НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Отговорите на въпросите „Кой предаде Левски?“ и „Защо не е бил спасен“ са въпроси чрез отговора на които търсим пътя към себе си

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Отговорите на въпросите „Кой предаде Левски?“ и „Защо не е бил спасен“ са въпроси чрез отговора на които търсим пътя към себе си

19 Февруари 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Отговорите на въпросите „Кой предаде Левски?“ и „Защо не е бил спасен“ са въпроси чрез отговора на които търсим пътя към себе си. Това каза в интервю за предаването „Аз, Васил Лъвский, в Карлово роден“ на Радио „Фокус“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той припомни няколко пасажа от личната клетва на Левски, оставена като духовно наследство: „Заклевам се в Евангелието, в честта си и в отечеството си, пред Бога и пред честното събрание на съзаклятието, че всичко, което ми се яви, няма да кажа и открия на никому нищо до смърт и до гроб. Заклевам се и обещавам, че ще оставя моето имущество и живот за тази свята кауза. Ако ли пък аз бъда предател или престъпник, съгласувам се, оръжието на това съзаклятие да ме прободе – оръжието, което има задължението да ме брани, а има и правото да ме съди“.
Кметът на Карлово добави, че отговорите на двата големи въпроса за гибелта на Васил Левски засягат пътя на себепознанието ни като нация. То думите му това е път, който тръгва от нашите корени, минава през нашите традиции и върви към настоящето и бъдещето. Кабаиванов припомни думите на Левски, че да си независим, е привилегия и право, но и отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Липсва ни възрожденският морал и не работим достатъчно за Отечеството си

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Липсва ни възрожденският морал и не работим достатъчно за Отечеството си

19 Февруари 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Липсва ни възрожденският морал и не работим достатъчно за Отечеството си. Това каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в предаването „Аз Васил Лъвский в Карлово роден“ на Радио „Фокус“ във връзка със 145 години от обесването на Васил Левски. На 18 и 19 февруари в родния град на Апостола на свободата по традиция се проведоха възпоменателните церемонии и тържества. „Чрез революционните комитети, чрез ръководството им и така наречените окръжни революционни комитети, централният комитет, който първо е в Ловеч, а след това в Търново, Левски прави възможно възстановяването на българската държавност в най-близко бъдеще. Той гради структурата, която трябва да вдигне всенародно въстание и да извоюва освобождението. Без неговите революционни комитети, без неговото дело нямаше да има Априлско въстание и нямаше да има Свободна България, поне още едно десетилетие“, коментира д-р Кабаиванов. Кметът на Карлово коментира още, че и днес имаме нужда от герои като Левски и че без ценностите на Апостола и тези на православието няма да се съхраним като народ. "Има шанс България да стане чиста и свята република", добави д-р Кабаиванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Средно училище „Васил Левски” в град Вълчи дол отбеляза своя патронен празник

Варна: Средно училище „Васил Левски” в град Вълчи дол отбеляза своя патронен празник

19 Февруари 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Вълчи дол. Средно училище „Васил Левски” в град Вълчи дол отбеляза своя патронен празник. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на Община Вълчи дол. Тържеството започна с минута мълчание в памет на Апостола, след което бяха поставени цветя пред паметника му в двора на учебното заведение.
„19 февруари – денят, в който СУ „Васил Левски” – град Вълчи дол чества своя патронен празник, е денят, в който Дякона увисна на бесилото и получи своето безсмъртие. Тази дата е сред малкото дати в националния ни исторически календар, които ни обединяват и които ни дават основание не само за гордост, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега път и да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали“, отбеляза в словото си кметът на Община Вълчи дол Георги Тронков. „Уважаеми учители и ученици, пожелавам с търпение и воля да постигате мечтите си, с упоритост и вяра в собствените сили да реализирате поставените цели. Продължавайте да следвате заветите на патрона на нашето училище и нека животът и делото на Апостола на българската свобода бъдат пример за човешко достойнство, чест и преданост, които трябва да следваме всеки ден!”, каза още кметът.
Тържествената програма продължи в актовата зала на училището, където „Урок по родолюбие с Левски и Ботев” изнесе Искрен Красимиров, който представи пред децата и техните учители кратки документални филми и поетични рецитали, посветени на националните ни герои. Възпитаниците на СУ „Васил Левски” пяха, танцуваха и изпълниха драматизации на преломни моменти от живота на Дякона.
Гости на празника бяха още председателят на Общинския съвет във Вълчи дол Яна Радева, Мерткан Ибрямов и Димитър Тодоров, заместник-кметове на общината, и секретарят на общината Костадинка Петкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола

Сливен: С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола

19 Февруари 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Сливен. Сливен почете 145-та годишнина от гибелта на Васил Левскина на възпоменателна церемония пред паметника на Апостола, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. В словото си пред присъстващите кметът Стефан Радев заяви, че Левски е човек, който се е превърнал в идеал за българите. „Неговата морална висина е неизмерима. Той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и голямата си мечта да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на тази цел. Ако днес гледаме през неговите очи и измерваме с неговия аршин, препятствията и трудностите, които срещаме, са съвсем дребни и преодолими и няма нищо непостижимо. Всичко зависи от нас. Той завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва. Поклон пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски!“, каза още Стефан Радев.
Венци и цветя в знак на почит поднесоха кметът, народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, директорът на ДАНС – Сливен Николай Чиликов, директорът на МВР – Сливен главен инспектор Димитър Величков и командирът на формирование 22 220 полковник Любомир Вачев, общински съветници, представители от армията, ученици от сливенските училища, образователни институции, политически и обществени организации и граждани.
Организатори на поклонението са Община Сливен, съвместно с Регионално управление на образованието – Сливен и Военно формирование 22 220.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Васил Левски в Соволяно

Кюстендил: Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Васил Левски в Соволяно

19 Февруари 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Васил Левски в Соволяно. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Пламен Илиева, кмет на село Соволяно. Пред присъстващите беше изнесен рецитал по стихове на Апостола на свободата – Васил Левски. Венци и цветя на паметната плоча бяха поднесени от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, от кметството на село Соволяно и от жителите на населеното място. Пред присъстващите беше споменато, че Васил Левски е пребивавал в селото и е създал комитет.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски.Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Във възпоменателната церемонията по повод 145 години от обесването на Апостола се включиха още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, представители на църквата, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, ученици, възпитаници на детски заведения и граждани. Венец бе положен и от името на евродепутатите от групата на ЕНП. Възпитаници на ПСАГ „Васил Левски“ припомниха знакови моменти от живота и делото на Дякона.
Борецът за „Чиста и свята” република Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.
На 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче. Присъдата на Левски – смърт чрез обесване, е издадена на 14 януари 1873 г. и изпълнена на днешната дата през 1873 година в околностите на София. В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Няма нещо по-свято от Левски - българите тъгуват за един светец и революционер

