НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съдът потвърди постоянния арест на родителите, държали в изолация трите си дъщери

Съдът потвърди постоянния арест на родителите, държали в изолация трите си дъщери

6 Март 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Сливен. Съдът потвърди постоянния арест на родителите, държали в пълна изолация трите си дъщери, предаде БНР. По време на заседанието по мярката за неотклонение на семейството от столичния квартал "Люлин" съдът изгони Мария Велева след като тя на няколко пъти прекъсна съдебното определение, с което апелативните магистрати потвърждаваха постоянното задържане на двамата.
Велева е обвинена, че с мъжа си е убила възрастния си баща. Тя твърди, че не баща ѝ, а тя и семейството са били жертви. Тя нарече достойна постъпката на мъжа си, спрял по този начин 87-годишния Стефан Янев. Свилен Велев поиска от съда да пусне от ареста жена му, която по думите му не знаела за убийството. Мъжът проговори за фаталния 11 февруари, когато се смята, че се е случило то:
"Просто се сдърпахме и го ударих. Исках просто да го набия, ама стана фал. С арматурно желязо. Просто го извлачих на едно балконче... Първо ме обиди с думи, които сега не мога да ги кажа, и след това заплаши, че ще ми разпродаде децата. Точно това му бяха думите".
Софийският апелативен съд обаче не прие, че Мария Велева не е съпричастна към убийството, позовавайки се на свидетелски показания, които твърдят, включително такова и на дъщерята на задържаното семейство, че именно семейство Велеви психически и физически са тормозили възрастния мъж.
Определението е окончателно и в него Апелативният съд разкритикува остро институциите, допуснали въпреки сигналите, дългогодишно домашно насилие и пълна изолация на трите момичета.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийският апелативен съд ще решава дали да остави за постоянно в ареста семейството, пребило до смърт възрастен мъж в кв. „Люлин“

Софийският апелативен съд ще решава дали да остави за постоянно в ареста семейството, пребило до смърт възрастен мъж в кв. „Люлин“

6 Март 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Софийският апелативен съд ще гледа мерките за неотклонение на Свилен Велев и Мария Велева, обвинени в убийството на 86-годишния Стефан Янев. Това сочи справка на сайта на Софийския апелативен съд. В столичния квартал „Люлин“ двамата са пребили до смърт възрастния мъж, след като той е подал сигнал, че държат трите си дъщери в пълна изолация и те никога не са ходили на училище. Той беше намерен мъртъв на стълбите до апартамента си на 21 февруари. На 25 февруари съдът остави семейството в ареста.
Делото днес ще се води по жалба на двамата обвиняеми. Решението на съда ще бъде окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави за постоянно в ареста Мария и Свилен Велеви, задържани след убийството на 86-годишния Стефан Янев

Съдът остави за постоянно в ареста Мария и Свилен Велеви, задържани след убийството на 86-годишния Стефан Янев

25 Февруари 2018 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Мария и Свилен Велеви, предаде БНР. Те бяха задържани след убийството на 86-годишния Стефан Янев. Той подаде сигнал, че внучките му, само една от които пълнолетна, не ходят на училище и стоят в апартамент.
Пред съда Мария поиска да бъде пусната на свобода. Тя заяви, че се занимавала с музика и искала да преподава на деца. Решението на Градския съд не е окончателно и може да бъде обжалвано.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Не работим само по една версия за убийството в ж.к. "Люлин"

Министър Валентин Радев: Не работим само по една версия за убийството в ж.к. "Люлин"

23 Февруари 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Може да се окаже, че това, че мъжът е сигнализирал, че внуците му не ходят на училище, не е основната версия за убийството. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в предаването „Денят започва“ по БНТ във връзка с убийството на възрастен човек в ж.к. „Люлин“. „По-скоро като гражданин съм леко притеснен, защото веднага се прехвърля това, че сигналът е даден, но какво правят службите и защо МВР не е реагирало. Това е вход, това е блок и има толкова съседи. Ами къде сме ние гражданите? Разбрах, че е ходил в телевизията в предаване, където е разказал. Ами защо не са се възмутили тези хора около него, да отидат те да пуснат сигнал в полицията? Не казвам, че не сме виновни или че не е имало някой, който не си е свършил докрай работата“, коментира Радев. „След като се е случило това нещо, със сигурност има отговорни. Всички сме отговорни за това, което се случва. 3 деца не ходят на училище и никой не го е забелязал. Просто съм изненадан. Засега е заподозряна неговата дъщеря, но това не е единствената версия. Вече свикнах с полицията, че това, което на пръв поглед се вижда, невинаги е това“, каза още Валентин Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава работата по разследване на смъртта на възрастния мъж в ж.к. „Люлин“, трите му внучки са под полицейска закрила (ОБЗОР)

Продължава работата по разследване на смъртта на възрастния мъж в ж.к. „Люлин“, трите му внучки са под полицейска закрила (ОБЗОР)

