НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пазарджик: Велинград отбеляза Тодоров ден с конни състезания

Пазарджик: Велинград отбеляза Тодоров ден с конни състезания

25 Февруари 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Велинград. Традицията за отпразнуването на Тодоровден във Велинград бе възобновена след десетгодишно прекъсване, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова, експерт в Общината. Празникът започна с конно шecтвиe от кварталите "Каменица" и "Чепино" до поляните в края на града. Празничен водосвет за здраве, късмет и берекет бе отслужен от отец Ангел. „Пресъздаден бе и ритуал по захранване на конете с участието на танцьорите от група „Здравче–Венче“ при Народно читалище „Васил Левски 1904”. Ритуалът се извършва, като се подреждат конете със своите ездачи, младите снахи и свекървите, като снахите са обърнати към изгрева и се покланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат да жънат ниско жито и пшеница и овес. Закичват се ездачите със здравец, а конете се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава годината, с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата и със сол за захранка“, уточни Кирилова. Участниците са премерили сили в надбягването с коне, така наречените - кушии, и надтегляне с тежковозни породи. Първо място в кушиите е заел Павел Тодоров, второ място - Иван Караилиев а на трето се е класирал Богдан Мишев. Наградата за най-гиздав кон и ездач е връчена на Стойчо Малинов. Победителите са получили парични награди.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: За 17-а поредна година клубът по конен спорт „Калоян 92“ е шампион на България

Велико Търново: За 17-а поредна година клубът по конен спорт „Калоян 92“ е шампион на България

24 Февруари 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За 17-а поредна година великотърновският клуб по конен спорт „Калоян 92“ е шампион на България. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново треньорът на Клуба Тодор Кулов. Той посочи, че миналата година Мартина Абаджиева е станала държавен шампион по всестранна езда, а Елица Николова е спечелила златен медал от Балканиадата по обездка отборно. Общо картотекираните състезатели на клуба са 25, от които 7 деца и 8 юноши до 18 години. Най-малкият състезател е на 8 години. Картотекираните коне са 35. Конната база разполага с 65 коня от породите холщайнер, олденбург, вестфален, хановер, източнобългарска и други. 40 от тях са в тренинг. Има и 25 кобили и с малки кончета. Тодор Кулов посочи, че миналата година на Конната база в Арбанаси се е провел Международен турнир по конен спорт, който през 2018 година ще се проведе в Шумен. „Имаме уговорка с клуба от Шумен едната година турнирът да се провежда при тях, а на другата при нас“, посочи Кулов.
Клуб „Калоян 92“ съществува от 1975 година. Тренират три възрастови групи: деца, юноши и мъже.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Тодоровден е наричан още Булкина неделя, защото на него празнуват младите жени, омъжили се през годината

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Тодоровден е наричан още Булкина неделя, защото на него празнуват младите жени, омъжили се през годината

24 Февруари 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тодоровден е наричан още Булкина неделя, защото на него празнуват младите жени, омъжили се през годината. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ младите булки отиват със свекървите си на църква, за да могат да приемат първото причастие през този пост. „След службата свекървите и булките обикалят църквата и си взимат от новоцъфналите цветя. Миенето на косите, играенето по дворовете на къщите, са стари християнски обичаи, които са се правили едно време. Всички ние приготвяме трапеза. Тя е много богата, но е постна – питка с мая, супа от леща, чорба от гъби, картофи, варена царевица“, добави тя. Аделина Стефанова каза още, че в превод от гръцки език „тодор“ означава „божи дар“ и по тази причина на днешния ден празнуват не само Тодор и Теодора, а и Божидар, Божидара, Дара, Дарин, Юлияна и други.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Стотици почитатели на конния спорт се събраха в Арбанаси, за да отбележат Тодоровден

Велико Търново: Стотици почитатели на конния спорт се събраха в Арбанаси, за да отбележат Тодоровден