Премиерът Бойко Борисов: Няма нещо по-свято от Левски - българите тъгуват за един светец и революционер

19 Февруари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Българите тъгуват за един светец и революционер, какъвто е Васил Левски. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В края на изявлението Борисов покани Виктор Орбан да положат цветя на паметника на Апостола на свободата в София.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на церемонията по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово

Пловдив: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на церемонията по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово

19 Февруари 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Карлово. Заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Васил Левски на площад „Васил Левски“ в Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.
„Посветил съм себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля“, тези думи изникват в нашето съзнание винаги, когато мислим за Апостола. А днес, 145 години от неговата героична смърт, Апостола ни е нужен. Нужен ни е не по-малко, отколкото беше нужен на нашите предци, не по-малко нужен ще бъде и на поколенията след нас“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. На Сирни заговезни, пред паметника на Васил Левски, кметът се обърна към съгражданите си: „Днес ние, като граждани на Република България, като карловци и като родолюбци, трябва да поискаме прошка от Апостола и от героите, дали живота си за националното освобождение. Да им поискаме прошка, защото не сме на висотата на техния възрожденски морал. Защото често приемаме свободата като даденост. Защото не сме готови да правим саможертвата, която те направиха за свободата на България“, бяха част от встъпителните думи на кмета, след което той предостави думата за слово на заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Преди 145 години, на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за който никой и приживе и 145 години след смъртта му не си позволи да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятат за светец Васил Иванов Кунчев – Васил Левски“, каза министър Каракачанов пред стотиците граждани, дошли да се поклонят пред саможертвата на Апостола.
Във възпоменателния митинг-поклонение участваха представителни роти и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Мъжка вокална група „Сопот“. Честването завърши с илюминации, които озариха площад „Васил Левски“ под звуците на „Ботев марш“.
На официалната церемония по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово присъстваха: Красимир Каракачанов – заместник министър-председател и министър на отбраната, народни представители от 44-то Народно събрание, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, Стефан Балабанов – заместник-министър на вътрешните работи, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Георги С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, старши комисар Атанас Илков – директор на ОД на МВР Пловдив, Весела Караиванова – подуправител на НОИ, Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, Розалин Петков – заместник-кмет на община Пловдив, Цветан Георгиев – заместник-кмет на община Ловеч, Дора Чаушева - директор на НМ „Васил Левски“, Мариана Манчева – директор на СУ „Васил Левски“, общински съветници, кметове на общини и населени места, признателни граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севдалина Попова, Община Белово: Левски е включил Белово в плановете на Вътрешната революционна организация

Севдалина Попова, Община Белово: Левски е включил Белово в плановете на Вътрешната революционна организация

19 Февруари 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Васил Левски посещава Белово и селата в региона и полага основите на революционната мрежа. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Севдалина Попова, старши специалист „Музейно дело“ в Община Белово. Тя обясни, че по спомени на Николина Петракиева, внучка на представителя за село Голямо Белово – Мито Петракиев, нейният прадядо Петраки Радулов и Георги Стефанов – Фафриката, посещават Белград в началото на 90-те години на ХIХ век. Срещат се с Левски и Раковски. „Като добавим и факта, че от Белово е Никола Попов – Крец, емигрант в Букурещ, замогнал се от търговия, който активно участва в подготовката и изпращането на четата на Филип Тотю приз 1867 година, ще разберем, че всъщност беловци не са непознати за дейците на националната революция. По въпроса за създаването на революционен комитет в Голямо Белово отговорът би трябвало да е положителен, ако се съди по бързината и лекотата, с която се създава комитет през 1873 година. Само с едно посещение на Каблешков се взема решение читалищното настоятелство да се обърне в разширен революционен комитет. Това са хора, отдавна прегърнали идеята за освобождение. Неоспорим е и фактът, че и всички, чийто имена се споменават около дейността на Васил Левски, по-късно са активни участници в Априлското въстание. От тези факти можем да направим само един извод – Левски е включил Белово в плановете на Вътрешната революционна организация, защото има достатъчно хора, готови да работят и достатъчно средства за закупуване на оръжие“, коментира Попова. Тя каза още, че извършената дейност през периода 1869-1872 година дава резултати по време на Априлското въстание, когато Белово въстава и се превръща в укрепен въстанически пункт на района.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Стотици жители и гости на града се събраха пред паметника на Васил Левски, за да почетат паметта на Апостола

Пазарджик: Стотици жители и гости на града се събраха пред паметника на Васил Левски, за да почетат паметта на Апостола

19 Февруари 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Стотици жители на Пазарджик се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на града, за да почетат паметта на Апостола по повод 145 години от неговата гибел, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Децата от хор „Слава Русева“ изпълниха песни по стихове на Ботев, прозвуча и поетично-музикална програма, в която се включиха ученици от Езиковата гимназия в града и актьорът Тодор Кайков. Пред паметника на Васил Левски бе поставен голям транспарант с образа на Апостола на фона на българския трибагреник и послание: „Ти нищо не разбираш – ние с теб живеем, за да умрем. Той умря, за да живее!“. С минута мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Левски. Цветя и венци бяха поднесени от областния управител Стефан Мирев, кмета на Пазарджик Тодор Попов, депутатите Йордан Младенов и Надя Клисурска, общински съветници, представители на различни институции и много граждани.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Ценков, кмет на Видин: Личности като Васил Левски преобръщат представата за границите на човешкото себеотрицание в името на род и Родина

Огнян Ценков, кмет на Видин: Личности като Васил Левски преобръщат представата за границите на човешкото себеотрицание в името на род и Родина

