НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Тригодишното дете, което пострада в леглото си от паднал върху него тежък предмет, е излязло от кома

Пловдив: Тригодишното дете, което пострада в леглото си от паднал върху него тежък предмет, е излязло от кома

6 Март 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тригодишното дете, което пострада в леглото си от паднал върху него тежък предмет в Пловдив, е излязло от кома. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив Надя Танева, директор на дирекция Социално подпомагане-Пловдив. Засега няма риск за живота и здравето му. Детето ще остане под лекарско наблюдение. Другото от близнаците е в добро здравословно състояние и ще бъде изписано тази седмица. То ще бъде настанено в Социален център с постоянна медицинска грижа. Бабата придружава децата в болницата. Майката на близначетата не ги е посещавала до този момент в болницата, но твърди, че „получава информация от трети лица“. Тя отказа помощта от БЧК, отказва да се регистрира в Бюрото по труда, отказва работа с психолог „защото очаква до се завърне съпругът и от чужбина“. Към днешна дата той все още не се е завърнал в България.
За децата са подсигурени дрехи и памперси от „Надежда и домове за децата„- клон България, за което Дирекция социално подпомагане – Пловдив благодари.
Работата по случая продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близнаците, които бяха приети с наранявания в болница в града, ще бъдат настанени в приемно семейство

Пловдив: Близнаците, които бяха приети с наранявания в болница в града, ще бъдат настанени в приемно семейство

22 Февруари 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Близнаците, които бяха приети с наранявания в болница в Пловдив, ще бъдат настанени в приемно семейство или в Център за настаняване от семеен тип с медицинска грижа, след изписването им. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане”. Майката на децата Иванка Стефанова е подала заявление, че е съгласна за децата ѝ да бъде предприета мярка на закрила, т.е. - те да бъдат настанени в приемно семейство. Стефанова е подала заявление за ползване на социални услуги за повишаване на родителския капацитет. Тя изявява своето желание да поддържа контакт с децата си. В тази връзка тя ще бъде насочена към социална услуга, където ще получи психологическа, юридическа и социална подкрепа. Майката е подала и декларации за подпомагане по чл. 16 от Закона за социалното подпомагане и е била консултирана да се регистрира в Бюрото по труда като Дирекция "Социално подпомагане" ще се обърне към Община Пловдив и Бюрото по труда за съдействие за намиране на работа.
Дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив смята, че децата са неглижирани, недохранвани, което е форма на насилие, за което Иванка Стефанова не си дава сметка. Според нея, тя се е грижила добре за децата си с финансовия ресурс, с който е разполагала. Дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив ще се свърже с БЧК и неправителствени организации, които имат готовност да помогнат. Проведен е бил и разговор с бабата на близнаците Брандийска, която е подала заявление за настаняване на децата при нея. След направеното проучване от страна на социалните работници става ясно, че към настоящия момент е неподходящо настаняването на децата в семейството на Брандийска. Тя ще бъде придружител на децата до изписването им като за това е дала изричното си съгласие. Съгласие за това е дала и майката на близнаците. През следващата седмица директорът на Дирекция "Социално подпомагане" подпомагане Надя Танева ще даде изявление във връзка с работата по случая.
Майката на близнаците Иванка Стефанова е подала заявление на осн. Чл. 11а от Закона за закрила на детето, че не желае децата ѝ, както и самата тя, да бъдат снимани и коментирани в медиите. В тази връзка не могат да бъдат изнасяни данни и факти, освен когато Дирекция "Социално подпомагане" сметне за нужно да информира обществеността за действията на социалните работници и предприетите мерки по случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Очакваме бащата на пострадалите 3-годишни близнаци да се самосезира по случая и да ни потърси

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Очакваме бащата на пострадалите 3-годишни близнаци да се самосезира по случая и да ни потърси

