НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отхвърляне на досегашната политика на ЕС за бежанците и въвеждане на нови правила за справяне с кризата по време на Българското председателство предложи ЦИОС (ОБЗОР)

Отхвърляне на досегашната политика на ЕС за бежанците и въвеждане на нови правила за справяне с кризата по време на Българското председателство предложи ЦИОС (ОБЗОР)

23 Февруари 2018 | 05:29 | Агенция "Фокус"
София. Отхвърляне на досегашната политика на ЕС за бежанците и въвеждане на нови правила за справяне с кризата по време на Българското председателство предложи Центърът за изследване на отбраната и сигурността (ЦИОС). Това стана ясно по време на пресконференция на ЦИОС, на която беше представено изследване на тема: „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани“.
„Нашето изследване не се занимава с миграцията в рамките на ЕС, а с бежанските потоци към европейските държави - тема, която породи много напрежение и създаде нови разделителни линии в Европа. Има поне три причини, които ни накараха да се занимаваме с това“, каза директорът на ЦИОС Ангел Найденов и посочи, че това са Българското председателство, пиковият момент на дискусията по тази тема в Европа и гарантирането на сигурността на държавите в ЕС. „Страните от Вишеградската четворка са категорично против системата за разпределение на бежанците, която действа в момента. Затова в края на своето председателство Естония предложи компромисен вариант – разпределение на бежанците не само според броя на населението на приемащата страна, но и в зависимост от нейните икономически възможности“, каза още той и посочи, че България сега трябва да има активната роля на търсеща и предлагаща възможни решения, включително и в опит да примири и балансира различните позиции на държавите.
Найденов коментира, че за да се справи Европа с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС. Той представи и предложения на ЦИОС за справяне с кризата – въвеждане на нов механизъм на солидарност към граничните държави; недопускане на никаква толерантност към незаконното преминаване на границите; необходимост от единен статут за право на убежище и за получаване на откази за такова в различните държави; осигуряване на върховенството на закона на европейските страни над религиозните и културни норми и традиции на мигрантите; създаване на центрове за бежанци; рязко съкращаване на предоставяните помощи и съобразяването им с държавните нива и др. Найденов посочи, че бюлетинът на ЦИОС с предложенията е бил изпратен до всички институции. „Но доколко те биха се съобразили с тях, вече е съвсем друг въпрос“, коментира още той.
Георги Савов от ЦИОС представи презентация за бежанската ситуация в Европа през последните години. От нея стана ясно, че три са основните маршрути, които са използвали мигрантите през 2017 г. – първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и т.нар. западен коридор - от западната част на Северна Африка към Испания.
„Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години надвишава официалните данни поне три пъти“, обясни Савов и уточни, че 76% от мигрантите са мюсюлмани. „Това са предимно млади мъже, идващи от страни с конфликти и проповядващи коренно различен ислям от тези в Европа. Германско изследване сочи, че голям процент от тях са преживели домашно насилие – среда, която според психолозите води до асоциално поведение в Европа, кара ги да се противопоставят на приемащото ги общество и да доминират над него. Голяма част от тях участват в терористичните актове в Европа“, каза още той. Савов посочи и четирите основни правила при миграцията – границите не важат, лъжата е напълно позволена, законите не е необходимо да се спазват, стриктно изискване да се спазват правата им.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Савов, ЦИОС: Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години надвишава официалните данни поне три пъти

Георги Савов, ЦИОС: Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години надвишава официалните данни поне три пъти

22 Февруари 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години поне три пъти надвишава официалните данни, политическата коректност затруднява статистиките. Това каза Георги Савов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той посочи основните маршрути, които са използвали мигрантите през 2017 г. – първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и т.нар. западен коридор - от западната част на Северна Африка към Испания.
„За миналата година има значително намаляване на броя бежанци в България. Нелегално влезлите в страната са три пъти повече от заловените на граница.От началото на тази година по информация на МВР вече не са три пъти повече, а два пъти. Относително малък процент от бежанците са сирийци, повечето са от Ирак и Афганистан. Общият брой на мигрантите – през 2015 г. е около 102 хил. души, които са били регистрирани, но това не са само бежанци, а и хора, които са дошли „стандартно“ – руснаци, граждани на ЕС и други“, каза още Савов и посочи, че над 150 хил. мигранти пребивават в България към 2017 г., което е с 51% повече от броя им през 2015 г.
„Броят на влезлите бежанци в Европа поне три пъти надвишава официалните данни – не може да се установи кой къде се намира. Само за Германия това са едни 200 хил. души, които те не знаят къде са. Проблем е и установяването на личността на тези мигранти – пример мога да дам с един такъв мигрант в Германия, който имаше 19 самоличности. В Швейцария например могат да потвърдят самоличността само на 10% от влезлите, като основните причини за това са от политическо естество – т.нар. политическа коректност затруднява конкретиката в статистиките“, коментира той.
Савов уточни, че преобладаващото мнозинство от мигранти са мюсюлмани. „Това са предимно млади мъже, идващи от страни с конфликти – 76% са мюсюлмани, проповядващи коренно различен ислям от тези в България. Германско изследване сочи, че голям процент от тях са преживели домашно насилие – среда, която според психолозите води до асоциално поведение в Европа, кара ги да се противопоставят на приемащото ги общество и да доминират над него. Голяма част от тях участват в терористичните актове в Европа“, каза той.
Савов посочи и основните правила при миграцията – границите не важат, лъжата е напълно позволена, законите не е необходимо да се спазват, стриктно изискване да се спазват правата им.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов, ЦИОС: За да се справим с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС

Ангел Найденов, ЦИОС: За да се справим с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС

22 Февруари 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. За да се справим с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС. Това каза председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той представи предложения на ЦИОС за справяне с бежанската криза. „На първо място, предлагаме категорично да бъде отхвърлена досегашната политика, предлагана като политика и отношение към бежанската криза и бежанските потоци. ЕС трябва да предложи нов механизъм на солидарност към граничните държави, сред които, освен Гърция и Италия, попада и България. Има нужда от нова обща политика – трябва да бъдат положени максимални усилия, които да водят в посока сближаване на различията на съответните държави. Също така не трябва да има каквото и да е толериране на незаконното преминаване на границите. И, разбира се, необходимостта от 100%-ово гарантиране непреминаването на границите на ЕС“, обясни той.
На второ място за справяне с потока от бежанци Найденов посочи необходимостта от единен статут за право на убежище и получаване на откази за това в различните държави. „Важно е и осигуряване на върховенството на закона над религиозните и културни норми и традиции – повечето бежанци искат да живеят според шериата, но трябва да разберат, че се намират в ЕС. Важно е да има и рязко съкращаване на предоставяните помощи и съобразяването им с държавните нива – сега те варират в рамките на от 300 до 800 лв. месечно и е необходимо да бъдат сведени до националните нива и да не остава усещането за несправедливост от гражданите на съответната държава. Не на последно място е и увеличаването на помощта на Европейската агенция към различните държави – предоставяне на повече правомощия на граничните служители например. И, разбира се, подкрепяме предложението за създаване на центрове за бежанци. Необходима е и прозрачност в проследяване на процесите“, каза още Найденов и посочи, че бюлетинът на ЦИОС с предложенията е бил изпратен до всички институции. „Но доколко те биха се съобразили с тях вече е съвсем друг въпрос“, коментира още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов, ЦИОС: Очаква се над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка, по време на председателството ни се очаква да се намери решение за това

Ангел Найденов, ЦИОС: Очаква се над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка, по време на председателството ни се очаква да се намери решение за това

22 Февруари 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка. По време на председателството ни се очаква да се намери решение за това. Това каза председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Mиграцията е тема, която не слиза от екраните и от страниците и вече шеста година привлича внимание. Нашето изследване не се занимава с миграцията в рамките на ЕС, а с бежанските потоци към европейските държави - тема, която породи много напрежение и създаде нови разделителни линии в Европа. Има поне три причини, които ни накараха да се занимаваме с това. Първата е Българското председателство на Съвета на ЕС, в рамките на което се очаква да се намери решение на кризата с бежанците и изход на спора, в който попаднаха държавите членки. Очакванията са до края на юни да бъдат разгледани предложенията за промени в Дъблинските споразумения, а до края на март да бъдат активирани допълнителни сили и да се разгледат различните механизми за защита“, каза още Найденов.
Като втора причина той посочи дискусията в Европа по тази тема, която се намира в своя пиков момент. „От една страна, имаме действащ механизъм, съгласно който в зависимост от броя на населението в съответните държави трябва да бъдат разпределени определен брой бежанци. Тази система обаче не работи. Например от 180 хил. бежанци, намиращи се в Италия и Гърция, едва 32 хил. са разпределени по тази система за миналата година - става дума за около 17%. Едновременно с това системата за екстрадиране също не работи с темповете, които да дават някакво удовлетворение“, каза още Найденов и посочи, че едва 37% от бежанците, подлежащи на екстрадиране през 2017 г., са били екстрадирани.
„Страните от Вишеградската четворка са категорично против системата за разпределение на бежанците. Затова в края на своето председателство Естония предложи компромисен вариант – разпределение на бежанците не само според броя на населението на приемащата страна и в зависимост от нейните икономически възможности“, каза още той и посочи, че България сега трябва да има активната роля на търсеща и предлагаща възможни решения, включително и в опит да примири и балансира различните позиции на държавите.
„На трето място, темата продължава да бъде едно от основните предизвикателства към политиката на ЕС и към сигурността на държавите. И това няма скоро да отшуми. Твърди се че над 6 млн. са бежанците потенциални емигранти към държавите от ЕС от Турция и от Северна Африка – като от Северна Африка са цели 2 млн., от които само 800 хил. са от Либия“, каза още Найденов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.