съюз диалог между двете страни, Тачи изрази увереност, че той ще доведе до помирение въз основа на европейския дух и при зачитане на териториалната цялост на страната.
„Косово не приема разделяне, обмен на територия или автономия", категоричен бе Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уес Мичъл, помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия: САЩ се връщат на Балканите заради Русия

Уес Мичъл, помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия: САЩ се връщат на Балканите заради Русия

13 Март 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. След среща с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл увери, че в бъдеще страната му ще бъде по-активна в Западните Балкани, предава скопската електронна медия CivilMedia.mk.
„Виждаме, че Русия играе ужасна роля на голяма част от Балканите, подкопавайки демократичните институции. На руснаците им стана ясно, че това не е в техен интерес, нито е в интерес на народите в региона", подчерта Мичъл на съвместна пресконференция с Хашим Тачи.
Американският заместник-помощник държавен секретар заяви, че Косово е важен партньор на САЩ. „Косово има добри отношения със САЩ и те ще се задълбочат допълнително. САЩ иска демократично Косово и мога да ви уверя, че следващите години ще играе активна роля в региона", увери Мичъл.
Същевременно той не пропусна да засегне темата за създаването на косовска армия, като подчерта, че „трансформацията на силите за сигурност в редовната армия е неизбежна тенденция“.
Помощник-държавният секретар на САЩ настоя за продължаване на диалога между Белград и Прищина и призова политическото ръководство на Косово да ратифицира споразумението за демаркацията на границата с Черна гора, за да започне процесът на европейска интеграция на най-младата държава на Балканите.
Във вторник, 13 март, Мичъл ще пристигне в Македония. В навечерието на визитата му македонският министър на външните работи Никола Димитров поясни, че сред основните теми на разговорите в Скопие ще бъде спора за името. От македонска страна, съгласно думите на Димитров, ще бъде поставен и въпросът за членството на страната в НАТО и шансовете това да се случи още през лятото на тази година. Обсъдени ще бъдат и други въпроси в контекста на перспективите на региона.
Мичъл пристига в Македония след посещение в Косово, където отправи предупреждения за „деструктивната роля на Русия" на Балканите, обвинявайки Москва, че подкопава демократичните институции в региона, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Преговорите между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името се забавят

Ekathimerini: Преговорите между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името се забавят

13 Март 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Атина. След силния старт преговорите между Гърция и Македония (в източника – БЮРМ) за разрешаване на спора за името се забавиха значително, тъй като Атина очаква значителни отстъпки от Скопие по ключовото искане за промяна на конституцията, пише Василис Недос в статия за електронното издание Ekathimerini.
Миналата седмица министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас трябваше да посети Скопие, но спадът в инерцията на преговорите отложи пътуването му за неопределено време, уверен е Недос, като допълва, че през настоящата седмица първият дипломат на Атина ще пътува до Бостън, САЩ. Но различията, които делят представителите на двете държави, може в крайна сметка да създадат условия, в които посещението на Кодзиас да не се осъществи през месец март. Когато обаче то се случи, ще бъде с първия за последните 12 г. директен полет между Атина и Скопие.
Междувременно дипломатите ще следят отблизо планирано посещение в Скопие на помощник-държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл, който в четвъртък ще направи визита и в Атина.
В изявление, публикувано преди неговото пътуване, Държавният департамент обяви, че Мичъл ще потвърди подкрепата на САЩ за „евроатлантическите стремежи" на Македония и за „продължаващите преговори с Гърция".
Макар Македония да е изпълнила обещанията си да направи символични промени - като например промяната на имената на международното летище в Скопие и ключовата магистрала, гръцките власти са загрижени за липсата на промяна по същество.
Непрекъснатият отказ на премиера на Македония Зоран Заев да обмисли преразглеждане на конституцията на страната му само подклажда опасенията на Атина. Вместо това ръководителят на кабинета в Скопие настоява за изготвянето на международен договор, като отбелязва, че във всеки случай неговото правителство няма необходимото парламентарно мнозинство, за да прокара конституционни промени.
Гръцки официални представители твърдят, че Заев може да убеди допълнителни депутати да гласуват за конституционна реформа.
Що се отнася до основния въпрос, по отношение на промяната в името на Македония, двете страни изглежда са на път да постигнат компромис в преговорите, водени под егидата на ООН. Все още обаче перспективите за големи отстъпки подхранват обществени протести и в двете страни.
В понеделник Кодзиас бе в Букурещ за разговори с румънските и българските си колеги Теодор Мелескану и Екатерина Захариева. Първият дипломат на Атина потвърди подкрепата на Гърция за кандидатурите на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия пристига в Македония – членството в НАТО и спора за името ще бъдат основни теми в преговорите

