НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Стоян Братоев, „Метрополитен“: На ниво качество на изпълнение и темпове на строителство, софийското метро не отстъпва на останалите в Европа

Инж. Стоян Братоев, „Метрополитен“: На ниво качество на изпълнение и темпове на строителство, софийското метро не отстъпва на останалите в Европа

26 Януари 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. На ниво качество на изпълнение и темпове на строителство, софийското метро не отстъпва на останалите в Европа. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев във връзка с предстоящата 20-годишнина от пускането в експлоатация на първия участък от софийското метро. Братоев уточни, че датата 28-ми януари е знакова за столичани, макар и началото на 20-годишната история да е поставено с едва 6 километра и 5 метростанции. „Софийското метро е едно от най-младите в Европа. Първият участък е строен 19 години, а сега за по-малко от 4 години трябва да построим 12 км., независимо, че условията са много по-тежки за строителство, отколкото тогава. Сега през центъра на града не можем да строим по този начин. Не отстъпваме по никакъв начин в европейски мащаб, дори в някои отношения нашето метро се дава за пример като по-добро – като естетическо оформление, като поддръжка. Изключително важно е да се подчертае, че това е най-ниската цена за метро в Европа, без, разбира се, да се правят компромиси с качеството“, допълни инж. Стоян Братоев. Той подчерта, че столичното метро представлява „големият зелен проект на София“, като уточни, че за изминалите 20 години трафикът в столицата е редуциран с 25%, изградени са над 40 км. трасе с общо 35 метростанции, автомобилите в столичния трафик са 55 хиляди по-малко, намалени са и вредните емисии средно годишно със 79 хиляди тона. Директорът на „Метрополитен“ допълни, че през последните години с помощта на евросредствата и съдействието на множество държавни институции метрото се е доказало като значим проект за столичани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Стоян Братоев, „Метрополитен“: Третата линия на столичното метро ще съответства на най-новите тенденции в световното строителство, изпълнението на проекта е по план

Инж. Стоян Братоев, „Метрополитен“: Третата линия на столичното метро ще съответства на най-новите тенденции в световното строителство, изпълнението на проекта е по план

26 Януари 2018 | 07:55 | Агенция "Фокус"
София. Третата линия на столичното метро ще съответства на най-новите тенденции в световното строителство, като ще бъде различна от досегашните. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. По думите му изпълнението на проекта е по план, като реализацията на централния участък е на около 50%, а другият, водещ към „Овча купел“ - на 14%. Инж. Братоев добави, че през есента на 2019 година третата линия на метрото трябва да бъде пусната поетапно, както е и стартирало изграждането й. „Спецификата на третата линия на метрото, не само влаковете, а и на самата транспортна автоматика, е ново поколение, която е в полза на сигурността. Влаковете имат опция за работа без машинист, но ние ще започнем с машинисти. Така се случи и на 4-та линия на метрото в Будапеща. Техните влакове са с подобна опция. Другата специфика, свързана също с безопасността, е че метростанциите ще имат специални преградни стъклени стени между пероните и релсовите пътища с височина от 1,6 метра“, обясни той. Инж. Стоян Братоев коментира още, че през следващите 15 години, ако темпът на строителство се запази, е реалистично да се очаква разширение на метрото с още 15-20 км, като подземният железен транспорт ще обхване около 45% от пътниците, а всички квартали на столицата ще се ползват от екологичните предимства на метрото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Околната среда е основен приоритет в Бюджет 2018 на Столична община (ОБЗОР)

Околната среда е основен приоритет в Бюджет 2018 на Столична община (ОБЗОР)

