НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Protothema: Премиерът на Туция заплаши публично Република Кипър във връзка с проучванията за газ в Средиземно море

Protothema: Премиерът на Туция заплаши публично Република Кипър във връзка с проучванията за газ в Средиземно море

8 Март 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция отправи поредните заплахи към Кипър във връзка с правото за проучване за газ и въглеводороди в ексклузивната икономическа зона на островната страна. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, който проведе съвместна пресконференция с премиера на Северен Кипър Туфан Ерхуман, заяви, че провокативните ходове в източното средиземноморие ще предизвикат ответни действия, като добави, че проучванията за природен газ ще продължат само, след като кипърският проблем бъде разрешен, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Турският премиер изрази раздразнението си и от факта, че Атина е повдигнала въпроса за ареста на двама свои военнослужещи в Брюксел. Разпалвайки напрежението още повече, както пише Protothema, той е коментирал и изгарянето на турски флаг по време на протест в Атина, заявявайки че подобни действия са неприемливи и че турското правителство няма да говори с тези, които правят подобни неща. Йълдъръм подчерта, че турците са дали живота си за тези символи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Кораби от ВМФ на САЩ и представители на ExxonMobil пристигнаха в Средиземно море

Protothema: Кораби от ВМФ на САЩ и представители на ExxonMobil пристигнаха в Средиземно море

6 Март 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Никозия. Докато във водите край Кипър напрежението се покачва, кораби от Военноморския флот на САЩ и кораби за търсене на петрол и газ на ExxonMobil влязоха в Средиземно море. Това се случи само няколко дни след противостоянието между турско военни кораби и италиански сонди в спорната икономическа зона по крайбрежието на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
САЩ засилват присъствието си в региона, тъй като Турция изглежда все по решена да използва, или поне да заплашва със сила, за да осъществи интересите си в Северен Кипър. Напрежението ескалира след откритието на залежи от нефт в териториалните води на Кипър, пише в материала.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Заложническата политика на Анкара и „извиването на ръце“ ще продължат

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Заложническата политика на Анкара и „извиването на ръце“ ще продължат

6 Март 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Заложническата политика на Анкара и „извиването на ръце“ ще продължат. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по повод задържаните от турските власти гръцки военнослужещи, преминали границата. По думите му това е практика използвана по време на война като логично ситуацията подсказва въпроса дали Турция не се е запътила именно натам. Случаят идва на фона на нарастващо напрежение свързано с искането от турска страна за екстрадиране на осемте турски военни, намиращи се в Гърция, и е поредната брънка на изострените отношения между Атина и Анкара, каза още той. „Основно по проблемите в Егейско море и също така напрежението във връзка със сондажните дейности за петрол и газ в териториалните води на остров Кипър. Това е само поредният елемент и към него трябва да прибавим обстоятелството за големия брой избягали от режима от Турция в Гърция, включително и осмината военни, избягали с хеликоптер веднага след опита за военен преврат в Турция и отказа на Атина да ги върне обратно. Фактите са налице. Както те, така и изострените отношения на днешна Турция общо със Запада, конкретно с Германия и САЩ, разкриват идеята за т.нар. „заложническа политика“ на съвременна Анкара“, обясни той. Георги Димов коментира още, че би било неконструктивно, ако Турция и Гърция бъдат изкушени да използват ситуацията за разрешаването на дългогодишни проблеми между тях, като този с островите в Егейско море, останал нерешен в продължение на повече от 20 години. Атина вероятно ще запази твърдата си позиция и няма да се стигне до екстрадиране на задържаните в Гърция осем турски военни, добави бившият консул.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Няма да има сондажи за газ в Кипър без съгласието на Турция

Реджеп Таийп Ердоган: Няма да има сондажи за газ в Кипър без съгласието на Турция

4 Март 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма да има сондажи за газ в териториалните води на Кипър без съгласието на кипърските турци и Турция, заяви турския президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Без съгласието на“ Турската република Северен Кипър „и Турция, няма как да бъдат предприети стъпки в източното средиземноморие“, заяви Ердоган, визирайки разговора си с президента на Франция Еманюел Макрон във връзка с блокирането на пътя на сонда на италианската енергийна компания ENI в ексклузивната икономическа зона (ЕИЗ) на Кипър.
Според турския президент, Макрон го е помолил за мирен подход по въпроса за газовите находища в кипърската ЕИЗ. „И Северът и Югът (на Кипър) имат права над газта и нефта“, посочи Ердоган. „Ние не приемаме едностранни мерки. Ако (президентът на Кипър Никос) Анастасиадис иска да е искрен, има едно нещо, което може да направи: да се договори със Северен Кипър за това с кой и как иска да провежда сондажите. Проучванията трябва да бъдат взаимни и добият ресурс трябва да бъде разделен справедливо“.
Освен това, турският държавен глава посочи, че епизодът със сондата на ENI е доказал, че проучванията не могат да бъдат осъществени без съгласието на Анкара. „Утре, може би Франция чрез TOTAL ще поиска да свърши работата. Може да САЩ да поискат същото чрез Exxon. Но, разбира се, няма как да допуснем нарушаване на нашите права, изтичащи от международното право“, категоричен е Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: „Американският елинистичен институт“ призова Доналд Тръмп да действа срещу Турция

Cyprus Mail: „Американският елинистичен институт“ призова Доналд Тръмп да действа срещу Турция

1 Март 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на „Американският елинистичен институт“ Ник Ларигакис изпрати до президента на САЩ Доналд Тръмп писмо, в което призова администрацията му да застави Турция да прекрати агресивното си поведение спрямо Кипър и Гърция, пише Cyprus Mail.
„От името на националната членска маса на „Американския елинистичен институт“ Ви пиша, за да призова правителството на САЩ да осъди турските провокации и агресия в Източно Средиземно море, които имат ужасяващи последствия и за интересите на САЩ в сферата на сигурността“, пише в писмото на Ларигакис.
„Враждебното поведение на Турция, нейната дипломация на канонерките в Егейско море срещу партньора ѝ в НАТО Гърция и войнствените заплахи срещу суверенните права на Кипър да прави проучвания за газ в своята икономическа зона са достигнали до нови, опасни висини“, допълни той.
„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплашва Гърция, Кипър и международните газови и петролни компании, предупреждавайки ги да не „престъпват линиите“. Турските провокации са насочени и срещу САЩ“, смята Ларигакис. Според него турското поведение е опасност и за американските компании като „Ексън Мобайл“ „Ноубъл Енерджи“, които също търсят въглеводороди в региона“.
Също така Ларигакис смята, че „Турция продължава да демонстрира, че не е истински съюзник на САЩ и НАТО, на който може да се разчита“. „Турция е голям източник на нестабилност и провалил се съюзник на САЩ. Нека правителството призове Турция, провокаторът на тези напрежения, да прекрати агресивните си действия, които са заплаха за мира и стабилността и не са в интересите на САЩ“, категоричен е той.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Нидерландия призова да се натисне Русия за подобряване на ситуацията в Източна Гута