21 Февруари 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Дирекция „Социално подпомагане“-Пловдив очаква бащата на 3-годишните близнаци, които бяха приети с наранявания в болница в Пловдив, да се самосезира по случая и да осъществи връзка. Това каза директорът на социалната дирекция в Пловдив Надя Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тя посочи, че родителите на близнаците живеят от 10 години на семейни начала, като мъжът работи в Германия в областта на строителството. „След раждането на децата, по данни на бабата, са започнали и техните семейни спорове. Съседите твърдят, че често са чували скандали. Проверяваме дали това е така или не“, коментира Надя Танева.
Тя уточни, че бабата по бащина линия все още е в трудоспособна възраст, работи и живее на територията на Стамболийски. „Тепърва ще преценим дали тя може да полага грижи за децата, след като подаде заявление за настаняване на децата при близки и роднини. Категорично заявявам, че настаняването на близнаците при бабата или майката няма как да е първата мярка, която ще се предприеме“, подчерта Танева. Директорът на „Социално подпомагане“ в Пловдив е категорична, че физическото състояние на близнаците не е резултат от увреждане или болест. „Искрено се надявам състоянието им в момента да не породи увреждане. С цялата възможност ние като социална служба, също и здравната служба, ще се постараем дефицитите при децата да бъдат покрити почти на 100 % и то с бързи темпове. Момичето не може да ходи и да говори. Мускулите й са атрофирали и затова трябва да доста сериозна медицинска рехабилитация. Теглото й е 9 кг, което е нормално тегло за 6-месечно, а не за 3-годишно дете. Много ни притеснява факта, че съседите не са чували детски плач, глъч или тропот. Това е изключително притеснително, ако децата наистина са били отглеждани в този апартамент“, коментира Танева.
Тя обясни, че бабата наистина е полагала грижи за децата до навършване на 2-годишната им възраст, като доказателство за това са реакциите на момичето при присъствието на бабата. „Детето я разпознава. Тя се обръща към него с песнички и други неща, с които са комуникирал когато са били заедно. Детето реагира, усмихва се и подава ръце. Бабата е изключително стресирана, притеснена и възмутена, че всичко това се случва. Тя твърди, че от една година няма връзка със снаха си, че не си вдига телефона и че не я допускала в жилището, собственост на майката“, каза Танева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Институциите не могат да осъществят контакт с родителите на пострадалите 3-годишни близнаци, които бяха приети с наранявания в болница

Пловдив: Институциите не могат да осъществят контакт с родителите на пострадалите 3-годишни близнаци, които бяха приети с наранявания в болница

21 Февруари 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Институциите не могат да осъществят контакт с родителите на пострадалите 3-годишни близнаци, приети с наранявания в болница в Пловдив. Това каза на специална пресконференция Надя Танева, директор на „Социално подпомагане“ в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите й, представи от Отдел „Закрила на детето“ са посетили адреса на майката на близнатите, след като е станало ясно, че тя е освободена от полицията. „За съжаление, тя не отваря вратата, не отговаря и на каквито и да е сигнали от наша страна. Оставили сме информация с наши телефони за връзка. Оттук насетне отново бъдат направени за свързване с нея. Ако те са неуспешни, вече ще се потърси съдействието на полицията и с тях отново ще посетим адреса. За нас този разговор, който искаме да проведем с нея, е изключително важен, за да разберем защо децата са отглеждани по този начин, дали са отглеждани там и защо са в подобно състояние. По наши заключения, със сигурност преди половин или повече от половин година е имало някакъв ключов момент или състояние, заради което тя е престанала да се грижи адекватно за близнаците. По данни на личния лекар на децата, те не са го посещавали от месец май 2017 година. От тогава тя не поддържа контакт и с бабата и дядото на децата по бащина линия. До този момент е поддържала тези контакти и децата много често са гостували в Стамболийски при бабата и дядото“, обясни Надя Танева.
Тя добави, че детето, което предстои да бъде проведено в Детска клиника и се възстановява, ще има нужда от придружител. „В тази връзка, бабата по бащина линия доброволно е посетила Отдел „Закрила на детето“ в Стамболийски и е декларирала, че желае да бъде придружител на детето в болницата. Устно е заявила и своето желание да отглежда децата. Бабата твърди, че се е грижила за децата до навършване на тяхната 2-годишна възраст, след което не ги е виждала и няма информация защо те са в това здравословно състояние. Даже е останала изненадана от техния външен физически вид. Предстои да проверим дали това е така или не. Другото, което тя декларира е, че всяка седмица е изпращала средства на майката и може да докаже това с финансови документи. Бабата твърди още, че биологичният баща и партньор на майката също е изпращал средства, с които майката би трябвало да се грижи за децата. Тя е казала, че няма връзка със сина си, който е в Германия и работи, няма и телефон на снаха си“, посочи Танева. Тя каза още, че е направен опит за връзка с бащата, но той не отговарял на обажданията. „Бабата каза, че братът на бащата е запознат със случая и се надяваме той да предаде информацията. Вече решение на биологичния баща е дали, как и кога да се върне в България“, коментира директорът на „Социално подпомагане“-Пловдив.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: От лекарската експертиза зависи каква мярка за закрила ще бъде предприета спрямо пострадалите 3-годишни близнаци

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: От лекарската експертиза зависи каква мярка за закрила ще бъде предприета спрямо пострадалите 3-годишни близнаци