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия пристига в Македония – членството в НАТО и спора за името ще бъдат основни теми в преговорите

13 Март 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Във вторник, 13 март, в Македония пристига помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Азия Уес Мичъл, предава Радио „Свободна Европа“.
В навечерието на визитата му македонският министър на външните работи Никола Димитров поясни, че сред основните теми на разговорите в Скопие ще бъде спорът за името. От македонска страна, съгласно думите на Димитров, ще бъде поставен и въпросът за членството на страната в НАТО и шансовете това да се случи още през лятото на тази година. Обсъдени ще бъдат и други въпроси в контекста на перспективите на региона.
Мичъл пристига в Македония след посещение в Косово, където отправи предупреждения за „деструктивната роля на Русия" на Балканите, обвинявайки Москва, че подкопава демократичните институции в региона, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum:  Новото име на Сръбската православна църква е заявка за историческото единство на сръбските територии

Regnum: Новото име на Сръбската православна църква е заявка за историческото единство на сръбските територии

13 Март 2018 | 05:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Новото име на Сръбската православна църква е заявка за историческото единство на сръбските територии, пише Regnum.
През май епископатът на Сръбската православна църква трябва да утвърди новото име – Печски патриархат.
„Изменението на името на Сръбската православна църква се обяснява със стремежа да се укрепи връзката с историческия център в Печския патриархат, а също така с Косово и Метохия, като най-важна част от своята юрисдикция“, пише белградският вестник „Вечерни новости“
Печската митрополия, която в последствие става патриархат е била център на религиозния, политически и културен разцвет на сръбското кралство. Именно затова Османската империя ликвидира патриархата и подчинява сръбската църква на Константинополския патриарх в средата на 15 век след завладяването на сръбските земи.
Брюксел иска подобряване на отношенията между Сърбия и Косово и признаване на отделянето, но Сръбската православна църква дава друга заявка, според изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ обвиниха Русия в играене на „деструктивна роля“ на Балканите

AFP: САЩ обвиниха Русия в играене на „деструктивна роля“ на Балканите

12 Март 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Американският помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийските дела Уес Мичъл обвини Русия в разпространяване на дезинформация и подкопаване на демокрацията на Балканите, съобщава AFP.
Пред репортери в Прищина в понеделник, Мичъл отбеляза, че Вашингтон вижда как „Русия играе все по-деструктивна роля в голяма част от Балканите, разпространявайки дезинформация и подкопаване на демократичните институции“.
Американският дипломат подчерта, че Белия дом е „бил ясен в разговорите си с Русия, че това не е нито в техен, нито в интерес на хората от региона“.
Мичъл е направил коментара си след среща с президента на Косово Хашим Тачи, като следват негови посещения в Македония и Сърбия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Уес Мичъл отрече информацията, според която ще предложи на Александър Вучич нов план за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина

Tanjug: Уес Мичъл отрече информацията, според която ще предложи на Александър Вучич нов план за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина

12 Март 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл, отрече в понеделник информацията, според която ще предложи нов план за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщава сръбската агенция Tanjug. В рамките на обща пресконференция в столицата на Косово с президента Хашим Тачи, американският дипломат увери, че неговата визита на Балканите е фокусирана върху даването на стимул на преговорите между Сърбия и Косово, но той не носи никакъв план в тази връзка.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано сръбски вестник излезе с информацията, че Мичъл ще предложи при среща с Александър Вучич нов план за урегулирането на отношенията между Белград и Прищина, според който доминираните от сърби общини в Косово ще получат широки правомощия на самоуправление в сферата на образованието, здравеопазването и културата, като в замяна Сърбия ще спре да блокира членството на Косово в международните организации.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл ще посети Косово

