НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Общинското предприятие „Устойчиви дейности“ извършва планова резитба на дървесни видове във всички части на града

Добрич: Общинското предприятие „Устойчиви дейности“ извършва планова резитба на дървесни видове във всички части на града

8 Март 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общинското предприятие „Устойчиви дейности“ извършва планова резитба на дървесни видове във всички части на Добрич. Това каза в интервю за Радио „Фокус” Ивелина Радилова, ландшафтен архитект в отдел „Озеленяване“ в Община град Добрич. „Дейностите за подготовка вече са в ход. Всъщност още през зимата във всички подходящи моменти се стараехме да насмогнем с резитбите на дърветата. Най-вече с извършването на така наречените скелетни резитби, при които се премахват по-дебели, по-централни клони от дърветата. Изобщо всички резитби е добре да се правят преди разлистването, в периода на покой на дърветата и това е едно от основните неща, които в момента правим и през цялата зима извършвахме“, каза Ивелина Радилова. В град Добрич дърветата по улиците и в междублоковите пространства са над 70 000 броя. „И тяхното обслужване е доста амбициозна задача. Затова колегите работят в периода на покой във всеки удобен случай, когато времето позволява. С настъпването на пролетта ще обърнем особено внимание на дърветата в парка и особено във входната част на парка. Там ще бъдат изкастрени клони, които са надвиснали над алеите, пречат на преминаването по тях. Има и няколко стари дървета, които са в лошо състояние, с надвиснали дебели клони над алеите и те ще бъдат премахнати, за да бъдат обезопасени“, посочи още специалистът.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: В ход е подготовката за новия сезон на розариума в Градския парк „Св. Георги“

Добрич: В ход е подготовката за новия сезон на розариума в Градския парк „Св. Георги“

8 Март 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Добрич. В ход е подготовката за новия сезон на розариума в Градския парк „Св. Георги“ в Добрич. Това каза в интервю за Радио „Фокус” Ивелина Радилова, ландшафтен архитект в отдел „Озеленяване“ в Община град Добрич. Розариумът е една от атракциите и емблемите на парка с над 140-годишна история. Той бе въстановен преди няколко години по проект на Общината.
„В този период се извършват и резитбите на розите. В розариума има двама колеги, които през цялото време работят там. Сега, преди развитието на новите леторасти се прави основната резитба на розите, като се премахват всички изсъхнали, заболели, повредени, измръзнали клонки. Същевременно растенията се оформят, така че да дадат силни, нови леторасти, да не са прекалено гъсти, но и да не са прекалено оголени. Това е много специфична работа, която малко хора могат да извършват както трябва. Различните групи рози се режат по различен начин – на различна височина, различен брой клонки и пъпки се оставят. Това е нещо доста специализирано и в момента едно от първите неща, които с изсъхването на почвата до степен, в която да може да се минава по нея, колегите ще започнат да правят“, каза специалистът. Ивелина Радилова допълни, че масовият цъфтеж на розите започва през месец май и продължава при топла есен до октомври, ноември. По принцип розите са растения, които нямат задължителен зимен покой и в топло време, макар и с намален цъфтеж, могат дори и през зимата да цъфтят, но наистина при топло време.
„При нашите условия обикновено до към края на октомври цъфтят. Нещо ново не можем да очакваме, защото розариумът е запълнен целият с рози, целият му обем. Всичко предвидено по проекта за засаждане е засадено. Могат да се видят по-често срещаните рози – чаено-хибридни. Имат вид на храст с изправени стъбла. Има и полиантови рози, които са пак във вид на храст, но с леко провисващи настрани стъбла. Храстът има полусферична форма. Има увивни рози, които се „катерят“ по структурите на пергулите, на пейките. Има и няколко от най-представителни храсти, така наречените щамбови рози. Те са растения, присадени върху подложка, оформена като стъбло на дръвче“, отбеляза Ивелина Радилова. Със съжаление тя заяви, че обект на кражба са не само щамбовите, но и по-обикновени рози, както и цветя от зацветените площи. „Между другото една от другите мерки, която в момента прилагаме, е попълването на липсващите цветя. Сега в момента в зацветените площи са засадени така наречените есенно-пролетно цъфтящи видове. Това са теменужки, парички, незабравки. След зимата правим проверка, оглед. Установява се обема на липсващите растения и при първа възможност започваме да ги попълваме, за да се изявят в най-добрия си вид през април и май, когато е масовият им цъфтеж“, каза още специалистът.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.