24 Февруари 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Стотици почитатели на конния спорт и на конете от цяла България се събраха в архитектурния резерват Арбанаси, където за 28-и пореден път бе отбелязан традиционният български празник Тодоровден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Селото отново бе домакин на конкурса за най-гиздав кон, в който се включиха 28 участници. Сред гостите на конкурса бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.
Жребецът Валеско с ездач Любомир Янков спечели надпреварата, а наградата му бе връчена от Ваня Колева. На втора позиция се класира Елена Николова с породистата кобила Лачита, наградена от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов. Присъдени бяха две трети места – на кобилата Айсгърл с ездач Христина Серафимова и на коня Криско на Йоана Тодорова. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.
Даниел Панов приветства всички гости, които не се уплашиха от лошото време и уважиха традиционния празник. „Доброто отношение и любовта към конете са част от нашата българска идентичност още от времето на Първото българско царство. Благодаря на всички, които съхраняват и популяризират нашите традиции и обичаи. Благодаря на треньора и основател на клуба по конен спорт „Калоян – 92” Михаил Костов, както и на всички състезатели – за многобройните успехи и големия принос за спортната слава на Велико Търново и Арбанаси“, каза Даниел Панов, след което поздрави и всички именици. Приветствени думи отправи също заместник-министър Ваня Колева.
Празникът продължи с атрактивни демонстрации на конната база край селото, където ездачите показаха професионалните си умения по различни спортни дисциплини, свързани с ездата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова, етнолог: В основата на честванията на Тодоровден е и древната почит на българите към коня

Доц. Петя Банкова, етнолог: В основата на честванията на Тодоровден е и древната почит на българите към коня

24 Февруари 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Тодоровден е свързан с древната почит на българите към коня. Това каза за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ етнологът доц. Петя Банкова. Тя отбеляза ,че от там идва и названието Конски Великден. Празникът е на подвижна дата, определя се от лунния календар, и се отбелязва в края на първата седмица от Великденския пост след Сирни Заговезни. „По-малко известната страна на проявление на светеца е неговото покровителство на булките и младите жени", отбеляза етнологът. „В тази връзка са спазвани и редица забрани, свързани не само с неговия празник, а и с цялата предходна седмица. Тодоровата седмица се смята за хаталия – лоша и опасна. Наричат я глуха, черна, празна, нечиста. Определени названия имат и дните ѝ. Понеделник е песи, кучи, беси или разметни. С него започва строг тридневен пост, наречен тримирене. Вторник е наречен уструл или чер, сух, глух, лош. Сряда-та е луда, черна, куца, крива. Но да се радваме, че тази седмица е вече зад гърба ни. Който работил - работил, който разсърдил светеца – разсърдил, време е да отбележим и празнуваме празника“, каза доц. Петя Банкова. Тя добави, че на този ден да се правят обредни хлябове, колаци, краваи, които са украсявани с конски подкови и геометрични фигури.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“: Легенда разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“: Легенда разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято

24 Февруари 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Легенда разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ в житието на Теодор Тирон не се споменава, че е имал кон или че е служил във войсковата конница. „Жените приготвят хлебчета, под формата на подкова или конче, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Мъжете почистват конете, окичват ги със здравец или кукуряк и излизат на поляната за надбягване. Тук по нашия край това състезание с коне се извършва в Разлог и се нарича кушия“, каза още Стефанова. На първенеца мъж дават риза или плат за риза, а на коня – нова юзда. „Жените пък мият косите си рано сутрин с вода, в която поставят слама от яслите на конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива“, добави тя.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Конният ескадрон на СДВР отбеляза Тодоровден с традиционни състезания

София: Конният ескадрон на СДВР отбеляза Тодоровден с традиционни състезания

24 Февруари 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Конният ескадрон на СДВР отбеляза Тодоровден с традиционни състезания. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. За поредна година полицаи от СДВР показаха майсторска езда на стадиона в кв. “Бенковски“ в столицата. С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция“ от столичната дирекция на МВР почетоха Тодоровден. Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Младен Маринов, директора на СДВР Ивайло Иванов и кмета на район "Сердика" Тодор Кръстев. Тържественото откриване на надпреварата започна на площада в кв. „Бенковски“ с празничен ритуал и водосвет. В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция“ премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. Породистите коне зарадваха стотици гости, дошли да се насладят на първокласните им умения. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. На първо място бе класиран Михаил Михаилов с кобила Корона, на второ - Димитър Милушев с кон Аркан и на трето - Асен Бояджиев с кобила Джерада. Тримата финалисти получиха и парични награди, осигурени от фирма, ангажирана с организацията на инициативата. След връчването на наградите, участниците в състезанието направиха почетна обиколка на стадиона под звуците на духовия оркестър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 2 718 са жителите на общината, които празнуват имен ден на Тодоровден

Сливен: 2 718 са жителите на общината, които празнуват имен ден на Тодоровден

24 Февруари 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Сливен. 1 408 са мъжете с името Тодор, които имат постоянен адрес в община Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. От тях 1 079 са в град Сливен. Дамите с името Тодорка са 483 в община Сливен, като с постоянен адрес в града са 322. Теодор се казват 212 господа с постоянен адрес в общината, като в града това име носят 181. Дамите с името Теодора в община Сливен са 441, като с постоянен адрес в град Сливен са 361. Дора се казват 174 жени в община Сливен. От тях 142 са с постоянен адрес в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С кушии в село Вардим ще отбележат Тодоровден

