НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Според БСП кабинетът отнема европейския образ на България (ОБЗОР)

Според БСП кабинетът отнема европейския образ на България (ОБЗОР)

24 Февруари 2018 | 21:53 | Агенция "Фокус"
София. Кабинетът отнема европейския образ на България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в своя доклад за актуалната политическа обстановка пред Националния съвет на партията. Според Нинова Българското председателство е започнало с корупционен скандал за ремонта на НДК, преминало е през „кум гейт” и е завършило с решение за противоконституционен акт на Народното събрание. „Строителството на Великата българска стена, гордостта на Борисов, с която пази външните граници на Европа, финализира с досъдебно производство в Специализираната прокуратура за два вида престъпления от общ характер – завишени цени и занижен контрол. Скандалът за лобизъм в здравното министерство доведе до оставка на министъра на здравеопазването. От две седмици, нов скандал в Здравната каса слага траен етикет – хаос в здравеопазването, този път с последици за европейския ни образ”, обобщи Нинова. Тя заяви, че редица европейски държави предявяват претенции към председателстващия Съвета на ЕС за некоректност към договорни задължения.
„Избухна и скандалът в БДЖ, отново с обвинения в корупция и ощетяване на работниците там. Разбира се, не бива да пропускаме разкритията за далавери на кмета на ГЕРБ в Септември, както и пробива в системата БАЦИС, който управляващите панически покриха, но който също е доказателство за корупция и далавери във финансовата сфера”, припомни още лидерът на БСП. Корнелия Нинова добави, че от вчера държавата се тресе от нов „изключително арогантен случай на задкулисие“ и „ярък образ на паралелната държава“, който засяга националната сигурност и съдбата на 2 млн. българи – продажбата на ЧЕЗ. Според Нинова държавата трябва да има роля в структуроопределящи и важни за сигурността, икономиката и развитието ѝ отрасли, какъвто е енергетиката. Докладът на Нинова за обстановката в страната бе първа точка от дневния ред на заседанието на Пленума, който започна при кворум от 115 души. Националният съвет възложи на Изпълнителното бюро на партията, на Съвета по духовна сфера, култура и медии и на Комисията по идейно и програмно развитие, анализи и прогнози да разработи концепция за стартиране на телевизионен канал на БСП. Пленумът изслуша анализ на работата на общинските съветници, избрани от БСП, които са общо 930 в цялата страна. Членовете на Националния съвет на БСП обсъдиха и редица други вътрешнопартийни въпроси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет на БСП взе решение за разработване на концепция за телевизия

Националният съвет на БСП взе решение за разработване на концепция за телевизия

24 Февруари 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП възложи на Изпълнителното бюро на партията, на Съвета по духовна сфера, култура и медии и на Комисията по идейно и програмно развитие, анализи и прогнози да разработи концепция за стартиране на телевизионен канал на БСП. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България

Корнелия Нинова, БСП: Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България

24 Февруари 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Безспорно най-важният приоритет за този, а и за следващите месеци, остава председателството на България на Съвета на ЕС. То все още е възможност България да бъде двигател, лидер във вземането на решения за бъдещето на Европа. Но правителството на Бойко Борисов опропастява тази възможност всеки ден. Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на заседанието на НС на левицата, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя припомни, че председателството започна с корупционен скандал за ремонта на НДК, премина през „кум гейт” и завърши с решение за противоконституционен акт на Народното събрание. „Строителството на Великата българска стена, гордостта на Борисов, с която пази външните граници на Европа, финализира с досъдебно производство в Специализираната прокуратура за два вида престъпления от общ характер – завишени цени и занижен контрол. Скандалът за лобизъм в здравното министерство доведе до оставка на министъра на здравеопазването. От две седмици, нов скандал в Здравната каса слага траен етикет – хаос в здравеопазването, този път с последици за европейския ни образ”, обобщи Нинова. Тя заяви, че редица европейски държави предявяват претенции към председателстващия Съвета на ЕС за некоректност към договорни задължения. „Избухна и скандалът в БДЖ, отново с обвинения в корупция и ощетяване на работниците там. Разбира се, не бива да пропускаме разкритията за далавери на кмета на ГЕРБ в Септември, както и пробива в системата БАЦИС, който управляващите панически покриха, но който също е доказателство за корупция и далавери във финансовата сфера”, припомни още лидерът на левицата. Корнелия Нинова добави, че от вчера държавата се тресе от нов изключително арогантен случай на задкулисие и ярък образ на паралелната държава, който засяга националната сигурност и съдбата на 2 млн. българи – продажбата на ЧЕЗ. „Наистина това е сделка между два свободни пазарни субекта, но тайна, непрозрачна и с много въпроси: как новосъздадената преди 5 месеца фирма, с капитал от 50 хил. лв. купува активи за 320 млн. евро.- с какви ангажименти към българските потребители, с какви гаранции за българската електропреносна мрежа и за българската национална сигурност”, заяви още председателят на БСП. Тя бе категорична, че позицията на левицата е ясна: „Държавата трябва да има роля в структуроопределящи и важни за сигурността, икономиката и развитието й отрасли, какъвто е енергетиката. Нека не се опитват да ни упрекват, че сме за национализация. Ние сме за пазарна икономика и възможностите, които тя дава- България, като държава, да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро.” Корнелия Нинова коментира, че за да спаси кожата си, главният виновник Борисов е изгорил поредния бушон – Теменужка Петкова. Тя заяви, че БСП няма да спре до тук, а ще иска изслушване на КЕВР и КЗК, ще потърси и купувача по сделката.
„Това е образът на България в първите два месеца от председателството. Вместо да ни наложи като лидер с визия за бъдещето на ЕС, правителството на Борисов даде основания редица авторитетни европейски издания да ни заклеймят публично като най-корумпираната и бедна страна в Европа”, каза още Корнелия Нинова. Тя припомни, че не са закъснели, къде по-дипломатично, къде по-директно, отказите за приемането ни в Шенген и чакалнята на еврозоната- всички заради корупция в България. „Ето така, Борисов и правителството му опропастиха и този шанс за България. От граждани за европейско развитие на България, ГЕРБ се превърнаха в партията, която ни отдалечава от европейската перспектива на страната”, категорична бе Корнелия Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет на БСП ще проведе заседание по вътрешнопартийни въпроси

Националният съвет на БСП ще проведе заседание по вътрешнопартийни въпроси

24 Февруари 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП ще проведе заседание по вътрешнопартийни въпроси. То ще започне от 10.30 часа в централата на партията на ул. „Позитано“ 20 в зала „Александър Лилов“ и вероятно ще бъде закрито за медиите. Проектът на дневен ред включва доклад на лидера на БСП Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка. Сред точките са още анализ на работата на общинските съветници от БСП за периода 2015-2017 г., политиките на БСП в местната власт и други вътрешнопартийни въпроси. Пленумът ще разгледа и план за работата на Националния съвет на БСП за първото полугодие на 2018 г. Планът включва секторните политики на партията, организационно-политически въпроси и актуализиране на партийни документи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.