НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EurAsia Daily: Полша иска да получи от Германия повече от 500 милиарда долара репарации

EurAsia Daily: Полша иска да получи от Германия повече от 500 милиарда долара репарации

24 Март 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Варшава. Председателят на Комисията по репарациите на полския сейм Аркадиуш Мулярчик заяви в хода на изказване от трибуната на парламента във Варшава, че Германия е длъжна да изплати на поляците повече от $543 млрд компенсации за щетите, нанесени в годините на Втората световна война. Според неговите думи, през 1990 година сумата е била $285 млрд, но като се отчете покупателната способност на долара през 2017 година се получава сумата $543 млрд, цитира думите на политика полското издание Dziennik. Но това не е цялата сума, която полската страна има намерение да изиска от Германия. Отделно трябва да се изплатят и военни репарации на стойност около $49 млрд, пише руското електронно издание EurAsia Daily.
Мулярчик подчерта също, че съгласно наличните данни, броят на пострадалите от нацистка Германия поляци, към 1990 година, е около 13 милиона и 315 хиляди. Сред тях са закараните насилствено на работа в Германия, оцелелите от концлагерите, гражданските инвалиди, преселените хора и сираците. Затова компенсацията от Германия „принадлежи по право на полските граждани“. Огромното мнозинство от жертвите вече са починали и повечето от тях никога не са получили пукната марка, долар или злато от Германия“, заяви председателят на Комисията по репарациите.
Изданието припомня, че в началото на март 2018 година Мулярчик заяви, че Полша има намерение да изиска от Германия $850 млрд репарации. Както каза той, през 2018 година Комисията ще предостави на правителството оценъчен доклад oтносно сумата на компенсацията, която Полша може да поиска от Германия. При това Мулярчик подчерта, че е „по-реално“ Полша да получи компенсация от Германия, „отколкото от Русия“, която, според неговото мнение „не спазва международното право“.
Още в края на август 2017 година тогавашния премиер на страната Беата Шидло заяви, че страната има право да изиска от Германия репарации за щетите, нанесени на републиката в хода на Втората световна война. През есента полският Сейм създаде Комитет по въпроса за изплащането на репарации от Германия, а през септември 2017 година се появи оценка за „целенасоченото и организирано изтребление на населението, както и принудителната работа и преднамереното унищожаване на имущество“ на стойност $48,8 млрд. Тогава специалистите заявиха, че Полша е понесла „заради окупационната политика на Берлин най-големите по отношение към общата численост на населението загуби от всички страни в Европа“.
Полша получава репарации от Берлин до 1953 година, когато решава да се откаже от по-нататъшни изплащания от страна на Германия, по съвет от Москва. Затова в немската столица не виждат никакви основания за полските претенции. Освен това, според мнението на германските експерти, исковете са станали невалидни в момента на сключването през 1990 г. на Споразумението за окончателно урегулиране на отношенията с Германия (договора "2 + 4"), когато е постигнато съгласие, че договорът "от този момент блокира всички искания за обезщетение".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Полша може да поиска от Германия репарации на стойност 850 млрд долара

РИА Новости: Полша може да поиска от Германия репарации на стойност 850 млрд долара

3 Март 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полша оценява щетите, нанесени от Германия в хода на Втората световна война, на 850 млрд долара. Това заяви председателят на Комисията по репарациите на полския Сейм Аркадиуш Мулярчик, според цитата на портала rp.pl, предава РИА Новости.
„Говорим за огромна, но оправдана сума за разрушените градове и села, икономика и промишленост. За загубения демографски потенциал на нашата страна“, заяви Мулчрчик, като отбеляза, че въпросът за репарациите така и не е бил разрешен.
В същото време, смята депутатът, е безсмислено Полша да иска компенсация от Русия, защото тя „не спазва международното право“.
Руската агенция припомня, че по-рано аналитичната служба на полския парламент е стигнало до извода, че Варшава има основания да изиска от Берлин репарации в размер на 48,8 млрд долара. Правителството на Германия смята, че въпросът за полските военни репарации е приключен.
В хода на Потсдамската конференция през 1945 година е постигнато споразумение, съгласно което Полша трябва да получи репарации от частта на СССР, която постъпва от източната зона на Германия. Няколко години по-късно, СССР и Народна република Полша сключват договор за прекратяване на взиманията от Германската демократична република (ГДР) от 1954 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Полският национализъм заплашва европейските ценности и сплотеността на ЕС

The New York Times: Полският национализъм заплашва европейските ценности и сплотеността на ЕС

21 Февруари 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Варшава. Младият кмет на полското градче Снядово в източната част на страната е изключително горд от новата си италианска противопожарна кола, която е паркирана точно до пожарна от съветските времена. Съвсем наблизо, директорът на начално училище се хвали с обновените класни стаи и нов гимнастически салон, оборудван с електронно табло, пише американското издание The New York Times.
Всичко това – плюс пътищата, соларни панели, подобрено пречистване на водата и нова канализация, както и подкрепа за млекопроизовдителите – е заплатено от Европейския съюз, който финансира близо 60% от полските публични инвестиции.
Имайки предвид подобна щедрост, някой трудно би си помислил, че Полша е в своеобразна война с ЕС. Националистическото правителство на страната, пише американския вестник, отхапа ръката, която го е хранила повече от веднъж, тръгвайки на поход срещу демократичните ценности, обръщайки полската съдебна система с краката на горе и заплашвайки да отмени върховенството на закона.
Решителната борба се интензифицира и превърна Източна Европа в инкубатор за нов модел на „нелиберална демокрация“, разработена първо в Унгария. Но Полша – толкова голяма, толкова богата, толкова могъща във военно отношение и толкова важна геостратегически – е страната, където ще се разбере дали усилията на ЕС за интеграция на страните от бившия Източен блок са били успешни, или са се провалили.
The New York Times коментира, че разширяващия се конфликт между старите Западни страни-членки и новите от Централна и Източна Европа е основната заплаха за сплотеността и изобщо за оцеляването на ЕС. Това не е прост сблъсък, а многостранен, в който са намесени идентичността, историята, ценностите, религията и интерпретациите на демокрацията и „солидарността“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.