НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Задържаният за тероризъм мароканец е бил във високите структури на „Ислямска държава“

Говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова: Задържаният за тероризъм мароканец е бил във високите структури на „Ислямска държава“

13 Февруари 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
София. Задържаният за тероризъм мароканец е бил във високите структури на „Ислямска държава“. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„Истината е, че още на 13 януари група от 27 чужди граждани са влезли на територията на България през определените за това места – през т.нар. зелена граница, преминали са границата ни с Турция между селата Сладун и Маточина. Патрулите са ги установили на сутринта и те са били задържани – 6 мъже, 6 жени и останалите са деца. Изпратени са в центъра в Харманли, където е започната проверка. Интересното в този случай е, че 26 от лицата, които са роднини, са подали веднага заявление и са поискали да получат хуманитарен статут. Само това лице, за което ще говорим, не е подало подобно искане. То е носило в себе си пет различни документа за самоличност – сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС. В момента, в който българските служби установяват, че сирийският паспорт е обявен за издирване от Интерпол, е изпратена снимка на лицето там. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани – бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи. В рамките на това международно сътрудничество е направена и лицево-идентификационна справка и когато се установява категорично, че това лице се издирва от мароканските власти, е била издадена заповед за задържане, която е изпратена на българската прокуратура. В рамките на този месец лицето е било настанено в център от закрит тип за настаняване на чужди граждани“, каза още Арнаудова и припомни, че миналия петък Върховната касационна прокуратура разпореди задържането му до 72 часа.
„Според заповедта, която ние сме получили, лицето се издирва за създаване на група и подготовка на издирване на терористични действия, притежаване на незаконно огнестрелно оръжие в рамките на организационен проект, целящ да засегне националната сигурност и обществен ред в Мароко, организиране масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към „Ислямска държава“. На 5 и 6 февруари тази година в съда в Ал Рияд са разпитани двама съмишленици на задържаното лице и те са потвърдили, че то е лоялен участник в „Ислямска държава“, като според тях е във високите ѝ структури. Съдът във вчерашния ден установи временно задържане на лицето до 90 дни и в тези рамки очакваме мароканските власти да изпратят същинското искане за предаване на лицето, за да бъде съдено за тези престъпления, за които е обявено за издирване“, обясни тя.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Окръжният  съд е постановил мярка „задържане под стража“ до 90 дни на мароканския гражданин, издирван за тероризъм

Хасково: Окръжният съд е постановил мярка „задържане под стража“ до 90 дни на мароканския гражданин, издирван за тероризъм

12 Февруари 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Хасково. Окръжният съд в Хасково е постановил мярка „задържане под стража“ до 90 дни на мароканския гражданин, издирван за тероризъм. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Окръжна прокуратура – Хасково Невена Владимирова. „В този срок следва да постъпи официалното искане от страна на мароканските власти за екстрадирането на лицето, т.е. всички документи, съпровождащи искането. Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив“, каза Невена Владимирова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Българските власти са задържали марокански гражданин, издирван за тероризъм

Хасково: Българските власти са задържали марокански гражданин, издирван за тероризъм

12 Февруари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. В Окръжен съд – Хасково е образувано ЧНД № 96/2018 г. по внесено от Окръжна прокуратура – Хасково искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Н. З. (N. Z.), мароканец, поданик на Кралство Мароко, обявен за международно издирване от Интерпол – Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. Това съобщиха от Окръжен съд -Хасково Съгласно предоставената от Интерпол информация, престъплението, за извършването на което е издирван Н. З., е „лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба „Механизация към Главна дирекция – Военни лагери“ в гр. Ал – Маядин, област Дер – Алзор, Сирия, като в изпълнение на тази дейност Н. З. се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси“. Искането за задържане е отправено на основание чл. 13, ал. 7 ЗЕЕЗА вр. чл. 9 от Договор за екстрадиция между Република България и Кралство Мароко.
Разглеждането на делото е за 15.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.