НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Расте недоволството от договорите между Великобритания и Саудитска Арабия

The Guardian: Расте недоволството от договорите между Великобритания и Саудитска Арабия

10 Март 2018 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Расте недоволството от договорите между Великобритания и Саудитска Арабия, пише британският вестник The Guardian.
Противоречивата сделка между Обединеното кралство и Саудитска Арабия за осигуряване на 100 милиона паунда помощ за бедните страни е наречена от някои „национален срам“.
Става дума за осигуряване на средства за съвместни проекти между двете монархии. Договорът е подписан по време на визитата на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Недоволството на опозицията е предизвикано от ролята на Саудитска Арабия в гражданската война в Йемен. Правителството на премиера Тереза Мей определя договора като „ново дълготрайно партньорство“, което ще подобри условията на живот в накои от най-бедните страни в света.
Министърът в сянка от опозицията, отговарящ за международното развитие Кейт Осамор определи споразумението като „подигравка“ с репутацията на Великобритания като световен лидер в предоставянето на хуманитарна помощ .
„Живота на повече от 22 милиона души в Йемен зависи от непрекъснатия и пълен достъп до помощи, храна и гориво. Вместо това Мей, без да получи съгласие (за прекратяването на бомбардировки на цивилни – бел. ред.), просто предостави на тепсия на Саудитска Арабия ново хуманитарно партньорство и финансиране от 100 милиона паунда. Това ще изчисти репутацията на Саудитска Арабия за ролята й във войната (в Йемен – бел.ред.)и е национален срам“, заяви Осамор.
Министърът на международното развитие в кабинета на Тереза Мей заяви за договора: „Саудитският фонд има дълга история на инвестиране в успешни проекти по света. Ние споделяме най-доброто от британския опит и съвместните ни усилия ще помогнат да се създадат работни места и да получат подкрепа най-бедните хора да могат да стъпят на краката си“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания и Саудитска Арабия целят търговски и инвестиционни връзки, на обща стойност 65 милиарда паунда

Reuters: Великобритания и Саудитска Арабия целят търговски и инвестиционни връзки, на обща стойност 65 милиарда паунда

7 Март 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания и Саудитска Арабия поставиха цел да развият търговски и инвестиционни връзки на стойност 65 милиарда паунда (90 млрд. долара) в следващите няколко години, разкриха от Лондон в сряда, предава Reuters. Говорител на премиера Тереза Мей определи сделката като вот на доверие за британската икономика на фона на Брекзит.
Двете страни са се договорили в рамките на посещението на саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман, който пристигна на визита в британската столица.
Според съобщение от офиса на министър-председателя, „срещата поставя крайъгълен камък на амбиция за около 65 милиарда паунда на двустранната търговия и възможности за инвестиции в следващите години, включително и директни инвестиции във Великобритания и нови саудитски доставки за британската икономика“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.