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл ще посети Косово

12 Март 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл ще бъде на 12 и 13 март на посещение в Косово, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Той ще се срещне с президента на Косово Хашим Тачи, с министър-председателя Рамуш Харадинай и с други местни политици. След това Мичъл ще продължи с балканската си обиколка, посещавайки Македония, Сърбия, Гърция и Кипър.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Уточнен е денят за посещението на Уес Мичъл в Скопие

„МКД“ (Македония): Уточнен е денят за посещението на Уес Мичъл в Скопие

11 Март 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Уточнена е датата за посещението на американския помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл в Скопие. От правителството са заявили пред македонското електронно издание МКД, че американският дипломат ще кацне на международното летище в Скопие във вторник, като по непотвърдена информация, в рамките на посещението му са насрочени срещи с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров. Възможно е Мичъл да проведе разговаря и с министъра на отбраната Радмила Шекеринска, смята изданието.
Мичъл пое поста през есента на милата година на мястото на Виктория Нюленд, като в края на 2017 г. проведе разговори с Никола Димитров, по време на негово посещение в Скопие.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в неделя от Македонската информационна агенция съобщиха, че Мичъл ще посети Скопие следващата седмица, като разкриха, че според техен източник, той ще се срещне с Димитров и Заев.
Стана ясно освен това, че Мичъл ще посети Прищина на 13 март, а сръбско издание излезе с информация, че американският дипломат ще представи на Белград предложение за урегулиране на връзки с Прищина.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл ще посети Скопие следващата седмица

МИА: Американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл ще посети Скопие следващата седмица

11 Март 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Американският помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл ще посети следващата седмица Македония, това са потвърдили от вътрешното министерство в Скопие пред Македонската информационна агенция. В рамките на своето посещение, за което все още не е уточнена дата, дипломатът на САЩ ще проведе разговори с външния министър Никола Димитров. По-рано бе съобщено, че Мичъл че посети Прищина на 13 март, а сръбско издание излезе с информация, че американският дипломат ще представи на Белград предложение за урегулиране на връзки с Прищина.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Нов кръг от технически преговори между Белград и Прищина ще се проведе между 19 и 21 март

Gazeta Express: Нов кръг от технически преговори между Белград и Прищина ще се проведе между 19 и 21 март

11 Март 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич обяви, че в периода между 19 и 21 март в Брюксел ще бъдат проведени нови технически разговори между Белград и Прищина, съобщава Gazeta Express. Според говорителя, сред темите от дневния ред ще бъдат „споразуменията за сръбските общини, мостът в Митровица, проблеми от енергийния сектор и управлението на вътрешните граници“.
Кочиянчич също така подчерта, че Прищина трябва да приложи без забавяне споразумението за формиране на Асоциацията на сръбските общини. По-рано тази седмица Косово се отказа от започване на процеса по изработване на споразумението, което доведе до остра реакция от сръбския външен министър Ивица Дачич, според който действията на Прищина са равни на отказ от брюкселски диалог.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: САЩ ще предложат на Сърбия възможности за урегулиране на отношенията с Косово, според местен вестник

МИА: САЩ ще предложат на Сърбия възможности за урегулиране на отношенията с Косово, според местен вестник

11 Март 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Според сръбския вестник “Новости“ в рамките на свое посещение в Белград, американският помощник-държавен секретар по въпросите за европейските и евразийски дела Уес Мичъл ще представи на Сърбия предложение за урегулиране на отношенията с Прищина, предава Македонската информационна агенция. Според изданието, Мичъл ще предложи Сърбия да спре да блокира членството на Прищина в международните организации, в замяна на което доминираните от сърби общини в Косово ще получат широки права на самоуправление в сферите на образованието, здравеопазването и културата, а вицепремиерът на косовското правителство, който ще бъде етнически сърбин, ще има правомощията да контролира упражняването на тези права.
Според сръбския вестник, предложението ще бъде представено при среща на Мичъл с Александър Вучич.

