НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Huffington post: Джейкъб Рийс-Мог предупреждава Тереза Мей да не „кляка“ пред Брюксел, разрешавайки на всички граждани на ЕС да останат във Великобритания

Huffington post: Джейкъб Рийс-Мог предупреждава Тереза Мей да не „кляка“ пред Брюксел, разрешавайки на всички граждани на ЕС да останат във Великобритания

25 Февруари 2018 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джейкъб Рийс-Мог предупреждава Тереза Мей да не прави „немислим“ обратен завой, разрешавайки на гражданите на Европейския съюз, пристигнали през преходния период да останат в Обединеното кралство, пише Huffington Post.
Лидерът на лагера на привържениците на „твърд“ Брекзит заявява това в отговор на събирането на висшите членове на кабинета за формиране на обща позиция по напускането на ЕС. Миналия месец Тереза Мей каза, че мигрантите от страните от ЕС, пристигнали след Март 2019 годуна, няма да имат същите права като тези, пристигнали преди това.
Въпреки това, според вестник The Times, цитиран от Huffington post, премиерът планира да разреши на пристигналите през преходния период да останат за постоянно.
Рийс-Мог заявява пред програмата Today на BBC Radio 4, че би бил „смутен“ , ако Мей направи „обратен завой от такъв вид“.
„Тереза Мей заяви, докато беше в Китай, че тя няма да допусне подобно нещо и хората дошли, след като напуснем ЕС, ще бъдат обект на различни условия, което изглежда абсолютно правилно. Ние напускаме ЕС на 29 март 2019 година. Няма да бъдем част от никакви споразумения след тази дата. Следователно, ако хората, пристигнали след тази дата получат пълни права, ще бъде грешно", продължава той.
Тереза Мей ще се изправи също пред“бунт“ на проевропейското крило в партията с искане за оставане в митническия съюз на ЕС.
На сбирката си в четвъртък в провинциалната резиденция на премиера бе обсъдено влиянието на Брекзит върху автомобилната индустрия, земеделието, дигиталната търговия, както и върху цялостното икономическо сътрудничество, което Великобритания ще търси с ЕС след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей  се съгласи на сериозни отстъпки пред Шотландия и Уелс във връзка с Брекзит

Daily Express: Тереза Мей се съгласи на сериозни отстъпки пред Шотландия и Уелс във връзка с Брекзит

22 Февруари 2018 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей се съгласи на сериозни отстъпки пред Шотландия и Уелс, за да разблокира приемането на законодателството по Брекзит, пише лондонският Daily Express.
Министърът от кабинета на Тереза Мей Дейвид Лидингтън ще се срещне днес с министърът отговарящ за Брекзит в кабинета на Никола Стърджън – първи министър на Шотландия. Британският кабинет е готов да прехвърли голяма част от правомощията на кабинета в различните сфери след излизане от ЕС, като запази само няколко, докато заработи новата обща рамка. Шотландският министър обаче вероятно ще поиска правомощията във всички сфери да се прехвърлят на шотландския кабинет. Те заедно с министрите от Уелс не са съгласни да приемат законодателството за Брекзит без исканите промени, като заплашват с конституционна криза.
„Ние работим заедно с местните правителства да намерим начин да запазим общия британски пазар, уважавайки правомощията им. Всички страни са съгласни, че някои сфери трябва да останат в общата рамка на Кралството, за да не затрудняваме фирмите и семействата, докато си връщаме правомощията от ЕС.
Според шотландския министър Шотландия не против обща рамка, стига да не накърнява шотландския интерес.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Писмото, настояващо за „твърд“ Брекзит е „изнудване“

The Guardian: Писмото, настояващо за „твърд“ Брекзит е „изнудване“

21 Февруари 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Писмото на групата от 62 депутати за напускане на Европейския съюз предизвика остра реакция сред колегите им, пише британският The Guardian.
Повече от 60 депутати-консерватори са изпратили писмо с настояване за „твърд“ Брекзит преди ключова среща, което предизвика остра реакция сред колегите им, които го нарекоха „изнудване“.
Десетките членове на Консервативната партия настояват за Брекзит с „пълна регулаторна автономия“. Писмото е изпратено до премиера Тереза Мей, министъра, отговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис, министъра на външната търговия Лиъм Фокс и Джулиан Смит, главен парламентарен организатор на мнозинството.
Писмото има три основни искания :
1) Пълна регулаторна автономия с възможност да се променят законите и правилата след напускането на Европейския съюз
2) Да се приеме преходен период само ако сделката е напълно договорена и се ръководи от принципите на Световната търговска организация
3) Да се гарантира, че нови търговски договори с трети страни може да се договарят веднага след напускане на Съюза
Според авторите на писмото трябва да се използват възможностите за търговски договори с колкото може повече страни, на които евентуален преходен период с оставане в митническия съюз ще попречи. Техните настоявания се противопоставят на усилията на правителството да постигне преходен период, през който Европейският съюз очаква да се спазват разпоредбите му.
Сам Лоу, търговски експерт от Центъра за европейска реформа, каза за The Guardian, че преходен период е в полза на двете страни и е абсолютно необходим, ако правителството наистина иска да постигне взаимно изгодни отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей обеща да върне обратно външната политика на Великобритания от Брюксел

