НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Велка Войнова, ОДБХ - Кюстендил: Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето

Д-р Велка Войнова, ОДБХ - Кюстендил: Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето

23 Февруари 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Необходима е по-висока лична хигиена на работещите в сферата на храненето. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите ѝ това е необходимо за работещите в кухните и разливните помещения на училищата и детските градини, както и в заведенията за обществено хранене, а причината са повечето установени случаи на заболели от хепатит А в Кюстендил. „Трябва да се ползват лични предпазни средства. Там където не може да се осигурят ръкавици, трябва да има по-често миене на ръце. Много важно е поведението на персонала. Всеки служител, работещ на място за съхранение, производство или преработват храни, при здравословно неразположение трябва да информира работодателя си, както и да потърси помощ от страна на лекар”, каза д-р Велка Войнова. По думите ѝ трябва да има превенция относно здравословното състояние на персонала и от страна на работодателите. „Персоналът в детските градини и училищата е обучен, ние сме провели обучения по тези теми”, каза д-р Велка Войнова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Нараства броят на заболелите от Хепатит от тип А в областта

Кюстендил: Нараства броят на заболелите от Хепатит от тип А в областта

22 Февруари 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нараства броят на заболелите от Хепатит от тип А в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Динко Динев, експерт към Дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионална здравна инспекция – Кюстендил. „Не може да се каже, че има пик или епидемия, но има по-голям брой на заболелите. Това е още от края на миналата година. За миналата година имахме общо 12 случая, а от началото на годината техният брой е 13”, каза д-р Динко Динев. По думите му не може да се конкретизира в коя възрастова група са заболелите, има на различна възраст, но най-възприемчиви са децата. „При хепатита има определена цикличност през 6, 7 до 8 години. В Кюстендил последното повишение на заболеваемостта е от 2010 година, преди това беше през 2003 година, сега от края на миналата и в началото на тази година имаме леко повишаване в броя на заболелите. Следим ситуацията”, каза д-р Динко Динев. По думите му заболяването се предава по контактно-битов път. Това е болестта на мръсните ръце, основните мерки се свеждат до завишаване на личната хигиена. Здравната инспекция е разпространила подробна информация относно начините на предаване на заболяването и дейностите за предпазване.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.