Агенция "Фокус" припомня:
Сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич проведе разговори с Мичъл в началото на декември миналата година във Вашингтон, след което изрази увереността си, че американският дипломат ще посети Сърбия през 2018 г. По-рано тази седмица бе съобщено, че Мичъл ще посети Прищина на 13 март, където ще проведе срещи с премиера Рамуш Харадинай и президента Хашим Тачи. Не се съобщава за точна дата за евентуално негово посещение в Белград.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Международната общност и косоварите постоянно лъжат Александър Вучич

Ивица Дачич: Международната общност и косоварите постоянно лъжат Александър Вучич

9 Март 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич постоянно е лъган от международната общност, заяви в петък министърът на външните работи на страната Ивица Дачич, като уточни, че те само искат Белград да признае независимостта на Косово и не търсят компромисно решение, предава македонската електронна медия „Плюс инфо“.
„Постоянно го предупреждавам, че те лъжат Белград през цялото време. Те не искат компромис. Разтревожен съм, че само ще представят хартия, на която пише, че Сърбия трябва да признае Косово“, заяви Дачич пред сръбската държавна телевизия RTS, докато коментираше решението на Прищина да не приложи договора за формиране на Общност на сръбските общини в Косово.
Според мнението на сръбския дипломат, Прищина и международната общност трябва да изяснят дали Брюкселския договор е в сила.
„Аз го подписах, а не бих го подписал, ако там нямаше решение за образуване на Общност на сръбските общини. Заради това Сърбия направи редица отстъпки, като например, интеграцията на сръбските институции в косовските институции“, заяви Дачич.
Той припомни още, че след изявлението на сръбския и румънския президент Вучич и Клаус Йохйанис, че последният може да посредничи в диалога Белград – Прищина, веднага е последвал коментар от началника на канцеларията на косовския президент Хамим Тачи, Беким Чолаку, който заяви, че в диалога не може да посредничи страна, която не е признала независимостта на Косово.
„Това е пълно безобразие. Дали тези хора схващат, че са будали, ако си мислят, че със сила ще натрапят на Вучич и Сърбия да признаят Косово без компромис“, посочи Дачич и добави, че е наивно и грешно ако някой си мисли, че Сърбия ще признае независимостта на Косово само, за да се покаже като конструктивна страна.
Той изтъкна, че Сърбия никога няма да го направи и че „няма как Сърбия да бъде изнудена да признае едностранно обявената независимост на Косово“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово отхвърли предложението на Румъния и поиска Букурещ да признае независимостта му

Gazeta Express: Косово отхвърли предложението на Румъния и поиска Букурещ да признае независимостта му

9 Март 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. В четвъртък президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че е готов да се включи към търсенето на решение на спорните въпроси между Косово и Сърбия. Той изказа мнение, че окончателното решение не може да бъде наложено отвън и че то не може да не е удовлетворяващо и за Сърбия. Властите в Прищина обаче отхвърлиха неговото предложение, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Властите в Прищина приветстваха готовността на румънската страна да се включи в намирането на решение за Косово, но поискаха от Букурещ първо да признае независимостта на Косово, защото Румъния е една от петте страни-членки на Европейския съюз, която още не го е направила. Gazeta Express се свърза с Беким Чолаку, началникът на канцеларията на косовския президент Хашим Тачи, който изкоментира предложението. Според него, ЕС е посредник в разговорите и Косово не желае замяна на европейските посредници.
„Европейският съюз е и ще остане официален посредник в този процес“, заяви Чолаку. „За да спечели доверие, Румъния първо трябва да признае независимостта на Косово. Косово приветства помощта на всяка демократична държава за постигането на окончателно решение за нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия. Румъния не е изключение от това, в случай, че намеренията й са искрени“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Прищина напуска Брюкселския диалог

