НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Срокът за проверката в ДГ „Брезичка“ е удължен с два месеца

Бургас: Срокът за проверката в ДГ „Брезичка“ е удължен с два месеца

26 Април 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Срокът за извършване на проверката в ДГ „Брезичка“ е удължен с два месеца. Това каза по време на годишното отчетно събрание на Апелативна прокуратура-Бургас административният ръководител на институцията Любомир Петров, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Причина за това са трудности и установяване на родители и персонал, които да бъдат разпитани. „Това е единствената причина. Трябва да бъдат разпитани много хора и трябва да се прецизира какви действия спрямо кои деца са причинени и от кого“, каза още Петров.
„Фокус“ припомня, че в началото на февруари бе разпространен видеоклип, заснет със скрита камера в група „Мики Маус“ в детското заведение, на което се вижда как учителките Милена Иванова и Светла Петрова обиждат и удрят децата. Още същия ден и двете подадоха оставките си, бе заведено досъдебно производство. Бяха извършени проверки от Община Бургас и Държавна агенция „Закрила на детето“.
Мария РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Николов: Целият месец февруари ще бъде под серията от протести „Не на насилието в детски градини и училища“

Васил Николов: Целият месец февруари ще бъде под серията от протести „Не на насилието в детски градини и училища“

10 Февруари 2018 | 18:55 | Агенция "Фокус"
София. Целият месец февруари ще бъде под серията от протести „Не на насилието в детски градини и училища“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Васил Николов – председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система и организатор на протестите „Не на насилието в детски градини и училища“. „Утре имаме още 3 протеста – във Варна, Плевен и Пазарджик. Във Варна и Пазарджик са от 11.30 часа, а в Плевен от 16.00 часа. На 15 февруари (четвъртък) предстои в София, 16 февруари – Добрич, 17 февруари – Велико Търново, 18 февруари – Перник, 21 февруари – Пловдив, 24 февруари – Стара Загора и на 25 февруари в Русе. Общо взето целият месец февруари ще бъде под тези протести, защото това е една доста сериозна тема. Все пак сигурността на нашите деца и учители и въобще промените, които търсим да се случат в образованието, са от изключителна важност и са основополагащи за развитието на нацията като цяло“, коментира Николов.
По думите му в следващите месеци не се предвиждат протести, но ако няма развитие по техните предложения, ако бъдат подценени и се продължи с манипулациите върху така предложените предложения, сега са мобилизирали структурите си в големите градове, но тогава през лятото ще мобилизират и в малките градове и ще направят една по-сериозна серия от протести. „Надяваме се да не се стига дотам и да се съобразят хората, от които зависи това, да бъдат приложени тези промени, защото това е началото на голямата промяна, която чакаме вече толкова десетки години и не се случва. Ние родителите се надяваме да повлияем да се случат вече нещата“, посочи Николов и добави, че се надява въпреки лошата прогноза за времето утре, да се мобилизират родителите от Варна, Плевен и Пазарджик и да покажат, че искат тази промяна да се случи.
Люба АЛЕКСИЕВА
Пълния текст на интервюто четете в „Мнение“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Николов: Учителите, които няма какво да крият, ще са доволни от видеонаблюдението в учебните заведения

Васил Николов: Учителите, които няма какво да крият, ще са доволни от видеонаблюдението в учебните заведения

