НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Работната група за промени в Наказателния кодекс трябва да излезе с читав закон за разширяване на пределите на неизбежната отбрана

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Работната група за промени в Наказателния кодекс трябва да излезе с читав закон за разширяване на пределите на неизбежната отбрана

9 Март 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Работната група за промени в Наказателния кодекс трябва да излезе с читав закон за разширяване на пределите на неизбежната отбрана. Това каза заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов пред журналисти след среща с неправителствени организации, събрали подписка за промени в Наказателния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предложенията на гражданите, които са събирали подписка в дните на протести за освобождаване на д-р Димитров от Пловдив, са свързани с чл. 12, ал 3 - описанието за обхвата на неизбежната отбрана. Те смятат, че в обхвата на неизбежната отбрана, трябва да бъдат включени всички случаи на проникване в дом, на вилни имоти, стопански постройки, при нападения в моторни превозни средства. Общо взето това се доближава като формулировка до отменените от Конституционния съд разпоредби. Ще приемем тези предложения“, каза Веселинов. Той поясни, че е информирал гражданите, че „Обединени патриоти“ имат подобна разработка, която са предложили на своите коалиционни партньори от ГЕРБ. „Поемаме ангажимент да сме постоянен мотор да се движи тази тема и да не остане забутана в небитието“, допълни депутатът. Веселинов уточни, че „Обединени патриоти“ са се отказали да внесат в деловодството своя проектозакон, а са приели да се включат в работната група към Министерство на правосъдието. Той поясни, че те ще представят в нея вижданията на гражданите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС не излъчи свои представители за участие в работната група за изготвяне на промени в Наказателния кодекс във връзка с института на неизбежната отбрана

ВСС не излъчи свои представители за участие в работната група за изготвяне на промени в Наказателния кодекс във връзка с института на неизбежната отбрана

8 Март 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на Висшия съдебен съвет не излъчи свои представители за участие в работна група към Министерството на правосъдието за изготвяне на проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, във връзка с института на неизбежната отбрана и с текстове за противозаконно отнемане на моторно превозно средство. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.
Пленумът взе решение Висшият съдебен съвет да упражни своите правомомощия по реда на чл. 30, ал. 2, т. 13 от ЗСВ, като даде становище след предоставяне за обсъждане на законопроект по посочената материя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Реакцията на управляващите след случая в Пловдив показва на обществото, че държавата на практика я няма и хората трябва сами да се грижат за сигурността си

Румен Петков, АБВ: Реакцията на управляващите след случая в Пловдив показва на обществото, че държавата на практика я няма и хората трябва сами да се грижат за сигурността си

8 Март 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Реакцията на управляващите след случая в Пловдив показва на обществото, че държавата на практика я няма и хората трябва сами да се грижат за сигурността си. Това становище изрази в ефира на „България он еър“ Румен Петков - член на ИБ на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Той бе категоричен, че управляващите реагират на случая с предложения за промени в законодателството, които, първо, са закъснели и, второ, - изготвени набързо с една-единствена цел - да тушират поредното обществено напрежение. „За съжаление, така наречения „обрат“ в разследването при този случай мина през няколко етапа на политическата спекулация. Чуха се реплики „Ние, днес, веднага, готови сме с промени в закона“. Е, не е необходимо да се връщаме много назад във времето, тези хора са в настоящия парламент от една година. Защо до сега не внесоха такива предложения за изменения на закона? И сега опитът да се яхне общественото недоволство е много пошла спекула, от която обществото губи“, посочи той. По думите на Петков прибързано предприети действия, които не са мотивирани с истинско желание за налагане на правото и закона, а от популистки подбуди, могат да доведат до проблеми, а също така показват на обществото, че на практика държавата в момента не може да изпълни някои от своите основни функции като гарантирането на сигурността на гражданите. В тази връзка той припомни и неизпълнените предизборни обещания на управляващите за полицай във всяко село. „С действията на държавата в момента се създава впечатление в обществото, че първо се върви след събитията. Това убеждава отделния гражданин, че той трябва да се грижи за себе си сам. И ако ние отиваме на тази крайности - да въоръжаваме всички, каквито гласове прозвучаха, това означава, че много ясно и категорично ни се казва, че на практика нямаме държава“.
Румен Петков взе отношение и по темата със скандалите около сделката с ЧЕЗ и намерението на компанията да съди държавата ни. „Ние за сега бягаме като общество от това каква ще бъде и съдебната процедура, която ЧЕЗ води срещу България. Трябва да си дадем сметка, че утре тези 500-600 млн. лева ще ги плащаме ние. Няма да ги плащат тези, които са вели политически байраци пред централата на това или онова дружество. Тук това, което трябва да направим, е много сериозен анализ на правомощията на КЕВР. Защото ако той има много по-солидни правомощия, в съзвучие с европейската нормативна уредба, нещата може би ще стоят по друг начин“.
На финала на разговора Петков бе призован за коментар по повод реакцията на Руския патриарх Кирил, който изрази огорчение на тръгване от страната ни заради това, че официалните ни власти, по думите му, са приравнили приноса на Русия за освобождението на България до този на други държави. „Президентът Радев не може да бъде обвинен в пренаписване на историята. След президента Първанов, той е първият български политик, който миналата година, на 9 май, говори, че обединена Европа не би била възможна без Червената армия, че разгрома на фашизма в много голяма степен се дължи на Червената армия. Това е факт, от който много политици, за съжаление, включително и в България, бягат. Второ, патриархът казва „руската имперска армия“. С изключение на Румъния, всички останали са в състава на тази армия. Но ако отиде, например, човек в Тампере, ще види, че на много места пише „Плевен“. Защото много жители на Тампере са били в състава на тази руска имперска армия - финландци, част от които са оставили костите си тук, в името на нашата свобода. И ние да кажем, че това го няма? Президентът Радев точно за това благодари. Не трябва да забравяме и че 5 000 румънски войници са погребани в плевенския край. „Аз не мисля, че може да бъде намерено солидно обяснение и много се надявам, че в най-скоро време руските официални държавни институции ще реагират на това, което, както и патриарсите ни казаха, касае два приятелски и братски народа“, коментира Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арлин Антонов: 99% от криминалните престъпления у нас се извършват с незаконно притежавано оръжие

Арлин Антонов: 99% от криминалните престъпления у нас се извършват с незаконно притежавано оръжие

8 Март 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. 99% от криминалните престъпления у нас се извършват с незаконно притежавано оръжие. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Арлин Антонов, бивш директор на РДВР-Пазарджик и началник на „Национална служба сигурност“. По думите му е необходимо прецизиране на Закона за притежанието на оръжие. Антонов допълни, че у нас т. нар. хладни оръжия също се продават свободно. Той подчерта, че притежанието на оръжие трябва да бъде много строго контролирано и притежаващите оръжие трябва да бъдат психически стабилни, като е изключително важно оръжията да не попадат в криминалния контингент.
„Трябва да се прецизират и направят много промени в закона и да се проведат добри семинари. Законите трябва да се прилагат, и от прокурори, и прокуратурата, особено тя трябва да има много прецизно отношение към приложението на закона и да изисква изпълнение на същия от полицията. Защото незаконни оръжия се придобиват по-лесно, когато имаш пари и имаш канали, откъдето да си ги купиш, така че трябва да бъде много прецизирано присъствието на оръжието в гражданите. Трябва да се знае, за частната собственост, че влезе ли се в имота, както е и в Америка, нали я водим за най-демократичната държава, даже имаш право и да стреляш. Виждаме го и по филмите - как американецът излиза с ловната си пушка и казва „напуснете ми двора“. При нас не е така и започваме да разсъждаме - той влязъл ли е, не е ли влязъл да краде, а какво търси през нощта“, коментира Арлин Антонов.
Той допълни още, че в закона трябва да става ясно, че във всеки частен имот собственикът има право да използва оръжие за защита на собствения си живот и на собствеността си. Антонов допълни, че притежателите на оръжие трябва да го използват само за защита в дома си, а не да се разхождат спокойно по улицата с него.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След убийството в Пловдив работна група ще изготви промени в текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс (ОБЗОР)

След убийството в Пловдив работна група ще изготви промени в текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс (ОБЗОР)

