НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България и Саудитска Арабия се обединиха около разгромяването на ДАЕШ (ОБЗОР)

България и Саудитска Арабия се обединиха около разгромяването на ДАЕШ (ОБЗОР)

21 Февруари 2018 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. България и Саудитска Арабия се обединиха около разгромяването на ДАЕШ. Това стана ясно на брифинг след срещата на българския външен министър Екатерина Захариева с колегата и в Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр. „За съжаление, в последния месец виждаме ескалация на напрежението в три от зоните, които би трябвало да бъдат демилитаризирани и да има примирие. За да започне възстановяването и международната общност да започне да ангажира средства за възстановяването на Сирия, каквато конференция ще организира ЕС заедно с ООН в Брюксел през април месец, трябва да са ясни тези зони за деескалация и да започне политическият процес“, коментира Захариева. По думите ѝ процесът е под егидата на ООН в Женева. Тя уточни, че подготвят конференцията за хуманитарна помощ април месец. „Заедно трябва да обединим усилия под егидата на ООН и Женева за започване на процеса за политическа стабилност и преход“, каза Захариева.
От своя страна Адел Ал-Джубейр заяви, че се опитват да предложат формула, която да бъде максимално ефективна за разгромяването на ИДИЛ в Сирия. Според него конфликтът трябва да се разреши въз основа на декларацията от Женева и на резолюция на Съвета за сигурност 2254. По думите му военно-въздушните сили на Кралство Саудитска Арабия са сред най-активните въоръжени сили, които се борят срещу тази коалиция. „Трябва най-напред да настояваме на прилагането на стриктното спазване на прекратяването на огъня, за да можем след това постепенно с мирни средства да разрешим всички политически въпроси, които стоят пред нас“, подчерта Адел Ал-Джубейр.
Той оцени разговорите с вицепремиера Екатерина Захариева, с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев като изключително положителни. Захариева пък добави, че България и Саудитска Арабия имат интензивно двустранно сътрудничество. Тя уточни, че са разговаряли за това какви бъдещи проекти могат да развият двете страни в сферата на икономиката - строителство на инфраструктура, ИТ сектор, земеделие, енергетика, обмяна на опит по отношение на роботиката.
Това е първото посещение на саудитски външен министър в България, но Адел Ал-Джубейр изрази убеждението си, че няма да е последното.
Люба АЛЕКСИЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Всички усилия трябва да бъдат насочени към борбата с ДАЕШ

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Всички усилия трябва да бъдат насочени към борбата с ДАЕШ

21 Февруари 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Всички усилия трябва да бъдат насочени към борбата с ДАЕШ. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата ѝ с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление, в последния месец виждаме ескалация на напрежението в три от зоните, които би трябвало да бъдат демилитаризирани и да има примирие. За да започне възстановяването и международната общност да започне да ангажира средства за възстановяването на Сирия, каквато конференция ще организира ЕС заедно с ООН в Брюксел през април месец, трябва да са ясни тези зони за деескалация и да започне политическият процес“, коментира Захариева. По думите ѝ процесът е под егидата на ООН в Женева. „Условието за ангажиране на средства за възстановяване е започване на политическия процес. Всички усилия трябва да бъдат насочени към борбата с ДАЕШ. Тези действия трябва да бъдат координирани с всички партньори и съюзници в тази глобална коалиция. Това е една регионална криза, която обаче е и с много сериозен глобален ефект. Една от кризите, която беше започнала да се превръща в забравена, защото продължава толкова дълго, че вече свикваме с нея, отново е във фокусът на вниманието на всички и така трябва да бъде“, обясни тя и уточни, че подготвят конференцията за хуманитарна помощ април месец. „Заедно трябва да обединим усилия под егидата на ООН и Женева за започване на процеса за политическа стабилност и преход“, каза още Екатерина Захариева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Имаме изключително интензивно двустранно сътрудничество със Саудитска Арабия

Министър Екатерина Захариева: Имаме изключително интензивно двустранно сътрудничество със Саудитска Арабия

21 Февруари 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София. Имаме изключително интензивно двустранно сътрудничество със Саудитска Арабия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата ѝ с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За 6 месеца се срещаме три пъти с моя колега. Това е първото посещение на саудитски външен министър в България. Говорихме за много неща. Не само за двустранните отношения и фактите, че само от посещението през ноември месец на премиера в Риад, вече външният министър е наш гост, министъра на земеделието и на околната среда и водите, представители на техния фонд за инвестиции, министърът на икономиката ще дойде заедно с бизнес делегация в края на този месец. Имаме изключително интензивно двустранно сътрудничество със Саудитска Арабия“, коментира Захариева. Тя уточни, че са разговаряли за това какви бъдещи проекти могат да развият двете страни в сферата на икономиката - строителство на инфраструктура, ИТ сектор, земеделие, енергетика, обмяна на опит по отношение на роботиката. „Бях забравила, че първият робот е саудитски гражданин. Очакваме и негово превъзходителство престолонаследникът скоро по покана на премиера Борисов на посещение в България. България и Саудитска Арабия са част от глобалната коалиция за борбата с ИДИЛ. Обсъждахме и сътрудничеството в борбата с тероризма и с откриването и изкореняването на причините за този ужасен проблем. Убедена съм, че сериозният интензитет на двустранните отношения съвсем скоро ще постигне конкретни резултати, които ще бъдат видими за гражданите на двете страни“, каза още Екатерина Захариева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще приеме саудитския министър на външните работи Адел Ал-Джубейр

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще приеме саудитския министър на външните работи Адел Ал-Джубейр

21 Февруари 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме днес в София министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
По време на срещата двамата външни министри ще обсъдят възможностите за задълбочаване на установения политически диалог, сътрудничеството в сферата на сигурността, борбата с тероризма, както и въпроси, свързани с развитието на отношенията в областта на икономиката и инвестициите. Задълбочаването на партньорството в сферата на инвестициите, включително земеделие, високотехнологични отрасли, енергетика и туризъм е от стратегическо значение в отношенията на двете страни. Първите дипломати ще обсъдят и политиката на ЕС по отношение на Южното съседство в контекста на актуалната политическа обстановка в региона.
В рамките на посещението си в България външният министър на Саудитска Арабия ще проведе срещи и с президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Комисията по външна политика на Народното Събрание Джема Грозданова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.