20 Декември 2017 | 02:27 | Агенция "Фокус"
София. На 3-дневен семинар кметът на София Йорданка Фандъкова и нейните заместници представиха проектобюджета на СО за 2018 година. На 12 януари той ще бъде внесен за разглеждане по комисии и окончателно гласуване от СОС. Бюджетът е 1, 433 млрд. лева, което е с около 105 млн. лева повече в сравнение с 2017 година. Йорданка Фандъкова заяви, че нивата на местните данъци в София ще се запазят, а приходите ще се повишат. Транспортната инфраструктура остава приоритет и за следващата година. 103 млн. лева от бюджета ще отидат за изграждане и ремонт на големи булеварди и улици. Толкова са и средствата за ремонт на малки улици. Изравняването на средствата за големи и малки улици се случва за първи път. По-голямата част от капиталовата програма на Бюджет 2018, или над 480 млн. лева, е предвидена за околна среда и подобряване на качеството на въздуха. Всички приоритети в бюджета ще бъдат подчинени именно на по-чистата околна среда. СО подготвя и собствена система за мониторинг на въздуха. По време на Българското председателство ще бъде организиран форум по темата за чистотата на въздуха. Ще се проведе и среща между Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите Нено Димов, на която ще се обсъдят възможностите за ограничаване на използването на отпадъчни материали за отопление. Строителството на третия лъч на метрото ще бъде най-големият проект за 2018 година. Средствата в бюджета са 327,3 млн. лева. С построяването на третата линия се очаква спестяване на 90 хил. тона вредни емисии годишно.
Домакинство на Председателството на Съвета на ЕС:
София ще бъде домакин на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Министър Лиляна Павлова заяви, че на 20 декември на заседание на МС ще бъде приет окончателният Календар на събитията за Председателството. Във финалния вариант на календара събитията се увеличават до 300, при първоначално обявени 230. Министърът подчерта, че Председателството ще се води на български език, а по споразумение със СУ „Климент Охридски“ ще бъде създаден речник за студентите, които се обучават за преводачи в европейските институции. Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че домакинството на Председателството е сериозна възможност София да покаже всичките си ресурси, с които привлича инвестиции и туристи. Тя уточни, че гражданите ще бъдат уведомявани от МВР и СО кога и къде ще има затруднения в движението заради Председателството.
Транспорт и инфраструктура:
През 2018 година ще бъдат доставени 162 нови газови автобуса. Сключен е договор за 13 нови трамвая, които се очаква да пристигнат в края на годината. Ще бъде сключен договор и за доставка на 20 електробуса. През 2018 година ще пристигне първият метровлак за новата линия на метрото. Ще бъде удължена тролейбусна линия №5 от ж.к. „Младост“ 1 до „Младост“2. 37,5 млн. лева са средствата в бюджета за следващата година за реконструкция на стари трамвайни трасета. Ще бъдат реконструирани трасетата по бул. „Граф Игнатиев“, по бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Каменоделска“ и бул. „България“. Ще бъдат изградени 2 нови буферни паркинги на метростанциите „Люлин“ и „Васил Левски“. Предвиждат се 220 нови информационни табла и пилотно монтиране на видеонаблюдение на спирките на градския транспорт. През 2018 година ще бъдат ремонтирани 10 моста в София, като стойността на ремонтите е 2,2 млн. лева. Ще бъдат изградени и около 23 км велоалеи.
Образование и култура:
32,2 млн. лева ще бъдат инвестирани в строителство и енергийна ефективност на детски градини и училища през 2018 година. Ще продължи строителството и разширението на 3 нови сгради на детски градини в районите „Красно село“, „Витоша“ и „Младост“ за 16 нови групи с 380 нови места. Ще стартира строителството на 2 нови детски градини в район „Лозенец“, в местността „Кръстова вада“ и Район „Триадица“ , в „Манстирски ливади“, както и разширение на 3 детски градини в Район „Витоша“. Ще се извърши цялостна реконструкция и разширение на 4 детски градини в „Красно село“, „Подуяне“, „Искър“ и „Нови Искър“. Ще се извършват ремонти и цялостна модернизация на 24 детски градини и училища в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“ и „Илинден“.
Във връзка с Председателството СО ще разработи програмата SO ART с културни маршрути, както и информационна платформа за събитията в столицата. В бюджета за 2018 година има увеличение на средствата за всички културни институти в София. Увеличава се и бюджетът на Столичната библиотека. През 2018 година ще бъде отбелязана 90-тата годишнина от създаването на Музея за история на София.
Градоустройствени проекти:
През 2018 година ще се проведат конкурси за архитектурно-градоустройствени проекти за площад „Света Неделя“ и пространството пред Централна гара. Ще стартира и конкурсът за възстановяване на запазените елементи от Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове и адаптирането им в пространството около НДК. Ще започнат строителните дейности по Центъра за изкуство и култура „Топлоцентралата“. Ще бъде изготвен проект за обновяване на сградата на Столична библиотека. През 2018 ще започне работата по Параклиса-мавзолей в двора на Военната академия в памет на загиналите воини в Първата световна война. Очакват се законови промени за височината на сградите, преместваемите обекти и рекламата.
„София- европейска столица на спорта“
Фондация „София- европейска столица на спорта“ ще организира над 90 спортните събития през 2018 година. 15 от тях ще бъдат на Витоша. На 13 януари ще се проведе „Витоша Зимен фест“, който е част от инициативата Световен ден на снега под мотото „Открий, забавлявай се и живей“. На 4 февруари ще бъде второто издание на Зимния семеен празник, а през април баскетболния турнир „В памет на Ваня Войнова“ и „Спортувай в твоя град- Ърбан зона“. През годината ще се проведат „Витоша летен фест“ на поляната на хижа „Момина скала“, „Витоша рън“, „Екстрийм фест“ и Маратонът София. Спортният празник „Да подкрепим колективните спортове“ ще бъде последното събитие за годината.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Околната среда е основен приоритет в Бюджет 2018 на Столична община (ОБЗОР)