7 Март 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. На заседание в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Според него промените трябва да се направят разумно, а не емоционално или под натиска на общественото недоволство, което предизвика случая в Пловдив, при който лекар уби 38-годишен циганин с незаконно притежавано оръжие. Премиерът Борисов настоява за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. „Не искам повече дебатът да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, заяви по време на заседание в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посочи, че винаги, когато има случай като този в Пловдив, обикновено се поставя въпросът за неизбежната отбрана и то от двете страни – и от правоприлагащите органи, и от гражданите. „Трябва да се отговори на въпроси от рода на това, кое е неизбежна отбрана, докъде е тя неизбежна, как може да се прилага, какво точно включва - само жилището, в което живеем, или и гаражи и стопански постройки – т.е. все въпроси, на които гражданите искат отговори в Наказателния кодекс“, каза още той и посочи, че трябва да се анализира какво се е променило в държавата, докато тези текстове са работили, и да се направи сравнение и с други държави.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни, че вече е възложила задача на работна група да предложи промени в текстовете за неизбежна отбрана в Наказателния кодекс, за да се намери най-добрият баланс за защита на личността и имуществото на гражданите без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми. Тя уточни, че до края на месец март ще бъдат подготвени промени в Наказателния кодекс, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане.
Темата коментира и главният прокурор Сотир Цацаров, според когото "промените в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана трябва да бъдат правени с мисъл напред, а не за всеки случай на парче". "Много ми се иска да вярвам, че искането за промени в Наказателния кодекс ще бъдат извършени след внимателно обмисляне на положенията в наказателното право, на решенията на Конституционния съд в областта на неизбежната отбрана. Спомняме си преди години част от така приети много бързо норми бяха обявени за противоконституционни. Иска ми се да вярвам, че тези призиви за промени в Наказателния кодекс са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура или поредното гонене на случая или са предизвикани от елементи на популизъм", каза Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселин Герев, психиатър: Случаят с д-р Иван Димитров трябва да е ясен сигнал, че обществото започва да проявява много голяма нетърпимост към всички, които го лъжат, мамят и крадат

Д-р Веселин Герев, психиатър: Случаят с д-р Иван Димитров трябва да е ясен сигнал, че обществото започва да проявява много голяма нетърпимост към всички, които го лъжат, мамят и крадат

7 Март 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Случаят с д-р Иван Димитров трябва да е ясен сигнал, че обществото започва да проявява много голяма нетърпимост към всички, които го лъжат, мамят, крадат и тъпчат. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев по повод обвиненията спрямо лекаря д-р Иван Димитров, застрелял 38-годишен крадец, и последвалите мащабни протести в Пловдив. По думите му фактите, изнесени от Прокуратурата, нямат никакво значение за хората. „Най-големият проблем в тази ситуация е, че държавата защитава крадците и насилниците. Измислят се хиляди обстоятелства, които да оправдаят действията им и да предизвикат съчувствие на обществото към тях за това колко добри хора са и как в нужда са тръгнали да крадат, да изнасилват и т.н. Цялата тази маса, която подкрепи д-р Иван Димитров е заради факта, че всичките тези хора са били обект на грабежи. И в много малко случаи полицията е помогнала. Тоест всички, които протестираха, се виждат съпричастни, лекарят е един от тях и те са като него. Само че в случая, той е имал незаконно оръжие и се е защитил. Имайте предвид, че много хора имат оръжие и ако тръгнем на саморазправа, то тогава ежедневно ще има подобни случаи. Все още хората задържат рационално този гняв и ярост в себе си, но случилото се беше един повод да бъде „отпушен винтилът“, коментира д-р Веселин Герев. Според него бездействието на правоохранителните органи тласка хората към саморазправа. „Хората нямат никакво доверие нито на приказките на политиците, нито на техните „законодателни“ инициативи“, смята д-р Веселин Герев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Промените в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана трябва да бъдат правени с мисъл напред, а не на парче

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Промените в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана трябва да бъдат правени с мисъл напред, а не на парче

7 Март 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана трябва да бъдат правени с мисъл напред, а не за всеки случай на парче. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти за случая с лекаря, обвинен за убийството на крадец в Пловдив и идеята за промяна на Наказателния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Добре е да се помисли трябва ли да се променя чл. 12 за неизбежната отбрана. Наказателният кодекс показва немалко дефицити или би предизвикал огромни затруднения в една следваща норма – чл. 12а - задържането на престъпник. Това, което се нарича граждански акт. Много ми се иска да вярвам, че искането за промени в Наказателния кодекс ще бъдат извършени след внимателно обмисляне на положенията в наказателното право, на решенията на Конституционния съд в областта на неизбежната отбрана. Спомняме си преди години част от така приети много бързо норми бяха обявени за противоконституционни. Иска ми се да вярвам, че тези призиви за промени в Наказателния кодекс са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура или поредното гонене на случая или са предизвикани от елементи на популизъм", каза Цацаров и отчете, че напоследък по темата са се изказали много хора. "Изказаха се колеги юристи. Изказаха се много политици, които общо взето без да имат каквато и да е информация за събитията, при цялото ми уважение към тях, спекулираха със справедливия гняв на много хора. Това дали трябва да се променя чл. 12, оставям на вниманието на хората в тази сграда", посочи главният прокурор и визира сградата на Народното събрание. По думите му работата на прокуратурата и съда, е да прилага закони. Главният прокурор заяви, че му е било странно съчетаването на искания за промени в чл. 12, комбинирани с предишни искания за тотално либерализиране на носене на огнестрелно оръжие и с призива на една политическа партия, елемент от управляващата коалиция, според която свободният човек, е въоръженият. Главният прокурор не назова политическата сила, за която говори и благодари на прокуратурата в Пловдив за работата по случая с лекаря, обвинен в убийството на крадец. По думите му гневът на хората е използван от някои политици съвсем тенденциозно. Цацаров обърна внимание, че е имало искане за срещи с наблюдаващ прокурор, водени от народен представител от управляващата коалиция.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов поиска прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс

Министър-председателят Бойко Борисов поиска прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс

7 Март 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Това става ясно от стенограмата на седмичното правителствено заседание. Премиерът Борисов настоява за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. Министър-председателят настоя промените да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство, което предизвика случая в Пловдив. „Не искам повече дебата да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, заяви по време на заседанието министър-председателят Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселин Герев, психиатър: Д-р Иван Димитров е действал импулсивно, подхранен от инстинкта си за самосъхранение

Д-р Веселин Герев, психиатър: Д-р Иван Димитров е действал импулсивно, подхранен от инстинкта си за самосъхранение

7 Март 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Д-р Иван Димитров е действал импулсивно, подхранен от инстинкта си за самосъхранение. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев, по повод обвиненията спрямо лекаря д-р Иван Димитров, застрелял 38-годишен мъж в двора пред гаража си, и последвалите мащабни протести в Пловдив. „Откривам две фази на една такава реакция. Първо, когато човек разбере, че му се случва нещо подобно, той изпада в състояние на много силен уплах. И то най-вече уплах заради това, че е посегнато на неговата лична неприкосновеност и на неговата собственост. Това са неща, които настъпват мигновено. Самият страх кара човек на моменти дори да се „гипсира“. Въпросът е такъв, че след като човек се съвземе и започне да мисли рационално, инстинктът му за самосъхранение вече задейства другата фаза – фазата на гняв, на избухливост, на импулсивност и на чувство за мъст. И точно тогава той е склонен към такива импулсивни и агресивни реакции. И аз мисля, че точно това се е случило и при д-р Иван Димитров.
В началото е бил едва ли не стъписан. Дори човек чувства погнуса в подобни ситуации, виждайки че някой му рови в собствеността и краде. В един момент отвътре избликва чувството на ярост и гняв, което тласка към импулса, подхранен от импулса за самосъхранение, към агресия“, обясни д-р Веселин Герев. Той посочи, че човек, изпаднал в ситуацията на д-р Иван Димитров, върши много неадекватни действия, в това число да борави с огнестрелно или хладно оръжие, да вземе първото нещо, което му попадне, и да се защитава. „Всичко това вече е въпрос на конкретна ситуация и на тълкувание. Все пак човек се чувства доста омерзен, че е посегнато на личната му собственост и то за пореден път“, добави психиатърът.
Д-р Веселин Герев коментира още, че познава д-р Иван Димитров от 20 години. „Не сме много близки, но сме приятели и добри колеги. Мисля че, човекът се е забъркал в много голяма каша, заради желанието да защити себе си и хората около него. Д-р Иван Димитров е видимо спокоен човек. Много е чувствителен на темата справедливост и право, дори на моменти бих могъл да кажа, че е нетърпим до степен на избухливост на тази тема. Иначе е много жизнерадостен и услужлив. Никога не е отказал нито помощ, нито консултация на когото и да е било и за каквото и да е. Има над 20 години стаж като лекар, но от време на време наистина е в състояние на импулс. Просто такъв е характерът му. Темпераментен човек е“, каза д-р Герев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселин Герев, психиатър: Д-р Иван Димитров и семейството му никога няма да се „излекуват“ от преживяното

Д-р Веселин Герев, психиатър: Д-р Иван Димитров и семейството му никога няма да се „излекуват“ от преживяното