ТАСС: Нидерландия призова да се натисне Русия за подобряване на ситуацията в Източна Гута

27 Февруари 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Нидерландия смята, че е нужно да се окаже натиск над Русия, за да се разреши ситуацията в района на Източна Гута. Със съответстващия призив излезе във вторник постоянният представител на европейската страна в ООН Карел Ян Густав ван Остер, предава ТАСС.
Нидерландия е непостоянен член на Съвета за сигурност на световната организация.
Според думите на дипломата, страните-членки на СС „са направили, каквото са могли“, приемайки резолюция, която е „установила много точки рамки по отношение на това, което е необходимо да се направи“ за подобряване на положението на мирното население.
„Знам, че в неделя и понеделник много лидери са говорили с руските власти, което е довело до приемането на решение от Путин за временна хуманитарна пауза. Видяхте какво се случи днес (вторник, 27 февруари) сутринта“, заяви ван Остер, коментирайки продължаването на бойните действия в предградието на Дамаск. „Мисля, че за всички нас е нужно да продължим да оказваме натиск на руското правителство чрез своите столици и да се убедим, че те използват своето влияние в Гута за прекратяване на насилието и осигуряването на хуманитарен достъп“.
ТАСС припомня, че на 24 февруари СС на ООН прие резолюция, изискваща от страните в сирийския конфликт да прекратят бойните действия за най-малко 30 дни, с цел да се окаже хуманитарна помощ на населението. Документът получи подкрепата на 15 страни-членки на СС, включително Русия. Съгласно резолюцията, примирието не се разпространява над военните операции против „Ислямска държава“ и други.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия призова групировките в Източна Гута да не пречат на извеждането на мирните жители

ТАСС: Русия призова групировките в Източна Гута да не пречат на извеждането на мирните жители

27 Февруари 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия призова групировките в Източна Гута да спазват режима на примирие и да не пречат на извеждането на мирните жители, съобщи началникът на Центъра за примиряване на враждуващите страни на територията на Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, предава ТАСС.
„Призоваваме лидерите на въоръжените групировки в Източна Гута да спазват режима на примирие и да не пречат на извеждането на мирните жители в безопасни райони“, заяви Евтушенко.
Той подчерта, че бойците са преминали в настъпление в този район. Според неговите думи, във вторник, по време на действието на хуманитарната пауза, от района между населените пунктове Хараста и Дума, от 11:45 до 12:25, терористите са произвели два минометни обстрела по хуманитарния коридор и снарядите са се взривили на 500 метра от пропускателния пункт.
„Освен това, по време на хуманитарната пауза бойците на въоръжените групировки са продължили да атакуват позициите на правителствените войски в райна на населените пунктове Хазрама и Нашабия, а след 13:00 са преминали в настъпление и на други направления. Тези действия са съпроводени с интензивен артилерийски обстрел и огън от стрелково оръжие“, заяви генералът.
ТАСС припомня, че по-рано във вторник представителят на руския Център за примиряване на враждуващите страни на територията на Сирия генерал-майор Владимир Золотухин е съобщил, че по време на хуманитарната пауза бойците са обстрелвали коридора за извеждане на мирни жители от Източна Гута на всеки половин час, в резултат от което евакуацията на населението е провалена и за целия вторник нито един мирен жител не е напуснал района на бойните действия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров призова сирийската опозиция, обстрелваща Дамаск да признае необходимостта от примирие

ТАСС: Сергей Лавров призова сирийската опозиция, обстрелваща Дамаск да признае необходимостта от примирие

27 Февруари 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че опозиционните сили, продължаващи да обстрелват Дамаск трябва да признаят необходимостта да се изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, изискващи от страните от конфликта в Сирия да прекратят бойните действия, предава ТАСС.
„Бих искал да изразя надежда, че опозиционерите, които по свидетелство на ООН, продължават да обстрелват Дамаск, ще поемат отговорност и ще се признаят необходимостта да се спазват изискванията на Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крехко примирие в Източна Гута (ОБЗОР)

Крехко примирие в Източна Гута (ОБЗОР)

27 Февруари 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Русия обяви "хуманитарна пауза" като опит да се намали кръвопролитието в контролирания от сирийската опозиция Източна Гута край Дамаск, което продължи от 9 до 14 часа местно време (съвпада с българското). То цели възможността за достигане на хуманитарна помощ до региона, както и евакуация на цивилните от него.
Въпреки това "хуманитарната пауза", част от по-широкото 30-дневно примирие в Сирия, предложено с резолюция №2401 на съвета за сигурност, не доведе до значим спад на насилието.
Руските власти, които отговарят за открития коридор за евакуиране на цивилните от анклава обвиняват сирийската опозиция, че извършва обстрел по него, по този начин не позволявайки на цивилните да напуснат областта. Опозицията отрича това.
Същевременно обстрелите между Източна Гута и Дамаск продължават, въпреки примирието, което предизвиква притеснения в ООН, че обявеното примирие няма да се задържи. Базираната в Лондон "Сирийска обсерватория за правата на човека" съобщи за първа жертва сред цивилните в анклава - момче е загинало след като ракета, изстреляна от правителствените сили е уцелила дома му, ранявайки още седем души.
Опозиционната "Сирийска свободна армия" пое задължение в близките 15 дни да изкара от Източна Гута всичките бойци от организацията "Джебхат ан Нусра", смятана за терористична и върху която примирието не се разпростира.
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, в отговор на въпрос дали има вероятност продължителността на „хуманитарните паузи“ да бъде удължена, че „това зависи от държанието на терористичните крупировки: дали ще водят огън, дали ще продължат с провокациите“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Русия съжалява, че редица страни не обръщат внимание на безчинствата на терористите в Източна Гута

Дмитрий Песков: Русия съжалява, че редица страни не обръщат внимание на безчинствата на терористите в Източна Гута