Велико Търново: С кушии в село Вардим ще отбележат Тодоровден

24 Февруари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Тодоровден ще отбележат в свищовското село Вардим. Празникът е един от най-тачените от жителите на населеното място и земеделските производители от региона. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Вардим Сенка Добрева. Тя припомни, че свети Тодор заема важно място в народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и за свързаното с нея плодородие. Във Вардим по стара традиция кушиите заемат важно място в този ден. Всеки, който притежава кон или магаре, може да се включи в надбягванията. Млади момичета, облечени в национални носии, закичват конете с чемшир и здравец, даряват стопанина с кърпа и нахранват животните с царевица. Местният свещеник благославя конете и стопаните, а също и жителите на селото. След приключване на състезанията ще бъдат отличени и победителите, които ще получат парична награда и грамота. За всички, включили се в кушиите, ще има и поощрителни награди. Празникът ще се проведе от 13.00 часа на стадиона в село Вардим.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Йордан Георгиев: Житието на св. Теодор е поука и утеха за християните, пример за духовен подвиг

Отец Йордан Георгиев: Житието на св. Теодор е поука и утеха за християните, пример за духовен подвиг

24 Февруари 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Житието на св. Теодор Тирон е поука и утеха за нас християните, пример за духовен подвиг. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград. По думите му като завършек на първата седмица от Великия пост днес си припомняме големия духовен подвиг на светеца, ролята му на покровител и спасител на християните, на християнската вяра. Отец Йордан каза, че Теодор бил римски войник в императорския полк в град Амасий в малоазийската област Понт. Царете Максимиан и Максимин, които живеели в началото на IV век, в своята ревност към езическата вяра заповядали да принуждават християните да принасят жертви на боговете. Когато началникът на полка искал да принуди към Теодор жертвоприношение, той му заявил, че е християнин и няма да принесе жертва на идолите. „Началниците на войските и на града го убеждавали да се покори, но Теодор продължавал да не склонява. Началниците го оставили временно, като се надявали, че ще се вразуми и покори на тяхната воля. Но той, без да се бои от опасността, гръмко славел Бога. Между това продължавали строго да преследват християните и да ги принуждават да принасят жертви на идолите. Онези, които не искали да изпълнят тази повеля, били затваряни в тъмница. Теодор ги съпровождал, като ги увещавал към твърдост и търпение. През една нощ Теодор, движим от ревност към истинската вяра, подпалил един от главните идолски храмове. Това забелязали някои езичници, които донесли за него на градоначалника. Управителят повикал Теодор на съд. Той без всякакъв страх признал постъпката си и управителят заповядал да го бият. Той го заплашил с още по-жестоки мъчения, ако не се подчини на царската повеля. Но Теодор спокойно му отговорил, че не се бои от мъки, защото очакването на бъдещите блага го укрепява. Управителят заповядал да отведат Теодор в тъмница, а вратата на тъмницата да заключат и запечатат, защото искал да го умори чрез глад“, добави отец Йордан. По думите му многократно управителят се опитал да принуди Теодор да принесе жертва на боговете, но безуспешно. „Тогава заповядал да мъчат Теодор с железни куки, но сред жестоките страдания мъченикът е проявил непоколебимо търпение. Накрая издал присъда Теодор да бъде изгорен на клада. С молитва той предал на Бога душата си. Една благочестива и добродетелна жена помолила да вземе тялото на свети Теодор. Когато ѝ предали честните мощи, тя ги помазала с благовонно миро, обвила ги в чиста плащаница и ги погребала в дома си в град Евхаити, в Амасийската митрополия, и всяка година чествала паметта на мъченика. Светият великомъченик Теодор починал на 17 февруари около 306 година, при царуването на император Максимиан“, каза още архиерейският наместник на Асеновград.
Отец Йордан добави, че около 50 години след смъртта на Теодор във Византия царувал Юлиан Отстъпник. „Той мразел християните и се стараел да им прави всевъзможни пакости. Знаейки, че пред първата седмица от светата Четиридесетница те пазят строг пост, той за да ги подиграе, заповядал на цариградския управител да поръси с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на пазара. Заповедта му била изпълнена. Но св. мъченик Теодор се явил на архиепископа във видение и му казал да забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже нещата за ядене са поръсени с кръв от идолски жертви. Казал също всички тези, които нямат храна у дома си, да си правят коливо. Архиепископът изпълнил заповяданото и цяла седмица християните се хранели с коливо. Юлиан видял, че мярката не сполучила и заповядал отново да продават храните както преди. Църквата, за благодарност на св. Теодор, запазила досега обичая – в събота на първата седмица от Великия пост чрез коливо да почита паметта на светия великомъченик“, посочи отец Йордан.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“ – Благоевград: Православната църква почита паметта на Свети Теодор Тирон, който е живял през 4 век в Римската империя