19 Февруари 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Видин. Личности като Васил Левски преобръщат представата за границите на човешкото себеотрицание в името на род и Родина. Това каза Огнян Ценков пред събралите се жители на града пред паметника на Апостола на свободата, предаде репортер на Радио "Фокус" - Видин. Огнян Ценков посочи, че думите на Левски – „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя , губя само мене си“, се превръщат във верую на истински достойните българи. „Тези думи вълнуват със своята правдивост и сила, показват неподправената същност на един национален герой, защото целият му живот показа, че той остава верен на тези слова. Неслучайно народът го назовава Апостол на свободата“, каза в словото си Огнян Ценков. Той добави, че всяка година на 19 февруари се прекланяме пред героичното дело на Васил Левски, за да изразим своята почит към човека останал завинаги жив в паметта на потомците си с беззаветната си преданост и любов към Отечеството. „Родолюбивите видинчани винаги са тачели историята и са възпитавали децата си в национално самосъзнание и самоуважение. В страниците на българската история блестят имената на велики личности като Васил Левски, които преобръщат представата за границите на човешкото себеотрицание“, каза още Огнян Ценков.
Отбелязването на 145 години от гибелта на Левски във Видин започна със заупокойна молитва в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, която бе отслужена от Видинския владика Даниил. След нея литийно шествие тръгна от катедралния храм до бюст-паметника на Васил Левски. Начело на литийното шествие бяха владиката Даниил, кметът Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева и четиримата народни представители от Видинска област – Владимир Тошев от ГЕРБ, Росен Живков от „Обединени патриоти“ и Филип Попов и Цветан Топчиев от БСП. На възпоменателно честване пред паметника на Васил Левски присъстваха много граждани и ученици. Деца изнесоха рецитал от стихове, посветени на живота и делото на Васил Левски. Граждани, ученици, официалните представители на Общината, на държавни организации, народните представители, политически партии и граждански сдружения поднесоха цветя пред бюст-паметника на Левски.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: Всеки от нас носи в себе си своя Левски

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: Всеки от нас носи в себе си своя Левски

19 Февруари 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Добрич. Всяка година граждани се събират на днешната дата пред паметника на Васил Левски, за да бъдат припомнени великите дела на този достоен българин. С тези думи започна своето тържествено слово по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич д-р Емилия Баева, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Словата на зам.-кмета, произнесени по време на общоградското поклонение, търсеха отговори на много и важни въпроси за поколенията българи. „Левски е нещо много повече от обикновена историческа личност. Той е знамето, което ни обединява, светлият пример, който трябва да следваме, и мярката, с която трябва да мерим духовния си ръст като народ. Всеки един от нас носи в себе си своя Левски. И все пак на този ден не може да не се запитаме: защо сме тук? Но дали наистина помним или нашата родова памет е вече само в учебниците и паметниците, вместо в нашите сърца и в нашата душа? Изричаме силни думи за Левски. Казваме, че той е нашата съвест. Но вглеждаме ли се в него всеки ден? Сочим го като пример, пътеводна звезда, но помним ли неговите думи?“, заяви тя.
Д-р Баева припомни, че в учебници и енциклопедии Левски е описван като гениален теоретик и революционер, идеолог и организатор на българското национално-освободително движение през 60-те и 70-те години на XIX век, създател на вътрешната революционна организация и Апостол на свободата. Но нищо от това не описва мястото, което той заема в сърцата на всеки българин, посочи д-р Баева, и в ден като днешния малки и големи, млади и стари се събират, за да почетат и помнят личността и делото на един човек, посветил себе си на България.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Ритуал по повод 145 години от обесването на Васил Левски се проведе в града

Хасково: Ритуал по повод 145 години от обесването на Васил Левски се проведе в града

19 Февруари 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Хасково. Ритуал по повод 145 години от обесването на Васил Левски се състоя в Хасково. В церемонията участваха военнослужещи от Хасковския гарнизон и духовия оркестър към Община Хасково. Заупокойна молитва отслужиха хасковски свещеници, водени от ставрофорен иконом Антоний Енев. Това съобщиха от Общината.
В словото си кметът Добри Беливаново заяви: "Убеден съм, че българите винаги ще говорят за Дякон Левски като за еталон на родолюбие, подчиненост и отдаденост на каузата България да бъде чиста и свята република". Градоначалникът призова за Левски да не се говори само по време на възпоменателни ритуали и в училище, а ежедневно.
7-годишният Илия Колев от 17-та Детска градина "Иглика" разчуства присъстващите с прекрасна рецитация на стихотворението на Христо Ботев "Обесването на Васил Левски".
Цветя пред паметника на Апостола пред едноименното хасковско училище положиха представители на институции, граждани и множество деца.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Бургас: Много е важно не само преклонението пред личността на Апостола, но да не забравяме неговите завети

Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Бургас: Много е важно не само преклонението пред личността на Апостола, но да не забравяме неговите завети

19 Февруари 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Много е важно не само преклонението пред личността на Апостола, но да не забравяме неговите завети под формата на слово, които той ни ги е завещал и които са общовалидни. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева. „Наистина те са ценни и важни. Нека се преклоним пред делото, личността и словото на Апостола на свободата“, каза още зам.-кметът. На въпрос дали българският народ заслужава гибелта на Васил Левски Ананиева отговори, че той не се е съмнявал в достойнството на народа си. „Аз също не се съмнявам. Нашият народ е достоен за това, което се прави за него“, каза още зам.-кметът.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С общоградско поклонение в града бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

Кюстендил: С общоградско поклонение в града бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. С общоградско поклонение бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Десетки хора се поклониха пред паметника на Апостола в града. На общоградското поклонение присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, областният управител Виктор Янев, представители на областната и общинската администрации, политически партии, неправителствени организации, патриотични дружества, читалища, училища, детски градини, граждани и футболни привърженици. По повод 145-годишнина от гибелта на Апостола беше произнесено слово, включващо и рецитал на стихове, посветени на делото и живота на Васил Левски. Присъстващите преклониха глава и поднесоха венци и цветя, в знак на признателност към делото великия българин.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С общоградски риутал по поднасяне на венци и цветя в града беше почетена паметта на Васил Левски

