НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната (ОБЗОР)

България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната (ОБЗОР)

23 Февруари 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
София. България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната. Това каза на пресконференция държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич. Държавният глава на Сърбия пристигна на посещение у нас по покана на Румен Радев. Между темите на визитата бяха европейската интеграция на Сърбия, перспективите пред региона на Западните Балкани в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС, двустранните отношения между България и Сърбия и по-специално свързаността по общата ни граница.
България и Сърбия ще забравят проблемите от миналото и ще гледат задно към бъдещето
„Подкрепям това окончателно да оставим в миналото онова, което преди 130 години се е случило и да гледаме към бъдещето, защото сме братски народи“, заяви Вучич. Румен Радев подчерта, че с Вучич са решили да продължат със символи, които да водят до помирение, забравяне на всички проблеми в миналото и да дадат ясен знак, че двете държави гледат заедно, уверени напред в бъдещето. По думите му основните теми на разговорите им са били задълбочаването на добросъседството и двустранното сътрудничество. „Обсъдихме с президента Вучич, че 2025 г. е амбициозна, но напълно постижима цел за европейското бъдеще на Сърбия. Това изисква пълна мобилизация за провеждане на решителни реформи в политическата, икономическата и социалната сфера. Обсъдихме колко е важно за постигането на успех в нашите добросъседски отношения развитието на нашата свързаност – транспортна, енергийна, дигитална“, заяви Радев. По думите му в това отношение има определени проекти, по които се работи. „Говорихме за електрификацията на железницата от Ниш до българската граница. Когато говорим за свързаност обаче, важна част от нея е възможността за хората от двете страни на границата да имат един много по-интензивен обмен“, допълни Радев.
Сърбия е готова да вложи повече пари за финансирането на медиите на български език в страната
Вучич подчерта, че по отношение на финансирането на медиите на български език, са готови да вложат повече пари и да финансират такива медии на езиците на националните малцинства, включително български език. „Това е едно проектно финансиране, но дори и чрез такова може и повече пари да се отделят. Р Сърбия в общините Босилеград и Димитровград отделяха много повече отколкото държавата чрез проектното финансиране. Това ще бъде променено и няма да има голям проблем това да бъде направено. Уверен съм, че президентът Радев и нашите български приятели ще останат доволни от реакцията на сръбската държава, от нашето отношение, което е искрено и приятелско“, каза Вучич.
Румен Радев коментира, че българското малцинство е било обект на техните дискусии. Той благодари на президента Вучич за приетия конкретен ангажимент за решаване на проблема с медии на български език. Според него най-важното е, че по всички тези въпроси, касаещи националното малцинство, имат твърдата решимост да работят по единствено правилния път – заедно в сътрудничество между двете държави и двете правителства. По думите му този прогрес, който ще отбележат в тази насока, ще бъде и стълбът на разширяването на двустранното сътрудничество и добросъседство и един от критериите и за перспективата на Сърбия за членство в ЕС. „Високо оценяваме последните промени в законодателството на Р Сърбия по отношение на националните малцинства. Трябват още усилия тази дейност и прогрес да достигне до местно ниво и там да имаме резултати. Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство. Амбицирани сме да продължим и със споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката. Разбрахме се с президента Вучич да откликна на неговата покана за посещение в Сърбия“, подчерта Радев.
България високо оценява диалога между Белград и Прищина
Румен Радев заяви, че България високо оценява диалога между Белград и Прищина. Според него този диалог няма алтернатива и трябва да се търси мирно решение на всички проблеми.
От своя страна Вучич благодари за думите на Радев. „За нас това е най-голямата и трудна пречка по пътя към ЕС. Това не е тайна за гражданите на Сърбия. Диалогът ще бъде продължен, ще се опитваме да търсим компромис и ще дадем всичко от себе си не за да получим всичко, а и едната, и другата страна да изгубят по нещо, но да бъдем все пак удовлетворени, за да стигнем до общо решение, ако това е възможно. Ако не е, краят на света няма да настъпи, освен че за в бъдеще доста ще изгубим и ние, и албанците. Затова вярвам в компромиса и се надявам да бъде постигнат“, заяви Вучич и уточни, че ще каже същото и на председателя на ЕК. „Надявам се, че ще ни разбере. Ще отправим молба отвреме-навреме не само да чуват, но и да слушат това, което Сърбия казва. Това не трябва да са предварително взети решения, а да чуят Сърбия, защото единствено по този начин може да се намери решение и компромис за двете страни“, каза Вучич и подчерта, че иска да постигнат компромис с Косово, но дали ще успеят, невинаги зависи само от едната страна.
В рамките на посещението си сръбският президент Александър Вучич разговаря с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и със заместник-министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. По време на срещата бе обсъден основният външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива на Западните Балкани, напредъкът на Република Сърбия в преговорите за присъединяване, както и редица въпроси от двустранните отношения и международния дневен ред.
След срещата на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет бяха подписани Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт и Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия в развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ. От българска страна документите бяха подписани от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, а от сръбска – от вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IBNA: България подкрепя Сърбия в прилагането на реформите по нейния европейски път