21 Февруари 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От лекарската експертиза зависи каква мярка за закрила ще бъде предприета спрямо пострадалите 3-годишни близнаци в Пловдив – приемно семейство или център за настаняване. Това каза на специална пресконференция директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. По думите й, ако лекарите преценят, че децата могат да бъдат отглеждани в семейна среда в специализирано приемно семейство, те ще бъдат настанени в такова семейство, като с подкрепата на социалните работници ще се върви в посока наваксване физическото и емоционалното им развитие.
„Ако лекарите преценят, че близнаците ще имат нужда от продължителна рехабилитация или медицинско наблюдение и грижа, ще предприемем мярка настаняване в център с постоянна медицинска грижа. Децата, възстановявайки се, пак могат да бъдат настанени в приемно семейство. Едната мярка не изключва другата. За нас е важно да осигурим най-доброто за децата и на този етап е най-важно заключението на лекарите и тяхното становище за това как би било добре да продължи тяхната грижа и в какви условия ще бъде приложена адекватно тя“, коментира Надя Танева. Тя посочи, че пострадалото момиче подобрява своето състояние, като през следващата седмица ще бъде приведено в Детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, където ще продължи своето възстановяване. „За съжаление, състоянието на другото дете остава непроменено – все още е в дълбока кома“, каза Надя Танева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Тригодишните близнаци от Пловдив са жертва на насилие, заради неглижирането им

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Тригодишните близнаци от Пловдив са жертва на насилие, заради неглижирането им

21 Февруари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тригодишните близнаци Стефан и Габриела от Пловдив са жертва на насилие. Това каза за Радио „Фокус”-Пловдив Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане”-Пловдив. По думите на Танева изводът за това се прави от неглижирането на децата. „По Закона за закрила на детето акт на насилие е не само физическото, а и психическо, емоционално, както и неглижирането”, посочи тя. „Към настоящия момент, това което се вижда у децата за нас означава, че те са били обект на форма на насилие, като са били неглижирани”, добави Танева. Според нея видимо децата са в недобро физическо състояние, както и емоционално и психическо. „Момиченцето тежи едва 9 кг, не може да говори и да ходи. Това означава, че е имало системно неглижиране на децата от страна на родителите“, подчерта Танева.
В момента социалните работници се опитват да се свържат с бащата на децата, който е в Германия. Техни колеги са и в дома на семейството, където разговарят с майката. Засега няма информация дали майката не е била изоставена с децата си.
В 11.00 часа социалните работници ще проведат съвещание, за да преценят дали майката е в състояние да се грижи за децата си. „Ако се докаже, че не може да се грижи за тях, най-вероятно те ще бъдат настанени в приемно семейство“, каза Танева.
Момченцето е в болница с тежка травма и е в кома.
В 12.30 часа директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив ще даде пресконференция по случая.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Освободена е майката на 3-годишните близнаци, приети с наранявания в болница

Пловдив: Освободена е майката на 3-годишните близнаци, приети с наранявания в болница

21 Февруари 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Освободена е майката на 3-годишните близнаци, приети с наранявания в болница в Пловдив, едното в тежко състояние. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков. По думите му в случая се касае за инцидент, при който тежък предмет е ударил и двете деца, едното от които по-тежко. Момчето е със счупване на черепа и в момента е в кома. Лекарите се борят за живота му, съобщиха от болницата.
Пробите за алкохол, направени на майката веднага след като е била задържана, са отчели малки концентрации, но това не е значително, каза още Илков.
За момента няма разпоредена прокурорска мярка за задържане на майката Иванка Стефанова.
„Фокус” припомня: Тригодишни близнаци бяха приети по спешност в болница в Пловдив с множество наранявания и синини по телата, а майка им бе арестувана. В понеделник около 19.30 часа на тел.112 е получен сигнал от майката за инцидент с едно от децата. Тя е съобщила, че гипсов орнамент се е откачил от стената и е ударил детето по главата, докато е било в креватчето си. На детето е оказана спешна медицинска помощ и му е извършена животоспасяваща операция. То е получило спукване на черепа. Според лекарите има опасност за живота му. Прокуратурата изяснява приоритетно причините, довели до инцидента и ще установява дали думите на майката са истина. Близнаците са били недохранени и са доста под нормалното тегло за годините си. Жената е отглеждала децата си сама, тъй като другият родител работи в Германия. За случая е уведомена Държавната агенция за закрила на детето и социалните служби. Майката бе задържана за 24 часа в ареста.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тригодишни близнаци са в болница в Пловдив с наранявания, майката е арестувана (ОБЗОР)

Тригодишни близнаци са в болница в Пловдив с наранявания, майката е арестувана (ОБЗОР)