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“ – Благоевград: Православната църква почита паметта на Свети Теодор Тирон, който е живял през 4 век в Римската империя

24 Февруари 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Православната църква почита паметта на Свети Теодор Тирон. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. Тя уточни, че Теодор Тирон е млад войник, който е живял през 4 век в Римската империя. „Като добър християнин запалил езически храм и затова му дело го подложили на мъчения, а накрая го изгорили жив на клада. След 50 години византийският император наредил на търговците по време на Великия пост на християните, да поръсят с езическа кръв всичко за ядене“, каза още Аделина Стефанова. Теодор Тирон обаче се явил насън пред архиепископа и предложил християните на този ден да ядат само коливо – сварена пшеница с мед. „Било събота на първия ден от Великия пост и от тогава до днес християните почитат паметта на светеца с ядене на варено жито“, добави църковният уредник. Аделина Стефанова каза още, че цялата седмица се нарича Тодорова седмица, като това е една от най-строгите постни седмици през този пост.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Йордан Георгиев: Голяма е почитта на жителите на Асеновград към св. Теодор

Отец Йордан Георгиев: Голяма е почитта на жителите на Асеновград към св. Теодор

24 Февруари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Голяма е почитта на жителите на Асеновград към св. Теодор. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград. По думите му в града и околността има 60 параклиса, като един от тях е посветен на св. Теодор. „Това е един от най-посещаваните параклиси в нашия край. Той неслучайно е направен извън града, за да може хората да изкарат своите коне, да отидат до тази по-далечна дестинация, да си организират състезание и да се види кой как си е обичал и обгрижвал животните през годината“, каза отец Йордан. Той посочи, че празникът се отбелязва при параклиса „Св. Теодор“, като в този ден се събират определени родове от града и приемат Светото Причастие след края на богослужението. „Стотици хора се събират, правят постен фасул, отбелязват Тодоровден подобаващо“, коментира архиерейският наместник на Асеновград. Отец Йордан посочи, че Тодоровден винаги се отбелязва в съботата на първата седмица на Великия пост. Празникът е наричан още и Конски Великден.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 1 980 са имениците на територията на общината, които празнуват на Тодоровден

Пазарджик: 1 980 са имениците на територията на общината, които празнуват на Тодоровден

24 Февруари 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общо 1 980 са имениците на територията на община Пазарджик, които празнуват на Тодоровден, съобщиха от Общината. Най-много са те в град Пазарджик – 1 342. Най-малко са в селата Сбор – един човек, Ивайло и Крали Марко – по двама. В населените места от община Пазарджик 1 151 души носят името Тодор, 358 са жените с името Теодора. 261 са кръстени с името Тодорка, а 155 са мъжете с името Теодор. Най-малко са жените, които са получили името Дора – 55.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В Ракитово ще се проведат конни състезания по повод Тодоровден

Пазарджик: В Ракитово ще се проведат конни състезания по повод Тодоровден

24 Февруари 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Конни състезания по случай традиционния празник Тодоровден ще се проведат в Ракитово, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик организаторите на проявата. Всички желаещи да участват в кушиите могат да изпробват бързината на конете си и собствените си умения да ги яздят и контролират на пътя Ракитово - Костандово от 10.30 часа. Кушиите ще са на три етапа или малка, средна и голяма. Спечелилите първо, второ и трето място за всяка една от кушиите ще получат грамота, купа, медал и фураж за печелившия кон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Традиционният празник „Тодоровден по нашенски“ ще се проведе в село Баня

Пазарджик: Традиционният празник „Тодоровден по нашенски“ ще се проведе в село Баня

24 Февруари 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На Тодоровден в село Баня ще се проведе традиционния празник „Тодоровден по нашенски“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Мутева, секретар на читалището в панагюрското село. Тя обясни, че празникът ще започне в 10.30 часа с карнавално шествие (парад на коне и магарета) от входната арка на селото, водено от Представителния мажоретен състав на СУ „Нешо Бончев“ с ръководител Мария Бензарова. „Официалното откриване на празника ще бъде на площада на селото в 11.00 часа. Традиционно ще бъде издигната конската опашка – първият символ на българската държава. Празникът ще продължи с постановката „Искри от миналото – Хан Крум Страшни“, пресъздадена от самодейците при Народно читалище „Пробуда - 1872“ и Регионален клуб „Традиция“ - село Баня. За доброто настроение на гостите на празника ще се погрижат и танцьорите от ПФТС „Тангра” - село Попинци с ръководител Мария Терзийска. В 12.30 часа празникът ще се пренесе на стадиона в село Баня, където ще започнат конните състезания в дисциплините: надбягване с коне, надбягване с магарета, надбягване с каруци и слалом с каруци (змейка)“, добави Мутева. Тя каза още, че организаторите са подготвили награди за победителите в състезанията и конкурсите за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон, най-елегантна кобила, най-атрактивен участник.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С водосвет и дефиле на коне в село Арбанаси ще бъде отбелязан Тодоровден