27 Февруари 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че страната му ще продължи да работи за осъществяването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН по прекратяването на бойните действия в Сирия за оказване на хуманитарна помощ за населението. Същевременно той изрази съжаление, че някои други страни игнорират безчинствата в контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край Дамаск, предава ТАСС.
„Като цяло се води напрегната работа, но, безспорно, предизвиква съжаление това, че говорейки за Източна Група, някак си нашите партньори игнорират тези безчинства и тази ситуация, провокирана от терористите, които се крият зад цивилните и които ги използват за заложници“, заяви Песков. Той допълни, че „Русия ще продължи целенасочената работа по осъществяването на съгласуваната резолюция, приета от Съвета за сигурност на ООН“.
На въпрос дали има вероятност продължителността на „хуманитарните паузи“ да бъде удължена Песков отговори, че „това зависи от държанието на терористичните крупировки: дали ще водят огън, дали ще продължат с провокациите“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОПЧ: Първи цивилен е загинал Източна Гута откакто „хуманитарната пауза“ влезе в сила

СОПЧ: Първи цивилен е загинал Източна Гута откакто „хуманитарната пауза“ влезе в сила

27 Февруари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ ракетен обстрел на сирийското правителство е убил цивилен в контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край Дамаск. Това е първата жертва след влизането в сила на крехката „хуманитарна пауза“, обявена от Русия в региона, предава AFP.
„Обсерваторията“ съобщава, че жертвата е момче в град Джисрен. При попадението на ракетата са ранени още седем души.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Боевете в Източна Гута продължават въпреки обявеното примирие

ООН: Боевете в Източна Гута продължават въпреки обявеното примирие

27 Февруари 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Женева. ООН съобщава, че боевете в контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край столицата Дамаск продължават, въпреки обявената от Русия „хуманитарна пауза“, предава AFP.
„Боевете продължават и тази сутрин. Това ни казват докладите от Източна Група“, заяви прессекретарят на комисията по хуманитарни въпроси на ООН Йенс Ларке. Той допълни, че все още е рано да се обсъждат хуманитарни операции за отчаяните цивилни в региона, предвид продължаващите сблъсъци.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Въздушни и ракетни удари поразяват Източна Гута, въпреки примирието

AFP: Въздушни и ракетни удари поразяват Източна Гута, въпреки примирието

27 Февруари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ обявената от Русия „хуманитарна пауза“ в контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край Дамаск, е заплашена от нови въздушни удари и ракетни обстрели, предава AFP.
„Обсерваторията“ докладва за въздушни удари, включващи и изпускането на две „варелови бомби“, както и за ракетен огън. Същевременно сирийските правителствени медии обвиняват опозицията, че обстрелва хуманитарните коридори, за да държи цивилните като заложници.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската опозиция в Източна Гута отрича обвиненията, че не позволява на цивилните да напуснат региона

Reuters: Сирийската опозиция в Източна Гута отрича обвиненията, че не позволява на цивилните да напуснат региона

27 Февруари 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската опозиция отрече обвиненията, че не позволява на цивилните да напуснат контролирания от нея анклав Източна Гута край Дамаск или че обстрелва коридора за провеждане на евакуация, предаде Reuters.
„Не пречим на никого и цивилните сами вземат решението“, заяви Ясер Деван, началник на местния политически офис на групировката „Джейш ал Ислам“.
Москва нареди откриването на хуманитарен коридор от анклава, откъдето към контролираните от режима на Сирия територии да може да се осъществи евакуация.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Сирийската свободна армия“ е готова да изведе терористите от „Джебхат ан Нусра“ от Източна Гута в близките 15 дни

ТАСС: „Сирийската свободна армия“ е готова да изведе терористите от „Джебхат ан Нусра“ от Източна Гута в близките 15 дни

27 Февруари 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Опозиционната „Сирийска свободна армия“ (ССА) обяви, че е готова да изведе бойците от терористичните групировки от Източна Гута в течение на следващите 15 дни под надзора на ООН, предава ТАСС.
„Напълно сме привързани към извеждането на групировките „Хайят Тахрир аш Шам“, „Джебхат ан Нусра“ и „Ал Кайда“ и всички, които принадлежат към тях, от Източна Гута в следващите 15 дни от момента на влизането в сила на режима на примирие в съответствие с установените механизми и при сътрудничество с офиса на специалния представител на ООН в Сирия“, пише в писмо, изпратено от ССА до Съвета за сигурност на ООН и до генералния секретар на Световната организация Антонио Гутереш.
В понеделник министърът на отбраната на Русия ген. Сергей Шойгу съобщи, че по заръка на президента на страната Владимир Путин в контролирания от опозицията анклав Източна Гута край Дамаск от 27 февруари се въвежда ежедневна „хуманитарна пауза“ от 9 до 14 часа местно време (съвпада с българското).

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Цивилните не могат да напуснат Източна Гута заради обстрели на терористи

РИА Новости: Цивилните не могат да напуснат Източна Гута заради обстрели на терористи

27 Февруари 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Мирните жители не могат да напуснат контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута заради острели по хуманитарния коридор от терористи, предава РИА Новости.
„Единственият коридор, свързващ Дамаск и Източна Гута е открит в населеното място Вафидин. Но засега от него не се е възползвал и един цивилен. Бойците обстрелват тази част на Източна Гута с миномети“, съобщава началникът на групата по контрол на зоната за деескалация ген. Виктор Панков.
Сигурността на изхода от хуманитарния коридор се осигурява от руската военна полиция и от сирийските сили. В град Ал Дувеир е разположен мобилен медицински пункт за оказване на помощ за болните.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОПЧ: След влизането в сила на обявеното от Русия примирие, положението в Източна Гута е спокойно

СОПЧ: След влизането в сила на обявеното от Русия примирие, положението в Източна Гута е спокойно

27 Февруари 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ положението в контролирания от сирийската опозиция, намиращ се край Дамаск анклав Източна Гута е спокойно, след като Русия обяви петчасово примирие в размирния регион, започващо от 9 часа сутринта местно време (съвпада с българското), предава Reuters.
„Обсерваторията“ съобщи, че е положението е спокойно в контролирания от опозицията анклав с изключение на кратък обстрел по град Дума малко преди началото на примирието.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Хуманитарната пауза“ в Сирия, обявена от Русия, влиза в сила

AFP: „Хуманитарната пауза“ в Сирия, обявена от Русия, влиза в сила

27 Февруари 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. „Хуманитарната пауза“, обявена от Русия, като опит да се намали кръвопролитието в контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край Дамаск, е влязъл в сила в 9:00 часа местно време (съвпада с българското), предава AFP.
Според кореспондент на „Франс прес“, намиращ се в основния град на Източна Гута Дума през нощта е имало единствено спорадичен ракетен обстрел. Дневната „пауза“ обявена от Москва в понеделник, трябва да продължи до 14:00 часа местно време.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Еманюел Макрон призова Реджеп Тайип Ердоган да уважава суверенитета на Република Кипър