7 Март 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Д-р Иван Димитров и семейството му никога няма да се „излекуват“ от преживяното. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев по повод обвиненията спрямо лекаря д-р Иван Димитров, застрелял 38-годишен мъж, влязъл в негов имот, и последвалите мащабни протести в Пловдив. Психиатърът подчерта, че нито семейството на д-р Иван Димитров, нито той самият ще е вече същия човек след случилото се.
„Това, което преживяват, е посттравматично стресово разстройство. То е описано за първи път при участниците във войната от Виетнам и техните близки, но особено при участниците във военните действия, които по някакъв начин са успели да оцелеят. По-малко от 1000 души са останали живи в момента, тъй като все пак това се е случило преди около 70 години. Тези хора в продължение на години преживяват ужаса от войната с така наречените панически реакции, сънуват постоянно ужаса на войната, напалма, стрелбата, войната, бомбите, дъжда във Виетнам, мъртвите войници. Тоест, една такава тежка психотравма, която човек преживява, въпреки че остава жив, дава траен отпечатък върху неговата психика. Той вече не е същия човек“, обясни д-р Герев.
По думите му, за постравматичното стресово разстройство е характерно преживяването по модела „фийдбек“ – всяко нещо, което напомня за ситуацията, независимно дали е дума, емоция, картина или мисъл, веднага възпроизвежда реакцията на преживяното, която е силен уплах, съновидения, ако човек спи, също сърцебиене, изпотяване, панически страх. „Реакция по този модел никога не се преживява. Аз винаги сравнявам една такава реакция с това, че човек не може да преживее смъртта на собственото си дете. Това просто не се преживява. Човек не може да се „излекува“, не може никога да претърпи, в истинския смисъл на думата, психокатарзис“, подчерта психиатърът.
Д-р Веселин Герев посочи, че за изключително кратко време животът на човек може да се преобърне на 180 градуса и това да го осакати завинаги както емоционално, така и като личност. „Независимо какъв край ще имат събитията, свързани с д-р Иван Димитров, психологическата промяна ще си остане. Това ще е траен отпечатък върху неговото съзнание, върху това на близките му, върху едното дете, което е по-голямо. Съдебните процеси са изключително бавни и могат да се влачат с години, а всяко едно явяване на такова дело тласка преживяването в нови посоки, към някоя друга част на психиката. Понякога дори човек не издържа психически“, коментира психиатърът.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Заради Прокуратурата МВР не можеше да каже нищо за случая с убийството в Пловдив

Министър Валентин Радев: Заради Прокуратурата МВР не можеше да каже нищо за случая с убийството в Пловдив

7 Март 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Заради Прокуратурата МВР не можеше да каже нищо за случая с убийството в Пловдив. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти след заседание на Министерски съвет в отговор на въпрос защо МВР се е забавило толкова дълго време при изнасяне на фактите около случая в Пловдив, при който д-р Иван Димитров беше обвинен в убийство на 38-годишен циганин, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Спомняте си шесторното убийство – тогава бяхме обвинени в обратното, че много бързо сме издали информация. Тук 72-часовото задържане се определя от Прокуратурата и ние само го изпълнихме. Аз се колебаех дали да изляза да кажа нещо, но не можех заради Прокуратурата. А какво знаехме ние – знаехме само едно нещо за д-р Димитров в началото, когато го задържахме, и това беше, че той има незаконно притежавано оръжие. И изчакахме Прокуратурата – така се прави, така правят в другите държави“, каза още той и посочи, че там винаги изчакват да мине време, за да се установят фактите.
„А чухме, че фактите не са такива, каквито се представиха. Аз съжалявам, че гражданството се заблуди от това кой е прав в случая и толкова бързо взе една страна, но благодаря на тези, които със здрав разум казваха по телевизията да изчакаме, защото фактите не са известни. И сега вече всички ги знаете. Така че моята оценка е, че правилно МВР не съобщи нищо, защото не само че нямахме право, но и не знаехме и фактите“, коментира Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Хората искат промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана и ние добре чуваме тези знаци

Министър Валентин Радев: Хората искат промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана и ние добре чуваме тези знаци

7 Март 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Хората искат промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана и ние добре чуваме тези знаци. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с протестите на граждани с желание за промяна на законодателството относно правото на самозащита по повод ареста на д-р Иван Димитров от Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министър Радев посочи, че винаги, когато има случай като този в Пловдив, обикновено се поставя въпросът за неизбежната отбрана и то от двете страни – и от правоприлагащите органи, и от гражданите. „Трябва да се отговори на въпроси от рода на това, кое е неизбежна отбрана, докъде е тя неизбежна, как може да се прилага, какво точно включва - само жилището, в което живеем, или и гаражи и стопански постройки – т.е. все въпроси, на които гражданите искат отговори в Наказателния кодекс. И това е работа на тези, които са най-добре подготвени сред гражданството – съд, прокуратура, учени, които да прецизират текстовете. И защо се налага да бъдат прецизирани? Защото може би през годините нещо се е променило. И ние трябва да видим какво се е променило в държавата, докато тези текстове са работили, като ги сравним и с други държави. И ако има някакви промени, тези, които са най-добре подготвени в държавата в тази област, да ни предложат решения. И те да бъдат внесени в Парламента и ако трябва да бъдат приети. Това искат хората и ние добре чуваме тези знаци. Това е задачата и ние с министър Цецка Цачева ще направим всичко възможно да организираме едно такова обсъждане и да преценим какви промени трябва да бъдат направени“, коментира още министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Ще се предложат промени в текстовете за неизбежна отбрана, за да се намери баланс за защита на личността и имуществото на гражданите

Министър Цецка Цачева: Ще се предложат промени в текстовете за неизбежна отбрана, за да се намери баланс за защита на личността и имуществото на гражданите

7 Март 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Работна група ще предложи промени в текстовете за неизбежна отбрана, за да се намери най-добрият баланс за защита на личността и имуществото на гражданите. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева във връзка с протестите на граждани с желание за промяна на законодателството относно правото на самозащита по повод ареста на д-р Иван Димитров от Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На мен и на министър Радев ни беше възложено от министър-председателя г-н Борисов да се преосмисли необходимостта, каквато според нас е налице, от прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана, като се намери най-добрият баланс за защита на личността, на имуществото на гражданите, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми. Уточнихме се след обсъждане с неправителствени организации, с магистрати, с върховни съдии, с прокурори, с адвокати, както и с мнението на народни представители и граждани, в скорошен план работна група да предложи съответните промени в чл. 12 и следващите на Наказателния кодекс“, каза още Цачева.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов, анализатор: Българското общество е като оголен нерв и реагира на най-малката несправедливост

Проф. Михаил Константинов, анализатор: Българското общество е като оголен нерв и реагира на най-малката несправедливост

6 Март 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Българското общество е като оголен нерв и реагира на най-малката несправедливост. Така проф. Михаил Константинов коментира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ видимото социално напрежение у нас. Анализаторът уточни, че българинът вече не търпи фалш до такава степен, че се смята за лъган с и без основание и това несъмнено може да доведе до неприятни последствия в политически и социален план. Според него на лице са всички предпоставки за етническо напрежение. „Хората са изключително изнервени. Трябва да се спре с толерирането на една група хора спрямо другите. Ако малцинствените групи са безнадеждно бедни, нека получат някакви пари или безплатни карти. Хората наистина ще вземат положението в свои ръце, самите малцинства също са доста изнервени. Ако има несправедливост – няма никакво значение, че днес живеем по-добре от вчера. Липсата на чувство за справедливост разрушава едно общество“, каза още проф. Михаил Константинов. Той подчерта, че важно за жизнеността на обществото ни в неговата цялост е да се върне чувството за справедливост на хората. Анализаторът допълни, че по случая с убийството в Пловдив са необходими изключително внимателни, но решителни действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 200 души се събраха на протест пред Прокуратурата в защита на д-р Димитров

Пловдив: Около 200 души се събраха на протест пред Прокуратурата в защита на д-р Димитров

6 Март 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 200 души се събраха на днешния протест в защита на д-р Димитров пред Прокуратурата в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Продължава и разпространението на подписката. В нея са се подписали над 3 000 души. Хората на днешния протест са изчели това, което излезе като информация от Прокуратурата, но все още смятат, че докторът е невинен, тъй като е защитавал собствеността си. Румяна Топалова, която познава семейството от много години, заяви, че са много уважавани хора, честни и трудолюбиви. Повечето от присъстващите тук казват, че не вярват на Прокуратурата. Това, че е опитал да прикрие престъплението си, обясняват със стреса, който е преживял.
Всичките 28 лекарски колегии към БЛС също са изразили подкрепата си към доктора в декларация, съобщи д-р Кръстев, председател на пловдивската колегия. Те също настояват за законодателни промени.
Протестите в Пловдив ще продължат и утре от 17.30 часа на същото място.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Жители на града протестират с искане за промяна в закона, така че да се гарантира сигурността на гражданите и неизбежната отбрана

Сливен: Жители на града протестират с искане за промяна в закона, така че да се гарантира сигурността на гражданите и неизбежната отбрана

