НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Тригодишното дете, което пострада в леглото си от паднал върху него тежък предмет, е излязло от кома

Пловдив: Тригодишното дете, което пострада в леглото си от паднал върху него тежък предмет, е излязло от кома

6 Март 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тригодишното дете, което пострада в леглото си от паднал върху него тежък предмет в Пловдив, е излязло от кома. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив Надя Танева, директор на дирекция Социално подпомагане-Пловдив. Засега няма риск за живота и здравето му. Детето ще остане под лекарско наблюдение. Другото от близнаците е в добро здравословно състояние и ще бъде изписано тази седмица. То ще бъде настанено в Социален център с постоянна медицинска грижа. Бабата придружава децата в болницата. Майката на близначетата не ги е посещавала до този момент в болницата, но твърди, че „получава информация от трети лица“. Тя отказа помощта от БЧК, отказва да се регистрира в Бюрото по труда, отказва работа с психолог „защото очаква до се завърне съпругът и от чужбина“. Към днешна дата той все още не се е завърнал в България.
За децата са подсигурени дрехи и памперси от „Надежда и домове за децата„- клон България, за което Дирекция социално подпомагане – Пловдив благодари.
Работата по случая продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близнаците, които бяха приети с наранявания в болница в града, ще бъдат настанени в приемно семейство

Пловдив: Близнаците, които бяха приети с наранявания в болница в града, ще бъдат настанени в приемно семейство

22 Февруари 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Близнаците, които бяха приети с наранявания в болница в Пловдив, ще бъдат настанени в приемно семейство или в Център за настаняване от семеен тип с медицинска грижа, след изписването им. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане”. Майката на децата Иванка Стефанова е подала заявление, че е съгласна за децата ѝ да бъде предприета мярка на закрила, т.е. - те да бъдат настанени в приемно семейство. Стефанова е подала заявление за ползване на социални услуги за повишаване на родителския капацитет. Тя изявява своето желание да поддържа контакт с децата си. В тази връзка тя ще бъде насочена към социална услуга, където ще получи психологическа, юридическа и социална подкрепа. Майката е подала и декларации за подпомагане по чл. 16 от Закона за социалното подпомагане и е била консултирана да се регистрира в Бюрото по труда като Дирекция "Социално подпомагане" ще се обърне към Община Пловдив и Бюрото по труда за съдействие за намиране на работа.
Дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив смята, че децата са неглижирани, недохранвани, което е форма на насилие, за което Иванка Стефанова не си дава сметка. Според нея, тя се е грижила добре за децата си с финансовия ресурс, с който е разполагала. Дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив ще се свърже с БЧК и неправителствени организации, които имат готовност да помогнат. Проведен е бил и разговор с бабата на близнаците Брандийска, която е подала заявление за настаняване на децата при нея. След направеното проучване от страна на социалните работници става ясно, че към настоящия момент е неподходящо настаняването на децата в семейството на Брандийска. Тя ще бъде придружител на децата до изписването им като за това е дала изричното си съгласие. Съгласие за това е дала и майката на близнаците. През следващата седмица директорът на Дирекция "Социално подпомагане" подпомагане Надя Танева ще даде изявление във връзка с работата по случая.
Майката на близнаците Иванка Стефанова е подала заявление на осн. Чл. 11а от Закона за закрила на детето, че не желае децата ѝ, както и самата тя, да бъдат снимани и коментирани в медиите. В тази връзка не могат да бъдат изнасяни данни и факти, освен когато Дирекция "Социално подпомагане" сметне за нужно да информира обществеността за действията на социалните работници и предприетите мерки по случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Може да се говори за реинтеграция на 3-годишните близнаци в семейна среда, едва когато те и майката са в стабилно психическо състояние

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Може да се говори за реинтеграция на 3-годишните близнаци в семейна среда, едва когато те и майката са в стабилно психическо състояние