New Europe: Еманюел Макрон призова Реджеп Тайип Ердоган да уважава суверенитета на Република Кипър

27 Февруари 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган страната му да уважава суверенитета на Кипър, пише New Europe.
По-рано турски бойни кораби попречиха на кораби на италианска компания да провеждат изследване за петрол в икономическата на островната държава в Средиземно море.
Същевременно френският президент е категоричен, че наскоро приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция за примирието в Сирия трябва да се разпростира и в провинция Африн, където в момента турската армия провежда операция „Маслинова клонка“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Magyar Hirlap: Унгария призова за оставката на върховен комисар на ООН, нарекъл Виктор Орбан „расист“

Magyar Hirlap: Унгария призова за оставката на върховен комисар на ООН, нарекъл Виктор Орбан „расист“

27 Февруари 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският външен министър Петер Сиярто призова върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн да подаде оставка. По време на своя реч в Женева комисарят публично обвини унгарския министър-председател Виктор Орбан в ксенофобия и расизъм, пише Magyar Hirlap.
„Не е приемливо от страната на служител от международна организация да отправя подобни отвратителни обвинения. Върховният комисар трябва да подаде оставка“, заяви Сиярто. „Трябва да защитим своите граници и ще положим всички усилия да изясним докрай нащата позиция в дебата в ООН относно миграцията“, допълни той.
По-рано Зеид Раад ал Хусеин в Женева коментира предишните думи на Орбан, че не иска Унгария да бъде „смесена и разнообразна“. „Ксенофобите и расистите в Европа захвърлят чувството на срам, като унгарския Виктор Орбан, който по-рано този месец заяви, че „не иска неговият цвят да бъде смесен с други“, заяви комисарят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ призоваха Русия да използва своето „влияние“ с цел спиране на сирийската офанзива

AFP: САЩ призоваха Русия да използва своето „влияние“ с цел спиране на сирийската офанзива

27 Февруари 2018 | 04:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ призоваха Русия в понеделник да използва „влиянието си“ за да подсигури „незабавно“ цялостно преустановяване на офанзивата срещу държания от бунтовници квартал Източна Гута, предава AFP.
„Сирийския режим и неговите руски и ирански поддръжници продължават атаките си срещу Източна Гута, гъсто населено предградие на Дамаск, въпреки призива за примирие от Съвета за сигурност на ООН“ заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науерт в една от социалните мрежи.
„Режимът твърди, че се бори с терористи, но вместо това тероризира стотици хиляди цивилни с въздушни удари, артилерия, ракети и сухопътни атаки. Използването на хлор като оръжие от режима само отежнява още повече положението на цивилните“, добави говорителят. Според нея, „Русия разполага с влиянието да спре тези операции, ако избере да подкрепи“ поетите си задължения.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън не изключи възможността Великобритания да подкрепи въздушни удари срещу Башар Асад в Сирия

The Independent: Борис Джонсън не изключи възможността Великобритания да подкрепи въздушни удари срещу Башар Асад в Сирия

27 Февруари 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър не изключи възможността Великобритания да подкрепи евентуални въздушни удари срещу режима на Башар Асад в Сирия, ако стана ясно, че Дамаск продължава да използва химическо оръжие в Източна Гута, пише вестник The Independent.
Говорейки в Камарата на общините, първият дипломат подчерта, че „няма военно решение, което ние можем да наложим“ с цел установяване на мир в Сирия, но Джонсън отбеляза, че има възможност за „ограничени удари“ ако „излезе наяве доказателство за продължаващо използване на химически оръжия от режима на Асад или неговите поддръжници“. Според него много хора вярват, че САЩ са „направили правилния избори“, когато от Вашингтон изстреляха самонасочваща се ракета по сирийско летище през април 2017 г., като отговор на използването на такова оръжие. „Надявам се, че Западът няма просто да стои и да гледа“, добави външният министър.
Коментарът на Джонсън става на фона на една от най-тежките атаки на силите на режима спрямо Източна Гута, където за последната седмица загинаха над 500 цивилни, а приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция за 30-дневно спиране на огъня така и не е приложена напълно. Външният министър коментира и информацията, според която е използван хлор като оръжие – „призовавам тази информация да бъде цялостно проверена и всеки отговорен за използването на химическо оръжие в Сирия да бъде подведен под отговорност“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Белият дом призова Дамаск да спре настъпателните операции

ТАСС: Белият дом призова Дамаск да спре настъпателните операции

27 Февруари 2018 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ призоваха за незабавно спиране на настъпателните операции в Сирия, като властите в Дамаск трябва да вземат сериозно сигналите на Вашингтон, предава ТАСС, като се позовава на информация, съобщена от говорителя на Белия дом Сара Сандърс в понеделник.
„Сирия тероризира стотици хиляди цивилни с въздушни удари, артилерийски обстрел и сухопътни атаки“, заяви пред журналисти Сандърс, като още веднъж обвини Дамаск в използване на химично оръжия срещу собствените си граждани. „САЩ призовават за незабавно спиране на офанзивите и осигуряване на съдействие за достъп на хуманитарни работници и организации“, добави още говорителят.
В същото време Сандърс отбеляза, че Белият дом следи отблизо действията на управляващите в Дамаск. „Мисля, че преди време президентът Доналд Тръмп предупреди режима на Асад“, припомни говорителят и допълни: „Няма да обявявам дали ще предприемем или няма да предприемем действия, но мисля, че те (сирийските управляващи) трябва да приемат това много сериозно“.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 24 февруари Съвета за сигурност на ООн прие резолюция, призовава за 30-дневно хуманитарно примирие в Сирия, но бе съобщено, че срещу Източна Гута се извършват настъпателни операции от страна на Дамаск, докато в понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че на 27 февруари бойните действия ще бъдат прекратени за пет часа за да се позволи на цивилните в Източна Гута да напуснат обсадения квартал.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая Газета“: Кой не спазва хуманитарното примирие в Източна Гута?

„Независимая Газета“: Кой не спазва хуманитарното примирие в Източна Гута?

