НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Апелативният съд отложи делото на Анита Мейзер заради забавяне в повторната медицинска експертиза

Варна: Апелативният съд отложи делото на Анита Мейзер заради забавяне в повторната медицинска експертиза

28 Май 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Апелативният съд във Варна реши да отложи тази сутрин делото срещу Анита Мейзер, която обжалва осъдителната си присъда за убийството на съпруга си Николай Димов и предлагането на подкуп на полицейски служител. Следващото заседание трябва да се проведе на 25 юни, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Новата дата е насрочена заради поискана отсрочка от страна на вещите лица, на които през март беше възложено да изготвят повторна комплексна съдебно-медицинска експертиза. Медиците трябваше да изяснят дали установените травматични увреждания по тялото на починалия Николай Димов могат да бъдат получени по начина, за който свидетелства в предходното съдебно заседание подсъдимата. Преди два медеца Анита Желева се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство, както и от тези, които на два пъти е правила пред първата съдебна инстанция. На предходното заседание пред Апелативния съд във Варна, тя представи нова версия за обстоятелствата, свързани със завързването на т.нар. “свински опашки“ около краката и врата на съпруга си. Според нея Николай сам е поставил и затегнал две стяжки около врата си. Подсъдимата обжалва пред Варненския апелативен съд наказанието от три години и половина за убийството по непредпазливост, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай съдът ѝ присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания Анита Желева ще търпи по-тежкото. Окръжният съд ѝ наложи и глоба в размер на 8000 лева, както и обезщетение за майката на Николай в размер на 150 000 лв.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Апелативният съд ще гледа делото срещу Анита Мейзер

Варна: Апелативният съд ще гледа делото срещу Анита Мейзер

28 Май 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Варна. Апелативният съд във Варна ще гледа съдебното заседание по наказателното дело на Анита Желева от 9.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Анита Желева обжалва осъдителната присъда на Окръжен съд – Варна, признал вината ѝ за 2 престъпления – затова, че причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и затова, че предложила подкуп на полицейски служител. Припомняме, че Желева се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство, както и от тези, които на два пъти е правила пред първата съдебна инстанция. На предходното заседание пред Апелативен съд-Варна, тя представи нова версия за обстоятелствата, свързани със завързването на т.нар. “свински опашки“ около краката и врата на съпруга си Николай. Според нея Николай сам е поставил и затегнал две стяжки около врата си. В хода на съдебното заседание и след изявление на вещите лица, работили по допълнителната СМЕ, съдът установи, че при изготвянето на заключението по експертизата, експертите не са се запознали с всички материали, налични по досъдебното производство, в това число и с протоколите за оглед на местопроизшествието. Съдът се съобрази със становището на прокуратурата и на защитата на близките на Николай Димов и допусна повторна комплексна СМЕ с участието на трасолог. Екипът от вещи лица ще трябва да се запознае с всички налични материали, събрани в хода на досъдебното производство(протоколи за оглед, фотоалбуми и др.), включително и с тези, събрани при гледането на делото пред първата съдебна инстанция и при въззивния контрол. С оглед на обстоятелството, че протоколите за оглед, писани на ръка от разследващия полицай са нечетливи, съдът указа на полицейския служител да ги приведе във вид, който да се ползва от вещите лица. Съставът на Апелативен съд – Варна разпита и разследващия полицай Веселин Радев, водил близо 8 часа оперативна беседа с Желева часове след установяване смъртта на съпруга ѝ. Варненският апелативен съд отново остави без уважение молбата на защитата на Анита Желева за изменение на мярката ѝ за неотклонение. След като се запозна с представена от защитата ѝ епикриза от проведено лечение на подсъдимата в затворническа болница София, съдът назначи изготвянето на СМЕ на Желева. Тя ще трябва да установи дали наличното заболяване ѝ позволява престой в местата за лишаване от свобода.Припомняме и присъдата, която подсъдимата обжалва пред Варненския апелативен съд. За убийството по непредпазливост Желева получи от първата съдебна инстанция три години и половина затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай съдът ѝ присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания Анита Желева ще търпи по-тежкото. Окръжен съд - Варна наложи на подсъдимата глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение на майката на Николай в размер на 150 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Апелативният съд назначи повторна Съдебномедицинска експертиза и отложи делото на Анита Мейзер за 28 май 2018 г.

Варна: Апелативният съд назначи повторна Съдебномедицинска експертиза и отложи делото на Анита Мейзер за 28 май 2018 г.

