НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Македонският външен министър Никола Димитров: Искаме решение по въпроса за името, но не всичко зависи от нас

Македонският външен министър Никола Димитров: Искаме решение по въпроса за името, но не всичко зависи от нас

12 Март 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър на външните работи Никола Димитров заяви, че ситуацията по преговорите за името с Гърция се променя всекидневно , като Македония, подчерта той, се надява на постигането на достоен компромис, съобщава Македонската информационна агенция.
„Не всичко е в наши ръце.“, подчерта Димитров и добави: „Ще се опитаме да намерим решение, което да реши проблема за двете страни в разграничението между държавата Македония и регионът Македония в Гърция, но разграничение, което да бъде достойно и да не нарушава идентичността на двете страни“, каза още първият дипломат на Скопие.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: По-голямата част от гърците смятат, че евентуално решение за името ще бъде по-близко до македонската позиция, показва проучване

МИА: По-голямата част от гърците смятат, че евентуално решение за името ще бъде по-близко до македонската позиция, показва проучване

10 Март 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Атина. По-голямата част от гърците смятат, че евентуално решение на проблема за името ще бъде по-близко до защитаваните от Скопие позиции, това показва проучване на гръцка медия, съобщава Македонската информационна агенция. 57,1% от участниците в анкетата на телевизия Action 24 смятат, че македонците ще бъде по-доволни от решението, докато само 26,9% са на мнение, че решението ще бъде по-близо до атинските „червени линии“. 16 процента са посочили отговор „не мога да преценя“.
От големия брой хора, защитаващи позицията, че решение за името би удовлетворявало повече Македония, повече от 2/3 са разкрили, че на последните парламентарни избори през 2015 г. са гласували за партия „Нова демокрация“, която се намира в опозиция.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Правителството и опозицията в Гърция с взаимни обвинения около спора за името на Македония

„Курир“ (Македония): Правителството и опозицията в Гърция с взаимни обвинения около спора за името на Македония

9 Март 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Взаимни обвинения за позициите по въпроса за името на Македония си отправиха премиерът на Гърция Алексис Ципрас и лидерът на най-голямата опозиционна партия Нова демокрация Кирякос Мицотакис по време на дебатите в парламента, посветени на предложението на опозиционната партия за образуване на комисия за разследване на трими министри от правителството на СИРИЗА за евентуално участие в скандала „Новартис“, пише приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ македонско издание „Курир“.
Според кореспондента на МИА в Атина, въпреки, че външната политика изобщо не е била сред темите в дневния ред на сесията на гръцкия парламент в четвъртък, не са останали незасегнати и актуалните въпроси, като спора за името на Македония и гръцко-турските отношения.
Мицотакис е обвинил гръцкото правителство, че няма единна позиция за името, докато Ципрас е отговорил, че Нова демокрация е отстъпила от националната линия и е повторил отново позициите на Гърция в разговорите със Скопие.
„Още от началото ви казахме, защо влизате в този разговор, когато нямате гаранции, че ще се изпълни минимално необходимото предварително условие, за да има взаимноприемливо решение, а това е промяна на Конституцията. Първо ни се смеехте, а след това дойдохте на нашето мнение. А сега, господин Заев ще излезе с голяма смелост, за да поиска промяна в гръцката конституция, като отговор на това, което ние му казахме“, е заявил Мицотакис, според цитата на МИА.
Ципрас е заявил, че изобщо не е променил позицията си и е имал чувството, че гръцките нагласи всъщност са националната линия в преговорите, подкрепяни от Нова демокрация.
„Търсим решение в ключовия, важен въпрос на името на съседната държава с две основни предварителни условия: сложно име, erga omnes, а erga omnes, очевидно означава, че то не може да бъде erga omnes само за външна употреба, а и за вътрешна употреба, което означава и промяна в конституционното име“, отговори гръцкият министър-председател, коментирайки, че след протестите опозиционната партия е променила позицията си за комбинирано име.
Мицотакис разкритикува Ципрас и поради това, че в разговорите изобщо не е включил и партиите от опозицията, а вместо това гръцкият премиер избра първо да се срещне с македонския си колега.
„От първия момент бихте могли да включите опозиционните партии, но не сте го направили. Първо разговаряхте с министър-председателя на Скопие, а после говорихте с опозиционните партии. Съзнателно разделихте гръцкия народ, а после обвинихте и всички наши сънародници, които протестират по тези причини и заради чувствителността по въпроса за Македония, почти всички ги характеризират като ултра-националисти, като фашисти, представихте ги като тълпа“, заяви лидерът на Нова демокрация.Ципрас отговори, че още преди срещата със Заев гръцките позиции са били ясни, а като пример за разговори на премиерски ниво, без да бъде предварително уведомена опозицията, посочи срещите на Груевски и Папандреу преди осем години.
Председателят на гръцката опозиционна партия отново обвини правителството, че има две позиции по въпроса, тъй като коалиционният партньор Независими гърци не е съгласен с официалната позиция. Мицотакис добави, че когато външният министър Никос Коцияс и министърът на отбраната Панос Каменос имат различни позиции, това не е "сериозен образ на правителство".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Пападакис, правозащитник: Политиката на Гърция към македонското малцинство през последните 100 години е погрешна