27 Февруари 2018 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция 2401, според която в Сирия трябва да се установи 30-дневно хуманитарно примирие, което обаче не касае терористите от „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. Една от причините за приемането ѝ станаха събитията в Източна Гута – предградие на Дамаск, където правителствената война нанесе множество удари по тези, които буквално всекидневно подлагат Дамаск на тежък машинен огън и използват система от тунели за да извършват саботажи в сирийската столица, коментира руският вестник “Независимая Газета“.
Изданието припомня,че в началото на кризата в Сирия, Източна Гута бе една от първите, които попадна под силите на опозицията. Т.нар. умерена и цивилна опозиция контролират около 80% от квартала, но опасността идва от непримиримите противници на режима, отбелязва вестника, като посочва, че това са няколко групировки, сред които и „Хайат Тахрир ал-Шам“, която е призната като терористична в Русия. Общата численост на бойците на тези непримирими опозиционни групировки е около девет хиляди души, информира изданието, според което действията на Дамаск срещу тях са напълно оправдани. През изминалата седмица вследствие на артилерийски обстрел срещу Дамаск са загинали 17 души, като жертви на бомбардировките стават най-вече цивилни, сред тях деца и възрастни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Британският външен министър призова руския посланик в Лондон във връзка със ситуацията в Сирия

РИА Новости: Британският външен министър призова руския посланик в Лондон във връзка със ситуацията в Сирия

26 Февруари 2018 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Борис Джонсън призова руският посланик Александър Яковенко във връзка със ситуацията в Източна Гута в Сирия, съобщава РИА Новости, като се позовава на официална информация от интернет страницата на британското външно ведомство.
„Поканих руския посланик да дойде във Външното министерство за да съобщи за плановата на неговата страна относно реализацията на резолюция 2401“, се казва в съобщението, подписано от Джонсън.
По-рано Русия обяви хуманитарно примирие в Източна Гута и намерението за създаване на коридор за евакуация на цивилни, чийто координати предстоят да бъдат обявени, който ще действа на 27 февруари от девет часа сутринта до 14:00 часа следобед. Според Великобритания, „ако Русия може да спре за пет часа, може да го направи и за 24. Москва трябва да реши дали ще спазва напълно резолюцията, с която се е съгласила и за която е гласувала или иска да играем двулични игри“, пише още в съобщението на Джонсън.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция е установила пълен контрол над границата със Сирия в района Африн

ТАСС: Турция е установила пълен контрол над границата със Сирия в района Африн

26 Февруари 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въоръжените сили на Турция са установили пълен контрол над границата със Сирия в района на провеждане на операцията „Маслинова клонка“ против кюрдските формирования в сирийския район Африн. Това е съобщила в понеделник Anadolu Agency, предава ТАСС.
Според данните на турската агенция, турските военни и групировката „Свободна сирийска армия“ (ССА) са „очистили от терористите“ селата Карманлук, Горна Синара о Долна Синара, след което на границата е сформирана линия във формата на полумесец около сирийския Африн. За цялата операция, ВС на Турция са взели под контрол 87 села и 115 стратегически височини в Северна Сирия. Както е отбелязал телевизионният канал HABERTURK, с този ход е завършен първия етап от „Маслинова клонка“.
ТАСС припомня, че в края на януари турския премиер Бинали Йълдъръм съобщи пред журналистите, че републиката ще проведе операцията в четири етапа, но тогава той не е разкрил подробности около казаното.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция ще продължи преговорите с Русия и Иран за установяване на примирие в Сирия

ТАСС: Турция ще продължи преговорите с Русия и Иран за установяване на примирие в Сирия

26 Февруари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция има намерение да продължи преговорите си с Русия и Иран за постигане на примирие в Източна Гута. Това съобщи в понеделник турския президент Реджеп Таийп Ердоган по време на пресконференция в Истанбул, предадена пряко от телевизионния канал A Haber, предава ТАСС.
„Независимо от приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, там от два дни не може да се установи примирие“, подчерта Ердоган. „Ще продължим преговорите с Русия и Иран (по този въпрос). Следим за случващото се“, заяви той.
ТАСС уточнява, че по заповед на президента на Русия Владимир Путин в Източна Гута от 27 февруари, от 09:00 до 14:00 ежедневно, се въвежда хуманитарна пауза за извеждането на мирни жители. Руската агенция припомня, че в събота СС на ООН прие резолюция 2401 за прекратяване на бойните действия на цялата територия на Сирия за най-малко 30 дни, с цел да се окаже хуманитарна помощ на населението.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Унгария поиска оставката на Върховния комисар на ООН по правата на човека заради критиката му към Виктор Орбан

AFP: Унгария поиска оставката на Върховния комисар на ООН по правата на човека заради критиката му към Виктор Орбан

26 Февруари 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Женева. В понеделник Унгария поиска оставката на Върховния комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин заради „неприемливата“ и „неподходяща“ критика към антимиграционната реторика на премиера Виктор Орбан, предава AFP.
„Очевидно е, че Зейд (Раад) Ал Хюсеин трябва да се оттегли. Той не е достоен за поста", заяви унгарският външен министър Петър Сиярто в рамките на годишното заседание на Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антониу Гутериш за Източна Гута: Спрете този ад на Земята

Антониу Гутериш за Източна Гута: Спрете този ад на Земята

26 Февруари 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Женева. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова воюващите страни в гражданската война в Сирия да започнат незабавно спазването на 30-дневно примирие в цялата страна, предава Radio Free Europe.
В реч за откриването на годишната сесия на Съвета на ООН по правата на човека, Гутериш заяви, че агенциите имат готовност да окажат животоспасяваща помощ и да евакуират критично ранените от бунтовническия анклав Източна Гута, разположена в близост до столицата Дамаск. Португалецът направи изявлението, след като на 24 февруари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за незабавно едномесечно примирие в Сирия, което цели доставянето на медицинска помощ и евакуирането на пострадали от зоните на конфликт. Мярката бе наложена след седмица на интензивни бомбардировки на Източна Гута, в резултат на които по данни на активисти бяха убити повече от 500 души.
„Източна Гута на може да чака! Спрете този ад на земята!“, бяха думите, с които Гутериш се обърна към присъстващите на годишната сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева.
Междувременно Върховният комисар по правата на човека към ООН Зеид Раад ал-Хюсеин заяви, че в понеделник са нанесени нови въздушните удари по Източна Гута.
На 25 февруари Иран подчерта, че атаките срещу „терористи“ извън сирийската столица ще продължат, но Техеран и Дамаск ще уважат примирието за посочените части на страната. Турция също заяви, че примирието няма да засегне военната им офанзива в кюрдският анклав Африн в Северна Сирия.
Междувременно френският президент Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел са провели телефонен разговор с руският президент Владимир Путин относно прекратяването на огъня в Сирия, съобщиха от Кремъл. Според говорител на германското правителство Макрон и Меркел са настоявали Путин да окаже „максимален“ натиск върху сирийското правителство да спре боевете в Източна Гута, където ООН твърди, че живеят около 400 хиляди души.
От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Русия, Иран и сирийското правителство, че са отговорни за „хуманитарния позор“ в Сирия. Русия съвместно с Иран оказаха значителна подкрепа на Асад през цялата седемгодишна гражданска война в Сирия, започнала с протести срещу правителството. Москва помогна конфликтът да се обърне в полза на Асад, като започна кампания от въздушни удари през 2015г., след което засили военното си присъствие и на терен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон към турския президент: Примирието в Сирия трябва да се прилага и в Африн