Околната среда е основен приоритет в Бюджет 2018 на Столична община (ОБЗОР)

19 Декември 2017 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. На 3-дневен семинар кметът на София Йорданка Фандъкова и нейните заместници представиха проектобюджета на СО за 2018 година. На 12 януари той ще бъде внесен за разглеждане по комисии и окончателно гласуване от СОС. Бюджетът е 1, 433 млрд. лева, което е с около 105 млн. лева повече в сравнение с 2017 година. Йорданка Фандъкова заяви, че нивата на местните данъци в София ще се запазят, а приходите ще се повишат. Транспортната инфраструктура остава приоритет и за следващата година. 103 млн. лева от бюджета ще отидат за изграждане и ремонт на големи булеварди и улици. Толкова са и средствата за ремонт на малки улици. Изравняването на средствата за големи и малки улици се случва за първи път. По-голямата част от капиталовата програма на Бюджет 2018, или над 480 млн. лева, е предвидена за околна среда и подобряване на качеството на въздуха. Всички приоритети в бюджета ще бъдат подчинени именно на по-чистата околна среда. СО подготвя и собствена система за мониторинг на въздуха. По време на Българското председателство ще бъде организиран форум по темата за чистотата на въздуха. Ще се проведе и среща между Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите Нено Димов, на която ще се обсъдят възможностите за ограничаване на използването на отпадъчни материали за отопление. Строителството на третия лъч на метрото ще бъде най-големият проект за 2018 година. Средствата в бюджета са 327,3 млн. лева. С построяването на третата линия се очаква спестяване на 90 хил. тона вредни емисии годишно.
Домакинство на Председателството на Съвета на ЕС:
София ще бъде домакин на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Министър Лиляна Павлова заяви, че на 20 декември на заседание на МС ще бъде приет окончателният Календар на събитията за Председателството. Във финалния вариант на календара събитията се увеличават до 300, при първоначално обявени 230. Министърът подчерта, че Председателството ще се води на български език, а по споразумение със СУ „Климент Охридски“ ще бъде създаден речник за студентите, които се обучават за преводачи в европейските институции. Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че домакинството на Председателството е сериозна възможност София да покаже всичките си ресурси, с които привлича инвестиции и туристи. Тя уточни, че гражданите ще бъдат уведомявани от МВР и СО кога и къде ще има затруднения в движението заради Председателството.
Транспорт и инфраструктура:
През 2018 година ще бъдат доставени 162 нови газови автобуса. Сключен е договор за 13 нови трамвая, които се очаква да пристигнат в края на годината. Ще бъде сключен договор и за доставка на 20 електробуса. През 2018 година ще пристигне първият метровлак за новата линия на метрото. Ще бъде удължена тролейбусна линия №5 от ж.к. „Младост“ 1 до „Младост“2. 37,5 млн. лева са средствата в бюджета за следващата година за реконструкция на стари трамвайни трасета. Ще бъдат реконструирани трасетата по бул. „Граф Игнатиев“, по бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Каменоделска“ и бул. „България“. Ще бъдат изградени 2 нови буферни паркинги на метростанциите „Люлин“ и „Васил Левски“. Предвиждат се 220 нови информационни табла и пилотно монтиране на видеонаблюдение на спирките на градския транспорт. През 2018 година ще бъдат ремонтирани 10 моста в София, като стойността на ремонтите е 2,2 млн. лева. Ще бъдат изградени и около 23 км велоалеи.
Образование и култура:
32,2 млн. лева ще бъдат инвестирани в строителство и енергийна ефективност на детски градини и училища през 2018 година. Ще продължи строителството и разширението на 3 нови сгради на детски градини в районите „Красно село“, „Витоша“ и „Младост“ за 16 нови групи с 380 нови места. Ще стартира строителството на 2 нови детски градини в район „Лозенец“, в местността „Кръстова вада“ и Район „Триадица“ , в „Манстирски ливади“, както и разширение на 3 детски градини в Район „Витоша“. Ще се извърши цялостна реконструкция и разширение на 4 детски градини в „Красно село“, „Подуяне“, „Искър“ и „Нови Искър“. Ще се извършват ремонти и цялостна модернизация на 24 детски градини и училища в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“ и „Илинден“.
Във връзка с Председателството СО ще разработи програмата SO ART с културни маршрути, както и информационна платформа за събитията в столицата. В бюджета за 2018 година има увеличение на средствата за всички културни институти в София. Увеличава се и бюджетът на Столичната библиотека. През 2018 година ще бъде отбелязана 90-тата годишнина от създаването на Музея за история на София.
Градоустройствени проекти:
През 2018 година ще се проведат конкурси за архитектурно-градоустройствени проекти за площад „Света Неделя“ и пространството пред Централна гара. Ще стартира и конкурсът за възстановяване на запазените елементи от Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове и адаптирането им в пространството около НДК. Ще започнат строителните дейности по Центъра за изкуство и култура „Топлоцентралата“. Ще бъде изготвен проект за обновяване на сградата на Столична библиотека. През 2018 ще започне работата по Параклиса-мавзолей в двора на Военната академия в памет на загиналите воини в Първата световна война. Очакват се законови промени за височината на сградите, преместваемите обекти и рекламата.
„София- европейска столица на спорта“
Фондация „София- европейска столица на спорта“ ще организира над 90 спортните събития през 2018 година. 15 от тях ще бъдат на Витоша. На 13 януари ще се проведе „Витоша Зимен фест“, който е част от инициативата Световен ден на снега под мотото „Открий, забавлявай се и живей“. На 4 февруари ще бъде второто издание на Зимния семеен празник, а през април баскетболния турнир „В памет на Ваня Войнова“ и „Спортувай в твоя град- Ърбан зона“. През годината ще се проведат „Витоша летен фест“ на поляната на хижа „Момина скала“, „Витоша рън“, „Екстрийм фест“ и Маратонът София. Спортният празник „Да подкрепим колективните спортове“ ще бъде последното събитие за годината.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Изграждането на буферни паркинги е една от мерките срещу мръсния въздух в столицата

Калоян Паргов, БСП - София: Изграждането на буферни паркинги е една от мерките срещу мръсния въздух в столицата

18 Декември 2017 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. И пет пъти да се вдигне цената на зоните за паркиране в София, това няма да реши проблема с мръсния въздух. Това каза за Радио „Фокус“ Калоян Паргов, председател на групата на БСП в СОС. По думите му Столична община отдавна е трябвало да изгради буферни паркинги, за да се приберат колите, които искат да влизат в централната част и да бъдат пуснати само служебни автомобили и такива на определени ведомства. Според него останалите хора трябва да се движат в центъра с градския транспорт, пеша или с велосипеди. Паргов добави, че е взето решение за велосипедна концесия, според която Общината да предоставя велосипеди почасово. По думите му това е една добра мярка, но тя се бави вече година. "По този палиативен начин, в който се развиват нещата в момента, след 5 години въздухът няма да бъде по-чист", каза още Паргов. Според него проблемът няма да се реши чрез затваряне на улици в центъра или вдигане цената на зоните в дни с констатирано високо замърсяване. По думите му то ще се прехвърли в друга точка на града, където ще се струпа автомобилният трафик и вятърът ще разнесе мръсния въздух от една до друга точка, в която уж е свършено нещо.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: През 2018 година за първи път средствата за  ремонти на големи булеварди са изравнени с тези за квартални улици