Ивица Дачич: Прищина напуска Брюкселския диалог

8 Март 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Решението на косовското правителство, взето в сряда вечерта, да не прилага споразумението за започване на изработването на Статутът за формиране на Общността на сръбските общини означава, че Прищина е решила да напусне Брюкселския диалог, заяви в четвъртък министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич за руската информационна агенция Спутник, предава излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат – М“.
Дачич предупреди, че „след такова решение целият преговорен процес между Белград и Прищина може да бъде върнат на нула“.
„Ако албанските лидери безскрупулно и без санкции откажат да приложат тази съществена част от договора, за която се споразумяхме, тогава Белград може да разглежда всички досегашни споразумения, постигнати в Брюксел, за нищожни“, предупреди сръбският дипломат.
Той призова международната общност да повлияе на Прищина да изпълни задълженията си, „защото се задава най-голямата опасност досега – преговорният процес да бъде окончателно прекратен“, като добави, че Белград няма да носи отговорността за това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Румъния заяви, че е готов да се включи в търсенето на решение за Косово

ТАСС: Президентът на Румъния заяви, че е готов да се включи в търсенето на решение за Косово

8 Март 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румъния е готова да вземе участие в търсенето на решение на проблемите в Косово и региона, като цяло. Това заяви в четвъртък президентът на страната Клаус Йоханис на пресконференция след преговорите със сръбския му колега Александър Вучич, който е на официално посещение в Букурещ, предава ТАСС, като се позовава на информация от официалния сайт на румънската президентска администрация.
„Мисля, че решението на проблемите в Косово ще е огромна крачка в европейска посока за целия регион на Западните Балкани“, заяви Йоханис. „Ще останем в близък контакт, за да обсъдим заедно възможните решения и ролята, която може да изиграе Румъния в разрешаването на този въпрос. Ние сме готови, подчертавам, готови да вземем участие в търсенето на добро решение за цялата зона“.
От своя страна Вучич изрази признателност към Румъния за „желанието да се стигне до компромис по въпроса за Косово“. „Очевиден факт е, че Румъния не е признала независимостта на Косово“, подчерта той. „За нас косовският въпрос е много сериозен, но ще се постараем да намерим компромисно решение“.
Румънският президент изрази поддръжка за стремежа на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз. „Убеден съм“, подчерта Вучич, „че по време на председателството на Румъния в Съвета на ЕС през 2019 година, приоритетен ще бъде и въпросът за влизането в Съюза на страните от Западните Балкани“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vecernje Novosti: Командирът на силите на КФОР в Косово заяви, че решението за размяна на територии не може да бъде взето само от Прищина и Белград

Vecernje Novosti: Командирът на силите на КФОР в Косово заяви, че решението за размяна на територии не може да бъде взето само от Прищина и Белград

3 Март 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Командирът на силите на КФОР в Косово генерал-майор Салваторе Куочи заяви, че не знае дали идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово е реална идея или просто спекулация и че подобно нещо „може предизвика промяна на ситуацията в целия балкански регион“, пише белградското издание Vecernje Novosti, като се позовава на прищински медии.
„Ние не сме част от това, не сме включени в този процес. Не знам дали това е просто идея или просто спекулация“, заяви Куочи, цитиран от Klan Kosova.
„Когато говорим за размяна на територии, това е нещо голямо и не е свързано само с Косово и Сърбия. Така или иначе това не влиза в нашите отговорности, това решение се взима на най-високо ниво и не може да се вземе само в Прищина и Белград“, добави той.
„Въпреки това, независимо от решението, ние сме тук, за да поддържаме мирния процес, защото всичко, което се прави, трябва да е изключително по мирен начин“, е заявил Куочи, съгласно цитата на RTK2.
Попитан дали има риск Балканите да се завърнат към миналото, командирът заяви, че не му се вярва някоя от страните да иска да се върне там. „Балканите са в Европа и Европа не иска Балканите да са „буре с барут“, както е било в миналото“, уверен е командирът на силите на КФОР.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Меглена Кунева, бивш еврокомисар: За да има цялостен ЕС без пробойна чрез Западните Балкани, трябва много голяма политическа воля – и отвътре, и отвън