Еманюел Макрон към турския президент: Примирието в Сирия трябва да се прилага и в Африн

26 Февруари 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Париж. В рамките на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, държавният глава на Франция Еманюел Макрон е заявил, че предложеното от ООН примирие за Сирия трябва да се прилага на територията на цялата близкоизточна република, включително в Африн, където е в ход операция „Маслинова клонка“ на военните на Анкара, предава AFP.
Макрон е подчертал, че 30-дневното прекратяване на огъня „обхваща цялата сирийска територия, включително и в Африн, и трябва да бъде въведено навсякъде, от всички, без забавяне", се казва в съобщение от Елисейския дворец.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: СОЧП съобщава за нови 10 жертви на бомбардировки в Източна Гута

AFP: СОЧП съобщава за нови 10 жертви на бомбардировки в Източна Гута

26 Февруари 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Дамаск. При нови въздушни удари, нанесени от режима в Дамаск срещу бунтовническия анклав Източна Гута в понеделник, са загинали 10 цивилни, девет от които – от едно семейство, предава AFP, като се позовава на информация от Сирийската обсерватория за човешките права.
Съгласно разпространената информация, въздушните удари са поразили сграда в Дума, главен град в Източна Гута.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: СОЧП съобщава за нови жертви сред цивилните в резултат на удари в Източна Сирия

AFP: СОЧП съобщава за нови жертви сред цивилните в резултат на удари в Източна Сирия

26 Февруари 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Най-малко 25 цивилни са загинали при въздушни удари в Източна Сирия, нанесени срещу един от последните райони, контролирани от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, предава AFP, като се позовава на данни от Сирийската обсерватория за човешките права.
От базираната в Лондон правозащитна организация съобщават за седем деца сред жертвите. Ударите са нанесени в неделя, северно от бившия бастион на джихадистите в близост до границата с Ирак.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция приветства възможността за мир в Сирия, но няма да прекрати операция „Маслинова клонка“

Hurriyet: Турция приветства възможността за мир в Сирия, но няма да прекрати операция „Маслинова клонка“

25 Февруари 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция приветства гласуваната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за 30-дневни спиране на огъня и позволяване на хуманитарни доставки в блокираната Източна Гута, но от Анкара заявиха, че операция „Маслинова клонка“ ще продължи, пише вестник Hurriyet. Според Хами Аксай, говорител на турското външно ведомство, „ние приветстваме приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция като отговор на влошаващата се хуманитарна ситуацията из цяла Сирия и в частност Източна Гута“. По думите на говорителя, „Турция ще продължава да разширявана своята хуманитарна помощ за сирийския народ, но в същото време… ще продължава да се бори с терористични организации, които заплашват териториалната цялост и политическо единство на Сирия“. В думите на Аксай става въпрос за кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“, които заедно със своето политическо крило „Демократически съюз“, контролират част от Северна Сирия. Считайки ги за терористична организация, Анкара започна срещу тях операция „Маслинова клонка“ на 20 януари.
Вестникът пише още, че макар резолюцията да е била гласувана и приветствана от блокираните в Източна Гута бунтовници, сблъсъците между тях и представители на режима са продължили и в неделя. Това са съобщили от базираната в Лондон Сирийската обсерватория за човешки права, чиято информация изданието привежда. Според същата информация на 25 февруари са загинали още 13 цивилни в бунтовническия анклав, което е добавка към над 500-те убити в рамките на последната седмица.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия и Франция призоваха Владимир Путин да укаже натиск върху Сирия за спазването на резолюцията за преустановяване на огъня

AFP: Германия и Франция призоваха Владимир Путин да укаже натиск върху Сирия за спазването на резолюцията за преустановяване на огъня

25 Февруари 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Берлин. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел са призовали в неделя руският държавен глава Владимир Путин да укаже „максимален натиск“ върху Сирия за „незабавно“ прилагане на резолюцията за 30-дневни спиране на огъня, приета в събота от Съвета за сигурност на ООН, предава AFP.
Меркел и Макрон са подчертали по време на телефонен разговор с руския президент, „че е жизненоважно резолюцията (на ООН) да бъде приложена бързо и цялостно“, разкриха от офиса на канцлера в неделя. Според пресцентъра на Меркел, двамата са „призовали Русия да упражни максимален натиск срещу Сирия за постигането на незабавно спиране на въздушните удари и боеве“.
По-рано от Кремъл заявиха във връзка с проведения телефонен разговор, че трите страни са обсъдили ситуацията в Източна Гута и са се съгласили да обменят информация относно Сирия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел са обсъдили ситуацията в Сирия

ТАСС: Владимир Путин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел са обсъдили ситуацията в Сирия

25 Февруари 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил с неговия френски колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел ситуацията в Сирия в проведен телефонен разговор, предава ТАСС. От пресцентъра на Кремъл заявиха в официално съобщение, че тримата са обсъдили „сирийската проблематика и по-конкретно ситуацията в Източна Гута и гарантирането на достъпа на хуманитарна помощ в този и други региона на Сирия“. Трите страни са изразили удовлетворение, че благодарение на общите усилия е станало възможно приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН на 24 февруари, призоваваща за 30-дневно примирие в близкоизточната държава.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: По периметъра на Източна Гута се водят тежки сблъсъци

AFP: По периметъра на Източна Гута се водят тежки сблъсъци

25 Февруари 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ сирийските правителствени сили са влезли в тежки сблъсъци с опозицията в южните части на контролирания от нея анклав Източна Гута край Дамаск, предаде AFP.
„Сблъсъците по периметъра на Източна Гута са убили най-малко 13 членове на проправителствените сили и шестима бойци на опозиционната група „Джаиш ал Ислам“, съобщава „Обсерваторията“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Резолюция №2401 на Съвета за сигурност на ООН за примирето в Сирия влезе в сила (ОБЗОР)

