НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Анита Мейзер промени защитната си версия, Апелативният съд назначи допълнителна експертиза, за да провери новите твърдения

Варна: Анита Мейзер промени защитната си версия, Апелативният съд назначи допълнителна експертиза, за да провери новите твърдения

23 Февруари 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Анита Желева, която обжалва пред Варненския апелативен съд осъдителната присъда на ОС – Варна, признал вината ѝ за 2 престъпления – затова, че причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и затова, че предложила подкуп на полицейски служител, днес промени защитната си версия. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Подсъдимата се отрече от показанията, дадени от нея на досъдебното производство, както и от тези, които на два пъти е правила пред първата съдебна инстанция. В своите обяснения пред състава на Апелативен съд - Варна, тя представи нова версия за обстоятелствата, свързани със завързването на т.нар.“свински опашки“ около краката и врата на съпруга си Николай. Разказа, че е била притискана от разследващите и от наблюдаващия делото прокурор, за първите показания, направени от нея веднага след трагичния инцидент.
Варненският апелативен съд уважи искането на адвокатите на майката на Николай и допусна допълнителна Съдебномедицинска експертиза, която да изясни дали установените травматични увреждания по тялото на починалия мъж могат да бъдат получени по начина, за който свидетелства днес подсъдимата. За следващото съдебно заседание, което съдът насрочи за 29 март 2018 година, ще бъде призован за разпит и разследващия полицай Веселин Радев. Той ще трябва да изясни дали в хода на досъдебното производство е оказвал натиск върху Анита Желева да дава конкретни показания и да поеме вината затова, че по непредпазливост причинила смъртта на съпруга си.
В хода на днешното съдебно заседание Варненският апелативен съд остави без уважение молбата на подсъдимата да ѝ бъде изменена в по-лека мярката за неотклонение. Желева, която е задържана от година и 8 месеца поиска по-лека мярка, за да се лекува и уточни, че след като миналата седмица е изтекъл срокът на американския ѝ паспорт, тя няма как да се укрие от правосъдните органи. Подсъдимата заяви, че би искала да докаже своята невинност.
Варненският апелативен съд обаче не сподели основанията на Анита Желева и на нейните адвокати. Фактът, че срокът на американския й паспорт е изтекъл не е основание да се промени изводът, че ако е с по-лека мярка за неотклонение подсъдимата може да се укрие.
Следващото съдебно заседание на Варненския апелативен съд, на което ще се изслуша допуснатата допълнителна СМЕ, както и разследващия полицай Веселин Радев, ще се проведе на 29 март 2018 година от 9,00 часа.
Припомняме, че за убийството по непредпазливост подсъдимата получи три години и половина затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай съдът й присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания Желева ще търпи по-тежкото. Първата съдебна инстанция наложи на подсъдимата глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение на майката на Николай в размер на 150 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Апелативният съд ще разгледа жалбата на Анита Мейзер срещу ефективната ѝ присъда

Варна: Апелативният съд ще разгледа жалбата на Анита Мейзер срещу ефективната ѝ присъда

23 Февруари 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Състав на Варненския апелативен съд ще разгледа в съдебно заседание от 11.00 часа жалбата на Анита Желева срещу осъдителна присъда на Варненския окръжен съд от октомври миналата година. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна. Тогава първата съдебна инстанция призна вината на подсъдимата за извършването на 2 престъпления – затова, че на 14 август 2016 година причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и затова, че на същата дата предложила подкуп на полицейски служител.
Припомняме, че за убийството по непредпазливост подсъдимата получи три години и половина затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай Веселин Радев съдът й присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания тя ще търпи по-тежкото при първоначален общ режим. Първата съдебна инстанция наложи на подсъдимата глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение на майката на Николай за претърпените неимуществени вреди в размер на 150 000 лв.. Общият размер на разноските по делото и държавната такса върху уважения граждански иск, които съдът присъди на Желева възлизат на 18 788 лв.
В жалбата си пред втората съдебна инстанция подсъдимата и нейната защита настояват Желева да бъде оправдана, тъй като присъдата била произнесена при допуснати съществени процесуални нарушения и се явявала несправедлива и незаконосъобразна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Анита Мейзер обжалва присъдата си

Варна: Анита Мейзер обжалва присъдата си

2 Ноември 2017 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Варна. До Апелативен съд – Варна е постъпила въззивна жалба от адвоката на Анита Ж., който обжалва присъдата „лишаване от свобода“ от 4 години и 6 месеца и размера на исковата молба на гражданския ищец -150 000 лв. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна. Въззивна жалба до Апелативен съд – Варна е подадена и от Петранка Д., наследник на починалия Николай Д., в която се иска увеличаване на присъда „лишаване от свобода“, както и увеличение на размера по гражданския иск до максималния – 300 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 4 години и 6 месеца затвор получи Анита Мейзер, призната за виновна за причиняване на смърт по непредпазливост и подкуп

Варна: 4 години и 6 месеца затвор получи Анита Мейзер, призната за виновна за причиняване на смърт по непредпазливост и подкуп

24 Октомври 2017 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският окръжен съд призна Анита Ж. за виновна в това, че на 14 август 2016 година във Варна, причинила смърт по непредпазливост на съпруга си. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна, където в понеделник бе гледано делото срещу Анита Ж. Тя бе призната за виновна и за това, че на същата дата, в сградата на ОД на МВР – Варна, предложила подкуп – сумата от 30 000 евро на полицейски служител, за да не извърши действие по служба – да не я задържи по Закона за МВР при налични данни за извършено престъпление от НК. Съдът ѝ наложи наказание от 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ за причинена смърт по непредпазливост. Четири години и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 8 000 лева е присъдата за предложен подкуп. Анита Ж. ще търпи най-тежкото от двете наказания, при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.
Съдът зачита предварителното задържане на подсъдимата по настоящото дело, считано от 14 август 2016 година. Анита Ж. е осъдена да плати обезщетение на наследниците на Н.Д. за претърпените неимуществени вреди в резултат на престъплението – сума в размер на 150 000 лева, ведно със законната лихва върху нея, считано от 14 август 2016 година, до окончателното ѝ изплащане. Съдът отхвърли гражданския иск до сумата от 300 000 лв. като неоснователен. Анита Ж. ще трябва да плати и направените разходи по делото в размер на 9 816 лева.
Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Русия се готви за президентски избори. 16 март 2018 година
Русия се готви за президентски избори. 16 март 2018 година

ВИДЕО
"Klix.ba"(Босна и Херцеговина): Вълк се появи на пътя във виелица край Източни Д...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.