НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: „Задруга за чиста храна“ предлага да се въведат национални критерии за чиста храна

Велико Търново: „Задруга за чиста храна“ предлага да се въведат национални критерии за чиста храна

14 Април 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Да се въведат национални критерии за чиста храна предлага организацията „Задруга за чиста храна“. По този повод ще бъде разпратено отворено писмо до някои отговорни институции, в което са посочени примерни подобни правила, на които трябва да отговаря една храна, за да бъда здравословна. То ще бъде насочено към омбусмана на Република България Мая Манолова и министерствата на здравеопазването, образованието и земеделието. Това каза пред журналисти във Велико Търново Филип Хайвазиян, един от членовете на Управителния съвет на Задругата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той припомни каузата на организацията – „Да се завърне здравето в България с подходящи храна и начин на живот“. Целта на писмото е да се обмени опит с отговорните институции и да се работи заедно с тях. Стоичко Миличин, друг член на Управителния съвет, добави, че ще е по-евтино за държавата ако се грижи профилактично за здравето на населението, вместо да се чака задълбочаването на проблема. „Искаме среща, на която да представим нещата в посока критерии за чиста храна – докъде сме стигнали. Да дадем това на държавата да го ползва ако желае, ако не – ние продължаваме да работим в тази насока, дори без тяхната подкрепа и помощ“, заяви Миличин. Желанието на Задругата е на първо място критериите да бъдат използвани в детското и училищно хранене, а след това и в столовото хранене, а защо не и в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Вече има изготвени примерни менюта и списъци с продукти, част от които са въведени в няколко русенски училища. „Практиката показва, че този подход е много успешен и дори води до намаляване броя на отсъстващите ученици“, коментира още Филип Хайвазиян.
Следващата среща на Задругата ще е на 19 май в Копривщица.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: „Задруга за чиста храна“ ще работи за популяризирането на здравословното хранене сред децата

Велико Търново: „Задруга за чиста храна“ ще работи за популяризирането на здравословното хранене сред децата

28 Януари 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Задруга за чиста храна“ ще работи за популяризирането на здравословното хранене сред децата. Организацията бе юридически учредена във Велико Търново и в нея се включват над 40 фирми, производители на здравословни храни. Един от членовете на Управителния съвет – Филип Хайвазиян, посочи пред Радио „Фокус“ – Велико Търново, че сдружението ще работи с Центъра за обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването и Комисията за закрила на детето по тяхната съвместна програма за въвеждане на здравословното хранене в училище.
„С центъра ще се развива и популяризира културата относно начина, по който децата да избират храни, как да правят връзка между отделените храни и тяхното здраве. Ще създават опит за това как да пазаруват и да си приготвят здравословна храна“, разказа още Филип Хайвазиян. Той уточни, че има идея сдружението да създаде специална „кошница с продукти-еталони“. В нея ще се предлагат храни от всякакъв вид – млечни продукти, зърнени храни, хляб, сладкиши, закуски, месо, консерви, сладка, конфитюри и др. „Това ще са изчистени крайни продукти, които да са на нормална цена в големи търговски обекти. Всеки един от членовете на „Задруга за чиста храна“ ще предложи по един, който ще е негова своеобразна визитка“, обобщи членът Хайвазиян. В момента се работи по изготвянето на критерии, на които трябва да отговарят въпросните продукти-еталони.
Предстои „Задруга за чиста храна“ да подаде документи в Търговския регистър и да се регистрира официално. Членове на управителния съвет са Стоичко Миличин, Елка Димитрова, Ани Ташева, Филип Хайвазян, Сотир Ненов, Емил Елмазов и Георги Славейков.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като е гласувал на парламентарните и президентските избори в страната. 24 юни 2018 година
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.