IBNA: България подкрепя Сърбия в прилагането на реформите по нейния европейски път

23 Февруари 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на България Румен Радев заяви по време на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, че страната му е готова да работи със Сърбия за задълбочаването на добросъседските отношения на Западните Балкани както и за прилагането на реформите, необходими за европейската интеграция, пише IBNA.
Радев прие времевите рамки, предложени от Европейската комисия за разширяването на ЕС до 2025 г., описвайки ги като ясна възможност за споделено европейско бъдеще на България и Сърбия. Той изрази надежда, че двустранните отношения между София и Белград в сферите на инфраструктурата и енергийната свързаност ще бъдат задълбочени.
Той назова конкретните проекти, които са приоритет и за двете страни като откриването на магистралата между Ниш и София, изграждането на газопровод между двете страни, оптимизирането и електрификацията на железопътния транспорт и увеличаването на броя и ефективността на граничния преход на общата граница.
Радев благодари на сръбския си колега за промените в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства, но призова за повече усилия за прилагане на законодателните мерки по отношение на българското население.
"Необходими са повече усилия за тази дейност и за напредъка на сръбското законодателство, за да достигне местно ниво и да има резултати на място".
Радев заяви, че той и Вучич са обсъдили проблемите в тези региони, включително липсата на достатъчно инвестиции, ниската заетост, недостатъчния достъп до образование на майчин език, здравеопазването и социалните услуги.
Президентите на България и Сърбия също се ангажираха да предприемат краткосрочни мерки за възможността българите на сръбска територия да имат по-голям достъп до информация на български език, като се справят с проблема с недостига на финансиране на медиите на майчин език в областите Димитровград и Босилеград.
Радев заяви, че е призовал за мирно и взаимноизгодно решение за вземане на решения в диалога между Сърбия и Косово.
"България много оценява диалога между Белград и Прищина, няма алтернатива на него, трябва да търсим мирно решение на всички проблеми", каза Радев.
Вучич благодари на България за подкрепата си за Сърбия по пътя й към Европа.
"Народите на България и Сърбия са приятелски и братски народи и съм убеден, че в бъдеще ще имаме много добро близко сътрудничество", каза той.
Вучич отбеляза широките възможности за сътрудничество между държавните и частни компании от двете страни в много области, включително и във военната индустрия.
Сръбският президент изрази увереност, че скоро ще бъдат предприети мерки не само на политическо, но и на местно ниво за подобряване на условията на живот на българите в Сърбия. "Ние сме напълно отворени за обсъждане на всичко, което ще позволи на българското национално малцинство да се чувства и да живее по-добре", каза той.
Радев прие поканата на Вучич да посети Сърбия заедно с представители на българския бизнес, за да обсъдят конкретни проекти за насърчаване на двустранния икономически обмен. Двамата президенти ще посетят и регионите, където българското национално малцинство живее в Сърбия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Сърбия подписаха три меморандума, свързани с транспорта и труда и социалната политика