Меглена Кунева, бивш еврокомисар: За да има цялостен ЕС без пробойна чрез Западните Балкани, трябва много голяма политическа воля – и отвътре, и отвън

2 Март 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. За да има цялостен ЕС без пробойна чрез Западните Балкани, трябва много голяма политическа воля – и отвътре, и отвън. Това каза за Радио „Фокус“ бившият европейски комисар Меглена Кунева по повод заключителния етап на обиколката в региона на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в София и срещата му с лидерите на страните от Западните Балкани. Тя уточни, че помощта за икономиката и инфраструктурата на тези държави от ЕС е хубава и полезна, но недостатъчна за качествено придвижване напред.
“Това е абсолютно правилен и незаобиколим като необходимост приоритет за България. Това е част и от т.нар. основни инициативи на ЕК, съответно е и много високо в дневния ред на ЕС. Министър Екатерина Захариева постъпи правилно като обиколи Балканските страни преди началото на председателството ни – добра е тази политическа активност. Въпросът е да се увенчае и с конкретни политически ангажименти и ако Западните Балкани работят с настойчивост в собствените си страни. Прозорецът на възможностите за Западните Балкани е много широко отворен и ако не се използва бързо – Европа ще бъде погълната от собствения си дневен ред и една напълно зряла към момента възможност няма да бъде осъществена докрай“, коментира Меглена Кунева. Тя припомни, че предстои председател на Съвета на ЕС да бъде както северната ни съседка Румъния, така и Хърватска, които също като нас имат амбиции за страните от Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Бившият еврокомисар подчерта обаче, че за по-доброто разбиране на региона е необходимо Западните Балкани да се разглеждат не целокупно, а през профилирано знание за спецификите на всяка една от страните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Хашим Тачи няма мандат да разговаря в Александър Вучич, заявиха от опозицията в Косово

B92: Хашим Тачи няма мандат да разговаря в Александър Вучич, заявиха от опозицията в Косово

2 Март 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. От опозиционната косовска „Демократическа лига“ заявиха в рамките на пресконференция, че президентът на Косово Хашим Тачи няма мандат да разговаря със сръбския си колега Александър Вучич, предава англоезичната редакция на сръбската медия B92.
„Тачи преговаря със Сърбия, въпреки че няма мандат да води процеса. Няма постановления, според което президентът трябва да води процеса“, заяви един от членовете на формацията Вьора Османи. Според него президентът „няма механизми да наложи едно постигнато споразумение нито пък има конституционни механизми да се контролират неговите действия.“ Според Османи Тачи „държи в тайна разговорите и постигнатите споразумения с Вучич в Брюксел“. Според Османи, „ние, като опозиция сме разумно подозрителни към неговите срещи с Вучич и засегнатите теми“. Една от тях, добави народният представител, е „разделянето на Косово“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер е впечатлен от ръководенето на европредседателството и подчерта, че мястото на Западните Балкани е в ЕС (ОБЗОР)

Жан-Клод Юнкер е впечатлен от ръководенето на европредседателството и подчерта, че мястото на Западните Балкани е в ЕС (ОБЗОР)