10 Февруари 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Учителите, които няма какво да крият, ще са доволни от видеонаблюдението в учебните заведения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Васил Николов – председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система и организатор на протестите „Не на насилието в детски градини и училища“. „Дори и позицията на министъра на образованието е повлияна в момента. Имахме среща през декември месец с министъра. Той подкрепи предложението ни за видеонаблюдение, но след последните изказвания на синдикалните организации, донякъде преповтаря техните думи. Говори се за нарушено доверие, ами да не би в момента да имаме много сериозно доверие спрямо самите учители“, коментира Николов. Според него точно тук е проблемът, че когато се появи такъв и когато има едно такова посегателство към деца от преподавател, трябва учителските организации да са първите, които да излязат с декларации и да се обявят против и да кажат, че този човек трябва да е вън от системата, защото не им трябва. „А не да излизат с декларации в защита, да се търси вина в родителя дали е имал или не право да записва. Тук председателят на синдиката да излиза с изявление, че децата ги учим да стават доносници, когато има записи. Първата работа на самата организация трябва да е да осъди този човек. Те по този начин подкопават доверието в себе си, а очакват, че като се сложи камера, щяло съвсем да се развали доверието. Напротив, когато един учител няма какво да крие и не се притеснява в своята работа, когато работи коректно, няма никакво притеснение от камерите. Всеки, който има какво да крие и гледа какво да скатае, мързи го, бие или обижда децата, той разбира се, че ще е против видеонаблюдението. Това е разковничето на цялата тази история“, обясни той.
По думите му средствата за тези мерки трябва да бъдат предоставени от държавния бюджет. „Добре знаем това правителство при постъпването си постави като приоритет образованието. За нас няма нищо по-нормално от това, когато имаш представена някаква тема като приоритет, да се очаква да се извадят и похарчат повече пари за нея. Очакваме от държавния бюджет да бъдат финансирани промените, които предлагаме“, допълни Николов и подчерта, че не искат онлайн видеонаблюдение, което да се гледа постоянно от родителите, а записи, които да се съхраняват при директора и когато бъде подаден един сигнал, да могат съответните контролни органи да си направят справката с това видеонаблюдение дали сигналът има стойност. „Съгласете се, че всяко дете би могло и да излъже. Има много случаи, когато има агресия от страна на дете или ученик към учителя. Това също не е маловажно и учителите, които няма какво да крият, са доволни, че ще има видеонаблюдение, защото това е един вид сигурност и за тях“, каза още Васил Николов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Николов: Между 100 и 200 души присъстваха на протеста „Не на насилието в детски градини и училища“ в Бургас

Васил Николов: Между 100 и 200 души присъстваха на протеста „Не на насилието в детски градини и училища“ в Бургас

10 Февруари 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Нормално протече протестът. Всичко мина по план. Това все пак е един мирен протест, който е ясно, че не е насочен срещу самата община, въпреки че се изпълни пред Общината. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Васил Николов – председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система и организатор на протестите „Не на насилието в детски градини и училища“. „Ние очакваме подкрепа от общинската администрация. Това е протест, който е в подкрепа на нашите предложения, внесени в Народното събрание по изпълнената миналата година Национална гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. На протеста присъстваха между 100 и 200 човека от Бургас. Доста родители с децата си изразиха своите мнения, притеснения, опасения. Доказаха, че желаят промяна. Една промяна, която чакаме вече години наред. Постоянно сме залъгвани, че ще има реформа и промени. В крайна сметка нищо не се случва“, коментира Николов. Той призова други учители, които не са обвързани със синдикатите и няма кой да им влияе, да се включат заедно с тях в разработването на следващите предложения и следващия етап от промени, които да бъдат преследвани.
„Основните притеснения са от това, че досега многократно апелираме да бъде включван наш представител в проверки. Когато има сигнал, за който сме сигнализирали, да бъде включван наш представител като граждански контрол. Основните притеснения на родителите са, че информацията се замита, че се покриват неща и че не се правят адекватно проверките. Те се правят в посока по-малко нарушения да бъдат открити, повече неща да бъдат покрити. Когато ние подадем някакъв сигнал, желаем да бъдем включени като граждански наблюдатели на самата проверка, по този начин и съответните общини ще си изчистят своята позиция и ще докажат, че няма какво да крият и че извършват една коректна проверка“, обясни Николов. Според него така родителите от своя страна ще бъдат спокойни, че има техен представител, който присъства на самата проверка и гарантира за нейното коректно изпълнение. „Обществените съвети в повечето случаи са казионни, посочени от директора и не биха имали никакъв интерес да се погрижат да се случи проверката както трябва. В нашия разговор сега се съсредоточихме главно върху директорите, но като цяло много от предложенията ни са насочени към учителите“, добави той и уточни, че искат повишаване заплатите на учителите, ранно пенсиониране, както и намаляване броя на децата в групите. „Все неща, които са от полза за самия учител. Затова търсим връзка с независими учители, които да кажат какво искат и от какво имат нужда и ние ще го подкрепим, защото това, което е добро за тях, то е добро и за нашите деца. Бихме желали да се случат нещата по този начин – заедно с учители да разработим следващите предложения“, каза още Валентин Николов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протест срещу агресията над деца ще се проведе в града