6 Март 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Сливен. Около 50 граждани и представители на медицинското съсловие в Сливен протестираха днес с искане законодателството да бъде променено така, че да гарантира сигурността на гражданите и неизбежната отбрана да бъде регламентирана, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. „Искаме промяна на закона така, че всеки един от нас да може да защитава себе си, семейството си и дома си“, заяви д-р Нина Борова и допълни, че сегашният закон дава възможност на крадците да се чувстват спокойни при извършване на престъпление. Друг представител на протестиращите – Доброслав Иванов, заяви, че е необходима спешна промяна в законодателството, която да лиши престъпниците от възможността да влизат в чужда собственост, като се ползват от безнаказаността, която им позволява сегашната редакция на законите. Затова протестиращите настояват за бърза реакция и промяна в Наказателният кодекс. Поводът за протеста в Сливен е случая с доктор Иван Димитров, застрелял крадец пред дома си.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите в защита на д-р Иван Димитров продължават

Пловдив: Протестите в защита на д-р Иван Димитров продължават

6 Март 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестите в защита на д-р Иван Димитров в Пловдив продължават. Това каза за Радио „Фокус”- Пловдив Николай Гаргов, организатор на протестите. „Това, че са го освободили с „подписка”, не означава, че няма да го съдят като убиец”, каза Гаргов. „Ние настояваме да му се отмени обвинението, че е превишил правомощията си за неизбежна отбрана, защото това е неговата собственост и няма значение дали и е дом, двор, или гараж”, каза още Гаргов. Протестиращите настояват и за законови промени.
Протестът е от 17.30 часа пред Прокуратурата.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Димитров при освобождаването му от ареста: Не се чувствам престъпник, не пожелавам на никого подобно нещо

Д-р Иван Димитров при освобождаването му от ареста: Не се чувствам престъпник, не пожелавам на никого подобно нещо

6 Март 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пуснаха от ареста д-р Иван Димитров, задържан за убийството на Жоро Джевизов, който влезе с цел кражба в гаража му. „Не се чувствам престъпник”, каза пред журналисти в Пловдив д-р Иван Димитров на излизане от ареста, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Не пожелавам на никого подобно нещо, тези изроди, които ни се подиграват”, каза още д-р Димитров. Той добави, че крадецът го ранил на две места в крака и показа раните си. След това добави, че бил обект на кражби над 6 пъти досега. На въпрос дали отново би постъпил така, ако се опитат да го крадат, д-р Димитров каза: „Не бих постъпил така, аз не съм убиец, моят живот не е това, аз не съм искал това да става”. Д-р Иван Димитров благодари на хилядите българи, които излязоха на протести, за да го защитят. „Това е голяма подкрепа и аз бих направил същото, защото чашата вече преля”, каза още д-р Димитров.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Лекари от града излязоха с декларация в подкрепа на д-р Иван Димитров от Пловдив

Велико Търново: Лекари от града излязоха с декларация в подкрепа на д-р Иван Димитров от Пловдив

6 Март 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Великотърновските лекари излязоха с декларация в подкрепа на д-р Иван Димитров от Пловдив, съобщиха от Районната колегия на Български лекарски съюз. Отворено писмо е изпратено до Прокуратурата на Република България, районните колегии на БЛС и медиите. Районната колегия във Велико Търново апелира към всички граждани за активност в протестите, организирани в подкрепа на д-р Иван Димитров, както и за подписване на петицията в защита на медика от Пловдив, като посочват линк, на който това може да стане – тук.
„Във връзка с инцидента с д-р Иван Димитров призоваваме Прокуратурата и следствените органи да изяснят максимално обективно фактите и обстоятелствата по този случай. Правото на неприкосновеност и защита на живота и достойнството на всеки български гражданин са гарантирани от Конституцията на Република България. Вменяването на предварителна „вина“ и определянето на „присъди“ не спомагат за създаването на усещане в обществото за безпристрастност на правосъдието и равнопоставеност на българските граждани пред върховенството на закона“, се посочва в декларацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Лекари от града излязоха с декларация в подкрепа на задържания за убийство д-р Иван Димитров

Шумен: Лекари от града излязоха с декларация в подкрепа на задържания за убийство д-р Иван Димитров

6 Март 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Шумен. Медици в Шумен излязоха с декларация в подкрепа на д-р Иван Димитров от Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Те се събраха от 13.00 часа пред сградата на болницата. Декларацията беше прочетена от д-р Десислава Найденова, председател на БЛС към МБАЛ - Шумен.
“РК на БЛС - Шумен подкрепя и застава зад декларацията на БЛС и обществото в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на рецидивист. Дълг на всеки е да защитава семейството си, особено ако става въпрос за неизбежна самоотбрана. Ако действията на д-р Димитров са акт на неизбежна самоотбрана, то следва съдебните органи да се произнесат в най-скоро време за неговата невинност или виновност. Живеем в правова държава и държим всички действия спрямо него да са законосъобразни“, гласи декларацията. Настоява се за ясно регламентиране на правата на всеки граждани в България да защитава дома и семейството си от посегателства, които обикновено остават ненаказани, дори когато са извършени рецидивисти. Д-р Петко Загорчев посочи, че позицията на шуменските медици не е породена от моментно взето решение или несъгласие с работата на правораздавателните органи и следствието, а от поредния случай, показващ, че българският гражданин трябва да бъде защитен. „Ние не правим субективна оценка, не изземваме ролята на правораздавателните органи. Акцентираме върху това, че всеки български гражданин има правото да защитава своята собственост и семейство. Години от нашия живот са трудов стаж по време на дежурства, по време на извънреден труд, когато семействата ни са сами. Много добре знаем наглостта, на която сме подложени, изпълнявайки своите задължения, включително и в Спешните отделения точно от рецидивисти, от наркомани, от алкохолици и от социални отрепки, без необходимата защита. Със защита, която заплащаме сами, за да назначим охранителни фирми“, заяви д-р Загорчев. Той подчерта, че не дават определения „виновен“ или „невинен“, искат правораздавателние органи навреме за свършат своята работа, а трудът на медицинските работници и работата в здравните заведения да бъде гарантирана по сигурност. „Ние сме заведения, отговорни към националната сигурност на държавата и не може рецидивисти, наркомани и отрепки в болниците да нарушават реда и възможността да лекуваме хората, които се нуждаят от спешна помощ и да заплашват живота на персонала“, посочи д-р Петко Загорчев. Според него са нужни законови промени. „Смятаме, че трябва да има ясно гарантиране на правото на собственост на семейства и на самозащита. Законите са прекалено хлъзгави и тълкувателни. Фактът, че рецидивисти са на свобода, показва, че този закон трябва да се регулира“, заяви д-р Петко Загорев.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калоян Методиев, политолог: Случаят с д-р Иван Димитров показа, че трябва да има прецизиране на закона относно самозащита

Д-р Калоян Методиев, политолог: Случаят с д-р Иван Димитров показа, че трябва да има прецизиране на закона относно самозащита

6 Март 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Случаят с д-р Иван Димитров показа, че трябва да има прецизиране на закона относно самозащита. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин политологът д-р Калоян Методиев по повод убийството на Жоро Джевизов от д-р Иван Димитров в Пловдив. Според него протестите в цялата страна в защита на д-р Димитров на са показали, че има огромно напрежение в обществото.
„Има обезверяване, недоверие, липсваща институционалност. Ситуацията в държавата напомня на Готъм сити, чийто прототип е Ню Йорк от началото на 80-те години на ХХ век – беззаконие, епидемия от безредие и престъпност, несигурност. Мрачно като 1995-96. Човекът е защитил семейството си срещу един доказан престъпник. Няма как да не подкрепя подобно поведение“, каза още д-р Методиев. По думите му хора с безброй присъди се разхождат необезпокоявано и тормозят обществото.
„Остана ли някой необран в тази държава? Правителството е статист, а правоохранителните органи често са съучастник. Животът ни мина да се занимаваме с крадци, убийци, разкапани институции“, добави д-р Методиев. Той допълни, че прецизиране на закона за самозащита е твърде необходимо. „Това, което вече открито се говори през последните дни е, че управлението не може да защити собствеността и семействата, а не им дава, заедно с либералните правозащитни лобита, да се защитават сами. Излиза, че при този съд и тази прокуратура е по-рентабилно да се занимаваш с престъпна дейност, отколкото да си честен човек“, заяви д-р Методиев. Той призова, ако на някого му звучи пресилено, да види социологическите данни за доверие в тези институции, да разгледа медиите или да чуе протестиращите в Пловдив.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Повдигат две обвинения на д-р Иван Димитров – за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана и незаконно притежавано оръжие

Пловдив: Повдигат две обвинения на д-р Иван Димитров – за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана и незаконно притежавано оръжие