Кметът Йорданка Фандъкова: През 2018 година за първи път средствата за ремонти на големи булеварди са изравнени с тези за квартални улици

18 Декември 2017 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. През 2018 година за първи път изравняваме средствата за реконструкция и ремонти на големи булеварди с тези за квартални улици. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вече можем да си позволим това, като една част от средствата са предвидени и за ремонт на ключови трамвайни трасета“, посочи тя. „Образователната инфраструктура продължава да бъде важен приоритет за нас. Инвестициите в строителство на училища и детски градини ще продължат“, обясни кметът. „Инвестициите, които правим за по-добра градска среда и инфраструктура са ключови за интереса на инвеститорите към града. София привлича над 50% от инвестициите в страната“, заяви Йорданка Фандъкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Не очаквам качествена промяна в развитието на София с бюджета за 2018, критиките ни са градивни

Калоян Паргов, БСП: Не очаквам качествена промяна в развитието на София с бюджета за 2018, критиките ни са градивни

18 Декември 2017 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на бюджета не очаквам някаква качествена промяна в развитието на София, освен това, че ще се приближим повече до третия метродиаметър, за който са заложени над 300 млн. от европейските фондове. Това каза за Агенция „Фокус“ лидерът на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов за проектобюджета на Столична община за 2018 година. „Критиките ни са градивни, а не просто защото сме БСП“, заяви той. „На софиянци можем да кажем, особено на тези в крайните квартали, където живее 2/3 от населението, че ще продължават да газят в кал и да падат в дупки. Децата им ще продължават да играят в необезопасени пясъчници и градинки или ще липсват такива“, посочи Калоян Паргов. „Единственото място, където ще можем да се почувстваме европейци отново ще бъде идеалният център. Той се задъхва от куп проблеми, най-вече с липсата на добра транспортно-комуникационна схема и буферни паркинги, които да извадят колите от центъра и да накарат всички нас да ходим с пеша или с велосипеди“, обясни той. „В този бюджет за поредна година правим политика 100 млн., не повече, които са предварително разпределени по усмотрение на кмета. Очевидно те нямат целеви насоки за решаване на определен проблем. Те просто покриват балансирано всички сфери и накрая ефектът, който очакват софиянци и за който протестираха, няма да се усети“, допълни Калоян Паргов. „В бюджета не виждаме целевите политики за мръсния въздух, въпреки че ще приемем програма в скоро време“,заяви той. „Не виждам предизборното обещание, което Йорданка Фандъкова пое пред нас социалистите през 2015 година, че ще обърне повече внимание на крайните квартали и малките квартални улички, не само на основните артерии“, посочи лидерът на ГС на БСП-София. „В програмата за чистотата, която ще приемем, виждаме за поредна година, че от несправедливата такса смет, която си е втори имуществен данък, ще се събере повече, отколкото се харчи. Няма отговор къде конкретно отива този остатък, който достига до 15-20 млн. лева“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Бюджетът на Столична община за 2018 г. е поредният, който няма да реши нито един проблем на столицата

Калоян Паргов, БСП: Бюджетът на Столична община за 2018 г. е поредният, който няма да реши нито един проблем на столицата