Йоргос Пападакис, правозащитник: Политиката на Гърция към македонското малцинство през последните 100 години е погрешна

8 Март 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. Политиката на Гърция към македонското малцинство през последните 100 години е погрешна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Йоргос Пападакис, директор на Канцеларията за правата на малцинствата в Гърция. Според него Гърция не е готова за дискусия, свързана с престъпленията преди век и извършения геноцид. „В Егейска Македония са съществували жестоки методи на асимилация на малцинствата, включително и убийства“, обясни той. Според него най-големият проблем на Гърция не е спорът за името с Македония, а признаването на самия македонски народ, защото това ще доведе и до признаване на македонското малцинство в Гърция. „Има няколко малцинства в Гърция, които не са признати. Би било логично да се отвори дискусия на тази тема. Гръцкото общество не е готово да възприеме тези нови перспективи. Ние сме научени от училище, че в Гърция няма малцинства, с изключение на едно мюсюлманско общество и че в Гърция живеят само гърци“, обясни Йоргос Пападакис. Той допълни, че промяната във възприятията към малцинствата трябва да започне от образованието. Съществуващите стереотипи се разпространяват все още из университетите и училищата и те са пагубни за поддържането на добри отношения между двата народа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Пападакис, правозащитник: Няма да има цялостно решение на спора за името на Македония до срещата на върха на НАТО през юни

Йоргос Пападакис, правозащитник: Няма да има цялостно решение на спора за името на Македония до срещата на върха на НАТО през юни

8 Март 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има цялостно решение на спора за името на Македония до срещата на върха на НАТО през юни, но договарянето на рамка, която да деблокира процеса на евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка, е възможно. Това прогнозира във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Йоргос Пападакис, директор на Канцеларията за правата на малцинствата в Гърция, като уточни, че дори за тази стъпка е необходима силна политическа воля от Скопие и Атина. Според него от гръцка страна биха могли да направят не големи, но съществени за процеса компромиси.
“Искането на Гърция за съставно име erga omnes (за цялостна употреба) би могло да е в един по-гъвкав вариант. Гърците искат Македония да измени Конституцията си не толкова заради иредентизмът в нея, колкото че тя започва с член първи, който казва, че държавата се нарича Република Македония. Те биха искали да се промени това и в употреба да влезе ново име Северна или Горна Македония. Това обаче Скопие няма да го приеме. Гърция би могла да остави за вътрешна употреба името на Република Македония и двете страни да се договорят за останалите – международни или двустранни институции и др. Мисля, че това би било най-разумната отстъпка от страна на Атина“, обясни Йоргос Пападакис. Той каза още, че според него международен договор до пълното решаване на спора за името би било най-доброто решение. Пападакис, обаче, уточни, че за Гърция такъв международен договор е толкова труден за преглъщане, колкото и компромис, свързан с промяната на името на Македония.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа ТВ“ (Македония): Проектопредложението на Гърция за името е написано от 60 експерти

„Алфа ТВ“ (Македония): Проектопредложението на Гърция за името е написано от 60 експерти