6 Март 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Прокуратурата повдига две обвинения на д-р Иван Димитров, който застреля крадеца Жоро Джевизов, под прякор Плъха в двора си. Това съобщи на пресконференция наблюдаващият прокурор Георги Пенев, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Едното обвинение е за причиняване смъртта на друго лица при превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Второто обвинение е за незаконно притежание на огнестрелно оръжие (пистолет Валтер) и 17 броя боеприпаси. Наказанието, което законът предвижда по първото обвинение е до 5 години лишаване от свобода, а по второто обвинение – от 2 до 8 години затвор.
Д-р Димитров е направил пълни самопризнания за случилото се, но все още не е открито оръжието на престъплението. Той има на глезена си порезна рана, но не е установено дали е от нож, или от метална тръба. Лекарят сам е обработил раната си, като преди това е почистил ръцете си от частиците от стрелбата. Самият той е казал пред разследващите, че е изпразнил целият пълнител на пистолета в крадеца. Пострадалият има само една рана от упор, от която е починал. „Д-р Димитров е имал двама помагачи, с които е опитал да прикрие следите от престъплението. С тяхна помощ е била почистена кръвта рано сутринта, събрани са били гилзите, изхвърлено и укрито е било оръжието”, каза окръжният прокурор. Докторът е помолил да бъдат изтрити и два от записите от камерите, на които е била заснета стрелбата, каза още окръжният прокурор Румен Попов.
По събраните досега доказателства няма данни пострадалият и доктора да са се познавали. По данни от прокуратурата крадецът наистина е бил въоръжен с отверка и нож, които са били открити в джоба му, т.е. не са били извадени. Помагачите на доктора – приятел и леля му, са го молили да се обадят на тел. 112, но той е отказал да се съобщи. Прокуратурата и полицията са стигнали до разкритията без негово съдействие. Последвал е и отказ да каже за престъплението. Пълните самопризнания той е направил от момента на повдигането на обвиненията спрямо него. По време на разпитите той е обяснил от къде се е снабдил с оръжието.
До късно вечерта снощи са били извършени множество процесуално следствени действия и експертизи, разпитани са били и 15 свидетели.
Д-р Димитров днес ще бъде освободен от ареста с „подписка“, заради липса на опасност да се укрие, или да извърши още престъпления, но процесът срещу него предстои.
Убитият Жоро Джевизов - Плъха, има девет присъди, между които и за кражби. В дома на доктора действително да били извършвани три кражби досега, казаха още от прокуратурата.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В града ще се проведе мирно събиране на граждани в подкрепа на пловдивския лекар д-р Иван Димитров

Бургас: В града ще се проведе мирно събиране на граждани в подкрепа на пловдивския лекар д-р Иван Димитров

6 Март 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Бургас ще се проведе мирно събиране на граждани в подкрепа на пловдивския лекар д-р Иван Димитров, каза за Радио „Фокус“-Бургас Стефан Петров от Организация за закрила на българските граждани, която е организатор на събитието. То е с начален час 18,00 часа пред сградата на Съдебната палата в града. По думите му д-р Димитров е постъпил правилно и не заслужава да му се повдигат обвинения и да бъде задържан. От организацията имат и някои искания, свързани със защита на личното имущество и за това как да се издава разрешително за притежание на лично огнестрелно оръжие. Исканията ще бъдат отправени в писмен вариант към съответните институции.
„Едно от нашите предложения е по пример на САЩ. Всеки, който непоканен влезе в личен имот, без значение дали е двор, къща или апартамент и без значение как е влязъл, собственикът да реши как да постъпи- ако иска да го застреля, ако иска да го бие, ако иска да говори с него. Другото предложение за издаване на лично огнестрелно оръжие е да се въведат допълнителни мерки като това притежателят да има навършени 21 години, да има задължително средно образование, да има шофьорска книжка, да държи изпит по български език и литература“, каза още Петров. Той изрази надежда довечера да се съберат около 200- 300 души.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор Румен Попов: Прокуратурата никога не се е крила - тя говори тогава, когато има какво да каже

Окръжният прокурор Румен Попов: Прокуратурата никога не се е крила - тя говори тогава, когато има какво да каже

6 Март 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Прокуратурата никога не се е крила - тя говори тогава, когато има какво да каже. Това каза по време на брифинг окръжният прокурор Румен Попов във връзка с убийството на 38-годишен циганин, за което е обвинен д-р Иван Димитров в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Прокуратурата бива поставена в положение да отговаря на въпроси защо е бил задържан обвиняемият. При тези престъпления е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства и тогава да говорим за факти. Дали има неизбежна отбрана или не, и в каква степен ще се изясни в хода на едно достатъчно пълноценно разследване“, коментира Попов.
„Хората имат право да протестират, но първо трябва да бъдем чути и сега се надявам да бъдем чути“, добави Попов. Дали законите са съвършени или несъвършени, отговор на това не дава прокуратурата. Законите се творят другаде - В Народното събрание“, каза още окръжният прокурор. „Неколегиално беше от страна на колеги юристи да дават изявления по медии, без да са запознати с фактите“, заяви Попов и добави, че дежурният прокурор няма право по закон да извършва каквито и да е действия по дело, на което не е наблюдаващ прокурор, нито да се среща с протестиращи.
Цветана ТОНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Георги Пенев: Мярката за неотклонение на д-р Иван Димитров ще бъде изменена в „подписка“

Прокурор Георги Пенев: Мярката за неотклонение на д-р Иван Димитров ще бъде изменена в „подписка“

6 Март 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Мярката за неотклонение на д-р Иван Димитров ще бъде изменена в „подписка“. Това каза на брифинг в Окръжната прокуратура в Пловдив наблюдаващият прокурор по случая с д-р Иван Димитров Георги Пенев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства“, заяви той. „Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана“, обясни прокурорът. „Ще му бъде повдигнато и обвинение за незаконно притежание на патроните и на пистолета, с който е убил Плъха“, допълни той.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор Румен Попов за убийството в Пловдив: Изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров

Окръжният прокурор Румен Попов за убийството в Пловдив: Изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров

6 Март 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров. Това каза по време на брифинг окръжният прокурор Румен Попов във връзка с убийството на 38-годишен циганин, за което е обвинен д-р Иван Димитров в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Ще говорим по фактите, а не по дезинформацията, която незнайно откъде беше поднесена в по-голямата си част. Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, колеги, ваши колеги не са такива, каквито бяха изнесени“, с тези думи започна изказването на Попов и добави, че в рамките на 72-ата часа на задържане на д-р Димитров прокуратурата е получила какви ли не упреци, тъй като по думите му явно е удобно Прокуратурата да бъде виновна за всичко.
„Твърдеше се, че пострадалият, който действително е крадец е влязъл в дома на обвиняемия. Твърдеше се, че с него е имало съучастник. Твърдеше се, че в жилището на обвиняемия са били съпругата на обвиняемия и двете му деца. Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия пострадал - убития крадец или на неговия съучастник", припомни той появилите са до момента хипотези по случая. Попов обясни, че в рамките на изминалите 72 часа от задържането на Димитров са извършени множество процесуално-следствени действия, включително са получени експертизи от НКК и са разпитани над 15 свидетели.
„Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата нито двете деца, а са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него - обяснява се от обвиненията на самия обвиняем, от иззетите записи видеокамери и показания на свидетели.
Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано, заяви Попов.
Цветана ТОНЧЕВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В сградата на Окръжната прокуратура ще се проведе брифинг по случая с д-р Иван Димитров

Пловдив: В сградата на Окръжната прокуратура ще се проведе брифинг по случая с д-р Иван Димитров

6 Март 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От 11.00 часа ще се проведе брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив, по повод разследване за извършено убийство на 2 март. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Брифингът ще се проведе в сградата на Прокуратурата в Пловдив, на площад “Съединение” №3, в залата на втория етаж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ако се вярва на фактите в медиите, в случая с д-р Димитров става дума за неизбежна отбрана

Омбудсманът Мая Манолова: Ако се вярва на фактите в медиите, в случая с д-р Димитров става дума за неизбежна отбрана

6 Март 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Ако се вярва на фактите в медиите, той е бил нападнат и наранен с нож, има противоправно насилствено нахлуване, по всички външни признаци в случая става дума за неизбежна отбрана. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова за делото срещу д-р Иван Димитров и протестите в негова защита в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Тези митинги, които се провеждат показват, че хората се вбесяват, че някой с 9 присъди е на свобода. Тук общественият гняв и недоволство са предизвикани и от маса други случаи, с които са се сблъсквали в своето ежедневие“, коментира тя и изтъкна, че хората реагират абсолютно основателно. „Битовата престъпност е чудовищна. От обиколките ми по малките населени места мога да кажа, че това е проблем номер едно“, обясни омбудсманът. „Не би ми се искало предварително да коментирам законодателни предложения, биха могли да са добри, но трябва да се представят“, уточни Мая Манолова. „Специалисти по наказателно право твърдят, че сега действащите текстове са достатъчно добри, проблемът е противоречивата съдебна практика и не еднаквото прилагане на закона“, поясни тя. „Освен промените в закона, които ще бъдат преценени, е необходимо правораздавателните органи да си застанат на мястото“, заяви омбудсманът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Днес се очаква Прокуратурата да реши дали д-р Иван Димитров ще остане в ареста

Пловдив: Днес се очаква Прокуратурата да реши дали д-р Иван Димитров ще остане в ареста