Бургас: Протест срещу агресията над деца ще се проведе в града

10 Февруари 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протест срещу агресията над деца ще се проведе в града. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас Ема Черногорска, председател на Сдружение „За децата ни“ и член на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Поводът е разпространеният видеоклип, заснет със скрита камера в група „Мики Маус“ в ДГ „Брезичка“, на който се вижда как учителките Милена Иванова и Светла Петрова удрят и обиждат 5-годишни деца. Исканията са за монтиране на постоянно видеонаблюдение във всички помещения в детските и учебните заведения и лишаване от право да практикуват служители, които вече имат доказан случай на насилие. „Дисциплинарното им уволнение е на първо място с всички последствия от това, защото възпитателката в бургаската детска градина е подала молба за напускане, директорката ще се пенсионира, а ние настояваме и сме изпратили писмо до кмета тези служители да понесат своята отговорност и най-вече за това, че директорката е допуснала да се случи това в поверената ѝ детска градина“, каза още Черногорска.
Протестът в Бургас ще се проведе от 11.30 часа пред сградата на Община Бургас. Протести ще има и във Варна, в София и други градове.
Мария РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Районната прокуратура образува досъдебно производство по случая за насилие над деца в Детска градина „Брезичка“

Бургас: Районната прокуратура образува досъдебно производство по случая за насилие над деца в Детска градина „Брезичка“

9 Февруари 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. По повод излъчени от медиите материали, съдържащи упражнено насилие над деца в детска градина „Брезичка“ в Бургас и след приключена предварителна проверка по случая, Районна прокуратура-Бургас е образувала досъдебно производство за престъпление по чл.187 от НК. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Бургас.
Съобразно закона за извършено престъпление по чл.187 от НК се предвижда наказание до три години лишаване от свобода или пробация, както и обществено порицание.
Районна прокуратура – Бургас е възложила на разследващи полицейски служители да извършат необходимите процесуално- следствени действия, с цел събиране на доказателства, след което да докладват на наблюдаващия прокурор.
Към настоящия момент няма привлечени лица към наказателна отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лилия Христова, Община Варна: Проучваме общественото мнение и сме готови да подкрепим всяка детска градина в изграждането на вътрешно видеонаблюдение

Лилия Христова, Община Варна: Проучваме общественото мнение и сме готови да подкрепим всяка детска градина в изграждането на вътрешно видеонаблюдение

8 Февруари 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Община Варна проучва общественото мнение и е готова да подкрепи всяка детска градина, която има желание за изграждане на вътрешно видеонаблюдение по всички юридически правила. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Тя добави, че външно и вътрешно видеонаблюдение е изградено в детска градина №35 „Детска радост“, което е без IP адрес. „Достъп до системата има само директорът на детската градина. Съществуват и правила за ползването на информация“, посочи Лилия Христова. По думите ѝ в момента се говори само за видеонаблюдение. „Не мисля, че това е основната част от възпитанието и обучението на нашите деца. Ще изразя лично становище, ние имаме много добри учители, педагози и помощник-възпитатели в детските градини, които от сърце дават своя труд и работят много добре с децата. Да, където има хора, могат да се случат всякакви неща за съжаление, но смятам, че изграждането на видеонаблюдение в какъвто и да е вид трябва да бъде съчетано с добра комуникация, с добрия диалог между учители, родители, педагогически персонал, непедагогически персонал и администрация. Човешките отношения трябва да са на първо място и всеки, който работи с деца, трябва да работи от сърце и от душа. Всеки трябва да прецени дали може да издържи на напрежението в системата. Много от педагозите са подложени на невероятен стрес и той се поражда от различните взаимоотношения между хората. Неслучайно вече говорим в системата за подсилване на психологичната помощ във всяка една образователна институция, защото тя е необходима. Има хиперактивни и агресивни деца, които създават проблеми и се отключва агресия във взаимоотношенията им с другите деца, затова разговорите и действията трябва да вървят комплексно, а не само върху техническите средства. Проучваме общественото мнение. Там, където сме констатирали нарушение, веднага сме реагирали. Дано да няма подобни случаи в системата“, заяви Лилия Христова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лилия Христова, Община Варна: Има изградена система за външно видеонаблюдение в 48 от общо 51 общински детски градини