21 Февруари 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Може да се говори за реинтеграция на 3-годишните близнаци в семейна среда едва тогава, когато те и майката са в психически стабилно състояние и са готови за тази стъпка. Това каза на специална пресконференция Надя Танева, директор на „Социално подпомагане“-Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тя посочи, че когато бъде осъществена среща с майката на близнаците, с нея ще започнат работа психолози, за да й помогнат да се възстанови от травмата, която е преживяла или още преживява. „Когато тя и децата се чувстват достатъчно стабилни, тогава може да се говори за реинтеграция, но за да се стигне дотам, се иска много работа и много време. Продължаваме да работим по случая. Оттук насетне ни предстои най-сериозната работа – да съдействаме за възстановяването на децата. Подчертавам дебело, че те са жертва на насилие под тази форма, която се нарича неглижиране. По Закона за закрила на детето неглижирането се смята за вид насилие“, подчерта Надя Танева.
„Фокус“ припомня, че на 19 февруари тригодишни близнаци с множество наранявания и синини по тялото бяха приети по спешност в болница в Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден от майката на близнаците на тел.112. Тя е съобщила, че около 19.30 часа снощи гипсов орнамент се е откачил от стената и е ударил едното от децата и по главата, докато е било в креватчето си. Детето е получило спукване на черепа. Предприети са спешни действия, направена е животоспасяваща операция. Прокуратурата изяснява приоритетно причините, довели до инцидента и ще установява дали думите на майката са истина. Майката бе задържана за 24 часа в ареста, след което освободена. Действията на разследващите продължават, разпитват се още свидетели.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Очакваме бащата на пострадалите 3-годишни близнаци да се самосезира по случая и да ни потърси

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Очакваме бащата на пострадалите 3-годишни близнаци да се самосезира по случая и да ни потърси

21 Февруари 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Дирекция „Социално подпомагане“-Пловдив очаква бащата на 3-годишните близнаци, които бяха приети с наранявания в болница в Пловдив, да се самосезира по случая и да осъществи връзка. Това каза директорът на социалната дирекция в Пловдив Надя Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Тя посочи, че родителите на близнаците живеят от 10 години на семейни начала, като мъжът работи в Германия в областта на строителството. „След раждането на децата, по данни на бабата, са започнали и техните семейни спорове. Съседите твърдят, че често са чували скандали. Проверяваме дали това е така или не“, коментира Надя Танева.
Тя уточни, че бабата по бащина линия все още е в трудоспособна възраст, работи и живее на територията на Стамболийски. „Тепърва ще преценим дали тя може да полага грижи за децата, след като подаде заявление за настаняване на децата при близки и роднини. Категорично заявявам, че настаняването на близнаците при бабата или майката няма как да е първата мярка, която ще се предприеме“, подчерта Танева. Директорът на „Социално подпомагане“ в Пловдив е категорична, че физическото състояние на близнаците не е резултат от увреждане или болест. „Искрено се надявам състоянието им в момента да не породи увреждане. С цялата възможност ние като социална служба, също и здравната служба, ще се постараем дефицитите при децата да бъдат покрити почти на 100 % и то с бързи темпове. Момичето не може да ходи и да говори. Мускулите й са атрофирали и затова трябва да доста сериозна медицинска рехабилитация. Теглото й е 9 кг, което е нормално тегло за 6-месечно, а не за 3-годишно дете. Много ни притеснява факта, че съседите не са чували детски плач, глъч или тропот. Това е изключително притеснително, ако децата наистина са били отглеждани в този апартамент“, коментира Танева.
Тя обясни, че бабата наистина е полагала грижи за децата до навършване на 2-годишната им възраст, като доказателство за това са реакциите на момичето при присъствието на бабата. „Детето я разпознава. Тя се обръща към него с песнички и други неща, с които са комуникирал когато са били заедно. Детето реагира, усмихва се и подава ръце. Бабата е изключително стресирана, притеснена и възмутена, че всичко това се случва. Тя твърди, че от една година няма връзка със снаха си, че не си вдига телефона и че не я допускала в жилището, собственост на майката“, каза Танева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: От лекарската експертиза зависи каква мярка за закрила ще бъде предприета спрямо пострадалите 3-годишни близнаци

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: От лекарската експертиза зависи каква мярка за закрила ще бъде предприета спрямо пострадалите 3-годишни близнаци

21 Февруари 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От лекарската експертиза зависи каква мярка за закрила ще бъде предприета спрямо пострадалите 3-годишни близнаци в Пловдив – приемно семейство или център за настаняване. Това каза на специална пресконференция директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. По думите й, ако лекарите преценят, че децата могат да бъдат отглеждани в семейна среда в специализирано приемно семейство, те ще бъдат настанени в такова семейство, като с подкрепата на социалните работници ще се върви в посока наваксване физическото и емоционалното им развитие.
„Ако лекарите преценят, че близнаците ще имат нужда от продължителна рехабилитация или медицинско наблюдение и грижа, ще предприемем мярка настаняване в център с постоянна медицинска грижа. Децата, възстановявайки се, пак могат да бъдат настанени в приемно семейство. Едната мярка не изключва другата. За нас е важно да осигурим най-доброто за децата и на този етап е най-важно заключението на лекарите и тяхното становище за това как би било добре да продължи тяхната грижа и в какви условия ще бъде приложена адекватно тя“, коментира Надя Танева. Тя посочи, че пострадалото момиче подобрява своето състояние, като през следващата седмица ще бъде приведено в Детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, където ще продължи своето възстановяване. „За съжаление, състоянието на другото дете остава непроменено – все още е в дълбока кома“, каза Надя Танева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Тригодишните близнаци от Пловдив са жертва на насилие, заради неглижирането им

Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Тригодишните близнаци от Пловдив са жертва на насилие, заради неглижирането им

21 Февруари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тригодишните близнаци Стефан и Габриела от Пловдив са жертва на насилие. Това каза за Радио „Фокус”-Пловдив Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане”-Пловдив. По думите на Танева изводът за това се прави от неглижирането на децата. „По Закона за закрила на детето акт на насилие е не само физическото, а и психическо, емоционално, както и неглижирането”, посочи тя. „Към настоящия момент, това което се вижда у децата за нас означава, че те са били обект на форма на насилие, като са били неглижирани”, добави Танева. Според нея видимо децата са в недобро физическо състояние, както и емоционално и психическо. „Момиченцето тежи едва 9 кг, не може да говори и да ходи. Това означава, че е имало системно неглижиране на децата от страна на родителите“, подчерта Танева.
В момента социалните работници се опитват да се свържат с бащата на децата, който е в Германия. Техни колеги са и в дома на семейството, където разговарят с майката. Засега няма информация дали майката не е била изоставена с децата си.
В 11.00 часа социалните работници ще проведат съвещание, за да преценят дали майката е в състояние да се грижи за децата си. „Ако се докаже, че не може да се грижи за тях, най-вероятно те ще бъдат настанени в приемно семейство“, каза Танева.
Момченцето е в болница с тежка травма и е в кома.
В 12.30 часа директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив ще даде пресконференция по случая.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Освободена е майката на 3-годишните близнаци, приети с наранявания в болница

Пловдив: Освободена е майката на 3-годишните близнаци, приети с наранявания в болница

21 Февруари 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Освободена е майката на 3-годишните близнаци, приети с наранявания в болница в Пловдив, едното в тежко състояние. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков. По думите му в случая се касае за инцидент, при който тежък предмет е ударил и двете деца, едното от които по-тежко. Момчето е със счупване на черепа и в момента е в кома. Лекарите се борят за живота му, съобщиха от болницата.
Пробите за алкохол, направени на майката веднага след като е била задържана, са отчели малки концентрации, но това не е значително, каза още Илков.
За момента няма разпоредена прокурорска мярка за задържане на майката Иванка Стефанова.
„Фокус” припомня: Тригодишни близнаци бяха приети по спешност в болница в Пловдив с множество наранявания и синини по телата, а майка им бе арестувана. В понеделник около 19.30 часа на тел.112 е получен сигнал от майката за инцидент с едно от децата. Тя е съобщила, че гипсов орнамент се е откачил от стената и е ударил детето по главата, докато е било в креватчето си. На детето е оказана спешна медицинска помощ и му е извършена животоспасяваща операция. То е получило спукване на черепа. Според лекарите има опасност за живота му. Прокуратурата изяснява приоритетно причините, довели до инцидента и ще установява дали думите на майката са истина. Близнаците са били недохранени и са доста под нормалното тегло за годините си. Жената е отглеждала децата си сама, тъй като другият родител работи в Германия. За случая е уведомена Държавната агенция за закрила на детето и социалните служби. Майката бе задържана за 24 часа в ареста.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тригодишни близнаци са в болница в Пловдив с наранявания, майката е арестувана (ОБЗОР)

Тригодишни близнаци са в болница в Пловдив с наранявания, майката е арестувана (ОБЗОР)

20 Февруари 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тригодишни близнаци са приети по спешност в болница в Пловдив. Децата са с множество наранявания и синини по телата, а майката е арестувана. В понеделник около 19.30 часа на тел.112 е получен сигнал от майката за инцидент с едно от децата. Тя е съобщила, че гипсов орнамент се е откачил от стената и е ударил детето по главата, докато е било в креватчето си. На детето е оказана спешна медицинска помощ и му е извършена животоспасяваща операция. То е получило спукване на черепа. Според лекарите има опасност за живота му. Прокуратурата изяснява приоритетно причините, довели до инцидента и ще установява дали думите на майката са истина. Това каза на специална пресконференция прокурор Атанас Илиев, от Районна прокуратура, която наблюдава досъдебното производство. Майката е задържана за 24 часа в ареста. По думите на прокурор Атанас Илиев близнаците са били недохранени и са доста под нормалното тегло за годините си. Жената е отглеждала децата си сама, тъй като другият родител работи в Германия. За случая е уведомена Държавната агенция за закрила на детето и социалните служби.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Атанас Илиев: Рано е да се говори дали на майката на близнаците от Пловдив ще бъде повдигнато обвинение