The Times: Тереза Мей обеща да върне обратно външната политика на Великобритания от Брюксел

19 Февруари 2018 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей предложи маслинова клонка на радикалните евроскептици в кабинета си в неделя, като обеща да върне обратно в Лондон контрола върху външната политика на Обединеното кралство от Брюксел, когато страната излезе от Европейския съюз през март 2019-а година, пише авторитетното британско издание The Times.
Министър-председателят използва речта си на Мюнхенската конференция по сигурността, за да обяви, че ще извади Великобритания от „общата европейска политика в международните отношения и сигурността“, като върне на Обединеното кралство контрола над дипломацията, мироопазването, отбраната и помощта за други държави за първи път от 26 години.
Вестникът смята, че този ход е целял да покаже на радикалните евроскептици – притеснени, че Обединеното кралство няма да успее да скъса връзките си с Брюксел – че някои неща ще се променят по време на транзитния период между 2019 и 2021 година, когато се очаква търговските отношения на страната да останат в почти в същото състояние като в момента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Подписката за Брекзит без преходен период достигна трийсет хиляди подписа, но правителството отказва да я приеме

Sunday Express: Подписката за Брекзит без преходен период достигна трийсет хиляди подписа, но правителството отказва да я приеме

18 Февруари 2018 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Подписката за Брекзит без преходен период достигна трийсет хиляди подписа, но правителството отказва да я приеме пише неделното издание Sunday Express.
Подкрепата за тази подписка нараства заради страховете, че Брюксел може да принуди Великобритания да спазва законите на Европейския съюз, без да може да възразява срещу тях.
Според предложенията през преходния период Обединеното кралство трябва да спазва всички разпоредби на Съюза, включително свободното движение на хора през границите, без да може да блокира някои от тези разпоредби.
Привържениците на „твърд“ Брекзит начело с Джейкъб Рийс-Мог твърдят, че подобно споразумение ще превърне Великобритания във „васална държава“ и го нарече „ултиматум“.
Разпространяваната чрез интернет подписка твърди, че подобна идея би била предателство за гласувалите за Брекзит 17.4 милиона души и настоява за незабавно напускане на ЕС през 2019 година. Правителството твърди, че преходния период няма да забави процеса на Брекзит. Позицията на кабинета е че “страната е гласувала за напускане на Европейския съюз и не може да има опити за оставане в ЕС или опити да се присъединим през задната врата, както и втори референдум“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Indipendent: Джейкъб Рийс-Мог е втори сред фаворитите за поста на премиера, разкрива проучване

The Indipendent: Джейкъб Рийс-Мог е втори сред фаворитите за поста на премиера, разкрива проучване

13 Февруари 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Привърженикът на „твърдия“ Брекзит Джейкъб Рийс-Мог набира популярност като фаворит за бъдещ премиер на мястото на Тереза Мей, ако тя бъде принудена да се оттегли, разкрива допитване, проведено за британския ежедневник The Independent.
Рийс-Мог задминава финансовия министър Филип Хамънд, министъра на вътрешните работи Амбър Ръд и шотландската консерваторка Рут Дейвидсън. Мъжете и гласоподавателите на 55-годишна възраст са сред на-големите му привърженици. Резултатите от допитването идват на фона на разочарованието на обществото от сегашния премиер и спекулациите за предстоящ вот на недоверие. Междувременно Рийс-Мог застана на чело на „бунта“ срещу Тереза Мей заради начина, по който води преговорите за Брекзит. Самият той заявява, че трудно би станал премиер, защото има шест деца, но така и не отхвърля подобна идея.
Допитването показва, че Борис Джонсън остава фаворит за премиерския пост, но Рийс-Мог го следва с малка разлика. От него става ясно още, че 51 процента не одобряват политиката на Тереза Мей, а само 33 процента я подкрепят. Междувременно двете крила на консерваторите предупреждават за вот на недоверие заради непоследователността на действията й във връзка с Брекзит и неуспехите на реформите, които започна.
Някои наричат Джейкъб Рийс-Мог „представител на 18-ти век“ заради старомодния му вид. Той остава непопулярен сред жените и по-младите избиратели.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.