Шумен: С общоградски риутал по поднасяне на венци и цветя в града беше почетена паметта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Шумен. С общоградски риутал по поднасяне на венци и цветя в Шумен беше почетена паметта на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Възпоменателната церемония се състоя пред паметника на Апостола на свободата.
„На тази дата мислите ни поглъщат дребнавостите на ежедневието и търсят своята отправна точка назад във времето, в годината останала тъжовна за българския род - 1873“, каза в словото си Гергана Илиева от Регионален исторически музей - Шумен. Тя посочи, че направеното от Левски за българите е добре синтезирано в едно изречение, предадено от свещеника на предсмъртната му изповед: Дяконът се държа юнашки! Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. „Дали сме ние част от тези хиляди, заслужихме ли своя Апостол - 19 февруари е ден за равносметка. Разбрахме ли написаното в джобното тефтерче на революционера? Почувствахме ли душата на човека, отдаден на идеали? Къде захвърлихме угризенията от миналото? Научихме ли децата как да обичат своя род, да отстояват правата си и да ценят свободата си? Издигнатите паметници на признателност с лика на Левски са над 100 в България и извън нейните граници. Ликът от бронз ни напомня за този, който беше сравнен с лъв, за този, чийто добродетели го доближиха до християнската святост. Да направим поклон и тихо да си обещаем - ще живеем така като да не срамува от нас Дякона. Ще възпитаваме така, че всяко ново поколение да бъде по- добро, по- човечно, по-искрено, по-толерантно, но и по-критично към делата си, защото това ни завеща Апостолът“, каза още Гергана Илиева. След минутата за поклон и мълчание венци и цветя бяха поднесени от името на Общината, Областна администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и родолюбиви българи.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведат беседи на тема „Паметта за Левски днес”

Сливен: В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведат беседи на тема „Паметта за Левски днес”

19 Февруари 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Сливен. На преклонението пред подвига на Апостола на свободата са посветени беседите под надслов „Паметта за Левски днес”, които ще се проведат от днес до 23 февруари. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, с ученици от първи до четвърти клас на СУ „Пейо К. Яворов” . Това съобщиха от библиотеката. Целта е децата да си припомнят за подвига на Левски, за неговите идеали, които всяко българско дете трябва да носи в сърцето си. В беседите ще се включат и ученици от Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“, които ще прочетат разкази, стихове, любопитни случки посветени на нелекия, изпълнен с премеждия, живот на Левски. Всички деца ще се включат и в анкета „С какво Левски е пример за мен”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани и официални лица преклониха глава и положиха цветя в знак на почит пред Апостола

Добрич: Граждани и официални лица преклониха глава и положиха цветя в знак на почит пред Апостола

19 Февруари 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Добрич. В студения, мрачен и дъждовен ден граждани и официални лица се събраха в градинката пред паметника на Васил Левски в Добрич, за да почетат святата памет на този български герой, носен в сърцето от всеки българин. Възпоменателната церемония започна с панихида, отслужена от добрички свещеници, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „19 февруари, за 145-ти път този ден идва при нас да ни докосне с безсмъртието на Апостола на свободата – Васил Левски. Великият българин, който пожертва младия си живот в името на борбата за освобождението на народа си от османско робство. Затова всяка българска къща помни и предава на поколенията заветните му думи: Ако спечеля, печели цял народ. Ако загубя, губя само мене си“, тези поетични слова в изпълнение на ученици припомниха на присъстващите за величието на Левски и неговото място в нашата родова памет.
Те бяха последвани от тържествено слово, произнесено от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева. Последваха изпълнения на химните на Република България, Европейския съюз и на Добрич от Духовия оркестър на добруджанския град. С минута мълчание и преклонена глава присъстващите почетоха паметта на един от най-святите български герои. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Васил Левски.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: С едноминутно мълчание и на колене жителите на града почетоха паметта и делото на Васил Левски

Варна: С едноминутно мълчание и на колене жителите на града почетоха паметта и делото на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Варна. С едноминутно мълчание и на колене представители на местната власт, общественици и граждани на Варна почетоха паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Почетен караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили участваха във военен ритуал за отдаване на почести и полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски в Алеята на възрожденската памет в Морската градина. Ритуалът бе част от общоградското поклонение по повод 145 години от гибелта на Васил Левски, организирано от Община Варна, Военноморските сили на Република България, Варненска и Великопреславска митрополия, район „Приморски“ и читалище „Васил Левски – 1945“. В честването се включиха също деца от начално училище „Васил Левски“ и ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски”. Заупокойна молитва отслужи ст. ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска св. митрополия.
По-рано днес венци и цветя бяха поставени и пред барелефа на Апостола в кв. „Левски“ във Варна.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на АБВ, членове и симпатизанти на партията поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в столицата

Ръководството на АБВ, членове и симпатизанти на партията поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в столицата

19 Февруари 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Представители на ръководството на ПП АБВ, членове и симпатизанти на партията поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 145-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Те отдадоха почит пред живота и делото на Дякона – иконата на българското националноосвободително движение и на стремежа ни към свобода. Мечтата му за славна и силна българска държава и общество, вече десетилетия наред се предава от поколение на поколение.
Пламъкът на личността и делото на Васил Левски гори и ще продължава да гори през вековете като олицетворение на достойнството на България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Бисерков, Община Петрич: С програма под надслов „Помним те, Апостоле“ отбелязваме 145 години от обесването на Васил Левски

Методи Бисерков, Община Петрич: С програма под надслов „Помним те, Апостоле“ отбелязваме 145 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Петрич. С програма под надслов „Помним те, Апостоле“ отбелязваме 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Бисерков, началник отдел „Образование и култура“ към Дирекция „Образование, култура, спорт, социални дейности и здравеопазване“ на Общината. По думите му първата част от програмата се е състояла на 16 февруари. „Тогава проведохме две събития. Едното бе изложба и урок по родолюбие под надслов „145 години безсмъртие. Прочети ми за Левски“. То се състоя в библиотеката към читалище „Братя Миладинови“ – Петрич. След това имаше областен конкурс-изложба, организиран от Общински детски комплекс под надслов „Левски – пример за вяра и вдъхновение“, каза още Бисерков. Той добави, че на 18 февруари програмата е продължила с откриването на изложба в централната експозиционна зала на Исторически музей – Петрич на тема „145 години от обесването на Апостола на свободата“. Акцентът в честванията на Община Петрич ще бъде днес, когато за трета поредна година ще се проведе факелно шествие. „То ще започне в 18.15 часа от централния площад в града и ще продължи до паметник „Народни будители“, добави Бисерков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов се включи в честванията по случай 145 години от гибелта на Васил Левски в Ловеч

Цветан Цветанов се включи в честванията по случай 145 години от гибелта на Васил Левски в Ловеч