Прокурор Атанас Илиев: Рано е да се говори дали на майката на близнаците от Пловдив ще бъде повдигнато обвинение

20 Февруари 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Рано е да се говори дали на майката на близнаците от Пловдив ще бъде повдигнато обвинение. Това каза на пресконференция районният прокурор Атанас Илиев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Към настоящия момент няма такова. Предстои да се види дали ще има основания за това. Очакват се резултатите от експертизите. „Първоначалните данни в прокуратурата са били за синини и недохранване и на двете деца”, посочи прокурор Илиев. И двете деца са в болница. Засега няма данни другото дете да е ранено. Очаква се в близките дни да се събере повече информация по случая. Жената е отглеждала децата си сама, тъй като другият родител е в Германия, където работи. В прокуратурата засега няма и данни за друго лице, което да е живеело в апартамента с майката.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Илиев, районен прокурор на Пловдив: Децата, едното от които е с опасност за живота заради причинена телесна травма, са били недохранени

Атанас Илиев, районен прокурор на Пловдив: Децата, едното от които е с опасност за живота заради причинена телесна травма, са били недохранени

20 Февруари 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Двете деца - близнаци, едното от които е с опасност за живота заради причинена телесна травма, са били недохранени. Това каза на пресконференция районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Те са доста под нормалното тегло за годините си”, заяви прокурор Илиев.
По думите му сигналът е подаден от майката на децата на тел. 112, след инцидента, който е станал снощи, около 19.30 часа. Предприети са спешни действия, направена е животоспасяваща операция на едното от близнаците – момчето. Следи се и в момента състоянието му. Прокуратурата изяснява приоритетно причините, довели до инцидента. По думите на майката гипсов орнамент се е откачил от стената и е ударил едното от децата по главата, докато е било в креватчето. Детето има спукване на черепа.
„Всичко това подлежи на проверка”, посочи Илиев. Ще се установява също какви грижи е полагала майката и за другото дете, което е момиче. Предстоят медицински експертизи по отношение на двете деца, разпити на още свидетели и повторен оглед на местопроизшествието.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Задържана е майката на 3-годишните близнаци, приети по спешност в болница

Пловдив: Задържана е майката на 3-годишните близнаци, приети по спешност в болница

20 Февруари 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районна прокуратура - Пловдив наблюдава досъдебно производство за това, че родител е оставил лице, намиращо се под неговите грижи без надзор и с това е създал опасност за неговото физическо развитие. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.
По първоначални данни на 19 февруари 2018 г., след 19.30 часа в апартамент в Пловдив, в централната част, е била причинена телесна повреда на малолетно дете – 3-годишно момче.
Детето се е намирало в детско креватче, когато върху главата му е паднал гипсов орнамент, поставен на стената, по данни на майката. На детето е оказана Спешна медицинска помощ и към настоящия момент е извършена животоспасяваща операция. Майката на детето – 38-годишната И. С.е задържана за срок от 24 часа по Закона за МВР. Установено е, че същата е отглеждала сама двете си деца – близнаци на 3 г., като бащата се намира в чужбина, където работи.
Под ръководството на Районна прокуратура –Пловдив продължават активните процесуално-следствени действия . Извършен е оглед на местопроизшествие и в момента се разпитват свидетели по делото, предстои да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида и механизма на причиняване на телесните повреди, извършва се и повторен оглед на местопроизшествие.
В 14.30 часа по случая изявления ще даде прокурор Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура -
Пловдив в залата на втория етаж, в сградата на Прокуратурата на площад “Съединение” №3 в Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близнаци на 3 години са приети по спешност в болница в града, едното дете е с опасност за живота

Пловдив: Близнаци на 3 години са приети по спешност в болница в града, едното дете е с опасност за живота

20 Февруари 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Две деца – близнаци на 3 години, са приети по спешност в болница в Пловдив. Едното от тях е с опасност за живота. Това съобщи за Радио "Фокус"-Пловдив говорителят на УМБАЛ "Св. Георги". Двете деца са настанени в подходяща за здравословното им състояние клиника.
По неофициална информация децата са с множество наранявания по тялото, като се предполага, че причината е домашно насилие. Очаква се прокуратурата да оповести повече информация по случая след 14.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.