България и Сърбия подписаха три меморандума, свързани с транспорта и труда и социалната политика

23 Февруари 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, който е на официално посещение у нас. Двамата обсъдиха теми от двустранен интерес, както и теми от Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„Имаме ръст на стокообмена от 40 на сто за миналата година и ръст от 14 на сто на туристите“, отбеляза Екатерина Захариева. Тя информира сръбския президент за подкрепата, която Стратегията за Западните Балкани получи от външните министри от ЕС по време на неформалната им среща в София миналата седмица. Захариева предаде и поздрави на Александър Вучич от премиера Борисов, който днес участва в неформалния Европейски съвет в Брюксел.
Александър Вучич благодари на българското правителство за подкрепата за европейската интеграция на неговата държава. „Голяма чест е да съм в българския Министерски съвет. Предайте поздрави на нашия приятел Бойко“, заяви сръбският президент. По време на разговорите между двете делегации бяха обсъдени съвместните инфраструктурни проекти между двете страни – пътните, железопътни и енергийни връзки.
В присъствието на президента Вучич и Захариева бяха подписани три междуправителствени споразумения.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович подписаха Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт, както и Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия в развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ.
С първото споразумение се задълбочава сътрудничеството при изграждането на железопътната инфраструктура по транспортен коридор № 10. С него се заявява общото намерение да бъде проучена възможността за съвместен подход към европейските фондове или други международни институции за финансиране на проектите по коридора. Споразумението регламентира и въвеждането на по-ефективен граничен контрол, който ще улесни преминаването на товарните влакове.
Вторият документ ще спомогне за съхранението и преноса на втечнен природен газ между двете страни. С подписването на документа се цели да бъде установено институционално сътрудничество, за да се определи рентабилността на изпълнението на бъдещи инфраструктурни проекти за изграждане на пристанищни съоръжения, необходими за претоварване на втечнен природен газ по река Дунав, в контекста на обявеното изграждане на газопреносна връзка между България и Сърбия.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и сръбският вицепремиер Зорана Михайлович подписаха Mеморандум за разбирателство между Министерството на труда и социалната политика на България и Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалните въпроси на Сърбия. Документът предвижда двете институции да задълбочат обмяната на опит и добри практики за ефективно управление в сферата на труда, заетостта, интеграцията на хората с увреждания, ранното детско развитие. България и Сърбия ще си сътрудничат и за усъвършенстване на трудовото и социално-осигурителното законодателство и прилагането на държавни политики за насърчаване на заетостта и професионалното обучение на заети и безработни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Сърбия подписаха меморандум за разбирателство в областта на труда и социалната политика

България и Сърбия подписаха меморандум за разбирателство в областта на труда и социалната политика

23 Февруари 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. България и Сърбия подписаха меморандум за разбирателство в областта на труда и социалната политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Meморандумът между Министерството на труда и социалната политика на Република България и Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалните въпроси на Република Сърбия в областта на труда и социалната политика беше подписан от министъра на труда и социалната политика на България Бисер Петков и от вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович. На подписването на документите присъстваха българският министър на външните работи Екатерина Захариева и президентът на Сърбия Александър Вучич.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Важна е съвместната работа на България и Сърбия относно транспорта по р. Дунав, това ще ни осигури газова независимост

Министър Екатерина Захариева: Важна е съвместната работа на България и Сърбия относно транспорта по р. Дунав, това ще ни осигури газова независимост

23 Февруари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Важна е съвместната работа на България и Сърбия относно транспорта по р. Дунав, това ще ни осигури газова независимост. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след среща с президента на Сърбия Александър Вучич, който е на официално посещение в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Двамата дадоха съвместен брифинг след подписването на два меморандума за сътрудничество в областта на транспорта – един за подобряване на жп транспорта и един за развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав.
„Искам да благодаря за подписването на тези споразумения. Те са много конкретни и освен ръстът на търговията и на туристите, е много важно да развием и инфраструктурата, така че един от нашите приоритети е коридор номер 10. Днес двамата министри подписаха споразумение, което ще ускори железопътната част от този коридор. Не без значение е и съвместната работа на двете правителства по отношение на газовите връзки. В случая река Дунав осигурява газова независимост между двете страни“, каза министър Захариева.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Сърбия Александър Вучич: Отбелязваме голям ръст в стокооборота и в развитието на инфраструктурата между Сърбия и България

