НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивелина Радилова, ландш. арх. в Община Добрич: Съгласно наредбата за опазването на зелената система засаждането на декоративна растителност трябва да се съгласува

Ивелина Радилова, ландш. арх. в Община Добрич: Съгласно наредбата за опазването на зелената система засаждането на декоративна растителност трябва да се съгласува

8 Март 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Добрич. Над 10 вида са цветята за лятното зацветяване в града. Това каза в интервю за Радио „Фокус” Ивелина Радилова, ландшафтен архитект в отдел „Озеленяване“ в Община град Добрич. Една от мерките, която в момента се прилага срещу кражбите, е попълването на липсващите цветя. „Сега в момента в зацветените площи са засадени така наречените есенно-пролетно цъфтящи видове. Това са теменужки, парички, незабравки. След зимата правим проверка, оглед. Установява се обема на липсващите растения и при първа възможност започваме да ги попълваме, за да се изявят в най-добрия си вид през април и май, когато е масовият им цъфтеж.“, посочи още специалистът. Залага се на традиционните видове. От пролетни цветя, акцент са теменужките, които са един от основните видове и за щастие разполагат с огромно сортово разнообразие.
„Има най, най- различни видове теменужки, паричките също, незабравките са основно в три цвята. Сега обаче тече подготовката за лятното зацветяване. Сега се засяват семената. Летните цветя традиционна са доста по-разнообразни като видове. Всички цветя, които се засаждат в парковете и градинките, се произвеждат в общинския разсадник“, допълни Ивелина Радилова. По думите й традицонно общинският разсадник отпуска посадъчен материал за засаждане около блоковите пространства. Условието е получения посадъчен материал да се използва на общинска територия, а не в частни имоти. Обикновено се предлагат храсти и фиданки, като специалистите от Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ правят оглед и консултират гражданите дали е подходящо засаждането на храст, дърво или на цветя, какви точно видове е подходящо да бъдат засадени.
„Между другото трябва да кажа, че съгласно общинската наредба за опазването на зелената система на територията на Община град Добрич всички засаждания на декоративна растителност, особено на дървета и храсти, следва да се съгласуват с общинската администрация, тъй като засаждането на едно дърво не е просто поставянето му в земята. Има неща, които трябва да се съобразят и ако не бъдат съобразени, може с течение на времето да се окаже така, че ние трябва да отсечем дадено дърво просто защото не му е там мястото. По отношение на цветята обикновено се предоставят към края на кампанията за засаждане, ако останат някакви бройки цветя. Но със сигурност с приоритет се предоставят посадъчни материали на детски градини и училища. Това е традиция и всяка година се прави. Трябва да отбележим също, че трябва да се спазват правилата и нормите, които не позволяват къпане и влизане в декоративните водни площи. Зимата тази година може би не беше много студена, но ни изненада в самия си край. Вероятно и към момента има замръзнали участъци от почвата. Разбира се скоро това ще се промени“, посочи Ивелина Радилова. Със затопляне на времето започва поетапно въвеждане в експлоатация на водните площи. Очаква се най-късно през април всички те да започнат да функционират.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: В ход е подготовката за новия сезон на розариума в Градския парк „Св. Георги“

Добрич: В ход е подготовката за новия сезон на розариума в Градския парк „Св. Георги“

8 Март 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Добрич. В ход е подготовката за новия сезон на розариума в Градския парк „Св. Георги“ в Добрич. Това каза в интервю за Радио „Фокус” Ивелина Радилова, ландшафтен архитект в отдел „Озеленяване“ в Община град Добрич. Розариумът е една от атракциите и емблемите на парка с над 140-годишна история. Той бе въстановен преди няколко години по проект на Общината.
„В този период се извършват и резитбите на розите. В розариума има двама колеги, които през цялото време работят там. Сега, преди развитието на новите леторасти се прави основната резитба на розите, като се премахват всички изсъхнали, заболели, повредени, измръзнали клонки. Същевременно растенията се оформят, така че да дадат силни, нови леторасти, да не са прекалено гъсти, но и да не са прекалено оголени. Това е много специфична работа, която малко хора могат да извършват както трябва. Различните групи рози се режат по различен начин – на различна височина, различен брой клонки и пъпки се оставят. Това е нещо доста специализирано и в момента едно от първите неща, които с изсъхването на почвата до степен, в която да може да се минава по нея, колегите ще започнат да правят“, каза специалистът. Ивелина Радилова допълни, че масовият цъфтеж на розите започва през месец май и продължава при топла есен до октомври, ноември. По принцип розите са растения, които нямат задължителен зимен покой и в топло време, макар и с намален цъфтеж, могат дори и през зимата да цъфтят, но наистина при топло време.
„При нашите условия обикновено до към края на октомври цъфтят. Нещо ново не можем да очакваме, защото розариумът е запълнен целият с рози, целият му обем. Всичко предвидено по проекта за засаждане е засадено. Могат да се видят по-често срещаните рози – чаено-хибридни. Имат вид на храст с изправени стъбла. Има и полиантови рози, които са пак във вид на храст, но с леко провисващи настрани стъбла. Храстът има полусферична форма. Има увивни рози, които се „катерят“ по структурите на пергулите, на пейките. Има и няколко от най-представителни храсти, така наречените щамбови рози. Те са растения, присадени върху подложка, оформена като стъбло на дръвче“, отбеляза Ивелина Радилова. Със съжаление тя заяви, че обект на кражба са не само щамбовите, но и по-обикновени рози, както и цветя от зацветените площи. „Между другото една от другите мерки, която в момента прилагаме, е попълването на липсващите цветя. Сега в момента в зацветените площи са засадени така наречените есенно-пролетно цъфтящи видове. Това са теменужки, парички, незабравки. След зимата правим проверка, оглед. Установява се обема на липсващите растения и при първа възможност започваме да ги попълваме, за да се изявят в най-добрия си вид през април и май, когато е масовият им цъфтеж“, каза още специалистът.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.