Велико Търново: С водосвет и дефиле на коне в село Арбанаси ще бъде отбелязан Тодоровден

24 Февруари 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За 28-ми път във великотърновското село Арбанаси ще отбележат Тодоровден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на селото Тошо Кръстев. По традиция празникът се организира от кметство Арбанаси, Клуба по конен спорт „Калоян 92“ и читалищното настоятелство. Той ще започне с дефиле на участниците по улиците на Арбанаси. В 11.30 часа на площада в центъра на селото Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи водосвет, след което ще се проведе конкурс за най-гиздав кон и ездач. За участниците в конкурсите е предвидена парична награда. Поради лошото време тази година демонстрации на Конната база в селото няма да има, но всички присъстващи ще имат възможност да пояздят безплатно и да се снимат с конете. Атракции на празника ще бъдат отново пони и красив файтон. Общо 30 коне и жокеи ще вземат участие в дефилето. В честванията на Тодоровден в Арбанаси ще се включи и зам.-министърът на младежка и спорта Ваня Колева. Тя ще разгледа конната база в селото, а по време на обиколката ще бъдат обсъдени проблемите на Клуба по конен спорт. В тържеството ще се включат и народни представители от региона, както и ръководството на Община Велико Търново. За настроението на присъстващите ще се погрижи Нина Костова – солист на Капанския ансамбъл за песни и танци от Разград. За гостите са осигурени 350 кебапчета и 50 литра червено вино. Тошо Кръстев отбеляза, че общо 14 са именниците в село Арбанаси на Тодоровден. Във връзка с провеждането на празника движението на моторни превозни средства в центъра ще бъде спряно от 10.30 часа. Автомобилите ще се отклоняват по обходни маршрути.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В града ще се проведе традиционното конно шествие по случай Тодоровден

Пазарджик: В града ще се проведе традиционното конно шествие по случай Тодоровден

24 Февруари 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В града ще се проведе традиционното конно шествие по случай Тодоровден, съобщиха от Общината. Шествието ще започне в 11.30 часа от моста на река Марица, ще премине по бул. “България”, ул. “Ген. Гурко” и след кръговото при Спортната зала ще се върне по ул. “Ген. Гурко” и ще се отправи по ул. “Цар Иван Шишман” към “Кн. Мария Луиза”. От там ще се изтегли към ПГСС “ Царица Йоанна”. Участие ще вземат общо 8 коне, част от които са собственост на ПГСС “Царица Йоанна” и двуколки на Асоциацията на рисистите коне. Проявата се организира от ПГСС “ Царица Йоанна” с подкрепата на Община Пазарджик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови коне на поляните край селата Крупник и Полена

Благоевград: Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови коне на поляните край селата Крупник и Полена

24 Февруари 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Симитли. Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови коне от симитлийска община на поляните край селата Крупник и Полена. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин организаторите на събитието. Сборният пункт е местността Беглико между селата Крупник и Черниче от 11.00 часа. Отец Величко ще отслужи литургия и водосвет на поляните край селото и ще бъде извършено ритуалното захранване на добитъка. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Състезанията са традиционно в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето е разделено в две категории - лека и тежка група коне. Организаторите на празника от Община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните – първенци в състезанието има награда. Атракцията на тазгодишните кушии ще бъде надбягванията с магарета. За поредна година за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св. Тодор край селото. Според регламентът за участие в надбягванията ще се пускат по трима състезатели, като всеки първи остава за финала. Останалите се елиминират. След приключване на състезанието за най-бързи коне следва теглене с товар. Участват две категории – лека и тежка, в които участниците ще теглят товари на 40 м разстояние за 4 минути. Конете в леката категория ще теглят товар от 500 кг, а в тежката – от 700 кг. Участници, които удрят конете, ще бъдат елиминирани.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме Тодоровден

Отбелязваме Тодоровден

24 Февруари 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. На този ден Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон.
Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с маниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща”.
По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Архиепископ Евдоксий попитал кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. На запитването на архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо – жито, то да им бъде храната.
На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.