Президентът на Сърбия Александър Вучич: Отбелязваме голям ръст в стокооборота и в развитието на инфраструктурата между Сърбия и България

23 Февруари 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Отбелязваме голям ръст в стокооборота и в развитието на инфраструктурата между Сърбия и България. Това каза президентът на Сърбия Александър Вучич след среща с българския министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Двамата дадоха съвместен брифинг след подписването на два меморандума за сътрудничество в областта на транспорта – един за подобряване на жп транспорта и един за развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав.
„С премиера Бойко Борисов сме приятели, виждаме се често, предстои да се видим отново в София. Благодаря на българското правителство за подписването на тези важни спогодби. През 2017 г. отбелязваме голям ръст на стокооборота и развитието на инфраструктурата е много важно за развитието на тези наши отношения. Те създават условия за много по-добро бъдеще на връзките на двете държави. Благодаря за подкрепата, която българското правителство ни оказва“, каза Вучич.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Сърбия подписаха два меморандума за сътрудничество в областта на транспорта

България и Сърбия подписаха два меморандума за сътрудничество в областта на транспорта

23 Февруари 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. България и Сърбия подписаха два меморандума за сътрудничество в областта на транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На церемония в Гранитната зала на Министерския съвет бяха подписани Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт и Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия в развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ. От българска страна документите бяха подписани от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, а от сръбска – от вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович. Меморандумите бяха подписани пред българския министър на външните работи Екатерина Захариева и президента на Сърбия Александър Вучич.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Президентът на България призова за внимателен анализ на сръбските аргументи в преговорите с Косово

Tanjug: Президентът на България призова за внимателен анализ на сръбските аргументи в преговорите с Косово

23 Февруари 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива. Това подчерта държавният глава на България Румен Радев, като същевременно допълни, че „всички, които са свързани с преговорите“, трябва внимателно да анализират аргументите на Сърбия в тях, предава държавната информационна агенция на западната ни съседка Tanjug.
„България оценява високо диалога, трябва да се търси мирно решение на всички проблеми", заяви Радев на пресконференция в София след разговор със сръбския си колега Александър Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Развитието на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма и инфраструктурата обсъдиха председателят на НС Цвета Караянчева и сръбският президент Александър Вучич

Развитието на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма и инфраструктурата обсъдиха председателят на НС Цвета Караянчева и сръбският президент Александър Вучич

23 Февруари 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма и инфраструктурата бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева със сръбския президент Александър Вучич. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
"Туризмът е национален приоритет за България, която има за цел да се превърне в целогодишна туристическа дестинация", подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза, че за развитието на този сектор, както и на икономическите връзки между двете страни, е необходимо да бъде изградена добра инфраструктура, която да осигури бърз и лесен транспорт между двете страни.
"Трябва да разглеждаме туризма не само като източник на приходи, но и като възможност за по-доброто познаване и контакти между гражданите на Сърбия и България", подчерта на срещата президентът на Сърбия Александър Вучич. "Има голямо увеличение на българите, които посещават Сърбия, и докато преди те бяха на дванадесето място сред чуждестранните туристи, сега заемат четвърто място с тенденция да бъдат на трето", посочи той. "С изграждането на магистралата Белград - Ниш - Димитровград - София броят на пътуващите ще нарасне многократно", добави сръбският президент.
Председателят на Народното събрание изрази подкрепата на България за усилията, които Сърбия полага по пътя ѝ към членство в ЕС. "Готови сме да споделим своя опит в синхронизирането на нашето законодателство с правото на ЕС, както и за оползотворяване на възможностите, които предоставят европейските фондове", посочи Цвета Караянчева.
Председателят на парламента припомни основния приоритет на Българското председателство – европейската перспектива на страните от Западните Балкани. "Ние ще положим усилия темата да остане в дневния ред на Европейския съюз и след това", посочи тя. Цвета Караянчева информира госта, че през септември страната ни ще бъде домакин на интерпарламентарен форум, посветен на Западните Балкани, на който ще бъде предадена щафетата на следващите ротационни председатели на Съвета на ЕС.
Президентът на Сърбия изрази благодарност за подкрепата, която България оказва на страната му по пътя към пълноправно членство в ЕС. На срещата бе изразена увереност, че стокообменът между България и Сърбия ще продължава да се увеличава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският президент Александър Вучич: Сърбия е готова да вложи повече пари за финансирането на медиите на български език в страната