Лилия Христова, Община Варна: Има изградена система за външно видеонаблюдение в 48 от общо 51 общински детски градини

8 Февруари 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Общината е изградила система за външно видеонаблюдение в 48 от общо 51 общински детски градини, включително детски градини с яслени групи, което осигурява безопасност на децата през целия им престой и безопасност на детската градина извън работно време. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Външното видеонаблюдение включва охрана на входовете, голям периметър от дворовете и коридорни части. „Най-необходимото за сигурността и външната охрана на децата на практика е направено. Общественият интерес в момента е към вътрешното видеонаблюдение, т.е. постоянно видеонаблюдение в помещението, където децата се обучават, хранят се и спят. Този въпрос е много деликатен и за да се изгради едно такова вътрешно видеонаблюдение, има няколко варианта“, отбеляза Лилия Христова. Една от възможностите е да бъде изградено вътрешно видеонаблюдение във всяко едно помещение или в помещение, за което има съгласие, но без IP адрес. Това означава, че достъп ще има само директорът, като информацията ще се съхранява в рамките на месец, след което ще се изтрива. „Тук стои въпросът при какви условия и вътрешни правила директорът може да предостави тази информация на заинтересованите страни“, добави Лилия Христова. Втората възможност е изграждане на вътрешно видеонаблюдение в съответното помещение с достъп през интернет. „Но за да се стигне до изграждането на каквото и да е вътрешно видеонаблюдение, е необходимо съгласие между всички заинтересовани страни, за да може юридически да бъде изпълнено. Всички родители от една група трябва да дадат писменото си съгласие децата им да бъдат под видеонаблюдение по време на престоя им в детската градина. Паралелно с това целият персонал, който обслужва съответната група – педагогически, непедагогически, също трябва да даде своето разрешение с декларация, че са съгласни да работят в условия на видеонаблюдение“, подчерта Лилия Христова. Тя каза още, че в момента се прави допитване до родителите по отношение на вътрешното видеонаблюдение. „Въпросът с вътрешното видеонаблюдение на всяка група има много деликатни моменти и много противоречиви мнения на родители по този въпрос. С тази анкета, която пуснахме, освен мнението на родителите за достъпа на децата до детските градини, кое е най-важно за родителите по време на престоя на децата в детските градини, питаме родителите и какво е тяхното отношение по това вътрешно видеонаблюдение“, каза още Лилия Христова. Данните ще бъдат обобщени тогава, когато всички родители, педагогически и непедагогически персонал в детските градини попълнят анкетите.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протест срещу агресията над деца ще се проведе в града на 10 февруари

Бургас: Протест срещу агресията над деца ще се проведе в града на 10 февруари

5 Февруари 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протест срещу агресията над деца ще се проведе в града на 10 февруари. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас Ема Черногорска, председател на Сдружение „За децата ни“ и член на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Поводът е разпространеният видеоклип, заснет със скрита камера в група „Мики Маус“ в ДГ „Брезичка“, на който се вижда как учителките Милена Иванова и Светла Петрова удрят и обиждат 5-годишни деца. Исканията са за монтиране на постоянно видеонаблюдение във всички помещения в детските и учебните заведения и лишаване от право да практикуват служители, които вече имат доказан случай на насилие. „Дисциплинарното им уволнение е на първо място с всички последствия от това, защото възпитателката в бургаската детска градина е подала молба за напускане, директорката ще се пенсионира, а ние настояваме и сме изпратили писмо до кмета тези служители да понесат своята отговорност и най-вече за това, че директорката е допуснала да се случи това в поверената ѝ детска градина“, каза още Черногорска.
Протестът в Бургас ще се проведе на 10 февруари от 11.30 часа пред сградата на Община Бургас. Протести ще има и във Варна, в София и други градове.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уволнения и оставки след видеоклип за насилие над деца в ДГ „Брезичка“ в Бургас (ОБЗОР)

