НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Нетпрес“ (Македония): Страните от Западните Балкани получиха 14 задачи „за домашна работа“

„Нетпрес“ (Македония): Страните от Западните Балкани получиха 14 задачи „за домашна работа“

9 Март 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните от Западните Балкани получиха 14 задачи за домашна работа в областта на сигурността и миграцията по време на среща на министрите на вътрешните работи на ЕС, предава македонската медия „Нетпрес“.
Министрите са одобрили плановете за действие, които ЕК предлага в новата Стратегия за страните от Западните Балкани, за евентуалното членство на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово в Съюза.
Вътрешните задачи, които са формулирани в плана, са разширени до 2020 г. След това ЕС отново ще направи преглед на напредъка, постигнат в областта на вътрешната сигурност, по страни и по точки.
Според становището на министрите на вътрешните работи на ЕС, в областта "сигурност и миграцията" всяка от страните трябва да изпълни програма от 14 точки, с цел по-ефективно да се ограничат нелегалната миграция, организираната престъпност и търговия с оръжие, но също така и да се приближат до стандартите на ЕС.
Едно от ключовите неща следва да бъде борбата срещу трафика на оръжие. Балканските държави и полицейските служби на ЕС трябва да образуват съвместни екипи за намеса, да разследват престъпления и да определят отговорните лица. Европол ще открие бюра за връзка във всичките шест страни, които искат да се присъединят към ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ЕС ще засили сътрудничеството с Балканите в борбата срещу тероризма

„Алсат-М“ (Македония): ЕС ще засили сътрудничеството с Балканите в борбата срещу тероризма

7 Март 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В четвъртък вътрешните министри на страните от Европейския съюз ще се съберат за среща в Брюксел, на която ще обсъдят засилването на сътрудничеството със страните от Западните Балкани в областта на сигурността, борбата срещу тероризма и организираната престъпност, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Съгласно разпространената информация, става въпрос главно за борбата срещу организираната престъпност, контрабандата, за засилване на диалога за борбата срещу тероризма и радикализацията, за засилване на обмена на информация за чуждестранни терористи, както и за засилване сътрудничество в областта на миграцията и граничния контрол.
Брюксел очаква от страните в региона да увеличат институционалния капацитет в тези области, но и да предложат начини за това как ЕС да им окаже съдействие в осъществяване на поставените цели, например чрез сътрудничество с компетентните европейски или международни агенции.
Този път в кулоарите на срещата на министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС ще бъдат включени и представители на Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, информира Съветът на ЕС.
„Дебатът ще бъде общ. Европейската комисия трябва да подготви документ със специфични стъпки, който впоследствие да бъде приет на срещата на върха в София“, съобщи старши дипломатически източник от Съвета на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.