Сръбският президент Александър Вучич: Сърбия е готова да вложи повече пари за финансирането на медиите на български език в страната

23 Февруари 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Сърбия е готова да вложи повече пари за финансирането на медиите на български език в страната. Това каза на пресконференция президентът на Сърбия Александър Вучич след срещата си с българския държавен глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на българския език, днес в Сърбия има 1031 ученици, които учат български език. Надяваме се, че ще се увеличи тази бройка. Населението се изселва от тези райони, но и от страна на България знаем, че хората заминават за Европа, където изкарват повече. Това е проблем и за двете държави и въобще за региона. Напълни сме готови да говорим за всичко, което ще даде възможност на българското национално малцинство да се чувства по-добре и как да му помогнем“, заяви Вучич и уточни, че по отношение на финансирането на медиите на български език, са готови да вложат повече пари и да финансират такива медии на езиците на националните малцинства, включително български език. „Това е едно проектно финансиране, но дори и чрез такова може и повече пари да се отделят. Р Сърбия в общините Босилеград и Димитровград отделяха много повече отколкото държавата чрез проектното финансиране. Това ще бъде променено и няма да има голям проблем това да бъде направено. Уверен съм, че президентът Радев и нашите български приятели ще останат доволни от реакцията на сръбската държава, от нашето отношение, което е искрено и приятелско. Убеден съм, че на 8 април президентът Радев ще има възможност да бъде доста по-удовлетворен от това, което ще види в Сърбия“, каза още той.
От своя страна президентът Радев добави, че в поканата на президента Вучич за официалното му посещение в Сърбия, влиза и това двамата да посетят заедно районите на българско малцинство и на място да видят вече практическите стъпки за подобряване на живота на хората от тези региони.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България високо оценява диалога между Белград и Прищина

Президентът Румен Радев: България високо оценява диалога между Белград и Прищина

23 Февруари 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. България високо оценява диалога между Белград и Прищина. Това каза на пресконференция държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този диалог няма алтернатива. Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми. Разбира се, България има важна позиция, когато Сърбия представи своите аргументи в своите преговори, нека те да бъдат внимателно анализирани от всички страни, които имат отношение към тези преговори. Да бъдат анализирани така, че да не се отчита тяхното влияние само за момент на сръбските аргументи, а в стратегическа перспектива - всички решения, които бъдат вземани как ще се отразят в бъдещето след 20-30-50 години“, коментира Радев.
От своя страна Вучич благодари за думите на Радев. „За нас това е най-голямата и трудна пречка по пътя към ЕС. Това не е тайна за гражданите на Сърбия. Диалогът ще бъде продължен, ще се опитваме да търсим компромис и ще дадем всичко от себе си не за да получим всичко, а и едната, и другата страна да изгубят по нещо, но да бъдем все пак удовлетворени, за да стигнем до общо решение, ако това е възможно. Ако не е, краят на света няма да настъпи, освен че за в бъдеще доста ще изгубим и ние, и албанците. Затова вярвам в компромиса и се надявам да бъде постигнат“, заяви Вучич и уточни, че ще каже същото и на председателя на ЕК. „Надявам се, че ще ни разбере. Ще отправим молба отвреме-навреме не само да чуват, но и да слушат това, което Сърбия казва. Това не трябва да са предварително взети решения, а да чуят Сърбия, защото единствено по този начин може да се намери решение и компромис за двете страни“, каза още Александър Вучич.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският президент Александър Вучич: Искаме да постигнем компромис с Косово, но дали ще успеем, невинаги зависи само от едната страна