19 Февруари 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Много са хората, които носят Левски в сърцето си и всеки допринася по свой начин заветът на Апостола да се предава на поколенията. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който участва в честванията в Ловеч по случай 145 години от смъртта на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Цветанов се включи в серия от възпоменателни церемонии и се поклони пред делото и паметта на Апостола на свободата.
Зам.-председателят на ГЕРБ наблюдава възстановка на срещата на Левски и Никола Цвятков с турските заптиета, предшестваща залавянето на Апостола рано сутринта на 27 декември 1872 г. Събитието събра стотици българи от цялата страна, сред които и кметът на Ловеч Корнелия Маринова, народните представители от ГЕРБ Иван Миховски и Калин Василев, както и областният управител на Ловеч Георги Терзийски.
По-късно в Къкринското ханче Цветан Цветанов, заедно с гостите, към които се присъедини и кметът на Велико Търново Даниел Панов, поднесоха цветя пред паметника на Апостола на свободата и наблюдаваха възстановка на неговото залавяне. Във възстановките, които се правят за първи път от 70-те години на миналия век, участваха 25 човека, членове на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“ от Плевен, Троян и Ловеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина бяха отбелязани 145 години от обесването на Дякона

Бургас: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина бяха отбелязани 145 години от обесването на Дякона

19 Февруари 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. С едноминутно мълчание гражданите на Бургас почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ - Бургас. Това се случи пред паметника му в Морската градина, където бе строена представителната рота на Военноморските сили. Преди това представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва в памет на 145 години от обесването на Дякона. Водещи на програмата бяха актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. В края на мероприятието всички присъстващи поднесоха венци и цветя.
На събитието присъстваха зам.-кметовете на Община Бургас Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, Костантин Луков, председател на Общински съвет - Бургас, Вълчо Чолаков, областен управител, Живко Табаков, председател на Постоянната комисия по туризъм в Общински съвет - Бургас, бургаски народни представители, общественици и десетки граждани.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

19 Февруари 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Каквото и да кажем за Левски ще е малко. Той е не само водач на националната революция. Неговите завети трябва да препрочитаме всеки ден, да разбираме посланията му. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пред паметника на Васил Левски в София вицепрезидентът участва в отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола с рецитал на деца, членове на клубовете „Млади възрожденци“.
„Всеки един от заветите му трябва да пазим дълбоко в сърцето си. Портретът му е в нашите кабинети, но не го гледаме в очите и не мерим своите действия спрямо неговите. За съжаление, често пъти използваме Апостола за политическа употреба. Чуваме заветите му в речи на държавници и политици, но след това не се изпълняват“, отбеляза Илияна Йотова. По думите й в последно време се наблюдават много опити за пренаписване на историята. „Левски е категорично доказателство, че България не получава даром свободата си, колкото и някои да се опитват да ни внушават обратното“, посочи вицепрезидентът.
„Левски създаде не само идеите за национално освобождение, а човешките идеи за равенство и права. На днешния ден е изключително важно да си припомним тези негови завети, защото е жалко, че в XXI век трябва отново да се борим за човешки права“, подчерта още Илияна Йотова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С церемония по поднасяне на цветя и венци в града бяха отбелязани 145 години от обесването на Васил Левски

Благоевград: С церемония по поднасяне на цветя и венци в града бяха отбелязани 145 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С ритуална церемония по поднасяне на цветя и венци благоевградчани отбелязаха 145 години от обесването на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Церемонията се състоя на едноименния площад пред бюст-паметника на Апостола на Свободата. Празничната програма започна с изпълнението на националният химн на Република България от Биг бенд – Благоевград. Ритуалът продължи с рецитал, припомнящ на жителите на града историята и делата на Дякона. На събитието присъстваха кметът д-р Атанас Камбитов, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, областният управител Бисер Михайлов, зам. областният управител Иван Стоянов. Венци пред паметника на Апостола бяха поднесени и от председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков и общински съветници, представители на ГЕРБ и Младежи – ГЕРБ, както и от други партии, сред които БСП и ВМРО. Своята признателност към Апостола засвидетелстваха и представители на Военно формирование 26 400 – Благоевград, групата на евродепутатите от Благоевградска област, от сдружение „За развитие на българското село“, представители на различни културни институции и свещеници от храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Лошото време и непрестанният дъжд не попречиха на ученици, общественици и десетки граждани на Благоевград да почетат паметта на Васил Левски. В района на събитието имаше засилено полицейско присъствие, за да се гарантира безопасността на жителите на града.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Архиерейска света литургия и панихида в памет на Васил Левски бе отслужена в църквата „Света Богородица” в Карлово

Пловдив: Архиерейска света литургия и панихида в памет на Васил Левски бе отслужена в църквата „Света Богородица” в Карлово

19 Февруари 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Карлово. Архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола бе отслужена в църквата „Света Богородица” в Карлово, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Службата бе изнесена от знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай в съслужие с други свещеници. Църквата е част от живота на Левски. Четири години той е служил там като певец и дякон. Там е бил ръкоположен в йеродяконски сан. Моментът е изографисан върху стените на църквата.
В 11.00 часа на площад „Васил Левски“ започна възпоменателен митинг-поклонение по повод 145 години от гибелта на Апостола. В ритуала участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Там Елена Генчева, ученичка от 11 а клас ще прочете есето си, посветено на Левски, с което спечели първо място в литературната вечер „Апостола…“. След това участниците в поклонението ще преминат с шествие до родната къща на Левски, където ще отдадат почит на майката му Гина Кунчева, по повод 140-та годишнина от нейната смърт.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сотир Иванов, Исторически музей - Петрич: Днешното общество помни заветите на Васил Левски, макар те да са високи като идеали

Сотир Иванов, Исторически музей - Петрич: Днешното общество помни заветите на Васил Левски, макар те да са високи като идеали

19 Февруари 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Петрич. Днешното общество помни заветите на Васил Левски и макар нещата, които ни е завещал, да са високи като идеали – равенство, братство, справедливост, то те са важни за нашето общество. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей - Петрич. По думите му тези неща са много значими и като политически идеал. „От друга страна идеите на Левски са много човешки. Те много лесно могат да се споделят от уста на уста, от хора, които просто си седят и извършват някаква дейност. Тези неща са свързани със семейната ценностна система и християнски мироглед на българите“, каза още Иванов. Според него точно затова те са живи и днес, защото са свързани със семейството, с отделни човек, с индивидуалните свободи и възможности. „Те винаги ще бъдат живи, защото са част от това, което е важно за всяко едно човешко общество, което иска да се развива свободно“, подчерта Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит в чепеларското село Малево

