НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Малина Крумова: До септември язовир „Пловдивци“ ще бъде въведен в експлоатация

Зам.-министър Малина Крумова: До септември язовир „Пловдивци“ ще бъде въведен в експлоатация

25 Май 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. До септември язовир „Пловдивци“ ще бъде въведен в експлоатация. Това заяви на пресконференция в Смолян зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова сред инспекцията на съоръжението, която направи по-рано днес със строителите, строителния надзор, представители на община Рудозем, от електроразпределителното дружество, ВиК и други, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите на Крумова, на обекта има много голям напредък и той е изключително добро съоръжение, което ще разреши проблема с водоснабдяването на общините Мадан и Рудозем. Тя подчерта, че това е първият язовир в страната построен през последните 30 години. Язовирът се изгражда в рамките на споразумение със Световната банка
Зам.-министър Крумова посочи, че язовирът вече е пълен и се е напълнил много по-рано от очакваното. На днешната среща е коментирана подмяната на водопровода от „Пловдивци“ до Мадан. „Водопровод и в момента има и сега достига вода до Мадан, но при изграждането на язовира и осигуряването на чистата планинска вода се изисква неговата подмяна“, поясни Крумова. Тя уточни, че водопровод има и водата по него ще тръгне в момента, в който се пусне в експлоатация пречиствателната станция. За подмяната на водопровода от язовира до Рудозем и Мадан, който представлява 27-километрово трасе са необходими около 18 млн. лв., подчерта зам.-министърът и изрази надежда до края на годината да бъде намерено решение за осигуряване на средства и да започне неговата подмяна. Проектният капацитет на язовир „Пловдивци“ е да захранва четири общини, каза Крумова и допълни, че след въвеждане в експлоатация, язовирът ще премине под управление на Областна администрация – Смолян и ще бъде предоставен на ВиК.
Областният управител Недялко Славов заяви, че прединвестиционното проучване на съоръжението е от три етапа. При реализацията на първият етап и изграждането на 27-километровия водопровод, от язовира ще бъдат захранени градовете Рудозем и Мадан и всички по-малки села, които се намират в непосредствена близост до водопровода. „По договор в рамките на 15 години трябва да се постигне 90 % от населените места да бъдат абонати на ВиК. На вторият етап през следващите години се предвижда от язовира да се захранват и общините Златоград и Неделино“, поясни Славов. Той обобщи, че реализацията на трите етапа ще струва около 50 млн. лв.
„Не се предвижда да има промяна в цената на водата за абонатите на ВиК в Мадан и Рудозем след въвеждането на новия язовир в експлоатация“, каза и управителят на на ВиК – Смолян инж. Мариян Николов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.