НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прокуратурата повдигна обвинения на бившия финансов министър Стоян Александров за банкови престъпления (ОБЗОР)

Прокуратурата повдигна обвинения на бившия финансов министър Стоян Александров за банкови престъпления (ОБЗОР)

23 Февруари 2018 | 01:52 | Агенция "Фокус"
София. Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на бившия финансов министър и настоящ общински съветник в Столичния общински съвет Стоян Александров за банкови престъпления. Александров е привлечен към наказателна отговорност за незаконни финансови сделки и нелицензирана банкова дейност. Според обвинението от 19 ноември 2002 г. до 12 февруари 2015 г. той е извършвал банкови сделки без съответното разрешение и е предоставил 61 кредита в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000 лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. По този начин е причинил на кредитополучателите значителни вреди.
Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002 г.- 2009 г., като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД, е извършвал банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 бр. кредити в общ размер на 1 006 4.00 лв. и 9 955 579.88 евро, и е причинил значителни щети на кредитополучатели.
За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 лв. до 10 000лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имуществото на дееца. Спрямо обвиняемия е определена мярка за неотклонение „гаранция“, която е в размер на 100 000 лв.
Проверката на прокуратурата срещу Стоян Александров по обвинения в лихварство започва през септември 2016 г.
Стоян Александров е министър на финансите в правителството на Любен Беров в периода 1992-1994 г. След падането на кабинета на Беров, Александров е директор на Централна кооперативна банка. През 2003 г. е издигат от Българската социалистическа партия за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски. Към момента Стоян Александров е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет и член на Икономическата комисия. Той е общински съветник от „Политическа група 5“, като влиза като кандидат от листата на „Движение 21“ на Татяна Дончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Повдигнатите обвинения на бившия финансов министър Стоян Александров са за незаконни финансови сделки и нелицензирана банкова дейност

Повдигнатите обвинения на бившия финансов министър Стоян Александров са за незаконни финансови сделки и нелицензирана банкова дейност

22 Февруари 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Днес Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност Стоян Александров за две престъпления по чл. 252, ал.2 вр. чл.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. На Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19 ноември 2002 г. до 12 февруари 2015 г. в гр. София, и други градове на страната, като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 бр. кредити в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000 лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. По този начин е причинил на лицата - кредитополучатели значителни вреди
Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002 г.- 2009 г., като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 бр. кредити в общ размер на 1 006 4-00 лв. и 9 955 579.88 евро, и е причинил значителни щети на кредитополучатели.
За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 лв. до 10 000лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имуществото на дееца.
Спрямо обвиняемия е определена мярка за неотклонение „гаранция“, която е в размер на 100 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зорница Таскова, СГП: Бившият финансов министър Стоян Александров е привлечен към наказателна отговорност за две банкови престъпления

Зорница Таскова, СГП: Бившият финансов министър Стоян Александров е привлечен към наказателна отговорност за две банкови престъпления

22 Февруари 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Днес е привлечен към наказателна отговорност бившият финансов министър Стоян Александров за две престъпления по чл. 252 – извършване на банкова дейност без надлежно разрешение. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Зорница Таскова. Взета му е мярка за неотклонение „парична гаранция“. По-късно ще бъдат разпространени повече подробности по обвиненията, свързани с периода, размера на сумите и щетите.
Люба АЛЕКСИЕВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.