НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Полша може да поиска от Германия репарации на стойност 850 млрд долара

РИА Новости: Полша може да поиска от Германия репарации на стойност 850 млрд долара

3 Март 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полша оценява щетите, нанесени от Германия в хода на Втората световна война, на 850 млрд долара. Това заяви председателят на Комисията по репарациите на полския Сейм Аркадиуш Мулярчик, според цитата на портала rp.pl, предава РИА Новости.
„Говорим за огромна, но оправдана сума за разрушените градове и села, икономика и промишленост. За загубения демографски потенциал на нашата страна“, заяви Мулчрчик, като отбеляза, че въпросът за репарациите така и не е бил разрешен.
В същото време, смята депутатът, е безсмислено Полша да иска компенсация от Русия, защото тя „не спазва международното право“.
Руската агенция припомня, че по-рано аналитичната служба на полския парламент е стигнало до извода, че Варшава има основания да изиска от Берлин репарации в размер на 48,8 млрд долара. Правителството на Германия смята, че въпросът за полските военни репарации е приключен.
В хода на Потсдамската конференция през 1945 година е постигнато споразумение, съгласно което Полша трябва да получи репарации от частта на СССР, която постъпва от източната зона на Германия. Няколко години по-късно, СССР и Народна република Полша сключват договор за прекратяване на взиманията от Германската демократична република (ГДР) от 1954 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Полският национализъм заплашва европейските ценности и сплотеността на ЕС

The New York Times: Полският национализъм заплашва европейските ценности и сплотеността на ЕС

21 Февруари 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Варшава. Младият кмет на полското градче Снядово в източната част на страната е изключително горд от новата си италианска противопожарна кола, която е паркирана точно до пожарна от съветските времена. Съвсем наблизо, директорът на начално училище се хвали с обновените класни стаи и нов гимнастически салон, оборудван с електронно табло, пише американското издание The New York Times.
Всичко това – плюс пътищата, соларни панели, подобрено пречистване на водата и нова канализация, както и подкрепа за млекопроизовдителите – е заплатено от Европейския съюз, който финансира близо 60% от полските публични инвестиции.
Имайки предвид подобна щедрост, някой трудно би си помислил, че Полша е в своеобразна война с ЕС. Националистическото правителство на страната, пише американския вестник, отхапа ръката, която го е хранила повече от веднъж, тръгвайки на поход срещу демократичните ценности, обръщайки полската съдебна система с краката на горе и заплашвайки да отмени върховенството на закона.
Решителната борба се интензифицира и превърна Източна Европа в инкубатор за нов модел на „нелиберална демокрация“, разработена първо в Унгария. Но Полша – толкова голяма, толкова богата, толкова могъща във военно отношение и толкова важна геостратегически – е страната, където ще се разбере дали усилията на ЕС за интеграция на страните от бившия Източен блок са били успешни, или са се провалили.
The New York Times коментира, че разширяващия се конфликт между старите Западни страни-членки и новите от Централна и Източна Европа е основната заплаха за сплотеността и изобщо за оцеляването на ЕС. Това не е прост сблъсък, а многостранен, в който са намесени идентичността, историята, ценностите, религията и интерпретациите на демокрацията и „солидарността“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда“: В Полша започнаха да говорят за помирение с Русия