20 Февруари 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тригодишни близнаци са приети по спешност в болница в Пловдив. Децата са с множество наранявания и синини по телата, а майката е арестувана. В понеделник около 19.30 часа на тел.112 е получен сигнал от майката за инцидент с едно от децата. Тя е съобщила, че гипсов орнамент се е откачил от стената и е ударил детето по главата, докато е било в креватчето си. На детето е оказана спешна медицинска помощ и му е извършена животоспасяваща операция. То е получило спукване на черепа. Според лекарите има опасност за живота му. Прокуратурата изяснява приоритетно причините, довели до инцидента и ще установява дали думите на майката са истина. Това каза на специална пресконференция прокурор Атанас Илиев, от Районна прокуратура, която наблюдава досъдебното производство. Майката е задържана за 24 часа в ареста. По думите на прокурор Атанас Илиев близнаците са били недохранени и са доста под нормалното тегло за годините си. Жената е отглеждала децата си сама, тъй като другият родител работи в Германия. За случая е уведомена Държавната агенция за закрила на детето и социалните служби.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Атанас Илиев: Рано е да се говори дали на майката на близнаците от Пловдив ще бъде повдигнато обвинение

Прокурор Атанас Илиев: Рано е да се говори дали на майката на близнаците от Пловдив ще бъде повдигнато обвинение

20 Февруари 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Рано е да се говори дали на майката на близнаците от Пловдив ще бъде повдигнато обвинение. Това каза на пресконференция районният прокурор Атанас Илиев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Към настоящия момент няма такова. Предстои да се види дали ще има основания за това. Очакват се резултатите от експертизите. „Първоначалните данни в прокуратурата са били за синини и недохранване и на двете деца”, посочи прокурор Илиев. И двете деца са в болница. Засега няма данни другото дете да е ранено. Очаква се в близките дни да се събере повече информация по случая. Жената е отглеждала децата си сама, тъй като другият родител е в Германия, където работи. В прокуратурата засега няма и данни за друго лице, което да е живеело в апартамента с майката.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Илиев, районен прокурор на Пловдив: Децата, едното от които е с опасност за живота заради причинена телесна травма, са били недохранени

Атанас Илиев, районен прокурор на Пловдив: Децата, едното от които е с опасност за живота заради причинена телесна травма, са били недохранени

20 Февруари 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Двете деца - близнаци, едното от които е с опасност за живота заради причинена телесна травма, са били недохранени. Това каза на пресконференция районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Те са доста под нормалното тегло за годините си”, заяви прокурор Илиев.
По думите му сигналът е подаден от майката на децата на тел. 112, след инцидента, който е станал снощи, около 19.30 часа. Предприети са спешни действия, направена е животоспасяваща операция на едното от близнаците – момчето. Следи се и в момента състоянието му. Прокуратурата изяснява приоритетно причините, довели до инцидента. По думите на майката гипсов орнамент се е откачил от стената и е ударил едното от децата по главата, докато е било в креватчето. Детето има спукване на черепа.
„Всичко това подлежи на проверка”, посочи Илиев. Ще се установява също какви грижи е полагала майката и за другото дете, което е момиче. Предстоят медицински експертизи по отношение на двете деца, разпити на още свидетели и повторен оглед на местопроизшествието.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Задържана е майката на 3-годишните близнаци, приети по спешност в болница

Пловдив: Задържана е майката на 3-годишните близнаци, приети по спешност в болница

20 Февруари 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районна прокуратура - Пловдив наблюдава досъдебно производство за това, че родител е оставил лице, намиращо се под неговите грижи без надзор и с това е създал опасност за неговото физическо развитие. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.
По първоначални данни на 19 февруари 2018 г., след 19.30 часа в апартамент в Пловдив, в централната част, е била причинена телесна повреда на малолетно дете – 3-годишно момче.
Детето се е намирало в детско креватче, когато върху главата му е паднал гипсов орнамент, поставен на стената, по данни на майката. На детето е оказана Спешна медицинска помощ и към настоящия момент е извършена животоспасяваща операция. Майката на детето – 38-годишната И. С.е задържана за срок от 24 часа по Закона за МВР. Установено е, че същата е отглеждала сама двете си деца – близнаци на 3 г., като бащата се намира в чужбина, където работи.
Под ръководството на Районна прокуратура –Пловдив продължават активните процесуално-следствени действия . Извършен е оглед на местопроизшествие и в момента се разпитват свидетели по делото, предстои да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида и механизма на причиняване на телесните повреди, извършва се и повторен оглед на местопроизшествие.
В 14.30 часа по случая изявления ще даде прокурор Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура -
Пловдив в залата на втория етаж, в сградата на Прокуратурата на площад “Съединение” №3 в Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близнаци на 3 години са приети по спешност в болница в града, едното дете е с опасност за живота

Пловдив: Близнаци на 3 години са приети по спешност в болница в града, едното дете е с опасност за живота

20 Февруари 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Две деца – близнаци на 3 години, са приети по спешност в болница в Пловдив. Едното от тях е с опасност за живота. Това съобщи за Радио "Фокус"-Пловдив говорителят на УМБАЛ "Св. Георги". Двете деца са настанени в подходяща за здравословното им състояние клиника.
По неофициална информация децата са с множество наранявания по тялото, като се предполага, че причината е домашно насилие. Очаква се прокуратурата да оповести повече информация по случая след 14.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.