18 Декември 2017 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. В бюджета на Столична община за 2018 година има минимално увеличение на общинското участие във всяка една от дейностите, но като цяло можем да кажем, че това е поредният бюджет, който няма да реши нито един проблем на столицата. Това каза за Агенция „Фокус“ лидерът на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов за проектобюджета на Столична община за 2018 година. „Бюджетът е по-голям от миналата година и причината за това е ясна за всички - по-високите трансфери заради повишаването на минималната работна заплата и осигурителните прагове“, заяви той. „Кажете ми - транспортът ли ще бъде уреден? Благоустройството, най-вече в крайните квартали, ли ще бъде решено? Всички училища и детски градини ли ще санираме, след като за поредна година образованието е приоритет?“, попита Калоян Паргов. „Имаме бюджет, който за поредна година управляващите ще искат да похарчат, но софиянци няма да почувстват ефективността от него, така както ние настояваме и искаме“, заяви лидерът на ГС на БСП-София. „За тази цел би трябвало да има програмни политики, базирани на предварително съгласуване и обсъждане, както започнахме тази година след толкова натиск към управляващите“, посочи Калоян Паргов. „Очевидно обаче това беше имитация, защото нарочната комисия не започна да работи по-рано, така че да обсъждаме конкретните проблеми и насоки. Това беше „прах в очите“ на опозицията и на тези, които ту подкрепят управляващите в Общинския съвет, ту не ги подкрепят. Такива без ясна и твърда позиция, за съжаление, не липсват“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: 40% от БВП се формира в София, изключително голяма е ролята на града като икономически двигател на страната

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: 40% от БВП се формира в София, изключително голяма е ролята на града като икономически двигател на страната

18 Декември 2017 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. София има значителен дял в БВП на страната, 40% от него се формира в София. В града се генерира 2-2,5 пъти по-висок БВП на глава от населението. Ролята на София като икономически двигател на страната е изключително голяма. Това каза зам.-кметът на София с направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Последните месеци и години се забелязва изключително ниска безработица, на практика под 3%, което е минимумът, който една икономика би могла да има“, посочи той и допълни, че в София има и много висок ръст на заплатите, спрямо средния за страната. „Трудовата сила в града е най-големият актив, с който разполагаме. Това е едно от най-големите ни предимства спрямо всичко други райони на страната“, коментира Дончо Барбалов. „В момента София е с най-високия рейтинг, който може да има, което е изключително добра новина и потвърждение на нашата стабилна финансова политика от последните години“, изтъкна зам.-кметът. „През последните години се наблюдава и все по-близка връзка между бизнеса и обучението, за да могат университетите да подготвят кадри, от които икономиката има нужда“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще инвестираме 32,2 млн. лева в строителство и енергийна ефективност на детски градини и училища през 2018 година

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще инвестираме 32,2 млн. лева в строителство и енергийна ефективност на детски градини и училища през 2018 година

18 Декември 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Инвестираме 32,2 млн. лева в строителство и енергийна ефективност на детски градини и училища в бюджета на Столична община за 2018 година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По-голямата част от капиталовата програма - 492,9 млн. лева инвестираме в проекти за подобряване на околната среда и на качеството на въздуха“, обясни тя.
„183,8 млн. лева от такса смет осигуряваме за почистване на града, като залагаме увеличаване на кратностите за миене“, посочи Йорданка Фандъкова. „През следващата година предвиждаме да надградим системата за чистота на въздуха, като предложим система от общински съоръжения“, поясни кметът.
„Твърдо убедена съм, че трябва да продължим всеки ден да работим по изпълнение на общинските ни ангажименти, част от тях е информираността на гражданите“, заяви Йорданка Фандъкова. „Затова създадохме системата за ранно предупреждение на гражданите и я надграждаме“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът София Йорданка Фандъкова: Строителството на третата линия на метрото остава най-големият проект за 2018 година

Кметът София Йорданка Фандъкова: Строителството на третата линия на метрото остава най-големият проект за 2018 година