„Правда“: В Полша започнаха да говорят за помирение с Русия

14 Ноември 2017 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Варшава. С всеки изминал ден отношенията между Полша и европейските страни се влошават. Развалянето на важен договор за доставка на хеликоптери скара допълнително Варшава с Париж и Берлин, които се засегнаха и от това, че поляците поискаха 6 трилиона долара като репарации за щетите, нанесени й по време на Втората световна война. Страната се намира в исторически спорове и с Украйна, където на дневния ред на управляващата партия „Право и справедливост“ е Волинското клане, пише руското издание „Правда“.
Въпреки това, не всичко е толкова лошо, пише полската „Газета виборча“, като отбелязва, че има и държави, с които Полша успява да поддържа добри отношения. Например, силно затопляне се усеща в отношенията между Варшава и Минск, което може да се тълкува и като осъществяването на по-дългосрочни планове на управляващата партия. Тя не успя да построи добри директни отношения с Москва, но може би се опитва да го направи чрез посредничеството на Лукашенко.
В резултат от караниците със съюзниците си, Полша може да се обърне на Изток и да търси презареждане на контактите си с Русия. По всичко изглежда, пишат от полското издание, че „Право и справедливост“ се стреми именно към това. Но Москва не изглежда много заинтересована.
Дори и външният министър на Полша Витолд Ващиковски направо обяви, че Варшава „е готова за сътрудничество с Москва, но не вижда желание за диалог от страна на Кремъл.
В материалът на полския вестник дори отбелязват, че би било трудно да се намерят други две страни в Европа, които биха имали толкова голяма изгода от сближение помежду си. За Варшава на първи план излизат съображения от тактическо естество, например загубата на интерес от европейските страни, към съхраняването на антируските санкции, което би отслабило нейните позиции и значение, като техен основен поддръжник.
Въпреки стеклите се обстоятелства, „Право и справедливост“ са решени да не допуснат поредно имиджово поражение на международната арена. От друга страна, Русия също има интерес тази партия да е на власт: полското издание е уверено, че Москва се чувства удобно, когато в Европа на власт са сили, които рушат нейното единство.
За полското правителство, сближението с Русия представлява шанс за постигането на оглушителен външнополитически успех. Възобновяването на износа на изток би осигурило още по-широка подкрепа за партията от основния й електорат – селскостопанските работници.
„Ако има някой, който е способен да осъществи такава политическа маневра, без да понесе последствия, то това е именно Ярослав Качински“, пише в заключение авторът на статията в Газета Виборча.
От „Правда“ напомнят, че американските политолози често правят прогнози, че след 30 години Полша ще стане лидер на Европа, а Русия и Германия ще претърпят крах: т.е. в близките десетилетия се очаква падането на Берлин и Москва от лидерските позиции и заемането им от амбициозно настроената Полша. В основата на прогнозите стои твърдението, че благодарение на високото ниво на образованието си, Варшава ще се стреми да усилва все по-съществено ролята си в регионалните процеси.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Военните репарации от Германия са „въпрос на чест“ за Полша

Reuters: Военните репарации от Германия са „въпрос на чест“ за Полша

11 Ноември 2017 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Варшава. Според председателя на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински искането на репарации от Германия за действията и в Полша през Втората световна война е „въпрос на чест“ за Варшава, предаде Reuters.
На французите бе платено, на евреите бе платено, на много други нации бе платено за загубите, понесени по време на Втората световна война. На поляците не бе платено“, заяви Качински. „Не става дума само за материални фондове. Става дума за статут. За чест. И това не е театър. Това е наше напълно сериозно искане“, добави той.
Агенция „Фокус“ припомня, че въпросът за репарациите, повдигнат отново от „Право и справедливост“ може да засили напрежението между двете страни членки на ЕС. През септември експерти от полския парламент заявиха, че Варшава има правото да иска репарации от Германия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: В Полша създадоха парламентарна комисия, която да определи размера на репарациите от Германия

ORF: В Полша създадоха парламентарна комисия, която да определи размера на репарациите от Германия

30 Септември 2017 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Варшава. Правителството на Полша, водено от консервативната партия „Право и справедливост“, създаде парламентарна комисия, която да определи размера на репарациите, които Варшава изисква от Берлин за Втората световна война, предава австрийската медия ORF.
Председателят на новата комисия Аркадиус Муларчик подчерта, че органът ще разгледа „прогнозна сума, която Германия дължи на Полша“. Той обаче не се ангажира със срок, в който комисията ще представи заключението си.
Въпросът с германските репарации отдавна се считаше за приключен. В края на юли обаче лидерът на „Право и справедливост“ Ярослав Качински започна нов дебат, обвинявайки ФРГ, че бяга от отговорност за Втората световна война.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: Германия отхвърли исканията на Полша за военни репарации

NewEurope: Германия отхвърли исканията на Полша за военни репарации

18 Септември 2017 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Зигмар Габриел отхвърли исканията на Полша за репарации за щетите, нанесени от нацисткия режим по време на Втората световна война. Той посочи, че това е опит за „влошаване на добрите и близки“ полско-германски отношения, предаде NewEurope.
„Исканията за репарации са опит да се влошат добрите и близки отношения, развили се между Германия и Полша през годините“, заяви Габриел. Той добави, че правителството на Германия трябва „да остане спокойно“, защото отношенията с Полша са най-добрите от всякога и „ние желаем това да остане така“.
По-рано управляващата полска консервативна партия „Право и справедливост“ заяви, че страната никога не е била компенсирана за „огромните загуби“ през Втората световна война.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.