29 Март 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Поредното заседание по наказателното дело, водено срещу Анита Желева, която обжалва пред Варненския апелативен съд осъдителната присъда на Окръжен съд – Варна, признал вината ѝ за 2 престъпления – затова, че причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и затова, че предложила подкуп на полицейски служител, днес продължи с изслушване на допълнителна Съдебномедицинска експертиза (СМЕ). Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Вещите лица трябваше да изяснят дали установените травматични увреждания по тялото на починалия мъж могат да бъдат получени по начина, за който свидетелства в предходното съдебно заседание подсъдимата. Припомняме, че Желева се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство, както и от тези, които на два пъти е правила пред първата съдебна инстанция. На предходното заседание пред Апелативен съд-Варна, тя представи нова версия за обстоятелствата, свързани със завързването на т.нар. “свински опашки“ около краката и врата на съпруга си Николай. Според нея Николай сам е поставил и затегнал две стяжки около врата си.
В хода на съдебното заседание и след изявление на вещите лица, работили по допълнителната СМЕ, съдът установи, че при изготвянето на заключението по експертизата, експертите не са се запознали с всички материали, налични по досъдебното производство, в това число и с протоколите за оглед на местопроизшествието. Съдът се съобрази със становището на прокуратурата и на защитата на близките на Николай Димов и допусна повторна комплексна СМЕ с участието на трасолог. Екипът от вещи лица ще трябва да се запознае с всички налични материали, събрани в хода на досъдебното производство(протоколи за оглед, фотоалбуми и др.), включително и с тези, събрани при гледането на делото пред първата съдебна инстанция и при въззивния контрол. С оглед на обстоятелството, че протоколите за оглед, писани на ръка от разследващия полицай са нечетливи, съдът указа на полицейския служител да ги приведе във вид, който да се ползва от вещите лица.
Съставът на Апелативен съд – Варна разпита в днешното съдебно заседание и разследващия полицай Веселин Радев, водил близо 8 часа оперативна беседа с Желева часове след установяване смъртта на съпруга ѝ.
Днес Варненският апелативен съд отново остави без уважение молбата на защитата на Анита Желева за изменение на мярката ѝ за неотклонение. След като се запозна с представена от защитата ѝ епикриза от проведено лечение на подсъдимата в затворническа болница София, съдът назначи изготвянето на СМЕ на Желева. Тя ще трябва да установи дали наличното заболяване ѝ позволява престой в местата за лишаване от свобода.
Апелативният съд във Варна насрочи следващото съдебно заседание по наказателното дело на Анита Желева за 28 май 2018 година от 9,00 часа.
Припомняме и присъдата, която подсъдимата обжалва пред Варненския апелативен съд. За убийството по непредпазливост Желева получи от първата съдебна инстанция три години и половина затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай съдът ѝ присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания Анита Желева ще търпи по-тежкото. Окръжен съд - Варна наложи на подсъдимата глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение на майката на Николай в размер на 150 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Анита Мейзер промени защитната си версия, Апелативният съд назначи допълнителна експертиза, за да провери новите твърдения

Варна: Анита Мейзер промени защитната си версия, Апелативният съд назначи допълнителна експертиза, за да провери новите твърдения

23 Февруари 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Анита Желева, която обжалва пред Варненския апелативен съд осъдителната присъда на ОС – Варна, признал вината ѝ за 2 престъпления – затова, че причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и затова, че предложила подкуп на полицейски служител, днес промени защитната си версия. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Подсъдимата се отрече от показанията, дадени от нея на досъдебното производство, както и от тези, които на два пъти е правила пред първата съдебна инстанция. В своите обяснения пред състава на Апелативен съд - Варна, тя представи нова версия за обстоятелствата, свързани със завързването на т.нар.“свински опашки“ около краката и врата на съпруга си Николай. Разказа, че е била притискана от разследващите и от наблюдаващия делото прокурор, за първите показания, направени от нея веднага след трагичния инцидент.
Варненският апелативен съд уважи искането на адвокатите на майката на Николай и допусна допълнителна Съдебномедицинска експертиза, която да изясни дали установените травматични увреждания по тялото на починалия мъж могат да бъдат получени по начина, за който свидетелства днес подсъдимата. За следващото съдебно заседание, което съдът насрочи за 29 март 2018 година, ще бъде призован за разпит и разследващия полицай Веселин Радев. Той ще трябва да изясни дали в хода на досъдебното производство е оказвал натиск върху Анита Желева да дава конкретни показания и да поеме вината затова, че по непредпазливост причинила смъртта на съпруга си.
В хода на днешното съдебно заседание Варненският апелативен съд остави без уважение молбата на подсъдимата да ѝ бъде изменена в по-лека мярката за неотклонение. Желева, която е задържана от година и 8 месеца поиска по-лека мярка, за да се лекува и уточни, че след като миналата седмица е изтекъл срокът на американския ѝ паспорт, тя няма как да се укрие от правосъдните органи. Подсъдимата заяви, че би искала да докаже своята невинност.
Варненският апелативен съд обаче не сподели основанията на Анита Желева и на нейните адвокати. Фактът, че срокът на американския й паспорт е изтекъл не е основание да се промени изводът, че ако е с по-лека мярка за неотклонение подсъдимата може да се укрие.
Следващото съдебно заседание на Варненския апелативен съд, на което ще се изслуша допуснатата допълнителна СМЕ, както и разследващия полицай Веселин Радев, ще се проведе на 29 март 2018 година от 9,00 часа.
Припомняме, че за убийството по непредпазливост подсъдимата получи три години и половина затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай съдът й присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания Желева ще търпи по-тежкото. Първата съдебна инстанция наложи на подсъдимата глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение на майката на Николай в размер на 150 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Апелативният съд ще разгледа жалбата на Анита Мейзер срещу ефективната ѝ присъда

Варна: Апелативният съд ще разгледа жалбата на Анита Мейзер срещу ефективната ѝ присъда

23 Февруари 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Състав на Варненския апелативен съд ще разгледа в съдебно заседание от 11.00 часа жалбата на Анита Желева срещу осъдителна присъда на Варненския окръжен съд от октомври миналата година. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Тогава първата съдебна инстанция призна вината на подсъдимата за извършването на 2 престъпления – затова, че на 14 август 2016 година причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и затова, че на същата дата предложила подкуп на полицейски служител.
Припомняме, че за убийството по непредпазливост подсъдимата получи три години и половина затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай Веселин Радев съдът й присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания тя ще търпи по-тежкото при първоначален общ режим. Първата съдебна инстанция наложи на подсъдимата глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение на майката на Николай за претърпените неимуществени вреди в размер на 150 000 лв.. Общият размер на разноските по делото и държавната такса върху уважения граждански иск, които съдът присъди на Желева възлизат на 18 788 лв.
В жалбата си пред втората съдебна инстанция подсъдимата и нейната защита настояват Желева да бъде оправдана, тъй като присъдата била произнесена при допуснати съществени процесуални нарушения и се явявала несправедлива и незаконосъобразна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.