Смолян: Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит в чепеларското село Малево

19 Февруари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Чепеларе. Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит днес в село Малево, община Чепеларе. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Събитието ще се състои днес от 16.00 часа в центъра на селото. В програмата за откриването на монумента и отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола ще участват групи от народните читалища „Отец Паисий 1909“ – село Малево, „Родопска искра 1880“ – Чепеларе, „Алеко Константинов 1880“ – село Павелско и децата от основното училище “Цар Симеон Първи“ в село Павелско.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НСО: Желаещите да присъстват на възпоменателната церемония по случай 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски в столицата, ще бъдат пропускани през два контролно-пропускателни пункта

НСО: Желаещите да присъстват на възпоменателната церемония по случай 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски в столицата, ще бъдат пропускани през два контролно-пропускателни пункта

19 Февруари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Желаещите да присъстват на възпоменателната церемония по случай 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски в столицата, ще бъдат пропускани през два контролно-пропускателни пункта. Това съобщиха от пресцентъра на НСО. Първият ще бъде разположен на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“, а вторият - на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“.
Цветя на паметника на националния герой ще могат да бъдат поднасяни до 17.00 ч. и след приключване на официалната церемония, с изключение на часовия диапазон от 15.30 до 16.00 ч.
Решилите да присъстват на събитието, че следва да спазват чл. 6, ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 23, ал. 5 от Наредба № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община, която гласи: „При провеждане на масови прояви на обществени места се забранява: внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата на които би застрашило обществения ред, живота и здравето на присъстващите; забранява се посещението на лица в явно нетрезво или неадекватно състояние, както и ползването на предмети, предизвикващи силен шум.“ Полицейските служители, в рамките на своята компетентност, контролират прилагането на Наредбата и съставят актове на гражданите при установяване на нарушения.
Служителите на НСО ще извършват проверки на предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия,хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С възпоменателна церемония и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града ще бъдат отбелязани 145 години от смъртта на Апостола на свободата

Сливен: С възпоменателна церемония и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града ще бъдат отбелязани 145 години от смъртта на Апостола на свободата

19 Февруари 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Сливен. 145 години от гибелта на Васил Левски ще бъдат отбелязани днес в града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. От 10.00 часа пред сградата на ППМГ „Добри Чинтулов” започна инициативата„Урок по родолюбие” на тема „Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски“. Учениците от гимназията и представители на сдружение „Мати Болгария“ ще поставят цветя и пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски - Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов – Брадата и пред паметника на Таньо войвода. В 10.30 часа ученици от ПГЕЕ „Мария Кюри и ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ ще поднесат цветя пред релефа на Васил Левски до храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител”. Пред паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село“ ще поднесат цветя учениците от Основно училище „Панайот Хитов“.
В 12.30 часа пред паметника на Дякона на пл. „Васил Левски“ ще се проведе възпоменателна церемония и ще бъдат поднесени цветя.
По идея на клубовете „Млади възрожденци“ от детските градини в община Сливен, децата ще участват в почетен караул на паметника на Апостола на свободата.
Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство с Военно формирование 22220, Регионално управление на образованието – Сливен, Общински комитет „Васил Левски“, Сдружение „Мати Болгария”, ППМГ „Добри Чинтулов”, ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков”, ПГЕЕ „Мария Кюри“ и Основно училище „Панайот Хитов“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С литературен спектакъл „Апостолът на свободата” в Котел ще бъдат отбелязани 145 години от обесването на Васил Левски

Сливен: С литературен спектакъл „Апостолът на свободата” в Котел ще бъдат отбелязани 145 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Котел. Литературен спектакъл „Апостолът на свободата”, посветен на 145 години от обесването на Васил Левски ще се състои днес в Котел. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Ще участват ученици от на клуб „Млад възрожденец” при СУ „Г. С. Раковски”. Началото е от 17.00 часа в Общинска библиотека „П. Матеев”. Организатори са НЧ „Съгласие – Напредък 1870” и Общинска библиотека „П. Матеев” - Котел
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Възпоменателно поклонение ще се проведе пред паметника на Васил Левски в Пещера

Пазарджик: Възпоменателно поклонение ще се проведе пред паметника на Васил Левски в Пещера

19 Февруари 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Пещера. В Пещера ще бъдат отбелязани 145 години от обесването на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Стоян Йовчев, експерт в Общината. Поклонението ще бъде в 11.00 часа пред паметника на Апостола в града. Организатори са общинската организация на Общобългарски комитет „Васил Левски“ и Община Пещера. Паметникът на Васил Левски в Пещера бе монтиран в дена на 180-та годишнина от рождението му, а официалното му откриване е на 21 юли 2017 г. Бюстът на Апостола е поставен върху постамент, с едната си ръка той се кълне върху Библията и револвера, а с другата, поставена до сърцето, демонстрира вярност към Отечеството. Изработен е от бронз, а постаментът му е от риолит. Цялостната визия на паметника наподобява кръст. Паметникът на Апостола на свободата е поставен на алеята пред Районния съд на Пещера, в пешеходната зона на града върху зелена площ.
Албена ЖИЛЕКОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С панихида и поклонение в града ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

Пазарджик: С панихида и поклонение в града ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. панихида и поклонение в града ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски, съобщиха от Общината. Поклонението в Пазарджик пред паметника на Васил Левски по повод 145 години от гибелта му ще започне в 12.00 часа. В памет на Апостола ще бъде представена поетична композиция по текстове на Иван Вазов. Възпитаници на Езиковата гимназия “Бертолт Брехт” и на тяхната преподавателка по български език и литература, поетесата Цветанка Убинова са подготвили програмата. Изпълнението е поверено на Йоана-Преслава Арабаджийска, ученичка от 8-ми клас на Езиковата гимназия “Бертолт Брехт” и актьора от пазарджишкия театър Тодор Кайков. В 11.00 часа в църквата „Св. Богородица” ще бъде отслужена панихида в памет на Васил Левски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Държавният архив и Клубът на учителите ветерани в града организират вечер, посветена на 145 години от обесването на Васил Левски