Резолюция №2401 на Съвета за сигурност на ООН за примирето в Сирия влезе в сила (ОБЗОР)

25 Февруари 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Дамаск. Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия с подкрепата на Русия. В резолюцията се настоява за прекратяване на огъня „без забавяне“, за да се осигури достъп на хуманитарна помощ до засегнатите от бойните действия райони. Документът бе гласуван на фона на тежките бомбардировки контролирания от опозицията анклав Източна Гута, за които се смята, че е отговорно сирийското правителство.
Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви: „ Ние много закъсняхме с отговора на тази криза", обвинявайки Русия, че е забавяла гласуването. За да се получи съгласието на Русия думите „в срок от 72 часа“ бяха заменени с „без забавяне“, думата „незабавна“ бе премахната по отношение на хуманитарната помощ.
„Веднага предупреждаваме, че ние няма да допуснем произволни интерпретации на току-що приетата резолюция. Искаме да се прекрати безотговорната реторика и вместо това (страните) да се включат в общите усилия по урегулиране на конфликта на основата на резолюция номер 2254 на Съвета за Сигурност на ООН“, на свой ред заяви постоянният пратеник на Русия в световната организация Василий Набензя.
Въпреки резолюцията базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права съобщи, че военни самолети са атакували Източна Гута в събота вечерта след гласуването. Сирийските военни са открили ответен огън срещу атаките на терористите от „Джебхат ан Нусра“ по позициите им в населените места Салихия и Хараста в региона Източна Гута. Междувременно и Кюрдските милиции в провинцията Африн съобщиха, че са готови да съблюдават резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяването на огъня в Сирия, но и че са готови на ответни действия в региона, където от края на януари турските ВВС провеждат операция. Иранският генерал Мохамад Бакери, чието правителство подкрепя сирийския президент Башар Асад заяви, че Техеран и Дамаск ще подкрепят резолюцията. Но той допълни, че примирието няма да обхване предградията на Дамаск, „държани от терористи“. „Операциите по прочистването ще продължат“, увели генералът. Същевременно примирието не се разпростира върху обявените от всички страни за терористки организации "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра".
Държавният департамент на САЩ, правителствата на Германия, Франция и на Великобритания, както и папата призоваха резолюцията да бъде спазвана, за да се допусне достъпа на хуманитарна помощ в страната

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Папата призова към незабавно прекратяване на насилието в Сирия

AFP: Папата призова към незабавно прекратяване на насилието в Сирия

25 Февруари 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Рим. Папа Франциск призова към незабавно прекратяване на насилието в Сирия, за да се позволи доставянето на хуманитарна помощ, особено в контролирания от опозицията анклав Източна Гута, предава AFP.
„Този февруари бе един от най-насилствените периоди в седемгодишния конфликт“, заяви папата. „Затова и призовавам към незабавно прекратяване на насилието, за да се позволи достъп на хуманитарна помощ – храна и лекарства, както и евакуацията на ранените и болните“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Казахстан призова към пълно съблюдаване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за примирието в Сирия

ТАСС: Казахстан призова към пълно съблюдаване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за примирието в Сирия

25 Февруари 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Астана. Външното министерство на Казахстан приветства приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяването на бойните действия в Сирия за 30 дни, за да се позволи хуманитарната ситуация в страната, предава ТАСС.
„Отбелязваме особената актуалност на документа на фона на нарасналото в последно време равнище на насилие в редица райони на Сирия, в това число и в Източна Гута с многочислени жертви сред гражданското население, включително над жени и деца“, пише в официално заявление на министерството.
От там отбелязаха, че осъществяването на приетата резолюция ще стане една от конкретните стъпки за осигуряването на сигурния и безопасен достъп на хуманитарна помощ в най-пострадалите райони на Сирия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран съобщи, че щурмът срещу предградията на Дамаск ще продължи дори и след призива на ООН за примирие

Reuters: Иран съобщи, че щурмът срещу предградията на Дамаск ще продължи дори и след призива на ООН за примирие

25 Февруари 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранското правителство съобщи, че настъплението срещу контролираните от опозицията предградия на Дамаск, където сблъсъците между нея и правителствените сили продължават, въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща към 30-дневно примирие в Сирия, предава Reuters.
Иранският генерал Мохамад Бакери, чието правителство подкрепя сирийския президент Башар Асад заяви, че Техеран и Дамаск ще подкрепят резолюцията. Но той допълни, че примирието няма да обхване предградията на Дамаск, „държани от терористи“. „Операциите по прочистването ще продължат“, увели генералът.
Междувременно руското правителство съобщи, че разчита тези, които от чужбина подкрепят антиправителствените сили в Сирия, да направят всичко възможно примирието да се спазва.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва строго ще пресича опитите за проваляне на мирния процес в Сирия

МВнР на Русия: Москва строго ще пресича опитите за проваляне на мирния процес в Сирия

25 Февруари 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското външно министерство съобщи, че страната ще пресича строго всеки опит да се провали мирния процес в Сирия. Това бе съобщено във връзка с приемането на резолюция 2401 на Съвета за сигурност за примирието в арабската държава, предава ТАСС.
„След приемането на резолюцията на ООН, ние ще пресичаме строго опитите допълнително да се разпалва антируската и антисирийската истерия и да се провали процеса на политическото разрешаване на конфликта, който в резултат на Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи получи ново дихание“, подчертават от министерството.
Москва разчита, чуждестранните покровители на антиправителствените сили в Сирия ще осигурят съблюдаването на примирието. От там подчертаха, че борбата срещу терористите от „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“ ще бъде продължена, защото примирието не се разпростира върху тях.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кюрдските сили заявиха, че са готови да съблюдават примирието в Африн

РИА Новости: Кюрдските сили заявиха, че са готови да съблюдават примирието в Африн

