НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сливен: Областната администрация ще се включи в  Националната кампания „Великден за всеки“

Сливен: Областната администрация ще се включи в Националната кампания „Великден за всеки“

12 Март 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Сливен. Областната администрация в Сливен ще се включи в Националната кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от Областната администрация. Кампанията се организира за трета поредна година под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Целта е в навечерието на Великден да се съберат дарения за трапезата на най-бедните граждани, които обикновено са от поколението на нашите родители, баби и дядовци.
И тази година ще се набират както парични средства, така и хранителни продукти. Паричните постъпления ще бъдат обърнати във ваучери на стойност по 20 лева, с които притежателите им ще могат да пазарят в търговски обекти. Ваучерите ще бъдат раздадени по предварително уточнени поименни списъци, предоставени от НОИ. С тях ще бъдат подкрепени онези пенсионери, които няма да получат надбавка за празника. При предишните две издания на кампанията са събрани тонове храна и близо 1 млн.лева, с които са подпомогнати над 60 хиляди пенсионери – съобщиха от канцеларията на омбудсмана.
Областната администрация подкрепя кампанията и ще се включи в нея. Областният управител Чавдар Божурски отправя молба към представителите на бизнеса, ведомствата и организациите да подпомогнат „Великден за всеки“. Той изпрати писма за съдействие до кметовете на четирите общини в областта, за да бъде популяризирана инициативата „Дари празник за баба и дядо“.
Средствата се набират по сметка, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Българският червен кръст: IBAN BG53UNCR70001522802795, банков код UNCRBGSF, или със СМС 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС. При попълването на платежното нареждане трябва да бъде посочена конкретно общината, в която дарителите биха искали средствата им да отидат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова, шеф Манчев, Миро, Анелия, Деси Бакърджиева и Тити месиха козунаци за баба и дядо, кампанията „Великден за всеки“ стартира за трета поредна година

Омбудсманът Мая Манолова, шеф Манчев, Миро, Анелия, Деси Бакърджиева и Тити месиха козунаци за баба и дядо, кампанията „Великден за всеки“ стартира за трета поредна година

7 Март 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова, заедно с възпитаници на Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии и ученици от 51 СОУ „Елисавета Багряна“, лицата на кампанията – Миро, Анелия, баскетболният треньор Тити Папазов и актрисата Деси Бакърджиева стартираха третото издание на националната кампания „Великден за всеки – Дари празник на баба и дядо“ с месене на козунаци и кифлички, които по-късно занесоха на възрастни хора в три социални домове в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Приготвянето на козунаците и кифличките се проведе под вещото ръководство на шеф Манчев, който също застана зад кампанията на омбудсмана и инструктори от Кулинарната академия HRC, където се проведе събитието. И тази година кампанията има за цел да събере средства за българските пенсионери, които няма да получат надбавка от правителството за големия християнски празник.
На събитието присъстваха и партньорите на националната кампания – Български Червен кръст, Националният осигурителен институт, „Български пощи“ ЕАД, Българската хранителна банка, Националният алианс за работа с доброволци (НАРД), Национално сдружение „Младежки глас“, представители на хранителния бранш, на хранителни вериги и др.
„Искам да кажа от сърце, че всеки един от вас е изключително важен за нас, ние ви обичаме и без вас кампанията не би могла да се случи. На децата, на академията, на лицата на кампанията, на партньорите и на бизнеса. А посланието е ясно – децата, с много любов, с много признателност, с много уважение, ще изработят сами най-яркия символ на великденския празник и трапеза – козунака, който ще занесем заедно на баба и дядо“, заяви омбудсманът Мая Манолова.
„Всяка година кампанията „Великден за всеки“ има съпътстваща обществено значима кауза. През първата година това беше борбата за падане на ДДС върху дарените храни, през втората година – двойните стандарти при храните в ЕС. Сега фокусът на кампанията ще бъде насочен към каузата срещу пилеенето на храни и здравословното хранене при децата“, допълни Манолова.
Тя изнесе данни, според които всяко българско домакинство унищожава около 90 кг. храна на година или една минимална заплата над 500 лв. Сред причините са неразумното пазаруване и липсата на механизми за споделяне на храна.
„Уважението към храната започва от семейството, така че ние ще се насочим и към българските домакинства, които за съжаление пилеят половината от тези 700 000 тона храна, която се унищожава в България“, подчерта общественият защитник.
Съпътстващата кауза към „Великден за всеки“ през тази година е под наслов „БезОСТАТЪЧНО щастливи“, тъй като по думите на Манолова, храната освен необходимост е щастие, удоволствие и съпреживяване, един момент, който споделяме с любимите си хора. „Иска ни се децата да помислят, преди да изхвърлят с лека ръка в коша остатъка от кифлата, сандвича си, защото някъде другаде техен връстник гладува“, допълни омбудсманът.
По отношение на здравословното хранене при децата, общественият защитник заяви, че ще бъде предизвикателство да се обясни на учениците как е по-добре да се храним и кои храни са здравословни.
„По-добре е една наранена ябълка и един презрял банан да се превърнат в здравословен шейк, отколкото да бъдат изхвърлени в боклука“, категорична бе Манолова.
В третото издание на „Великден за всеки“ отново ще се набират парични средства и хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.
В предишните две издания, кампанията събра близо 2 млн. лева в пари и храни, с които бяха зарадвани десетки хиляди пенсионери.
Средствата се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст:
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF.
Средства се приемат и със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС, както и чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК – www.redcross.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Трябва да има механизми, с които да се подкрепят възрастните хора