Сръбският президент Александър Вучич: Искаме да постигнем компромис с Косово, но дали ще успеем, невинаги зависи само от едната страна

23 Февруари 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да постигнем компромис с Косово, но дали ще успеем, невинаги зависи само от едната страна. Това каза на пресконференция президентът на Сърбия Александър Вучич след срещата си с българския държавен глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н президент, разбрах всяка една дума от това, което казахте на български, което показва не колко съм талантлив и колко добре знам чужди езици, а колко са близки нашите народи и колко сме свързани едни с други. Разговаряхме открито и искрено за всички важни въпроси, интересуващи двата народа. Износът на Сърбия в България се увеличи с 53% през последната година, а на България в Сърбия – с 28%“, коментира Вучич. По думите му това говори за големия напредък в икономическите отношения на двете страни. „Важно е да приключим нашата част от магистралата до ГКПП „Градина“. За жп линията Ниш-Димитровград са предвидени 270 млн. евро, което допълнително ще означава укрепване на нашите връзки. 2025 действително за нас е амбициозна цел на европейския път на Сърбия. Ще положим всички усилия, за да изпълним критериите. Има един допълнителен – да решим проблема с Косово“, посочи той и добави, че искат да постигнем компромис, но дали ще успеят, невинаги зависи само от едната страна, защото за всеки един компромис е необходимо съгласието и доброжелателност на поне две страни, а понякога и повече.
„Предлагаме определени решения как допълнително да се окаже помощ, да се промотира и българският език, медиите на български език да бъдат по-добре финансирани в Р Сърбия. В България виждаме един истински приятел. Българите са приятелски народ и така ще се отнасяме винаги към България“, каза още Александър Вучич.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Решили сме с Александър Вучич да дадем ясен знак, че България и Сърбия гледат заедно, уверени напред в бъдещето

Президентът Румен Радев: Решили сме с Александър Вучич да дадем ясен знак, че България и Сърбия гледат заедно, уверени напред в бъдещето

23 Февруари 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Решили сме с президента Вучич да продължим със символи, които да водят до помирение, забравяне на всички проблеми в миналото и да дадем ясен знак, че нашите две държави гледат заедно, уверени напред в бъдещето. Това каза на пресконференция държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основните теми на нашите разговори бяха задълбочаването на нашето добросъседство и нашето двустранно сътрудничество. Обсъдихме с президента Вучич, че 2025 г. е амбициозна, но напълно постижима цел за европейското бъдеще на Сърбия. Това изисква пълна мобилизация за провеждане на решителни реформи в политическата, икономическата и социалната сфера. Обсъдихме колко е важно за постигането на успех в нашите добросъседски отношения развитието на нашата свързаност – транспортна, енергийна, дигитална“, заяви Радев. По думите му в това отношение има определени проекти, по които се работи. „Говорихме за електрификацията на железницата от Ниш до българската граница. Когато говорим за свързаност обаче, важна част от нея е възможността за хората от двете страни на границата да имат един много по-интензивен обмен. Българското малцинство беше обект на нашите дискусии. Благодаря на президента Вучич за приетия конкретен ангажимент да решаване на проблема с медии на български език“, допълни той. Според него най-важното е, че по всички тези въпроси, касаещи националното малцинство, имат твърдата решимост да работят по единствено правилния път – заедно в сътрудничество между двете държави и двете правителства. „Този прогрес, който ще отбележим в тази насока, ще бъде и стълбът на разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство и един от критериите и за перспективата на Сърбия за членство в ЕС. Посещението ми в Р Сърбия ще бъде наситено с много интересни дискусии и най-вече с конкретни действия. Имаме още много какво да правим и в областта на бизнеса. Въздушното пространство на Сърбия е от стратегически интерес за региона и заедно с България, Румъния и Сърбия можем да бъдем част от единното европейско небе“, обясни той и подчерта, че трябва да имат всеобхватен подход, когато говорят за разширяване на двустранното сътрудничество във всички измерения.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският президент Александър Вучич: Подкрепям България и Сърбия окончателно да оставят в миналото онова, което се е случило преди 130 години

