НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Euractiv: След България и Словакия не ратифицира Истанбулската конвенция

Euractiv: След България и Словакия не ратифицира Истанбулската конвенция

23 Февруари 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Братислава. Вълната на съпротива срещу т.нар. „джендър идеология“ в Източна и Централна Европа доведе до това, че България на 15 февруари, а Словакия на 22 февруари да се противопоставят на Истанбулската конвенция за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, коментира Euractiv.
Това подчертава широко разпространената съпротива сред социално консервативните страни от бившия Източен блок спрямо либералните ценности на по-богатата Западна Европа.
Словашкият министър-председател Робер Фицо заяви, че отказва да ратифицира Истанбулската конвенция, защото смята, че е против заложеното в конституцията на страната определение, че бракът се сключва между хетеросексуални хора.
Миналата седмица и българският министър-председател Бойко Борисов оттегли от парламента ратифицирането на документа, след като се сблъска със съпротива и от коалиционните си партньори „Обединените патриоти“, и от опозиционната Българска социалистическа партия, и от широките слоеве на обществото.
Истанбулската конвенция е международно споразумение, което съдържа дефиницията „пол“ като „социални роли, поведения, дейности и характеристики, които обществото смята за съответни за мъжете и жените“. Критиците са на мнение , че това отваря вратичка към браковете между хомосексуалисти и ученето що е хомосексуализъм в училищата от последователите на т.нар. „джендър идеология“. „Въпреки, че няма изрично споменаване на гей браковете в споразумението, много българи и словаци смятат, че то е заплаха за традиционната семейна структура“.
„Конвенцията говори за стереотипи и полово равенство в смисъл елиминиране на традиционните роли на мъжа и жената в семейството. Изникват съмнения“, заяви Фицо. „Освен ако конвенцията не пасва на определението на брака като връзка между мъжа и жената, аз никога няма да се съглася на ратификация“, допълни той. Същевременно министър-председателят заяви, че ще заложи в националното законодателство условия за защита на жените от насилие.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 година.
Протести във Франция срещу реформите на президента Еманюел Макрон. 22 март 2018 ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.