Уволнения и оставки след видеоклип за насилие над деца в ДГ „Брезичка“ в Бургас (ОБЗОР)

3 Февруари 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
София. На 31 януари вечерта в една от социалните мрежи се разпространи анонимен видеоклип, заснет със скрита камера, на който се вижда как децата от група „Мики Маус“ в ДГ „Брезичка“ в к-с "Славейков" в Бургас са удряни и обиждани от двете учителки Милена Иванова и Светла Петрова. На 1 февруари сутринта Иванова сама депозира оставката си. Светла Петрова бе в отпуск, но бе извикана на работа, за да се грижи за децата, след което излезе в болнични. Днес и тя е подала оставката си. Помощник-възпитателката Ваня Стоянова бе освободена от работа, а днес бе уволнена и директорът Събка Недева.
Община Бургас започна незабавна проверка по случая, като сезира Районна прокуратура и Държавна агенция „Закрила на детето“. От понеделник ще се назначи друг специалист, който да изпълнява временно длъжността „директор“. Предстои обявяването на конкурс. За децата ще се грижат другите педагози от градината. До 10 дни трябва да излязат резултатите от проверката за сигнала за насилие над деца от Районната прокуратура и от „Закрила на детето“.
На проведени извънредни Педагогически съвет и родителска среща се взе решение да бъде монтирано 24-часово видеонаблюдение до края на следващата седмица. До момента няма монтирано такова поради факта, че именно двете учителки не са искали да бъде наблюдаван учебният им процес.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уволнения и оставки след видеоклип за насилие над деца в ДГ „Брезичка“ в Бургас (ОБЗОР)

Уволнения и оставки след видеоклип за насилие над деца в ДГ „Брезичка“ в Бургас (ОБЗОР)

2 Февруари 2018 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. На 31 януари вечерта в една от социалните мрежи се разпространи анонимен видеоклип, заснет със скрита камера, на който се вижда как децата от група „Мики Маус“ в ДГ „Брезичка“ в к-с "Славейков" в Бургас са удряни и обиждани от двете учителки Милена Иванова и Светла Петрова. На 1 февруари сутринта Иванова сама депозира оставката си. Светла Петрова бе в отпуск, но бе извикана на работа, за да се грижи за децата, след което излезе в болнични. Днес и тя е подала оставката си. Помощник-възпитателката Ваня Стоянова бе освободена от работа, а днес бе уволнена и директорът Събка Недева.
Община Бургас започна незабавна проверка по случая, като сезира Районна прокуратура и Държавна агенция „Закрила на детето“. От понеделник ще се назначи друг специалист, който да изпълнява временно длъжността „директор“. Предстои обявяването на конкурс. За децата ще се грижат другите педагози от градината. До 10 дни трябва да излязат резултатите от проверката за сигнала за насилие над деца от Районната прокуратура и от „Закрила на детето“.
На проведени извънредни Педагогически съвет и родителска среща се взе решение да бъде монтирано 24-часово видеонаблюдение до края на следващата седмица. До момента няма монтирано такова поради факта, че именно двете учителки не са искали да бъде наблюдаван учебният им процес.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Преподавателят Светла Петрова от ДГ „Брезичка“ е подала оставката си, до края на другата седмица ще бъде монтирано видеонаблюдение

Бургас: Преподавателят Светла Петрова от ДГ „Брезичка“ е подала оставката си, до края на другата седмица ще бъде монтирано видеонаблюдение

