НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Късо съединение, пожар и липса на инвестиции в мрежата са причина за авариите в “Топлофикация - Перник” АД

Късо съединение, пожар и липса на инвестиции в мрежата са причина за авариите в “Топлофикация - Перник” АД

9 Март 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. Главната причина за прекъсванията на топлоподаването в град Перник през последните седмици, е възникналият на 19 февруари 2018 г. пожар заради късо съединение на маслен кабел 6 kV, който засяга и други силови кабели. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Повредените кабели прекъсват електрозахранването към основни съоръжения в централата, част от които са в цех „Въглеподаване“. Основното и резервното гориво на „Топлофикация-Перник“ АД са въглища. Вследствие на прекъснатата доставка на въглища, централата превключва котлите си на работа с природен газ. При промяна на горивото, съоръженията в централата не могат да достигнат необходимата топлинна мощност. Поради това, в периода 19 - 28 февруари 2018 г., „Топлофикация-Перник“ АД е подавала топлинна енергия с понижени температурни параметри, като са констатирани периоди, в които температурата водата е била с около 10 - 20 градуса по-ниска от утвърдената по график.
Топлопреносната мрежа на „Топлофикация-Перник“ АД е с обща дължина 136 151 метра. През последните пет години топлофикационното дружество не е извършвало планова подмяна на амортизирани участъци на мрежата. За този период са подменяни само отделни участъци за отстраняване на аварийни пробиви, чиято обща дължина е 2747 м. През 2017 г. аварийните пробиви на топлопроводи от мрежата на Топлофикация-Перник“ АД са се увеличили с 30% спрямо предходната година.
Това установиха контролните органи на Министерството на енергетиката, в рамките на извънредната проверка, която приключи днес. Проверката установи още, че през целия зимен период „Топлофикация-Перник“ АД е поддържала достатъчен резерв от гориво, по-висок от нормативно определения. Резултатите от проверката, касаещи качеството на топлоподаването ще бъдат предоставени на компетентния орган – Комисията за енергийно и водно регулиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Резултатите от проверката в Топлофикация-Перник АД ще бъдат оповестени в петък

Резултатите от проверката в Топлофикация-Перник АД ще бъдат оповестени в петък

7 Март 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. На 9-ти март, петък, резултатите от проверката на Топлофикация-Перник АД ще бъдат оповестени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.
След разпореждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, екип на Министерство на енергетиката проверява техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти в Топлофикация-Перник АД, във връзка със зачестилите аварии и прекъсване на подаването на топлинна енергия. Към момента топлоподаването към абонатите е възстановено и дружеството работи в нормални експлоатационни параметри. Проверката на МЕ включва изпълнение на задължението за набиране и съхраняване на резервите от горива, както и прилагането на реда и необходимите техническите условия за топлоснабдяване.
В началото на проверката заместник – министър Красимир Първанов обяви, че сметките на абонатите на Топлофикация Перник ще бъдат коригирани, като периодът, в който топлоподаването е било прекъснато, няма да бъде фактуриран.
След констатиране на нередностите, контролните органи ще направят предписания за предприемане на последващи действия от страна на Топлофикация-Перник АД за тяхното изпълнение, с цел гарантиране сигурността на топлоподаването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екип на Министерството на енергетиката ще провери „Топлофикация-Перник“

Екип на Министерството на енергетиката ще провери „Топлофикация-Перник“

7 Март 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Перник. Във връзка със зачестили аварии и прекъсване на топлоснабдяването, министърът на енергетиката Теменужка Петкова разпореди екип на Министерството на енергетиката да извърши проверка в „Топлофикация-Перник“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Ще бъдат проверени поддържаните от топлофикационното дружество резерви от горива, както и техническите условия за топлоснабдяване.
Зам.-министър Красимир Първанов ще е на място в „Топлофикация-Перник“ ЕАД след 11:40 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.