Смолян: Държавният архив и Клубът на учителите ветерани в града организират вечер, посветена на 145 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. Вечер-поклон, посветена на 145 г. от обесването на Васил Левски организират Държавният архив и Клубът на учителите ветерани в Смолян. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Смолян от Държавен архив – Смолян. Събитието ще се състои днес от 16.00 часа в Изложбената зала на институцията. По време на вечерта-поклон ще бъдат представени факти от живота и дейността на Апостола на свободата, както и презентация за делото на Левски.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Възпитаници на Средно училище „Христо Ботев” в Сапарева баня са подготвили рецитал по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

Кюстендил: Възпитаници на Средно училище „Христо Ботев” в Сапарева баня са подготвили рецитал по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Сапарева баня. Възпитаници на Средно училище „Христо Ботев” в Сапарева баня са подготвили рецитал по повод 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на учебното заведение Емилия Гелева. По думите ѝ децата ще се включат в програмата която ще започне от 12.30 часа пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на град Сапарева баня. Те ще изнесат рецитал, след което ще бъдат поднесени венци и цветя. Бюст-паметникът на Апостола в Сапарева баня е открит през 2016 година. Неговото изграждане е дело на благотворителна кампания, а автор на паметника е Иван Петров.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: Общоградско поклонение ще се проведе в града по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

Търговище: Общоградско поклонение ще се проведе в града по повод 145 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Търговище. В Търговище ще се проведе общоградско поклонение по повод 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от Общината. В 11.15 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Иван Рилски“ по инициатива на Обществен комитет „Васил Левски“. В 11.45 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на Апостола в центъра на града. Там ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов“ ще изнесат музикално-поетичната композиция „Следите на Апостола“. В програмата ще вземе участие и Духовият оркестър към Община Търговище.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Читалище „Братство” ще вземе участие в отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски в Босилеград

Кюстендил: Читалище „Братство” ще вземе участие в отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски в Босилеград

19 Февруари 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Босилеград. Читалище „Братство” ще вземе участие в отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски в Босилеград. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Иван Андонов, председател на читалище „Братство”. По думите му от 11.00 часа пред паметника на Апостола в Босилеград ще се състои програма, посветена на 145 години от смъртта на Дякона. „Читалището ще изпрати членовете на вокална формация „Неразделни“, които ще вземат участие в програмата”, каза Иван Андонов. По думите му програмата е организирана от Центъра за култура, със съдействието на Община Босилеград, гимназия „Княгиня Мария Луиза”, Основното училище „Георги Димитров” и други ведомства от Босилеград.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С панихида и художествена програма на тема „Той обърна времето“ ще бъде почетена паметта на Васил Левски в Панагюрище

Пазарджик: С панихида и художествена програма на тема „Той обърна времето“ ще бъде почетена паметта на Васил Левски в Панагюрище

19 Февруари 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. С панихида и художествена програма под надслов „Той обърна времето“ ще бъде почетена паметта на българския революционер, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение Васил Левски в Панагюрище. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Костуркова, експерт в общинската администрация. Паметта на Васил Левски ще бъде почетена в църквата „Свето Въведение Богородично“, където от 16.30 часа ще бъде отслужена Панихида. За живота и делото на Апостола на свободата ще припомнят членовете на клубовете към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище в художествената програма „Той обърна времето“.
Албена ЖИЛЕКОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Във Велинград ще се проведе възпоменателно поклонение пред паметника на Васил Левски

Пазарджик: Във Велинград ще се проведе възпоменателно поклонение пред паметника на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Велинград. В града ще се проведе възпоменателно поклонение пред паметника на Васил Левски по повод 145 години от обесването му. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова, експерт в Общината. В 17.00 часа в присъствието на почетен караул от РК ,,Родопчани”- НС ,,Традиция” ще започне панихида в памет на Дякон Левски, отслужена от енорийски свещеник Отец Антон. Възпоменателно слово ще произнесе кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев и председателят на НЧ „Васил Левски“ Николай Делиев. В чест на Апостола ще бъде представено и лично творчество на ученик, спечелил І-во място в конкурс за литературно произведение, посветено на живота и делото на Васил Левски от СУ ,,Васил Левски”. Ще бъдат поднесени и цветя и венци пред паметника на Васил Левски в кв. "Каменица". В 18.30 часа ще започне възпоменателния концерт под надслов ,,Пазим името ти свято”.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С възпоменателна панихида в Стрелча ще бъдат отбелязани 145 години от обесването на Васил Левски

Пазарджик: С възпоменателна панихида в Стрелча ще бъдат отбелязани 145 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Стрелча. С панихида, рецитал и тематичен спектакъл ще бъдат отбелязани 145 години от смъртта на Васил Левски в Стрелча, съобщиха от Общината. От 10.30 часа ще започне панихида пред храм-паметник „Св. Архангел Михаил” в града. От 16.00 часа в НЧ „Просвещение” програмата продължава с рецитал за Апостола на свободата, подготвен от третите класове на НУ „Паисий Хилендарски”, а веднага след него жителите и гостите на града ще могат да видят спектакъла „Левски в Стрелча” в изпълнение на творческа група „Актьори” по проект “Обединени от знанието” към СУ “Кирил и Методий”. В края на деня за всички желаещи ще бъде представен филмът „Левски пред съда на Портата и историята”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С шествие и поклонение пред паметника на Васил Левски ще бъде отбелязана в Дупница годишнината от обесването на Апостола на свободата

Кюстендил: С шествие и поклонение пред паметника на Васил Левски ще бъде отбелязана в Дупница годишнината от обесването на Апостола на свободата

19 Февруари 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Дупница. С шествие и поклонение пред паметника на Васил Левски ще бъде отбелязана в Дупница годишнината от обесването на Апостола на свободата. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Община Дупница. Шествието ще започне от 12.30 часа от площад „Свобода”. Организацията отново е на Община Дупница и сдружение „Патриоти Дупница“. Шествието ще премине по улица „Св. Иван Рилски“ и ще достигне до паметника на Дякона. Подготвена е програма с участието на танцов състав „Зора“, мъжки хор “Свети Иван Рилски”, вокален състав „Артпоп” и детска вокална група при Средно училище “Св. Паисий Хилендарски”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в Гоце Делчев