2 Февруари 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. Преподавателят Светла Петрова от ДГ „Брезичка“ в к-с „Славейков“ е подала оставката си тази сутрин, съобщиха за Радио „Фокус“ - Бургас от пресцентъра на Община Бургас. От вчера тя беше в болничен, като беше обявено, че ще бъде извършена проверка за истинността му, но това няма да се случи, тъй като тази сутрин Петрова е депозирала молбата си за напускане. Още вчера другият преподавател Милена Иванова също подаде оставката си сама. Освободена е и пом.-възпитателката Ваня Стоянова. Днес е последният работен ден на директора Събка Недева. От понеделник ще се назначи друг специалист, който ще изпълнява временно длъжността „директор“, а с децата ще работят други педагози. До края на другата седмица ще бъде монтирано видеонаблюдение.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентина Станкова, Център за превенция на насилието - Бургас: Детската психика е изключително ранима и насилието се отразява върху нея

Валентина Станкова, Център за превенция на насилието - Бургас: Детската психика е изключително ранима и насилието се отразява върху нея

2 Февруари 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Бургас. Детската психика е изключително ранима и насилието се отразява върху нея. Това коментира пред Радио „Фокус“ - Бургас Валентина Станкова, управител на Център за превенция на насилието, по повод разпространения видеоклип, на който се вижда как две учителки от ДГ „Брезичка“ в к-с „Славейков“ удрят и обиждат 5-годишни деца. „Дали е от страна на учители, или от страна на родител насилието се отразява върху психиката на детето. Важно е това насилие дали продължава дълго време или е еднократен акт“, добави Станкова. По думите ѝ детето може да стане по-затворено, трудно да контактува с връстниците си и родителите си, да стане агресивно към децата и към играчките. „Много индивидуално и различно е при всяко дете. Ако родителите забележат подобен тип поведение, те трябва да се опитат да разговарят с детето си, за да се опитат да разберат какво се случва. Ако не могат да разберат, е добре да разговарят с преподаватели или приятели. Родителите трябва да са по-наблюдателни и да контактуват с тях“, каза още Станкова. По думите ѝ терапията е строго индивидуална. „При едно дете една терапия може да продължи с месеци, при друго това може да се случи за по-кратък период от време. Зависи до колко това се е отразило върху психиката му. Един опитен психолог може да го установи още при първите сесии“, каза Станкова. Според нея трябва да се работи и по превенцията на работния стрес на самите служители.

„Фокус“ припомня, че вчера директорът на детската градина Събка Недева бе уволнена. Преподавателят Милена Иванова подаде сама оставката си, другият педагог Светла Петрова е в болнични, но след това също ще бъде освободена от работа. По случая работи Районната прокуратура и Държавна агенция „Закрила на детето“, като до 10 дни проверката трябва да приключи. От следващата седмица започва монтирането на видеонаблюдение в детската градина.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Днес или утре ще имаме достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по случая в Детска градина „Брезичка“ в Бургас

Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Днес или утре ще имаме достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по случая в Детска градина „Брезичка“ в Бургас

2 Февруари 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Предполагам, че още в рамките на днешния ден и в началото на следващия ще имаме достатъчно данни, за да вземе прокурорът решение за кое престъпление да образува досъдебно производство. Това каза говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова по повод кадрите с тормоз над деца в Детска градина „Брезичка“ в Бургас в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Това, което Прокуратурата е разпоредила и ще участва в събирането на данни, касае малтретиране на малолетни лица. Колегите от Бургас са разпоредили събиране на данни за причиняване на телесна повреда на малолетно лице от длъжностно лице или за изтезаване на малолетни лица“, поясни тя. „Още вчера рано сутринта, когато бяха излъчени кадрите, Районната прокуратура в Бургас се самосезира. 1 час след излъчването им вече беше разпоредено на МВР и на Дирекция „Социално подпомагане“ спешно извършване на проверка със срок 10 дни“, посочи Румяна Арнаудова. „Насилието над деца, независимо дали в детска градина, или с увреждания е абсолютно недопустимо явление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон и ще преследва извършителите по всички направления“, каза още говорителят на главния прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Районната прокуратура се самосезира по журналистически материали и разпореди незабавна проверка, относно показаното в репортажите насилие над деца в детска градина

Бургас: Районната прокуратура се самосезира по журналистически материали и разпореди незабавна проверка, относно показаното в репортажите насилие над деца в детска градина