6 Март 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес изтича наложената 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“ на на д-р Иван Димитров, който е обвинен за смъртта на криминално проявен циганин, който по информация от някои медии е влязъл в дома на лекаря в края на миналата седмица с цел кражба. Очаква се решението на прокуратурата в Пловдив дали ще поиска от съда удължаване срока на задържане на лекаря или налагане на друга мярка на неотклонение. На Димитров е повдигнато обвинение за предумишлено убийство, но не при неизбежна самоотбрана. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
Случаят предизвика силна обществена реакция и поредица от протести в защита на лекаря. За тази вечер в 17.30 часа е насрочен поредният протест в Пловдив подкрепа на д-р Иван Димитров. Протестиращите настояват и за приемането на законови промени, регламентиращи правото на самозащита.
„Фокус“ припомня: На 3 март Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на 48-годишния д-р Иавн Димитров от град Пловдив за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишния Жоро Джевизов. По случая са извършени огледи на местопрестъплението, разпитани са множество свидетели, извършено е претърсване и изземване, назначени са тройна съдебно-медицинска, ДНК и химически експертизи, включително за наличие на барут и капсулен състав по взетите от обвиняемия обтривки, приобщени са записи от камери.
Димитров е неосъждан и не притежава разрешително за оръжие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Втори ден протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин (ОБЗОР)

Втори ден протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин (ОБЗОР)

6 Март 2018 | 04:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Хиляди пловдивчани и хора от съседни градове протестираха за втори ден в защита на д-р Иван Димитров, обвинен и задържан за убийството на 38–годишен циганин. Хората се организираха в социалните мрежи на база на излязлата информация в медиите, че докторът и семейството му са били обект на нападение от крадци на 2 март т. г. и при самозащита Димитров е убил единият от тях. Протестът продължи около два часа. В 12.00 часа хората се събраха пред сградата на Второ районно управление на полицията, а след това в протестно шествие и скандирайки „свобода за доктора” те тръгнаха към сградата на прокуратурата на площад „Съединение”. Там изразяващите недоволството си от задържането на д-р Димитров настояха да се срещнат с дежурен прокурор от Окръжна прокуратура и дори опитаха да влязат в сградата, но бяха спрени от полицейски кордон. Протестното шествие блокира и движението в Пловдив по два възлови булеварда – бул. „Васил Априлов” и „Шести септември”. През цялото време протестиращите бяха охранявани от полиция. Изчакващите автомобили ги подкрепяха с клаксони.
Утре протестите в Пловдив продължават. Хората настояват за незабавното освобождаване на доктора, тъй като според тях той е убил в момент на самозащита.
Такъв протест се проведе и пред Съдебната палата в София, където изразяващите недоволството си блокираха за движение бул. „Витоша“ и се отправиха на протестно шествие към НДК.
Регионалната лекарска колегия в Пловдив също настоява за незабавното освобождаване на д-р Димитров от ареста. Това съобщи д-р Георги Кръстев, председател на колегията. Лекарите от Пловдив са получили подкрепата на колегите им от София и Стара Загора, които имат същите искания.
Хиляди вече са се подписали и в петиция ,която също се разпространява в интернет.
Окръжна прокуратура задържа д-р Димитров за 72 часа в обвинение за убийство. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
Известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев коментира, че е възмутен, че д-р Димитров е държан три денонощия в ареста, без прокуратурата да обясни на протестиращите, и на близките му какво налага това задържане да продължи толкова дълго. Според него прокуратурата е можела само да му връчи призовка, или ако е имало задържане, то да е възможно най-кратко. „Фактите просто не се познават и затова прокуратурата дължи информация на хората при такова голямо обществено напрежение“, подчерта юристът.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Втори ден протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин (ОБЗОР)

Втори ден протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин (ОБЗОР)

5 Март 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Хиляди пловдивчани и хора от съседни градове протестираха за втори ден в защита на д-р Иван Димитров, обвинен и задържан за убийството на 38–годишен циганин. Хората се организираха в социалните мрежи на база на излязлата информация в медиите, че докторът и семейството му са били обект на нападение от крадци на 2 март т. г. и при самозащита Димитров е убил единият от тях. Протестът продължи около два часа. В 12.00 часа хората се събраха пред сградата на Второ районно управление на полицията, а след това в протестно шествие и скандирайки „свобода за доктора” те тръгнаха към сградата на прокуратурата на площад „Съединение”. Там изразяващите недоволството си от задържането на д-р Димитров настояха да се срещнат с дежурен прокурор от Окръжна прокуратура и дори опитаха да влязат в сградата, но бяха спрени от полицейски кордон. Протестното шествие блокира и движението в Пловдив по два възлови булеварда – бул. „Васил Априлов” и „Шести септември”. През цялото време протестиращите бяха охранявани от полиция. Изчакващите автомобили ги подкрепяха с клаксони.
Утре протестите в Пловдив продължават. Хората настояват за незабавното освобождаване на доктора, тъй като според тях той е убил в момент на самозащита.
Такъв протест се проведе и пред Съдебната палата в София, където изразяващите недоволството си блокираха за движение бул. „Витоша“ и се отправиха на протестно шествие към НДК.
Регионалната лекарска колегия в Пловдив също настоява за незабавното освобождаване на д-р Димитров от ареста. Това съобщи д-р Георги Кръстев, председател на колегията. Лекарите от Пловдив са получили подкрепата на колегите им от София и Стара Загора, които имат същите искания.
Хиляди вече са се подписали и в петиция ,която също се разпространява в интернет.
Окръжна прокуратура задържа д-р Димитров за 72 часа в обвинение за убийство. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
Известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев коментира, че е възмутен, че д-р Димитров е държан три денонощия в ареста, без прокуратурата да обясни на протестиращите, и на близките му какво налага това задържане да продължи толкова дълго. Според него прокуратурата е можела само да му връчи призовка, или ако е имало задържане, то да е възможно най-кратко. „Фактите просто не се познават и затова прокуратурата дължи информация на хората при такова голямо обществено напрежение“, подчерта юристът.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Приключи протестът в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин в Пловдив

София: Приключи протестът в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин в Пловдив

5 Март 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин в Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестът се проведе пред сградата на Съдебната палата в столицата. Десетки граждани сложиха подписа си под писмо с искане за незабавна промяна в закона за правото на самозащита, което ще бъде изпратено до министър-председателя, председателя на Народното събрание и министъра на правосъдието.
Протестиращите обявиха, че в сряда се планува още един протест, който ще се проведе пред президентството от 9.00 часа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестното шествие в подкрепа на д-р Иван Димитров тръгна по бул. "Витоша" в посока към НДК

София: Протестното шествие в подкрепа на д-р Иван Димитров тръгна по бул. "Витоша" в посока към НДК

5 Март 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
София. Протестното шествие в подкрепа на задържания д-р Иван Димитров тръгна по бул. "Витоша" в посока към НДК, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите скандират "Свобода" и "Оставка". Движението по бул. "Витоша" е възстановено.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите препречиха движението на трамваите по бул. "Витоша" пред Съдебната палата

София: Протестиращите препречиха движението на трамваите по бул. "Витоша" пред Съдебната палата

5 Март 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите в подкрепа на задържания д-р Иван Димитров препречиха движението на превозните средства от градския транспорт по бул. "Витоша" в района на Съдебната палата, предаде репортер на Агенция "Фокус". През там преминават трамвайните линии от градския транспорт с номера 4, 10 и 18.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки граждани са се събрали на протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин в Пловдив

София: Десетки граждани са се събрали на протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин в Пловдив

5 Март 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани са се събрали в столицата на протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин в Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестът се провежда пред сградата на Съдебната палата в столицата, като в района има засилено полицейско присъствие. Протестиращите са се организирали в социалните мрежи и излизат с искане лекарят да бъде освободен, защото е извършил убийството при самозащита, след като в дома му са влезли крадци. Според тях той е направил това, което всеки би направил, ако почувства, че е заплашен неговият живот или този на член от семейството му. Предвиденото в закона наказание за престъплението, в което д-р Димитров е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години, заради което протестиращите настояват и за приемане на законодателни промени, които да регламентират правото на самозащита. Във връзка с това граждани събират подписка, с която да бъде изпратено писмо до министър-председателя, председателя на Народното събрание и министъра на правосъдието с искане за незабавна промяна на закона .
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протест в подкрепа на д-р Иван Димитров затвори за движение бул. "Витоша" от кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" до Съдебната палата

София: Протест в подкрепа на д-р Иван Димитров затвори за движение бул. "Витоша" от кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" до Съдебната палата

5 Март 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Затворен за движение на автомобили е бул. "Витоша" от кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" до Съдебната палата заради протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин от Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото на протеста е обявено за 16.00 часа. Градският транспорт се движи нормално. В района има засилено полицейско присъствие.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Регионалната лекарска колегия настоява за незабавното освобождаване на д-р Димитров от ареста

Пловдив: Регионалната лекарска колегия настоява за незабавното освобождаване на д-р Димитров от ареста