8 Март 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Около шестдесет експерти от гръцката страна, в различни области, написаха проект за споразумение по въпроса за името, което Алфа научи от дипломатически източници в Атина. При създаването на предложенията са участвали юристи от Гърция, но и познавачи на международното право отвън - чужденци и гърци, които не живеят в страната. Сред 60-те има и представители на международни организации за правата на човека, но гръцката прецизност отишла до там, че са участвали дори и специалисти за част от имената на интернет страници, т.е. за командите от типа "мк" или "мкд". Участвали са и експерти в областта на брандинга, съобщава скопският телевизионен канал „Алфа ТВ“.
На практика това съвпада със седемте гръцки червени линии, сред които са и акронимите, имената на продуктите в търговския обмен. Всичко това подсказва, че това е документ, от чието съдържание Гърция не възнамерява да се откаже, коментира редакцията.
Кой ще прочете проекта в Македония? Дали това ще бъде само държавният връх или македонската страна има поне приблизително еднакъв брой и състав на комисия по искането на 60-гръцки експерти, които професионално, подробно и аналитично ще прочетат и съответно ще реагират? До началото на тези новини не получихме отговор от Министерството на външните работи, добавят от „Алфа ТВ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат - М“: Никос Коцияс е представил допълнение към проектодоговора по спора за името със Скопие

„Алсат - М“: Никос Коцияс е представил допълнение към проектодоговора по спора за името със Скопие

8 Март 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е представил ключовите аспекти от проектодоговора по спора за името на Македония, които трябва да бъдат представени на властите в Скопие на неофициално съвещание на правителството в четвъртък, предава излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат – М“.
Коцияст, както съобщава гръцкото издание “Ефимерида“, е презентирал и новите елементи, които ще бъдат добавени към проектодокумента, предава МИА.
Според източници в гръцкото МВнР, Коцияс най-вероятно ще пътува до Скопие през следващата седмица, за да представи проектодоговора. Междувременно гръцката страна иска да предотврати изтичането на части от документа, както и да избегне появяването на съдържанието на дипломатически консултации на първите страници в медиите. За тази цел Коцияс лично ще предаде гръцкия проект за съгласие на ръководителя на македонската дипломация Никола Димитров.
Основното препятствие, както подчертава „Ефимерида“, остава изискването за промяна на македонската конституция като гаранция на договора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Нетпресс“ (Македония): Гърците от Австралия ще съдят запалилите гръцкото знаме на македонската демонстрация в Мелбърн

“Нетпресс“ (Македония): Гърците от Австралия ще съдят запалилите гръцкото знаме на македонската демонстрация в Мелбърн

8 Март 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Канбера. Гърците от Австралия ще съдят организаторите на анти-гръцкия митинг, който се проведе миналата седмица в страната заради запаленото гръцко знаме. През изминалите почивни дни в Мелбърн, Сидни и другите градове, изселници от Македония проведоха шествия срещу промяната на конституционното име на бившата югорепублика и запалиха гръцки знамена, предава скопската електронна медия „Нетпресс“.
Според Австралийския институт за македонски изследвания (АИМИ) организаторите на митинга са отговорни за насърчаване на националистическата и расистка омраза срещу елинизма, подбуждайки омраза и отправяйки обиди срещу гърците и техните национални символи, включително гръцкото знаме, клевета срещу Гърция и нейната история и култура.
АИМИ обвинява „славомакедонските“ организатори на митинга, че са злоупотребили с правата, дадени им в рамките на австралийския мултикултурализъм.
Гръцката общност в Мелбърн и Виктория също така излезе с изявление, в което осъжда инцидентите, които се случиха на протестите на македонците в Австралия и най-вече запалването на гръцките знамена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбският патриарх Ириней подкрепи идеята за промяна на името на СПЦ

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбският патриарх Ириней подкрепи идеята за промяна на името на СПЦ

8 Март 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският патриарх Ириней заяви, че подкрепя идеята официалното име на Сръбската православна църква да бъде допълнено с Печка патриаршия, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Ириней обаче подчерта, че няма да се премести в града, разположен на територията на Косово.
„Патриархът не може да се премести в Печ, Белград все още е административен център. Печ остава като история за нашето минало, където са били патриарсите, архиепископите и независимо от това, което е било, Печ остава исторически център на нашата църква. Приемаме всичко, което допринася за запазването на историята, връзката на нашата църква с Печ“, поясни патриархът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.