1 Февруари 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Районна прокуратура – Бургас се самосезира по журналистически материали показващи проявено насилие от страна на учителка в детска градина над деца. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Бургас. Изпълнението на проверката е възложено на служители на ОДМВР – Бургас и Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ - Бургас. В хода на проверката трябва да бъде установено на коя дата и къде са се случили събитията, съдържащи се в журналистическите материали; кои са възпитателките (учителките), извършили противозаконните действия, нарушаващи телесната неприкосновеност на малолетните, кои са децата.
Проверката трябва да установи кои са родителите на малолетните и от тях да бъдат снети писмени сведения, с оглед изясняване на следните обстоятелства: констатирани ли са увреждания по тялото и лицата на децата, преглеждани ли са те от съдебен лекар; в тази връзка при установяване на документи, удостоверяващи телесни увреждания - да бъдат приложени по проверката; споделяли ли са децата за инцидента, запознати ли са родителите със случилото се; какво точно са споделили децата и уведомено ли е за това ръководството на детската градина, органите на МВР и социалните служби.
Трябва да бъдат разпитани и всички учители, медицински работници и директора на детската градина с оглед предмета на проверката.
На Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ е разпоредено да изготви доклад, с оглед изложеното в журналистическите материали.
Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни. След приключване на проверката установеното по нея трябва да бъде докладвано на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Общината внесе в Прокуратурата и Държавна агенция за закрила на детето сигнал за случая на насилие над деца в ОДЗ „Брезичка“

Бургас: Общината внесе в Прокуратурата и Държавна агенция за закрила на детето сигнал за случая на насилие над деца в ОДЗ „Брезичка“

1 Февруари 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас внесе в Прокуратурата и Държавна агенция за закрила на детето сигнал за случая на насилие над деца в ОДЗ „Брезичка“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Основанието е видеоклип, в който се вижда недопустимо отношение към възпитаници на ОДЗ „Брезичка“ в к-с „Славейков“ от страна на възпитателка, пред погледа на други две нейни колежки. До този момент в Община Бургас няма постъпили сигнали от родители.
"Въпреки наличния готов проект с остойностяване за изграждане на видеонаблюдение във въпросната детска градина, такова няма, тъй като на Учителски съвет възражение е отправила именно една от въпросните „възпитателки“. Община Бургас ще бъде безкомпромисна при всеки подобен случай. Въпросният казус обаче не трябва да слага клеймо върху цялата изключително достойната гилдия на възпитателите в детските градини на Бургас, които с любов и грижа упражняват своята професия", посочват от Общината.
„Ужасяващите кадри, които видях от детска градина „Брезичка“, нямат нужда от проверка! Всичко е ясно – категорична физическа и психическа агресия над децата! Уволненията ще са факт още днес. Но както въпросната „учителка“, така и колежките й, които гледат безучастно агресията, трябва да носят наказателна отговорност. Сезирали сме прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. Въпросната учителка дори ми е била предложена за награждаване от ръководството на детската градина! Няма да има безнаказаност, уверявам ви!“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Преподавателят в ОДЗ „Брезичка“ Милена Иванова  е напуснала поста си след разпространен клип с насилие над деца

Бургас: Преподавателят в ОДЗ „Брезичка“ Милена Иванова е напуснала поста си след разпространен клип с насилие над деца

1 Февруари 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. Преподавател в ОДЗ „Брезичка“ в к-с „Славейков“ е подал молбата си за напускане на работа след разпространен клип от родители в социалните мрежи с насилие над децата им, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“-Бургас. На клипа се вижда как две учителки - Милена Иванова и Светла Петрова ,удрят и обиждат 5-годишните деца от група „Мики Маус“. Днес майката на Милена Иванова е донесла молбата й за напускане. Другата учителка е в отпуска, като е била извикана на работа, за да има кой да се грижи за децата, но родителите настояват и тя да бъде освободена. На обяд ще се проведе извънреден педагогически съвет, а в 17,30 часа - родителска среща. Досега не са подавани жалби от родители срещу двете учителки. Директорът на детското заведение Събка Недева каза пред журналисти, че и двете учителки са награждавани и че са много коректни. „Не съм имала проблеми и с двете“, коментира тя.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.