5 Март 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ръководството на Регионалната лекарска колегия в Пловдив настоява за незабавното освобождаване на д-р Димитров от ареста. Това съобщи по време на протеста д-р Георги Кръстев, председател на колегията, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Лекарите от Пловдив са получили подкрепата на колегите им от София и Стара Загора, които имат същите искания. „Д-р Димитров не е престъпник и няма да се укрие”, каза д-р Кръстев. Нека се проведат всички следствени действия по законен ред, но не е редно едно семейство да стои извън дома си заради това дни наред, заявиха от лекарската колегия.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Приключи протестът в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

Пловдив: Приключи протестът в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

5 Март 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Приключи протестът в Пловдив, организиран в подкрепа на д-р Иван Димитров, обвинен и задържан за убийството на 38-годишен циганин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Протестиращите очакваха дълго среща с наблюдаващия делото прокурор, но когато разбраха, че прокурорът няма да дойде, се разотидоха. Утре протестите продължават. Хората настояват за незабавното освобождаване на доктора, тъй като според тях той е убил в момент на самозащита.
На днешния протест присъстваха близо 5 000 души, някои от които бяха дошли от Димитровград, Асеновград и Пазарджик.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров чакат среща с дежурния прокурор пред сградата на Прокуратурата

Пловдив: Протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров чакат среща с дежурния прокурор пред сградата на Прокуратурата

5 Март 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров чакат среща с дежурния прокурор пред сградата на Прокуратурата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В протестното шествие се включиха и хора от Димитровград и Асеновград. Очаква се от 16.00 часа пред Съдебната палата в София също да се проведе протест в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Част от протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров се опитаха да влязат в сградата на Прокуратура, но бяха спрени от полицията

Пловдив: Част от протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров се опитаха да влязат в сградата на Прокуратура, но бяха спрени от полицията

5 Март 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Близо 5 хиляди вече са протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Те се придвижиха от Второ районно управление до площад "Съединение". Площадът е препълнен и присъстващите скандират: "Свобода за доктора". Една част от протестиращите се опитаха да влязат в сградата на Прокуратура, но бяха спрени от полицията. В момента те търсят връзка по телефона с дежурния прокурор. Протестиращите настояват за незабавното освобождение на д-р Димитров и за промяна в Наказателния кодекс.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестното шествие в подкрепа на д-р Иван Димитров затвори булевардите "Васил Априлов" и "6-и септември"

Пловдив: Протестното шествие в подкрепа на д-р Иван Димитров затвори булевардите "Васил Априлов" и "6-и септември"

5 Март 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестното шествие в подкрепа на д-р Иван Димитров затвори булевардите "Васил Априлов" и "6-и септември", предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Протестиращите се отправиха в посока Прокуратурата със скандирания: "Свобода за доктора". Протестът се охранява от полицейски служители.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близо 1 000 души са се събрали пред сградата на Второ районно управление в защита на д-р Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

Пловдив: Близо 1 000 души са се събрали пред сградата на Второ районно управление в защита на д-р Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

5 Март 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Близо 1 000 души са се събрали до момента пред сградата на Второ районно управление в защита на д-р Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Продължават да прииждат още хора към сборния пункт. Към протеста се присъединиха и таксиметрови шофьори, около 20-30 таксиметрови автомобили са на място. Звучи патриотична музика, а подписката продължава да се разпространява. Протестиращите настояват за незабавното освобождение на д-р Димитров в и за промяна в законодателството, която да гарантира, че хората, защитили семейството и имуществото си, няма да подлежат на наказателна отговорност. Очаква се шествието да тръгне към Прокуратурата в Пловдив и да бъде блокиран трафикът по бул. "Васил Априлов" и "6-и септември". Протест в подкрепа на д-р Димитров се очаква да се проведе и в столицата от 16.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Михаил Екимджиев за задържането на д-р Димитров: Фактите не се познават и затова Прокуратурата дължи информация на хората при такова обществено напрежение

Адвокат Михаил Екимджиев за задържането на д-р Димитров: Фактите не се познават и затова Прокуратурата дължи информация на хората при такова обществено напрежение

5 Март 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Не познавам фактите, но това, което ме възмущава е, че този човек е държан три денонощия – излезе информация, че мярката му ще бъде разгледана едва в сряда, без Прокуратурата да обясни и на протестиращите, и на близките му какво налага това задържане да продължи толкова дълго. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив адвокат Михаил Екимджиев. По думите му смисълът на това задържане е, ако има съмнения, че д-р Иван Димитров доброволно няма да се яви в сряда на съдебното заседание, това да гарантира явяването му. „Този човек е с чисто съдебно минало, добра професия, явно уважаван специалист в града, няма никакви данни, че ще се укрие”, добави правозащитникът. Според него Прокуратурата, вместо да го държи четири дни, можеше да му връчи една призовка, или ако има задържане, то да е възможно най-кратко. „А сега, вероятно заради празниците и служебния комфорт, четири денонощия му се нарушава основно конституционно право”, коментира адвокат Екимджиев. Според него именно това е безобразието. „Фактите просто не се познават и затова Прокуратурата дължи информация за тях на хората при такова голямо обществено напрежение”, заяви юристът. „От прокуратурата трябва да обяснят защо го правят, а не да го правят, защото имат право на това”, добави Екимджиев. По думите му всеки детайл е важен, но дори лекарят да не се е обадил веднага на полицията, важно е дали се е укривал, когато е бил потърсен.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Шествието на протестиращите в защита на д-р Иван Димитров ще стигне до Прокуратурата

Пловдив: Шествието на протестиращите в защита на д-р Иван Димитров ще стигне до Прокуратурата

5 Март 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Шествието на протестиращите в защита на д-р Иван Димитров ще стигне до Прокуратурата. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Николай Гаргов, един от организаторите. Протестиращите ще се съберат в 12.00 часа пред Второ районно управление и оттам ще тръгнат на шествие до Прокуратурата.
Близо 500 души са се подписали досега в подписката в подкрепа на лекаря. Очаква се днес на протеста да присъстват и фенове на футболните отбори в Пловдив. „Всеки, който иска да подкрепи нашата кауза, може да го направи, нека мирно да подкрепим д-р Димитров”, коментира Гаргов. „Не искаме да правим безредици. Идеята е да се помогне на човек, който е жертва на системата ни”, добави той. Протестите няма да спрат до пълното освобождаване на медика, съобщиха протестиращите. В социалната мрежа вече съществуват няколко групи в негова подкрепа. Хората масово подкрепят пловдивския рентгенолог.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Продължават протестите в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

Пловдив: Продължават протестите в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

5 Март 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължават протестите в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин. Това обявиха протестиращите вчера, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Протестът ще бъде пред сградата на Второ районно управление на полицията в Пловдив от 12.00 часа. Протестиращите настояват лекаря да бъде освободен, тъй като е извършил убийството при самозащита. В негова подкрепа се събира и подписка, която ще бъде изпратена до отговорните институции. Протестиращите настояват за спешни промени в законодателството, така че всеки да има право да защити себе си, семейството и собствеността си, когато бъде нападнат в дома му, без да носи наказателна отговорност за това.
Хората се организираха в социалната мрежа на база на излязлата информация в някои от медиите, че докторът и семейството им са били обект на нападение от крадци и при самозащита е убил единият от тях. Окръжна прокуратура задържа д-р Димитров за 72 часа в обвинение за убийство и предстои вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Пловдив се проведе протест в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин (ОБЗОР)

В Пловдив се проведе протест в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин (ОБЗОР)

5 Март 2018 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пред сградата на Второ районно управление на полицията в Пловдив се проведе протест в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин. Хората се организираха в социалната мрежа на база на излязлата информация в медиите, че докторът и семейството им са били обект на нападение от крадци и при самозащита Димитров е убил единият от тях. В събота Окръжна прокуратура разпространи съобщение, че е задържала за 72 часа лекарят в обвинение за убийство и предстои вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
Протестиращите скандираха „Свобода за д-р Димитров!“. На протеста дойдоха колеги и съседи на д-р Иван Димитров, както и граждани, които го подкрепят. Всички колеги и съседи на задържания лекар разказват, че той е добър човек и професионалист, който винаги се притичва на помощ, когато е необходимо. Протестиращите настояват за спешни промени в законодателството, така че всеки да има право да защити себе си, семейството и собствеността си, когато те нападнат, или нахлуе крадец в дома ти.
Протестите в защита на д-р Иван Димитров ще продължат и през следващите дни, обявиха протестиращите. В понеделник, от 10.00 часа те ще излязат отново пред полицията. Започна и подписка в защита на обвинения лекар. „Събрали сме се за свободата на доктора, защото не е нормално в държавата ни това да се случва“, каза Евгения Запрянова, колега на д-р Димитров. „Всички тук искаме доктора да бъде освободен, да бъде със семейството си, където му е мястото“, каза Запрянова. Тя разказа, че знае от медиите, че двама цигани са нахлули в дома на доктора, той се е срещнал лице в лице с тях, единият даже го е наръгал с нож в крака, а другият си е изпуснал пистолета. Именно с него д-р Димитров е застрелял единият от циганите. „Лекарят има две прекрасни дъщери и съпруга, които са потресени от случилото се“, разказа още Евгения Запрянова.
Д-р Димитров е постъпил като всеки честен българин, защитил е честта и достойнството на семейството си и непрекостновеността на дома си. Това каза д-р Румен Дачев, който е колега с д-р Димитров от 15 години. „Политиците трябва да променят закона у нас, така, както е в САЩ – всеки, който нощно време дойде в дома ти да краде, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това“, каза д-р Дачев. „Нямам инфорамация той да е имал незаконно оръжие. Доколкото разбрах единият от рецидивистите е имал оръжие и го е изпуснал, а той го е хванал в движение и се е саморазправил с него“, добави д-р Дачев. По думите му неговият колега е голям професионалист и добър човек, нямал е никакви проблеми с пациенти, нито с колеги досега.
Величка Стоянова, съседка на д-р Димитров също разказа, че го познава от малък, той винаги оказва помощ при необходимост. И семейството му е добро. Съседите са уплашени, тъй като това е можело да бъде домът на всеки един от тях.
На протеста дойде за малко и съпругата на д-р Иван Димитров, която сподели, че всичко е много стресиращо за тях и още са в шок, но се надяват силно той да бъде освободен.
„Свобода за доктора“, викаха днес протестиращите. „Нямаме намерение да оставяме да се безчинства срещу него. На свобода са рецидивисти с множество регистрации на престъпления, а наказват невинни хора“, говореха пред микрофона протестиращите.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Пловдив се проведе протест в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин (ОБЗОР)