1 Март 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е впечатлен от ръководенето на европредседателството и подчерта, че мястото на Западните Балкани е в ЕС. Това стана ясно от думите му на пресконференция след среща с премиера Бойко Борисов и лидерите на Западните Балкани за перспективата пред региона и възможностите за инфраструктура и дигитална свързаност. Той подчерта, че резултатите от председателството са много добри, но има неща, които се случват и медиите като че ли малко ги подценяват. „Тази нощ в 3.43 през нощта се постигна споразумение между парламента, Съвета и председателството по съдържанието на директивата за командированите работници. Благодарение на доброто управление на българското председателство постигаме много напредък и по системата на реформата „Дъблин“, коментира Юнкер и продължи: „България ни впечатлява с качеството на работата си. Българите могат да се гордеят с начина, по който техните лидери водят българското председателство“. Той наблегна на нуждата да работим заедно и да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност, корупцията, която унищожава обществото. Юнкер припомни, че скоро в София ще има среща на високо ниво на държавите от Западните Балкани и ЕС, на която ще се обсъди разширяването и присъединяването. Според него обаче ще трябва да се дискутират и проблемите на емиграцията и на икономическата ситуация на региона. „Ще трябва да се споразумеем за всички тези 155 принципа, които управляват икономическата интеграция на региона и условностите, по които сме се споразумели. Бих желал по време на срещата под егидата на Бойко Борисов да уточним как ще работим, така че този регион да подобри своята свързаност“, добави Юнкер и подчерта, че трябва да са много конкретни и иска от държавите да могат да вземат максимално бързо решенията, които са свързани с перспективата 2027-2030 г. Той обясни, че стартират определен брой проекти, които ще бъдат решени по време на срещата на върха в София, но не могат да спрат финансирането на 1 януари 2020 г. По думите му ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани и това ще стане евентуално през 2025 г., ако всички условия са изпълнени. Юнкер отбеляза, че на този етап нито една от държавите не отговаря на всички условия, въпреки че има голям напредък. Той бе категоричен, че всички страни трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят и подчерта, че в ЕС следят отблизо тази нестабилност. „Не искаме такава. Искаме да имаме стабилност, която да се постигне в процеса на преговори за присъединяване“, каза Юнкер и призна, че в ЕС не се говори чак толковa със Западни Балкани. „Връщам се в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС и съм още по-убеден, защото тези, с които говорих, са на същото мнение. Присъединяването не е мечта, а нещо, което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не толкова върху крайните дати, а върху същността на самия процес. Не можем да правим отстъпки по условията за присъединяване в ЕС“, каза още Юнкер. По думите му ще трябва да се обсъди и финансирането на подобряването на свързаността в този регион.
От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че с тази си обиколка Жан-Клод Юнкер, Фредерика Могерини и Йоханес Хан са се уверили колко отвратителна е свързаността в момента на Балканите и как е необходимо да отидеш до скандинавските държави, за да дойдеш в съседна държава. Той уточни, че на тази среща са представлявали интересите на Румъния и Гърция. Борисов подчерта, че разчита много на помощта на Европейската комисия и на хибридното финансиране. Премиерът обясни, че са си поставили амбициозната задача до срещата през май да има „лот по лот за ж.п. линии, магистрали, дигитална инфраструктура, готови или съответно на какъв етап са проектиране, финансиране, за да можем в срокове да говорим на своите народи кога дадена отсечка ще стане готова", уточни той и открои като важни проекти „магистралата на мира“ Косово-Белград, коридор 10, 4 и други. Според него е много важно да се продължи работата между различните служби и бързата обмяна на информация. Министър-председателят посочи, че са създали условия за двустранни и тристранни срещи между Белград и Прищина, между Черна гора. Бойко Борисов заяви, че това, което правят под егидата на ЕС на Западните Балкани, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция, нито срещу който и да е от съседните страни.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Александър Вучич и Хашим Тачи обсъдиха в София продължаването на диалога Белград-Прищина

Tanjug: Александър Вучич и Хашим Тачи обсъдиха в София продължаването на диалога Белград-Прищина

1 Март 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич седна на една маса в София с косовския си колега Хашим Тачи, за да обсъдят кога ще бъде възобновен диалогът между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения, предава Tanjug, държавната агенция на западната ни съседка. Разговорът между двамата лидери се състоя в кулоарите на срещата ЕС-Западни Балкани, домакин на която бе София.
Вучич заяви, че е важно за Сърбия да изпълни 115-те критерия до срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе през май в българската столица.
Пред журналисти в кулоарите на събитието Вучич коментира, че освен напредъкът на Западните Балкани са разгледани още няколко значителни, но необичайни теми, без обаче да пояснява кои са те.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер след обиколката на Западните Балкани: Връщам се в Брюксел с нова увереност, че мястото на региона е в ЕС

Жан-Клод Юнкер след обиколката на Западните Балкани: Връщам се в Брюксел с нова увереност, че мястото на региона е в ЕС