Омбудсманът Мая Манолова: Трябва да има механизми, с които да се подкрепят възрастните хора

7 Март 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да има механизми, с които да се подкрепят възрастните хора. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред Радио „Фокус“ за третото издание на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо, която се провежда под нейния патронаж. Началото на събитието ще бъде поставено в кулинарната академия в София на ул. "Цар Борис III", където ще бъдат замесени великденски козунаци под ръководството на шев Манчев. По-късно изработените козунаци ще бъдат дарени в три социални дома за възрастни хора.
„Всяка година имаме и обществено значима кауза, успоредно с кампанията за Великден. През първата година това беше кампанията за падане на ДДС върху дарените храни. Вече са освободени даренията на търговци и на производители, искащи да подкрепят хора, които имат нужда от храна. През миналата година започнахме кампания срещу двойните стандарти при храните. През тази година ще адресираме нашата обществено значима кауза към децата, към училищата, за да възпитаме любов и уважение към храната сред най-малките“, каза омбудсманът Мая Манолова.
Посланието на кампанията е съпричастност, връзка между деца и възрастни хора, любов и уважение и празник за всеки, добави още Манолова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще обяви началото на третото издание на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ на 7 март

Омбудсманът Мая Манолова ще обяви началото на третото издание на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ на 7 март

7 Март 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа в Кулинарната академия HRC (гр. София, бул. Цар Борис III № 59) омбудсманът Мая Манолова ще обяви началото на третото издание на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Заедно с възпитаници на Софийската гимназия за хлебни и сладкарски технологии и ученици от 51 СОУ „Елисавета Багряна“, под вещото ръководство на инструктори от Кулинарната академия HRC, омбудсманът Мая Манолова, лицата на кампанията – Миро, Анелия, Криско, баскетболният треньор Тити Папазов, актрисата Деси Бакърджиева и колегата ѝ Тончо Токмакчиев ще участват в приготвянето на козунаци и кифлички, с които по-късно ще бъдат зарадвани възрастни хора от социален дом в столицата. Посланието е пряко свързано с името и целта на инициативата – този път децата, внуците да са тези, които да дарят празник на баба и дядо, като им поднесат един от символите на великденската трапеза – вкусния козунак, приготвен с много обич и топлина. В събитието ще се включат и партньорите на националната кампания – Български Червен кръст, Националният осигурителен институт, „Български пощи“ ЕАД, Българската хранителна банка, Националният алианс за работа с доброволци (НАРД), Национално сдружение „Младежки глас“, представители на хранителния бранш, на хранителни вериги и др.
В третото издание на „Великден за всеки“ отново ще се набират парични средства и хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.
В предишните две издания, кампанията събра близо 1 млн. лева и тонове храна, с които бяха зарадвани десетки хиляди пенсионери.
Средствата се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС
Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК – www.redcross.bg
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.