НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Курир“ (Македония) : Продължава диалогът между Белград и Прищина

„Курир“ (Македония) : Продължава диалогът между Белград и Прищина

27 Февруари 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел продължава диалогът между Белград и Прищина на техническо ниво, на който, както съобщи прессекретарят на Европейската комисия Мая Коциянчич, ще стане дума за споразуменията за Общността на сръбските общини, енергетиката и моста в Косовска Митровица, предава македонската медия “Курир“.
През първия ден главните преговарящи Марко Джурич и Авни Афети обсъдиха изпълнението на споразуменията в областта на свободното движение, правосъдието и съвместното управление на граничните пунктове.
„И двете страни потвърдиха готовността си да възобновят преговорите по различните теми в рамките на няколко седмици“, заяви Коциянич в писмена декларация след първия ден.
Тя оцени, че по време първия ден от продължаването на диалога между Белград и Прищина на техническо ниво атмосфера е била сърдечна и конструктивна.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава в Брюксел на техническо ниво

„Алсат-М“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава в Брюксел на техническо ниво

26 Февруари 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Белград. В понеделник, 26 февруари, в Брюксел ще бъде възобновен диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово, припомня излъчващата на албански език скопска телевизия „Алсат-М“.
Разговорите под егидата на Европейския съюз ще продължат два дни и в рамките им ще бъдат обсъдени неизпълнените положения, заложени в Брюкселския договор, предимно около създаването на Общността на сръбски общини.
Сръбската делегация на преговорите ще оглави директорът на Службата за Косово и Метохия при правителството на Сърбия, Марко Джурич, а косовската - главният преговарящ на Прищина Авни Арифи, който се счита за фигура, близка до премиера Рамуш Харадинай.
Този кръг от преговори трябваше да се състои на 16 януари, но беше отменен поради убийството на един от лидерите на косовските сърби - Оливер Иванович.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Това са трите варианта Русия да се включи в диалога Белград - Прищина

Sputnik (Сърбия): Това са трите варианта Русия да се включи в диалога Белград - Прищина

24 Февруари 2018 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Вероятно западните фактори биха могли да се противопоставят на това процесът на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина да бъде върнат в Организацията на обединените нации и да започне отново. Но е ясно, че този процес не може да бъде завършен без ООН.
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров беше на посещение в Белград през изминалата седмица и беше недвусмислен в това, че Москва не може да пренебрегне евентуално включване, заедно с Вашингтон, в диалога Белград – Прищина.
„Ще се вслушаме в мнението на Сърбия. Ако към диалога се присъедини САЩ и ако Сърбия извика Русия, ние не можем да останем настрана“, заяви руският външен министър след срещата си със сръбския президент Александър Вучич. В допълнение той отбеляза, че е необходимо Европейският съюз да предприеме по-нататъшни стъпки, които да оправдаят доверието в него за посредничество в диалога.
Какво означава готовността на Русия да се заеме с разрешаването на проблема с Косово и Метохия и какви са възможните сценарии?
Бившият дипломат Зоран Миливойевич заяви пред Спутник, че в този случай са възможни три варианта. Първият е да се разшири настоящият формат с ЕС като посредник.
Вторият вариант може да се прочете и в изявата на Лавров, че Резолюция 1244 остава в сила и че въпросът за Косово и Метохия не може да бъде решен без ООН. Според Миливойевич, това изпраща послание, че целият процес може да бъде върнат в ООН и решен там, както се предвижда от процедурите на световната организация.
Третата възможност е да се сформира нов формат и да се организира съответна конференция, на която да участват Великите сили, като ЕС може да продължи да бъде посредник, заяви бившият дипломат с дългогодишен стаж.
Какъвто и да е форматът, това, което е от решаващо значение, изтъква Миливойевич, е, че Русия е показала, че няма да пропусне да реагира, както и че Сърбия може да разчита на пълната й подкрепа. Също така, Москва счита, че въпросът за Косово и Метохия трябва да бъде разрешен на основната на международното право и че Резолюция 1244 остава в сила. Както заключи дипломатът, това на практика означава, че Кремъл възнамерява да защитава сръбските интереси.
На въпрос, коя е най-реалната от трите възможности, Миливойевич отговори, че смята, че това е продължаване на диалога, както е и започнал, под егидата на ЕС, в този разширен формат.
Той обяснява това с оценката, че международната конференция ще е с по-широк контекст, тъй като, както смята той, тя не може да бъде организирана само по въпроса за Косово и Метохия, без да се засягат и други проблеми на Балканите.
„Там може да бъде поставен въпросът за Босна и Херцеговина, спорни гранични въпроси и всичко останало, така че организирането на международна конференция да е по-реалистичен вариант“, заяви Миливойевич.
Той вярва, че „това е по-реалистично да се случи, както е и почнало, с включването на Великите сили и взимането предвид на сръбската позиция и международното право, както и това, че тази тема е важна за Сърбия и нейния процес на интеграция в ЕС. Въпросът трябва да се реши със споразумение, което ще позволи на Сърбия да продължи процеса на евроинтеграция, като в същото време реши проблема с нормализирането на отношенията между Белград и Прищина в дългосрочен план“.
А дали за ЕС би било приемливо решение за разширяване на формата на Брюкселския диалог? Миливойевич е на мнение, че Брюксел ще се включи, ако Великите сили решат да разрешат този въпрос.
„Брюксел би се включил в сделка между Великите сили, ако тя би спомогнала за окончателното разрешение на въпроса“, заяви бившият дипломат.
Запитан защо смята, че е по-малко вероятно процесът да се върне в ООН, Миливойевич обясни, че Брюкселският диалог вече е в напреднал стадий. И в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, при посредничеството на ЕС, вече са направени някои важни стъпки.
„Вероятно, Западните сили биха били против връщането на процеса обратно в ООН и започването му отначало. Но това, което е сигурно е, че този процес не може да завърши без ООН“, изтъкна Миливойевич.
„Докато Резолюция 1244 на ООН не влезе в сила, не е възможно окончателното определяне на статута на Косово и Метохия. И в края на този процес, ако се постигне договор между двете страни, Съветът за сигурност на ООН ще трябва да вземе решение за Резолюция 1244 на основата на новия договор“, заключи събеседникът на Спутник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.