18 Декември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Най-големият проект за 2018 година остава строителството на третата линия на метрото. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С построяването на третата линия очакваме да спестяваме 90 хил. тона вредни емисии годишно“, заяви тя. „Хората вече припознават метрото като алтернативен начин за придвижване. Очакваме проектът да бъде изпълнен в срок и да даде възможност на още граждани да използват най-екологичния градски транспорт“, коментира Йорданка Фандъкова. „Средствата за строителството на третата линия на метрото са 327, 3 млн. лева. От тях 16,7 млн. лева са собствено финансиране от Общината, останалите средства са по ОП „Транспорт“, обясни тя.
„37,5 млн. лева са средствата в бюджета за следващата година за реконструкция на стари трамвайни трасета. Ще бъдат реконструирани трасетата по бул. „Граф Игнатиев“, по бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Каменоделска“ и бул. „България“, поясни Йорданка Фандъкова и допълни, че ще продължи и модернизацията на градския транспорт. „В ход са процедурите за 142 нови автобуса на природен газ и първите 20 електробуса, които очакваме да започнат да се движат по софийските улици до края на годината“, обясни кметът.
„Продължаваме с надграждането на системата за управление на трафика. Вярваме, че когато хората виждат, че могат да се придвижват по-бързо с градския транспорт, ще се замислят и ще оставят автомобилите си“, коментира Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че през следващата година Центърът за градска мобилност има за задача изграждане на 2 нови буферни паркинга: при метростанциите „Люлин“ и „Васил Левски“.
„В бюджета са заложени средства за цялостна реконструкция на „Западен парк“, за още една част от „Южен парк“, както и за парк „Въртопо“ в кв. „Младост“, каза още Йорданка Фандъкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Темата за чистотата на въздуха ще бъде разгледана на форум по време на Българското председателство

Кметът Йорданка Фандъкова: Темата за чистотата на въздуха ще бъде разгледана на форум по време на Българското председателство

18 Декември 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Темата за чистотата на въздуха ще бъде разгледана на форум по време на Българското председателство. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На по-чиста околна среда подчиняваме всичките си приоритети“, заяви тя. „Подготвяме форум, който ще допринесе за нови идеи и повишаване на мерките за по-чиста околна среда“, посочи Йорданка Фандъкова. „Ще имаме среща с министъра на околната среда Нено Димов, за да разгледаме възможностите да ограничим използването на отпадъчни материали за отопление“, обясни кметът. „Всичките ни големи проекти и голяма част от капиталовата програма са насочени към инвестиции за подобряване на околната среда и чистотата на въздуха“, каза още Йорданка Фандъкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: На 12 януари ще внеса официално проектобюджета на Столична община за 2018 година за разглеждане по комисии и окончателно гласуване

Кметът Йорданка Фандъкова: На 12 януари ще внеса официално проектобюджета на Столична община за 2018 година за разглеждане по комисии и окончателно гласуване

18 Декември 2017 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. На 12 януари ще внеса официално проектобюджета на Столична община за 2018 година за разглеждане по комисии и окончателно гласуване. Предлагаме бюджет в размер на 1,433 млрд. лв., което е с около 105 млн. лева повече. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Запазихме нивата на местните данъци, а в същото време повишаваме приходите. Постигаме го, както с мерки за по-висока събираемост, така и със защитата на безвъзмездните европейски средства“, заяви тя. „Сред приоритетите ни за следващата година е транспортната инфраструктура, изграждане и ремонт на големи булеварди и улици. Около 103 млн. лева са средствата за тази задача“, посочи кметът. „За първи път изравняваме средствата за ремонти на големи булеварди с тези за квартални улици“, коментира Йорданка Фандъкова. „Акцентът през следващата година е върху строителството на метрото и модернизацията на градския транспорт. Предвиждаме увеличение на средствата“, посочи кметът и допълни, че през следващата година ще продължат и инвестициите в образователната инфраструктура.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Бюджетът на София за 2018 г. не е популистки и предлага инвестиции за устойчиво решаване на проблемите на града

Елен Герджиков, СОС: Бюджетът на София за 2018 г. не е популистки и предлага инвестиции за устойчиво решаване на проблемите на града

18 Декември 2017 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Този бюджет не е популистки, а предлага инвестиции за устойчиво решаване на проблемите на града. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много е важно да вземем информирано решение при гласуването на бюджета“, коментира той.
„Бюджетът на СО за 2018 година е стратегически бюджет, ориентиран в бъдещето“, заяви Елен Герджиков. Той посочи, че голяма част от средствата отиват за метро, екология и има увеличение на средствата там, където има нужда.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.