25 Февруари 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Кюрдските милиции в Африн съобщиха, че са готови да съблюдават резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяването на огъня в Сирия, но и че са готови на ответни действия в региона, където от края на януари турските ВВС провеждат операция, предава РИА Новости.
Съветът за сигурност на ООН в събота прие резолюция №2401, което изисква всички страни "незабавно да спрат сблъсъците" и да се ангажират в гарантирането на дългосрочна хуманитарна пауза от поне 30 дни на цялата сирийска територия, за да се даде възможност за безопасна и безпрепятствена доставка на хуманитарна помощ и медицинска евакуация на сериозно болните и ранени. Турските власти заявиха, че ще подкрепят резолюцията.
"Ние заявяваме нашата готовност да се съобразим с резолюцията на ООН относно прекратяване на военните действия на Съвета за сигурност срещу всички врагове, като си запазваме правото да отвърнем на удари в контекста на законна самоотбрана в случай на агресия на турската армия и на съюзните ѝ сили в Африн," - се казва в официално заявление на съставените предимно от кюрди „Сирийски демократични сили“
Организацията също призова останалите воюващи фракции да последват примера ѝ и да подкрепят прекратяването на огъня. Кюрдските сили заявиха, че ще осигурят достъп на делегациите на ООН в засегнатите райони на Африн за оказване на хуманитарна и медицинска помощ и за определяне на щетите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската армия е открила ответен огън след обстрел от терористите в Източна Гута

ТАСС: Сирийската армия е открила ответен огън след обстрел от терористите в Източна Гута

25 Февруари 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийските военни са открили ответен огън срещу атаките на терористите от „Джебхат ан Нусра“ по позициите им в населените места Салихия и Хараста в региона Източна Гута край Дамаск, предава ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Терористите са открили огън на линията на фронта Зрейкия – Хузарма – Нашибия и са се опитали да се придвижат в това направление. Армията е нанесла удари по противника, унищожавайки негови огневи точки.
Съветът за сигурност на ООН в събота прие резолюция, изискваща от страните в конфликта в Сирия да прекратят бойните действия най-малко за 30 дни, за да може на населението да се окаже хуманитарна помощ. Съгласно резолюцията, примирието не се разпространява върху „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция призова към примирие в Източва Гута

Anadolu Agency: Турция призова към примирие в Източва Гута

25 Февруари 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прессекретарят на турското президентство Ибрахим Калън призова международната общност да предприеме мерки да се спре насилието в контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута, предава Anadolu Agency.
„Режимът на сирийския президент Башар Асад подлага на клане хората в Източна Гута. Интензивните инициативи на нашия президент Реджеп Тайип Ердоган и свързаните агенции текат“, заяви Калън. „Целият свят трябва да каже единогласно: „Спрете клането“, допълни той.
Дом на около 400 хил. жители Източна Гута попада сред зоните за деескалация на насилието, на които Турция, Русия и Иран са гаранти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Постоянният представител на Русия в ООН заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност относно Сирия е формалност“

Интерфакс: Постоянният представител на Русия в ООН заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност относно Сирия е формалност“

25 Февруари 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия няма да доведе до незабавно примирие. Според него за него е необходимо враждуващите страни в страната да бъдат подтикнати, предава Интерфакс.
„Примирието трябва да бъде постигнато на място между враждуващите страни. То не може да бъде постигнато в Съвета за сигурност на ООН при цялото уважение към тази институция“, заяви Небензя след заседанието на Съвета за сигурност.
„Бихме искали това примирие да настъпи незабавно, но нека бъдем реалисти: би ни се желало да въвлечем страните в процеса и да ги подтикнем да изпълнят резолюцията“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън призова  за „пълномащабно“ спазване на примирието в Сирия

ТАСС: Борис Джонсън призова за „пълномащабно“ спазване на примирието в Сирия

25 Февруари 2018 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън призова за „пълномащабно" спазване на примирието в Сирия, съобщава ТАСС.
„Приветствам единодушното приемане от Съвета за сигурност на ООН на резолюция номер 2401 днес. В цяла Сирия има нужда от хуманитарна помощ и медицинска евакуация, но най-вече в Източна Гута. Тези с влияние върху режима (на Башар Асад) трябва да осигурят пълно прилагане на прекратяването на огъня“, пише в социалната мрежа „Туитър“ Борис Джонсън.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Макрон и Меркел ще разговарят с Путин за прекратяването на огъня в Сирия

AFP: Макрон и Меркел ще разговарят с Путин за прекратяването на огъня в Сирия

25 Февруари 2018 | 02:05 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще разговарят в събота с президента на Руската федерация Владимир Путин за план за прекратяване на огъня в Сирия, предава AFP.
Разговорите, които бяха насрочени след гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция за 30-дневно прекратяване на огъня, ще се фокусират около „прилагане на резолюцията и политическа пътна карта за постигане на траен мир в Сирия“ се съобщава от администрацията на френския президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавният департамент на САЩ настоява за незабавно изпълнение на резолюцията за Сирия

ТАСС: Държавният департамент на САЩ настоява за незабавно изпълнение на резолюцията за Сирия

25 Февруари 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ настоява за незабавно изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, предава ТАСС.
„САЩ искат да видят незабавно спиране на огъня. Режимът на Асад и съюзниците му трябва да спрат настъплението в Източна Гута, да позволят храни и лркарства да достигнат до невинното цивилно население, което отчаяно се нуждае от тях“, заявява в социалната мрежа „Туитър“ Хедър Науърт, ръководител на пресслужбата на Държания департамент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Постоянният представител на Сирия в ООН настоява да се прекратят плановете за разделяне на страната му

ТАСС: Постоянният представител на Сирия в ООН настоява да се прекратят плановете за разделяне на страната му

25 Февруари 2018 | 00:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари, настоява САЩ, Великобритания и Франция да прекратят плановете за разделяне на Сирия по време на изказването си пред Съвета за сигурност на ООН, предава ТАСС. 
„Правителствата на тези страни – САЩ, Великобритания и Франция трябва да прекратят разработването на така наречените стратегически планове, които напомнят колониалните времена, например по разделянето на Сирия. Те именно и така направиха – събраха се във Вашингтон и се договориха за разделяне на Сирия в течение на времето. Те трябва да прекратят претворяването в реалния живот на такива стратегически планове,
резултатът от които се явява разпространението на тероризма“
„Тази резолюция трябва да се изпълнява в цяла Сирия, включително Африн, включително териториите, контролирани от САЩ, включително и Голан“, добавя той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Нови въздушни удари в Източна Гута след резолюцията на ООН

Reuters: Нови въздушни удари в Източна Гута след резолюцията на ООН

25 Февруари 2018 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права съобщи, че военни самолети са атакували Източна Гута в събота вечерта след гласуването на резолюция на ООН за спиране на огъня, предаде Reuters.
Самолетите са нанесли удари в град Шифуниех в размирния анклав, съобщават базираната в Лондон организация и двама жители на обсадения крайградски район на Дамаск. Напомня се, че сирийското правителство и съюзниците му бомбардират Източна Гута от неделя вечерта в една от най-интензивните въздушни кампании досега по време на седем-годишния конфликт.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.