НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: Контролираме 190 язовира в страната, до вчера само при 5 от тях е отчетен лек прилив

Министър Нено Димов: Контролираме 190 язовира в страната, до вчера само при 5 от тях е отчетен лек прилив

8 Март 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
София. Контролираме 190 язовира в страната, като към края на деня вчера имаше пет проблеми – т.е. лек прилив, но всичко беше в рамките на контролираното, така че няма опасност. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„Макар че имахме очаквания снеготопенето да бъде в порядъка на 13 куб./сек, а вчера се получиха 135 куб./сек. – над 10 пъти повече, но пак казвам, че няма проблем, бяха взети всички необходими мерки“, обясни министър Димов.
Той посочи, че още от края на февруари е започнато контролирано освобождаваме на обеми в язовирите. „Към тази сутрин в яз. „Тича“ има изтичане около 1,6 кубика над контролираното, което е 19 кубика. Само за сравнение – реката може да поеме 250, така че не можем да говорим за какъвто и да е проблем към този час. Притокът вчера е бил 135 куб./сек., а в момента е 40 куб./сек – т.е. много рязко е намалял. При всички положения нивото на язовира, което се поддържа, е доста високо и може би трябва да се преразгледа. И се разбрахме вчера с министър Порожанов дали яз. „Тича“, който преди се е държал на по-ниско ниво, не трябва да се върне на него. Но на този етап няма никакъв проблем“, каза още министърът на околната среда и водите.
Министър Димов посочи, че рамките на населените места отговорността за язовирите е на кметовете, а извън населените места – на областните управители. „Има предписания за цялата страна всички те да почистват участъците, за които носят отговорност. Мерки се взимат във всички райони според възможностите“, каза още той.
„Нещо, върху което работим много активно, е система за ранно предупреждение и за управлението на водите в реално време – тя прекара 2 години в процес на обжалване. Това е доста дълъг период, беше върната в съда в начален етап през декември и в момента правим всичко възможно да я върнем, защото тази система може да спаси живот“, коментира министър Димов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Няма преливане на язовир „Тича“

Министър Нено Димов: Няма преливане на язовир „Тича“

7 Март 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. Искахме на място да се убедим как стоят нещата с язовир „Тича“. Дойдохме по нареждане на премиера, за да се убедим лично какво е състоянието. На практика няма преливане, опасност няма, всичко е под контрол. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след проверката за състоянието на язовир „Тича“, съобщиха от пресцентъра на министерството. „Създадохме необходимата организация и в 15.00 часа от Басейнова дирекция „Черноморски район“ са се обадили на областните управители и на всички кметове в района. Били са предупредени, че има потенциална опасност за населението“, обясни министър Димов пред журналисти.
МОСВ излезе с предписание за понижаване на нивото на всички комплексни и значими язовири в края на февруари, именно с оглед очакваното снеготопене, каза министърът. Благодарение на взетите навреме мерки и намалените нива на язовирите, сега няма опасност, категоричен беше Димов. „Плановото изпускане е трябвало да започне малко по-рано, очаквахме по 13 м3/сек приток, а в един момент бяха по 132. Въпреки това предвиденото намаляване се оказа достатъчно и искахме да се уверим на място, че всичко е наред“, заяви министърът на околната среда и водите.
Обемът на язовир „Тича“ е достигнал днес 306,700 млн.м3, или над 98,4 % от общия му обем. През последното денонощие е отчетен среден приток от 132, 5 м3/сек, при прогнозен среден приток за месец март на НИМХ – БАН 13,3 м3/сек. В месечния график за язовир „Тича“ е поставено условие за обем от 260,00 млн.м3 (83.4%).
Освобождаваше се обем чрез водовземна кула за напояване и чрез ВЕЦ – 19,2 м3/сек., което е максимума, защото не работеше изпускателя. Изпускателната възможност на язовира е около 7 пъти по-малка от притока за последното денонощие.
През преливните съоръжения в момента преливат язовирите „Йовковци“, „Камчия“, „Ясна поляна“, „Боровица“ и „Пчелина“, без опасност за населението.
Прогнозата на НИМХ – БАН за 8 март е на много места в страната да паднат превалявания от дъжд в количества от 1 до 5 л/м2. За петък и събота валежи не са прогнозирани.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Наблюдава се река Голяма Камчия в района на преславското село Хан Крум

Шумен: Наблюдава се река Голяма Камчия в района на преславското село Хан Крум

7 Март 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Шумен. Организирано е наблюдение на река Голяма Камчия в района на преславското село Хан Крум. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Александър Горчев, кмет на община Велики Преслав. Той посочи, че една значителна част от река Тича или Голяма Камчия, която минава покрай Велики Преслав, в ниските части в района на село Хан Крум излиза от коритото и се разлива по съседните пасища и мери. По думите му това е обичайна ситуация, дори когато няма обилни снегове. Разлив при село Хан Крум има и сега. Организирано е наблюдение на реката при населеното място. „Община Велики Преслав е информирана за започващото преливане на язовир „Тича“ от съответните служби, към настоящия момент нямаме притеснения“, каза Горчев.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Организирано е наблюдение на река Камчия при смядовското село Бял бряг

Шумен: Организирано е наблюдение на река Камчия при смядовското село Бял бряг

7 Март 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Шумен. Организирано е наблюдение на река Камчия при смядовското село Бял бряг. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Иванка Петрова, кмет на Община Смядово. Населеното място е сред критичните точки при повишение на речните нива и преливане на язовир „Тича“. "От 18.00 часа тази вечер през цялата нощ е разпоредено дежурство на доброволното формирование", заяви Иванка Петрова. „Преди около час бях в селото, видях докъде е стигнала водата, разпоредила съм дежурство и наблюдение“, каза Иванка Петрова. Тя посочи, че кметът на село Бял бряг е обходил местните жители и ги е информирал за ситуацията и очакваното контролирано изпускане на „Тича“. По думите на Иванка Петрова, до преливане на реката при моста на селото има резерв от 1,5-2 метра. Тя припомни, че селището е било наводнено през 2005 година, критична ситуация е имало и през 2015 година.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започва контролирано изпускане на язовир „Тича“, за да не се допусне наводнение

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започва контролирано изпускане на язовир „Тича“, за да не се допусне наводнение

7 Март 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министрите на земеделието, храните и горите и на околната среда и води пътуват към язовир „Тича“, за да следят организацията по контролираното изпускане на водоема. Това съобщиха от правителствената информационна служба. За да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства, в координация с „Напоителни системи“ и „Басейнова дирекция“-Варна, Гражданска защита, Областната управа и кметовете, са създали необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района.
Очаква се контролираното изпускане през преливника на язовир „Тича“ да започне късния следобед със скорост 10-12 м3/сек. Експерти от „Напоителни системи“ вече са обходили поречието на река Камчия, като са извършили и почистване. Към момента в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.