В Пловдив се проведе протест в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин (ОБЗОР)

4 Март 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Пред сградата на Второ районно управление на полицията в Пловдив се проведе протест в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин. Хората се организираха в социалната мрежа на база на излязлата информация в медиите, че докторът и семейството им са били обект на нападение от крадци и при самозащита Димитров е убил единият от тях. В събота Окръжна прокуратура разпространи съобщение, че е задържала за 72 часа лекарят в обвинение за убийство и предстои вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
Протестиращите скандираха „Свобода за д-р Димитров!“. На протеста дойдоха колеги и съседи на д-р Иван Димитров, както и граждани, които го подкрепят. Всички колеги и съседи на задържания лекар разказват, че той е добър човек и професионалист, който винаги се притичва на помощ, когато е необходимо. Протестиращите настояват за спешни промени в законодателството, така че всеки да има право да защити себе си, семейството и собствеността си, когато те нападнат, или нахлуе крадец в дома ти.
Протестите в защита на д-р Иван Димитров ще продължат и през следващите дни, обявиха протестиращите. В понеделник, от 10.00 часа те ще излязат отново пред полицията. Започна и подписка в защита на обвинения лекар. „Събрали сме се за свободата на доктора, защото не е нормално в държавата ни това да се случва“, каза Евгения Запрянова, колега на д-р Димитров. „Всички тук искаме доктора да бъде освободен, да бъде със семейството си, където му е мястото“, каза Запрянова. Тя разказа, че знае от медиите, че двама цигани са нахлули в дома на доктора, той се е срещнал лице в лице с тях, единият даже го е наръгал с нож в крака, а другият си е изпуснал пистолета. Именно с него д-р Димитров е застрелял единият от циганите. „Лекарят има две прекрасни дъщери и съпруга, които са потресени от случилото се“, разказа още Евгения Запрянова.
Д-р Димитров е постъпил като всеки честен българин, защитил е честта и достойнството на семейството си и непрекостновеността на дома си. Това каза д-р Румен Дачев, който е колега с д-р Димитров от 15 години. „Политиците трябва да променят закона у нас, така, както е в САЩ – всеки, който нощно време дойде в дома ти да краде, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това“, каза д-р Дачев. „Нямам инфорамация той да е имал незаконно оръжие. Доколкото разбрах единият от рецидивистите е имал оръжие и го е изпуснал, а той го е хванал в движение и се е саморазправил с него“, добави д-р Дачев. По думите му неговият колега е голям професионалист и добър човек, нямал е никакви проблеми с пациенти, нито с колеги досега.
Величка Стоянова, съседка на д-р Димитров също разказа, че го познава от малък, той винаги оказва помощ при необходимост. И семейството му е добро. Съседите са уплашени, тъй като това е можело да бъде домът на всеки един от тях.
На протеста дойде за малко и съпругата на д-р Иван Димитров, която сподели, че всичко е много стресиращо за тях и още са в шок, но се надяват силно той да бъде освободен.
„Свобода за доктора“, викаха днес протестиращите. „Нямаме намерение да оставяме да се безчинства срещу него. На свобода са рецидивисти с множество регистрации на престъпления, а наказват невинни хора“, говореха пред микрофона протестиращите.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Румен Дачев: Д-р Димитров е постъпил като всеки честен българин, защитил е честта и достойнството на семейството си и неприкосновеността на дома си

Д-р Румен Дачев: Д-р Димитров е постъпил като всеки честен българин, защитил е честта и достойнството на семейството си и неприкосновеността на дома си

4 Март 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Д-р Димитров е постъпил като всеки честен българин, защитил е честта и достойнството на семейството си и неприкосновеността на дома си. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив д-р Румен Дачев, който е колега с д-р Димитров от 15 години. „Политиците трябва да променят закона у нас така, както е в САЩ – всеки, който нощно време дойде в дома ти да краде, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това“, каза д-р Дачев. „Нямам информация той да е имал незаконно оръжие. Доколкото разбрах единият от рецидивистите е имал оръжие и го е изпуснал, а той го е хванал в движение и се е саморазправил с него“, добави д-р Дачев. По думите му неговият колега е голям професионалист и добър човек, нямал е никакви проблеми с пациенти, нито с колеги досега.
Величка Стоянова, съседка на д-р Димитров, каза, че го познава от малък, той винаги оказва помощ при необходимост. И семейството му е добро. Съседите са уплашени, тъй като това е можело да бъде домът на всеки един от тях.
На протеста дойде за малко и съпругата на д-р Иван Димитров, която каза, че всичко е много стресиращо за нея и още е в шок, но се надява силно мъжът ѝ да бъде освободен.
„Свобода за доктора“ викаха днес протестиращите. „Нямаме намерение да оставяме да се безчинства срещу него. На свобода са рецидивисти с множество регистрации на престъпления, а наказват невинни хора“, заявиха те.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите в защита на д-р Иван Димитров ще продължат и през следващите дни

Пловдив: Протестите в защита на д-р Иван Димитров ще продължат и през следващите дни

4 Март 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестите в защита на д-р Иван Димитров ще продължат и през следващите дни, обявиха протестиращите, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Утре от 10.00 часа те ще излязат отново пред полицията. Започна и подписка в защита на обвинения лекар. Протестиращите настояват за спешни промени в законодателството, така че всеки да има право да защити себе си, семейството и собствеността си, когато го нападнат или нахлуе крадец в дома му.
„Събрали сме се за свободата на доктора, защото не е нормално в държавата ни това да се случва“, каза Евгения Запрянова, колега на д-р Димитров. Според нея и всички останали негови колеги, не е нормално да влезе в дома ти крадец, за да те обере, а ти да се защитиш и след това да те грози затвор. „Всички тук искаме докторът да бъде освободен и да бъде със семейството си, където му е мястото“, каза Запрянова. Тя каза, че знае от медиите, че двама цигани са нахлули в дома на доктора, той се е срещнал лице в лице с тях, като единият даже го е наръгал с нож в крака, а другият си е изпуснал пистолета. Именно с него д-р Димитров е застрелял единият от циганите. „Лекарят има две прекрасни дъщери и съпруга, които са потресени от случилото се“, каза още Евгения Запрянова. „Надяваме се да има правосъдие, което да бъде в защита на българите, защото ако той остане в затвора, това означава, че държавата защитава един циганин със седем присъди, който отдавна трябваше да не е на свобода“, добави жената. Всички твърдят, като човек и като специалист д-р Иван Димитров е много добър и справедлив и ще настояват той да бъде освободен.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите пред Второ районно управление организират подписка в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен мъж

Пловдив: Протестиращите пред Второ районно управление организират подписка в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен мъж

4 Март 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пред сградата на Второ районно управление на полицията в Пловдив продължават да прииждат протестиращи в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишния мъж от ромски произход, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Събралите се организират подписка в защита на обвинения лекар. В момента протестът вече е озвучен от патриотични песни, а протестиращите скандират „Свобода!“. Само преди минути с викове те изгониха репатриращ автомобил, който се опита да вдигне автомобилите на някои от тях от улицата. Събралите се хора настояват за адекватно законодателство. Тук са колеги и съседи на д-р Иван Димитров, включително майки с малки деца, които искат да бъде променено законодателството така, че всички да имат право да защитават себе си, семейството и собствеността си, когато нахлуе крадец в дома им. Всички колеги и съседи на задържания лекар казват, че той е добър човек и професионалист, който винаги се притичва на помощ, когато е необходимо.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.