1 Март 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че след посещението на държавите от Западните Балкани се връща в Брюксел с нова увереност, че мястото на региона е в Общността, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
В рамките на пресконференция в София Юнкер подчерта, че датите не са важни, но предупреди, че няма да бъдат правени никакви отстъпки по отношение на условията за прием в ЕС, тъй като това няма да е в интерес нито на региона, нито на Общността.
Според Юнкер във всички страни е налице желание да се изпълнят реформите, необходими за членството им в организацията. Същевременно люксембургският политик припомни, че за влизане в ЕС страните от региона трябва да решат неуредените си двустранни спорове.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IBNA: Бойко Борисов към Душко Маркович: Черна гора е добър пример за региона

IBNA: Бойко Борисов към Душко Маркович: Черна гора е добър пример за региона

1 Март 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Като премиер на България, която понастоящем ръководи ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, Бойко Борисов отново потвърди пред черногорският си колега Душко Маркович, че страната ни ще подкрепи Черна гора в преговорите и за членство в Общността, предава Independent Balkan News Agency.
Пред Маркович Борисов заяви, че страната ни е готова с експертната си оценка за региона на Западните Балкани и посочи Черна гора като добър пример. Маркович взе участие в срещата на лидерите на страните от Западните Балкани на 1 март в София, където домакини бяха Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В разговора си двамата премиери отбелязаха доброто ниво на политически диалог, динамика и високо равнище в отношенията между България и Черна гора, като посочиха за основен приоритет на българското председателство на ЕС перспективите за общността в Западните Балкани. Борисов изказа препоръката си: „Сега трябва да се мобилизирате колкото е възможно повече за осъществяване на решителни реформи в ключови области от политическия, икономическия и социалния живот“. Маркович изрази съгласие с българския си колега в това, че заедно в изпълнение на предприсъединителните клаузи трябва да бъдат стартирани и важните инфраструктурни проекти за свързване в региона. „Тази тема става все по-важна, това се видя на срещата на върха в Триест, като част от Берлинския процес, срещата на Световната банка в София и инвестиционния форум на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон“, заяви Борисов.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Заев-Маркович в София: Интеграция в ЕС и НАТО за стабилност и икономическото развитие на региона

Срещата Заев-Маркович в София: Интеграция в ЕС и НАТО за стабилност и икономическото развитие на региона

1 Март 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на срещата на ЕС и лидерите на Западните Балкани, домакин на която е София, македонският министър-председател Зоран Заев проведе среща с черногорския си колега Душко Маркович, с когото са изразили съгласие, че регионалното сътрудничество се осъществява ефективно в интерес на нуждите на гражданите и евроатлантическите интереси, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Двамата министър-председатели са обменили мнения по важни политически въпроси в областта на напредъка към членството в Общността, както и за интеграцията на Република Македония в НАТО. В тази връзка Заев и Маркович са подчертали, че е от изключително значение е развитието на икономическото сътрудничество между двете страни.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Срещата на ЕС и Западните Балкани в София: Ще се състои среща Вучич-Тачи

„Сител“ (Македония): Срещата на ЕС и Западните Балкани в София: Ще се състои среща Вучич-Тачи

1 Март 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич обяви, че в рамките на срещата в София между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на страните от Западните Балкани ще проведе разговор с косовския президент Хашим Тачи, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Няма ли да бъде приятна среща нито за него, нито за мен. Но аз трябва да разговарям с него, ако това може да помогне за спасяването на живота на поне едно дете или на който и да било сърбин в Косово", каза Вучич на интервюто в Hepi TV преди срещата в София.
Той посочи, че след 10 г. Сърбия отново е в „играта" по въпроса за Косово и че изобщо се е стигнало до обсъждането на компромиси, въпреки че сега ситуацията в страната му е много трудна, както и че албанците по същество искат само да обединят своите територии.
„Албанците са научили историята и винаги повтарят, че са за Европа, а всъщност гледам единствено как да обединят своите територии и просто да купуват време", подчерта Вучич.
Позовавайки се на изявления на албанския президент Еди Рама, както и на други лидери от региона, Вучич заяви, че ако направи изявление, че е президент на всички сърби, това би довело до сериозни последици.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.