Благоевград: 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в Гоце Делчев

19 Февруари 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в Гоце Делчев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Гоце Делчев. Община Гоце Делчев и Общински исторически музей – Гоце Делчев организират поклонение и полагане на цветя пред бюст-паметника на Васил Левски. То ще се състои от 17:00 часа на паметника пред музея в Гоце Делчев. В него по традиция ще участва ръководството на община Гоце Делчев, представители на институции, политически партии и учебни заведения. След това, в 17:30 часа, в сградата на Общинския исторически музей, ще бъде представен филмът на режисьора Искрен Красимиров, посветен на Апостола, наречен „Лъвский: Европеец в Българско“.
С шествие и поклонение пред паметника на Васил Левски ще бъде отбелязана в Дупница годишнината от обесването на Апостола на свободата
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Общината организира програма за поклонение пред личността на Васил Левски

Кюстендил: Общината организира програма за поклонение пред личността на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Община Кюстендил организира програма за поклонение пред личността на Васил Левски. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Общината. Програмата ще започне от 11.00 часа пред бюст-паметника на Васил Левски в града. По повод 145 години от обесването на Апостола на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя от името на областна и общинска администрации, политически партии, неправителствени организации и граждани. Програмата предвижда и рецитал на ученици по стихове за Васил Левски. В 12.30 часа ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Дякона, поставена в центъра на село Соволяно.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С общоградско поклонение във Варна ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски Варна

С общоградско поклонение във Варна ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски Варна

19 Февруари 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Варна. С общоградско поклонение във Варна ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от Община Варна. Честванията ще започнат в 10.00 часа с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Апостола в кв. „Левски“. В 11.00 часа ще се проведат общоградско поклонение със заупокойна молитва и полагане на венци и цветя с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в Морската градина.
Организатор на честването е Община Варна, а съорганизатори – Военноморските сили на Република България, Варненска и Великопреславска митрополия, район „Приморски“ и читалище „Васил Левски – 1945“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С възпоменателна церемония в Шумен ще бъде почетена паметта на Васил Левски

С възпоменателна церемония в Шумен ще бъде почетена паметта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Шумен. С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в града ще бъде почетена паметта на Апостола. Това съобщиха от пресцентъра на Община Шумен. Община Шумен и Шуменският военен гарнизон организират от 11.00 часа общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 145 години от гибелта на Апостола. Слово за Левски ще произнесе Димо Георгиев, учител по история в ПГПЧЕ „Никола Вапцаров“. Да се поклонят пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски във възпоменанието ще участват кметът на община Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и родолюбиви българи. От общинската администрация канят шуменци и гостите на града да се включат в общоградския ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Перник: Градът ще сведе глава пред подвига на Апостола на свободата

Община Перник: Градът ще сведе глава пред подвига на Апостола на свободата

19 Февруари 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Перник. Перник ще сведе глава пред подвига на Апостола на свободата. Общоградското поклонение ще започне в 11.00 часа пред паметника на Васил Левски. На възпоменателната церемония ще звучат патриотични песни и изпълнения на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов. Това съобщиха от Община Перник.
По традиция в рамките на програмата ученици от ХІІ ОУ „Васил Левски” ще представят рецитал за патрона на своето училище. Венци и цветя на признателност към святата личност и делото на Апостола ще бъдат поднесени от кмета на Община Перник Вяра Церовска, представители на политически партии и граждани.
Името на Апостола на свободата е символ на българското във всяка педя земя, по която стъпваме, във всяка глътка въздух, която поемаме. Той ни даде най-чистото усещане за подвига и най-страшното усещане за цената на предателството.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски

Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. С ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност ще бъде почетена паметта на Апостола. Събитието ще се състои от 11.00 часа пред бюст-паметника на Дякона, който се намира на едноименния площад „Васил Левски“.
Ученици от III ОУ „Димитър Талев“ ще представят рецитал „Апостолът на Свободата” в Регионалната библиотека в Благоевград. Събитието ще бъде в Детски отдел на библиотеката от 16.00 часа.
Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Той носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски заради проявената храброст и ловкост. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът започва изграждане на революционни комитети в България, които да се превърнат в центрове българската революция. Заради революционната му дейност на 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.
В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не успява. Левски е осъден на смърт чрез обесване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С архиерейска панихида в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия" ще започне възпоменателното отбелязване на 145 г. от кончината на Апостола на свободата Васил Левски

С архиерейска панихида в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия" ще започне възпоменателното отбелязване на 145 г. от кончината на Апостола на свободата Васил Левски

19 Февруари 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. На 19 февруари 2018 г. се навършват 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
По този повод Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината от това историческо събитие за нашата Православна Църква и народ с официални прояви, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Те ще започнат с Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, която по традиция ще бъде отслужена в храм „Света София - Премъзрост Божия” от 17.00 часа. След това ще се проведе литийно шествие от храма до паметника на Апостола на свободата.
В 18.00 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията поклонение.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Продължава програмата по случай 145 години от обесването на Васил Левски в Асеновград

Пловдив: Продължава програмата по случай 145 години от обесването на Васил Левски в Асеновград

19 Февруари 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Продължава програмата по случай 145 години от обесването на Васил Левски в Асеновград. Това съобщиха от Радио „Фокус“ – Пловдив от Община Асеновград. От 12.00 часа ще се проведе възпоменателен митинг и панихида пред паметника на Апостола до противопожарната служба в града.
Събитията в памет на Левски завършват на 22 февруари от 13.30 в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ с прожекция на филма „Лъвский: европеец в българско“.
Организатори на събитията и поклонението пред паметта на Апостола на свободата са Община Асеновград, Архиерейското наместничество, Военно формирование 24490, Градската библиотека и читалището, носещи името на Паисий Хилендарски.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Родният град на Васил Левски – Карлово, отбелязва 145-ата годишнина от неговата гибел

Пловдив: Родният град на Васил Левски – Карлово, отбелязва 145-ата годишнина от неговата гибел

19 Февруари 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Карлово. В родния град на Васил Левски – Карлово, и днес отбелязва 145-ата годишнина от неговата гибел. Денят за карловци започва с архиерейска света литургия и панихида в памет на Левски в храма „Света Богородица”, от 09.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. От 11.00 часа, на площада има възпоменателен митинг поклонение, с поднасяне на венци и цветя през паметника на героя и шествие до родната му къща. От 12.00 часа, в Национален музей ”Васил Левски” ще бъдат отбелязани 140 години от смъртта на майката на Левски Гина Кунчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.