НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent:  Европейският съюз отхвърли предложението за включване на финансовите услуги в търговското споразумение

The Independent: Европейският съюз отхвърли предложението за включване на финансовите услуги в търговското споразумение

11 Март 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Европейският съюз отхвърли предложението на финансовия министър на Великобритания Филип Хамънд за включване на финансовите услуги в търговското споразумение след Брекзит, пише английският The Independent.
Филип Хамънд каза в сряда, че скептиците за включване на финансовите услуги в търговското споразумение грешат и подобен подход би бил възможен и „във взаимен интерес“.
В четвъртък обаче председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в Дъблин, че напускането на Единния общ пазар, митническия съюз и юрисдикцията на Европейския съд, правят подобен подход труден.
„В споразумението за свободна търговия ние можем да предложим търговия със стоки с цел да покрием всички сектори без мита и без количествени ограничени. Услугите обаче не са свързани с мита, а с общи правила, общ надзор и общо управление…Трябва да бъдем наясно,че когато става дума за финансови услуги, животът ще е различен след Брекзит“, като Доналд Туск отхвърли, че сделка по финансовите услуги ще е „във взаимен интерес“.
Засега британските финансови институции работят свободно на континента без да имат клонове. Тези права ще изчезнат след Брекзит.
Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние казва: „По отношение на финансовите услуги Великобритания иска Брекзит да не значи Брекзит. Но Брекзит значи Брекзит във всички сфери".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Филип Хамънд предупреждава  за поскъпване на заемите, ако бъдат изключени финансовите услуги от споразумението със ЕС

Daily Express: Филип Хамънд предупреждава за поскъпване на заемите, ако бъдат изключени финансовите услуги от споразумението със ЕС

7 Март 2018 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд предупреди, че евентуално изключване на финансовите услуги от бъдещото търговско споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз ще доведе до поскъпване на заемите и обедняването на много семейства от двете страни на Ламанша, пише британският вестник Daily Express.
В последната от предвидените речи на министри от правителството на Тереза Мей по темата Брекзит финансовият министър се очаква да каже: „Искам ясно да кажа, че не само е възможно включването на финансовите услуги в търговското споразумение, но дори е в наш общ интерес това да стане“
Той ще посочи, че и британските и европейските потребители ще пострадат ако се поставят бариери във финансовия сектор, защото икономиките от двете страни на Английския канал са тясно свързани.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Тереза Мей разкрива своята „пътна карта“ за Брекзит в опит да потуши „бунта“ на евроскептиците

The Sunday Express: Тереза Мей разкрива своята „пътна карта“ за Брекзит в опит да потуши „бунта“ на евроскептиците

11 Февруари 2018 | 04:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралствоТереза Мей подготвя своята пътна карта за Брекзит под нарастващия натиск на депутатите да не отстъпва пред заплахите на Брюксел, пише британският вестник The Sunday Express .
В серия от предстоящи ключови речи министър-председателят на Великобритания ще посочи ясно целта си да направи Обединеното кралство „наистина глобална, свободно търгуваща нация“. Така тя ще подчертае своята позитивна визия за Брекзит. Това е отговор на намерението на около 100 евроскептични депутати, групирани около Джейкъб Рийс-Мог, да й окажат натиск да следва плана си от 12 точки, който тя представи на първоначалната основополагаща реч за Брекзит. Очаква се депутатите да представят писмо, призоваващо Великобритания да прекъсне всичките си връзки с Брюксел след датата на напускането на Европейския съюз 29 март 2019.
Реакцията идва, след като главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние миналата седмица заплаши, че няма да има преходен период, ако Великобритания не приеме условията на Съюза за него. Изказването му бе определено от министър на Лондон като „обичайната тактика на сплашване, с която е известна Европейската комисия“ от министър от кабинета.
След седмици на спорове в кабинета за желания краен резултат, пет ключови министри ще подкрепят премиера Мей в серия от координирани речи. Външният министър Борис Джонсън ще започне пръв в сряда, 14 февруари, с призив към двете страни от дебата за Брекзит сред британските депутати да подкрепят министър-председателя Тереза Мей. Озаглавена „Пътят към Брекзит: едно Обединено кралство“, тази реч ще бъде по-мек вариант от бомбастичното му есе, засенчило речта на Мей във Флоренция миналия септември, коментират от редакцията. През следващите седмици предстоят речи на министъра, отговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис, на Дейвид Лидингтън, де факто вицепремиер на Обединеното кралство, и на министъра на международната търговия Лиъм Фокс.
Дейвид Дейвис ще очертае как британският бизнес да запази репутацията за висок стандарт на световно ниво, докато Лидингтън ще говори за обратното връщане на правата на британските институции след Брекзит. Лиъм Фокс ще обясни как Кралството ще създаде нови договорни отношения със страните по света, противно на привържениците за оставане на Великобритания в ЕС, които искат страната да остане в митническия съюз на ЕС.
След като Тереза Мей приключи първата фаза на преговорите с ЕС преди Коледа, втората фаза цели да договори детайлите по бъдещите търговски взаимоотношения между Великобритания и ЕС.
През последната седмица десет ключови министри от кабинета не успяха да постигнат съгласие по бъдещите отношения, които Обединеното кралство ще подържа с ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Тереза Мей ще направи „голямо предложение" на ЕС за продължаване на сътрудничеството в областта на сигурността

The Sunday Times: Тереза Мей ще направи „голямо предложение" на ЕС за продължаване на сътрудничеството в областта на сигурността

11 Февруари 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралство Тереза Май ще се ангажира да запази страната в тесни връзки с Европейския съюз в областта на сигурността, отбелязва вестник The Sunday Times.
Мей ще използва трибуната на Конференцията по сигурността в Мюнхен, за да обяви, че Великобритания ще остане част от Европейската заповед за арест (ЕЗА) и Европол, агенцията за правоприлагане на Общността. В тази връзка се очаква Мей да подчертае ползите за британските граждани от тях и да демонстрира ясно, че Обединеното кралство и занапред може да се възползва от продължителното и тясно сътрудничество с Брюксел в тази насока.
През 2016-2017 г. 196 души бяха арестувани чрез ЕЗА, докато през 2015 г. броят им е бил 150.
Май ще направи „голямо предложение" на ЕС за продължаване на сътрудничеството в областта на сигурността, което ще засяга също и британско разузнаване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.