Сръбският президент Александър Вучич: Подкрепям България и Сърбия окончателно да оставят в миналото онова, което се е случило преди 130 години

23 Февруари 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепям това окончателно да оставим в миналото онова, което преди 130 години се е случило и да гледаме към бъдещето, защото сме братски народи. Това каза на пресконференция президентът на Сърбия Александър Вучич след срещата си с българския държавен глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес разговаряхме открито и искрено за всички важни въпроси, интересуващи двата народа. Смятаме, че има много неща, които са значими за двете държави. Преди всичко икономическото сътрудничество. Помолихме България пътят до София да се довърши. Знаем, че България работи много в други части на страната. Намерението ни е да модернизираме жп линията до Ниш. Интерконекторът започва да се строи, плюс газопровода. Очакваме най-вече откъм България да идва огромното количество газ. За нас е важно да имане български инвестиции в Сърбия. Благодарим на президента Радев, че повтори това гласът на Сърбия да бъде чут, защото ако някой счита, че решението на Балканския п-в е да изгуби всичко Сърбия и да остане унижена, смятаме, че тогава не може да се намери решение“, заяви Вучич. Той подчерта, че 2017 г. Сърбия е решила проблема с 12-те учебника на български език. „По-лоялни и близки приятели от Сърбия трудно бихте намерили“, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната

Президентът Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната

23 Февруари 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната. Това каза на пресконференция държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Визитата на президента Вучич е в едно важно време. Р Сърбия вече получи една много ясна перспектива за своето европейско бъдеще. Има дори определена времева рамка. България подкрепя усилията на Сърбия. Високо ценим всички предприети реформи и особено готовността и отвореността на Сърбия за диалог с всички страни. Важно условие е добросъседството като важен критерий за държавите и тяхната европейска перспектива. Осъдихме колко е важно за постигането на добросъседските отношения нашата свързаност. Говорихме за магистралата Ниш-София, както и продължаване на работата по газовия интерконектор. Важна част от тази свързаност е да има по-интензивен обмен и в тази връзка са важни граничните контролно-пропускателни пунктове, както отварянето на нови,така и усъвършенстването на съществуващите, за да има по-голяма пропускливост“, заяви Радев. По думите му регионите от двете страни са едни от най-бедните. „Високо оценяваме последните промени в законодателството на Р Сърбия по отношение на националните малцинства. Трябват още усилия тази дейност и прогрес да достигне до местно ниво и там да имаме резултати. Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство. Амбицирани сме да продължим и със споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката. Разбрахме се с президента Вучич да откликна на неговата покана за посещение в Сърбия“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с президента на Република Сърбия Александър Вучич

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с президента на Република Сърбия Александър Вучич

23 Февруари 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне в 12.00 часа с президента на Република Сърбия Александър Вучич. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Гостът ще бъде на посещение в България по покана на президента Румен Радев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще разговаря със сръбския президент Александър Вучич

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще разговаря със сръбския президент Александър Вучич

23 Февруари 2018 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще разговаря с президента на Република Сърбия Александър Вучич, който ще бъде на официално посещение в страната ни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По време на срещата ще бъде обсъден основният външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива на Западните Балкани, напредъкът на Република Сърбия в преговорите за присъединяване, както и редица въпроси от двустранните отношения и международния дневен ред.
След срещата на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет ще бъдат подписани Меморандум за разбирателство между Република България и Република Сърбия за подобряване на ефективността на железопътния транспорт и Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия в развитието на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, необходима за съхранение и пренос на втечнен природен газ. От българска страна документите ще бъдат подписани от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, а от сръбска – от вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.