22 Февруари 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Продължава работата на институциите по случая със смъртта на възрастния мъж в столичния ж.к. „Люлин“. Мъжът е открит мъртъв на 21 февруари към 17.00 часа, като по тялото му е имало видими следи от насилие. Полицията е извършила оглед на мястото, образувано е досъдебно производство. Задържани са дъщерята на убития и нейният съпруг, а трите им деца са поставени под полицейска закрила.
За случая за първи път беше разказано в телевизионно предаване, излъчено на 17 февруари. В него 87-годишният Стефан Янев обяснява, че внучките му са държани изолирани в апартамента на родителите си и никога не са посещавали училище. В телевизионния репортаж родителите обясняват, че не харесват българското образование и предпочитат да обучават децата си вкъщи. Пред камерата Стефан Янев коментира, че дъщеря му е имала ограничителна заповед заради упражнявано насилие върху него. След записа на предаването мъжът е изчезнал, като на 12 февруари е бил обявен за издирване от МВР. Тялото му е открито девет дни по-късно.
От Агенция „Социално подпомагане” в Люлин заявиха, че веднага след сигнал, подаден още на 15 февруари 2018 г., адресът на семейството в ж.к. „Люлин“ е бил посетен от социални работници за проверка, но тъй като не са били допуснати в жилището, е потърсено съдействие от полицията. Вътре обаче не е намерен никой.
След задържането на родителите във връзка с убийството на 87-годишния мъж, за двете непълнолетни деца е предприета мярка „Полицейска закрила“, като след изтичането на срока ѝ те ще бъдат настанени в кризисен център, където ще им бъде оказана необходимата подкрепа. С тях ще работят специалисти и ще се направи възможното да бъдат записани на училище. Със съдействието на Регионално управление по образованието и други специалисти, отдел „Закрила на детето“ ще поиска диагностика на нивото на развитие и на нивото на овладян учебен материал, за да се определи в кой клас да бъдат записани, както и да се определи евентуалната им нуждата от ресурсен учител. Третото дете, което е пълнолетно, се намира в районно управление в София.
Разследването на случая продължава под наблюдение на Софийската градска прокуратура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция за социално подпомагане: Двете непълнолетни деца на задържаното семейство от столичния ж.к. "Люлин" ще бъдат настанени в кризисен център

Агенция за социално подпомагане: Двете непълнолетни деца на задържаното семейство от столичния ж.к. "Люлин" ще бъдат настанени в кризисен център

22 Февруари 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Мярка за закрила „Настаняване извън семейството“ ще бъде предприета спрямо двете непълнолетни деца на семейството от Люлин, след изтичане на полицейската закрила над тях. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. От Агенцията уточняяват, че сигналът за семейство с три деца, които не посещават училище, е постъпил в отдел „Закрила на детето“ (ОЗД) на Дирекция социално подпомагане (ДСП) - „Люлин“. Веднага след сигнала на 15.02.2018 г. посоченият адрес на семейството е посетен от социални работници за проверка. Тъй като те не са били допуснати в жилището, е потърсено съдействие от полицията. В същото време е извършена работа за установяване самоличността на трите деца и на родителите. Освен от полицията, ОЗД при ДСП – Люлин е потърсил съдействие и информация и от другите институции - община, регионално управление по образованието, прокуратура. Със съдействието на полицията и в присъствие на съседи жилището е отворено и социалните работници са влезли в него. В жилището не е намерен никой. От ОЗД Люлин е отворен случай за работа с двете деца. Потърсена е подкрепата на полицията за издирване на изчезналите деца. След задържането на родителите за двете непълнолетни деца е предприета мярка „Полицейска закрила“. След изтичането на срока ѝ те ще бъдат настанени в кризисен център, където ще им бъде оказана необходимата подкрепа. С тях ще работят специалисти както от Кризисния център, така при необходимост и други външни специалисти. Ще се направи възможното децата да бъдат записани на училище. Със съдействието на Регионално управление по образованието и други специалисти, ОЗД ще поиска диагностика на нивото на развитие и на нивото на овладян учебен материал, за да се определи в кой клас да бъдат записани, както и да се определи евентуалната им нуждата от ресурсен учител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Три деца, внуци на убития мъж в ж.к. "Люлин", са под полицейска закрила - родителите им са задържани

София: Три деца, внуци на убития мъж в ж.к. "Люлин", са под полицейска закрила - родителите им са задържани

22 Февруари 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Социално подпомагане“ (АСП) е поискала полицейска закрила за трите внуци на починалия възрастен мъж в ж.к. „Люлин“, родителите им са задържани. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на агенцията. От АСП уточниха, че когато приключи тази закрила, децата ще бъдат поети от Държавната агенция за закрила на детето и ще бъдат настанени някъде.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възрастен мъж е открит мъртъв и с видими следи от насилие в ж.к. „Люлин“

София: Възрастен мъж е открит мъртъв и с видими следи от насилие в ж.к. „Люлин“

22 Февруари 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Възрастен мъж е открит мъртъв и с видими следи от насилие в ж.к. „Люлин“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на СДВР. Вчера около 17.00 часа е подаден сигнал, че в столичния ж.к. „Люлин“ е открит починал възрастен мъж, като по тялото му е имало видими следи от насилие. На място е извършен оглед, образувано е досъдебно производство. Разследването на случая продължава под наблюдение на Градската прокуратура.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.